Lokalt

Brott & straff

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Allt över två dosor skulle vara smuggling – Inte helt genomtänkt, säger Henriksson

3

ÖSTERBOTTEN Ett ministerieförslag kan göra många finlandssvenska snusare till brottslingar. "Förbud är sällan bästa vägen framåt", kommenterar Anna-Maja Henriksson (SFP).

Nyhetsbild

Döms till fängelsestraff för dråpförsök i Kannus

En 22-årig man döms till fyra års fängelse för försök till dråp. Han misshandlade en annan man med hjälp av en glasvas och ett bordsben.

Nyhetsbild

Fårfarmarens djur kan slaktas även om domen överklagas

Polisen kan avliva fårfarmarens samtliga djur, trots att domen mot honom inte ens vunnit laga kraft. Det låter galet, men det är faktiskt så. Och i princip kan det hemsöka staten senare.

Nyhetsbild

Man slocknade med cigg i handen och brände ner huset – kan kosta honom 500 000

I augusti 2015 förstördes ett flervåningshus i Brändö, Vasa. Orsaken var att en av invånarna somnade med en cigarett i handen. Det blir dyrt.

Nyhetsbild

YLE: tjuvjakten i Jakobstad går till åtalsprövning

JAKOBSTAD Polisutredningen av den omfattande härvan av jaktbrott i Jakobstad, när ett femtiotal djur skjutits med miniatyrgevär har nu hamnat på åklagarens bord, rapporterar svenska Yle.

Nyhetsbild

Fårfarmaren från Korsholm får aldrig mer sköta ett djur

Fårfarmaren döms till villkorligt fängelse för grovt djurskyddsbrott. Men han döms också till djurhållningsförbud – på livstid.

Nyhetsbild

Fårfarmaren förlorade i rätten – får aldrig mer sköta djur

KORSHOLM Fårfarmaren från Korsholm som åtalades för grovt djurskyddsbrott dömdes på måndag förmiddag. Han får villkorligt fängelse. Dessutom kommer hans djur att förverkas till staten snarast.

Nyhetsbild

Vamiamannen fortfarande häktad – han ska ha hotat sin ex-fru tidigare

Den år 1969 födda mannen knivhögg sin ex-fru på Vamia den 2 oktober. Kvinnan fruktar fortfarande för sitt liv trots att mannen är häktad.

Nyhetsbild

76-årig Vasabo förgrep sig på 10-årig släkting – men häktas inte

En 76-årig man från Vasa döms till 2 år och 6 månaders ovillkorligt fängelse för att ha sexuellt utnyttjat en 10-årig flicka. Han går ändå fri för tillfället.

Nyhetsbild

Kvinna åtalas för att ha stulit sin partners identitet

I RÄTTEN En 39-årig kvinna från Korsholm åtalas för grovt bedrägeri. Hon ska ha tagit snabblån i sin frus namn för över 20.000 euro.

Nyhetsbild

Företagare: "Ett skojeri från början till slut"

JAKOBSTAD Håkan Ekman fick via en bekant reda på att han fakturerats och ingått ett avtal som han inte hade något att göra med. Efter närmare granskning ser det ut som att avsändaren även tidigare sänt skumma fakturor.

Nyhetsbild

Dömd sexbrottsling söker frihet

Han dömdes till fyra och ett halvt års fängelse för grovt sexuellt utnyttjande av barn. Nu har han besvärat sig till hovrätten och kräver att gå fri i väntan på rättegång.

Nyhetsbild

Sommarjobbare brände handen – Kronobyföretag får böta

KRONOBY Tingsrätten anser att det borde ha funnits ett skydd för att förhindra att en sommarjobbare på ett företag i Kronoby brände sin hand i en plastsvets.

Nyhetsbild

Polisen om dödsfallet i Laihela: "Det kan vara det perfekta brottet"

Tre månader har gått sedan en kvinna hittades död i sitt hem i Laihela. Det är ont om bevis, men polisen är säker på att ett brott ligger bakom.

Nyhetsbild

Cyberskurkar stjäl kundlistor, ritningar och affärsplaner för flera miljarder euro per år

Finlands Näringsliv (EK) varnar för cyberattacker som snuvar allt fler företag på affärshemligheter. De ekonomiska förlusterna av dessa cyberattacker uppgår till miljardbelopp i Finland.

Nyhetsbild

Ödemarksrådet Lorenz Uthardt om de skjutna djuren: "Ingen riktig jägare gör något sånt här"

Fyra älgar och en vitsvanshjort har skjutis olovligt i Österbotten under den senaste tiden. Ödemarksrådet Lorenz Uthardt säger att skjutningarna är förkastliga och skadar jägarnas rykte.

Nyhetsbild

Flera djur har skjutits och lämnat åt sitt öde – polisen har inlett förundersökning

Fem djur i Österbotten har fått sätta livet till när någon olovligt skjutit dem. Polisen har inlett en förundersökning, men än så länge är ingen misstänkt.

Nyhetsbild

Yle: Passagerarna på M/S Mässkär kräver inga stora ersättningar

De 27 passagerare som befann sig ombord då kryssningsbåten M/S Mässkär sjönk i augusti vill få skor och annat som tappats bort ersatta.

Nyhetsbild

Döda älgar med skotthål påträffade i Malax och Närpes – polisen utreder misstänkt jaktbrott

Älgkadaver med skotthål har påträffats i Malax och Närpes. Det är oroväckande, säger jaktchef. Polisen uppger att fallet utreds som jaktbrott och vill nu ha tips från allmänheten.

Nyhetsbild

Ingen brottsanmälan om hunden Rico

KARLEBY Det finns en del oklarheter angående hunden Ricos dödsfall. Polisen i Karleby har inte fått någon brottsanmälan om fallet där ägaren misstänker att någon förgiftat familjens hund till döds.

Nyhetsbild

Korsholmspolitiker frias – två andra åtalade dömdes för misshandel

Korsholmspolitikern åtalades för misshandel efter ett handgemäng på en bröllopsfest i Björköby. På torsdagen friades han av Österbottens tingsrätt. De två andra åtalade dömdes för misshandel.

Nyhetsbild

Polisen synar bokföringen i biskop Laajasalos bolag

Biskopen Teemu Laajasalos användning av arbetsgivarens kreditkort blev en nationell nyhet i januari. På torsdagen meddelade Helsingforspolisen att det inte finns skäl att misstänka att något brott begåtts, även om han inte alltid följt kyrkans regler.

Nyhetsbild

Ingen misstänkt för tjuvjakt i Nedervetil

NEDERVETIL Det finns ingen misstänkt i fallet med den döda älgkon som hittades i ett dike i Nedervetil för drygt två veckor sedan.

Nyhetsbild

Åtalade fårfarmaren har skaffat nya får

I RÄTTEN Fårfarmare åtalas för grovt djurskyddsbrott för bland annat misskötsel av får. Hans får avlivades i fjol på order av veterinär. Nu har han skaffat nya får – mitt under pågående rättegång.

Nyhetsbild

Han stoppade knivmannen: "Jag hör fortfarande hennes rop på hjälp"

VASA Han stod och pratade med en vän när han märkte att en kniv var framme. Tack vare sin bakgrund kunde Shakwahan Fateh ingripa snabbt och rädda livet på sin klasskamrat.

Nyhetsbild

Knivmannen använde stor kökskniv – händelseförloppet är klart

Polisen har gått igenom övervakningsvideon som visar hur knivhuggningen på Vamia gick till. Man har också beslagtagit vissa objekt från gärningsmannens lägenhet.

Nyhetsbild

Porrutpressning cirkulerar i österbottnisk e-post

Avsändaren hotar att skicka pinsamma videor på mottagaren till dennas vänner och arbetskamrater, om denna inte betalar inom 48 timmar. Pinsamma videor filmade medan mottagaren porrsurfade.

Nyhetsbild

Rektor bedyrar: "Det finns ingen orsak till oro – Vamia är en trygg skola"

VASA Tisdagens knivdåd kom som en total överraskning för Vamias personal, berättar rektor Åsa Stenbacka. Nu är det upp till skolans personal att reda ut vad som har hänt – och om de kunde ha förhindrat det skedda.

Nyhetsbild

Knivmannen var offrets ex-man – han har misshandlat henne tidigare

VASA Den 41-åriga kvinnan fick tre knivhugg i ryggen vid lunchtid i Vamia. Gärningsmannen är hennes ex-man, som också tidigare har brukat våld mot henne. Kvinnan har inga livshotande skador.

Nyhetsbild

Sommarjobbare brände hand i plastsvets

RÄTTEN En ung sommarjobbare klämde handen och fick brännskador i en plastsvets på ett företag i Kronoby i juli 2016. Handen klämdes i tre sekunder i ett järn som var 250 grader varmt.

Nyhetsbild

I rätten: Sommarjobbare brände hand i plastsvets

En ung sommarjobbare klämde handen och fick brännskador i en plastsvets på ett företag i Kronoby i juli 2016. Fallet behandlas som arbetarskyddsbrott i tingsrätten i Jakobstad i dag tisdag.

Nyhetsbild

Maxmobo förgrep sig på minderårig – får ovanligt långt fängelsestraff

I RÄTTEN. En 28-årig man från Maxmo döms till 4 år och 6 månaders fängelse för grovt sexuellt utnyttjande av barn och våldtäkt. Han var 20 år vid gärningstidpunkten. Hon var minderårig.

Nyhetsbild

Dömdes till böter för lindrigt djurskyddsbrott – får behålla hunden

RÄTTEN Efter att en veterinär i Jakobstad fått flera anmälningar om en överviktig hund som inte kan gå ordentligt, tog veterinären kontakt med ägaren och krävde att få undersöka hunden. Hundens ägare dömdes till böter i tingsrätten på måndagen.

Nyhetsbild

Misstänkt tjuvjakt i Nedervetil – älg med skotthål hittad i dike

NEDERVETIL En död älgko hittades i ett dike i Nedervetil förra veckan. Den verkar ha blivit skjuten från Jyväskylävägen.

Nyhetsbild

70 dagar villkorligt för pojken som hotade med skolmassaker

Han spred i våldsklipp i en onlinegrupp för sadister. Han hotade att iscensätta en skolmassaker i Vöråstan. Han döms nu till 70 dagar villkorligt fängelse.

Nyhetsbild

Kvinnlig lurendrejare får betala till slut – lyckades också lura en polis

I RÄTTEN. Hon lurade och manipulerade sina delägare och stal deras pengar. Vasakvinnan får nu villkorligt fängelse men delägarna är fortfarande bittra. Hon lyckades till och med grundlura en polis.

Nyhetsbild

Vasabo dömd för sadism – brännmärkte sin partner

I RÄTTEN Han frihetsberövade sin partner i sex veckors tid. Han band fast henne, brännmärkte henne och misshandlade henne med kniv. Han döms nu till 3 års fängelse.

Nyhetsbild

Nya uppgifter om dödsolyckan i Raseborg i fjol – därför frias militärfordonets förare

PEDERSÖRE Beväringarna i hytten hade ingen chans att upptäcka det framrusande tåget, enligt åklagaren. Pappan till en av de omkomna: "I vilket skede har det här kommit fram?"

Nyhetsbild

Länsveterinär: Många av djuren borde ha avlivats för länge sedan

I RÄTTEN Rättegången mot fårfarmaren i Korsholm är en enda lång lista på djur som led. Länsveterinären var illa till mods när hon beskrev djur som låg för döden.

Nyhetsbild

Fårfarmare i rätten – åklagaren kräver livstids djurhållningsförbud

En 66-årig man från Korsholm åtalas för grova djurskyddsbrott. Det handlar om fallet där veterinärerna fattade beslut om att avliva 102 av hans misskötta får för snart ett år sen.

Nyhetsbild

Kommissarie prickas för att ha överskridit sina befogenheter

I maj 2017 besluter en kommissarie vid Österbottens polisinrättning att neka två bussar med HJK-supportrar tillträde till Vasa. Problemet är att det han gjorde var olagligt.

Nyhetsbild

Ung Vasabo tände eld på lägenheter – Straffet: fängelse och saftigt skadestånd

I RÄTTEN. En 21-årig man från Vasa döms till 1 år och 2 månaders villkorligt fängelse och över 100 000 euro i skadestånd för att ha tänt eld i två lägenheter sommaren 2015.

Nyhetsbild

Minderårig Vasabo åtalad för att ha planerat skolmassaker i Vöråstan

VASA

En man född år 2000 planerade en skolmassaker i Vöråstan i Vasa. Nu åtalas han för falskt alarm. Han åtalas också för att ha spridit sadistiska videor.

Nyhetsbild

Kvinna slog granne med skidstavar – sedan hittades en död person i lägenheten

VASA Polisen fick larm om en misshandel i Sunnanvik i Vasa på torsdagseftermiddagen. En kvinna hade slagit sin granne med skidstavar. När polisen senare undersökte lägenheten hittade man en död person där.

Nyhetsbild

"Pyromanen" i Kristinestad nu häktad för fjärde gången

Kvinnan som misstänks för bränderna i Kristinestad lyckas inte bli frisläppt trots ihärdiga försök. Orsaken är en oro för hur hon ska klara sig i samhället.