Lokalt

Byggen & renoveringar

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Inga österbottniska husbyggare med på årets bostadsmässa: "För långt bort"

1

De österbottniska husbyggarna lyser med sin frånvaro under årets bostadsmässa i Kouvola. "Det är för långt borta", säger Göran Heikius på Heikius Hus.

Nyhetsbild

Språkbadsskolan saknar väderskydd – "Det är en fråga om pengar"

JAKOBSTAD Medan Alma dagis är skyddat av presenning byggs Språkbadsskolan utan väderskydd. Betongstommen möjliggör bygge under bar himmel.

Nyhetsbild

Nykarlebys ljuspark smygöppnar – bygget närmar sig slutskedet

1

NYKARLEBY Byggprojektet i Nykarleby som pågått under de senaste åren börjar snart hitta ett ljus i tunneln. Ljusparken går till viss utsträckning att besöka redan nu.

Nyhetsbild

Många böcker under plast på Stadsbiblioteket

En del skönlitteratur på Karleby stadsbibliotek kan man inte låna just nu på grund av renovering. Men bokbussens förråd hjälper lite.

Nyhetsbild

Besvär för Niemis tomt förkastat – byggstart troligen i augusti

Vasa förvaltningsdomstol har förkastat de besvär som lämnats in mot bygget av Niemis tomt. Allt tyder nu på att bygget kan starta i augusti.

Nyhetsbild

I väntan på domstolsbeslut: Bygget av hängbron lagt på is

NYKARLEBY Det blev ingen förlikning med Urakointi M.Rautio gällande förnyandet av Ytterjeppo hängbro. I stället inväntas nu beslut från marknadsdomstolen.

Nyhetsbild

Från hamnkontor till hostel – Otto Rodéns gamla hus fick ny adress

Ett hus som byggdes i slutet av 1800-talet har flyttats från Karlebys hamnområde till Yxpila.

Nyhetsbild

Gösta Willmans sista projekt från tiden som stadsdirektör – "Ville hjälpa till med något konkret"

NYKARLEBY Dagcentret Hyddan i Nykarleby har fått en veranda med rullstolsramp till sin bakgård. På onsdagen blev den invigd av Gösta Willman.

Nyhetsbild

Silfverbergs hus i Jakobstad renoveras – "Gamla hus måste skötas om"

JAKOBSTAD Det 200-åriga Silfverbergs huset  i centrum av Jakobstad rustas upp. Hela fasaden renoveras och det är många som hjälps åt med arbetet.

Nyhetsbild

Ägarna till Academill utlovar grundlig renovering: "Det kostar så mycket det kostar"

VASA Det kan kosta flera hundra tusen euro att åtgärda fuktskadorna i A-byggnaden vid Academill. Men Åbo Akademi behöver inte betala någonting, säger fastighetsägarna.

Nyhetsbild

Sundet snart i jubileumsskick – växtligheten rensas först i höst

KARLEBY Sundet i Karleby ska se bättre ut nästa år då staden fyller 400 år. Bottendammen som ska hålla vattennivån jämnare är klar inom en månad.

Nyhetsbild

Sockenkyrkan fick nytt liv

KARLEBY Karleby sockenkyrka är nu öppen igen för allmänheten. Tack vare renoveringen är kyrkan mer välkomnande för både personal och allmänhet.

Nyhetsbild

Nämnd godkände bygglov för Kyrkoby skola

PEDERSÖRE Miljö- och byggnadsnämnden har granskat ritningarna och godkände bygglovet för Kyrkoby skola.

Nyhetsbild

På Teboil-tomten intet nytt – nästan 20 år av funderande

1

KARLEBY I cirka 20 år har funkisbyggnaden stått tom trots förslag och diskussioner kring vad den gamla servicestationen kan användas till.

Nyhetsbild

Hopptornet saneras i sommar – men nu får det inte användas

JAKOBSTAD Hopptornet på Kittholmens badstrand får ett ansiktslyft i sommar. Tanken är att arbetet ska genomföras bakom plastskynken så att strandlivet kan fortsätta utan några större störningar.

Nyhetsbild

Zachariasskolan i Nykarleby möbleras – skolan kommer vara i bruksskick innan hösten

NYKARLEBY Den nya sammanhållna grundskolan i Nykarleby har byggts och tas i bruk i etapper. Denna vecka möbleras alldeles nya klassrum som kommer fyllas av elever under hösten.

Nyhetsbild

Fallfärdigt hus med diger historia – omdiskuterad byggnad revs i Jeppo

NYKARLEBY I centrum av Jeppo har det sedan 1870-talet stått ett hus som inhyst både skoaffär och bank. Under måndagen jämnades det numera fallfärdiga huset med marken, till bybornas glädje.

Nyhetsbild

Planerna för vindkraftspark går vidare – med två anmärkningar

NYKARLEBY En ny plan för det som kan bli Nykarlebys största vindkraftsområde är snart färdig. Grannar är oroliga över infraljud.

Nyhetsbild

Statspengar uteblev – ishallsbygge krymps

NYKARLEBY Det blev inga pengar från Regionfövaltningsverket för utbyggnaden av Komarov arenan. I stället bantas projektet.

Nyhetsbild

Stadens hjärta får mer liv – gågatan i Jakobstad får åtta nya lägenheter

1

JAKOBSTAD Två år har gått sedan planeringen började. Nu börjar lägenheterna vara på slutrakan. De medverkande aktörerna i projektet har liknande planer som ska verkställas i Vasa.

Nyhetsbild

Bonäs skolområde görs tryggare – parkeringen får ett lyft

JAKOBSTAD Parkeringssituationen vid Bonäs skola har inte varit optimal de senaste åren. Föräldrar och rektorn Christian Porthin har lyft fram problemet och nu ska skolområdet göras tryggare.

Nyhetsbild

Säljes: Nedlagd husfabrik i Oravais

VÖRÅ Fabriken har stått helt tom sedan mars. Nu söker ägaren Kannustalo köpare eller hyresgäst till den nästan 12 000 kvadratmeter stora hallen.

Nyhetsbild

Minister Li Andersson bygger fritidsstuga i Kristinestad

Nya undervisningsministern, Vänsterförbundets partiledare Li Andersson ska bygga en ny fritidsstuga i Sideby.

Nyhetsbild

Badstranden i Lappfors får kommunpeng – färdigställs i sommar

PEDERSÖRE Inom kort påbörjas arbetet med att göra simplatsen vid Heimstrand i Lappfors mer barnvänlig. Kommunstyrelsen beviljar projektet 2500 euro.

Nyhetsbild

Karleby satsar stort på skolorna

KARLEBY Åtminstone 100 miljoner euro krävs för skolbyggen och daghem de närmaste åren. Stadsstyrelsen försöker få en helhetsbild av läget.

Nyhetsbild

Pedersöre investerar i Edsevö och Esse – avslår Edsevö Citys anhållan

PEDERSÖRE Kommunen köper Edsevögården, men i nuläget för egna behov. Samtidigt förordar kommunstyrelsen markköp intill Esselunden.

Nyhetsbild

Chydeniusbesvär behandlas i höst – lämnades in för ett år sedan

KARLEBY De två besvärsskrifter som lämnades in mot Chydenius skolbygge förra våren har ännu inte behandlats. Det blir av tidigast i höst.

Nyhetsbild

Anmärkning mot planer på stödboende – risk för skogsbrand

1

KRONOBY Byggbolaget Lehto tilat kör vidare med planerna att bygga ett stödboende invid Sandbacka vårdcenter i Kronoby. En anmärkning har inkommit mot planerna.

Nyhetsbild

Karleby stadsbibliotek renoveras hela sommaren

KARLEBY Renoveringen av Karleby stadsbibliotek inleddes i dag. Taket på andra våningen och i glasgallerian målas. Också belysningen förnyas.

Nyhetsbild

Kronofogdegården riskerar att förfalla – "Tiden rinner ut för byggnaderna"

KARLEBY Kronofogdegården som är byggd år 1667 håller på att förfalla. Föreningen som har hand om området har inte råd att utföra de nödvändigaste reparationerna.

Allt fler ansöker om bygglov i Larsmo

Larsmo I Larsmo byggs det mer än vanligt. Utvecklingen beror på kommunens attraktivitet, säger kommundirektör Gun Kapténs.

Nyhetsbild

Paret Ahlö valde Bosund: "En fantastisk by"

Larsmo I snabb takt reser sig ett egnahemshus i Bosund. Paret Åsa och Robin Ahlö delar med sig av sina tankar om deras drömhus samt varför de valt att bygga just där.

Nyhetsbild

Båthamnsförening förnyade rampen – får kommunpeng

KRONOBY Hopsala båthamnsförening har i vår förnyat sin sjösättningsramp vid Hästöskatan i Kronoby. Kommunen bidrar med en fjärdedel av summan.

Nyhetsbild

Kommundirektören: Byggnaden behövs för kommunens behov

PEDERSÖRE Byaföreningen Edsevö Citys anhållan om verksamhetslokal på Holmvägen avslås enligt kommundirektör Stefan Svenfors förslag till kommunstyrelsens möte på måndag.

Nyhetsbild

Edsevöbor önskar lokal åt unga: "Vi fick behålla vårt dagis men unga hamnar ännu i kläm"

PEDERSÖRE Många av Pedersöres byar har sina uf-lokaler och samlingspunkter för unga, men i Edsevö saknas lämplig lokal. I en skrivelse önskar byaföreningen att kommunen kunde hjälpa till.

Nyhetsbild

Bennäsbarn till Sandsund – paviljong ska lösa platsbrist

PEDERSÖRE Nu börjar det klarna hur platsbristen på daghemmen i den västra delen av Pedersöre ska lösas. En paviljong invid Hoppetossan daghem kunde rymma ett tjugotal barn.

Nyhetsbild

Nu kan bygget av H-huset börja – år 2022 ska den smarta sjukhusbyggnaden tas i bruk

VASA Nu kan byggarbetet av H-huset vid Vasa centralsjukhus påbörjas. I dag har man undertecknat alliansavtalet.

Nyhetsbild

Snart 180-åriga Rådhuset i Karleby lutar – provgrävningar ska ge svar

KARLEBY Rådhuset i Karleby lutar och har sprickor. Det kan bero på att det nästan 180-åriga husets stengrund vilar på trästockar som börjat ruttna.

Nyhetsbild

Purmo vetekvarn återfår sin forna glans – snart är fasaden klar

1

PEDERSÖRE Längs Purmovägen, strax innan Lillby, ligger Purmo vetekvarn. Länge var den dold av en skogsdunge och den slitna fasaden gjorde att den smalt in i den omkringliggande naturen. Men inte längre, det senaste året har kvarnen fått både färg och ny skylt.

Nyhetsbild

Lekparken vid Församlingscentret flyttas – trafiken leds om

JAKOBSTAD Arbetet med att flytta lekparken vid Jakobstads Församlingscentrum har inletts och trafiken till Jakobstads nya begravningsplats leds om via Pinnonäsgatan. I morgon invigs också den nya urnelund som har anlagts vid Johanneskapellet klockstapel.

Nyhetsbild

Här rengörs allt från älghorn till fågelägg – Kieppi på tillfällig adress efter den förödande branden

Det går ingen nöd på det naturhistoriska museet Kieppis värdefulla samlingar efter branden i januari. Hängiven personal rengör och vårdar föremålen ute på Ventusgården.

Nyhetsbild

Byarådets byggplaner framskrider – vill rörlägga åfåra

PEDERSÖRE Bennäs byaråds allaktivitetshus intill Ankdammen i Bennäs har planerad byggstart nästa år. För bättre innergård vill de rörlägga åfåran.

Nyhetsbild

Nyrustad skolgård och Munsala Arena invigs i kväll

NYKARLEBY Det mesta blev klart redan på senhösten. Men finliret har fortsatt under våren och i kväll invigs den upprustade skolgården med egen arena i Munsala.

Nyhetsbild

Byggnadsställning kollapsade i Karleby – orsaken ännu oklar

I fredags kollapsade en byggnadsställning vid bron över Perho å i Vittsar. Inga personer kom till skada, men ännu vet man inte orsaken bakom olyckan.

Nyhetsbild

Simhallen i Karleby stängd i fyra veckor

KARLEBY Badcentret Vesi-Veijari är stängt och öppnar igen först andra veckan i juni. Orsaken är en omfattande renovering.