Lokalt

Brott & straff

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Åklagaren: Polisen misstänks inte för dödsfallet i Karlebyhäktet

KARLEBY Det var i februari som en gripen person dog i polishäktet i Karleby. En åklagare har nu gjort sin bedömning i fallet.

Nyhetsbild

Ungdomar åtalade för knivdåd i Vasa centrum – efteråt försökte de skyffla över skulden på unikt och smärtsamt sätt

Det är kanske inte knivdådet som är det spektakulära här. Det är den unika förvanskning av bevis som ska ha ägt rum efteråt i en lägenhet i Vasa centrum.

Nyhetsbild

Missnöje med domen i fallet Storgatan – professor påtalar svag punkt som blir avgörande i hovrätten

I RÄTTEN Det hade funnits goda skäl för tingsrätten att döma mannen för dråp i fallet Storgatan, säger straff- och processrättsprofessorn Matti Tolvanen. Nyansskillnader mellan finska och svenska lagtexten kan avgöra i hovrättsprocessen.

Nyhetsbild

Olyckståget i Kaskö verkar ha kört för fort längs banan – fler kan bli misstänkta för brott

ÖSTERBOTTEN Överhastighet och okunskap om hastighetsbegränsningen? Om våra uppgifter stämmer kan fler bli misstänkta för brott i samband med Kaskökrocken.

Nyhetsbild

Kriminell duo stoppades av polisen – ska sitta häktade ett tag för att inte fortsätta begå egendomsbrott

JAKOBSTAD De är en lite udda kriminell duo, de två männen som minst andra gången i år sitter frihetsberövade för bland annat egendomsbrott. Den ena är 21 år gammal, den andra 36.

Nyhetsbild

Clowner skrämde barn i lekpark – "Ingen ny clownvåg"

KARLEBY Polisen i Karleby utreder uppgifter om clowner som skrämt lekande barn. Skolpolis Juha Puurula säger att man ska ta allvarligt på sådana här fall, men inte göra en höna av en fjäder.

Nyhetsbild

LYSSNA: Insändare om sexuella trakasserier väcker ilska– "Lämna diskussionen åt oss som är unga nu"

Nyhetspodden uppmärksammar den omtalade debattstormen kring Maria Tolppanens insändare. Socionomstuderande Madeleine Stén gästar podden.

Nyhetsbild

Ovillkorligt fängelse blev domen i polisfallet – åtalet förkastades gällande mordförsök

I RÄTTEN Mannen som åtalats misstänkt för att ha försökt köra på en polisman i Kållby i somras dömdes till sju månader ovillkorligt fängelse. Han döms bland annat för motstånd mot tjänsteman, inte försök till mord.

Nyhetsbild

Händer i dag: Dom i fallet med mannen som misstänks ha försökt köra över en polis

I RÄTTEN Blir det villkorligt eller ovillkorligt fängelse för mannen som åtalats misstänkt för försök till mord på en polisman i Kållby i Pedersöre i somras? Den frågan klarnar under onsdagen då domen ges.

Nyhetsbild

Hovrätten sänkte straff för man som hade sex med 15-åring

I RÄTTEN En man dömdes i januari 2021 av tingsrätten i Jakobstad till sju månaders villkorligt fängelse för sexuellt utnyttjande av barn. Vasa hovrätt sänkte straffet till fem månaders villkorligt fängelse.

Nyhetsbild

Vicehäradshövding i Vasa lyfter nytt spår i utredningen om Skogbykraschen: "Det här verkar alla ha missat"

ÖSTERBOTTEN Rälsbussen som rammade terrängfordonet körde enligt tidtabell. Med god planering kunde olyckan ha undvikits, resonerar pensionerade domaren Kaj Blomqvist

Nyhetsbild

Pappan till en av beväringarna som dog i Skogbyolyckan: "Mitt förtroende för försvarsmakten är och förblir noll"

Den allvarliga tågolyckan för snart fyra år sedan tog Pedersörebon Steve Lindfors son. Ingen anses skyldig. "Vad jag tycker saknar betydelse i slutändan", säger pappan.

Nyhetsbild

Vasabo köpte sex av prostituerad – knivhöggs av hennes son efter sexakten

En Vasabo fick sitt livs överraskning under ett besök hos en prostituerad. Nu behandlar Vasa hovrätt det ovanliga ärendet.

Nyhetsbild

Storgatsmannen häktad och dömd till ovillkorligt fängelse för bland annat grovt dödsvållande

I RÄTTEN Storgatsmannen har häktats och förpassats till Vasa fängelse i väntan på att domen vinner laga kraft. Österbottens tingsrätt dömde mannen till fyra års ovillkorligt fängelse för bland annat grovt dödsvållande.

Nyhetsbild

Dom i fallet Storgatan – mannen döms för grovt dödsvållande

I RÄTTEN Tingsrättens dom i fallet med mannen som sköt ihjäl en ung kvinna i Jakobstad för två år sedan kom som planerat. Mannen döms till fyra års ovillkorligt fängelse.

Nyhetsbild

Polisen kan ha missat vittne i Storgatsfallet – "Vi ska försöka reda ut vad som har hänt"

JAKOBSTAD En privatperson riktade nyligen allvarliga anklagelser mot polisens agerande i samband med Storgatsfallets förundersökning. Polisen reder ut om eventuella nya uppgifter har bevisvärde.

Nyhetsbild

Karlebyföretagare i rätten – obetalda skatter och arbetsgivaravgifter på över halv miljon

I RÄTTEN En företagare i Karleby med sitt företag registrerat i Estland misstänks ha lämnat obetalda skatter på flera hundratusen euro. Åklagaren yrkar på över 2 års fängelse och näringsförbud.

Nyhetsbild

Inbrott vid Robbis Hobby Shop – drönare värda tusentals euro stals

JAKOBSTAD

Robert Eklund möttes av en mindre trevlig överraskning när han kom till sin butik Robbis Hobby Shop på måndagen. Under natten hade något gjort inbrott. 

Nyhetsbild

Lotta Lappinen: Är det rimligt att tänka sig att han inte har googlat?

INBLICK Kommer tingsrätten att basera sitt beslut i det så kallade Storgatsfallet på att utgången låg i farans riktning, oavsett om gärningsmannen gjorde det med vett och vilja eller inte?

Nyhetsbild

Hovrätten skärpte straff för pappan till bebis som dog i trafikolycka i Nykarleby

I RÄTTEN Vasa hovrätt dömde ut ett strängare straff till pappan vars barn dog i en trafikolycka han orsakade i Nykarleby för snart fyra år sedan.

Nyhetsbild

Tjänsteman i Nykarleby misstänks ha tagit emot mutor – pågick i flera år

I RÄTTEN En person anställd av Nykarleby stad åtalas misstänkt för tagande av muta. Tjänstemannen misstänks ha tagit emot ett par tusen euro av ett företag.

Nyhetsbild

Asylsökande döms för knivhuggning i Oravais – motivet var mycket ovanligt

I RÄTTEN De delade rum i åtta månader men plötsligt en dag blev det nog. Det som följde var stridigheter och till slut en på förhand planerad knivhuggning.

Nyhetsbild

Åklagaren yrkar på minst två års fängelse – mannen släpptes på fri fot

I RÄTTEN Rättegången i fallet med den 39-årige mannen som åtalades för att ha försökt köra över en polis i Kållby i somras hölls i Karleby tingsrätt under onsdagen. Tingsrätten släppte mannen på fri fot.

Nyhetsbild

Försvarsadvokaten: " Inga sannolika skäl att misstänka mannen för mordförsök"

KARLEBY/PEDERSÖRE

Den åtalade mannen som misstänks ha försökt köra över en polis hade 2,49 promille alkohol i blodet då han greps. Läs vår rapportering från dagens rättegång här.

Nyhetsbild

Mordförsöket på civilklädda polisen i rätten på onsdag

I RÄTTEN Rättegången i fallet med personen som misstänks ha försökt köra över en civilklädd polis i Pedersöre en kväll i mitten av juli hålls i Österbottens tingsrätt under onsdagen. ÖT rapporterar live från rättegången.

Nyhetsbild

Polisen lägger ner undersökningen av inbrott i egnahem i Nykarleby centrum

NYKARLEBY I samband med att invånarna var bortresta gjordes ett inbrott i ett egnahemshus i centrum av Nykarleby i mitten på juli. Polisen har lagt ner utredningen.

Nyhetsbild

Okänd man stalkade ung kvinna i Jakobstad – ristade in hennes namn på sin arm

JAKOBSTAD Mannen skickade obehagliga meddelanden till kvinnan i över ett års tid. Bland annat en bild på sin arm där han ristat in hennes namn. Sedan började han söka upp henne och följa efter henne.

Nyhetsbild

Nykarlebyman häktades misstänkt för grovt sexuellt utnyttjande av barn

NYKARLEBY En man i 40-årsåldern greps i Nykarleby i söndags, misstänkt för grova sexuella brott mot barn. Brotten misstänks ha pågått i tio års tid.

Nyhetsbild

Keskipohjanmaa: Österbottens Kött-huset var inte försäkrat – kostnaden kan bli sexsiffrig

PEDERSÖRE Huset som totalförstördes i en brand under villaavslutningen var inte försäkrat. Det säger ägaren till tidningen Keskipohjanmaa.

Nyhetsbild

Förundersökningen i Björnholmenfallet klar – offret misshandlades med stickspade av metall

JAKOBSTAD Det var livshotande skador som offret, en man i fyrtioårsåldern, åsamkades då en man slog honom i huvudet med en trädgårdsspade av metall i Björnholmen i Jakobstad på midsommardagens kväll.

Nyhetsbild

Upprörd man hotade med hagelgevär på skattebyrån – Tingsrätten: "Detta är allvarligt"

I RÄTTEN När den drygt 70-åriga mannen inte fick hjälp med det ärende han hade på skattebyrån i Karleby blev han hotfull och sade att han borde skjuta andra och sig själv.

Nyhetsbild

Åklagaren yrkar på ett gemensamt straff på minst 10 års fängelse

I RÄTTEN Åklagaren yrkar på ett gemensamt ovillkorligt fängelsestraff på 10 eller 11 år för mannen som åtalats för att ha skjutit ihjäl en ung kvinna i Jakobstad. Åklagaren yrkar också på att mannen häktas.

Nyhetsbild

Den åtalade mannen köpte och sålde droger över Tor-nätverket

I RÄTTEN Den åtalade mannen i fallet medger att han både köpt och sålt droger dels över anonyma nätverket Tor, dels i gatuhandeln. På Tor marknadsförde han "kvalitetsknark".

Nyhetsbild

Vasaföretagare i blåsväder – åtalas för att ha skinnat sitt eget företag

Mannen plockade ut summor ur sitt företag i form av löneförskott. Åklagaren hävdar att mannen på så sätt ruinerade företagets ekonomi. Företagaren undrar däremot om man inte ska få lön för det jobb man utför.

Nyhetsbild

Fullmäktigeordförande i rätten för ärekränkning

KARLEBY Åklagaren valde att inte väcka åtal, men Karlebyfullmäktiges ordförande Tiina Isotalus (SDP) är ändå i rätten för ärekränkning i höst, rapporterar Yle Kokkola och Keskipohjanmaa.

Nyhetsbild

Åklagaren om fallet på Storgatan: "Jag kommer begära att han häktas"

I RÄTTEN Åklagaren kommer att yrka på ovillkorligt fängelse för dråp för den åtalade mannen, och sade under slutpläderingen att han också kommer att yrka på att han häktas när domen i fallet ges.

Nyhetsbild

Den åtalade mannens sambo hördes i tingsrätten – "Han är snäll"

I RÄTTEN

Den kvinna som är den åtalade mannens sambo numera hördes som så kallat karaktärsvittne för försvaret under torsdagsförmiddagen. 

Nyhetsbild

Knivdrama utbröt mellan unga asylsökande i Oravais – knivmannen ruvade på hämnd i en vecka

Ett utdraget gräl mellan två minderåriga asylsökande ledde till knivhugg på mottagningscentralen i Oravais. De båda misstänks nu för brott.

Nyhetsbild

Vittne i Storgatsrättegången: "Hon grät och var rädd för mannen"

JAKOBSTAD De två männen och kvinnan besökte hennes väninna dagen före hon blev skjuten till döds. Kvinnan var rädd för den åtalade mannen, berättade väninnan i tingsrätten.

Nyhetsbild

Fel uppgifter från polisen – kvinnan kan ha sett mannen sikta på henne med pistolen

I RÄTTEN Åklagarens teori om händelseförloppet i Storgatsfallet blir rimligare när man tar del av förundersökningsmaterialet. Polisens tidiga skiss var felaktig. Se den rättade skissen som beskriver händelseförloppet.

Nyhetsbild

Professor om fallet på Storgatan: "Flera omständigheter stöder hypotes om uppsåt"

I RÄTTEN Offrets agerande i skottögonblicket, att hon höll händerna lyfta framför ansiktet, tyder enligt professor i straff- och processrätt Matti Tolvanen på att gärningsmannen kan ha handlat med uppsåt.

Nyhetsbild

Storgatsdråpet: De båda männen berättade sina versioner av nattens händelser

I RÄTTEN Mannen som var med under morgonen då den unga kvinnan sköts till döds vittnade i tingsrätten under tisdagen. Hans och den åtalade mannens berättelser går isär.

Nyhetsbild

Ung Vasabo högg sin far med yxa i huvudet – nu har hovrätten avgjort det egendomliga fallet

Vasa hovrätt har gett dom gällande en märklig händelsekedja som kunde ha slutat mycket illa. Det handlar om yxhugg gjorda i ett atypiskt sinnestillstånd.

Nyhetsbild

Överraskande drama i rättssalen – nya uppgifter har kommit fram

I RÄTTEN Andra rättegångsdagen började dramatiskt med att åklagaren meddelande om att vissa nya uppgifter dykt upp i fallet med det så kallade Storgatsdråpet.