Ekonomi

Transport & logistik

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

SFP föreslår 6000 euro i stöd till elbilsköp – bilbranschen bara delvis övertygad

7

Elbilarnas intåg går för långsamt och stödet måste höjas kraftigt, anser Svenska riksdagsgruppen. Bra, säger bilförsäljarna medan Bilförbundet är skeptiskt.

Nyhetsbild

Tyskt bolag vill lansera obemannad flygtaxi

UTRIKES Flygtaxi mellan London och Paris på en timme. Det hoppas det tyska startup-bolaget Lilium åstadkomma som i april förra året lyckades med sin första obemannade testflygning av sin elektriska flygfarkost.

Nyhetsbild

Norwegians flygkapten misstänkt för flygfylleri på Helsingfors-Vanda flygplats

Ett av Norwegians flygplan, som var på väg till Dubai, stoppades på fredagskvällen av polisen på Helsingfors-Vanda flygplats.

Nyhetsbild

Superlångtradare lär godkännas snart – omkörningar kan bli ett problem

ÖSTERBOTTEN Nästa år lär det på bred front bli möjligt med långtradare som är nästan tio meter längre än i dag. Branschen jublar, men omkörningar försvåras jämfört med i dag.

Nyhetsbild

Volvo sämst i kvalitetsrankning

Volvo Cars hamnar på en bottenplacering i en välrenommerad undersökning gjord av amerikanska Consumer Report som mäter nya bilars pålitlighet, skriver Svenska Dagbladet.

Nyhetsbild

Nya siffror talar för stomväg – långväga trafiken dominerar på Riksåttan

ÖSTERBOTTEN Det hette att Riksåttan inte ska bli stomväg eftersom trafiken är lokal och inte långväga. Nya siffror talar för motsatsen, och enligt trafikexpert borde hela vägen få den höjda statusen.

Nyhetsbild

Nya löftet från ministeriet – så säkras hela färjestödet på 25 miljoner euro

VASA Efter tisdagens glädjebesked om 20 miljoner euro till Kvarkentrafiken levererar budgetråd Juha Majanen nästa nyhet: de återstående 5 miljonerna lär komma i nästa års statsbudget.

Nyhetsbild

Lokförare stoppar godstransporterna i ett dygn

Lokmannaförbundet ansluter sig till de fackföreningar som går ut i politisk strejk i protest mot regeringens planer på ändringar i anställningsskyddet. Aktionen stoppar all godstrafik på järnvägarna i 24 timmar.

Nyhetsbild

Polisen: 250 förseelser mot den tunga trafikens kör- och vilotider på en vecka

Polisen noterade 250 förseelser mot bestämmelserna om kör- och vilotider under förra veckans intensivövervakning av den tunga trafiken.

Nyhetsbild

Nya Kvarkenfärjan: "Fler restauranger, mer barnvänligt och flera avgångar"

Nya färjan är ännu inte beställd. Wasalines vd Peter Ståhlberg kan ändå redan berätta en del om hur livet ombord blir.

Nyhetsbild

Finska färjemiljoner gläder också i Sverige: "Kommunala utgifterna kan minska"

1

UMEÅ En viktig pusselbit har nu fallit på plats. Så betecknar Bertil Hammarstedt, vd för Kvarkenlink, finska regeringens stöd på tio miljoner euro.

Nyhetsbild

Stadsdirektör Häyry: "Nu måste vi visa att vi driver färjeprojektet framåt"

VASA Vasas stadsdirektör är mycket tacksam för att de utlovade miljonerna nu börjar komma. Han är övertygad om att hela stödet på 25 miljoner euro kommer.

Nyhetsbild

Volvo varnar för dyrt utsläppsproblem – slutnotan oklar

Lastbilstillverkaren Volvo varnar för betydande kostnader till följd av problem med en komponent i katalysatorn för avgasrening som slits ut snabbare än väntat. Aktien faller efter den dåliga nyheten.

Nyhetsbild

Razzia hos Opel efter dieselfusk på tre bilmodeller

Tysk åklagare har genomfört razzior hos biltillverkaren Opel på grund av misstankar kring dieselfusk. Razziorna ska ha skett i Rüsselsheim samt Kaiserslautern och bekräftas av Opel.

Nyhetsbild

Nya symboler på bensinstationerna – likadana bollar och kvadrater i hela EU

Nu finns nya symboler för bensin, diesel och gasformiga bränslen på bensinstationerna i Finland. Det är fråga om EU:s enhetliga symboler för drivmedel. Symbolerna togs i bruk i de flesta europeiska länder under fredagen.

Nyhetsbild

Snart kan köparen välja och vraka bland miljövänliga bilar

Biltillverkare måste erbjuda alternativ till dagens fossilbilar nu när EU har klubbat igenom skärpta miljökrav. Vrålåk kommer inte att sälja lika bra i framtiden när skatter gör dem dyra i drift.

Nyhetsbild

Hopp om avgasminskning gick upp i rök

Naturskyddsföreningen sågar EU-ministrarnas kompromiss om lägre utsläpp från nya bilar. – Det är ett enormt gap mellan det och vad som egentligen krävs, säger ordföranden Johanna Sandahl.

Nyhetsbild

Spretigt om framtida bilutsläpp i EU – Finland går på tuffare linje

30, 35, 40 eller rentav 50? EU-länderna kämpar om procenten i en hård kamp om hur mycket de framtida bilutsläppen ska tvingas ned.

Nyhetsbild

EU-parlamentet skärper utsläppskraven – Kompromissen kritiseras

EU-parlamentet har röstat ja till att utsläppen av koldioxid från nyproducerade bilar ska sänkas med 40 procent fram till 2030. Siffran är lägre än vad miljöutskottet ville men högre än vad EU-kommissionen föreslagit.

Nyhetsbild

Finnair slopar förmiddagstur – näringslivet lider

1

JAKOBSTAD För näringslivet är det illa att Finnair drar in morgonflyget från Helsingfors till Jakobstad-Karleby. Bekymmersamt, säger Concordias vd om att regionens tillgänglighet försämras.

Nyhetsbild

Primera Air ansöker om konkurs

Primera Air kommer att ansöka om konkurs. Också österbottniska resenärer drabbas.

Nyhetsbild

Volvo satsar på ellastbilar i USA

Volvo Lastvagnar kommer under 2020 att börja sälja eldrivna lastbilar i Nordamerika. Det hela är ett samarbete med olika lokala miljö- och transportinitiativ.

Nyhetsbild

Estländskt bolag får nobben av Ålands landskapsregering

Nu är det klart vem som sköter färjförbindelsen mellan Korpo och Åland ända fram till 2022.

Nyhetsbild

Tomas Häyry: "Beställning på ny Kvarkenfärja i december"

Fyra varv är fortfarande med och tävlar om vem som ska få bygga och leverera den nya Kvarkenfärjan. Samtliga varv har lämnat in de preliminära anbuden och nu börjar arbetet med att vaska fram det bästa alternativet. En beställning ska kunna göras i december, säger Tomas Häyry, stadsdirektör i Vasa och styrelseordförande i Kvarken Link.

Nyhetsbild

Ryanair: Strejker leder till nedskärningar

Dagen innan en planerad strejk bland Ryanairs piloter i Tyskland varnar bolaget för att strejkerna kan leda till nedskärningar. Ryanair förväntas i år göra en vinst på cirka 1,25 miljarder euro.

Nyhetsbild

Transportföretagarna riktar hård kritik mot vägnätet

Transportföretagarnas intresseorganisation SKAL riktar i en färsk transportbarometer hård kritik mot vägnätet i Finland. Över 90 procent av de närmare 500 medlemsföretag som svarat, anser att vägnätet blir allt sämre. Det påverkar tidtabeller, lönsamhet och chaufförerna belastas hårt.

Nyhetsbild

Jet Time och Norwegian tar över TUI:s service – 150 jobb hotade

Resebyråjätten TUI stänger sina kontor på flygplatserna i Helsingfors, Malmö och Oslo. I stället ska trafiken skötas av samarbetsparterna Jet Time och Norwegian.

Nyhetsbild

Risk för stor flygstrejk i slutet av september

Fackföreningar i fem olika länder hotar flygbolaget Ryanair med strejk under den sista veckan i september. Orsaken är att fackföreningarna kräver bättre arbetsvillkor för de anställda.

Nyhetsbild

Wärtsilä tar globalt initiativ för att göra sjöfarten miljövänligare och smartare

Wärtsilä vill göra radikala förändringar inom sjöfarten. Wärtsilä föreslår att världens 20 mest inflytelserika hamnstäder ska bilda ett nätverk för att skapa förändring. Sjöfarten ska bli miljövänligare och smartare.

Nyhetsbild

DAT blir majoritetsägare i regionalflygbolaget Norra

KRONOBY Danska flygbolaget Danish Air Transport köper 60 procent av regionalflygbolaget Norra. Norra flyger främst inrikesflygtrafik bland annat till Kronoby.

Nyhetsbild

Karvsorbo utvecklade ny app som löser transportproblem: "Som Uber fast med saker"

1

VÖRÅ Genom en ny österbottnisk app kan människor hjälpa varandra att transportera saker från en adress till en annan. Chauffören får betalt, mottagaren sparar tid och miljön vinner på det, säger företagaren Niklas Östman från Karvsor.

Nyhetsbild

Oklart ännu när Air Leap kan börja flyga i egen regi

KRONOBY Stockholmslinjen låter vänta på sig. Air Leap vill flyga linjen med egna tillstånd och därför är det ännu osäkert när linjen faktiskt kan starta.

Nyhetsbild

Wärtsiläs satsning gynnar Wasaline och hamnen

Wärtsiläs beslut att investera stort i Vasklot gynnar hamnen och färjebolaget NLC Ferry, det vill säga Wasaline. Hamndirektör Teijo Seppelin och Wasalines vd Peter Ståhlberg ser stora möjligheter och synergieffekter med Wärtsiläs jättesatsning i Vasklot.

Nyhetsbild

Snart byggs ett självkörande containerfartyg – ska drivas med el

Planen är att fartyget Yara Birkedal ska sjösättas redan 2020. Innan 2022 ska skeppet, som omskrivits i medier som "Tesla of the seas", vara självkörande.

Nyhetsbild

Ett skepp kommer lastat med massor av eukalyptus-flis

1

JAKOBSTAD Den största lasten genom tiderna till hamnen i Jakobstad. Panamaregistrerade M/S Meridian lossar som bäst den första eukalyptusflislasten på sju år i hamnen.

Nyhetsbild

Investeringarna på Tammerfors-Birkala flygplats har slutförts

Tidigt på måndagsmorgonen reste de första passagerarna iväg från det moderniserade flygfältet utanför Tammerfors. Investeringarna har kostat 17 miljoner euro och pågått på flygplatsen sedan april.

Nyhetsbild

Nya utsläppsregler höjer bilpriser – oavsett vad regeringen säger

Den första september justeras bilskatten så att nya bilar blir dyrare. Lagändringen träder i kraft om ett par veckor, men få vet särskilt mycket om den och ännu färre vågar uttala sig.

Nyhetsbild

Easyjet öppnar flygrutt mellan London och Rovaniemi

Turismen i Lappland genomlever ett uppsving. Från och med oktober öppnar det brittiska lågprisflygbolaget Easyjet en ny flygrutt mellan Gatwicks flygplats i London och Rovaniemi.

Nyhetsbild

Passagerarrekord för SAS trots inställda flyg

Trots problemen med inställda flyg var antalet passagerare hos flygbolaget SAS det högsta hittills under en julimånad, 2,8 miljoner personer. Det är cirka 30 000 fler än under motsvarande månad 2017.

Nyhetsbild

Nästan 1,3 miljoner flög med Finnair i juli

Flygbolaget Finnair har allt fler passagerare. 1 287 800 personer valde att flyga med de blåa vingarna i juli. Det är 15,2 procent mer än under motsvarande period i fjol, uppger Finnair i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Allt fler väljer automatväxlad bil – SUV ökar i popularitet

Allt fler väljer automatväxlade bilar. Av de personbilar som registrerades under årets första halva, hade bara en tredjedel manuell växellåda. För fem år sedan var 55 procent manuellt växlade.

Nyhetsbild

SAS-chefen: "Vi tar inställda flyg på stort allvar"

För trångt i de europeiska luftrummen, brist på personal och beställda flygplan som försenats från tillverkaren Airbus. Det är orsakerna till att SAS fått ställa in 700 avgångar hittills i sommar, enligt vice koncernchef Lars Sandahl Sörensen.

Nyhetsbild

SAS har tvingats ställa in 700 flygningar på grund av personalbrist

De senaste tre månaderna har flygbolaget SAS ställt in närmare 700 flygningar. Enligt norska medier beror de inställda flygningarna på personalbrist hos dotterbolaget SAS Ireland. Moderbolaget skyller på att det är högsäsong.

Nyhetsbild

Ryanair ställer in 600 flygningar då kabinpersonalen strejkar

Ryanair kommer att ställa in mer än 12 procent av sina flygningar 25 och 26 juli då kabinpersonalen går ut i en omfattande strejk.

Nyhetsbild

Opels dieselbilar granskas

Även biltillverkaren Opel granskas av tyska myndigheter i samband med utredningarna kring dieselskandalen som tvingat stora bilföretag som Volkswagen att betala miljardböter för fusk med utsläppstester.