Kultur

Kommentar

Nyhetsbild

Patrik Back: Vad är rimligt att förvänta sig av en kulturminister? – Tiktok-mentaliteten verkar sippra in på högsta nivå

"De har visserligen inte blivit myndiga under de tre senaste åren, men förmågan att arbeta långsiktigt framstår definitivt som ytterst tveksam" skriver Patrik Back om de fått kulturministeruppdraget de senaste åren.

Nyhetsbild

Frida Pått: Om artiga krokodiler och stjärnstatus

"Krävs det verkligen en glittrande show för att fånga intresse?" Ibland blir man besviken då man ser filmversionen av en älskad bok.

Nyhetsbild

Från knätofs till höftjuck – när Lasse Berghagen drev "Allsång på Skansen" till klimax

"Visserligen var det Ricky Martin som fick Skansen att nå kokpunkten, men att programmet överhuvudtaget hettats upp var Lasse Berghagens förtjänst" skriver Patrik Back om hur Berghagen förändrade "Allsång på Skansen".

Nyhetsbild

Helt rätt att Alfred Backa belönas – men var är alla andra potentiella pristagare?

Alfred Backa går i Leif Sjöströms satiriska fotspår, så det är logiskt att han prisas. "Förhoppningsvis dröjer det inte tio år tills nästa Leif Sjöström-pristagare identifierats" skriver Patrik Back.

Nyhetsbild

Nu kommer Gyllene Tider-hitlåtarna på en och samma gång i Vasa – upplagt för efterlängtad publikfest

"'Det är över nu' var orden vi ville höra" skriver Patrik Back om en Gyllene Tider-stund i Dragsvik. Den ikoniska popgruppen har skapat musiken till många minnen, vare sig man uppskattar Per Gessle & co:s somriga pop eller inte.

Mest läst senaste veckan

Kultur

Nyhetsbild

Anton Rosse: Ljusröda lätta lögner

KOMMENTAR Plasten är in, människan är out. Yay space!

Nyhetsbild

Från flickidol till outad bög – är artister skyldiga att blotta sin sexuella läggning för sin publik?

KOMMENTAR En ny dokumentär om George Michael väcker frågan om det räcker med att gå rakryggad ur garderoben när dörren plötsligt rycks upp, eller om man måste ha öppnat den inifrån för att bli respekterad.

Nyhetsbild

Kommentar: Det är dags att ändra vår syn på influencers

Det är inte förvånande att influencers mår dåligt. Förutom att ständigt vistas i en miljö – fysisk eller digital sådan – som promotar skönhet och framgång suddas gränsen mellan arbete och fritid ut, skriver kulturjournalisten Vilhelmina Öhman.

Nyhetsbild

Cha-cha-chans till festlig dans – showmässigt brottas ESC-Hulken med de historiska rockmonstren

Utan att ha drabbats av bolerofeber eller sniffat grönt nagellack hävdar jag att Käärijäs show "Delivery from Finland" är den mest effektiva Finland någonsin haft i Eurovisionen, skriver Patrik Back inför kvällens final i Liverpool.

Nyhetsbild

Kommentar: Den finlandssvenska boken versus techjättarna

Att vi sökt oss till ljudboksappar är inte dåligt i sig. Problemet ligger i att ersättningsmodellerna är oskäliga för författarna.

Nyhetsbild

Jessica Poikkijoki: Hatad, hotad och bannlyst – Sinéad O'Connor gick sin egen väg

TANKAR KRING Det finns många berättelser om den irländska sångerskan Sinéad O'Connor, som rev sönder ett foto på påven i direktsändning och blev bannlyst av katolska kyrkan.

Nyhetsbild

Vilhelmina Öhman: Världens lyckligaste land gör nationalromantik förvånansvärt fräscht

"Världens lyckligaste land" är ett myller av folkmusik, körsång, dans och febrig energi. Med självdistans synar den vad som är finländskt.

Nyhetsbild

Ett oväntat låtval – Samlingspartiet firade valsegern till klassisk gay-pophymn från 1990-talet

"Petteri, Petteri" skanderade samlingspartisterna – till tonerna av "Go west" – när segern i riksdagsvalet var klar. Partiledaren Petteri Orpo har även nämnt Pet Shop Boys kända låt i ett Nato-tal.

Nyhetsbild

Karolina Åsmus: "Cha cha cha" handlar om mer än att supa – fångar hela finländska folksjälen

Finlands bidrag till Eurovision song contest må handla om att dansa och festa, men mellan raderna finns det mer än så.

Nyhetsbild

Du har väl inte missat vad som hände förra fredagen – äntligen, säger Jessica Poikkijoki

Kulturredaktör Jessica Poikkijoki kan äntligen lyssna på ett album hon sett fram emot och två låtar som hon inte visste att hon skulle vilja höra om och om igen.

Nyhetsbild

Du har väl inte missat videon där André ser ut som en rockstar – den finns med på Tre i topp

Kulturredaktör Jessica Poikkijoki har listat tre låtar som fångade hennes uppmärksamhet ifjol. En fick en riktigt bra musikvideo, en fick nästan det och en borde ha fått det.

Nyhetsbild

Patrik Back om kulturåret 2022: Susanne Marins svartaste blick, "Onda nätters drömmar" och Miriam Bryant skakade om tillvaron

Kulturredaktionen avslutar året genom att lyfta fram personliga favoriter från året som gått. Kulturchefen Patrik Back fick "Rosor från en loser", och kände sig som en vinnare.

Nyhetsbild

Daniel Wickström om kulturåret 2022: Allt från 1900-talets pionjärer till 2020-talets hedonistiska underhållning

Kulturredaktionen avslutar året genom att lyfta fram personliga favoriter från året som gått. Daniel Wickström har blivit både utmanad och underhållen.

Nyhetsbild

Jessica Poikkijoki om kulturåret 2022: Grattis, Ellen och tack till alla som gett vår vardag en guldkant

Kulturredaktionen avslutar året genom att lyfta fram personliga favoriter från året som gått. Österbottens Tidnings kulturredaktör Jessica Poikkijoki säger både grattis och tack.

Nyhetsbild

Stor konsertarrangör har bokat Centralplan i augusti – kan det vara Gyllene Tider som är på väg?

Per Gessle har utlovat att Gyllene Tider kommer till Finland. Frågan är om det blir ett Österbotten-besök? I brist på bekräftelser så kan man spekulera kring ort och tidpunkt med utgångspunkt i bokningskalendrar.

Nyhetsbild

Läs Tilda Cederbergs kolumn "Att vara ett träd bland träden"

Nyhetsbild

Svenska Teatern steppar upp – och publiken skrattar rakt ut

Att se strömmad teater i Schaumansalen är lite som på bio. Utan popcornen och det totala mörker som får projiceringen att poppa, men med antydan till interaktion med skådespelaren som bonus.

Nyhetsbild

Jessica Poikkijoki: Jazzoo har skapat en scen som är större än den vid första anblick ser ut att vara

Torsdagens sena festivalkonsert väcker en fråga: Varför spelar de här fantastiska musikerna i ett gammalt brandkårshus inför en publik på hårda stolar?

Nyhetsbild

"Största konsertbeskedet i stadions historia" – vilket band ska ha storkonsert i Vasa?

"En av bandmedlemmarna ska medverka i presskonferensen. Det hör inte till vanligheterna då konsertnyheter gällande världsnamn offentliggörs i Vasa" skriver Patrik Back och spekulerar i vilket världsberömt band som ska ha konsert i Vasa.

Nyhetsbild

PATRIK BACK: Ministern som numera alltid är färsk besöker stan – det har blivit för lätt att raljera om praktikantplats

Man vinner inga val på att profilera sig som kulturpolitiker – den insikten verkar vara rotad i politiker på alla nivåer i landet, skriver Patrik Back.

Nyhetsbild

Slukar KAJ allt syre i det österbottniska humorrummet? – "Överraskande att vi inte ser en humorvåg"

KAJ:s musikal förpassade ett klassiskt rekord till historieböckerna. "Det är överraskande att vi inte ser något som påminner om en humorvåg i Österbotten", skriver Patrik Back.

Nyhetsbild

Patrik Back: Hoppet finns ännu – jag kan inte sluta titta på en glad Eurovision-est

Den här Eurovision song contest-texten riskerar att bli patetisk, skriver Patrik Back, så vill ni läsa djupanalyser om The Rasmus finalchanser och kameravinklar i Sveriges scenshow är det ingen vits att läsa vidare.

Nyhetsbild

Efter festen kryper man till korset – och fördömer våldet

KOMMENTAR Först när jublet lagt sig och applåderna tystnat i teaterhuset i Hollywood kryper först Amerikanska filmakademin och sedan Will Smith till korset.

Nyhetsbild

Jessica Poikkijoki: Först skrattar han, sedan slår han – typisk toxisk maskulinitet

KOMMENTAR På vilken gala kan en man gå upp på scenen, slå konferencieren och sedan gå och sätta sig igen? Svaret är på Oscarsgalan.

Nyhetsbild

Kommentar: Identitet och tillhörighet knepigt i flytt mellan Finland och Sverige

KOMMENTAR Som de flesta av oss här på den Österbottniska slätten har även jag ett förflutet i Sverige.