Ekonomi

Transport & logistik

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Risk för stor flygstrejk i slutet av september

Fackföreningar i fem olika länder hotar flygbolaget Ryanair med strejk under den sista veckan i september. Orsaken är att fackföreningarna kräver bättre arbetsvillkor för de anställda.

Nyhetsbild

Wärtsilä tar globalt initiativ för att göra sjöfarten miljövänligare och smartare

Wärtsilä vill göra radikala förändringar inom sjöfarten. Wärtsilä föreslår att världens 20 mest inflytelserika hamnstäder ska bilda ett nätverk för att skapa förändring. Sjöfarten ska bli miljövänligare och smartare.

Nyhetsbild

DAT blir majoritetsägare i regionalflygbolaget Norra

KRONOBY Danska flygbolaget Danish Air Transport köper 60 procent av regionalflygbolaget Norra. Norra flyger främst inrikesflygtrafik bland annat till Kronoby.

Nyhetsbild

Karvsorbo utvecklade ny app som löser transportproblem: "Som Uber fast med saker"

1

VÖRÅ Genom en ny österbottnisk app kan människor hjälpa varandra att transportera saker från en adress till en annan. Chauffören får betalt, mottagaren sparar tid och miljön vinner på det, säger företagaren Niklas Östman från Karvsor.

Nyhetsbild

Oklart ännu när Air Leap kan börja flyga i egen regi

KRONOBY Stockholmslinjen låter vänta på sig. Air Leap vill flyga linjen med egna tillstånd och därför är det ännu osäkert när linjen faktiskt kan starta.

Nyhetsbild

Wärtsiläs satsning gynnar Wasaline och hamnen

Wärtsiläs beslut att investera stort i Vasklot gynnar hamnen och färjebolaget NLC Ferry, det vill säga Wasaline. Hamndirektör Teijo Seppelin och Wasalines vd Peter Ståhlberg ser stora möjligheter och synergieffekter med Wärtsiläs jättesatsning i Vasklot.

Nyhetsbild

Snart byggs ett självkörande containerfartyg – ska drivas med el

Planen är att fartyget Yara Birkedal ska sjösättas redan 2020. Innan 2022 ska skeppet, som omskrivits i medier som "Tesla of the seas", vara självkörande.

Nyhetsbild

Ett skepp kommer lastat med massor av eukalyptus-flis

1

JAKOBSTAD Den största lasten genom tiderna till hamnen i Jakobstad. Panamaregistrerade M/S Meridian lossar som bäst den första eukalyptusflislasten på sju år i hamnen.

Nyhetsbild

Investeringarna på Tammerfors-Birkala flygplats har slutförts

Tidigt på måndagsmorgonen reste de första passagerarna iväg från det moderniserade flygfältet utanför Tammerfors. Investeringarna har kostat 17 miljoner euro och pågått på flygplatsen sedan april.

Nyhetsbild

Nya utsläppsregler höjer bilpriser – oavsett vad regeringen säger

Den första september justeras bilskatten så att nya bilar blir dyrare. Lagändringen träder i kraft om ett par veckor, men få vet särskilt mycket om den och ännu färre vågar uttala sig.

Nyhetsbild

Easyjet öppnar flygrutt mellan London och Rovaniemi

Turismen i Lappland genomlever ett uppsving. Från och med oktober öppnar det brittiska lågprisflygbolaget Easyjet en ny flygrutt mellan Gatwicks flygplats i London och Rovaniemi.

Nyhetsbild

Passagerarrekord för SAS trots inställda flyg

Trots problemen med inställda flyg var antalet passagerare hos flygbolaget SAS det högsta hittills under en julimånad, 2,8 miljoner personer. Det är cirka 30 000 fler än under motsvarande månad 2017.

Nyhetsbild

Nästan 1,3 miljoner flög med Finnair i juli

Flygbolaget Finnair har allt fler passagerare. 1 287 800 personer valde att flyga med de blåa vingarna i juli. Det är 15,2 procent mer än under motsvarande period i fjol, uppger Finnair i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Allt fler väljer automatväxlad bil – SUV ökar i popularitet

Allt fler väljer automatväxlade bilar. Av de personbilar som registrerades under årets första halva, hade bara en tredjedel manuell växellåda. För fem år sedan var 55 procent manuellt växlade.

Nyhetsbild

SAS-chefen: "Vi tar inställda flyg på stort allvar"

För trångt i de europeiska luftrummen, brist på personal och beställda flygplan som försenats från tillverkaren Airbus. Det är orsakerna till att SAS fått ställa in 700 avgångar hittills i sommar, enligt vice koncernchef Lars Sandahl Sörensen.

Nyhetsbild

SAS har tvingats ställa in 700 flygningar på grund av personalbrist

De senaste tre månaderna har flygbolaget SAS ställt in närmare 700 flygningar. Enligt norska medier beror de inställda flygningarna på personalbrist hos dotterbolaget SAS Ireland. Moderbolaget skyller på att det är högsäsong.

Nyhetsbild

Ryanair ställer in 600 flygningar då kabinpersonalen strejkar

Ryanair kommer att ställa in mer än 12 procent av sina flygningar 25 och 26 juli då kabinpersonalen går ut i en omfattande strejk.

Nyhetsbild

Opels dieselbilar granskas

Även biltillverkaren Opel granskas av tyska myndigheter i samband med utredningarna kring dieselskandalen som tvingat stora bilföretag som Volkswagen att betala miljardböter för fusk med utsläppstester.

Nyhetsbild

IL: Brand på Viking Gabriella – faran är över

På passagerarfärjan Viking Gabriella från Stockholm till Helsingfors bröt en brand ut på bildäcket. Fartygets automatiska brandsläckningssystem har redan fått bukt på branden, rapporterar Iltalehti.

Nyhetsbild

Finländskt varv med i kampen om färjebygget

Namnen på de fyra varv som tävlar om att få bygga Kvarkenfärjan förblir hemliga. Däremot säger Tomas Häyry att ett av varven är finländskt.

Nyhetsbild

Ålänningar anser att de blev förda bakom ljuset i Nextjetaffär

Det blev inget lyft för Nextjet ens efter nyemissionen. Tvärtom försvann pengarna i allt snabbare takt. De åländska ägarna är i dag rejält besvikna och upplever att den information man fick inför emissionen inte var korrekt.

Nyhetsbild

Yle: Nextjets skulder större än man tidigare trott

Nextjets skulder uppgår till 300 miljoner kronor, eller 30 miljoner euro, skriver Svenska Yle. Dessutom har delägarna Peter Björk och Peter Boström lånat ut pengar personligen åt Nextjet.

Nyhetsbild

Volkswagen godtar tyska miljardböter för utsläppsfusk

Fordonsjätten Volkswagen går med att betala en miljard euro i böter på grund av utsläppsfusket som avslöjades 2015.

Nyhetsbild

Fredagens flygplatsstrejk är avblåst – varslet för torsdagen innan midsommar är i kraft

Fredagens strejk på Helsingfors-Vanda flygplats blir inte av, men strejkvarslet för nästa veckas torsdag gäller tills vidare.

Nyhetsbild

Havsforskningsfartyget Aranda är i toppskick men pengarna tryter

Aranda har rustats upp och är nu ett toppmodernt havsforskningsfartyg. Samtidigt har pengarna för havsforskning skurits ner. Därför söker Finlands miljöcentral nu nya användningsområden för fartyget.

Nyhetsbild

Wasaline fortsätter slå rekord – i år har 67 500 resenärer tagit färjan över Kvarken

Trafiken över Kvarken fortsätter att dra passagerare. Statistik från Wasaline visar att över 16 000 tog färjan över i maj. Det är nytt rekord för maj månad.

Nyhetsbild

Avregleringen av tågtrafiken avancerar – VR spjälks upp

Regeringen går vidare med att öppna persontrafiken på landets järnvägar för konkurrens. Målet är ambitiöst: att minska utsläppen samtidigt som trafiken blir snabbare och mer anpassad till kundernas behov. Samtidigt spjälks VR upp i flera bolag.

Nyhetsbild

Air Leap startar från nästan rent bord

Det blir flyg mellan Kronoby och Stockholm redan i sommar men detaljerna kring flygen är verkar aningen oklara.

Nyhetsbild

Ännu inga besked om Kronobyflyg

Det jobbas hårt för att hitta nya aktörer till Kronoby flygplats. Kronoby Flyghangars vd Stig-Göran Forsman säger att Nextjets nya ägare förstås är intressant för dem.

Nyhetsbild

Norwegian tar inte med trubbnosiga raser på sina flyg

Det norska flygbolaget Norwegian välkomnar inga brakycefala hundar och katter ombord på sina flygplan. Bolaget anser att riskerna är för stora för ett flertal raser och vägrar därför att ta med exempelvis boxer, mops och bullterrier bland hundarna och brittisk korthår, perser och burmeser bland katterna.

Nyhetsbild

Nya Åland: Konkursade Nextjet kan få ny ägare

Det konkursade flygbolaget Nextjet kan få en ny ägare mycket snart, skriver tidningen Nya Åland.

Nyhetsbild

Taxiföretagare: "Finland får Europas vildaste taxilagstiftning"

Den första juli blir prissättningen för taxiresor fri.

Nyhetsbild

"Det brådskar med ny flygtrafik"

Det brådskar med att hitta en lösning på flygtrafiken till Kronoby. Nextjets konkurs lämnade ett stort hål att fylla.

Nyhetsbild

Tallink Grupp vill in på Helsingforsbörsen – "Ett naturligt steg" säger vd:n

Rederiet Tallink Grupp har informerat Tallinnbörsen om att bolaget planerar att genomföra en andra listning av koncernens aktier på Nasdaq Helsinki Stock Exchange.

Nyhetsbild

Nextjets slutnota stannar kring 10 miljoner euro

Slutnotan för Nextjets konkurs stannar strax under 10 miljoner euro, tror konkursförvaltaren. Nu utreds det om det alls finns ekonomiska möjlighet för att fortsätta flyga.

Nyhetsbild

Regionen söker ersättare för utrikestrafiken från Kronoby

Nextjets konkurs är ett bakslag för regionens tillgänglighet, säger Jarl Sundqvist som är vd vid Concordia. Målet är nu att få en ny aktör på linjen så fort som möjligt.

Nyhetsbild

Nextjets skulder 100 miljoner kronor

Över 100 miljoner kronor i leverantörsskulder. Det framgår av Nextjets konkursansökan som kom in till Attunda tingsrätt i går. "Nextjet AB är på obestånd och detta är inte tillfälligt", skriver vd Magnus Ivarsson i ansökan.

Nyhetsbild

Taxiföretagare om nya lagen: "Det blir svårt för kunderna – särskilt på landsbygden"

Från och med juli kan det bli svårare att få tag på en taxi i glesbygden. Dessutom måste kunden vara vaksam när det gäller priserna för att inte bli lurad. Nya lagen oroar taxiföretagare i nejden.

Nyhetsbild

Hård kritik mot flygmyndigheter

Trots bräcklig ekonomi under flera år har Nextjet tillåtits att flyga vidare. Myndigheterna har visserligen hotat med böter och indragna tillstånd, men det blev det egna konkursbeslutet som satte flygplanen på marken för gott. De drabbade kommunerna är kritiska till myndigheternas flathet.

Nyhetsbild

Nextjet slutar flyga – begär sig själv i konkurs

Nextjet ställde på onsdagen alla flyg på marken och begär sig själv i konkurs. Bolaget satsade in i det sista men pengarna räckte inte till och ägarna ville inte skjuta till med mer.

Nyhetsbild

Nextjet i konkurs - alla flyg ställs in

Nextjet slutar flyga och kommer att ansöka om konkurs står det på deras webbplats.

Nyhetsbild

Nytt fraktfartyg har börjat trafikera mellan Nådendal och Kapellskär

Finnlines har satt in fartyget MS Finnswan på rutten mellan Nådendal i Finland och Kapellskär i Sverige. Resan mellan länderna avverkas på åtta timmar.

Nyhetsbild

Antalet elbilar har fördubblats i Finland

Det totala antalet elbilar är fortfarande litet på de finländska vägarna, men andelen eldrivna bilar ökar i snabbt takt. Teknologiindustrin bedömer att det finns över 20 000 elbilar på våra vägar om ett drygt år.

Nyhetsbild

Wärtsilä lastar motorer och utrustning till Bangladesh i Vasa hamn

VASA I morgon lördag börjar Wärtsilä lasta 60-70 containers med motorer och utrustning i Vasa hamn. Lasten innehåller kraftverk som ska levereras från Vasa till Bangladesh.

Nyhetsbild

I Umeå är man säkra: Det blir en ny Kvarkenfärja

Umeå är klar med sin modell för finansieringen och man ser inte längre några hinder för att beställa en ny färja i höst.