Ekonomi

Vindkraft

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Överklagade bygglov i Pensala avslogs – besvärsrätt saknas

NYKARLEBY Den fastighetsägare som överklagat miljö- och byggnadsnämndens beslut att bevilja bygglov för 18 vindkraftverk i Storbötets vindpark i Pensala saknar besvärsrätt. Domstolen avslog därmed överklagandena.

Nyhetsbild

Ilmatar har fixat finansiering till fyra nya vindkraftsprojekt – Är intresserat av Österbotten

Det finländska vindkraftsbolaget Ilmatar Energy börjar bygga fyra vindkraftsparker i Finland. Investeringen beräknas till 200 miljoner euro, varav danska AIP Management finansierar 135 miljoner euro.

Nyhetsbild

Vindkraftsstöd för 1,5 miljarder, och Ömossa har fått mest – men nu är stödet på paus

Staten har hittills betalat ut 1,5 miljarder euro i garantipris för el från vindkraft. EPV Vindkraft har fått en tiondel av kakan. Enbart vindkraftsparken i Ömossa har fått 50 miljoner euro i stöd – mest i Finland. Just nu är marknadspriset så högt att staten slipper stöda vindkraft. Se här hur mycket stöd som betalats ut till Österbotten.

Nyhetsbild

Vindkraft till havs intresserar – nu utreds park på 1 000 megawatt utanför Närpes

Det har döpts till Norrskär, det 389 kvadratkilometer stora område utanför Korsnäs och Närpes där bolaget Ilmatar vill undersöka möjligheterna till kanske 1 000 megawatt vindkraft. Norrskär ligger i den ekonomiska zonen och därmed har kommunen inte veto och får inte heller fastighetsskatt.

Nyhetsbild

Nytt vindkraftsområde kartläggs i Jeppo – "Skulle kunna rymma åttio vindkraftverk"

Energibolaget Ilmatar har kallat närmare 500 markägare på ett 8 000 hektar stort område mellan Markby och Jeppo till ett första informationsmöte om ett par veckor.

Nyhetsbild

Jakobstad förbereder sig för vindkraftstransporter – sju hektar stort område finns som tillfälligt förvaringsområde

JAKOBSTAD Hundratals vindkraftverk ska resas i de österbottniska kommunerna de kommande åren. Investeringsbeslut för närmare 240 kraftverk är redan gjorda. Jakobstad ligger bra till som rutt för transporterna enligt Yle.

Nyhetsbild

Sveriges regering vill se vindkraftverk i Bottniska viken

Regeringen räknar med att havsbaserad vindkraft blir allt viktigare för Sverige. Nu ska planer tas fram för 120 terawattimmar ny vindkraft från havet.

Nyhetsbild

SE LISTA: Så här mycket fastighetsskatt fick din kommun från vindkraften – Närpes sjua i landet i fjol

Fem kommuner i Finland drog in miljoner i fastighetsskatt från vindkraftverk i fjol. Vi har listat skatteintäkterna för kommunerna i Österbotten.

Nyhetsbild

En person överklagar bygglov för vindkraftverk i Pensala

NYKARLEBY En person överklagar miljö- och byggnadsnämndens beslut att bevilja bygglov för 18 vindkraftverk i Storbötets vindpark i Pensala.

Nyhetsbild

Grönt ljus för att undersöka havsvindkraft – OX2 går vidare på sitt jätteprojekt utanför Jakobstad

JAKOBSTAD Vindkraftsbolaget OX2 har fått tillstånd för att undersöka havsbotten för två vindparker till havs. Den ena planerad att ligga utanför Jakobstad.

Nyhetsbild

Åland vill bygga massiv vindkraftspark – "Största projektet på Åland någonsin"

Åland vill gå vidare med en plan som går ut på att bygga en massiv vindkraftspark som ska producera enorma mängder energi för Finland och Sverige. Tanken är att energiproduktionen ska stärka Ålands ekonomi i framtiden.

Nyhetsbild

OX2 bygger Finlands största vindkraftspark i Mellersta Österbotten

OX2 har tecknat avtal om att bygga 69 vindkraftverk i Lestijärvi i Mellersta Österbotten för omkring 650 miljoner euro. Köparen är ett konsortium av finländska energibolag.

Nyhetsbild

Vestas stoppar produktion av vindkraftverk

Danska vindkraftstillverkaren Vestas stänger ned tre fabriker i Spanien, Tyskland och Danmark.

Nyhetsbild

Besvär mot vindpark i Pensala förkastade – nu söks bygglov för park med 18 vindmöllor

Vasa förvaltningsdomstol har förkastat besvären mot vindparken Storbötet i Pensala. Nästa steg enligt projektören Prokon Wind är att ansöka om bygglov för vindparken, med plats för 18 vindkraftverk.

Nyhetsbild

Elnätet i blåsten – kraftigt utbyggd vindkraft skapar nya utmaningar

Allt mera vindkraft sätter större krav på elnätet. Mera batterikapacitet att lagra krävs och användare som flexar då förbrukningen är för hög.

Nyhetsbild

Finansiär spikad för Mastbacka vindpark – "Det blir en lugnare period"

PEDERSÖRE En finansiär är klar för vindkraftsprojektet i Mastbacka. Nu kan vi ta det lugnt tills det blir dags att upphandla turbiner, säger Staffan Asplund på Etha Wind.

Nyhetsbild

Vestas vänder till vinst men sänker prognoser

Den danska vindkraftsjätten Vestas vände förlust till vinst under andra kvartalet.

Nyhetsbild

Ny lag behövs för elöverföring från vindparker

En riksdagsledamot, en vindkraftskonsult och en kommundirektör. Alla är rörande eniga om att det behövs ny lagstiftning när det gäller elöverföringen från vindkraftsparkerna.

Nyhetsbild

Elgator som klyver Jeppo itu upprör bybor – "Det är nu man ska reagera"

Av en händelse råkade Christina Strengell i veckan få upp ögonen för miljökonsekvensprogrammet för Purmo vindkraftpark, där även elöverföringen genom Jeppo ingår.

Nyhetsbild

Hamn gör klart för vindkraft – Karleby hänger på boomen

KARLEBY Karleby vill också vara med i boomen med vindkraft. Man har gjort plats för specialtransporter och enligt hamnen är 16 transporter redan inbokade.

Nyhetsbild

Ny partner till Storbötets vindkraftpark – "Vi är starkare tillsammans nu"

NYKARLEBY Ledningen bakom planerna för vindkraftparken vid Storbötet i Pensala informerar om att de nu har ingått ett partnerskap för att kunna säkra projektets framgång.

Nyhetsbild

Havsområden med i ny vindkraftsgranskning – områden utanför Fäboda utreds

För första gången finns också stora havsområden med i de österbottniska förbundens vindkraftsutredning. Av dem är hälften belägna utanför Jakobstadsregionens skärgård.

Nyhetsbild

Hitachi ABB Power Grids ansluter Finlands största vindkraftspark till elnätet

VASA Hitachi ABB Power Grids har tecknat ett avtal med Vestas Finland, världens ledande vindkraftproducent, om att leverera elkrafttekniklösningar till Mutkalampi vindkraftspark.

Nyhetsbild

Kaitsar den femte vindparken som planläggs i Nykarleby

Nästa vecka kommer stadsfullmäktige i Nykarleby att besluta om staden ska inleda planläggningen för en femte vindpark i Nykarleby, eller Kaitsar vindpark mellan Jeppo och Markby.

Nyhetsbild

För Kröpuln tog det 11 år från start till mål – till hösten snurrar verken

Den långa väntan är över. Nu rullar långtradare dagligen in med delarna till de sju vindkraftverk som senare i sommar ska resas på Kröpuln i Kantlax.

Nyhetsbild

Nu byggs vindkraftverken i Storbacken – arbetsledare önskar att nyfikna håller sig borta

ORAVAIS Under de kommande veckorna är det full aktivitet i vindkraftsparken Storbacken i Oravais. Sju möllor ska resas i kommunens första vindkraftspark.

Nyhetsbild

Nu ses vindmöllor längs vägarna igen – rekordmånga körs ut via Vasa hamn

ÖSTERBOTTEN Fyra projekt och hela 70 vindkraftverk ska ställas upp i Österbotten och närområdet i år. Det gynnar Vasa hamn då delarna kommer den vägen.

Nyhetsbild

OX2 bygger Finlands största vindkraftsprojekt i Mellersta Österbotten

Vindkraftsparken i Lestijärvi ska stå för två procent av landets elproduktion.

Nyhetsbild

Närpes trea i Finland med sina vindkraftverk – Österbotten producerar nästmest vindenergi i hela landet

Förra året byggdes 33 vindkraftverk i Österbotten. 21 av dem finns i Närpes. Det här gör att både Närpes och Österbotten finns högt uppe i statistiken för 2020.

Nyhetsbild

Vasaforskare: Decibel fungerar bättre än kilometer som gräns för vindparker

Vindkraftsbuller i olika väder har jämförts med hur människor upplevde bullret. Men den intressantaste frågan som dök upp i Vasa universitets forskning kan ingenjörerna inte svara på.

Nyhetsbild

Områdena för vindkraft är snart fulla – nu utreds nya

De österbottniska landskapen har fått pengar för att utreda eventuella nya vindkraftsområden. Vilka områden som är olämpliga utreds också.

Nyhetsbild

Vindkraftspark planeras mellan Jeppo och Markby – flera är intresserade

NYKARLEBY Inte bara en aktör, utan två, vill bygga vindkraftverk mellan Jeppo och Markby. Om alla planer förverkligas skulle det röra sig om sammanlagt tolv vindkraftverk på området.

Nyhetsbild

Ett halvt år med vindkraftverk som granne – "Det är ett monotont och jobbigt ljud"

MALAX De trodde inte att de skulle se eller höra dem från sina gårdar. Men vindkraftverken påverkar vardagen för Per-Henry, Teemu och Maria i Ribäcken.

Nyhetsbild

Vindkraftspark utanför Sideby orsakade diskussion: "Landskapsförbundet borde göra om, göra rätt"

ÖSTERBOTTEN Österbottens förbund sade ja till ny havsplan, trots vindkraftsprotester från Kristinestad: "Vi har redan tillräckligt med möllor."

Nyhetsbild

Stora vindkraftverk slår rekord i Sverige – 40 procent mer el än i fjol

Svenska vindkraftverk har satt ett nytt rekord. I år har de producerat 40 procent mer el än samma period i fjol. Den viktigaste förklaringen är att vindkraftverken helt enkelt har blivit större och bättre.

Nyhetsbild

Många kommentarer om vindkraftsplaner – effekten på hälsa och miljö oroar mest

PEDERSÖRE Över 40 personer har lämnat in respons på de aktuella vindkraftsplanerna vid Mastbacka i Lappfors. Störst är oron för hälsa, naturvärden och återvinning.

Nyhetsbild

Pedersöre kan få en vindkraftsstrategi – "Ska vara ett neutralt dokument"

PEDERSÖRE Två olika vindkraftsprojekt är på tapeten i Pedersöre. Nu hoppas kommunen få medel för att utveckla en vindkraftsstrategi som kan vara till stöd vid vidare planering.

Nyhetsbild

Abo Wind har tecknat 160 arrendeavtal i Purmo – "Vi kan gå vidare med planeringen"

PEDERSÖRE Fram till slutet av månaden gör vindkraftsbolaget Abo Wind avtal med markägare i Purmo. Men redan nu finns det tillräckligt med tillgänglig yta för att planerna ska kunna gå vidare.

Nyhetsbild

Markägare enades om tyskt energibolag –trovärdighet och ersättningar avgörande

Jakobstad Uppemot femtio vindmöllor finns i de vindparksplaner som Abo Wind gjort för Purmo. I veckan skriver de kontrakt med markägare.

Nyhetsbild

Vattenfall satsar på världens största vindpark

2023 ska vindkraftsparken, med en kapacitet på 1 500 megawatt, stå klar. Det motsvarar elkonsumtionen från två miljoner hushåll.

Nyhetsbild

Pedersörebor tyckte till om vindpark – fler positiva än negativa

PEDERSÖRE Mer än hälften av de som deltog i enkäten om Mastbacka vindpark förhåller sig positiva till byggandet. Påverkan på miljö och hälsa oroade mest.

Nyhetsbild

Två vindparker på gång nära Purmo – bara kilometer från kommungränsen

Vindkraftsplanerna i Pedersöre är ännu i ett tidigt skede. På andra sidan kommungränsen i Kauhava är man längre fram i planeringen av två vindparker bara några kilometer från Purmoområdet.

Nyhetsbild

Vindkraftsbolag utökar närvaron i Purmo – hyr kontor

PEDERSÖRE Vindkraftsbolaget Prokon fortsätter visa intresse för Purmoskogen. I november öppnade de kontor i Sisbacka, i tisdags mötte de berörda jaktföreningar.

Nyhetsbild

Vindkraftsboom i Finland – men vad betyder det ekonomiskt för kommunen?

PEDRSÖRE Vad betyder en vindkraftsetablering ekonomiskt för kommunen? Det är knepigt att uppskatta alla summor men en del klirr i kassan ger det ändå.

Nyhetsbild

En fjärde vindkraftsaktör sneglar på Purmo: "Billigt sätt att producera el"

PEDERSÖRE Markägarna i Purmo har nu fått ännu ett erbjudande från ett stort energibolag. Bolaget har flera projekt i Österbotten just nu.