Ekonomi

Vindkraft

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

VTT-forskare lyckades göra vindkraftverkens turbiner tåligare

Kostnaderna för vindenergi består från två till fyra procent av att byta ut slitna turbiner. Nu har forskare hittat en lovande lösning.

Nyhetsbild

NCC fick avtal värt sex miljoner från vindkraftverksbolag

Byggföretaget NCC Infrastructure ska bygga grunden och kablar till två vindkraftsparker – den ena i Storå i Österbotten och den andra i Pyhäjoki i Norra Österbotten. Kontrakten är värda sex miljoner euro.

Nyhetsbild

Vindkraftsprojektörer i Malax lyckades få Ikea till Österbotten

MALAX Ingmar Sjöblad är nöjd. OX2 Wind kommer att bygga två vindkraftsparker i Malax, på Långmossa och i Ribäcken – åt Ikea. Den ena av dem, Långmossa Wind Park, har funnits i Sjöblads tankar dagligen i snart sex år. Då ytterligare ett år gått ska den vara klar.

Nyhetsbild

Sju vindkraftverk fick nytt bygglov på Kröpuln

NYKARLEBY Nu är allt klappat och klart för att förverkliga den länge planerade vindparken Kröpuln i västra Munsala. Faller alla bitar på plats kan byggstarten ske redan nästa höst.

Nyhetsbild

Snart tar Ikea sin elektricitet från Malax

MALAX Ikea gör den största vindkraftsinvesteringen utan statligt stöd någonsin i Norden. Hälften av vindkraftverken ska stationeras i Malax.

Nyhetsbild

Vindkraften kan ge varmare klimat – "Inte så farligt"

2

Storskalig vindkraft kan ge varmare klimat, enligt en ny studie i USA. Vindturbinerna påverkar flödet av värme och fukt i atmosfären vilket i slutändan ger högre temperaturer.

Nyhetsbild

OX2 vill bygga mer effektiva vindkraftverk på Kröpuln och Märkenkall

Vindkraftsbolaget OX2 vill bygga mer effektiva vindkraftverk. Det betyder i praktiken att rotorbladen blir längre. – Även om vi söker bygglov för större och högre vindkraftverk, betyder det inte att det allra största alternativet kommer att förverkligas, säger OX2:s Finlandschef Teemu Loikkanen.

Nyhetsbild

Taaleri gör storsatsning på vindkraft i USA

Finansbolaget Taaleri investerar i en vindpark till havs i USA. Investeringen bygger på ett samarbetsavtal med vindkraftsbolaget Senvion som ska leverera sammanlagt 58 vindmöllor till Texas där vindparken ska byggas nästa år.

Plan för vinkraftpark i Vörå till allmänt påseende

VÖRÅ Delgeneralplanen för Storbötets vindkraft är nu ute för allmänt påseende.

Nyhetsbild

Larsmo Vindkraft nöjer sig med domstolsbeslut

LARSMO Larsmo Vindkraft Ab nöjer sig med Vasa förvaltningsdomstols beslut angående de planerade vindkraftverken norr om Holm.

Nyhetsbild

Tävling om stöd till vindkraft hålls i höst – betalas 2020

I november och december ska anbuden lämnas in till det nya stödsystemet för förnybar elproduktion. Det mesta väntas gå till vindkraft.

Nyhetsbild

Bakslag för vindkraftsplanerna i Larsmo

LARSMO Vasa förvaltningsdomstol ger Larsmo kommun rätt. Kommunstyrelsen hade rätt att avslå Larsmo Vindkraft Ab:s ansökan om att få planera för två vindkraftverk norr om Holm.

Nyhetsbild

Vindpark i Malax höjer sig i kampen om statens energistöd

MALAX Långmossa Wind Park i Malax har gjort allt för att ta projektet vidare. För två år sedan föll vindparken utanför stödsystemet. Nu tar bolaget in den senaste vindkraftstekniken för att på allvar utmana när staten delar ut energistöd.

Nyhetsbild

Storsatsning på vindkraft – "Fler investeringsbeslut än någonsin"

Just nu finns planer på nästan 700 fler vindkraftverk som kommer läggas till de 3500 som redan finns i Sverige, enligt siffror från Svensk vindenergi.

Nyhetsbild

Danmark slog världsrekord i vindkraft

Danmark har satt världsrekord i grön energianvändning. Av all el som användes i landet i fjol kom 43,4 procent från vindkraften.

Nyhetsbild

Vindkraftverken snurrar i Yxpila

KARLEBY De fyra vindkraftverken i Yxpila är i gång och producerar el till det lokala elnätet. Den 1 mars överlåts de till investeringsbolaget Aquila Capital.

Nyhetsbild

Sämre snurr än väntat på Vestas

En ökad konkurrens gör att danska vindkraftstillverkaren Vestas redovisar en sämre omsättning än förväntat i samband med den tredje kvartalsrapporten.

Nyhetsbild

Puhuri blåste in miljoner till Jakobstad

Vindkraftsbolaget Puhuri hade de största beskattningsbara inkomsterna i Jakobstad med 13,7 miljoner. Puhuri ägs bland annat av Katternögruppen.

Nyhetsbild

Vindkraftsbolag får starta om i Munsala

NYKARLEBY Kröpuln vindkraftspark mellan byarna Monäs, Hirvlax och Kantlax var det svenska vindkraftsbolaget OX2:s första och längst hunna projektet i Finland för tre år sedan.