Kultur

Recension

Mest läst senaste veckan

Kultur

Nyhetsbild

Recension: Fenomenal fingerlöpning när Olli Soikkeli mixar jazzstilar

Den finländske gitarristen Olli Soikkeli , numera bosatt i New York är kanske mest känd som gypsy jazzgitarrist. Han bottnar i den stil som den franske gitarristen Django Reinhardt slog igenom med på 1930-talet.

Nyhetsbild

Österbottnisk orkester visade än en gång att den håller toppklass – lovande öppning på festivalen

"Jag tror att ingen i publiken förblev oberörd av det omväxlande programmet" skriver Per-Håkan Jansson om Musikfestspelen Korsholms öppningskonsert. En konsert som bådar gott för festivalen.

Nyhetsbild

Stämningen på topp när honky tonken återvände till Country Road 13 i Emet

Stämningen på söndagseftermiddagen är perfekt när Country Road 13 efter ett par års paus arrangeras på nytt. Drygt tvåhundra personer har sökt sig till Emet folkpark i Kronoby.

Nyhetsbild

Bröderna Lejonhjärta en saga om ont och gott: "En stark föreställning"

RECENSION En familjepjäs kallar Pedersöre Teater Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta. Det är den också, en saga om livets stora existentiella frågor nermalda till begripligheter för stora och små.

Nyhetsbild

Jojken uppmanar till handling och förändring

RECENSION Bland de hundratals spelmän och spelmanslag som uppträder på Kaustby folkmusikfestival finns en hel del stora namn. Störst av dem är Mari Boine.

Nyhetsbild

Recension: Medryckande spelglädje på Lilla spelmansstämman

RECENSION

Efter en regnig förmiddag har solen åter börjat skina över festivalområdet i Kaustby. Stämningen är på topp. Över området hörs skratt, sång och ljudet av fioler som stäms.

Nyhetsbild

RECENSION: Populärmusiken från Vittula går hem i Kimo

RECENSION Beröringspunkterna mellan svenskbygderna i Österbotten och det tvåspråkiga Tornedalen är många, kan vi konstatera även i Oravais Teaters uppsättning Populärmusik från Vittula.

Nyhetsbild

Recension: Berättelsen om Benni hade förtjänat bättre

RECENSION Benni är en intressant bilderbokspojke. Berättelsen om honom hade förtjänat att mejslas ut mer noggrant innan den gick i tryck.

Nyhetsbild

"Markurells i Wadköping" på Torgare – allt mellan fars, komik och en gnutta tragedi

KRONOBY Förutsättningarna för en österbottnisk kväll med sommarteater är ypperliga. Ljumma vindar, en törstande publik och en laddad teaterensemble. Borta är allt vad pandemi, munskydd och ”hålla avstånd” heter.

Nyhetsbild

Recension: Lilla e är tillbaka – ett alternativ till de textmassor vi vanligtvis möts av

RECENSION Tio år efter att den första lilla e-boken kom ut följer förlaget Ellips upp den med två nya böcker skrivna av Håkan Lindgren och Heidi von Wright.

Nyhetsbild

Recension: Mer cringe än sexigt – och ett värdefullt dokument över vår tid

RECENSION Killar försöker tigga eller tvinga till sig en orgasm medan tjejer drömmer om romantik eller smisk i ljuddramaserien "Jag har aldrig".

Nyhetsbild

Recension: Starkt jobbat, Wilma – visar sina muskler i "Kaamos – en andra chans"

RECENSION I sin senaste bok tar Wilma Möller, som växte upp i Karleby, på ett naturligt sätt upp frågan om man kan förstå och hjälpa varandra, trots att man är olika.

Nyhetsbild

Recension: Cykelturer, fester och dickpics – Ellen Strömberg skildrar tonårstjejers vardag på pricken

RECENSION Yvonne Granqvist Schultz lever sig in i handlingen och kastas tillbaka till sin egen tonårstid när hon läser Ellen Strömbergs nya bok "Vi ska ju bara cykla förbi".

Nyhetsbild

Recension: Pang på bara när Zandra skriver om jobbet, festerna och försöken att hitta sig själv

RECENSION Zandra Lundberg dedikerar sin biografi till alla som någon gång mått skit. Det är en uppriktig, berörande och klok bok, som dessutom är rolig.

Nyhetsbild

Recension: "Allt jag älskat var borta" – Gurli Lindén skriver innerligt om att bli lämnad

RECENSION I sin nya bok skildrar Gurli Lindén en kärlek som började, hade sin tid och tog slut, precis som månens vandring på himlavalvet.

Nyhetsbild

Humorn i fokus när maskerna fallit

RECENSION Energin och spelglädjen flödar. Det är fart och fläkt. Teater Jacob bjuder på en hel del nytänk i "Goja 23 – Tappar masken". Sången och musiken ger revyn ett extra lyft.

Nyhetsbild

RECENSION: Ingen nostalgi i generationsroman om 1999

RECENSION I "Karmakoma" går Johannes Ekholm under huden på udda vänner. Han skildrar livets skuggsida utan att moralisera.

Nyhetsbild

Recension: I sin dagbok berättar Sabine utlämnande om livet med aggressiv cancer

RECENSION Det är ett heltidsjobb att vara sjuk i cancer. Det blir läsaren av Sabine Forsbloms uppriktiga och utlämnande cancerdagbok snart varse.

Nyhetsbild

Merete Mazzarella utforskar sin brors liv efter hans död – Martin var en av de första öppet homosexuella i Finland

RECENSION

Merete Mazzarellas nya bok "Den violetta timmen" sägs handla om sorg, syskonskap och familjemönster. Den växer ut till att omfatta vad som sist och slutligen är viktigt i en människas liv.

Nyhetsbild

Lekfull historia om knölen i vår vardag – men ingen potatis är den andra lik

Om inte fransmannen Parmentier hade lyckats charma in potatisen i det franska kungahuset, vad hade då varit basmat idag? "Potatisrebellerna" på Wasa Teater är en rolig och informativ föreställning om 500 år av europeisk potatishistoria.

Nyhetsbild

Recension: Peppe skriver vasst om samtidens tvåsamhet

RECENSION Karolina lever ett drömliv i Stockholm, eller gör hon verkligen det? I "En gång om året" skriver Peppe Öhman om en kvinna vars val läsaren kan känna starkt både för och emot.

Nyhetsbild

Revy med smittande humor

RECENSION Årets KUF-revy är en verklig smittohärd med humor. Särmärket den här gången är en parafras på ”Sagan om ringen” men det som verkligen lyfter är den underförstådda humorn i texterna och sångerna. Publiken får fylla i det som sker på scenen. Det känns som en dialog mellan sal och scen. Det här är möjligt tack vare att text och regi växelverkar på ett ypperligt sätt.

Nyhetsbild

Recension: Från den gyllene perioden till föremålens big bang

RECENSION I sin diktessä "Tingen" skriver Ulrika Nielsen fram en meditation om de oräkneliga prylarna omkring oss, om vad vi gör med dem och vad de gör med oss.

Nyhetsbild

Recension: Nej, det är inte den ärvda tystnaden som är essensen av Ann-Luise Bertells nya roman

RECENSION I uppföljaren till "Vänd om min längtan" bygger Ann-Luise Bertell upp spänningen sida för sida. Läsaren vet att katastrofen kommer att komma, bara inte när.

Nyhetsbild

Recension: Deckaren som Lars från Karleby skrivit har en del överraskande vändningar

RECENSION Lars Strang har gett ut en deckare på temat konstförfalskningar. Han lyckas hålla kvar nerven boken igenom, men ett mysterium kvarstår för recensenten.