Lokalt

Byggen & renoveringar

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Sex nya stolpar för Tro, hopp och kärlek

1

JAKOBSTAD Trafiken på Storgatan är avstängd. Sex nya stolpar till julsymbolerna Tro, hopp och kärlek monteras som bäst.

Nyhetsbild

Nya sjukhusdelen klar – Libeckska sjukhuset töms

KARLEBY Det nybyggda sjukhuset intill centralsjukhuset i Karleby börjar vara klart för inflyttning. Laboratoriet har varit där redan en tid och de närmaste månaderna flyttar de övriga enheterna in.

Nyhetsbild

Kronoby kan få konstgräsplan – ska stå klar redan om ett år

KRONOBY Kronoby planerar i rask takt en konstgräsplan som ska fylla kraven för damligan, så att IK Myran kan spela sina hemmamatcher i kommunen.

Nyhetsbild

Tomtinnehavare får säga sitt om Brudskär – förslaget väcker kritik

KARLEBY De som har tomter på Brudskär ges tillfälle att skriftligt ge sina åsikter gällande prissättningen och andra villkor. Förslaget som stadsstyrelsens sektion lagt fram har väckt en hel del kritik.

Nyhetsbild

Karleby hamn tar ett långt kliv in i framtiden

KARLEBY Fördjupningen av farleden från 13 till 14 meter gynnar Karleby hamns kunder. En djupare farled är bara en del i projektet.

Nyhetsbild

Wasa Teater blir dyrare, men fonder betalar

Restaurangen, köket och den audiovisuella tekniken blir dyrare än beräknat när Wasa Teater renoveras. Men ägaren Söfuk behöver inte betala mer.

Nyhetsbild

Det strålar rött om Scala igen – anrik skylt fick uppföljare

NYKARLEBY Nu lyser den röda Scala-skylten ovanför entrén till kulturhuset i Nykarleby igen. På fredag hålls en liten invigning.

Nyhetsbild

Rektor efterlyser bättre helhetsplanering av Donnerska

KARLEBY Nästa år ser Donnerska skolan ut att få pengar till renovering av den fuktskadade källaren. Pengarna är efterlängtade, men rektor Kaj Holmbäck hoppas man inte förbiser behovet av en ordentlig planering av hela fastigheten. Planeringspengar ser nämligen ut att reserveras först för år 2020.

Nyhetsbild

Ändrade planer: O’Learys kommer inte till Vasa

VASA Sportpuben O’Learys hade planer på att öppna i Vasa. Det är inte längre aktuellt, säger företagaren Timo Kuusisto.

Nyhetsbild

Utredning: Larsmoskolor inte för trånga – utom Näs skola

LARSMO Skolorna i Larsmo är inte för trånga, men Näs skolas matsal är något för liten och ett mellanstort undervisningsrum saknas. Det här enligt en färsk utredning.

Nyhetsbild

Risö skola Larsmos enda bygge nästa år – kostar en dryg miljon euro

LARSMO Larsmo har byggt och investerat mycket de senaste åren, men inför 2019 står bara ett stort husbygge på listan: Risö skola ska byggas till för en dryg miljon.

Nyhetsbild

Lehto Tilat beviljades byggnadstillstånd på Tyllis åkrar

KARLEBY Lehto Tilat Ab har för ett i grundande varande bolags räkning beviljats byggnadstillstånd på Tyllis åkrar i Karleby.

Nyhetsbild

Friidrotten känner sig förbisedd i planerna på idrottspark i Karleby

KARLEBY Fina planer, men ordentliga träningsförhållanden för friidrotten vintertid saknas. Det är ett av huvudbudskapen då planerna för Idrottsparken i Karleby presenterades för allmänheten.

Nyhetsbild

Tim Sparv donerar konstgräs till Vasa övningsskola: "Jag gör det av kärlek till Österbotten"

VASA Grusplanen vid Vasa övningsskola är snart ett minne blott. Fotbollspelaren Tim Sparv har donerat en konstgräsplan till skolan.

Nyhetsbild

Puuilo och Caravanlandia bygger nytt på Tyllis åkrar

KARLEBY Lågpriskedjan Puuilo öppnar ett varuhus vid Kaffevägen i Karleby intill Motonet. Öppningen är planerad till våren. Nästa höst flyttar Caravanlandia dessutom till tomten intill.

Nyhetsbild

Hundra meter lång skola växer fram – byggarna hoppas på regnfri höst

KARLEBY Tegelfasaden växer fram i olika nyanser, halva byggnaden är under tak och det går att stå inne i gymnastiksalen. Om ett år ska Chydenius skola vara klar att ta emot över 300 elever.

Nyhetsbild

Brudskärs tomtpriser kan bli långdans – svårt att hitta en medelväg

KARLEBY Kvadratmeterpriset för tomterna på Brudskär i Karleby föreslås bli 65 euro trots att två utomstående konsulter hade föreslagit 70 euro. Men sista ordet är inte sagt.

Nyhetsbild

Batterifabriksplanen går till fullmäktige: Följderna för trafiken blir betydande

VASA Om 20 år beräknas åtminstone 3000 personer arbeta på Långskogen-Granholmsbackens storindustriområde. Planen innebär stora förändringar för trafiken.

Nyhetsbild

Nytt centrumdaghem ges förtur i Nykarleby – skolbygge får vänta

Behovet av ett nytt daghem i centrum är mera akut än renoveringen av den 40 år gamla högstadiebyggnaden på skolområdet. Därför bör daghemmet byggas först.

Nyhetsbild

"Rena Gnosjöandan i Terjärv" – sex veckor efter branden har en ny hall rests

KRONOBY Sex veckor efter branden har hallen på Storhagagränd i Terjärv redan nått takhöjd. När alla drar åt samma håll får man saker att hända snabbt.

Nyhetsbild

Små byggbolag måste samarbeta för att kunna tävla om stora kontrakt

Yrkeshögskolan Novia utvecklar ett unikt samarbete inom infra- och byggbranschen runt Kvarken. Målet är att koppla ihop små företag så att de kan tävla med multinationella koncerner då det gäller stora uppdrag.

Nyhetsbild

Seniorer fyller sakta men säkert Ekgården

NYKARLEBY Nu är det nya seniorhuset inflyttningsklart. Men trots ett enormt förhandsintresse står sex bostäder i Ekgården ännu tomma.

Nyhetsbild

Fennovoimas kärnkraftverk riskerar försening – ny bedömning vid årsskiftet

PYHÄJOKI Nu svarar Fennovoima på den nya myndighetskritiken kring kärnkraftsbygget i Pyhäjoki. Man skyller bland annat på att reglerna är annorlunda i Ryssland.

Nyhetsbild

Nytt område ger plats för 100 nya hushåll i Nykarleby

Nu är den klappad och klar - detaljplanen för Nykarlebys nyaste bostadsområde på Smedsbacka. Om ett år ska husen kunna börja byggas på de 19 tomter som ges ut i ett första skede.

Nyhetsbild

Hela Pedersesplanaden öppen för trafik

JAKOBSTAD I dag öppnades Pedersesplanadens norrgående fil för trafik igen.

Nyhetsbild

Seljesplan godkänd utan diskussion i fullmäktige

KRONOBY Detaljplanen för Seljesområdet har godkänts utan någon som helst diskussion i Kronobyfullmäktige.

Nyhetsbild

Nya seniorbostäder byggs i Jakobstad – Irjalakvaretet dröjer för länge

2

JAKOBSTAD Förseningar i Irjalakvarteret gör att Ebba Fastigheter bygger splitternya seniorbostäder i Skata. De 32 bostäderna kan vara inflyttningsklara om två år.

Nyhetsbild

Två stora Karlebyprojekt i stadsstyrelsens sektion

KARLEBY Idéer om hur Kosilområdet söder om järnvägen i Karleby kan utvecklas har sammanställts och diskuteras i stadsstyrelsens sektion på måndag. Då tas även planeringen av Centralparken/Idrottsparken upp.

Nyhetsbild

Mirka bygger ut i Jeppo – får nytt kök och större matsal

NYKARLEBY Om det går som planerat kommer Mirka i Jeppo att byggas ut med ett nytt kök och en tillhörande matsal på nästan 1 500 kvadratmeter.

Nyhetsbild

En grundrenovering som sparar pengar - förnyade Centria har nått takhöjd

KARLEBY Det mesta av renoveringen börjar vara klart. Som bäst byggs biblioteket och Centrias nya "hjärta" en amfiteater som fungerar dels som trappor, dels som sittplatser. På fredagen firades taklagsfest.

Nyhetsbild

Idrottssektionen vill riva hopptornet - tekniska nämnden sätter stopp

JAKOBSTAD Jakobstads idrottssektion vill att Kittholmens hopptorn ska rivas. Men enligt tekniska nämndens ordförande Christer Tonberg (SFP) kommer det inte att ske.

Nyhetsbild

Centralsjukhusets jättebygge i stöpsleven – många är med och planerar

VASA När centralsjukhusets nya H-hus planeras vill man få input från så många berörda som möjligt. Och alla involverade företag sitter vid samma bord och planerar tillsammans.

Nyhetsbild

Gammal stenbro riskerar att förstöras

2

JAKOBSTAD En gammal stenbro från 1920-talet har väckt intresse i samband med byggandet av nya företagstomter vid Spituholmen, Pirilö.

Nyhetsbild

Ny hinderfri led förbereds - beräknas stå klar 2019

JAKOBSTAD Just nu förbereds det för en ny hinderfri led vid Kaffestugan i Fäboda. Det kommer bli en konstruktion i trä som går från parkeringen ut mot Wallenska villan.

Nyhetsbild

Stadig grund för tro, hopp och kärlek

JAKOBSTAD Skaderisk på privata byggnader är orsaken till att de klassiska julsymbolerna tro, hopp och kärlek i år kommer hängas upp i stolpar mellan Jakobstads museum och torget.

Nyhetsbild

Även gatan kräver sanering – kaotisk skolväg för elever

1

JAKOBSTAD Saneringen av BI-tomten utvidgas. Markprov visar att även delar av Pedersesplanaden måste saneras.

Nyhetsbild

Utgrävningarna på Niemis tomt har inletts - arkeologer hoppas på 1600-tals fynd

KARLEBY Den här veckan har de arkeologiska utgrävningarna på Niemis tomt i Karleby kört i gång. På plats finns forskare och arkeolog från Museiverket samt grävmaskinsförare. Från och med nästa vecka fördubblas manskapet.

Nyhetsbild

Wärtsilä vill bygga nära Reinskajen i Vasklot

I området där Wärtsilä vill bygga sin nya anläggning finns bostäder, logistikföretag, kontor, kraftverk nedlagda produktionslokaler, grönområden, kraftlinjer. På tisdag behandlar planeringssektionen det första skedet av planläggningsprocessen.

Nyhetsbild

Hoijar bygger nya parhus – egnahemsbyggen slår bottenrekord i Nykarleby

NYKARLEBY Korsholmsföretaget Byggnads Ab Hoijar har precis inlett sitt sjunde byggprojekt i Nykarleby. Det är tre parhus, som ligger ett stenkast från de tre parhus som blev inflyttningsklara i april.

Nyhetsbild

Här vill Wärtsilä bygga sin nya fabrik i Vasklot

VASA Wärtsilä vill bygga sitt nya teknologi- och utvecklingscenter vid Reinskajen, mellan kraftverket och Industrigatan. Se grafik över det exakta området.

Nyhetsbild

Renoveringen av Karleby stadshus fortsätter

KARLEBY Huvudentrén till Karleby stadshus har flyttats under tiden som renoveringen av del A pågår, A-delen vetter mot Salutorget. Till stadshuset kommer man nu från Ämbetsgränd.

Nyhetsbild

Tomtförsäljning blir dyr affär för förening - räkning på 64000 euro

KARLEBY Det är lite motvilligt som föreningen De gamlas hem betalar värdeökningen på tiotalstusen euro för tomten man står i beråd att sälja. Det handlar nämligen om pengar som egentligen skulle användas för att utveckla äldrevården.

Nyhetsbild

Åke Ekman ger avdelning Clara vitsordet 9+

JAKOBSTAD Högt i tak, ljusa färger och gott om plats för både boende och personal. Nybygget på Björkbacka är färdigt och rummen fyllda med nöjda boende.

Nyhetsbild

De flyttade till stugan – för gott

LARSMO Inte en dag har familjen Käld ångrat att de flyttade ut till villan. – Här upplever man årstiderna på ett helt annat sätt, säger Mats Käld och tittar ut över Hälsingöfjärden.

Nyhetsbild

Modernast i Finland –Ekeris nya hall satsar på framtiden

Ekeris nya hall är en av de största industrisatsningarna i regionen på flera år. De nya produktionsutrymmena ska skapa effektivare produktion och spara på bland annat logistik.