Lokalt

Brott & straff

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Ny sexualbrottslag behövs akut – den gamla lagen gynnar våldtäktsmän

JAKOBSTAD Varför är det inte våldtäkt när en 21-åring har samlag med en berusad 13-åring? Och har det någon juridisk betydelse?

Nyhetsbild

Jonas Forsbacka: Allt annat än ett ja är ett nej

Samtycke är inte svårt. Jonas Forsbacka citerar författaren Katarina Wennstam som säger "En kvinna som vill ligger inte still".

Nyhetsbild

Iltalehti: Gräl mellan poliser slutade i Vasa hovrätt – överkonstapel dömd för misshandel

Ett våldsamt gräl mellan två poliser i polisföreningens stuga i Sotkamos slutade i domstol. En av poliserna är i tjänst vid Österbottens polisinrättning, skriver Iltalehti.

Nyhetsbild

Tjuvar bröt sig in i sommarstugor i Fäboda – "Otäck känsla att någon varit inne i vårt hem"

JAKOBSTAD Hos familjen Blomqvist försvann troligen inget riktigt värdefullt när tjuvar hälsade på för en vecka sedan. Men känslan av att ha haft objudna besökare är inte trevlig.

Nyhetsbild

Nattligt inbrott på folkhögskolan – "Tar hela dagen att reda upp"

NYKARLEBY Natten till onsdag utsattes folkhögskolan i Nykarleby för ett inbrott av tjuvar. Bland annat datorer blev tjuvarnas byte.

Nyhetsbild

21-åring dömd för sex med berusad 13-åring – men det var inte våldtäkt

I RÄTTEN En 21-årig man hade samlag med en 13-åring som var berusad. Tingsrätten ansåg inte att fallet uppfyllde kriterierna för våldtäkt.

Nyhetsbild

Polisen har begärt en person häktad i Laihelafallet

Nu har utredarna en bra uppfattning om dödsorsaken och motivet, säger undersökningsledaren Hans Fagerström från Centralkriminalpolisen. Trots det är polisen fortfarande tystlåten om fallet där en kvinna hittades död i sin bostad i fjol somras.

Nyhetsbild

Förskingring och bokföringsbrott – dragspelshandlare dömd

I RÄTTEN En dragspelshandlare i Karleby sålde sina kunders instrument men behöll pengarna själv. Mannen dömdes i tingsrätten men får inte näringsförbud.

Nyhetsbild

Diskrimineringsombudsman krävde utredning – Tullen kan prickas för VPS-granskning

VASA I vintras stoppade Tullen sex fotbollsspelare från Vasa i hamnen, på grund av deras utseende. Myndigheten kan nu prickas för etnisk profilering.

Nyhetsbild

Pohjalainen: En person har gripits i Laihelafallet

Ny vändning i utredningen. En person har gripits misstänkt för dråp i fallet där en 60-årig kvinna i fjol somras dog under mystiska omständigheter i sitt hem i Laihela.

Nyhetsbild

Stormningen av 78-årings bostad utreds av riksåklagare

KARLEBY Nu utreds om det finns skäl att misstänka brott kring händelsen då polisen stormade in i hemmet hos en 78-åring i Karleby. Det här rapporterar Kokkola-tidningen.

Nyhetsbild

Fyra fotbollsspelare dömda för sexmeddelanden – Orsakade lidande för offret

VASA Fyra manliga fotbollsspelare skrev flera sexuellt nedlåtande meddelanden om lagets kvinnliga ordförande i en gruppchatt. Sedan bjöd de med henne i chatten. Nu döms männen.

Nyhetsbild

95 djur dog på en gård i norra Österbotten – utreds som grovt djurskyddsbrott

Hela 95 stycken nötkreatur av rasen Highland cattle dog på en gård i Siikajoki i norra Österbotten i fjol.

Nyhetsbild

Man antastade kvinna utanför butik i Kråkholmen

JAKOBSTAD En ung kvinna sökte sig in till kvartersbutiken i Kråkholmen och bad om hjälp efter att en man hade följt efter och antastat henne.

Nyhetsbild

Polisen: Familjedrama kan vara motivet till bortrövad bebis

KARLEBY UPPDATERAD. Ett nyfött barn kidnappades den 17 april från Möcs. Enligt polisen är barnets pappa och faster misstänkta i fallet.

Nyhetsbild

Misstänkt förskingringsfall i Karleby till åtalsprövning

Nu går ärendet med den högre tjänstemannen i Karleby till åtalsprövning. Denne är misstänkt för grov förskingring och missbruk av tjänsteställning.

Nyhetsbild

Fuskskötare avslöjad – kvinna vårdade äldre i åratal i Kristinestad utan utbildning

I över tre års tid arbetade en kvinna som sjukskötare på en vårdinrättning i Kristinestad. Problemet är att hon inte hade legitim utbildning för arbetet. Och ingen kollade upp det heller.

Nyhetsbild

Stöldliga gick genom väggar för att stjäla koppar – fimp i nyckelroll

En utländsk professionell tjuv undvek rättvisan i sex års tid för grova stölder som begicks i Vasa. Han åkte fast för en månad sedan – i boardingkön på flygplatsen. På grund av en cigarettfimp.

Nyhetsbild

Långa fängelsestraff för ungdomar som fört narkotika från Sverige till Österbotten

En grupp unga i 20-årsåldern som fört in över 8 kilogram amfetamin till Österbotten dömdes till mångåriga fängelsestraff.

Nyhetsbild

Blå framtid-politiker dömd för sexuellt antastande

I RÄTTEN En 65-årig man i Karleby, som var uppställd i riksdagsvalet för Blå framtid, döms till 2 000 euro i dagsböter för sexuellt antastande av en taxikund.

Nyhetsbild

Knivslagsmålet på gågatan: gärningsmannen dömd till ovillkorligt fängelse

I RÄTTEN En 23-årig man i Jakobstad, som en natt i mitten av februari knivhögg en annan ung man på gågatan, döms till ett och ett halvt års ovillkorligt fängelse.

Nyhetsbild

Högsta domstolen avslog Baltics yrkande – nekas besvärsrätt

LARSMO Två miljoner euro av Baltics tillgångar är fortsättningsvis i kvarstad i väntan på att rättstvisten kring den Larsmobyggda lyxjakten Hetairos löses.

Nyhetsbild

21-årig man från Vasa hade relation med 14-åring – döms för utnyttjande

En 21-årig man från Vasa döms till villkorligt fängelse. Han hade samlag med en 14-årig flicka. Paret hade en relation.

Nyhetsbild

Tre män slogs för bortrövad Munsalabo i Socklot – misstänks för misshandel

NYKARLEBY Två dagar efter att en 39-åring misshandlades och rövades bort från sitt hem i Munsala skedde en ny misshandel i Socklot med koppling till räden i Munsala.

Nyhetsbild

Polisen söker ögonvittnen: Man försökte tvinga in kvinna i bil

JAKOBSTAD Polisen misstänker att en ung kvinna i Jakobstad blev utsatt för ett försök till frihetsberövande på torsdag i förra veckan. En man försökte tvinga in henne och hennes hund i bilen.

Nyhetsbild

Tommi Aho gör polissak av förstörda valaffischer

NYKARLEBY – Så här får det inte gå till, säger en förargad Tommi Aho, som byter ut förstörda valaffischer på torget i Nykarleby. På fredag gjorde Aho en polisanmälan.

Nyhetsbild

Mammorna överdrev i tv – använde bara några droppar silvervatten

Åklagarens skriftliga beslut i silvervattenärendet visar att de två kvinnorna i teve verkar ha sagt det de trodde att silvervattenanvändarna ville höra. Den ena kvinnan ska ha överdrivit grovt om sin silvervattenanvändning.

Nyhetsbild

Onecoinmedlems tillgångar fryses igen – misstankarna är nu grövre

Nya uppgifter har framkommit under brottsutredningen mot en 55-årig företagare från Vasa som var involverad i Onecoin. Myndigheterna misstänker nu att brotten har pågått längre än vad man först trodde.

Nyhetsbild

HD satte punkt för femårig process mot Nykarlebyrektor

NYKARLEBY Hovrättens friande dom mot en rektor i Nykarleby står fast. Det beslutet har tagits av Högsta domstolen som inte beviljat åklagaren besvärstillsånd.

Nyhetsbild

Österbottniskt husbyggnadsföretag döms för arbetarskyddsbrott

Företaget döms för två separata arbetarskyddsbrott. Dessutom åker det österbottniska företaget sammanlagt på en över 55 000 euro stor ekonomisk smäll.

Nyhetsbild

Snusfallet i Nykarleby har gått till åklagaren

Nykarlebyparets tillgångar frystes till ett belopp av 395 000 euro i december 2017. Nu går fallet till åklagaren. Paret misstänks för snussmuggling och -försäljning.

Nyhetsbild

Hiv-mannen har hittats – och dömts till fängelse för smittoförsök i Vasa

Mannen som försökte sprida sin hiv-smitta i Vasatrakten har hittats. Och dömts. Han får två års ovillkorligt fängelse. Målsäganden lyckades undvika smittan.

Nyhetsbild

Stal snus på jobbet på färjan – fallet går till åtalsprövning

NYKARLEBY En man från Nykarleby togs av polisen efter att ha stulit fem lådor snus då han jobbade på en Ålandsbåt för två år sedan. Fallet ligger nu i åtalsprövning.

Nyhetsbild

Det här vet vi i dag om pedofilhärvan – medlemmarna innehade video där ett barn mördades

UPPDATERAD. Fem män är misstänkta för några av de värsta brotten som Finland någonsin skådat. En pedofilring är sprängd, men frågorna hopar sig.

Nyhetsbild

STT: Misstänkt i pedofilhärva har adress i Vasa

UPPDATERAD En man i 40-årsåldern med adress i Vasa är en av de fem misstänkta i härvan.

Nyhetsbild

22-årig österbottnisk man döms för samlag med 14-åring

Han förgrep sig på 14-åringen i drygt fyra månaders tid. Österbottens tingsrätt dömer nu mannen till 1 år och 8 månaders villkorligt fängelse.

Nyhetsbild

Pohjalainen: En del av sexualbrotten begicks i Södra Österbotten

En del av offren för sexualbrottsnätverket bodde i Södra Österbotten när brotten inträffade. Även en del av de åtalade har bott där, skriver Pohjalainen.

Nyhetsbild

Beväpnade poliser stormade 78-årige Kaukos hem

Fem beväpnade poliser stormade Kauko Finniläs lägenhet förra veckan. Chocken har nu lagt sig men Kauko sover dåligt och känner sig otrygg.

Nyhetsbild

Kvinnomisshandlare fick fruktkniv i ögat – kvinna dömd till villkorligt fängelse

En 22-årig kvinna från Vasa döms till 9 månaders villkorligt fängelse för att ha perforerat en mans ögonglob med fruktkniv. Det var ett triangeldrama som hade kunnat sluta mycket värre.

Nyhetsbild

Huvudmisstänkt i Kannus dömd till rättspsykiatrisk sinnesundersökning

I RÄTTEN Den yngre brodern som misshandlade en arbetskamrat så han dog av skadorna dömdes till rättspsykiatrisk sinnesundersökning mot sin vilja.

Nyhetsbild

Tingsrätten fryser 2,6 miljoner euro av kristen förening i Karleby

Tingsrätten har på tisdagen belagt föreningen Martyrkyrkans vänners egendom i kvarstad. Också Karlebyföreningens grundare misstänks för brott. Misstankar som han bestrider.

Nyhetsbild

Var det ett fyllebråk – eller råkade offret bara befinna sig på fel plats vid fel tid?

I RÄTTEN Efter över nio timmar i rätten kvarstår många frågetecken i berättelsen om vad som egentligen hände då en ung man frös ihjäl i ett dike i Kannus.

Nyhetsbild

Åtta åtalade i stor droghärva – så här gick det till när den unga ligan gjorde affärer

Den unga drogligan från Österbotten gjorde blixtsnabba drogtransaktioner. Men det fanns saker de inte kom att tänka på. Det kan leda till väldigt många år i fängelset.

Nyhetsbild

Den svårt misshandlade mannen frös ihjäl – bröderna lämnade honom i ett dike

I RÄTTEN Rättegången mot de två bröderna i Kannus som misstänks ha orsakat en arbetskamrats död inleddes på måndagen.

Rättegång mot dråpmisstänkta bröder inleds i dag – ena brodern angav sig själv

I RÄTTEN I Österbottens tingsrätt i Karleby i dag står två bröder födda på 1980-talet åtalade för dråp respektive medhjälp till dråp.