Lokalt

Brott & straff

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Brottsofferjouren ser effekt av kampanjer mot sexuella trakasserier – "Tröskeln för att anmäla har blivit lägre"

Det finns fortfarande ett stort mörkertal i statistiken, men Sari Somppi och Nathalie Wingren på Brottsofferjouren i Vasa säger att utvecklingen går åt rätt håll.

Nyhetsbild

Två män utreds misstänkta för den olagliga slakten av får – deras egendom belades med kvarstad

ÖSTERBOTTEN En 80-årig mans och en 45-årig mans egendom belades med kvarstad  av Österbottens tingsrätt på torsdagen i samband med förundersökningen av den olagliga halalslakten av får.

Nyhetsbild

Keskipohjanmaa: Polis misstänks för brott mot tjänstehemlighet i fallet Hagström

KARLEBY En person som arbetat som kommissarie vid Österbottens polisinrättnng misstänks för brott mot tjänstehemlighet. Polisen ska för media ha uppgett att Karlebys miljöchef misstänks för förskingring. En uppgift som skulle hållas hemlig.

Nyhetsbild

Olaglig rituell fårslakt på gårdar i Österbotten, misstänkt är från mindre ort utanför Vasa

ÖSTERBOTTEN Hela 1300 får misstänks ha köpts och slaktats olagligt av en man från en mindre ort i Vasaregionen. Flera österbottniska gårdar inblandade.

Nyhetsbild

Fårfarmare bestörta över olaglig halalslakt i Österbotten: "Går inte heller skylla på kulturkrock"

ÖSTERBOTTEN Det finns många fårproducenter i Österbotten och de är upprörda just nu. "Tyvärr rubbas förtroendet för näringen", säger Christoffer Ingo.

Nyhetsbild

Österbottning utreds för rituell slakt – avlivade över 1300 får med olagliga metoder

ÖSTERBOTTEN En medelålders man från Österbotten utreds misstänkt för att ha avlivat över 1300 får genom så kallad rituell slakt. Flera fårfarmare i Österbotten utreds också misstänkta för medhjälp.

Nyhetsbild

Röda Korset i Österbotten fälls för olaglig uppsägning

En ogenomtänkt uppsägning står Röda Korsets svenska distrikt i Österbotten dyrt. Den ex-anställda går segrande ur rättstvisten.

Nyhetsbild

Postiljon i Jakobstad slängde bort brev – kan dömas till fängelsestraff

JAKOBSTAD En brevbärare i Jakobstad slängde bort post i stället för att leverera den adressaternas postlådor en period.

Nyhetsbild

Misstänkta för inbrottsvåg kan snart åtalas – polisen söker ägarna till stöldgodset

Polisen har beslagtagit en stor mängd egendom som under hösten stulits mellan Kristinestad och Malax. Nu försöker man hitta de rättmätiga ägarna.

Nyhetsbild

Två misstänkta för Gerbydråpet är nu frisläppta

En man född 1975 är nu huvudmisstänkt för dråpet på Klamydias ex-trummis och den enda som fortfarande sitter häktad. Nu har polisen några gåtor att lösa.

Nyhetsbild

Flygfylleriet i Kronoby: Bakfull pilot kan dömas till böter

I RÄTTEN En 45-årig man från Alavo hade druckit alkohol föregående kväll, och var fortfarande alkoholpåverkad när han landade på Kronoby flygfält i april förra året. Nu riskerar han böter och indraget flygcertifikat.

Nyhetsbild

Vasabo åtalad för spridning av barnporr – men han kan gå fri

En 33-årig man från Vasa delade en video där ett barn uppträdde sexuellt. Men lagen är diffus. I just sådana här fall förkastas ofta åtalet.

Nyhetsbild

Vasabo misshandlades med flottig stekpanna – för några euros skull

De försökte ta sig in i hans hem – med ett cykelställ. När det misslyckades tog de sig in rakt genom dörren och misshandlade honom med stekpanna och sax.

Nyhetsbild

Vöråbo förskingrade studentkårens pengar i Vasa

En 37-årig man från Vörå betalade ut oskäliga löner och summor till sig själv under tiden han ledde en studentkår i Vasa. Han har erkänt gärningen.

Nyhetsbild

Rånmisstänkte mannen ville bli frisläppt – överklagade häktningsbeslut

NYKARLEBY Den 27-årige mannen från Jakobstad, som greps i sitt hem i Nykarleby i november överklagade sitt häktningsbeslut. Mannen utreds misstänkt för grovt rån och grovt narkotikabrott.

Nyhetsbild

Klamydias ex-trummis dräptes i Gerby – den misstänkta kvinnan släpptes fri

Två personer är fortfarande misstänkta för dråpet i Gerby på juldagen. Den tredje misstänkta, en kvinna, släpptes fri på måndagen.

Nyhetsbild

IL: Förgiftning på barnläger i Vasa når kanske inte åklagaren

VASA Fallet där barn fick kemikalier i sig under ett läger i Vasa utreds som grovt vållande av personskada. Brottsrubriceringen kan ännu komma att lindras, skriver Iltalehti.

Nyhetsbild

Polisen undersöker brott mot liv – medelålders man dödades i Gerby

VASA En person dödades natten till juldagen i Gerby. Österbottens polisinrättning har inlett en förundersökning gällande brott mot liv. Uppgifterna är knapphändiga.

Nyhetsbild

Karlebys "sol-och-vårare" lurade till sig 1,6 miljoner euro – stor polisutredning nu klar

KARLEBY Fallet med den medelålders mannen som lurade 37 kvinnor på pengar omfattar tusentals sidor. Han har varit en profil i Karlebys idrottskretsar.

Nyhetsbild

Nästan åtta års fängelse för ledare av pedofilring – flera åtalspunkter som gäller grov våldtäkt förkastade

Några av männen som deltagit i den uppmärksammade pedofilringen har dömts till långa fängelsestraff. Flera av gärningarna som de begått var sällsynt grova.

Nyhetsbild

Över 80 åtalspunkter: 20-årig Jakobstadsbo dömd till fängelse för brottshärva

JAKOBSTAD En lång serie av inbrott, bilstölder och skadegörelse. Den 20-åriga Jakobstadsmannens utdragna härva av brott i hela regionen slutar nu i fängelse.

Nyhetsbild

KP: Kinesägd rävfarm i Munsala nedlagd – misstanke om djurskyddsbrott

Rävfarmen JP Turkis som varit verksam i Munsala och Karleby har lagt ner verksamheten i Munsala, skriver tidningen Keskipohjanmaa.

Nyhetsbild

I RÄTTEN: Företagare dömd till längre villkorligt fängelsestraff

I RÄTTEN En företagare i Jakobstad deklarerade över 200 000 euro som påhittade avdrag till skattemyndigheten. Han dömdes för grovt skattebedrägeri och grovt bokföringsbrott till ett år och nio månader villkorligt fängelse.

Nyhetsbild

Känd finlandssvensk tv-profil dömd för roderfylleri i Kristinestad

I RÄTTEN Tv-profilen blev fast för roderfylleri och andra förseelser på Stadsfjärden i Kristinestad en söndagsnatt i juli 2019.

Nyhetsbild

Närvårdare misshandlade sambo till döds – döms till fem års fängelse

VASA Med rått och utdraget våld misshandlade mannen sin sambo. Kvinnan var försvarslös under dådet.

Nyhetsbild

Fallet Jami-Petteri Klemola: Åklagaren yrkar på livstidsstraff för mord, ena av de två åtalade medger dråp

KARLEBY De två bröderna som åtalas för att ha dödat kaustbybon Jami-Petteri Klemola och gömt kroppen nekar till mord. Den ena medger däremot dråp.

Nyhetsbild

Åklagaren tar Martyrkyrkans vänner till hovrätten – Försvaret: "Det känns oerhört tungt"

KARLEBY Åklagaren har anmält missnöje med domen mot Martyrkyrkans vänner, vilket innebär att ärendet nu förs till Vasa hovrätt.

Nyhetsbild

Mordrättegång inledd i Karleby

Rättegången i fallet med en 21-årig man från Kaustby som försvann i juni och hittades död i slutet av augusti har inletts i Karleby tingsrätt. Två bröder misstänks ha mördat mannen.

Nyhetsbild

Kaustbyfallet i tingsrätten i Karleby – Två bröder åtalas för mord

KARLEBY På fredag inleds rättegången i fallet med en 21-årig man från Kaustby som försvann i juni och hittades död i slutet av augusti. Två bröder misstänks ha mördat mannen.

Nyhetsbild

Stor penningtvist i rätten angående ishallsolyckan

För tre månader sedan dömdes fyra personer för olyckan i Vasa ishall under en rockkonsert. Nu kräver tre parter enorma summor av varandra – om det inte blir förlikning.

Nyhetsbild

Tidigare beväring om att militär chaufförskollega nu frias: "Det var det enda rätta"

ÖSTERBOTTEN Leo Klinge om att olycksfordonets chaufför friats från brottsmisstankar i hovrätten: "Det är viktigt att han nu får gå vidare med sitt liv".

Nyhetsbild

Österbottens räddningsverk inför rätta – anklagas för att ha vållat Vasakvinnas död

En privatperson från Vasa kräver skadestånd av Österbottens räddningsväsende för att hans fru avled. Fallet har att göra med ett trygghetslarm som inte fungerade.

Nyhetsbild

Amfetaminfamiljen döms till fängelse – också den minderårige sonen döms

AMFETAMINHÄRVAN Den enorma amfetaminhärvan i Kristinestad har nu nått vägs ände. Det blir fängelsestraff, men straffen är inte närapå så hårda som åklagarna yrkade på.

Nyhetsbild

Martyrkyrkans vänner frias av tingsrätten

KARLEBY Martyrkyrkans vänner, Johan Candelin och en styrelsemedlem frias alla av tingsrätten i fallet om brott mot penninginsamlingslagen.

Nyhetsbild

Storbråk vid ABC:s hyrbastu i Vasa – föreningens ordförande besviken: "Det skenade i väg"

VASA På lördagen hände det som inte ska få hända. Flera personer försökte bryta sig in i fotbollslaget ABC:s bastubyggnad på Vasklot. Nu utreds saken.

Nyhetsbild

Man häktad för grovt rån och narkotikabrott – greps i sitt hem i Nykarleby

NYKARLEBY En ung man från Jakobstad sitter fortfarande häktad efter polispådraget i Nykarleby för drygt två veckor sedan. Han är misstänkt för flera grova brott, och odlade cannabis i Jakobstad sommaren 2019.

Nyhetsbild

Röda Korset i tingsrätten – ex-anställd säger sig blivit olagligt uppsagd

Röda Korset i Österbotten har dragits inför rätta. En före detta RK-anställd i Kristinestad anklagar krisorganisationen för olaglig uppsägning.

Nyhetsbild

Offrets syster om den åtalade i Melmodråpet: "Han har också en mörk sida"

Enligt offrets syster är den 42-årige dråpåtalade mannen mer än han verkar vara. Å ena sidan jobbar han inom vården men å andra sidan kan han var hotfull och våldsam.

Nyhetsbild

Försvaret: Det finns brister i polisutredningen om Martyrkyrkans vänner

KARLEBY Det finns felaktigheter i den polisutredning som ligger till grund för rättegången mot Martyrkyrkans vänner, hävdar försvaret. Åklagaren håller fast vid att de åtalade med uppsåt brutit mot lagen.

Nyhetsbild

Martyrkyrkans vänner krävs på miljonbelopp – de åtalade kan få villkorligt fängelse

KARLEBY Hela den summa på nästan 2,6 miljoner euro som Martyrkyrkans vänner samlat in under fyra års tid ska betalas till staten. Det yrkar åklagaren på i rättegången som inleddes på onsdagen.

Nyhetsbild

Martyrkyrkans vänner i rätten: "Vi har verkat i god tro"

KARLEBY Frågan om varför Martyrkyrkans vänner inte ansökte om penninginsamlingstillstånd och en advokats utlåtande var i centrum i Karlebyrätten på förmiddagen.

Nyhetsbild

Rättegången inledd mot Martyrkyrkans vänner – alla åtal bestrids

KARLEBY Åklagaren yrkar på villkorligt fängelsestraff och för de båda åtalade och föreningen att betala tillbaka den insamlade summan på 2 577 590 euro. De åtalade bestrider alla åtal.

Nyhetsbild

Händer i dag: Rättegången mot Martyrkyrkans vänner inleds

KARLEBY I dag inleds rättegången mot den kristna föreningen Martyrkyrkans vänner. Hela tre dagar är reserverade i tingsrätten i Karleby.

Nyhetsbild

Staten fryser 283 000 euro av överläkare Markku Eronens tillgångar

Polisen misstänker att Gamla Vasa sjukhus suspenderade överläkare Markku Eronen begått grova bedrägerier i tio års tid. Nu ser staten till att hans egendom inte går upp i rök under utredningens gång.

Nyhetsbild

15-åring kunde ha kört ihjäl en polis – polisen kräver hårdare straff

En ung pojke kunde ha kört ihjäl en polis men han undvek straff för dråpförsök i tingsrätten. Nu tar hovrätten ställning till fallet.