Lokalt

Brott & straff

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Fräck stöld i Jakobstad

Under helgen utsattes K-market Treffis för stöld. Tjuvarna slog till under öppettid och kunder befann sig i butiken vid tillfället.

Nyhetsbild

Kalajokifallet: Mannen döms till livstids fängelse för mord

I RÄTTEN Den 34-årige mannen som dödade en 63-årig kvinna som satt i rullstol dömdes av Uleåborgs tingsrätt till livstids fängelse för mord.

Nyhetsbild

Tre män misstänks ha våldtagit ung kvinna i Gamla hamn i Jakobstad

JAKOBSTAD Tre män misstänks ha våldtagit en 25-årig kvinna i en röd skåpbil i Gamla hamn tidigt på lördag morgon.

Nyhetsbild

Guldsmedstjuvar fastnade på bild i Prisma – stal guld för ett värde kring 200 000 euro

Dessa tre troligtvis utländska män har en koppling till den grova stölden som inträffade i Seinäjoki på torsdagen, meddelar Polisen i Österbotten.

Nyhetsbild

Myndigheterna beslagtog stor olovlig ryssja i Nykarleby: "Händer mycket sällan"

ÖSTERBOTTEN Fyra enheter från Sjöbevakningen och räddningsverket fick jobba i flera timmar för att avlägsna en lax- och sikfälla med okänd ägare.

Nyhetsbild

Polisen: Knivmannen i Vasa hotade ingen

UPPDATERAD I går grep polisen en man som rörde sig på Vasas gator med en kniv i handen. Flera personer har kontaktat polisen om sina observationer.

Nyhetsbild

Kasper mötte knivmannen på Vasas gator – "Jag kände mig aldrig rädd"

VASA Tidigt på onsdagsmorgonen åkte Kasper Enholm ut på ärenden. Då kunde han inte tro att han bara en stund senare skulle bli vittne till en polisinsats. Han mötte knivmannen i Vasa.

Nyhetsbild

Knivmannens motiv är fortfarande oklart – polisen söker vittnen till händelsen

VASA Mannen som sprang runt med kniv på Vasas gator på onsdagen misstänks för ett antal olika brott. Motivet är fortfarande oklart.

Nyhetsbild

KP: Misstänkte sol-och-våraren är Karlebybo – det här vet vi om mannen

ÖSTERBOTTEN Mannen som misstänks för flera fall av grovt bedrägeri riktade mot kvinnor är en profil inom Karlebys idrottskretsar.

Nyhetsbild

Poliserna i misshandelsfallet i Kronoby har ännu inte hörts

KRONOBY De två poliserna som utreds misstänkta i samband med ett misshandelsfall i Kronoby i slutet av maj har ännu inte hörts. De är fortfarande i tjänst.

Nyhetsbild

Bergwalls utsatta för sabotage – "Man blir så otroligt ledsen"

JAKOBSTAD Natten till i onsdag hade någon eller några bestämt sig för att göra livet surt för Bergwalls bageri. När personalen kom på jobb i morse var frysarna avstängda. Både varor och dyrbar arbetstid har gått till spillo.

Nyhetsbild

Österbottningar har också lurats i det värsta fallet av sol-och-vårande på tiotals år

ÖSTERBOTTEN Han lovade äktenskap och kom över 1,3 miljoner av 37 kvinnor. Mannen från Mellersta Österbotten lurade fler än kände sol-och våraren Auermaa.

Nyhetsbild

Österbottnisk man misstänkt för romansbedrägeri med över 30 offer

I över 10 års tid har mannen lurat kvinnor på olika håll i Finland. Totalt rör det sig om förmögenhet på över 1,3 miljoner euro som mannen lurat till sig av målsägandena.

Nyhetsbild

Kalajokimordet: Åklagaren yrkar på livstids fängelse för kvinnan och mannen

KALAJOKI Kvinnan och mannen i Kalajokifallet misstänks ha dödat den 63-åriga kvinnan genom att slå, strypa och slutligen skära upp halsen på henne. Åklagaren yrkar på livstids fängelse.

Nyhetsbild

Polisen undersöker skogsbränderna i Larsmo

LARSMO Tre skogsbränder i Larsmo inom en dryg vecka. Polisen har nu en misstänkt för den ena av bränderna som avlöste varandra för två veckor sedan.

Nyhetsbild

Limetec-branden undersöks av polisen – arbetarskyddet kan ha försummats

KARLEBY Polisen i Karleby har startat en brottsutredning av branden i företaget Limetec på Indolaområdet i oktober i fjol, på Regionförvaltningsverkets begäran.

Nyhetsbild

Polisfallet: Endast den ena polismannen misstänks för misshandel

KRONOBY Endast den ena polismannen i det så kallade polisfallet i Kronoby utreds misstänkt för misshandel och olaga hot. Bägge poliserna utreds för brott mot tjänsteplikt.

Nyhetsbild

Amfetaminhärvan med grenar i Österbotten växer – åtta häktade

Kristinestad och Korsholm är några av brottsplatserna i narkotikahärvan där åtta personer sitter häktade på olika håll.

Nyhetsbild

Al-Obaidi misshandlades grovt av gäng i Östermark – "De skriver på FB att de vet var jag bor"

Kristinestadsbon Al-Obaidi Fares misshandlades grovt i Östermark under natten till lördagen. Senare hade någon sprejat ordet "mamu" på hans bil. Polisen i Österbotten utreder fallet, men tar inte ställning till eventuellt rasistiska motiv.

Nyhetsbild

Bråk om bensinpengar i Sveden i Jakobstadsrätten – parterna dömda i amfetaminhärvan

JAKOBSTAD En rättegång med vissa utmaningar hölls i tingsrätten i Jakobstad på tisdagen. De inblandade dömdes nyligen till långa straff i amfetaminhärvan i Vasa och Jakobstad.

Nyhetsbild

Polisfallet: Nu utreds två polismän vid Karlebypolisen för misshandeln

KRONOBY Båda polismännen i patrullbilen som kom till privatbostaden i Kronoby utreds nu misstänkta för misshandel.

Nyhetsbild

Polis utreds misstänkt för misshandel i Kronoby

KRONOBY Åklagaren bekräftar att en polis inom Österbottens polisinrättning utreds misstänkt för misshandel i tjänsten. Den misstänkta misshandeln ska ha skett i Kronoby för två veckor sedan.

Man häktad för skottlossningen i Beckbruket – dök upp självmant hos polisen

KARLEBY Efter att ha varit efterlyst sedan skottlossningen den 21 maj i Karleby dök mannen plötsligt upp på polisstationen i onsdags.

Nyhetsbild

Nästan lika långa villkorliga domar för kvinnorna i knivfallet i Jakobstad

JAKOBSTAD Sex månader villkorligt fängelse, respektive fem månader villkorligt fängelse, blev följderna i det så kallade knivfallet i Jakobstad. Den äldre kvinnan dömdes på torsdagen också i ett annat fall. Uppdaterad.

Nyhetsbild

Hovrätten skärper straffet för Karlebybo som sköt mot bil – det var dråpförsök

Vasa hovrätt skärper straffet för Karlebybon som jagade och besköt en man i centrala Karleby. Men vad motivet bakom händelseloppet förblir oklart.

Nyhetsbild

Två Vasabor dömda till fängelse för grovt rån

Två män har dömts till närmare tre års fängelse vardera för ett grovt rån i en källare i Hemstrand, Vasa. Offret för rånet misshandlades brutalt.

Nyhetsbild

Kritiserade Fi-Nergy till domstolen – riskerar vite på dryga halvmiljonen

ÖSTERBOTTEN Konsumentombudsmannen har fått nog och för Fi-Nergy till marknadsdomstolen. Och då hjälper det inte att elbolaget förklarar sig i ett brev.

Nyhetsbild

Nio dömdes till fängelse i massiv narkotikahärva i Österbotten

På onsdagen kom nya domar för personer inblandade i amfetaminhärvan som kretsat kring Vasa och Jakobstad. Nio personer döms till olika grader av fängelsestraff.

Nyhetsbild

Vem anföll vem? Kvinnorna i knivdramat skyller på varandra

JAKOBSTAD Var det 43-åringen som anföll 20-åringen, eller tvärtom? Den dramatiska natten som slutade med att 20-åringen blev knivskuren i ansiktet nystades upp i tingsrätten på tisdagen.

Nyhetsbild

JUST NU: Upprörda känslor när 43-åriga kvinnan släpptes fri

JAKOBSTAd Den 43-åriga kvinnan som i dag åtalats misstänkt för försök till dråp släpptes av Österbottens tingsrätt fri från häktet i väntan på dom.

Nyhetsbild

Rättegången i knivfallet påbörjades: Oklarheter kring corona-restriktioner orsakade specialarrangemang

JAKOBSTAD

På grund av att man hade väntat sig en större publiknärvaro vid rättegången i knivfallet hade tingsrätten i Karleby förberett närvaro via videolänk i ett rum bredvid. 

Nyhetsbild

Händer i dag: Knivfallet i Jakobstad upp i rätten – båda kvinnorna åtalas

JAKOBSTAD Rättegång i fallet med den 43-åriga kvinnan i Jakobstad som knivskar en yngre kvinna illa i mars hålls i Österbottens tingsrätt i dag.

Nyhetsbild

Polisen: Troligen inget samband mellan skjutningarna i Karleby

KARLEBY Polisen anser i detta skede inte att det finns något samband mellan de två incidenterna med skottlossning som inträffat de senaste veckorna i Karleby

Nyhetsbild

Fallet är löst: Vamk:s smygfilmare har åkt fast

VASA Han monterade upp en dold kamera och smygfilmade studerande som gick på toaletten. Nu har polisen gripit honom. Han misstänks för olovlig observation.

Nyhetsbild

Rävar släpptes ut från farmer i Kalajoki – tiotals valpar dog

Inkräktare tog sig in på två farmer i Kalajoki under natten till onsdag. Polisen i Uleåborg utreder attacken – det är ännu oklart hur pass organiserad verksamhet det handlar om.

Nyhetsbild

Laihelakvinnan som fick tio års fängelse vill nu slippa häktet

I RÄTTEN. Kvinnan som dömdes till tio års ovillkorligt fängelse för att ha dräpt en 60-årig kvinna har överklagat till Vasa hovrätt. Hon kräver dessutom att bli släppt på fri fot omedelbart.

Nyhetsbild

Skottdramat i Karleby: De misstänkta männen släppta på fri fot

KARLEBY De tre männen, som suttit häktade i drygt två veckor efter skottdramat i Karleby på valborgsmässoafton, har släppts ur rannsakningshäktet på polisens begäran.

Nyhetsbild

Onecoin-rättegångarna skjuts upp – de åtalade får vänta länge än

De emotsedda rättegångarna som gäller den påstådda kryptovalutan Onecoin skjuts upp till tidigast hösten. Det är coronan som ställer till det.

Nyhetsbild

HD-dom bakbinder åklagarna: "Det här kan urholka tron på rättssystemet"

Ett HD-prejudikat gör att hårdkokta brottslingar nu släpps på fri fot i väntan på dom. Även i fall där det yrkas på över sex års fängelse. Två pinfärska sådana fall i Vasa bekymrar åklagarna.

Nyhetsbild

Mannen som misshandlade kvinnan utanför sjukhuset överklagar – var också våldsam i fängelset

Mannen som överföll kvinnan utanför Vasa centralsjukhus i december överklagar sin dom. Han fick fem års fängelse men är inte riktigt nöjd med det.

Nyhetsbild

Nu blir det rättegång i knivfallet i Jakobstad – åtal för försök till dråp

JAKOBSTAD Åklagaren har väckt åtal mot den 43-åriga kvinnan som knivskar en yngre kvinna illa i Jakobstad. Åtalsrubriken är försök till dråp.

Nyhetsbild

Karantänen påverkar inte narkotikamängden på gatan – men i fängelset börjar det märkas

På österbottniska gator finns det fortfarande droger i överflöd. Men i Vasa fängelse har kanalerna strypts eftersom besök är förbjudna. Därför har fångarna tagit till helt egna, klassiska knep.

Nyhetsbild

Utsädesförpackare misstänks för grovt bedrägeri och fröhandelsbrott

Ekonomisk brottslighet av lite ovanligare slag har utretts av polisen i Österbotten. Förundersökningen är nu klar i ett fall där utsäde misstänks ha sålts under falsk ekologisk flagg.

Nyhetsbild

Polisen vill ha in uppgifter om grön Opel – utreder trafikolycka i Karleby

KARLEBY Polisen utreder en olycka i Karleby i mars där en mopedist skadades allvarligt.

Nyhetsbild

Knivfallet i Jakobstad till åtalsprövning – kvinnan kan bli åtalad för andra brott samtidigt

JAKOBSTAD Förundersökningen är klar och ligger nu i åtalsprövning i fallet med den 43-åriga kvinnan som knivskar en 20-årig kvinna illa i slutet av mars.