Lokalt

Byggen & renoveringar

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Ny bassäng ska ge Sundet renare vatten

KARLEBY Sundet får en bassäng där fasta ämnen sjunker ner innan vattnet går vidare genom centrum. I budgeten för nästa år föreslås 350 000 euro för ändamålet.

Nyhetsbild

SE BILDERNA: Familjen Norrgård renoverade själva – Gabriella: "Helt klar blir man aldrig"

ÖDEHUS I ÖSTERBOTTEN Gabriella Norrgård ville ha ett gammalt hus, och hon ville lära sig att renovera själv. Huset blev hennes läromästare och nu kan hon allt från golvstommar till pärttak.

Nyhetsbild

Dyrt vattenläckage i fastighet med användningsförbud

JAKOBSTAD Jakobstad har i år satsat cirka 300 000 euro på att sanera vattenläckaget i Ristikari, en fastighet som staden förmodligen aldrig kommer att använda.

Nyhetsbild

Brobygget håller tidtabellen – öppnas först efter invigning

1

NYKARLEBY Renoveringen och breddningen av kyrkbron i Nykarleby har gått enligt planerna. Det betyder att bron kommer att vara klar då september är till ända.

Nyhetsbild

Möjlighet att utveckla Fantasea

JAKOBSTAD Badparken Fantasea har varit stängd i sommar då inga företagare visade intresse för att driva stället.

Nyhetsbild

Högre tomtpriser i Larsmo

LARSMO Tomtpriserna på egnahems-, radhus- och affärstomter i Larsmo stiger en aning år 2020. Det handlar om normala indexjusteringar.

Nyhetsbild

Ing-Marie och Johan renoverar släktgården – "Det är en motpol till stressen i Stockholm"

ÖDEHUS I ÖSTERBOTTEN När livet i Stockholm blir för hektiskt är släktgården i Vörå en plats där Ing-Marie Ohls finner ro. Nu förvandlar hon och sambon Johan Rönnlund ödehuset till ett drömhem.

Nyhetsbild

Nu är trappan en viktig möbel i hemmet

NYKARLEBY Förr var trappan ett sätt att ta sig upp på vinden. I dag är den en skräddarsydd möbel och ofta det första du möter i en bostad.

Nyhetsbild

Arkitekten som blev visionär: "Vi glömmer allt oftare bort den mänskliga faktorn"

JAKOBSTAD Ann Charlott Hästö är arkitekten som går mot strömmen. Hon har för länge sedan slutat läsa inredningstidningar, gör alla sina skisser för hand och drömmer om ett framtida samhälle där de mänskliga värderingarna åter blir viktiga. Själv bor hon i ett 1960-talshus, där så mycket som möjligt av det ursprungliga bevarats.

Nyhetsbild

Markskruvar håller Rasmus Häggmans staket på plats

1

ESSE Snabb montering, mindre ingrepp i naturen och en stabil förankring. Entreprenören Rasmus Häggman räknar upp flera fördelar med markskruvar.

Nyhetsbild

I framtiden är vårt boende cirkulärt – "Mera hållbart byggande och mindre slit- och släng"

VASA Cirkulär ekonomi är ett av de hetaste begreppen inom byggbranschen just nu. Vid Novia i Vasa är två forskningsprojekt i startgroparna – ett om att binda koldioxid i träkonstruktioner och ett annat om cirkulär ekonomi och byggnadsmaterial.

Nyhetsbild

Hyresvärdar och byggare: "Mycket positivt som händer"

Staden Nykarlebys ekonomiska kris märks knappt då man stegar ut ur stadshuset och blickar ut över resten av småstaden. Där har framtidstron inte rubbats.

Nyhetsbild

Bron vid Djurgården måste restaureras – brolocket ska bytas ut

JAKOBSTAD Bron över kanalen i Jakobstad är inte ens 20 år gammal, men den är redan i dåligt skick. Nu behövs ett nytt brolock och från samfällighetens sida vill man minska på trafiken.

Nyhetsbild

Ett av Petalax äldsta hus var nära att bli ved – i dag har det över tusen besökare varje sommar

PETALAX Eivor Vestbergs släktgård Arstu i Nyby i Petalax hade stått öde i över 20 år när den skulle säljas på auktion – som ved. Tack vare rätt köpare blev huset hembygdsgård och teaterkuliss i stället.

Nyhetsbild

20 miljoners hvc-projekt tillbaka till ritbordet – Vd: Visst är jag besviken

KARLEBY Fastigheterna där Karlebybornas hvc-funktioner finns är utdömda och ett 20 miljoners nybygge är planerat. Men nu vill Soites styrelse fortsätta utreda köp av en gammal byggnad i stället.

Nyhetsbild

Karleby kan få träningsishall för 5,5 miljoner

KARLEBY Det ser ut som att det kan bli byggstart för en omfattande utvidgning av träningsishallen i Karleby redan nästa år.

Nyhetsbild

Sundet fick nytt liv – "Jag vågade inte tro att det skulle bli så här bra"

KARLEBY Förbättringsarbetet med Sundet i Karleby är färdigt. Bottendammen fungerar som planerat och en ny amfiteater och fisktrappa ger Sundet ett lyft.

Nyhetsbild

Lenas torp i Purmo – från förfall till ombonad trivsel

PURMO På tre år har Lena Holmqvist i Purmo förvandlat förfall till ombonad trivsel. Lenas torp är andningshålet där hon får utlopp för sin kreativitet.

Nyhetsbild

Karleby stad: Allt har gått rätt till kring Chydeniusbygget

KARLEBY Det finns inget jäv och informationen har varit tillräcklig kring bygget av nya Chydenius skola, säger staden i sitt utlåtande till förvaltningsdomstolen.

Nyhetsbild

Stundars visar hur man tar hand om gamla hus: "Gårdarna är en hållbar resurs"

Från spännpapp till husflytt, från fönsterrestaurering till traditionella växter. På Stundars får österbottningar råd om hur de bäst tar hand om gamla hus.

Nyhetsbild

Karleby stad bjuder Vittsarelever på busskort – vill trygga barnens skolväg

Brobygget vid Perho å gör att de elever som bor norr om Vittsar skola får en otrygg skolväg i tio veckor framöver. Därför bjuder staden ut gratis busskort åt eleverna.

Nyhetsbild

Trångt i matsalen första skoldagen: "Det är en utmaning"

JAKOBSTAD Skolstarten har gått som planerat vid Oxhamns skola men det finns ännu justeringar som behöver göras, enligt rektorn Peter Lindqvist.

Nyhetsbild

Staden rustade upp lekparker – Lions skapade ny för både barn och vuxna

1

JAKOBSTAD Staden Jakobstad har satsat på att förbättra barnens tillvaro i sommar genom att byta ut gamla redskap på lekplatserna. Lions Club har aktiverat talkoandan och byggt upp en motionspark vid Gamla hamn.

Nyhetsbild

Hamnen i Hellnäs växer: "Människor kommer att vallfärda hit"

VÖRÅ En ny hamn med en toppmodern brygga står nu klar i Hellnäs, men fortfarande finns stora planer för området. Nu har ortsbor men också andra en chans att påverka.

Nyhetsbild

Nu är de hemma igen – "Vi sparar massor av tid"

KARLEBY Tio år i exil är över för bildningscentralen i Karleby. Den som har dagvårds- eller skolärenden ska numera söka sig till stadshuset.

Nyhetsbild

Ljusparken invigs senare i höst – bro på väg

NYKARLEBY Det blir ingen invigning av Ljusparken på Nykarlebyveckan. I stället hålls en invigningsfest senare i höst.

Nyhetsbild

Detaljplaneförslag för Lagmansgården klart – ingen har besvärat sig

JAKOBSTAD I sommar har detaljplaneförslaget för det område i Pirilö dit Lagmansgården flyttar varit till påseende. Inga anmärkningar mot planen har inkommit.

Nyhetsbild

Jonas och Roger ger gamla hus nytt liv: "Vi har inte stött på ett hus som inte går att rädda"

Jonas och Roger tog över byggföretaget de jobbade på och förverkligade drömmen: att renovera gamla hus. Just nu är det ett gammalt vinkelhus i Oravais som går från öde till plockepinn för att sedan bli ett drömhem på ny adress.

Nyhetsbild

Planen klar för Villa skola – inflyttning hösten 2021

KARLEBY Villa skolas utvidgning till en tvåserieskola är i startgroparna och inflyttningsdatumet är fastslaget till den 1 augusti 2021.

Nyhetsbild

Efter lång väntan får Pedersöre kyrka sin tjära

PEDERSÖRE KYRKA Senast det gjordes var år 2005. Den dyra inhemska tjäran har gjort att Pedersöre kyrkas spåntak har fått vänta på tjärbehandlingen.

Nyhetsbild

Nya regler kräver mer av avloppen – Tobias och Per-Erik i Solf valde helt olika lösningar

KORSHOLM Nybyggaren Tobias Tåg investerade i minireningsverk medan Per-Erik Röjdahl helt slapp förnya sitt gamla avlopp av ålders- och kostnadsskäl.

Nyhetsbild

Expert på Miljöministeriet: "Över 100 000 strandnära hus berörs av förordningen i höst"

1

Har du bärvatten och torrtoa kan du andas lugnt. Pumpar du upp sjövatten men inte tar hand om avloppsvattnet måste du agera. Det säger experten Ari Kangas.

Nyhetsbild

Högspänningsledning förnyas i Nykarleby – elen reservmatas under tiden

NYKARLEBY Till Nykarleby tar man mellan augusti och oktober in elen genom olika reservmatningar på grund av förnyelse av den ordinarie linjen.

Nyhetsbild

Oxhamnsrektor inför skolstarten: "Nu är vi på vinnarsidan"

1

JAKOBSTAD Ett nytt skolår väntar Oxhamns skola. Ett år med mer trängsel i skolans enda matsal, men med kortare transportsträckor mellan klassrummen.

Nyhetsbild

Upprop: Hur många ödehus finns i din by?

Ett kulturarv förfaller när gårdar och torp står tomma. Så skrev Vasabladet och Österbottens Tidning för ett par veckor sedan. Men hur många är husen? Hjälp oss att ta reda på det.

Nyhetsbild

Helenas barndomshem är ett av Österbottens ödehus: "Att se det förfalla vore en mardröm"

PETALAX/MALAX Barndomshemmet har stått tomt i över 30 år. Ändå har det inte förfallit. Helena Sten vet att huset är en kulturskatt och har vårdat det. Men nu är orken slut.

Nyhetsbild

Ekorosk återvinningsstation byggs ut – får egen infart

JAKOBSTAD För att förbättra både funktionalitet och säkerhet byggs nu både infart och återvinningsstation om vid Ekorosk i Pirilö. Arbetet börjar redan i veckan.

Nyhetsbild

Grävarbete vid gamla Tobaksmagasinet – skejtramperna har flyttats till Maskentomten

JAKOBSTAD Maskentomten i Jakobstad som just nu enbart är ett kalt gräsområde har blivit utrymme för en skejtpark. Grävarbete vid Tobaksmagasinet orsakar skejtparkens flytt.

Nyhetsbild

Fiskets hus ska locka folk till Fiskstranden – öppnar nästa vecka med fest och mete

VASA Nu är allt färdigbyggt. Ja, nästan i alla fall. Fiskets hus öppnar dörrarna nästa vecka. VBL har redan fått en smygtitt på stället.

Nyhetsbild

YLE: Niemitomtens granne har ansökt prövningstillstånd hos Högsta förvaltningsdomstolen

KARLEBY Ägaren till tomten bredvid Niemis tomt har också ansökt om rivningstillstånd för ett skyddat hus på Storgatan.

Nyhetsbild

Spricka åtgärdad i badhytt – färdig smygtittat

PEDERSÖRE I badhytten i Kållby är sprickan åtgärdad. Nu går det inte längre att smygtitta genom sprickan.

Nyhetsbild

Studerande vill bo ensamma – Boxbostäderna i Vasa står tomma

VASA Studerande ansöker just nu om studiebostäder. Trenden att man vill bo ensam håller i sig och alla enrummare är uthyrda medan rum i boxbostäder står tomma. Därför bygger Voas om.

Nyhetsbild

Wasalandia ska snyggas upp – men knappast genast

I juni gav byggnadsnämnden order om att Wasalandia måste snyggas upp. Det ska vi göra, säger parkchefen, men det kommer inte att hållas snyggt.

Nyhetsbild

Korv-Görans fabrik planeras i detalj – bygget ligger en dag före i schemat

JAKOBSTAD Ofta vid stora byggprojekt är det utsatta slutdatumet i början inte samma som det slutgiltiga slutdatumet. Vid Korv-Görans nybygge godkänns inga sådana förseningar.

Nyhetsbild

Höghusbygget i Beckbruket startar i höst

KARLEBY Tolvvåningshöghuset Beckbrukets Glans har fått bygglov. Bygget kan alltså starta i höst.