Ekonomi

Pälsnäring

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Saga Furs juniauktion avslutades med de värdefullaste skinnen – 400.000 blårävsskinn bjöds ut

Under tisdagen avslutades Saga Furs nio dagar långa juniauktion. Utbudet låg på fem miljoner minkskinn och 560.000 rävskinn.

Nyhetsbild

Saga Furs pälsauktion inleddes med försäljning av minkskinn

Den nio dagar långa onlineauktionen öppnades i dag där närmare fem miljoner minkskinn och 560 000 rävskinn kommer auktioneras ut.

Nyhetsbild

Nyko permitterar personal – alla foderkök jobbar med mindre stab

Sedan en tid tillbaka är sex anställda ur produktionspersonalen i Nykos foderkök i Nykarleby permitterade. Även andra foderkök har krympt sin personal, men klarat omställningen tack vare naturlig avgång.

Nyhetsbild

Markus Sjöholm tar över som pälsbas – oväntat namn gör snabb comeback i pälsbranschen

I fredags valdes Markus Sjöholm från Nykarleby till ny ordförande för Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund, FPF.

Nyhetsbild

Saga Furs minkauktion avslutad – "Försäljningen motsvarade våra blygsamma förväntningar"

Saga Furs brukar årligen ordna fyra auktioner men som en följd av de ökade skinnmängderna beslöt bolaget att i år ordna en femte auktion som avslutades under onsdagen. Bolaget ger samtidigt en varning där man räknar med att räkenskapsperioden kommer uppvisa ett förlustresultat.

Nyhetsbild

Kopenhagen Fur ställer in pälsauktion – Saga Furs kör enligt plan

Det danska auktionsbolaget Kopenhagen Fur meddelade i onsdags att pälsauktionen som skulle hållas i mitten av april ställs in.

Nyhetsbild

Produktionen av pälsdjur rasar – Ingman: Nu handlar det om att överleva

Fyra år av en "normal långkonjunktur" inom pälsnäringen späddes på med två coronaår som Rysslands krig i Ukraina sätter punkt för i ett läge som pälsfarmarna inte trodde kunde bli värre.

Nyhetsbild

Tung avslutning på Saga Furs auktion – Magnus Ljung lämnar vd-posten med omedelbar verkan

Rävskinnen hade något bättre åtgång än minkskinnen. Men bra gick det inte när Saga Furs avslutade sin auktion under fredagen. Samtidigt meddelar bolaget att vd Magnus Ljung slutar.

Nyhetsbild

Minkförsäljningen avslutades i Vanda – resultatet en besvikelse

Minkförsäljningen vid Saga Furs pälsauktion, som ordnades online, avslutades i dag. En femtedel av utbudet på 2,5 miljoner minkskinn såldes, meddelar Saga Furs.

Nyhetsbild

Ljusa minkar gick bättre än väntat – trots frånvaro av kineser och ryssar

Att de två största marknaderna för pälsskinnen, Kina och Ryssland, av olika orsaker är satta ur spel, märks tydligt på online-auktionen som Saga Furs kickade i gång på söndagen.

Nyhetsbild

Frånvaron av kineser känns mest – endast 10 procent av pälsskinnen till Ryssland och Ukraina

I normala fall är det Kina och Korea som står för 80 procent av all handel på Saga Furs pälsauktion i Vanda, som inleds på söndag. Resten delar Ryssland, Ukraina och andra öststater med den europeiska modeindustrin.

Nyhetsbild

Vasa andelsbanks vd om pälsnäringen: "Vi har inte slutat finansiera pälsfarmare"

Ulf Nylund, vd för Vasa andelsbank, försäkrar att banken inte vänt pälsfarmarna ryggen och stängt finansieringskranen. Däremot medger han att det inte ser bra ut för branschen.

Nyhetsbild

Stark återhämtning av Saga Furs – försäljningen ökade med 150 procent

Pälsauktionsbolaget Saga Furs bokslut visar en klar förbättring jämfört med föregående bokslutsperiod. Årets resultat blev helt klart vinstgivande för bolaget.

Nyhetsbild

Terjärv Frys Ab ansöker om konkurs – fodertillverkningen upphörde sommaren 2020

I fredags lämnade Terjärv Frys Ab in en ansökan om konkurs till Österbottens tingsrätt. Orsaken är att bolaget är insolvent.

Nyhetsbild

Saga Furs decemberauktion avslutad – "En hel del ljusglimtar"

Saga Furs tre dagar långa decemberauktion avslutades under torsdagen med bland annat försäljning av blårävsskinn. Ett helt okej resultat säger vd Magnus Ljung.

Nyhetsbild

Klart med coronavaccin till Österbottens minkar – sker efter pälsningen: "Farmarna är jätteduktiga på att ge sprutor"

Under vintern ska ett par hundra tusen farmminkar vaccineras mot covid-19. En god nyhet, säger veterinären Johanna Korpela som berömmer farmarna.

Nyhetsbild

Saint Laurent följer Gucci och Versace – Ingen päls i plaggen från och med 2022

Franska Saint Laurent går i samma spår som många andra modehus och förbjuder riktig päls i sina klädkollektioner från och med nästa år.

Nyhetsbild

Saga Furs avslutade säsongen på topp

Under torsdagen avslutade Saga Furs sin onlineauktion. Det visade sig bli en lyckad sådan.

Nyhetsbild

Katastrofal start för blåräv – de flesta skinnen osålda på auktionen

Det blev en katastrofal start på Saga Furs nätauktion som inleddes med blåräv på torsdagen – den viktigaste varan sett till finländsk pälsnäring.

Nyhetsbild

Konkursvåg sköljer över pälsfarmer – "Glappet enormt mellan farmbolag"

Inom loppet av ett och ett halvt år har fler än 20 farmbolag försatts i konkurs i Österbotten. Flera pälsfarmare har avslutat utan att bolaget för den skull gått i konkurs.

Nyhetsbild

Markus Sjöholm tar över ordförandeklubben i SÖP

Markus Sjöholm från Nykarleby är ny ordförande för Svenska Österbottens Pälsdjursodlarförening, SÖP. Han efterträder Kaj Wik, vars farmbolag försattes i konkurs för en vecka sedan.

Nyhetsbild

Mikael Lassén om minkslakten: Värsta ångestattacken i dansk politik

Beslutet om den danska minkslakten togs inte på vetenskaplig grund utan är enligt Mikael Lassén den största ångestattacken som drabbat danska politiker i landets historia – med statsminister Mette Fredriksen i spetsen.

Nyhetsbild

Saga furs auktion avslutad – "Hoppar inte i taket över priserna, men väldigt positivt resultat"

Saga furs skinnauktion avslutades på torsdag eftermiddag. De två sista dagarna resulterade i att alla blårävsskinn gick åt.

Nyhetsbild

Minkpriserna fortsätter uppåt – dubbelt upp från september

Efter två dagars försäljning online har priset på minkskinn stigit med 20 till 25 procent jämfört med då Saga Furs höll sin senaste auktion i mars.

Nyhetsbild

EU vill granska alla pälsdjursfarmer under ett år – Livsmedelsverket: Beslutet skapar mer jobb för alla

Ingen coronavirussmitta har upptäckts på finländska pälsdjursfarmer. EU-kommissionens beslut om att alla gårdar ska granskastill och med mars nästa år innebär att de finländska gårdarna är under lupp fram till dess.

Nyhetsbild

Lyckad minkauktion i Köpenhamn – priserna steg med 20 procent: "Det är otroligt bra för näringen"

Minkauktionen i Köpenhamn gick väldigt bra, säger Dick Sundqvist och Jesper Lauge Christensen från Kopenhagen Fur. Priserna fortsätter stiga: "Till och med kunderna är förvånade."

Nyhetsbild

Priset på minkskinn steg – risk för brist på skinn en orsak

Världens största auktionshus för minkskinn, Kopenhagen Fur, noterar en prisökning på ytterligare 23 procent vid årets andra auktion. Orsaken är den starka efterfrågan.

Nyhetsbild

Drygt 2000 minkar nu coronatestade – farmarna ska bekosta vaccinet själva

ÖSTERBOTTEN Tre självdöda minkar ska skickas in från varje farm var tredje vecka – oklart hur länge. Oklart är också om det finns ett vaccin i sommar.

Nyhetsbild

Klart: TF Products får bygga destruktionsanläggning

PEDERSÖRE Efter en flera år lång process är det snart fritt fram för Torp Frys dotterbolag att börja bygga sin destruktionsanläggning.

Nyhetsbild

Saga Furs sålde skinn för över 100 miljoner euro – priset på blåräv stampar på stället

Det började bra med de stora blårävsskinnen av hög kvalitet. Priset på dem gick upp från december. De mindre skinnen sålde också bra. Men i stort ligger blåräven kvar på en nivå som inte är lönsam.

Nyhetsbild

Blueshadow raskar uppåt – positiva tecken för blåräv

Blueshadow räven öppnade starkt uppåt då rävauktionen inleddes på tisdagen. Priset steg med mellan 15 och 20 procent jämfört med december.

Nyhetsbild

Tre pälsfarmer verkar på Korsholms farmområde: "Vi tar emot danska farmare med öppna armar"

KORSHOLM Välkommen, danska farmare! Päldjursuppfödarna vill gärna ha fler kolleger till farmområdet. Utan farmområdet hade de själva aldrig kunnat fortsätta föda upp pälsdjur.

Nyhetsbild

Minkskinnen fortsätter uppåt – vit mink först ut på Saga Furs

På onsdagen inleddes den digitala pälsauktionen i Vanda, där vita minkskinn var först ut. De vita minkskinnen steg i pris med mellan 20 och 50 procent jämfört med december.

Nyhetsbild

Minkskinnen redan en bristvara – priserna stiger

Nu är minkskinnen tillbaka på en lönsam nivå. Det visar säsongöppningen på Kopenhagen Fur, där medelpriserna steg med nästan 80 procent jämfört med september.

Nyhetsbild

Jättestödpaket börjar nå danska minkuppfödare – kadaver grävs upp och kremeras

Utbetalningar till den i stort sett förintade danska minkindustrin har börjat, meddelar myndigheten Fødevarestyrelsen på Twitter. Besked kommer samtidigt om att miljoner dödade minkar ska grävas upp och brännas.

Tjänstemän från Nykarleby granskar i Kronoby

KRONOBY Tjänstemän från Nykarleby kommer också i år att göra inspektioner på djurgårdar och pälsfarmer i Kronoby.

Nyhetsbild

Osäkert om danska minkfarmare vill till Österbotten: "Rädda för finskt pälsförbud"

Finland är ett av de länder som danska minkfarmare kan tänkas flytta till. Men osäkerheten kring hur det blir med näringen i Danmark och vad farmarna tänker göra är stor.

Nyhetsbild

Om några månader ska vaccinet för minkar vara klart

Vid Pälsdjursuppfödares Förbund är man är nöjd med de resultat som coronavaccinet för minkar och finnsjubbar hittills visat och hoppas att vaccineringen kan börja så fort som möjligt. Hittills har inga coronafall bland minkar upptäckts i Finland.

Nyhetsbild

Korsholm till danska minkfarmare: Här finns 20 hektar för pälsfarmer – välkomna

Danska minkfarmare kan komma att etablera sig i Finland. I dansk media välkomnar Korsholms kommundirektör Rurik Ahlberg danska minkfarmare till Vörås och Korsholms farmområde.

Nyhetsbild

Polen har upptäckt covid-19 hos mink

Polen har upptäckt det första fallet av covid-19 i mink, uppger landets jordbruksdepartement.

Nyhetsbild

Ingen smitta på finska minkfarmer – "Men vi är på helspänn"

Av de 120 minkfarmer i Finland som hittills skickat in självdöda djur till Livsmedelsverket har inte ett enda coronafall konstaterats.

Nyhetsbild

Saga Furs sålde färre skinn till lägre priser och gick på förlust

Pälsauktionsbolaget Saga Furs uppvisar många minus i sitt bokslut. Både antalet skinn och värdet på dem sjönk. Däremot steg bolagets förlust.

Nyhetsbild

Stenfors lämnar SÖP för nytt finansinstitut i Vasa

ÖSTERBOTTEN Dan-Ove Stenfors lämnar pälsbranschen för en återgång till finansbranschen – nu som områdesförsäljningschef i ett nytt finansinstitut på väg till Vasa.

Nyhetsbild

Hittills ingen corona på pälsfarmer i Finland – vaccin för minkar ska tas fram

Finlands pälsdjursuppfödares förbund hoppas på ett coronavaccin för minkar inom några månader. Förhoppningen är också att vaccineringen av människor ska minska risken för smitta bland djur.

Nyhetsbild

Klart: Minkuppfödning förbjuds i Danmark

Nästa år blir det förbjudet att föda upp mink i Danmark. Det står klart sedan folketinget röstat igenom ett lagförslag. Nu återstår det att lösa hur uppfödarna ska kompenseras ekonomiskt för den miljardindustri som har slagits i spillror.