Kultur

Recension

Mest läst senaste veckan

Kultur

Nyhetsbild

Recension: Hur ser en lesbisk kvinna på sin manliga psykiater?

RECENSION I sin senaste roman låter Milja Sarkola en uttalat lesbisk kvinna göra sig en bild av ett heteronormativt småborgerligt liv med sina riter, rollspel och föreställningar. Närmare bestämt av sin psykiaters liv.

Nyhetsbild

RECENSION: Inte direkt mysigt när en småbarnspappa blir skjuten i Vasa

RECENSION Nilla Kjellsdotter är tillbaka med en väl uttänkt deckare där en småbarnspappa blir skjuten i skallen och Mija Wadö tar upp jakten på ännu en okänd österbottnisk mördare.

Nyhetsbild

RECENSION: Mångsidigt och dråpligt när Purmoborna är på spåret igen

RECENSION Spelglada skådespelare bjuder på starka sånginsatser och en blandad kompott av skämt, utmärkt scenografi och fantastiska masker och dräkter i en efterlängtad revy.

Nyhetsbild

Recension: Vi ser nog att du ler, Mattias – slutsålt när Vasas flora och fauna spelade på After Eight

RECENSION Mattias Björkas försöker hålla tillbaka sitt leende, men vi kan se det mellan låtarna när Vasas flora och fauna spelar i ett fullsatt After Eight. Bandet är tillbaka i Jakobstad igen.

Nyhetsbild

Recension: Värdig uppföljare – ”Glömmer stundvis att den handlar om djur”

RECENSION Murmeldjuret Rafsa är tillbaka i en värdig uppföljare där hon och hennes vänner i Lena Frölander-Ulfs bokvärld möter nya faror men också nya vänner.

Nyhetsbild

Recension: Carina överraskar ständigt med oväntade vändningar

RECENSION Ensamhet och isolering på grund av avstånd – men också samhörighet och kärlek. Det handlar Carina Karlssons tjugonde bok "Marconirummet" om.

Nyhetsbild

Recension: Svår balansgång skildra kvinnovåld i dramakomedi – Oona gör stark tolkning av skadad kvinna

RECENSION Första samtalet mellan Oona Airola som frånskild mamma och Pyry Kähkönen som stridspilot är lika pinsamt som minnesvärt i en film där åttiotalsfrisyrerna riskerar stjäla showen.

Nyhetsbild

Recension: Karin Erlandsson får barnen att somna med sin nya bok

RECENSION Nu är Karin Erlandsson tillbaka, den här gången med en godnattbok om det allsmäktiga barnet som stillar sin omvärld för att själv kunna sova.

Nyhetsbild

Recension: Fart och fläkt i finurlig Terjärvrevy

Frimodiga aktörer bjuder på dråplig underhållning. Årets revy i Terjärv är en smaklig kompott med framför allt utmärkta sångtexter.

Nyhetsbild

Recension: En dagsaktuell retrokaramell

RECENSION Vad är det dagens unga och deras föräldrageneration har gemensamt? Jo, de vill båda glädjas, förskräckas och älska om vi får tro årets KUF-revy. Och varför skulle vi inte göra det även om samhället och livet ständigt förändras.

Nyhetsbild

RECENSION: Catharina Östman tar i Karls lust och leda – utan silkesvantar

RECENSION Catharina Östman har inte hanterat verklighetens Karl Chydenius med silkesvantar när hon skrivit en roman baserad på hans liv och det är helt klart till bokens fördel.

Nyhetsbild

Recension: "Alls ingenting" är tillräckligt – Tomas Mikael Bäck är fåordig, observant och nostalgisk

RECENSION Tomas Mikael Bäcks tjugofjärde bok är betraktande, ofta fåordig. Ändå lyckas den säga mycket om tillvaron och varandet, i poesins form. Vår recensent jämför läsningen med en intellektuell lek.

Nyhetsbild

Recension: Ett mörkt landskap där kärleken får fritt spelrum – "Fyra små vuxna" utmanar publiken

RECENSION Höst, otrohet, svartsjuka och en tillåtande ärlighet. Det finns inget glättigt i "Fyra små vuxna", ändå känns den stundtals som en komedi.

Nyhetsbild

Recension: Historien om Stina, 11 år, är en riktig rysare

RECENSION Nu är den här, den tredelade tv-serien om fattiga Stina, som får komma till det fina sanatoriet Hallonbacken, där allt inte är som det ser ut att vara. Hela 650 barn ansökte om roller i den.

Nyhetsbild

Recension: Mörkt och lätt med Markus Krunegård på finska – vi vill ha mer av hans låtskatt

Hans första språk var finska, men han har gjort karriär på svenska i Sverige. Med sitt nya album "Nokia & Ericsson" på finska är han ute och charmar Finland.

Nyhetsbild

Recension: "Skrivet på revbenen" går in i märgen – Sofia Parland skriver om kärlek, våld, förväntningar och längtan

RECENSION Sofia Parland har både ryskt och finlandssvenskt påbrå och började skriva när Ryssland invaderade Ukraina. Kriget väckte starka känslor inom henne, som måste ut. Och ut kom de, i välformulerad, genomträngande, litterär form.

Nyhetsbild

Ärlighet varar längst – Siegfrids och Levengood lyckades kamma hem publikens hjärtan

Den 1 december besökte Krista Siegfrids och Mark Levengood Ritz i Vasa med sin julshow "Julfest med Krista och Mark", en show som bjuder på tvära kast mellan humor och allvar.

Nyhetsbild

Recension: Mellan desperation och trauma ryms många kval – "Det här är vårt hem"

RECENSION Det är så mörkt som det låter, ett drama om en familjs sammanbrott under lågkonjunkturen på 1990-talet. "Tila" är en pjäs som öppnar för fler frågor än den besvarar.

Nyhetsbild

Recension: Ulrika ser faran med att läsare blir kunder – som helst av allt vill trygghetsknarka

RECENSION Om inte utvalda författare turvis gavs tillgång till fondernas järnlungor, skulle det ens skrivas någon seriöst syftande litteratur av svenskspråkiga finländare?

Nyhetsbild

Recension: Det är inte Erica från Vasa som dissar mänskligheten, utan den intelligens som i framtiden nedtecknar vår historia

RECENSION Vad ser ut som en överproppad tunna? En gravid kvinnas mage. Jag vet, det är varken smickrande eller särskilt träffande, men liknelsen som Erica Håkans lagt i munnen på en av sina bokpersoner ligger i linje med den diss av mänskligheten som "Biosfär" är.

Nyhetsbild

Klimax sker i mötet med han som "peakade" i gymnasiet – tvära kast i "Solchanser"

RECENSION Stundvis är det tvära kast, mellan det melankoliskt eftertänksamma och det tillspetsat revyvrickade som andas uf-lokal, skriver Patrik Back om "Solchanser" på Wasa Teater.

Nyhetsbild

Recension: Jakobstad rensades från de röda – och på Stadshotellet väntade landets rikaste man på att kunna resa vidare

RECENSION Ny biografi tecknar Finlands rikaste man Walter Ahlström i helfigur. Han var en tuff titan med vek och poetisk kärna.

Nyhetsbild

Recension: Grymt när Wavas mansgrisar äntrar scenen i Brankis

RECENSION Lilian Nyfors drar ner välförtjänta applåder som mormor och tre skitstövlar glänser när Teater Jacob spelar Wava Stürmers småstadspjäs "Så som elden".

Nyhetsbild

Recension: En finsk jul med familjens alkoholist i centrum – "Tänk, att människor ska behöva ha det så här"

RECENSION Nu är den här, den finska julfilmen där tomten kommer med klappar och kastar sig på knä för att torka upp alkoholistmorfars fyllebajs från golvet under svordomar och kväljande ljud.

Nyhetsbild

Recension: Frestelser och faror på semesterö – "Svindlande äventyr från början till slut"

RECENSION Varje gång jag tittar på ett uppslag i bilderboken "Hela konkarongen" framträder nya detaljer och finurligheter. Vid ett tillfälle går mina tankar osökt till Gamla testamentet.