Lokalt

Evenemang

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Spektakeldagen sätter barnen i fokus – "Viktigt att förmedla till barnen att deras åsikter räknas"

JAKOBSTAD På lördag ordnas Spektakeldagen i Jakobstad för femte gången. Temat i år är magi och förvandling och programmet bjuder på allt från legobygge till trollkonster.

Nyhetsbild

Underhållande Svenska dagen-fest i Kronoby

KRONOBY De som hade sökt sig till Kronoby folkhögskola på onsdag kväll fick träna skrattmusklerna tillsammans med Närpesbon Lasse Eriksson. Emina Arnautovic stod för det tankeväckande festtalet.

Nyhetsbild

Runeberg och språkminnen i fokus när Svenska dagen firades – "Man ska få prata som man vill"

JAKOBSTAD Sedan 1908 har vi firat Svenska dagen konstaterar stadsstyrelsens ordförande Owe Sjölund i sitt inledningstal vid Svenska gården. För honom är dagen en påminnelse om det vi finlandssvenskar har gemensamt – vårt modersmål.

Nyhetsbild

Möjlighet att utvecklas som förälder när Hem och skola firade 50

JAKOBSTAD Föräldraskapet var i fokus när Hem och skola firade 50 på tisdag kväll. Det var fullt hus med mammor på evenemanget "Kraft och glädje i att vara förälder" vid After Eight, men papporna lyste med sin frånvaro.

Nyhetsbild

Cirkusstjärna på besök i Jakobstadsregionen

JAKOBSTAD Erfarne underhållaren Johan Wellton besöker Jakobstadsregionen denna vecka. I går fick skolbarn i Jakobstad uppleva hans show.

Nyhetsbild

Anna-Maja Henriksson om uteblivna skatteuppgifter – "Jag tycker personligen det är en problematisk situation"

VASA Politiskt sett är det problematiskt att höginkomsttagares skatteuppgifter inte skickas till medierna, anser justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP), som besökte Vasa i går. Men frågan ligger inte på justitieministerns bord.

Nyhetsbild

Spelutveckling och stadsplanering i lego på Campus Allegro

JAKOBSTAD Vad har Jakobstads centrum gemensamt med spelindustrin? En hel del faktiskt. Staden vill locka nya invånare, att satsa på spelindustri kan vara ett sätt att bli mer attraktiv.

Nyhetsbild

Känd svensk programledare till Jakobstad – G.W. Persson inte aktuell just nu

JAKOBSTAD Brott och kriminalitet har alltid intresserat tv-publiken. I februari kommer en av Sveriges mest kända programledare på det området till Jakobstad.

Nyhetsbild

180 människor gjorde en insats för långtidssjuka barn – ”Det känns otroligt bra”

Värme och hopp. De orden använder Nina Brännkärr-Friberg för att beskriva Project Livs femåriga historia. På lördagskvällen firades organisationen med glitter och glamour.

Nyhetsbild

Project Liv firar stort – nu anländer gästerna

Dörrarna till Vasa stadshus har öppnat och gästerna strömmar in. Project Livs välgörenhetsgala är i full gång.

Nyhetsbild

Jämställdhet och klimat på seminarium i Karleby

KARLEBY Jämställdhet och närproducerad mat är på tapeten i Karleby på måndagskvällen.

Nyhetsbild

Demonstration i Karleby mot Turkiets offensiv i Syrien

KARLEBY Även i Karleby demonstrerar man i dag mot Turkiets militära operation i Syrien. Demonstrationen hålls på gågatan.

Nyhetsbild

Karleby väntar på svar av kungen – efterlyser kompisar

KARLEBY Karleby hoppas fortfarande på att Carl XVI Gustaf ska komma på besök då staden firar 400 år. Men ännu vet staden inte var han kommer att hålla hov.

Nyhetsbild

Hem och Skola drar fullt hus – kölista både i Malax och Jakobstad

Hem och skola fyller 50 år. Det firar förbundet med regionala evenemang för föräldrar. I Österbotten är det redan fullsatt.

Nyhetsbild

Systerskap ska hjälpa tjejer må bättre – "Tjejer behöver få känna att de blir hörda"

Flickor mår sämre än pojkar. Det här visar undersökningen Hälsa i skolan. Resultatet får projektet På samma linje att kavla upp ärmarna.

Nyhetsbild

"En tom famn" – en gudstjänst för alla som saknar något som inte blev

NYKARLEBY I Nykarleby församling vill man låta den sorg som inte blivit sörjd få ta plats. Inför allhelgona ordnas därför gudstjänsten "En tom famn". Vad det innebär att ha en tom famn är svårt att ringa in, men det tror arrangörerna inte heller är nödvändigt.

Nyhetsbild

Vasara byggmässa fyller 20 år – Inredning och cirkulär ekonomi i fokus i år

KORSHOLM Vasara byggmässa förnyar sitt koncept genom att satsa på ett omfattande samarbete med inhemska influerare. De ska bland annat tävla i vem som snyggast kan inreda ett rum.

Nyhetsbild

Stadsbor önskar mer liv på torget – delade åsikter om bilars närvaro

JAKOBSTAD Ett kafé, en barnvänlig miljö, mera planteringar och bänkar. Stadsbor, med fler, passade på att lämna in sina önskemål gällande torget.

Nyhetsbild

Församlingar enas i kamp mot droger – "Han ger en röst åt de som hamnat mellan stolarna"

KARLEBY/JAKOBSTAD Flera församlingar samarbetar för att få den svenska artisten Sebastian Stakset till regionen igen. Han har tagit sig ur det drogträsk allt fler befinner sig i.

Nyhetsbild

Dags att skicka in nomineringar till luciaomröstningen

ÖT:s lucior i Karleby- och Jakobstadsregionen skänker ljus och glädje till andra i vintermörkret. Nu är det dags att nominera dig själv eller någon annan till uppdraget.

Nyhetsbild

Japansk populärkultur i Karleby – "Ett roligt och välorganiserat event"

KARLEBY Den japanska populärkulturen uppmärksammas i Campushallen i Karleby i helgen för att hylla det som i dag är en stor del av många finländares vardag.

Nyhetsbild

Synskadade har skivdebuterat

JAKOBSTAD Ljusglimtar i vardagen. Så heter det album som utgör Norra Österbottens Svenska Synskadades debut i skivsammanhang. I samband med Internationella Vita Käppens dag 15 oktober släpptes cd:n.

Nyhetsbild

Hundratio år av fri bildning på finska firas i Jakobstad

JAKOBSTAD Jakobstads finskspråkiga arbetarinstitut firar i år sitt 110-års jubileum. Festligheterna har pågått hela året, men lördagen den 26 oktober firar man med konsert, föreläsning och kaffe, så som det sig bör.

Nyhetsbild

Lionsklubbarna i Nykarleby söker luciakandidater

NYKARLEBY Anmäl dig själv, en kompis, ditt barn eller barnbarn till årets Lucia i Nykarleby, uppmanar Lionsklubbarna.

Nyhetsbild

Gamla skepp i fokus i Jakobstad

JAKOBSTAD Bogserbåten Tolvan byggdes för den amerikanska arméns behov men köptes till Finland 1946. Ett par år senare kom båten till Jakobstad där den försågs med isbrytarstäv.

Nyhetsbild

Vill du bli årets lucia?

KARLEBY/JAKOBSTAD ÖT:s lucior i Karleby- och Jakobstadsregionen skänker ljus och glädje till andra i vintermörkret. Nu är det dags att nominera dig själv eller någon annan till uppdraget.

Nyhetsbild

Lista: Det här händer i din kommun under höstlovet

Här listar vi ett urval av vad kommunerna anordnar för program under höstlovet nästa vecka.

Nyhetsbild

VIDEO: Stadsdirektören inviger Maskens frisbeegolfbana

JAKOBSTAD Både erfarna frisbeegolfare och de som aldrig kastat en frisbee samlades på torsdagskvällen när Maskens frisbeegolfbana skulle invigas. Ebba fastigheter och staden hoppas att allmänheten ska hitta till banan också i fortsättningen.

Nyhetsbild

Lions ordnar diabetesdag

JAKOBSTAD Diabetes är en växande sjukdom världen över. För att ge synlighet åt problemet och öka på medvetenheten ordnas Det godas dag på lördag av de lokala Lionsklubbarna och Jakobstadsnejdens diabetiker.

Nyhetsbild

Traditionell höstmarknad i Jakobstad

JAKOBSTAD Ballonger, metervis med lakrits och kringlor. På fredag och lördag den är det höstmarknad i Jakobstad och utbudet är traditionellt.

Nyhetsbild

I morgon öppnar frisbeegolfbanan – stadsdirektören kastar öppningskastet

JAKOBSTAD Arbetet med den nya frisbeegolfbanan vid Masken är så gott som klart. På torsdag klockan 16 är det dags för invigning.

Nyhetsbild

Kumpula-Natri: "Britterna borde få tilläggstid"

JAKOBSTAD Om något förnuft kan hittas på den brittiska ön så ska EU ge britterna tilläggstid. Det handlar ju också om medborgarnas brexit, säger EU-parlamentarikern Mia-Petra Kumpula-Natri.

Nyhetsbild

Brexit kan bli verklighet i höst – utträdet diskuteras på ett seminarium i Campus Allegro

JAKOBSTAD Tidsfristen för Storbritanniens EU-utträde närmar sig och Brexit kan träda i kraft redan i höst. Den 16 oktober ordnas ett Brexit-seminarium i Campus Allegro där frågorna kring vad utträdet innebär diskuteras.

Nyhetsbild

Vill du bli årets lucia?

KARLEBY/JAKOBSTAD ÖT:s lucior i Karleby- och Jakobstadsregionen skänker ljus och glädje till andra i vintermörkret. Nu är det dags att nominera dig själv eller någon annan till uppdraget.

Nyhetsbild

Greklandsvännerna firar 30 år med fest

JAKOBSTAD Medlemmarna i Jakobstads Greklandsvänner rf firar föreningens 30-årsjubileum i höst. Närmare bestämt gör man det med en stor fest på Stadshotellet 12 oktober där huvudingredienserna är mat, livemusik och dans.

Nyhetsbild

Project Liv firar fem år med välgörenhetsgala: "Det blir glamour"

Project Liv arrangerar en välgörenhetsgala i Stadshuset i Vasa på alla helgons dag. Det kan verka som en märklig dag att ordna en fest, men tidpunkten har valts av en alldeles speciell orsak.

Nyhetsbild

Äntligen ljus i ljusparken

NYKARLEBY Hela Nykarlebys befolkning såg ut att vara på fötter och sökt sig till stranden nedanför Topeliparken när Nykarleby Kraftverk invigde ljusparken på söndagskvällen.

Nyhetsbild

Samarbetet nyckeln i årets österbottniska scouttävling

KARLEBY I år var det Karleby som fick äran att stå för värdskapet när tävlingen i scoutfärdighet i Österbotten gick av stapeln under lördagseftermiddagen.

Nyhetsbild

Forskningen kom ut till allmänheten

KARLEBY En liten bil som drivs med vatten är en av attraktionerna under Forskarnas natt i Karleby.

Nyhetsbild

Runebergsveckan dyrare än väntat

JAKOBSTAD Runebergsveckans nettokostnader överskred budgeten med hela 261 procent.

Nyhetsbild

Stadsbor i hundratal manifesterade människovärdet i Nykarleby

NYKARLEBY Nykarlebyborna är världsbäst på att sluta upp till evenemang i småstaden - också när det gäller att dela sorg, frustration och skam över en ung människas liv som gått till spillo.

Nyhetsbild

Datum spikat för broinvigning – riksdagsledamot klipper bandet

NYKARLEBY Ombyggnadsarbetet med Kyrkbron börjar snart vara klart. Nu är också datumet för invigningsdagen klart.

Nyhetsbild

Ljusmanifestation för människovärdet hålls i Nykarleby

NYKARLEBY Förstämningen har lagt sig över Nykarleby och stadsborna efter tisdagens tragedi då 22-åriga Taher tog sitt liv. På torsdagen ordnas därför en manifestation, dit stadsborna hälsas välkomna.

Nyhetsbild

Skördemarknad för hela familjen – full fart på torget på lördag

JAKOBSTAD Reko Jakobstad ordnar skördemarknad på lördag. Utöver matförsäljning blir det en hel del övrigt program för hela familjen.

Nyhetsbild

Publiken enig efter seminariet: Psykisk ohälsa ett angeläget ämne

VASA Lärare, elever och föräldrar håller med: Psykisk ohälsa i skolan är ett viktigt tema. Seminariet Alla ska få må bra berörde publiken.