Lokalt

Brott & straff

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Närpesman gav över 220.000 till Vasakvinna – som visade sig vara ekonomisk brottsling

I RÄTTEN. En 38-årig kvinna från Vasa åtalas för kreativa och rentav egendomliga ekonomiska brott. Och mitt i den värsta stormen lyckades hon få 220.000 euro av en man hon knappt kände.

Nyhetsbild

Kvinna åtalas för att ha förskingrat sin fars pengar – lyfte 25.000 i reseersättningar

I RÄTTEN. En 58-årig kvinna från Vörå åtalas för grov förskingring. Hon lyfte bland annat 25.000 euro från sin fars konto i reseersättningar som hon påstår att han var skyldig henne.

Nyhetsbild

Kvinna som antastades fick rätt – uppmanar alla som drabbas att polisanmäla

Vårvintern 2016 blir en kvinna sexuellt antastad under en promenad i Kristinestad. Nu, 18 månader senare, är ärendet avklarat. Kvinnan som ville statuera exempel är glad över domen.

Nyhetsbild

Två män döms för våldtäkt – våldtog kvinnan turvis

Österbottens tingsrätt har dömt två män till villkorligt fängelse för att turvis ha våldtagit en kvinna i maj 2015. Den ena mannen begick gärningen som ung person.

Nyhetsbild

Polismän misstänkta för misshandel och missbruk av tjänsteställning – åtalas inte

Poliser i Vasa misstänktes för missbruk av tjänsteställning, misshandel och brott mot tjänsteplikt. Men åklagaren beslöt att inte väcka åtal i dessa fall. Däremot åtalas en överkonstapel för att ha ljugit.

Nyhetsbild

Yle: Den högre tjänstemannen är inte tagen ur tjänst

KARLEBY Den högre tjänsteman som misstänks för grov förskingring och missbruk av tjänsteställning i Karleby har inte tagits ur tjänst i det här skedet. Orsaken är att stadens ledning fått för lite information från polisen om fallet, skriver Yle.

Nyhetsbild

18-åring tände eld i lägenheter – enorma skadestånd väntar

I augusti 2015 tände han eld i två lägenheter i Vasa. Han åtalas för två fall av sabotage där skadeståndskraven är 100.000 euro.

Nyhetsbild

Kvinnan som misstänks för bränderna i Kristinestad var berusad

KRISTINESTAD Den 61-åriga kvinnan som misstänkts för bränderna i Kristinestad var berusad när hon greps. Hon har nu varit häktad i en månad och vädjat att bli frisläppt. Tingsrätten omhäktade henne i onsdags.

Nyhetsbild

Arbetstagare förlorade två fingrar i olycka – Snellman döms

JAKOBSTAD Snellmans Köttförädling Ab döms för arbetarskyddsbrott, slår Österbottens tingsrätt fast. Också arbetsledaren döms till böter.

Nyhetsbild

Fullmäktiges ordförande: Någonstans har det brustit

KARLEBY Fullmäktigeordförande Bjarne Kallis har inte hört att en tjänsteman inom staden misstänks för förskingring när ÖT/VBL ringer upp. Stadsdirektör Stina Mattila vill inte kommentera ärendet.

Nyhetsbild

Högre tjänsteman i Karleby misstänkt för grov förskingring

UPPDATERAD En högre tjänsteman inom Karleby stad misstänks ha gjort sig skyldig till ekonomibrott.

Nyhetsbild

Väktare hjälpte misshandlad man – beskylls för slaget

JAKOBSTAD På gågatan i Jakobstad hjälpte väktaren Benjamin Hakala en misshandlad man. Samtidigt blev Hakala beskylld av iakttagare för att inte göra tillräckligt. På sociala medier anklagas han dessutom för slaget.

Nyhetsbild

Bluffpoliser bedrog finländare på 375 000 euro

BROTT Polisen meddelar att 2017 var ett utmanade år då bluffpoliser snuvat finländare på 375 000 euro.

Nyhetsbild

Alla åtal mot rektorn förkastades i hovrätten

NYKARLEBY Nykarlebyrektorn som åtalats för flera fall av sexuellt utnyttjande av barn har friats av Vasa hovrätt.

Nyhetsbild

Djurägare i Kronoby vänder sig till HD

KRONOBY Det Kronobypar som i våras dömdes för djurskyddsbrott i tingsrätten har ansökt om besvärstillstånd till Högsta domstolen.

Nyhetsbild

Minkutsläpp i Sverige oroar inte Ingman: Vi litar på polisen

NYKARLEBY För en knapp vecka sedan släpptes 5 000 minkar ut från en minkfarm nära Hjo, Sverige. Samtidigt befriade de radikala aktivisterna ett tiotal hästar ur sina hagar i närheten av minkfarmen.

Nyhetsbild

Knivmannen skar halsen av sin kompis och såg honom förblöda – åberopar självförsvar

VASA Åklagaren yrkar på 10 år och 6 månaders fängelse för det brutala knivdådet i Roparnäs i våras som kostade en 38-årig mans liv. Offret avled under pågående nödsamtal.

Nyhetsbild

Man spelade klädpoker med 13-åring - fick inget straff

I RÄTTEN En 25-årig man i Karleby dömdes i Mellersta Österbottens tingsrätt för sexuellt utnyttjande av barn, men rätten beviljade mannen straffeftergift.

Nyhetsbild

Den misstänkta människohandeln i Vörå går till åklagare

Det är 15 månader sedan polisutredningen kring misstänkt människohandel i Vörå inleddes. Fallet går nu till åklagaren, men på grund av en ovanlig polisåtgärd är informationen knapphändigare nu än den var i maj 2017.

Nyhetsbild

Fallen av människohandel ökar dramatiskt

Människohandeln blir allt vanligare och tar sig mer extrema uttryck. Flyktingar på väg till Finland har till och med tvingats ge upp sina organ som vägtull. Och fallen ökar överlag.

Nyhetsbild

Två fingrar kapades i köttfärsmaskin på Snellmans - fallet i tingsrätten i fredags

I RÄTTEN En man i 20-årsåldern fick vänstra handens ring- och lillfinger kapade vid första och andra fingerleden i en arbetsolycka på Snellmans Köttförädling Ab en tisdag förmiddag våren 2016.

Nyhetsbild

Kvinnan har erkänt tre bränder i Kristinestad: "Jag ville testa något nytt"

Den 61-åriga kvinna som misstänks för bränderna i Kristinestad har krävt att bli frisläppt. I stället omhäktades hon på onsdagen på grund av en uppenbar risk för återfall.

Nyhetsbild

Urologfallet i Högsta domstolen i dag – sjukvårdsdistriktet fick besvärsrätt

Vasa sjukvårdsdistrikt ger sig inte. Den uppmärksammade rättstvisten mellan sjukvårdsdistriktet och sjukhusets urolog går nu till Högsta domstolen där distriktet överraskande fått besvärsrätt. Fallet behandlas i dag onsdag.

Nyhetsbild

Inbrott i flera hem i Karleby – polisen misstänker liga

KARLEBY Polisen i Karleby har fått ta emot fyra anmälningar om inbrott i egnahem under helgen. Inbrotten har skett på Åsmusvägen, Adamsvägen, Näsibackavägen och Siffrisvägen.

Nyhetsbild

Avdelning M1 på Gamla Vasa sjukhus är den sista hållplatsen för de osynliga

1

VASA Ännu på 1950-talet förespråkade vissa finländska läkare att mentalsjuka skulle dödas. I dag är vården human och nyfiken. På Gamla Vasa sjukhus försöker man lösa den uråldriga gåtan: varför är vissa psykiskt sjuka så ultravåldsamma?

Arbetsolycka på Snellmans behandlas i rätten nästa vecka

JAKOBSTAD Snellmans Köttförädling Ab står åtalade misstänkta för arbetarskyddsbrott. Fallet behandlas i tingsrätten i Jakobstad nästa vecka.

Nyhetsbild

Ghita Boussir fick sin identitet kapad – ledde till falska låneansökningar och klädköp

VASA Det som började med en stulen plånbok ledde för Ghita Boussir till en identitetsstöld med följder långt efteråt.

Upprop: Berätta – har du fått din identitet stulen?

Har också du drabbats av en identitetsstöld? Ta kontakt och berätta.

Nyhetsbild

Allt fler identitetsstölder i Finland – polisen får fast 8 av 10 förövare

Antalet finländare som får sin identitet stulen ökar. I Österbotten är bilden mer oklar men åtminstone blir en stor del av de polisanmälda fallen uppklarade.

Nyhetsbild

Någon kapade Kim Bergs e-postkonto: "Känns som ett inbrott"

VASA Stadsstyrelsens ordförande Kim Berg (SDP) i Vasa fick ett samtal av en kollega som frågade om han verkligen skickat e-post i onsdags. Kort därefter började fler höra av sig. Då insåg han att någon tagit över hans e-post.

Nyhetsbild

Kvinnan har erkänt bränderna – därför tände hon på

BRÄNDERNA I KRISTINESTAD. Den 61-åriga kvinnan som är häktad misstänkt för att ha anlagt bränderna i Kristinestad har nu uppgett sitt motiv. Hon hade tråkigt.

Nyhetsbild

61-åriga kvinnan häktades – risk för fler bränder annars

På onsdag eftermiddag häktades den 61-åriga kvinnan som är misstänkt för att ha anlagt bränderna i Kristinestad. Nu har polisen två veckors arbetsro för att ta reda på hennes motiv.

Nyhetsbild

Polisen: Vi har rätt person i förvar – Kristinestadsborna kan andas ut

KRISTINESTAD Polisen vill inte berätta vad kvinnan som är misstänkt för de anlagda bränderna i Kristinestad sagt i förhören. Men polisen är nu säker på att hon är personen bakom bränderna.

Nyhetsbild

Psykiater: Pyromani en allvarlig störning som är svårbotad

De anlagda bränderna i Kristinestad väcker frågan: Har vi att göra med en pyroman? Psykiater Hannu Lauerma hoppas att så inte är fallet, för pyromaner är svåra att stoppa och ännu svårare att bota.

Nyhetsbild

Kvinna i 60-årsåldern misstänkt för bränderna i Kristinestad – motivet ännu oklart

Polisen har gripit en kvinna i 60-årsåldern misstänkt för de anlagda bränderna i Kristinestad. Hon misstänks för fyra fall av sabotage och ett försök. Motivet är okänt.

Nyhetsbild

Polisinrättningen får ingen hjälp från högre makter

De högre makterna står inte Österbottens polisinrättning bi. Polisyrkeshögskolans rektor tillbakavisar kritik om att utbildningen inte skulle fokusera också på brottsutredning. Inte heller polisstyrelsen har några snabba lösningar på utredarbristen.

Nyhetsbild

Hovrätten sänkte straff för skogsmaskinstjuvar som härjade runtom i Österbotten

Vasa hovrätt sänker märkbart på straffen för två av de litauiska män som dömdes för serieinbrotten i skogsmaskiner i fjol. Hovrätten såg inte inbrotten som enskilda brott, vilket skulle ha skärpt straffet.

Nyhetsbild

Åklagarna skapar specialteam – ska behandla ärenden som på rullband

Enklare brott ska nu behandlas med blixtrande hastighet av ett specialteam. Det ska halvera mängden ärenden som de allmänna åklagarna har på sina bord. Men det finns orosmoln.

Nyhetsbild

Polisfacket om utredarproblemet: Enda lösningen är fler poliser

POLISLÖNER Polisförbundets ordförande Jonne Rinne har inget trollspö att vifta med. Han ser inget lönepåslag för brottsutredarna vid horisonten. "Den enda lösningen som jag ser är att öka på antalet poliser", säger han.

Nyhetsbild

Man i Seinäjoki åtalas för mord – misstänks ha tänt eld på familjens hus

Åklagaren har beslutat att väcka åtal mot en familjefar i Seinäjoki. Han misstänks för att med avsikt ha tänt på ett egnahemshus i fjol när en kvinna dog.

Nyhetsbild

Missförhållanden inom polislöner upprör – brottsutredare drar det kortaste strået

Brottsutredarna kämpar med en allt större arbetsbörda. Men dessutom finns det missförhållanden inom lönesättningen, och det irriterar. Biträdande polischef Bo-Erik Hanses är medveten om problemet.

Nyhetsbild

Alla misstänkta i Laihelafallet fria – förgiftning uteslutet men inte kvävning

På tisdagen släpptes den sista misstänkta personen i dråpfallet i Laihela. Den 60-åriga kvinnans dödsorsak är inte känd, men förgiftning och överdos har uteslutits. Men det kan vara fråga om kvävning.

Nyhetsbild

Vasabo misstänks för skattefiffel kring Onecoin

En företagare från Vasa misstänks för grovt skattebedrägeri. Hans egendom är nu fryst av utsökningsverket till ett belopp av 179 000 euro. Han var tidigare aktiv inom Onecoin.

Nyhetsbild

Inbrottstjuv gjorde nattligt besök i Vikinga – stal telefon av sovande kvinna

VASA Polisen jagar en fräck inbrottstjuv som gjorde en nattlig påhälsning hos en familj i Vikinga natten till måndag. Tjuven stal bland annat en mobiltelefon som låg bredvid en sovande kvinna.

Nyhetsbild

Polisen söker utredare – men ingen vill ha tjänsterna

Mängden brottsanmälningar minskar inte. Dessvärre verkar utredarna göra det. Polisinrättningen har nu tre utredarvakanser lediga, men ingen har sökt dem inom utsatt tid.