Ekonomi

Pälsnäring

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Pälsberederiet Modifur i konkurs – hann aldrig flytta till Nykarleby

NYKARLEBY Pälsberederiet Modifur, som i november köptes av ett Foxstockbolag i Nykarleby, har av Södra Österbottens tingsrätt försatts i konkurs.

Nyhetsbild

Pälsdjursnäringen sneglar på energiklustret och vill skapa eget kluster

Mer och tätare samarbete är ledordet när pälsdjursbranschen vill utveckla näringen. Målet är att skapa ett pälskluster.

Nyhetsbild

Norge förbjuder pälsdjursuppfödning – inga nya farmer får grundas

Alla existerande pälsdjursfarmer i Norge ska stänga senast i februari 2025.

Nyhetsbild

Hårda tider för pälsfarmarna – priset på blåräv en besvikelse

NYKARLBY Ett medelpris på 68 euro är en besvikelse för pälsfarmarna. Inför auktionen i Vanda var förväntningarna på en prisuppgång stora.

Nyhetsbild

Nu börjar Saga furs juniauktion

Nu är det dags igen. Saga furs skinnauktion inleds i Vanda på måndagen.

Nyhetsbild

Jubilaren Torp frys firar stort: "Vi tror på en ljus framtid"

PEDERSÖRE Torp frys startade med en minkfarm för 60 år sedan. Nu är de ett av regionens största foderkök och servar dagligen 160 pälsfarmare med foder.

Nyhetsbild

Jari Isosaari leder Saga Furs: "Finland är bästa landet för pälsfarmning"

KARLEBY Jari Isosaari säger att Finland är det bästa landet för pälsfarmning. Han är ny styrelseordförande för Saga Fur.

Karlebybo leder Saga Furs styrelse

Saga Furs höll årsmöte på fredagen och valde bland annat ny styrelse. På det direkt följande första styrelsemötet valdes en Karlebybo till ny ordförande.

Nyhetsbild

Minkskinnen sålde slut i Köpenhamn – priset på väg uppåt

I Köpenhamn lyckades auktionsbolaget inte bara sälja samtliga fem miljoner minkskinn. Priset på minkskinnen vände också uppåt även om det är en bra bit kvar till lönsamt pris.

Nyhetsbild

Djur som flåddes levande på film var beställningsjobb – SÖP: "Det är ofattbart"

En video där pälsdjur flås levande har cirkulerat på internet sedan 2009. Videon har varit skadlig för pälsnäringen i Finland. Det har hela tiden varit en lögn, säger SÖP:s verksamhetsledare.

Nyhetsbild

Saga Furs försiktigt positiva – prisnivån steg något

På onsdagen avslutades Saga Furs skinnauktion i Vanda. Prisnivån är fortfarande låg, men det går i varje fall åt rätt håll.

Nyhetsbild

Minken stampar på stället – lång väg till lönsamt pris

Den positiva efterfrågan och prislyftet på rävskinnen i Vanda höll inte i sig till minkauktionen som startade på Saga Furs på måndag.

Nyhetsbild

Saga Furs sålde 450 000 rävskinn på lördagen

Pälsauktionsbolaget Saga Furs lyckades sälja hela sitt parti med blårävsskinn på lördagens auktion.

Nyhetsbild

Blåräven raskar uppåt - nuddar på nytt lönsamhet

En fullsatt auktionssal med köpare från samtliga marknadsområden och en mycket positiv stämning i auktionssalen gav även blåräven ett ordentligt lyft uppåt.

Nyhetsbild

Rävpriserna upp 16 procent – ljuset i tunneln allt klarare

Den positiva starten på fredagens rävauktion i Vanda håller inte bara i sig utan förstärks i dag. Förmiddagens facit visar en prisstegring på 16 procent.

Nyhetsbild

Positiv start för rävskinn i Vanda – bluefrost bäst i klassen

Det var livat i auktionssalen och hård konkurrens om rävskinnen som öppnade säsongens största och viktigaste auktion på Saga Furs på fredagen.

Nyhetsbild

Isosaari föreslås ersätta Kauppila i Saga Furs styrelse

Jari Isosaari, pälsfarmare från Karleby, föreslås ersätta Jorma Kauppila i Saga Furs styrelse. Kauppila avgick överraskande ur styrelsen för ett par veckor sedan.

Nyhetsbild

Världens bästa skinn koras i Botniahallen på lördag

KORSHOLM Helgens skinnutställning är en mötesplats för pälsfarmare runt i Finland men också för utländska farmare. För de modeintresserade finns program såsom modeshow och försäljning av pälsprodukter.

Nyhetsbild

Kinesisk frånvaro satte stopp för minkhandel i Köpenhamn

Om öppningen av auktionen i Köpenhamn var nattsvart blev fortsättningen ännu mörkare. Av 3,2 miljoner minkskinn såldes endast 26 procent.

Nyhetsbild

Svart dag för vit mink i Köpenhamn – skinn dras in

Det blev en svart dag för vita minkskinn, som inledde säsongens första minkauktion i Köpenhamn där en stor del av utbudet drogs tillbaka.

Nyhetsbild

Väntat förlustår för auktionsbolaget Saga Furs

Kraftigt sjunkande skinnpriser och färre förmedlade skinn gör att Saga Furs bokslut för fjolåret visar en förlust på 4,5 miljoner euro.

Nyhetsbild

Europeiska kommissionen godkänner skyddsprogram för pälsdjur

Den europeiska pälssektorns djurskyddsprogram Welfur har efter en lång process godkänts av Europeiska kommissionen som en självreglerande och samreglerande verksamhet.

Nyhetsbild

Skinnutställning lockade branschfolk – "Vi är alla eniga om att vi har en tung säsong bakom oss"

NYKARLEBY Det var trångt i Munsalagården på torsdagen. Pälsfarmare från hela Svenskösterbotten var på plats för att jämföra skinn och träffa kollegor.

Nyhetsbild

Rävskinn säljer till stabilt förlustpris – "Skinnberget ännu för högt"

VANDA Ett medelpris på 55 euro för blåräv, ryggraden i Finlands pälsnäring, räcker knappt till för att täcka foderkostnaden.

Nyhetsbild

Rävpriserna fortsätter stampa på olönsam nivå

VANDA Både finnsjubben och silverrävarna som gick under klubban den första auktionsdagen i Vanda rasade ner till ett pris som är olönsamt.

Nyhetsbild

Fallande pris för finnsjubb inledde rävauktion

VANDA Finnsjubben inledde pälsauktionen i Vanda i dag. Sjubben har de senaste åren i motsats till räv varit en lönsam produkt, men inte nu längre.

Nyhetsbild

Lyckat projekt: Skräp från farmen blir lyxigt garn

JAKOBSTAD I januari startade ett projekt för att ta vara på det hår som räven tappar på våren. Nu visas  det spännande resultatet.

Nyhetsbild

Chanel avslutar samarbete med pälsnäringen – Animalia hurrar över beskedet

Modeföretaget Chanel kommer att sluta använda päls och krokodilskinn i sina kollektioner.

Nyhetsbild

Oikeutta eläimille fotograferade blodiga minkar

Bilder på kannibalism och blodiga sår sägs vara tagna på österbottniska minkfarmer. Inte representativt för branschen säger ordförande för farmarförening.

Nyhetsbild

KP24: 2000 avelsrävar skickades till Kina den här veckan

En ny last med 2000 avelsrävar har i början av den här veckan lämnat Helsingfors-Vanda flygplats med Kina som destination. Det här skriver Keskipohjanmaa.

Nyhetsbild

Foxstockbolag köpte berederi – ska flyttas till Nykarleby

NYKARLEBY Foxstocks dotterbolag har köpt berederiet Modifur i Kurikka. Planen är att flytta det anrika berederiet från Kurikka till Nykarleby.

Nyhetsbild

Pälsexpert: "Päls har aldrig varit mera rätt i tiden"

Sett till det enorma mediala genomslag som raden av modehus fått då de tagit avstånd från äkta päls ser det ut som om naturpäls är på väg ur både modet och tiden.

Nyhetsbild

Export av avelsrävar skakar farmkår – certifikat dras in

EKONOMI En omfattande export av avelsrävar till Kina skakar som bäst hela farmnäringen i Österbotten. Certifikaten för tre farmare har dragits in av pälsdjursförbundet och ytterligare fem farmare utreds.

Nyhetsbild

Blåräven gick åt – men priset sjönk

Under tisdagen var det blårävarnas tur att gå under klubban i Vanda.

Nyhetsbild

Ryska köpare höjde försäljningsprocenten - men priserna fortfarande för låga

På fredagen inleddes Saga Furs skinnauktion i Vanda. Det mörka molnen har inte skingrats och Magnus Ljung räknar med några tuffa dagar i salen.

Nyhetsbild

Inte heller rävarna drog i Köpenhamn

Rävskinnen mötte i stort samma dystra öde som minkskinnen i Köpenhamn - kännbara förlustpriser.

Nyhetsbild

Dött lopp i debatt om pälsnäringen i Nykarleby

NYKARLEBY Djurrättsaktivister är djurrättsaktivister och pälsdjursuppfödare är pälsdjursuppfödare och aldrig mötas de två. Det visades ännu en gång då Svenska Yle hade bjudit in till en direktsänd debatt i Nykarleby på tisdagen.

Nyhetsbild

Kris inom pälsnäringen – Kaj Wik: "Minst 150 farmare slutar"

Med facit från den pälsauktion som pågår i Köpenhamn räknar flera inom branschen att minst 20 procent av de österbottniska pälsfarmarna slutar då årets skinnskörd är bärgad.

Nyhetsbild

Dyster säsongavslutning för pälsfarmare i Köpenhamn – "Alla i branschen blöder"

Läget för pälsdjursuppfödarna ser allt mörkare ut. Säsongens sista pälsauktion i Köpenhamn visar inte något ljus i tunneln - tvärtom. Redan nu räknar branschfolk att farmarkåren reduceras med 20 procent nästa år.

Nyhetsbild

Saga Furs första halvår på minus

Pälsauktionsbolaget Saga Furs redovisar förlust för årets sex första månader. Koncernens omsättning minskade med 17 procent och rörelseresultatet sjönk klart och var 4,6 miljoner euro på minus. Resultatet per aktie sjönk till minus 0,83 euro.

Nyhetsbild

Pälsauktionen i Vanda avslutad – "Priserna täcker inte produktionskostnaderna"

Saga Furs valde att inte sälja en del av skinnen vid juni auktionen för att mota de sjunkande priserna. I nuläget säljs skinnen under produktionskostnaderna.

Nyhetsbild

En halv miljon vita minkskinn såldes på Saga Furs auktion

På Saga Furs auktion i Vanda såldes hela utbudet på nära 500 000 skinn av vit mink. Efterfrågan var särskilt stor på hanskinnen. De mest aktiva köparna kom från Kina.

Nyhetsbild

80 procent av dagens minkutbud såldes i Vanda

Saga Furs juniauktion fortsatte på onsdagen. 750 000 silverblue och sapphire minkskinn bjöds ut. 80 procent av silverblueskinnen gick åt.

Nyhetsbild

Priset på bruna minkskinn oförändrat i Vanda: "Kinesiska marknaden är utmanande"

På måndagen sålde bruna minkskinn på auktionen i Vanda. Priset är fortfarande på samma nivå som på senaste internationella auktion - omkring tio euro för lågt.

Nyhetsbild

Första minkskinnen sålda i Vanda – Priserna försiktigt uppåt

Under söndagen de första minkskinnen i Vanda. Prisen går nu försiktigt uppåt men försäljningsprocenten är fortfarande för låg.