Lokalt

Evenemang

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Kunskapen om drönare bristfällig

Att ge sig upp i luften med en drönare kan vid första anblick verka som ett harmlöst nöje. Men med nöjet följer även regler och ett stort ansvar som alla inte är medvetna om.

Nyhetsbild

Ordningsvakter efterlyses inför Jakobs Dagar – för en tryggare upplevelse

Jakobstad Jakobstad uppskattas få omkring 90 000 besökare under Jakobs Dagarna. Stämningen och upplevelsen tryggas med hjälp av ordningsvakter.

Nyhetsbild

Pickup-pulling i Forsby – nytt och efterfrågat

PEDERSÖRE Arrangörerna som varje sommar står bakom tactorpulling i Forsby lanserar nu ett nytt evenemang. Nu får lättare fordon möjlighet att delta.

Nyhetsbild

Var får man flyga med drönare?

JAKOBSTAD Allt fler har dem, men har alla koll på hur och var man får flyga med sin drönare?

Nyhetsbild

Publiken stortrivs på Skärifolk – Arrangör: "Över 350 besökare"

BERGÖ För andra året i rad bjuder Bergöborna in festivalsugna till sin ö. Månskensbonden och Rickard Eklund lockar besökarna, men den fina naturen gör också sitt. – Barnen simmar i havet, säger informationsansvariga Camilla Rögård.

Nyhetsbild

Nordstjärnan från Vexala vann årets Monåregatta – Allt färre klär sig i gammaldags stil, säger ordförande

Gott om folk, allmogebåtar, lax och potatis var beståndsdelarna när Monåregattan ägde rum på lördagen. Totalt nio ekipage, sju i den större klassen och två i den mindre, deltog i seglingen på Monåfjärden. Precis förra året vann Nordstjärnan från Vexala.

Nyhetsbild

BILDSPEL: Både nya och gamla bilar på Westcoast Motor Show

Westcoast Motor Show-utställningen pågår under lördagen på Vasa torg. Evenemanget är en uppvärmning inför utställningen i Botniahallen i höst.

Nyhetsbild

Här finns fordon för alla smaker – "Roligt när det händer något på torget"

VASA Westcoast Motor Show ordnades under lördagen för andra gången på Vasa torg. I höst fortsätter utställningen i Botniahallen.

Nyhetsbild

BILDSPEL: Rocklegenderna Whitesnake tog över Jakobstad

Ingen gick miste om att det legendariska hårdrocksbandet Whitesnake besökte Jakobstad i går kväll då klassiska låtar som "Here I go again" och "Is this love" dånade och spred 80-talsnostalgi från Centralplanen.

Nyhetsbild

Rocknerven vibrerade i Jakobstad – Europe bjöd på rockpärlor

JAKOBSTAD Jakobstad fylldes av tindrande tryckare och melodiösa hårdrockspärlor. Drygt 7 000 personer rockade loss.

Nyhetsbild

Inför lördagens Monåregatta: tio båtar är redan anmälda

NYKARLEBY Det blir folkfest i Monå i år igen. Allt från rökt lax och nypotatis till hoppborgar och trubadurer står på schemat.

Nyhetsbild

Från ämbarbingo till hårklippning – Yxpila kulturvecka är här igen

Yxpilas kulturvecka drar igång med den traditionella marknaden och kulminerar i Olavi Uusivirtas konsert. Kulturveckan ordnas den 12–21 juli.

Nyhetsbild

Parkeringsbrist befaras på rockkonsert – nästan 7 000 har köpt biljett

JAKOBSTAD Arrangören uppmanar konsertbesökare att lämna bilen hemma. Nästan 7000 biljetter har sålts inför Pietarsaari Open Air.

Nyhetsbild

Förberedelserna är igång – på fredag äntrar Whitesnake scenen

JAKOBSTAD Arrangemanget väntas gå smidigt och på fredag kommer Whitesnake till Jakobstad. Alla som vill ta del av brittisk 80-tals rock kan med andra ord söka sig till Centralplanen.

Nyhetsbild

Nu inleds scenbygget – i år täcks planen inte in

JAKOBSTAD Solens första strålar värmer talkofolket som precis hittat till centralplanen. En långtradare med delarna till scenen står parkerad på området och efter morgonens första kaffekopp drar scenbygget igång.

Nyhetsbild

Ministrar besöker Karleby på fredag

KARLEBY Finansminister Mika Lintitilä och justitieminister Anna-Maja Henriksson kommer till Karleby nu på fredag.

Nyhetsbild

Esse vattenfestival sjösätts på lördag – tio dagar av vattentätt program

PEDERSÖRE I helgen går startskottet för Esse vattenfestival. Allt från dans, årets Essebo och flytetygstävling erbjuds. Barnen tjuvstartar redan på torsdagen.

Nyhetsbild

Finn Jakobstad strävar efter en trygga Jakobs dagar – nattvandring under helgen

JAKOBSTAD Jakobs dagar lockar massorna till centrum. Inte minst minst under de två sista kvällarna kan det i bland bli lite stökigt.

Bildkonstens dag firas i nejden – bada i färg eller bli inspirerad av omgivningen

JAKOBSTAD Bildkonstens dag infaller onsdagen den 10 juli, en dag som också firas till Helen Schjerfbecks åminnelse. Med anledning av det här firas Det stora målarevenemanget på fler håll i landet, så också i Jakobstad och Nedervetil.

Nyhetsbild

Krombidan fyllde hela 20 år – folkfest som bjöd på skratt, fynd och påtår

På lördagen firades krombidan. Bybor och gäster samlades för att fira tillsammans. Dagen bjöd på allt från byakamp till Snåres grisar med röd lemonad.

Nyhetsbild

Spionäventyr för barn ordnas i Oravais

ORAVAIS Varje onsdag i juli ordnas ett spionäventyr på Furirbostället i Oravais där barn får vara med som aktörer. Vill man inte delta i äventyret kan man komma dit för att titta på gårdens djur, leka historiska lekar eller gå med styltor.

Nyhetsbild

Tre frågor till... Sophia Södö som deltar i Öppna Trädgårdar

I Hela landet håller privatpersoner sina trädgårdar öppna för allmänheten den 7 juli. Sophia Södö i Ytteresse är en av dem.

Orgelafton med franska inslag arrangeras i Kronoby

KRONOBY Årets upplaga av Krombidan avslutas med orgelafton med musik från Frankrike.

Nyhetsbild

Tälten ska resas och maten ska förberedas – många hjälper till under Wasa Football Cup

VASA Wasa Football Cup kör i gång på fredag. Men redan på torsdagsförmiddagen var många talkoarbetare på plats både på och intill fotbollsplanerna.

Nyhetsbild

Bothniarundan körs i helg – veteranbilar tågar genom Jakobstadsnejden

Den årliga Bothniarundan ordnas lördag 6 juli. Årets rutt har bestämts och kartlagts.

Nyhetsbild

Digert program när Krombidan fyller 20 år

KRONOBY På lördag firas Krombidan för 20:e gången i Kronoby kyrkby. På programmet står allt från yoga och käpphästtävling till bakluckeloppis och byatävling.

Nyhetsbild

Dags för Wasa Football Cup – så här fungerar årets stora fotbollsfestival

Från 69 olika städer kommer lag för att delta i årets Wasa Football cup, som tillhör en av Finlands tre största juniorturneringar i fotboll. Den femte juli drar den årliga turneringen igång och pågår i tre dagar.

Nyhetsbild

Deltagarrekord i Maxmo – över 500 sprang undan cancer

MAXMO För tredje året i rad inleddes Vörådagarna med evenemanget "Spring undan cancer". På söndagen slogs det tidigare deltagarrekordet med bravur.

Nyhetsbild

Över 3400 personer kom för att se Vikingarna vid Åminne folkpark

Arrangörerna är nöjda med biljettförsäljningen och riktar sin tacksamhet till alla som varit med och ordnat evenemanget.

Nyhetsbild

Bergö har hittat sätt att visa upp sig – satsar på träffsäkra sommarevenemang

Djurgaranti på vandringsleden, en festival som artisterna inte tackar nej till, en mobil danslave och en marknad där var fjärde bybo är funktionär. Var finns det här? På Bergö.

Nyhetsbild

92-åriga Lisa Häggvik fick träffa sin stora idol vid Åminne – "Nu känns det bra"

Vikingarnas Christer Sjögren är Lisa Häggviks stora idol. I och med dansbandets spelning på lördag fick hon en chans att träffa honom. Häng med på en rundtur i vimlet!

Nyhetsbild

Yngve Dahl har inte missat en enda postrodd – deltog i år för trettionde gången

Vissa år har de rott hela vägen, andra år har det gått att segla över Kvarken. Den rutinerade Yngve Dahl berättar om sina postroddsminnen.

Nyhetsbild

Video: Folkdansare i alla åldrar bjöd på dans

JAKOBSTAD Kring 150 folkdansare från olika håll i Svenskfinland dansade på både gågata och torg på lördagen. Den yngsta dansaren var bra två år.

Nyhetsbild

Se bilder: Årets postrodd är i gång – "Vi seglar i sju knop"

KORSHOLM Jannike Taflin och de andra roddarna på båten Syhlvia har det hellre trevligt än tungt. Men i år finns goda förutsättningar för att både ha det morsamt och satsa på en fin placering.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i helgen i Österbotten

1

Vad är du intresserad av? Är det Vikingarna, postrodden, teater eller världsarvspaddling? Se vår lista på ett urval av helgens händelser här.

Nyhetsbild

Tjärdalen i Seljes tänds för tredje gången – nypremiär för Näver-Ant

NEDERVETIL Tjärdalsveckan engagerar hela Nedervetil. Trots att tjärbränningen står i centrum under veckan bjuds det på mycket annat program. Bland annat pjäsen Näver-Ant som får nypremiär.

Nyhetsbild

Kom hit! Här finns jobb– rekryteringsmässan som ger individen en chans och kommuner sin glans

JAKOBSTAD Inför årets rekryteringsmässa ligger invånarna och potentiella invånare i fokus. Målet är att charma besökarna med jakobstadsregionens breda utbud.

Nyhetsbild

Multikulturell kafékarneval i Bennäs – "Vi vill bjuda in alla"

PEDERSÖRE Ett evenemang som vill föra kulturerna samman ordnas i Pedersöre. Bland annat en spännande äventyrsbana, en hoppborg och livemusik erbjuds.

Nyhetsbild

Tottesunds herrgård får nytt liv i sommar

MAXMO Nyrenoverade Tottesunds herrgård erbjuder mångsidigt program i sommar. "Vi vill skapa nytt liv på Tottesund", säger Håkan Nylund, ordförande för Maxmo hembygdsförening. 

Nyhetsbild

Frikyrkor bjuder in till konferens – "Vi vill bidra och ta vårt ansvar"

1

JAKOBSTAD "Ge det vidare" är temat för den sommarkonferens som ordnas i Jakobstad från och med torsdag. Tillsammans med över hundra volontärer vill arrangörerna skapa en plats för gemenskap och vila.

Nyhetsbild

Midsommarstången restes på Kimo bruk även i år – se bilderna här!

ORAVAIS Traditionsenligt kläddes midsommarstången i Kimo. Det fina vädret, musik och dans lockade många till Kimo bruk under fredagseftermiddagen för att hjälpa till med att resa midsommarstången.

Nyhetsbild

Boule lockar pensionärer från Österbotten – 100 tävlade i Jakobstad

JAKOBSTAD På onsdag ordnades Österbottens boulemästerskap av Svenska pensionärsförbundet. Evenemanget lockade 88 deltagare samt några familjemedlemmar och andra bekanta.

Nyhetsbild

Midsommarstången restes vid Rosenlund

JAKOBSTAD Den urgamla traditionen att resa midsommarstång lever kvar vid Rosenlund i Jakobstad. På onsdag kväll restes den i sällskap av musik som framfördes av spelmän.

Nyhetsbild

En god idé kan ge 200 000 euro

Inför Svensk-Österbottniska samfundets 100-årsjubileum ordnas en tävling där idéer som kan främja konst, kultur eller vetenskap efterlyses.

Nyhetsbild

Regnbågsfolket vill samarbeta – målet ett stort Pride Österbotten

KARLEBY Det blir en österbottnisk prideparad även 2020. Då står Karleby på tur. Nu vill Setas ordförande i Vasa och arrangören av Karleby Pride samarbeta – och skapa ett österbottniskt regnbågsnätverk.