Kultur

Recension

Mest läst senaste veckan

Kultur

Nyhetsbild

Recension: Småbarnsmorgon och rymden möts i ny bok av Linda Bondestam

RECENSION Linda Bondestam har igen lyckats med konststycket att göra en bok som har något att ge både stora och små. I den skildrar hon både en vanlig morgon och barns naturliga koppling till världen och universum.

Nyhetsbild

Recension: Halsbrytande om ont och gott

RECENSION Den som i dessa tider vill veta varför ett mord alltid är ett brott men varför det kan förklaras som hjältemod när miljoner dödas skall se Karleby stadsteaters uppsättning av "Ritari Siniparta", "Riddar Blåskägg". 

Nyhetsbild

Recension: Fascinerande läsning om sega överlevare – evolutionen genom Rosenlunds mikoskop

RECENSION Än en gång visar Marcus Rosenlund sin förmåga att popularisera det svåra utan att det blir tramsigt och med bibehållen vetenskaplig stringens.

Nyhetsbild

Recension: "Här finns en hemlighet"

RECENSION I novembermörkret utkommer "Skuggorna, alla skuggor" av Peter Mickwitz som inbjuder till reflektion över tidens mysterium utifrån några gåtfulla skuggor i en landskapsmålning.

Nyhetsbild

Recension: Präktigt hittepå i Berndts nya bok – med en twist på slutet

RECENSION I "En gastronoms blodiga händer" blandar Berndt Berglund fantastisk skröna med historielektion. Författaren i Jakobstad visar att han kan sitt forna Frankrike.

Nyhetsbild

BOKRECENSION: Från tonårssoldat till krigsveteran

JAKOBSTAD Med alla bilder i färg får kriget en helt annan närvaro i boken. Det här kombinerat med ett trovärdigt sätt att berätta så blir det hela till en gedigen tidsresa.

Nyhetsbild

Recension: Utåt såg familjen ut som alla andra – Åsa från Nedervetil skriver om sjukdomen man teg om i hennes barndom

RECENSION I boken "Ur mammas mörker" gör Åsa Slotte som växte upp i Nedervetil en resa bakåt i tiden i ett försök att förstå sin egen historia.

Nyhetsbild

Recension:  Lång väntan på Den sista jäntan

RECENSION Det nya kulturella och musikaliska andningshålet i Karleby, Kulturgaraget, har väntat länge på att få bjuda på den svenske progrockaren Stefan Sundström och hans nya band Den sista jäntan.

Nyhetsbild

Recension: Minnet spelar spratt också i rättsfall

RECENSION Rättspsykologen Julia Korkman ger i sin nya bok en viktig insyn i hur man hör vittnen och misstänkta, inklusive exempel på när det gått fel.

Nyhetsbild

Recension: "The crown" fortsätter leverera på hög nivå – och Diana är den stora stjärnan i säsong 5

Kungligheterna skildras som instängda i "systemet" när Netflixsuccén "The crown" når 1990-talet, drottning Elizabeths värsta tid som regent. Men den stora stjärnan i säsong fem är prinsessan Diana.

Nyhetsbild

Recension: Näyttämö greppar folksjälen

Pietarsaaren Näyttämö firar sina 120 år på tiljan med besked. Över tjugo agerande, varav påfallande många unga, på scenen i pjäsen Elmo som handlar om det allra viktigaste i den finska folksjälen. Tungsinnet, svårmodet, sinnet för ironi och sarkasmer men också kärleken till livet, orden och språket. Och kärleken till, ja just det, idrotten, en kärlek som i sin renodlade form spränger alla gränser. Och det är vad som sker med besked i Näyttämös version av Elmo.

Nyhetsbild

Recension: Fartfylld fars lockar till gapskratt

”Campa i klaveret” är hejdlöst rolig buskis. Pjäsen består av ett virrvarr av flörtande, lögner, förväxlingar, överraskningar och missförstånd. Juthbacka Teater bjuder på ett par timmar dråplig underhållning i högt tempo.

Nyhetsbild

Recension: Grattis, Christoffer, till en strålande debut

RECENSION Christoffer Steffanssons essäroman "Loop" är en sensommarkväll med vänner och nostalgi, hiphop-musik och ett filosoferande som hejdar själva tiden.

Nyhetsbild

Recension: "Det är trösterikt att läsa om alla som är arga" – en barnbok med mycket tänkvärt för vuxna

RECENSION Mimi Åkesson och Linda Bondestam har skapat en väldigt fin och tänkvärd bok, som förmedlar något av det viktigaste som finns. Att det är okej att vara den man är och att det alltid finns någon att identifiera sig med.

Nyhetsbild

Recension: Dold aktivism på folkhögskolan i roman som vittnar om författarens berättarglädje

RECENSION I "Lyser och lågar" rör sig författaren Ulla-Lena Lundberg hemvant i stora delar av Svenskfinland. En folkhögskola blir plats för både bildning och dold aktivism.

Nyhetsbild

Recension: Arbete, klasskamp och kärlek – "Lumpänglar" är en frodig berättelse

RECENSION Efter sina pjäser om lumpänglarna i Oravais levandegör Annika Åman en bit lokalhistoria i sin första roman, "Lumpänglar".

Nyhetsbild

Recension: Nike, 11 år, klarar inte av att gå i skolan

RECENSION När jullovet tar slut kan elvaåriga Nike inte gå tillbaka till skolan. Matilda Gyllenberg har skrivit en viktig bok om ett tilltagande samhällsproblem.

Nyhetsbild

Recension: Modern ensamhet temat för Victors bok

RECENSION Den moderna ensamheten är det stora temat i "Onkalo", den nya prosalyriska skildringen av Victor von Hellens som kommit ut i höst.

Nyhetsbild

Recension: När vinterkriget kom till Hangö

RECENSION Karin Collins behöver inte deckargåtans framåtrörelse för att berätta en historia. Det visar hon med sin roman "Snart har sommarn blommat ut".

Nyhetsbild

Recension: Kris, katastrof och succé i Mumindalen

RECENSION Premiären för "Kris och katastrof i Mumindalen" i Helsingfors blev en formidabel succé. Det är en musikteaterföreställning regisserad av Jakob Höglund från Jakobstad.

Nyhetsbild

Recension: Rock Theater tar oss med på en tripp – och river ner applåder

RECENSION Är det nostalgi? Ja, tveklöst. Och absolut inte. Bandet Rock Theatre visar att Genesis och den progressiva rocken är relevant också år 2022.

Nyhetsbild

Recension: Vad innebär ordet situation?

RECENSION Sven-Erik Klinkmann går på djupet i bok som ställer krav på läsaren.

Nyhetsbild

Recension: Barnen bryter sitt löfte till polisen – och löser ännu ett mysterium

RECENSION Det blir ett kärt återseende när Markus, Andrea och syskonen Erik och Elise kastar sig in i ett nytt äventyr. Men allt är inte friktionsfritt dem emellan.

Nyhetsbild

RECENSION: Heiman fjättrar oss i vår identitet

RECENSION En mycket stark strömning i vår närtida svenska litteratur är att genom episkt berättande återge minnen, händelser och upplevda relationer som förklaring till och förståelse av den egna identiteten och det egna känslolivet. Vi har Susanna Alakoski och vi har Karl Ove Knausgård och många fler. Men nu har vi också Ann-Luise Bertell. Med sin bok, och nu pjäsen med samma namn, Heiman, fjättrar hon oss i vår österbottniska identitet.

Nyhetsbild

Recension: Tanjas och Hannas bilderbok har något tidlöst över sig

RECENSION I Hanna Granqvists och Tanja Aumanens bok "Tor och gråten" är dagispojkens upplevelse av sorg det viktiga. Texten och bilderna är hjälpmedel genom processen.