Lokalt

Evenemang

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Nygrundad djurrättsförening samlas i Vasa – vill sprida information om pälsnäringen

VASA Ett tiotal djurrättsaktivister samlas på gågatan Vasa på lördag för att uppmärksamma pälsnäringen i Finland. Det är den nygrundade föreningen Finland Fur Animal Save som står bakom initiativet. – Det är inte fråga om någon manifestation eller demonstration, vi vill helt enkelt informera allmänheten om vår verksamhet och sprida vårt budskap, säger Niina Kuorikoski.

Nyhetsbild

Kvarkentrafiken jubilerar – firar med att blicka både framåt och bakåt

Det har gått 70 år sedan Kvarkentrafiken inleddes och 5 år sedan Umeås och Vasas gemensamma rederi NLC Ferry grundades. För att uppmärksamma detta ordnas i dag ett seminarium ombord på Wasa Express.

Nyhetsbild

Lars Sund diskuterar tvåspråkighet i Jakobstad

JAKOBSTAD Österbotten hör till de mest framgångsrika regionerna i Finland. Tvåspråkigheten här är en viktig faktor för utvecklingen.

Nyhetsbild

Kända spelexperter besöker Jakobstad

JAKOBSTAD Eugen Sudak och Tom Kinniburgh vet allt som är värt att veta om dataspel. I slutet av september besöker de Jakobstad i samband med Yrkeshögskolan Novias evenemang QvarkCon.

Nyhetsbild

Lannäslund höll öppet hus

JAKOBSTAD Sol, hundskall, kaffe, lotteri och korv var alla ingredienser under lördagens öppet hus på Lannäslund.

Nyhetsbild

"Gambämark" har premiär – Se våra bilder från minglet

VASA Med folkdräkt, glamour och en smula skumvin har nu Wasa Teaters storsatsning "Gambämark" premiär. Publiken samlades i ett fullsatt Ritz innan föreställningen och humöret var på topp. Många ville se KAJ:s nya musikal på lördagen.

Nyhetsbild

Sover du ute i natt? Skicka in bilder till oss!

I natt ordnas evenemanget Sova ute i Finland. Tillbringar du natten i tält eller under bar himmel? Skicka in dina bilder till oss.

Nyhetsbild

Karlebypris delades ut på Handelns och kulturens natt

KARLEBY

Handelns och kulturens natt lockade återigen folkmassorna till Karleby centrum. Karlebypriset delades ut till två aktörer som gjort en betydande arbetsinsats för kulturen i regionen.

Nyhetsbild

Doktorerna fick sina hattar och svärd

VASA 85 doktorer och hedersdoktorer fick ta emot insignierna som hör titeln till när Vasa universitet ordnade högskolevärldens högtidligaste fest: doktorspromotion.

Nyhetsbild

Att göra tillsammans ledstjärna i Karlebys 400-årsjubileum

1

KARLEBY Karleby är i full gång med att planera 400-årsjubileet år 2020. Stadsdirektör Stina Mattila berättar att inbjudan förstås skickats till svenska kungahuset och hon hoppas innerligt att någon därifrån kan besöka Karleby och delta i festligheterna.

Nyhetsbild

För Fredrik är varje dag en kamp mot speldjävulen

JAKOBSTAD Svart kaffe, cigaretter och pajazzo. För den unga Pedersörebon Fredrik Nygård var de äldre killarna som stod vid spelmaskinerna idoler. Det som började med små slantar växte till ett fruktansvärt missbruk.

Nyhetsbild

Renässansrockstjärnan Bruce Dickinson drog fullt hus

Superstjärnan Bruce Dickinson kryddade sin show med brittisk humor och han är definitivt en sann tusenkonstnär med snudd på renässansmänniska.

Nyhetsbild

Känsla av rockkonsert i Campus – Maiden-fansen har strömmat till

KARLEBY Senare i dag kommer Bruce Dickinson att föreläsa i Campushallen i Karleby. Tillställningen inleds klockan två och redan när dörrarna öppnades en timme tidigare var det gott om folk som köade.

Nyhetsbild

Shopping, Redrama och jubileumsstart – handelns och kulturens natt på fredag

KARLEBY På fredag kväll fylls Karleby centrum än en gång av shopping och kulturupplevelser i en salig blandning. Redrama är kvällens stjärna.

Nyhetsbild

1700-talet fascinerar forskare

KARLEBY Det spännande 1700-talet uppmärksammas på Kyrkbacken i Karleby på lördag. Kvinnors klädsel är ett tema. Det är samtidigt ett tillfälle för besökarna att ta fram folkdräkten.

Nyhetsbild

Händer i dag: Superstjärnan föreläser i Karleby

KARLEBY I dag har det blivit dags för Bruce Dickinson att föreläsa i Karleby. Iron Maiden-sångaren gästar Medirex seminarium i Campushallen.

Nyhetsbild

Framtiden i fokus på Rotaryseminarium – näringsministern en av talarna

JAKOBSTAD Digitalisering, energiproduktion och världsekonomi – hur ska det gå i framtiden? Den 22 oktober föreläser ett gäng namnkunniga på Rotaryklubben Pietarsaari-Mässkärs framtidsseminarium.

Nyhetsbild

Håkan är gemenskapsföretagare – alla intäkter går till samhället

KORSHOLM Håkan Björk vill inte kalla sig en god man. Men han är en person som brinner för landsbygden, som vill hjälpa människor och som tror på det allmänna goda. Därför sysslar han med gemenskapsföretagande: – Modellen tar det bästa ur såväl kapitalismen som socialismen.

Nyhetsbild

Förslag: Slå ihop medeltida dagar och handelns natt

KARLEBY Det finns planer på att slå ihop två av de absolut största evenemangen i Karleby under året – nämligen medeltida dagarna och handelns och kulturens natt.

Nyhetsbild

De bjuder in till åktur i rullstol

På fredag är det inte bara marknad i Nykarleby. Alla de som besöker marknaden får därtill testa sina gränser, eller hur det känns att ta sig fram i rullstol eller göra en stadspromenad utan att se.

Kontroversielle rapparen kom till tro - nu besöker han Österbotten

Hiphop-artisten Sebastian Stakset förändrade sitt liv radikalt. Den tidigare förgrundsfiguren i Kartellen lämnade ett liv med droger och kriminalitet - numera åker han omkring och berättar om sin kristna tro.

Nyhetsbild

Torpmästarna korades

JAKOBSTAD Under perfekta yttre omständigheter kunde traditionella Torpmästerskapen i hästskokastning avgöras på måndagskvällen.

Nyhetsbild

VIDEO: Folkfest när jättepark invigdes: "Det här är så häftigt"

KARLEBY Varmt väder, massor med folk och stämningen på topp. Det blev något av en folkfest när nya Brita Marias park invigdes i Karleby på måndagskvällen.

Nyhetsbild

Lintilä ser företagen som de viktigaste aktörerna

KARLEBY Näringsminister Mika Lintilä säger att regionalpolitiken inte ska skapa och förstärka motsättningar. Han tycker att begreppet regionalpolitik för ofta ges en negativ klang.

Nyhetsbild

Concordias roadshow landar i Kronoby

KRONOBY Den 5 september, på företagardagen, landar Concordias roadshow i Kronoby.

Nyhetsbild

Träbåtskavalkaden lockade folk till Gamla hamn

JAKOBSTAD Föreningen Gamla hamn i Jakobstad livade upp den gamla traditionen med skjulfest i kombination med en träbåtskavalkad för allmänheten.

Nyhetsbild

Mika Lintilä besöker Karleby – regionpolitik på agendan

KARLEBY På måndag besöker näringsminister Mika Lintilä (C) Karleby och det ordnas en träff för allmänheten i stadshuset.

Nyhetsbild

Rohans resliga riddare red in i Karleby - de medeltida dagarna är här

KARLEBY Riddarparaden genom Karleby är ett tydligt tecken på att de medeltida dagarna nu har börjat.

Nyhetsbild

Livligt året om på Villa Elba – språkbadsklasser från hela landet kommer på lägerskola

KARLEBY Cirka 70 procent av verksamheten på ungdomscentret Villa Elba är just ungdomsverksamhet. Men servicen till företag och organisationer är också viktig. På fredagen höll Villa Elba öppet hus.

Nyhetsbild

Villa Elba presenterar sig – håller öppet hus på fredag

KARLEBY På fredag är det öppet hus på Villa Elba i Karleby, då alla ungdomscentren i Finland firar sin 25-åriga takorganisation.

Nyhetsbild

Medeltiden är tillbaka – 7000 personer väntas till Kyrkbacken

KARLEBY Bussarna går nonstop från centrum och uppemot 7000 besökare väntas vilja få en glimt av medeltiden i helgen, då den återvänder till Karleby för åttonde gången.

Nyhetsbild

Veneziaden i full gång

KARLEBY Veneziadfirandet var i full gång hela lördagen i Karleby. Sundrodden, Barnens dag och polisens stora cykelauktion var bara några av programpunkterna på elden, vattnet och ljusets dag.

Nyhetsbild

Fallskärmshoppare tävlade i Vasa – "Få hobbyer som är lika sociala"

VASA Människor med passion för att hoppa från hög höjd samlades i Vasa för höstens fallskärmstävling. Även om det var en tävling låg större fokus på att det skulle vara kul. Och det verkade deltagarna ha.

Nyhetsbild

Hur firar du villaavslutning? – skicka in dina bilder till oss!

Någon firar villaavslutning med en lasershow. En del firar med kräftfest hemma och andra med marschaller och bastu på stugan. Hur firar du villaavslutning? Skicka in dina bilder från firandet till oss.

Nyhetsbild

Åskskurar ackompanjerade öppningen av Veneziaden

KARLEBY Det var tunnsått med folk på torget när Veneziaden officiellt öppnades, men småningom vågade fler och fler trotsa åskskurarna.

Nyhetsbild

Ordnar gemensamt firande under venetiansk

JAKOBSTAD Högtider ska man inte fira ensam, tycker Gunilla Luther-Lindqvist och hennes man Bertel. I år är det femte året i rad de bjuder in till ett gemensamt firande av venetiansk afton.

Nyhetsbild

Lasershow ersätter Veneziadfyrverkerier – oförglömlig show utlovas

KARLEBY I år ska inga husdjur störas av fyrverkerier under Veneziaden. Som första stad i Finland satsar Karleby i stället på en stor lasershow.

Nyhetsbild

Veneziaden kickade i gång med starka män

KARLEBY Ett gäng starka män inledde Veneziaden i Karleby med att tävla mot varandra i SCL Finnish Open Strongman. Stockar lyftes, långtradare drogs och och tunga saker bars. Publiken hejade friskt, speciellt på Karlebybon och tidigare fotbollsspelaren Mikko Annala. Vann gjorde ändå Aivars Smauskelius från Lettland.

Nyhetsbild

Drifting-tävling stänger av gator i Karleby på lördag

KARLEBY Finlands största drifting-tävling ordnas på lördag i centrala Karleby. Ett fyrtiotal bilar kommer att bjuda på fart och oljud, lovar arrangörerna som inte prutar på säkerheten.

Nyhetsbild

Cirka 960 flossade till nytt inofficiellt finskt rekord i Jakobstad

JAKOBSTAD Det tidigare inofficiella finska rekordet för antal flossare är 750 stycken. Det slogs i Jakobstad i onsdags när cirka 960 flossade loss under evenemanget Spotlight.

Nyhetsbild

Skinnari: Tack vare exporten kan social- och hälsovårdsreformen fortgå

KARLEBY Sex socialdemokratiska riksdagsmän har besökt industrier i Karleby och Jakobstad. Socialdemokraternas vice ordförande Ville Skinnari hyllar Karlebyregionens exportindustri, men finansministern Petteri Orpo borde byta åsikt om farledsfinansieringen anser han.

Nyhetsbild

Vädret inget hinder för årets Spotlight

JAKOBSTAD Regnet stoppade inte Jakobstadsborna från att ta del av årets upplaga av Spotlight. I centrum bjöds det på workshoppar, torgförsäljning och årets största snackis – flossrekordet.

Nyhetsbild

Cirka 150 springer After Eight run

JAKOBSTAD Ungefär 150 personer och en hund började springa, eller gå, genom Jakobstad en minut över åtta på onsdagskvällen. Då gick starten för stadsloppet AE Run.

Nyhetsbild

Spotlight är i gång

JAKOBSTAD Scenen är på plats på torget. Kvällstorgets försäljare lika så. Nu drar årets Spotlight igång.

Nyhetsbild

Små marginaler i socialt mästerskap

JAKOBSTAD Stämningen var på topp på Segelsundsplanen i Jakobstad på onsdag. Över hundra pensionärer var på plats för att göra upp om titeln som finlandssvenska pensionärsmästare i boule. Alla kan inte vinna, men det gör inte så mycket.