Lokalt

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Lipputoimisto tar över en del av Luckans biljettförsäljning

KARLEBY När Keski-Pohjanmaan Kirjapaino tog över Lipputoimistos verksamhet sades samarbetet med Luckan, som förmedlat många av deras biljetter, upp. Orsaken är främst teknisk, men det finns en öppning för fortsatt samarbete.

Nyhetsbild

Centralsjukhusets jättebygge i stöpsleven – många är med och planerar

VASA När centralsjukhusets nya H-hus planeras vill man få input från så många berörda som möjligt. Och alla involverade företag sitter vid samma bord och planerar tillsammans.

Utbildningsinfo vid Luckan

KARLEBY På onsdag 26 september klockan 15–18 blir det utbildningsinfo "After work" vid Luckan, Karleby stadsbibliotek.

Nyhetsbild

Friskvårdsdagen gav chansen att prova något nytt – och ta reda på dagsformen

KORSHOLM För många seniorer är friskvårdsdagen i Botniahallen i Smedsby tradition. I det digra programmet blandas däremot nytt och beprövat. Flera av de drygt 1000 på plats tog chansen att prova något nytt.

Larsmo höjer avgiften för avloppsvatten

LARSMO Larsmo kommun höjer avgifterna för avloppsvatten vid årsskiftet om kommunstyrelsens förslag godkänns.

Nyhetsbild

Ny byråsekreterare blir kommunikatör i Nykarleby

NYKARLEBY Någon ny tjänst som kommunikatör vill styrelsen i Nykarleby inte inrätta. I stället föreslås att en ny byråsekreterare ägnar halva sin arbetstid åt information och kommunikation.

Staden löser in gammal byggnad nära skolan för 8 000 euro

NYKARLEBY Efter att i två omgångar ha tuggat ett erbjudande om att lösa in två husbyggnader intill skolområdet i centrum beslöt styrelsen i måndags att lösa in endast det ena obebodda huset för 8 000 euro.

Nyhetsbild

Nu åtgärdas korsning i Karleby – Vasavägen blir dubbelriktad

KARLEBY Vägarbetet på Järnvägsgatan-Vasavägen i Karleby centrum har börjat. Vasavägen slutar vara enkelriktad och blir dubbelriktad om arbetet går som planerat i oktober.

Nyhetsbild

Rättsstaten viktig när populism frodas – Donald Trump ställer till det

JAKOBSTAD Finländarna har generellt en stark tro på rättsstaten. Men då populismen ökar är det extra viktigt att rättsväsendet håller en jämn nivå, konstaterades under måndagens diskussion i Pedersöre Tingshus.

Nyhetsbild

Kommissarie prickas för att ha överskridit sina befogenheter

I maj 2017 besluter en kommissarie vid Österbottens polisinrättning att neka två bussar med HJK-supportrar tillträde till Vasa. Problemet är att det han gjorde var olagligt.

Nyhetsbild

Ny stormvarning: Kraftiga vindar och högt vattenstånd väntas i Österbotten

Varning för farligt hård vind både till havs och på land gäller i Österbotten under onsdag och torsdag. Dessutom väntas vattenståndet bli mer än 80 centimeter högre än normalt.

Nyhetsbild

Tradenomutbildningen till stadsstyrelsen på måndag

JAKOBSTAD Frågan om en tradenomutbildning i Novias regi i Jakobstad bereds till stadsstyrelsens möte den 1 eller 15 oktober och behandlas i fullmäktige den 22 oktober. I kommunala samarbetsnämnden lyfter man upp behovet av fler socialarbetare.

Nyhetsbild

Annika uppmuntrar till blodgivning: "Det är ett konkret sätt att vara med och rädda liv"

JAKOBSTAD För Annika Mattsson har blodgivning länge varit viktigt. Efter att hennes egen pappa var med om en svår olycka insåg hon att blodgivning inte bara är viktigt, utan livsviktigt. Nu vill hon uppmuntra alla som kan att engagera sig.

Nyhetsbild

Elva vill bli chef för småbarnspedagogiken

JAKOBSTAD Ny chef för småbarnspedagogiken i Jakobstad väljs i oktober.

Nyhetsbild

ISS städar idrottshallen i Kronoby

KRONOBY Det blir ISS som får ta hand om städningen av idrottshallen i Kronoby fram till 31 juli nästa år då kommunens städavtal med ISS löper ut.

Nyhetsbild

Arbetslösheten fortsätter minska i Österbotten

Arbetslösheten i Österbotten har minskat med 22,5 procent jämfört med i fjol. Det ser också bra ut för ungdomarna: allt fler under 25 år är sysselsatta.

Nyhetsbild

Rekoringens aktiva i Vasa och Jakobstad får nordiskt miljöpris – "Har gjort konceptet framgångsrikt"

Mittnordenkommitténs miljö- och energipris ”Nordens gröna bälte” ges i år till de aktiva som håller igång rekoringarna i Vasa och Jakobstad. Tack vare dem har konceptet blivit framgångsrikt i hela Norden, skriver man i prismotiveringen.

Nyhetsbild
4

Handlingsplan behövs för att vända trenden vid Malmska

JAKOBSTAD Före slutet av oktober ska det finnas en konkret handlingsplan för hur man ska vända trenden vid Jakobstads sjukhus. Den kommunala samarbetsnämnden är oroad över utvecklingen.

Nyhetsbild

Nu får Vasaregionen stöd i stomvägsfråga – Birkaland på samma linje gällande E12

VASA Den kortaste vägen mellan Vasa och Tammerfors, alltså hela E12, borde bli stomväg. Enligt förslaget ska den uppklassade vägen gå via Seinäjoki, och det gillas inte.

Nyhetsbild

Minister i panel fångade idé om tåget till flyget

Att ta tåget till flyget i Vasa kan bli verklighet fortare än många tror. Näringslivsminister Mika Lintilä (C) är på gång med ett program där idén har plats.

Nyhetsbild

Karleby-SDP vill att fullmäktige återtar makten

KARLEBY På cirka 20 minuter klubbades Karleby stadsfullmäktiges möte av. SDP-gruppen passade på att lämna in en motion om att man ska utreda hur fullmäktiges makt kan öka.

Nyhetsbild

Soite bereder åtstramad budget

KARLEBY Kommunernas betalning till Soite ska minska med 3 procent nästa år. T.f. vd Minna Korkiakoski-Västi säger att år 2019 blir utmanande.

Nyhetsbild

Klimatet i norra Europa ändrar snabbt – varmare Vasa överraskar inte forskare

På drygt 150 år har Finland blivit 2,3 grader varmare. Nordliga områden långt borta från de stora haven är mest känsliga för temperaturförändringar.

Nyhetsbild

Politiska styrgruppen för landskapsreformen valdes – nu representeras alla partier

Den nyvalda politiska styrgruppen för landskapsreformen fyller en viktig uppgift i Österbotten om reformen drivs igenom. Därför är det enligt gruppmedlemmen Mikaela Björklund (SFP) viktigt att den är partipolitiskt förankrad.

Nyhetsbild

Läckage av svavelsyra i Jakobstad

OLYCKA Svavel läckte ut med avloppsvattnet från UPM:s cellulosafabrik i Jakobstad. Korrosion i röret till en kemikaliebehållare var orsaken.

Nyhetsbild

Svullen i kroppen? Expert: Kan bero på lipödem

För sex och ett halvt år sedan var Linda Öhrn i så dåligt skick att hon trodde hon skulle dö. Då kom hon i kontakt med Anders Lönedal, specialist inom tillämpad psykofysiologi med inriktning på andning. I dag driver de företag tillsammans.

Nyhetsbild

Malin Henricson fortsätter skriva om och för Pedersöreborna

PEDERSÖRE Malin Henricson har fått en intensiv start som informatör på Pedersöre kommun. Det finns att göra, konstaterar hon.

Nyhetsbild

Ung Vasabo tände eld på lägenheter – Straffet: fängelse och saftigt skadestånd

I RÄTTEN. En 21-årig man från Vasa döms till 1 år och 2 månaders villkorligt fängelse och över 100 000 euro i skadestånd för att ha tänt eld i två lägenheter sommaren 2015.

Nyhetsbild
2

Dagmamma: "Vargen gick förbi medan vi var ute"

KORSHOLM Camilla Lervik-Särs är en av de två dagmammorna i Tölby som bor nära där vargen rörde sig på måndagsmorgonen. Hon var ute med barnen när vargen gick förbi ungefär 100 meter från hennes gård.

Nyhetsbild

Anne-Maj Wisén: Dumpa datorn och ta en promenad

Nu slår världshälsoorganisationen WHO larm, allt fler rör sig för lite. Värst är det i de rikaste länderna.

Nyhetsbild

Wärtsilä donerade pengar till insamlingen för PET-röntgen

VASA Wärtsilä donerar 32 020 euro till insamlingen för en PET-röntgenapparat vid Vasa centralsjukhus. Det är personalen som har samlat ihop pengarna tillsammans med företaget.

Nyhetsbild

Sökande till MÖF:s topptjänster intervjuas

KARLEBY Samtliga fem sökande till tjänsten som landskapsdirektör för Mellersta Österbottens förbund kallas till intervju.

Nyhetsbild

Över 1000 seniorer samlas i Botniahallen – allsång och modevisning nya inslag under friskvårdsdagen

KORSHOLM På tisdag samlas över 1000 personer i Botniahallen i Korsholm. Det är dags för den traditionella friskvårdsdagen för seniorer. Nytt för i år är allsång och modevisning.

Backändavägen klassas inte som trafikfarlig

KRONOBY Backändavägen i Nedervetil klassas inte som farlig skolväg, men bildnings- och fritidsnämnden föreslår att Kronoby kommun arbetar för att hastighetsbegränsningen ska vara 60 kilometer i timmen på hela vägen.

Två skolkuratorer föreslås i Larsmo

LARSMO En andra skolkurator och en ny tjänst som skolpsykolog ingår i bildningssektorns budgetförslag i Larsmo. Båda tjänsterna på heltid från den 1 augusti 2019.

Nyhetsbild

Minderårig Vasabo åtalad för att ha planerat skolmassaker i Vöråstan

VASA

En man född år 2000 planerade en skolmassaker i Vöråstan i Vasa. Nu åtalas han för falskt alarm. Han åtalas också för att ha spridit sadistiska videor.

Nyhetsbild
2

Ulla och Mats tröttnade på Helsingfors och flyttade till Jakobstad: "En oerhörd kulturstad!"

En stad som är liten men rik på händelser och har ett bra kulturutbud. Så vill Ulla och Mats Weckström beskriva Jakobstad ett knappt år efter det att de lämnat huvudstaden för Österbotten. De tycker att Jakobstadsborna borde bli mer uppmärksamma på vad de har.

Nyhetsbild

Varg rörde sig på gårdsplaner i Tölby – två dagmammor nära

UPPDATERAD Kvart före nio på måndagsmorgonen såg Paula och Bengt Nordkvist på Marabacktået i Tölby en varg som gick över gårdsplanen. Kjell Friberg, rovdjurskontaktperson i Tölby, bekräftar att det rör sig om en varg och säger att det på båda sidor om spåret finns dagmammor med små barn.

Brev om dagvattenavgifter skickas ut till fastighetsägare

KARLEBY Karleby börjar ta ut en separat avgift för dagvattenhantering. Tidigare ingick konstnaderna för hantering av dagvatten i Karleby Vattens avloppsavgift, som minskar detta år.

Nyhetsbild

Exklusiv väderanalys avslöjar: Vasa hettas upp snabbare än någon trott

En internationell analys över 117 års väderdata i 558 europeiska städer visar dramatiska siffror. Europa värms upp mer och snabbare än vi hittills trott. Och Vasa ligger på plats nio.

Nyhetsbild
1

Forskare: "Riksåttan borde vara en del av stomvägnätet – ingen som helst tvekan om den saken"

Västkustens företag står för över en tredjedel av landets export, enligt en ny utredning. Timo Aro, forskaren bakom, ser ministeriets osäkerhet kring trafiksiffrorna som oroväckande.

Nyhetsbild

Fredagsmys i soffan hårt slag mot krogar – umgänget sker på sociala medier

JAKOBSTAD Krogar i Jakobstad lider av att allt mer umgänge sker på sociala medier. Längre öppettider gynnar inte, säger krögare.

Nyhetsbild
1

Vattnet i skogsdiken renas med trä i ny studie – ska motverka översvämningar

Genom att imitera naturen får man fram en enkel och effektiv metod för att rena vattendrag och motverka översvämningar. Enda man behöver göra är att tillsätta trä.

Nyhetsbild

Här ska skatten från 1600-talet ligga – myten om Hamnius hålls levande i Kronoby

Vid Stenträsket i Kronoby har märkliga saker hänt. Plötsliga åskväder har fått nyfikna att bege sig hem med oförrättat ärende. Andra har drabbats av plötsliga hjärtklappningar.

Nyhetsbild

Vasa sjukvårdsdistrikt reser till Australien för 15 600 euro

VASA I oktober åker fyra representanter för Vasa sjukvårdsdistrikt till Australien för att delta i en kongress. Totalt kostar resan drygt 15 000 euro.