Ekonomi

Valuta

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Fritt fall för turkiska liran

President Tayyip Erdogans politik har fått Turkiets valuta att falla fritt. En nedgång på 15 procent under ett dygn gör att liran backat 40 procent mot dollarn i år – sämst i världen.

Nyhetsbild

Rusande kryptovaluta var en bluff

Kort efter att tv-serien "Squid Game" haft premiär lanserades en kryptovaluta på temat. Kryptovalutan rusade osannolika 230 000 procent på ett par veckor innan den kollapsade, skriver Bloomberg Business.

Nyhetsbild

Bitcoin åter över 50 000 dollar

För första gången sedan maj har nu kryptovalutan bitcoin klättrat över ett pris på 50 000 dollar.

Nyhetsbild

Stark handelsdag för bitcoin

Kryptovalutan bitcoin återhämtar sig och kursen tar ett glädjeskutt i måndagens handel.

Nyhetsbild

Visa tillåter kryptovaluta

Betalkortsjätten Visa är nästa företag att öppna dörren för kryptovalutahantering.

Nyhetsbild

Efter Teslas drag — bitcoin på ny rekordnivå

Värdet på kryptovalutan bitcoin fortsätter att öka efter Teslas mångmiljardinvestering. En bitcoin kostar nu runt 46 000 dollar.

Nyhetsbild

Bitcoin tappar i värde

Efter att förra veckan nått en ny rekordnivå faller nu bitcoin i värde och drar med sig flera andra kryptovalutor.

Nyhetsbild

Allt färre finländare tror på euron

Endast 51 procent av finländarna tror att euron som valuta gagnar Finland i den nuvarande ekonomiska situationen. Det visar en ny enkät från Näringslivets delegation Eva.

Nyhetsbild

Coronaviruset fick USA att sänka styrräntan

USA:s centralbank sänker styrräntan med 0,5 procentenheter för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av coronautbrottet.– Marknaden krävde i princip det här, säger sparekonomen Frida Bratt som däremot inte tror att beskedet leder till en omedelbar sänkning av styrräntan i Sverige.

Nyhetsbild

En till bank i Jakobstad slutar med kontanttjänst – "Användningen har minskat kraftigt"

JAKOBSTAD Handelsbanken i Jakobstad meddelar att de avslutar sin kontanttjänst. Snart prioriterar endast en bank kontanttjänster över disk.

Nyhetsbild

Guldpriset stiger kraftigt

Den ökade oron i Mellanöstern och nya kraftiga hot från USA:s president Donald Trump har fått guldpriset att stiga i raketfart.

Nyhetsbild

Årshögsta för bitcoin

VALUTA Den digitala valutan bitcoin har i helgen lyft till den högsta kursen mot dollarn sedan mars 2018, med en notering på 11 247 dollar per bitcoin i söndags.

Nyhetsbild

Virtuella valutor är numera egendom i beskattningen

När virtuella valutor växlas tillbaka till vanliga valutor ska vinst eller förlust beaktas i inkomstskatten. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast.

Nyhetsbild

Skrotning av eurosedel väcker känslor

EURO 500-eurosedeln tackar för sig. Europeiska centralbanken är i slutet av utfasningen av sedeln som nog få kommer sakna. I Tyskland har slopandet väckt debatt.

Nyhetsbild

Fed höjer räntan – men sänker räntebanan

Det blev som alla förväntat sig: Den amerikanska centralbanken Federal Reserve höjer den viktiga styrräntan med 0,25 punkter och den hamnar nu i intervallet 2,25–2,50 procent.Räntebanan tycks dock ha satts något lägre än förut.

Nyhetsbild

ECB rörde inte räntorna – stödköpen avslutas vid årsskiftet

Europeiska Centralbanken ECB rörde som väntat inte de centrala styrräntorna. Stödköpen avslutas vid årsskiftet.

Nyhetsbild

Pundet faller hårt efter inställd omröstning

Det brittiska pundet faller hårt till den lägsta nivån sedan sommaren 2017 mot dollarn och euron. Kursfallet tilltar sedan premiärminister Theresa May ställt in en parlamentsomröstning om utträdesavtalet med EU.

Nyhetsbild

Nordea: "EU kommer att ge Storbritannien en övergångsperiod också vid en hård brexit"

Bilbranschen ligger illa till i Storbritannien om landet lämnar EU utan avtal. Finland skulle antagligen klara sig utan större problem trots störningar för exporten, tror Nordeas analytiker.

Nyhetsbild

May sänker pundet

Pundet faller och Londonbörsen stiger. Finansmarknaderna tolkar brittiska premiärminister Theresa Mays uttalanden, dagen efter de misslyckade samtalen med EU-ledarna, som om ett mjukare brexit-avtal kommit längre bort.

Nyhetsbild

Nya 100- och 200-eurosedlarna får ny storlek och fiffiga säkerhetsdetaljer

Europeiska centralbanken har presenterat de nya 100- och 200-eurossedlarna. Sedlarna får nya och innovativa säkerhetsdetaljer: ett satellithologram och en förnyad smaragdgrön siffra. De sätts i omlopp den 28 maj 2019.

Nyhetsbild

ECB fortsätter med stödköp och styrräntorna ligger kvar

Europeiska Centralbanken (ECB) skulle egentligen ha upphört med stödköp i september, men stödköpen fortsätter åtminstone fram till årsskiftet. Dock sänks summan från 30 till 15 miljarder euro per månad. De centrala styrräntorna ligger kvar på nuvarande rekordlåga nivåer.

Nyhetsbild

Risk för allvarlig eurokris – dollarn stiger i värde

Den politiska turbulensen i Italien är mycket dramatisk för finansmarknaden, konstaterar Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen i Sverige. Han varnar för att läget kan bli "mycket allvarligt".

Nyhetsbild

Bitcoins pris närmar sig "dödskors"

Priset för kryptovalutan bitcoin närmar sig ett så kallat dödskors. Det innebär att snittpriset de senaste 50 dagarna understiger snittpriset de senaste 200 dagarna, rapporterar Bloomberg.

Kommun inför egen valuta

Kommunen Sysmä i landskapet Päijänne-Tavastland inför en egen valuta: sysmä. Den lanseras i dag, 7 mars.

Svagaste dollarn på tre år

Den amerikanska dollarn är nu nere på den lägsta nivån på tre års tid.

Nyhetsbild

Fortsatt rusning efter bitcoin

Kryptovalutan bitcoin har rusat upp över en symbolisk nivå – vid lunchtid på torsdagen var en bitcoin för första gången värd mer än 15 000 dollar, rapporterar Bloomberg.

Nyhetsbild

"Kryptovalutorna vår tids största bubbla"

Under helgen steg värdet på en bitcoin till över 11 000 dollar. Kryptovalutorna är vår tids största bubbla enligt sakkunnig, skriver Kauppalehti.

Nyhetsbild

Berg- och dalbana för bitcoin

Kryptovalutan bitcoin rörde sig i kraftiga svängar upp och ned under nattens asiatiska handel.

Nyhetsbild

Bitcoins värde över 10 000 dollar

År 2017 har varit en framgångssaga för virtualvalutan bitcoin.

Alla äldre kronor blir nu ogiltiga

På fredag är det sista chansen att betala med äldre svenska valörer.

Uutisuomalainen: Nätbutiker undviker mervärdesskatt

Många nätaffärer utanför EU fuskar med skatterna, skriver Uutissuomalainen. Många butiker antecknar systematiskt ett för lågt pris för produkterna som sålts för att slippa mervärdesskatten i samband med importen.