Lokalt

Byggen & renoveringar

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

McDonald's stängt för renovering – den största på 25 år

JAKOBSTAD McDonald's i Jakobstad har stängt sina dörrar för en kort tid framöver. Restaurangen får sin största renovering någonsin sedan öppningen för 25 år sedan.

Nyhetsbild

Hickarö rastplats piffas upp – metbryggan invigs i veckan

KARLEBY Öjasjöns nyaste flytbrygga är till för metfiske och rekreation.

Nyhetsbild

Omtyckt brygga i Jakobstad måste rivas – inga pengar finns för nybygge

JAKOBSTAD Träbryggan som går från Korsgrundsbron mot bostadsmässoområdet är omtyckt av flanörer och hobbyfiskare men i mycket dåligt skick.

Nyhetsbild

Förskola i Överesse byggs om – entreprenör vald

PEDERSÖRE Museigrändens förskola omdisponeras så att Överesse bibliotek ska kunna verka i samma lokaler. Kommunstyrelsen valde entreprenör på måndagens möte.

Nyhetsbild

Långbrogatan i tur efter Strandgatan – även här prioriteras cyklister och fotgängare

KARLEBY Strandgatans fortsatta sanering får vänta till nästa år. Nu står Långbrogatan i tur, men först till hösten.

Nyhetsbild

Roskaruka får utomhusgym och en trappa till

KARLEBY Roskaruka näridrottsplats i Karleby får 110 000 euro av tipsvinstmedlen.

Nyhetsbild

De ritar nytt centrumhus i Jakobstad: "En fantastisk möjlighet"

JAKOBSTAD Tidlöst med tydliga nordiska drag. Så beskriver arkitekterna sin vision för det höghus som planeras på Mattssontomten. Men först måste detaljplanen ändras.

Nyhetsbild

Myror i köket och vatten i korridor – ny skola bästa lösningen för Terjärv

KRONOBY Terjärv behöver en ny skola för cirka 4 miljoner euro. Kommunstyrelsen tar på måndag ställning till förslaget som innebär att skolans gymnastiksal sparas.

Nyhetsbild

Bassängen på Fanta Sea rivs – synergi med stranden, Pavis och aktivitetsparken

JAKOBSTAD Fanta Sea blir mer tillgängligt för Kittholmens badgäster i sommar. Staketet mot stranden rivs och badgästerna får tillgång till områdets toaletter.

Nyhetsbild

Han får ge namn åt nya boendet i Jakobstad – "Vackert och fungerar bra på både svenska och finska"

JAKOBSTAD Nu är det klart vad Åldringsvännernas nya effektiverade serviceboende ska heta. Namnet tar man från en prominent Jakobstadsprofil som ligger bakom en karaktäristisk byggnad i staden.

Nyhetsbild

Andra huset i Atomokvarteret står i startblocken

KARLEBY I augusti eller september kan bygget av det andra huset i Atomokvarteret i Karleby sannolikt påbörjas.

Nyhetsbild

Nu blir det lättare att bygga klimatsmart – kolla byggets utsläpp på nätet

Hur stora utsläpp har gipsskivan på väggen orsakat? Hur mycket koldioxid alstrar markarbetet för grunden? Experter ger svar på nätet.

Nyhetsbild

Tuffa detaljer möter gammalt trähus – Jessicas personliga stil har växt fram med tiden

Hemma hos Jessica Mattila i Vasa får gammelfarfars studioporträtt från tidigt 1900-tal samsas med Led Zeppelin-planscher och skateboardar.

Nyhetsbild

Pizzaugnar, altaner och underhåll – det kan bli årets stora byggprojekt

I fjol ekade slaget av hammaren och ljudet av sågen över grannskapet medan altaner och uteplatser tog form. Men vad blir årets stora byggprojekt? Vi har frågat järn- och virkeshandlarna.

Nyhetsbild

Nu ska Såka skola få bättre luft – "Inte hållbart att vädra året runt"

KARLEBY Klassvis ventilation är ett alternativ för att förbättra luften i Såka skola. Något kommer hur som helst göras där i sommar.

Nyhetsbild

Riv hela rasket – nytt skolbygge bäst säger enig byggkommitté

NYKARLEBY Tegelfastigheten där högstadiet är inrymt sedan slutet av 70-talet är utom räddning och bör därför rivas och ersättas av ett nybygge.

Nyhetsbild

Radhus i Vexala får tidsfrist över sommaren – om ingen köpare hittas rivs de

I ett halvt år har Nykarleby Bostäder förgäves försökt hitta köpare till radhusen i Vexala. Nu förlängs tidsfristen över sommaren.

Nyhetsbild

Slutspurt för utmanande miljonprojekt i centrum –"Det värsta är över"

KARLEBY Ett synligt, kostsamt och besvärligt byggarbete når snart sitt slut i Karleby. Dragningen av en ny avloppsledning och huvudvattenledning genom centrum har orsakat många frågor och en del irritation.

Nyhetsbild

Rukka-projektet kan gå vidare – loppis öppnar redan i sommar

KARLEBY Bygget vid före detta Rukka-fastigheten ska nå takhöjd i september. R Businesscenter kommer att erbjuda affärslokaler på sammanlagt drygt 5 000 kvadratmeter.

Nyhetsbild

Ingen byggstart för Jeppis Stadion i maj – "Spelar ingen större roll"

JAKOBSTAD Aktieemissionen har kommit igång bra för Jeppis Stadion. Det säger både Kenneth Mörk och Björn Anderssén. Däremot uppfylls inte visionen om att slå spaden i marken redan i maj.

Nyhetsbild

Nyvalda vd:n: Idrottsparken kommer att förändra staden

KARLEBY Timo Sivula som valts till verkställande direktör för Karleby Idrottspark Ab säger att jobbet inleds med en grundlig utredning av vad Karleby behöver.

Nyhetsbild

Leif Häggblom fick bygglov för gamla Rukka-fastigheten

KARLEBY Leif Häggblom har nu efter en nästan årslång process fått bygglov för sitt projekt med den gamla Rukka-fastigheten i Karleby.

Nyhetsbild

Wikström Media satsar på guldkant – flyttar till större lokal

JAKOBSTAD Efter tre år i den nuvarande lokalen behöver Wikström Media igen mer utrymme. Vid förra flytten var de 15 i personalen, nu är de 35.

Nyhetsbild

Ståtligt centrumhus i Jakobstad får ny fasad – "Återfår sin forna glans"

JAKOBSTAD Labbartska gården, ett av centrumkvarterens mest kännspaka hus, ska få en förnyad fasad i vår. Krögaren Sunny Sharma säger att det kommer påverka verksamheten men förhoppningsvis inte så mycket.

Nyhetsbild

Ebba köper sommarhus i Fäboda av staden

JAKOBSTAD Fastighetsbolaget Ebba köper stadens två sommarstugor i Fäboda. Båda stugorna är i behov av renovering och det finns möjligheter att utveckla verksamheten där.

Nyhetsbild

Så blir nya De gamlas hem – "Vi har fått mycket positiv respons"

JAKOBSTAD

Visionsritningarna för den nya effektiverade serviceboendet i Jakobstad har kommit. Såhär reagerade Inger Gripenberg på Jakobstads Åldringsvänner:  – Jag fick ännu mer inspiration när jag fick se dem. Det här blir roligt och bra.

Nyhetsbild

Ett nytt hem med utsikt för församlingsborna

NEDERVETIL I det nya församlingshemmet i Nedervetil utnyttjas den vackra miljön maximalt. Både landskapet och kyrkan intill syns från den ljusa samlingssalen.

Nyhetsbild

Byggplaner i Larsmo framskrider – planerare valda

LARSMO Tekniska nämnden i Larsmo har valt sidoplanerare för bygget av Daglunden och Ankaret samt huvudplanerare för kommungårdens ombyggnad.

Nyhetsbild

Wapnet tillbaka vid sin brygga, småningom redo för nya projekt

JAKOBSTAD Jacobstads Wapen är tillbaka från slipen där skeppets skrov fått en ordentlig genomgång. Nu startar jakten på pengar för den stående riggen, och för nya projekt.

Nyhetsbild

Renoveringen klar lagom till nyöppningen

JAKOBSTAD Hamburgerkedjan Friends & Brgrs har fokus på framtiden. Fem nya restauranger har tillkommit under pandemin och den sjätte är på gång. Nu skriver man också kontrakt med potatisodlare.

Nyhetsbild

Så här stor är fabrikstomten – i fotbollsplaner, simbassänger och munskydd

Hur stort är 50 hektar egentligen? Vi behöver nog några jämförelser för att skönja konturerna av Vasatomten som står och väntar på en fabrik.

Nyhetsbild

"Vi sträckjobbar med området" – Nu planeras infrastrukturen för Gigavasa

Mycket behöver göras innan en fabrik kan byggas i Långskogen. Staden vill dessutom skarva i hela industriområdet österut.

Nyhetsbild

Stenkolstjära hittad utanför gymnastiksalen i Jeppo

Det finns mer stenkolstjära i den gamla delen av Jeppo-Pensala skola. Både den stängda gymnastiksalen och den här delen måste saneras till sommaren.

Nyhetsbild

Pedersöreskola en miljon dyrare än väntat – skisser godkända

PEDERSÖRE L2-skisserna och kostnadskalkylen för den nya skolan i Bennäs godkändes av kommunstyrelsen i måndags. Bygget kan bli 1,1 miljoner euro dyrare än budgeterat.

Nyhetsbild

Ny lokal och nytt koncept för Gourmet garage

JAKOBSTAD Gourmet Garaget har flyttat till en ny lokal och finslipar nu konceptet som bjuder på en del nyheter. Snart är det också dags för öppning av Station 23.

Nyhetsbild

Snart kommer studiebostäder till centrala Jakobstad

JAKOBSTAD Jakobstads Fastighetsbolag Ebba har flera intressanta projekt på gång. Vid De gamlas hem och Storgatan 10 rör det på sig inom kort.

Nyhetsbild

Nya disponenten ser ljus i tunneln – bra bostäder ett lyft för Kronobys image

KRONOBY Bra hyresbostäder är en imagefråga för kommunen på samma sätt som bra skolundervisning och hälsovård, menar Anders Wentin, disponent för Kronoby bostäder.

Nyhetsbild

"Avgörande" stöd för Jeppis Stadion

JAKOBSTAD Det var en lättad styrelseordförande för Jeppis Stadion som tog emot det positiva utlåtandet om statliga pengar. Björn Anderssén säger att stödet är "avgörande".

Nyhetsbild

Glädjebeskedet: Statens idrottsråd gav grönt ljus för Jeppis Stadion

JAKOBSTAD Statens idrottsråd förordade de 750 000 euro i statliga pengar som har sökts för Jeppis Stadion. Medlemmen Joakim Strand (SFP) berättar:

Nyhetsbild

Ebbas höghusplaner går vidare – men Himmelsberget får vara orört

JAKOBSTAD Himmelsberget som egentligen är en slänt ska inte röras. Rågrannarnas protester mot planerna på fler höghus i kvarter 11 har i viss mån beaktats.

Nyhetsbild

Efter rekordsäsong: Nu planerar Simpsiö äventyrspark, terrängcykling och stor restaurang

LAPPO. Simpsiö planerar en ny restaurang, äventyrspark och terrängcykling. Hälften av skidcentrets besökare är från Svenskösterbotten – och de väntas bli fler.

Nyhetsbild

Hattmakarens hus i Jakobstads centrum får nytt tak

JAKOBSTAD Silverbergska gården är ett av de få riktigt gamla husen i Jakobstads centrum. Det har varit i ganska dåligt skick men snart är de flesta skavankerna åtgärdade.

Nyhetsbild

Regionens högsta höghus nästan klart – nu får det en granne

KARLEBY Byggandet av det högsta höghuset i gamla Vasa län är nästan klart. Till första maj ska huset i Beckbruket i Karleby vara inflyttningsklart, och redan före det kör bygget av nästa hus i gång.

Nyhetsbild

Rekordtryck på Larsmodagvården – familjekafé fortsatt på is

LARSMO Trycket på småbarnspedagogiken i södra Larsmo är så stort att kommunen får använda många olika lokaler i höst. Samtidigt finns behov att förstora dagisplanerna vid Storströmmen.

Nyhetsbild

Karlebys högsta höghus får sällskap – bygget av hus två inleds denna månad

KARLEBY Det 12 våningar höga huset Beckbruket Glans, som är Karlebys högsta bostadshus, får nu en lika högrest granne.