Lokalt

Byggen & renoveringar

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Växellåda kraschade på UPM – mer lukt än vanligt från fabriken

JAKOBSTAD Det är inte bara på grund av nordanvinden som fabrikslukten ligger över centrala Jakobstad. Produktionen har körts ner på grund av ett tekniskt fel.

Nyhetsbild

Reparation av två skejtplatser i Karleby – "Båda var praktiskt taget rivningsfärdiga"

KARLEBY Renoveringen av skejtplatser i Karleby har fortsatt i sommar vid Roskaruka och Björkhagen.

Nyhetsbild

Jacobstads Wapens renovering på slutspurten – "Förhoppningen är att ha Wapnet färdigriggat om ett år"

JAKOBSTAD Efter flera år av renovering är 1700-talsgaleasen som i nyskick. Redan nästa sommar kan vi se Jacobstads Wapen segla igen.

Nyhetsbild

BILDER: Stora fönster och mörka fasader – årets bostadsmässa i Nådendal osar vardagslyx

BOSTADSMÄSSAN 2022. För den trädgårdsintresserade finns det inte så mycket att hämta på årets bostadsmässa. Desto mer utrymme ges det åt vardagslyx, stora fönster och bubbelpooler.

Nyhetsbild

Video: Nedsänkt pool och fasad i metall – här får du en tjuvtitt på bostadsmässan

BOSTADSMÄSSAN 2022. Inte långt från presidentens sommarresidens Gullranda i Nådendal finns årets bostadsmässa Sydvästvinden. Tjuvkika på det.

Nyhetsbild

Kalle Karusell har gått i pension – kommer tillbaka som staty nästa vecka

JAKOBSTAD Karusellen vid Vestersundsby daghem avlägsnades men det insisterades att den skulle få en ny plats. Sagt och gjort, efter en del restaureringar får Kalle Karusell ett få ett nytt hem vid Snellmansparken.

Nyhetsbild

Småbåtsbryggor till Potten avgörs med lotten

KARLEBY Företag, föreningar och andra organisationer kan nu ansöka om att få arrendera platser för småbåtsbryggor i den sydöstra delen av Potten, meddelar staden.

Nyhetsbild

Kabulistan öppnar på Rådhusgatan – "Vi är redo att börja laga mat"

JAKOBSTAD Ägarna Masouda och Daniel har länge letat efter en lokal i centrum av Jakobstad. Nu på tisdagen välkomnas de första gästerna till Rådhusgatan.

Nyhetsbild

Robert byggde flytande fyrarummare – "Åtta personer kan sova bekvämt här"

LARSMO Då varken sommarstuga eller båt kändes helt hundra beslöt Larsmofamiljen Olsen bygga en husbåt. I sommar delar de den med hyresgäster. Men midsommarhelgen är reserverad för dem.

Nyhetsbild

Nu kan man besöka Snellmanparken igen – "Vi är riktigt nöjda"

JAKOBSTAD Efter en månads intensivt arbete så har Snellmanparken vid Gamla hamn öppnat igen.

Nyhetsbild

Vasa stads tjänstemän om parkeringsproblemet vid sjukhuset – "Den politiska viljan har förändrats"

Det är redan ont om parkeringsplatser vid Vasa centralsjukhus, men i höst väntas problemet bli ännu värre. Men vem är egentligen ansvarig för att åtgärda det? Så här svarar två av Vasa stads tjänstemän.

Nyhetsbild

Söderby skola får nytt liv – Eva Björklund: "Vi vill att det ska vara en plats där alla kan trivas"

KRONOBY I våras köpte Eva och Leif Björklund Söderby skola. De har nya planer för byggnaderna och den 10 juli blir det invigningsfest.

Nyhetsbild

Rivning av funkisbyggnad fördröjs i Karleby – undantagslovet har överklagats

KARLEBY Både K.H. Renlunds museum och en privatperson har överklagat undantagslovet som skulle möjliggöra en rivning av den gamla funkisbyggnaden på Teboiltomten i Karleby centrum.

Nyhetsbild

Aktuellt med nybyggen i gamla kvarter i Karleby centrum – bland annat i Åströms kvarter

KARLEBY Snart kan det byggas nytt i gamla, centrala kvarter i Karleby. Ändringarna i detaljplanen blir så betydande att fullmäktige måste godkänna dem.

Nyhetsbild

Sannfinländare vill ha totalförbud mot vindkraft i Karleby – tvärtom, säger stadsstyrelsen

KARLEBY Vindkraftbolag, som ofta är utländska, borde inte tillåtas investera i Karleby och förstöra naturen. Det tycker Sannfinländaren Ulpu Keränen. Mer vindkraft är en del av stadens strategi, säger stadsstyrelsen.

Nyhetsbild

Byggnadsnämnden vill sätta sprätt på planläggningen – planeringschef: "Vi har redan detaljplaner där de behövs"

KARLEBY Avsaknaden av detaljplaner utanför Karlebys centrum ställer till det, anser byggnads- och miljönämnden. Jouni Laitinen säger att fler planläggare inte står att finna, men att planerna nog räcker till. Fler detaljplaner skulle innebära större utgifter för staden.

Nyhetsbild

Hickaröbygget blir försenat – "Vi hoppas på att situationen är bättre i höst"

KARLEBY Projektet vid Hickarö med kafé-restaurang och två trevåningshus med över 40 fritidslägenheter får en ny tidtabell.

Nyhetsbild

Ett besvär mot fyravåningshus på Mattssontomten – byggföretaget: "Vi vill inte förstöra för någon annan"

JAKOBSTAD Den pågående namninsamlingen mot nybygget på Visasbacken i Jakobstad har samlat över 600 underskrifter. – Den har ingen betydelse för detaljplaneprocessen, säger Sören Öhberg.

Nyhetsbild

Näs skola får allaktivitetsplan – kostnaderna sänks med frivilligt arbete

LARSMO Tack vare stöd från Maria Renlunds stiftelse ska Näs skola i Larsmo få ett välkommet tillskott. Det handlar om en allaktivitetsplan i form av en ingärdad mindre konstgräsplan med både fotbollsmål och korgbollsställningar.

Nyhetsbild

Ron Rönnqvist kämpar för Black Sheeps uteservering – samlar in namn mot nybygge i centrum

JAKOBSTAD Krögaren Ron Rönnqvist i Jakobstad lämnade in besvär mot fyravåningsbygget på Mattsontomten på fredagen. Han vill ha kvar kvällssolen på Black Sheeps uteservering.

Nyhetsbild

Naturen är en del av inredningen på Sandåkers i Jakobstad – ska göra vardagen mer trivsam

JAKOBSTAD Fåglarna kvittrar och en björn kikar nyfiket fram ovanför tv:n. På Sandåkers boendeenhet har naturen flyttat in tack vare Minna Östmans holistiska inredningskoncept.

Nyhetsbild

Nu får svartbyggare se upp – Jakobstad ska uppdatera fastighetsregistret

JAKOBSTAD Stadens fastighetsregister behöver uppdateras. En orsak är att skatteintäkter går förlorade då man inte har fullständig koll på alla byggen som tillkommit.

Nyhetsbild

Bidrag för fler projekt på roskisbacken – mest akut med fler parkeringsplatser

JAKOBSTAD Motionstrappan på den före detta avstjälpningsplatsen är omtyckt. Staden vill gärna utveckla området och har sökt, och även beviljats, stöd för det.

Nyhetsbild

Sankta Birgitta kyrka är en byggplats – i vår återinvigs den unika kyrkan

Då "Den blomstertid" klingat av på skolgudstjänsterna och pingstdagen övergått i vardag blev Sankta Birgitta kyrka en byggarbetsplats. Allt är klappat och klart för renovering.

Nyhetsbild

Skejtpark i Larsmo blir betydligt dyrare – "Alla priser har gått upp"

LARSMO Den pumptrack- och skejtbana som planeras vid Larsmo idrottspark ser ut att bli 77 000 euro dyrare än budgeterat. Ska den förverkligas krävs en budgetändring.

Nyhetsbild

Enhetliga gatubilden gör Leenala speciellt – "De vet värdet av sin stadsdel och vill behålla känslan i sina kvarter"

KARLEBY Tolv kvarter i Karlebys stadsdel Leenala ska få ny detaljplan inom kort. Det handlar om området innanför Katarinegatan, Norra leden, Gustaf Adolfsgatan och Idrottsgatan.

Nyhetsbild

Nu startar planeringen av ny skola i Jakobstad

JAKOBSTAD Behovet är både akut och mer långsiktigt. Till hösten måste eleverna i Bonäs placeras i någon befintlig byggnad eller i en barack. På lång sikt behövs en helt ny skola.

Nyhetsbild

Sockenkyrkans renoverade fasad växer fram för hand – "Spår efter flera hundra år av historia som träder fram"

KARLEBY Byggarbetet på Kyrkbacken är i full gång. Innanför presenningarna kring sockenkyrkans torn kastas det första lagret rappning mot väggens naturstenar och på norra fasaden repareras fönsterbågar.

Nyhetsbild

Ny teknik ger nya möjligheter – nu går det att vandra med Maria i Malmska gården

JAKOBSTAD Det mesta är sig likt i Malmska gården men överskådligt och sorterat. Med modern teknik blir huset mer tillgängligt och intressant för besökarna.

Nyhetsbild

Jakobstads nya aktivitetspark stänger tillfälligt – "Förstår om folk inte tycker om det"

JAKOBSTAD Det är inte speciellt mycket arbete kvar så är Snellmanparken klar. Men den sista etappen ska ske raskt och på ett riskfritt sätt. Därför stängs parken tillfälligt.

Nyhetsbild

Första kraftverket har snurrat igång i brandhärjad vindkraftspark

KARLEBY Det första vindkraftverket i det som ska bli Finlands största vindkraftspark har snurrat igång. Om ett drygt år ska alla 69 vindkraftverk i Mutkalampi alstra elektricitet.

Nyhetsbild

Bygget vid Munsala skola 1 miljon dyrare än beräknat – oenig styrelse röstade för bygget

Priset för byggprojektet vid Munsala skola spränger budgeten med 1 miljon euro och slår även benen under stadens tioårsplan. Det oaktat röstade en oenig styrelse för att förverkliga projektet.

Nyhetsbild

Fanta Sea blickar mot framtiden med nytt namn: "Det blir småningom en namntävling"

JAKOBSTAD En husvagnsägare har redan installerat sig och fler är på kommande. Men Anders Sandlin vill inte marknadsföra campingen innan allt är klart. Därför händer inte så mycket i sommar.

Nyhetsbild

Stadens enkät vill ha svar på hur Videbackens lekpark ska förnyas

KARLEBY Karleby stad förnyar Videparkens lekpark i Leenala.

Nyhetsbild

Föräldrarnas besked: Här vill de att Jakobstads nya skola ska byggas

JAKOBSTAD Bildningsdirektör Jan Levander hoppas att frågan om skolnätet och en eventuell ny skolfastighet i Jakobstad ska avancera. – Både bland finskspråkiga och svenskspråkiga föräldrar efterlyser man nu ett beslut, inga fler enkäter.

Nyhetsbild

Bildningsdirektören Jan Levander håller med oroliga föräldrar om skolväg: "Vi ska ta itu med det där"

JAKOBSTAD Ett tredje alternativ för Bonäseleverna har dykt upp om volymelementen vid Vestersundsby skola eller Länsinummi skola inte blir av.

Nyhetsbild

Vestersundsby hetaste alternativet för Bonäselever – men skolvägen utpekas som farlig

JAKOBSTAD Farliga korsningar och lång skolväg oroar föräldrar i Jakobstads västra stadsdelar. – Skolvägen behöver bli tryggare oavsett var barnen tillfälligt placeras eller den nya skolfastigheten byggs, säger Kristian Bäck.

Nyhetsbild

Slussarna öppnade i Karleby – Reips båtsluss förnyas i sommar

KARLEBY Slussarna mellan Öjasjön och havet har öppnat för sommarsäsongen. Men Reips båtsluss är stängd för renovering senare i sommar.

Nyhetsbild

Rådet vill sänka kyrkoskatten – inget understöd för sockenkyrkans fasad, men 15 000 eur till Katarine gravgård

KARLEBY Det blev inget bidrag för renoveringen av sockenkyrkans fasad. Däremot får taket på Katarine gravgård pengar från staten. Gemensamma kyrkorådet vill sänka kyrkoskatten en aning nästa år.

Nyhetsbild

Nu har Teboiltomten undantagslov, ansökan om rivning är nästa steg – "Skyddsvärdet är redan förlorat"

KARLEBY Myndigheterna ville bevara den förfallna bensinstationen i centrala Karleby, men nämnden ville något annat. Nu har ägarna fått undantagslov och kan ansöka om att få riva byggnaden.

Nyhetsbild

Nu är det klart: Bygget av Terjärv skola skjuts upp – ny upphandling sker i höst

KRONOBY Nu är det bestämt att bygget av Terjärv skola skjuts upp. Kronobystyrelsen beslutade att avbryta vårens upphandling.

Nyhetsbild

Arkitekten från Jakobstad fick igenom sitt vågade förslag: "Känslan av att man befinner sig i ett skal"

NÄRPES Med pärlbåtssnäckan som förebild fick Mosebacke skola i Närpes en tillbyggnad som avhjälper utrymmesbristen. Arkitekt Anders Höglund är glad över att politikerna vågade välja en spiralformad skola istället för en traditionellt fyrkantig.

Nyhetsbild

GRAFIK: Så dyrt blir det att bygga altan i vår – "Jag skulle inte vänta"

I somras var det rekorddyrt att bygga altan. I vår är priserna också högre än normalt, men för den som går i byggtankar kan det ändå finnas skäl att slå till nu.

Nyhetsbild

Andreas ger tips för hemmafixarens verktygslåda: "Allt beror förstås på vad som ska göras"

TEMA: BYGGA & BO. Man behöver inte äga alla tänkbara verktyg, men en del är riktigt bra att ha. Bland Andreas Bergviks favoriter finns en japansåg och ett lasermått.

Nyhetsbild

Så fungerar lerklining – vi fick väggar av lera från gården

ÖVERMARK TEMA: BYGGA & BO. Lerklinade väggar är ekologiska och bidrar till ett bra inomhusklimat. Materialet kan man gräva upp på gården.