Lokalt

Brott & straff

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Man sköts i höger ljumske i Kristinestad – mobilen stoppade en del av haglen

I morgon begärs en 41-årig man häktad – misstänkt för skottdramat i Kristinestad i fredags. Han sköt offret i ljumsken med hagelgevär. Offret hade en osannolik tur.

Nyhetsbild

Brottsoffer har svagt rättsskydd – måste ofta driva in skadestånd på egen hand

Varje dag dömer Österbottens tingsrätt personer att betala ersättningar till brottsoffer. Men vad händer sedan? Får de faktiskt pengarna? VBL bad advokat Sabina Saramo reda ut saken.

Nyhetsbild

FBI har gripit Onecoinledare – flera är åtalade

Åtal har väckts mot hela Onecoins ledning. FBI grep för några dagar sedan en av de främsta ledarna, Konstantin Ignatov. Nu hotar långa fängelsestraff på upp till 20 år.

Nyhetsbild

Ännu en restaurangägare i Vasa döms för fiffel

I RÄTTEN En Vasaföretagare född 1967 döms till bötesstraff för arbetsrelaterade brott och förseelser. Dessvärre redan för andra gången.

Nyhetsbild

Kvinnor misstänkta för skattebedrägeri – hyrde ut rum och lägenheter svart via nätet

KARLEBY Två kvinnor i Karleby undersöks av polisen för att ha hyrt ut rum och lägenheter i flera års tid utan att redovisa inkomsterna.

Nyhetsbild

Restaurangägare i Vasatrakten får fängelse och näringsförbud

En 49-årig österbottnisk företagare döms till 10 månaders villkorligt fängelse för att ha utnyttjat olaglig arbetskraft. I praktiken använde han en politisk flykting som slavarbetare.

Nyhetsbild

Ung man försvann under villkorlig frigivning – satt i fängelse i Sverige

I RÄTTEN En man i tjugoårsåldern i Karleby frigavs villkorligt från fängelse hösten 2016. Efter ett tag slutade han hålla kontakt med sin övervakare.

Nyhetsbild

Skrotsamlare dömdes till böter för miljöförstöring - olja läckte ur rostiga tunnor

I RÄTTEN En 48-årig man i Karleby dömdes till dagsböter för miljöförstöring som pågått i minst sju års tid.  Mannen samlade bland annat på skrotbilar på sin tomt.

Nyhetsbild

Hovrätten: "Inga bevis för att beröringarna av barnet var sexuella"

I RÄTTEN Åtalet förkastades i fallet med en 60-årige man som var misstänkt för sexuellt utnyttjande av barn. Nu redogör hovrätten för motiveringarna.

Nyhetsbild

Pappan till omkomne beväringen: "Armén nog nöjd med att föraren tar all skuld"

PEDERSÖRE Steve Lindfors är pappa till Kristoffer, en av beväringarna som avled. Han hoppas att nya vändningen ska tvinga försvaret att ta ansvar.

Nyhetsbild

Två män åtalas för dråp och medhjälp till dråp

KARLEBY Dödsfallet i Kannus i december har gäckat polisen. Men nu har åtal väckts mot de två misstänkta männen och den 25 mars väntar rättegång.

Nyhetsbild

Vasabo åtalad för våldtäkt frias helt i rätten

En 36-årig man med Vasa som hemort går fri. Han åtalades för en våldtäkt som ska ha ägt rum år 2017. Tingsrätten friar honom på grund av bristande bevis.

Nyhetsbild

Titanskivor i ögonhålan efter misshandel på dansplats

Ett offer fick titanskivor inopererade i ögonhålan efter att ha blivit misshandlad på Fagerö. Åklagaren yrkar på böter.

Nyhetsbild

Hovrätten upphävde fängelsedom för sexuellt utnyttjande av barn

I RÄTTEN En 60-årig man dömdes av tingsrätten i Jakobstad för flera fall av sexuellt utnyttjande av barn till ett år villkorligt fängelse. Vasa hovrätt befriade mannen.

Nyhetsbild

Fotbollsspelare i Vasalag åtalas för ärekränkning – skrev sexuella meddelanden om lagchefen

Fyra fotbollsspelare från Vasa åtalas för att ha skrivit nedlåtande och sexuellt nedsättande saker om fotbollslagets kvinnliga ordförande. De bestrider åtalet. Hon kräver 10 000 i skadestånd.

Nyhetsbild

Grannar bråkar om mur som borde repareras i Karleby

I RÄTTEN En gammal stödmur från femtiotalet orsakar osämja mellan grannfastigheter i centrum av Karleby. Fallet har nu prövats i hovrätten.

Nyhetsbild

Mobbarna vägrar lämna André i fred – "Vi vill bara att de ska sluta"

PEDERSÖRE 17-åriga André Snellman har mobbats så länge han kan minnas. Han har hoppat av skolan, skaffat hemligt telefonnummer och till och med försökt ta sitt liv. Mobbningen bara fortsätter.

Nyhetsbild

Restaurangägare i Vasa dömd för fusk i repris

Han dömdes för olaglig arbetskraft år 2017. Nu döms han för samma sak igen. Själv säger han att han inte kände till en arbetsgivares plikter – ännu heller.

Nyhetsbild

Ännu en restaurangägare i Vasa åtalad för olaglig arbetskraft

I RÄTTEN Regionförvaltningsverket och åklagarväsendet rensar upp i företagsvärlden i Vasa. Nu åtalas ännu en restaurangägare för brott och förseelser.

Nyhetsbild

Åtalsprövning mot högre tjänsteman i Karleby senareläggs

Förundersökningen av fallet med den högre tjänstemannen i Karleby som är misstänkt för grov förskingring och missbruk av tjänsteställning har dragit ut på tiden.

Nyhetsbild

Man misstänks ha försökt sprida hiv i Vasatrakten – har gått under jorden

En 35-årig man från Rovaniemi misstänks ha försökt sprida hiv i Vasatrakten. Problemet är att han försvunnit spårlöst.

Nyhetsbild

Postlådor vandaliseras i Vörå – Matti fick sin postlåda förstörd

VÖRÅ Matti Havulehto är arg. Närmare tjugo postlådor har förstörts i Vörå under helgen – och han har bildbevis. – Jag vet vem som gjorde det, säger han.

Nyhetsbild

Polisen: Nej, Jakobstads centrum har inte blivit farligare nattetid

JAKOBSTAD Fyra allvarliga misshandelsfall har skett i Jakobstad det senaste halvåret. Men enligt kriminalkommissarie Ove Storvall har Jakobstadsnatten inte blivit otryggare.

Nyhetsbild

Knivöverfallet på gågatan: Ex-flickvännen räddade troligen offrets liv

JAKOBSTAD Tack vare ett ögonvittne som filmade hela skeendet kring knivöverfallet på gågatan i Jakobstad har polisen en klar bild av vad som hände.

Nyhetsbild

Restaurangägare i Vasa anlitade olaglig arbetskraft – igen

En 36-årig företagare från Vasa har anlitat olaglig arbetskraft. Vad värre är: han har dömts för exakt samma sorts gärning förut.

Nyhetsbild

Polisen gör brottsutredning kring kaplan Engströms insändare

KRISTINESTAD En förundersökning har inletts kring Markus Engströms insändare om homosexualitet. Brottsmisstanken kan vara hets mot folkgrupp.

Nyhetsbild

Grönt ljus: Snart kan polismannen utredas

Det blir ingen hovrättsbehandling mot polisen som förra veckan friades från misstankar om att ha ljugit i rätten. Det innebär att polisen nu kan starta en internutredning om de rasistiska saker som sades i en hemlig inspelning.

Nyhetsbild

Man dömd till fängelse för härva av brott – hotade åldring med hammare

En 25-årig man i Jakobstad dömdes till ovillkorligt fängelse för en knappa året lång brottshärva. Mannen rånade bland annat en 80-årig kvinna med hammare.

Nyhetsbild

Knivdråpare får över 12 års fängelse

I RÄTTEN Han knivhögg en 38-årig man till döds på ett ovanligt rått sätt. Nu får han 12 år och två månader ovillkorligt fängelse för dråp. Ett exceptionellt hårt straff.

Nyhetsbild

Människohandelsåtalad: "De försöker sätta dit mig"

Företagaren som åtalas för människohandel bestrider allt. Jag försökte hjälpa en ung man och tacken jag får är ett åtal, säger han.

Nyhetsbild

Österbottnisk företagare åtalad för människohandel – arbetstagaren sov på frysboxen

I RÄTTEN En 49-årig restaurangägare i Österbotten missbrukade sin ställning som arbetsgivare. Enligt åklagaren utnyttjade han grovt en ung politisk flykting som slavarbetare.

Nyhetsbild

Kvinna misstänkt för försök till dråp – knivhögg sambo under bråk

I RÄTTEN Ett bråk mellan en man och en kvinna i Karleby slutade med att kvinnan skadade mannen med en kökskniv. Kvinnan åtalas för försök till dråp.

Nyhetsbild

Polis undviker fängelsedom – men kommer att utredas ytterligare

En 51-årig polisman från Vasa frias från anklagelser för falsk angivelse och att ha ljugit i rätten. Men han kommer att bli föremål för ännu en polisutredning.

Nyhetsbild

Man får två års fängelse för drogsmuggling – avtjänar straffet i sitt hemland

En nederländsk man döms till två års ovillkorligt fängelse för att ha smugglat droger in i landet. Men fem av åklagarens åtal föll i tingsrätten.

Nyhetsbild

YA-lärare körde berusad med elever i bilen

VASA En berusad lärare skjutsade en grupp elever från Yrkesakademin i Vasa när polisen stoppade dem. En tragedi, säger rektor Boris Ståhl om händelsen som inträffade förra veckan.

Nyhetsbild

Snårigt att utvisa utländska brottslingar

Många kräver att utlänningar som begår brott ska utvisas. Men det är inte så enkelt som det låter. Vi lät kriminalkommissarie Sami Isoniemi bena ut problematiken.

Nyhetsbild

Anni, 34, är grillbiträdet som gick och blev fängelsedirektör

"Jag hoppas att jag är mild men resolut som chef. Men jag har också lärt mig att jag måste vara mig själv", säger Finlands yngsta fängelsedirektör Anni Karnaranta.

Nyhetsbild

Anställd skadade hand i borrmaskin – Ekeri dömdes för arbetarskyddsbrott

I RÄTTEN En anställd på släpvagnstillverkaren Ekeri i Pedersöre skadade handen i en pelarborrmaskin. Företaget dömdes till böter för arbetarskyddsbrott.

Nyhetsbild

Hot mot Karlebyskola – polisen har gripit misstänkt

KARLEBY UPPDATERAD. Storby skola (Isokylän koulu) i Karleby har blivit utsatt för hot. Det handlade om ett reellt hot och inget skämt, enligt skolans rektor.

KP: Polisen fick fast cykeltjuvar

KARLEBY Polisen har lyckats lösa ett fall med flera stulna cyklar efter ett inbrott i affären Pyörapojat i Karleby för några veckor sedan.

Nyhetsbild

Sjukvårdares lön sänktes – Vasa sjukvårdsdistrikt får böta

Tre sjukvårdares löner sänktes när deras arbetsuppgifter ändrades.

Nyhetsbild

Polisen nöjd med rekonstruktionen – inväntar rättsmedicinsk undersökning

PEDERSÖRE Förundersökningen kring dödsfallet på väg nummer 749 vid Skutnabba i Pedersöre går vidare. Men ännu dröjer det innan polisen har några klara svar.

Nyhetsbild

Knivdråpare var tillräknelig – "exceptionellt farlig för sin omgivning"

Det var i april 2018 som en 38-årig man knivhöggs till döds av en Vasabo. Den rättspsykiatriska undersökningen visar att han var tillräknelig. Straffet kan bli ovanligt hårt.

Nyhetsbild

Larmuppdrag lämnas därhän – poliserna är helt enkelt för få

I fjol fick Österbottens polisinrättning 7 284 larm som de inte hade någon patrull att skicka på. Manskapet räcker inte till.

Nyhetsbild

Polisen söker bevis mot företag som lurat till sig varor

Polisinrättningen i Inre Finland har på sin Facebooksida varnat om två företag som begått bedrägerier under den senaste månaden. Ett trettiotal företag är drabbade.