Lokalt

Byggen & renoveringar

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Utgrävningarna på Niemis tomt har inletts - arkeologer hoppas på 1600-tals fynd

KARLEBY Den här veckan har de arkeologiska utgrävningarna på Niemis tomt i Karleby kört i gång. På plats finns forskare och arkeolog från Museiverket samt grävmaskinsförare. Från och med nästa vecka fördubblas manskapet.

Nyhetsbild

Wärtsilä vill bygga nära Reinskajen i Vasklot

I området där Wärtsilä vill bygga sin nya anläggning finns bostäder, logistikföretag, kontor, kraftverk nedlagda produktionslokaler, grönområden, kraftlinjer. På tisdag behandlar planeringssektionen det första skedet av planläggningsprocessen.

Nyhetsbild

Hoijar bygger nya parhus – egnahemsbyggen slår bottenrekord i Nykarleby

NYKARLEBY Korsholmsföretaget Byggnads Ab Hoijar har precis inlett sitt sjunde byggprojekt i Nykarleby. Det är tre parhus, som ligger ett stenkast från de tre parhus som blev inflyttningsklara i april.

Nyhetsbild

Här vill Wärtsilä bygga sin nya fabrik i Vasklot

VASA Wärtsilä vill bygga sitt nya teknologi- och utvecklingscenter vid Reinskajen, mellan kraftverket och Industrigatan. Se grafik över det exakta området.

Nyhetsbild

Renoveringen av Karleby stadshus fortsätter

KARLEBY Huvudentrén till Karleby stadshus har flyttats under tiden som renoveringen av del A pågår, A-delen vetter mot Salutorget. Till stadshuset kommer man nu från Ämbetsgränd.

Nyhetsbild

Tomtförsäljning blir dyr affär för förening - räkning på 64000 euro

KARLEBY Det är lite motvilligt som föreningen De gamlas hem betalar värdeökningen på tiotalstusen euro för tomten man står i beråd att sälja. Det handlar nämligen om pengar som egentligen skulle användas för att utveckla äldrevården.

Nyhetsbild

Åke Ekman ger avdelning Clara vitsordet 9+

JAKOBSTAD Högt i tak, ljusa färger och gott om plats för både boende och personal. Nybygget på Björkbacka är färdigt och rummen fyllda med nöjda boende.

Nyhetsbild

De flyttade till stugan – för gott

LARSMO Inte en dag har familjen Käld ångrat att de flyttade ut till villan. – Här upplever man årstiderna på ett helt annat sätt, säger Mats Käld och tittar ut över Hälsingöfjärden.

Nyhetsbild

Modernast i Finland –Ekeris nya hall satsar på framtiden

Ekeris nya hall är en av de största industrisatsningarna i regionen på flera år. De nya produktionsutrymmena ska skapa effektivare produktion och spara på bland annat logistik.

Nyhetsbild

Esse Elektro-Kraft bygger nytt mittemot bollhallen

PEDERSÖRE Elbolaget Esse Elektro-Krafts verksamhet koncentreras till en plats. Med allt på ett ställe ska elavbrotten kunna åtgärdas snabbare, enligt vd Ingvar Kulla.

Nyhetsbild

Taket behöver också vård – gör en ordentlig granskning vart femte år

LARSMO Hustak håller inte för evigt. Det finländska klimatet är så tufft att det finns skäl för varje husägare att regelbundet hålla koll på hur det ser ut högst upp på huset.

Nyhetsbild

Video: Fårholmsbron öppnas för bilar senast i november

JAKOBSTAD På måndag börjar det nya brodäcket till Fårholmsbron gjutas. I oktober, senast i november ska bron öppnas för biltrafik.

Nyhetsbild

Granne lämnade in besvär mot tillstånd på Niemis tomt

KARLEBY En granne har lämnat in besvär mot byggnadstillståndet för Niemis tomt vid Storgatan i Karleby. Byggnads- och miljönämnden föreslår i sitt utlåtande till förvaltningsdomstolen att besväret förkastas.

Nyhetsbild

Arbetsgruppen är enig: Storarena och fotbollsstadion behövs i Karleby

KARLEBY Den arbetsgrupp som utreder möjligheterna att bygga en ny arenahall och fotbollsstadion avslutar sitt uppdrag i denna vecka. Bjarne Kallis som leder arbetsgruppen hoppas att man ännu kan slå fast tidtabellen, byggstart år 2021 eller 2022.

Nyhetsbild

Skatepark, amfiteater och skridskobana – nu invigs Brita Marias park

KARLEBY En aktivitetsplan nästan lika stor som tre fotbollsplaner står klar att intas i Karleby. På måndag blir det storslagen invigning av Brita Marias park.

Nyhetsbild

Nu görs Vexalaboden om till bostäder och kiosk

VEXALA För ett par veckor sedan köpte Hj. Bertula & son den gamla butiksfastigheten i Vexala av konkursboet. Arbetet att bygga om fastigheten är redan i full gång.

Nyhetsbild

Kårkullas boenden i Bennäs får sprinklers

PEDERSÖRE Kårkulla låter bygga sprinklers i sin serviceenhet i Bennäs, samtidigt ytrenoveras några av byggnaderna. Snart är Bennäs boende färdigfixat, efter det står Lövö boende på tur.

Nyhetsbild

Novias nya nisch: hakar på trend inom byggbranschen

VASA En nedlagd skola monteras ner och flyttar, ett serviceboende får ny plats. När byggbranschen ger sig in i tankegångar om återanvändning och hållbarhet vill yrkeshögskolan Novia i Vasa vara med och driva på österbottniska byggföretag.

Nyhetsbild

Nyrenoverade Malmska får sista finishen

JAKOBSTAD Skyltningen ska bli tydligare och de ställen som får mest besök placeras lättillgängligt. Bland annat de förbättringarna utlovas på Malmska sjukhuset där den stora renoveringen snart är klar.

Nyhetsbild

Nya Evangeliska centret är både effektivt och mångsidigt

VASA Jakten på en hållbar lösning har varit en riktig långkörare och projektet har varit utmanande, inte minst ekonomiskt. Men nu har Evangeliska folkhögskolan äntligen flyttat in i de nyrenoverade lokalerna på Strandgatan.

Husfabriken fick rätt – reklamationen borde ha gjorts snabbare

Tingsrätten gav husfabriken rätt. Ville Mankkinen borde ha meddelat om skadorna inom sex månader, enligt tidsfristen i avtalet. Hovrätten höll kvar domen.

Nyhetsbild

Bostadsmässan i Vasa blev husbyggarens mardröm: Livet har inte varit normalt sedan dess

VASA För snart tio år sedan såg Ville Mankkinen fram emot flytten till Sunnanvik och ett nytt hus på strandtomt med utsikt över Södra stadsfjärden. I stället blev hans liv en mardröm.

Nyhetsbild

Ron Nykänen: Den nerbrända hallen ska byggas upp på nytt

KRONOBY Det är bara ett knappt dygn sedan industrihallen i Terjärv brann ner. Men företagarna som höll till där är redan på det klara med att den ska byggas upp igen.

Nyhetsbild

Två daghem i Karleby utvidgar

KARLEBY Före den 14 december ska Engelska barnträdgården och Tullåsens daghem i Karleby ha plats för sammanlagt fem barngrupper till.

Nyhetsbild

Wärtsiläs besked ger Vasklots tornhus ny fart – mer service väntas också

VASA Detaljplanen för ett 21 våningar högt hus på Waskias parkering har varit klar i två år. Och nu flyttar Wärtsilä sina arbetstagare till Vasklot.

Nyhetsbild

Vi kikar in i Espen – här växer Vasas nya köpcenter fram

VASA De som inte på länge besökt köpcentret Espen, tidigare HS-center, kommer inte att känna igen sig. Stället har fått en helt ny skepnad.

Nyhetsbild

Stadens kostnad för Wärtsiläs satsning ännu oklar

VASA Vad Vasa stad eventuellt måste bygga för Wärtsiläs storsatsning på Vasklot återstår att se. Den konkreta planeringen börjar först nu.

Nyhetsbild

Nu går det att söka renoveringsbidrag för föreningshus

Finlands Hembygdsförbund meddelar att ansökningen om renoveringsbidrag för föreningshus har börjat. Förra året delade förbundet ut totalt 1,7 miljoner euro till 174 olika samfund i landet.

Nyhetsbild

Forskare om Wärtsiläs fabriksområde: Ordna en öppen arkitekttävling

VASA Snart blir ett stort fabriksområde ledigt mitt i Vasa centrum. Peter Ehrström, docent i urban politik, hoppas att staden inte tar några förhastade beslut om framtiden: "Det är viktigt att noga fundera igenom vad som bäst stärker Vasas urbana image".

Nyhetsbild

Planläggningsdirektör: Nya hamnvägen får förnyad aktualitet

WÄRTSILÄ Vasas stadsplanerare får mer jobb när Wärtsilä storsatsar på Vasklot. Men det är ett kärt besvär, säger planläggningsdirektören.

Nyhetsbild

Baltic överklagar kvarstadsbeslut till HD

LARSMO Baltic Yachts yrkar på att HD ska förkasta kvarstadsbeslutet på två miljoner euro. Ärendet rör den mångåriga tvisten om lyxjakten Hetairos som Baltic överlät till köparen år 2011.

Nyhetsbild

Gammal servicestation ger mer plats för nya S-Market

KARLEBY Det är en modern dagligvaruaffär som växer fram i hörnet av Norraleden och Gamla Varvsvägen i Karleby. På fredagen firade man taklagsfest.

Nyhetsbild

Sjuka hus knäcker både hälsa och ekonomi – "Ofta brister det i kunskaperna"

1

JAKOBSTAD Varför blir luften i skolor och daghem och andra offentliga byggnader numera dålig? Många lider av att vistas i sjuka hus och det blir enorma förluster både ur hälsosynpunkt och för samhällsekonomin. Arkitekten och politikern Anders Adlercreutz talar gärna och mycket om behovet av vettiga byggprinciper.

Nyhetsbild

Byggnadsarbetet med Fiskets hus inleds om några dagar – först byggs ett skyddsstaket

VASA Arbetet med Fiskets hus inleds i slutet av veckan eller senast på måndag. Först byggs ett skyddsstaket och därefter börjar grunden pålas. I november börjar Vasa stad bygga ut kajen. Huset ska vara klart och överlämnas till ägaren sista april.

Nyhetsbild

Trafikverket om det italienska broraset: "Ingen risk att liknande händer här"

KORSHOLM Broraset i Genua i nordvästra Italien kan ha krävt ett tiotal dödsoffer. Att liknande skulle hända med våra broar, som Replotbron, är däremot inte troligt. Det säger Minna Torkkeli, broingenjör vid Trafikverket.

Nu börjar Fiskets hus byggas – ska vara klart på våren 2019

Byggandet av Fiskets hus inleds denna vecka och planeras pågå till andra kvartalet nästa år. Samtidigt breddar Vasa stad Fiskstrandens kaj och skapar på så sätt en trivsammare miljö längs strandlinjen.

Nyhetsbild

Nu har rivningen av BI-fastigheten i Jakobstad startat

Arbetet med att riva BI-fastigheten har startat. En asbestsanering ska genomföras innan huset kan börja rivas.

Nyhetsbild

Marinja Emas: "Det är tryggt att använda manegen igen"

JAKOBSTAD Med en inre konstruktion som inte höll måttet tvingades Jakobstads ryttare stänga ner sin manege i vintras. Nu har manegen åtgärdats och är trygg att rida i igen.

Nyhetsbild

Sällskapsklubbens kök klev in i 2010-talet

KARLEBY Krögaren Teemu Styrman är nöjd med köksrenoveringen i Sällskapsklubbens restaurang vars ytor inte förnyats på flera årtionden.

Nyhetsbild

Byggstarten dröjer för våningshus – men intresse finns

JAKOBSTAD I fjol började ett planerat våningshus i Skutnäs marknadsföras, samtidigt inleddes planeringen av ett dylikt i Skata. Ännu gapar bägge tomterna tomma. Men inte alltför länge till, enligt byggföretagarna.

Nyhetsbild

Blixten slog ner – renoveringsprojekt förstördes

JAKOBSTAD När stugan på Mässkär brann ner för ett par veckor sedan satt Guy Ålander på middag med bekanta. – Hade någon legat i sängen hade denne antagligen fått en blixt i ansiktet, tapeten är bortriven och det finns ett stort hål där, säger Ålander.

Nyhetsbild

Isflak bärgades till Brita Marias park

KARLEBY Brita Marias park i Hållhagen i Karleby har fått sitt första konstverk och det symboliserar ett isflak.

Nyhetsbild

Idrottsgården på slutrakan

KARLEBY Arbetet med att förbättra inomhusluften i Karleby idrottsgård är på slutrakan. Miia Torikka som övervakat arbetet från stadens sida säger att det hela förlöpt planenligt.

Nyhetsbild

JNT fibersatsar i Vörå – Folk värdesätter det lokala, säger projektledare

VÖRÅ JNT:s fibersatsning på Vasaregionen syns som bäst i Vörå centrum och Rejpelt. Satsningen är en naturlig följd av att Anvia inte längre finns, säger projektledaren Håkan Löfqvist.

Nyhetsbild

Världens enda mobila undervattensbastu finns i Karleby

KARLEBY Från en heltokig bastuidé till en förundransvärd verklighet. Nu vet bröderna Jari och Ari Lehtinen att det går att bada bastu också under vattnet.