Lokalt

Forskning & utbildning

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Jutta ger ett år av sitt liv till studentkåren – "Ibland känns det som ett heltidsjobb"

VASA Jutta Maunula sätter de egna studierna på is för att satsa på Åbo Akademis studentkår ÅAS verksamhet. Jobbet, som inte egentligen är ett jobb, innebär ibland 12-timmars arbetsdagar. Men enligt Maunula är det värt det.

Nyhetsbild

Fuktskadade byggnader gör barn hesa – "Viktigt behandla hosta"

JAKOBSTAD Nästan vart tionde barn som vistas i en fuktskadad byggnad lider av heshet. Bland allergiska barn är andelen hesa ännu större. För att undvika röstproblem som vuxen är det viktigt att behandla barns hosta.

Nyhetsbild

Dyslexi blir hinder i digitalsamhället – men tekniken kan också hjälpa

VASA

För människor med läs- och skrivsvårigheter är den digitala vardagen ett problem. Men tekniken erbjuder också lösningar. Det vill ett nytt österbottniskt projekt upplysa om.

Nyhetsbild

Forskare: Alger och sjögräs kan göra bränsle av avloppsvatten

VASA Kan näringen från avloppsvattnet bli till bränsle? Ja, om man odlar alger i vattnet och gör biogas av dem, svarar forskaren Andreas Willfors. Med resterna kan man sedan gödsla åkrarna.

Nyhetsbild

Hjälper unga att förverkliga drömmar – "Kom ut ur garderoben"

JAKOBSTAD Christoffer Strandberg uppmanar ungdomar att modigt följa sina drömmar. Att många saknar storsinta drömmar är ett tecken på ungas osäkerhet.

Nyhetsbild

En buss kommer lastad med hängivna lärare och studerande från Åbo Akademi

KARLEBY Den turkosa ÅA-bussen har ett digert program. Under sex veckor kör den via så gott som alla svenskspråkiga gymnasier. På tisdagen var det elever vid Karleby svenska gymnasium som fick information om både Åbo Akademi och studiestaden Åbo.

Nyhetsbild

Bara roligt för barn och personal på kielistigen

– Det är bra för att det är så roligt, svarar Liné på frågan vad hon tycker om att det i hennes dagis talas finska då och då under dagen.

Nyhetsbild

ÅA-studerande om SD:s popularitet: "Det finns ett missnöje som bara växer"

VASA Den här kvällen sitter ett gäng samhällsvetarstuderande i Vasa och följer med valvakan i Sverige med stort intresse. Då ämnesföreningen Politivas ordnar valvaka är samtalsämnet givet: Sverigedemokraterna och varför de blivit så populära.

Nyhetsbild

Viola Storbacka vill ge sin skola en andhämtningspaus

KRONOBY Efter några år med många förändringar vill Viola Storbacka, ny rektor för Kronoby gymnasium, ge både lärare och studerande ett lugnare läsår.

Nyhetsbild

Anki åkte till Kambodja som utbildare: "Jag är så glad att jag vågade"

KARLEBY Anki Mannström åkte till Kambodja för att hjälpa, men kom hem med många egna lärdomar. Hon vill uppmana andra att ta chansen att vidga sina vyeer.

Nyhetsbild

Nu börjar promotionen av 76 doktorer i Vasa – se bilderna

VASA På fredagen promoveras 76 doktorer vid Vasa universitet, fler än någonsin tidigare under universitetets 50-åriga historia. Se bilder från när de får sin doktorsvärdighet.

Nyhetsbild

Rekordmånga doktorer promoveras i Vasa – rektor ser behov av akademiskt kunnande

VASA Hela 76 doktorer är anmälda till promotion vid Vasa universitet. I dagarna tre firas den högtidligaste av de akademiska festerna.

Nyhetsbild

Folkhälsan startar ny utbildning för massörer i Vörå

VÖRÅ

Från och med oktober kan färdigt utbildade massörer gå en specialyrkesutbildning på svenska i Vörå.

Nyhetsbild

Nytt modersmålsprov i studentexamen – "Upplägget är spännande"

NYKARLEBY Modersmålsprovet i studentexamen förnyas. Förutom att provet för första gången skrivs i digital form, så ändrar även uppbyggnaden.

Nyhetsbild

Beslut fattat i Övis-gate: Vasa och Övis får bakläxa av Regionförvaltningsverket

VASA I våras nekades Romeo Boussir plats i Vasa övningsskola. Fallet har nu granskats av myndigheterna. Det avslöjar brister i hur staden och Övis hanterat elevfrågor.

Nyhetsbild

Jämställdhet temat när Åbo Akademi inledde läsåret – "Inget vi ska ta för givet"

VASA Vi måste arbeta för jämställdhet varje dag, också inom studievärlden. Det menar Wasa Teaters chef Åsa Salvesen, som höll tal när Åbo Akademi invigde läsåret i Vasa. Det blir ett läsår där man åter tvingas hålla strama ekonomiska tyglar.

Nyhetsbild

Pedersöre satsar på rektorerna – mer tid till både samarbete och pappersarbete

PEDERSÖRE Sursiks rektor Martin Ahlskog är nu också rektor för Pedersöre gymnasium. En gemensam ledning och fler rektorstimmar ska underlätta både skolornas samarbete och arbetet med det ökade pappersarbetet.

Nyhetsbild

Diabetesforskning i Österbotten ger resultat – i framtiden kan behandlingen skräddarsys

JAKOBSTAD En sällsynt genmutation, som är vanligare i Österbotten, minskar risken för diabetes utan att ha några skadliga effekter. Den här upptäckten kan ge upphov till nya läkemedel mot sjukdomen.

Nyhetsbild

Viria stöder Novias medelinsamling – skänker 10 000 euro

Yrkeshögskolan Novia får en stor donation av teknologibolaget Viria. Företaget stöder skolans medelinsamingskampanj med 10 000 euro.

Nyhetsbild

Pedersörebo har tagit fram verktyg som löser matematiska och praktiska problem

ESSE

Pedersörebon Jan Kronqvist har forskat fram ett matematiskt verktyg. Verktyget kan till exempel användas för att göra produktionen i en fabrik miljövänligare eller för att hitta den effektivaste strålbehandlingen för en cancerpatient.

Nyhetsbild

Maria blir operatör på nödcentralen efter 20 år i olika företag – "Det här är väldigt intressant"

VASA Vasabon Maria Teräs är politices magister med inriktning på nationalekonomi. Efter tjugo år inom administration och personalförvaltning vill hon bli nödcentralsoperatör. Hon är en av sexton på den tvåspråkiga kursen i Vasa.

Nyhetsbild

Konstdonationer skulle ge Karleby internationell prägel – "Konstsamlarna vet att verken inte hamnar i ett lager"

KARLEBY Karleby står i beråd att ta emot närmare tusen konstverk från utländska konstsamlare. Det handlar främst om så kallad outsider-konst och naiv konst som doneras till K.H.Renlunds museum.

Nyhetsbild

Forskning: Finlandssvenska par tjänar mer än andra par – "Mannens inkomster styr"

I familjer där båda parter talar svenska är inkomsterna störst. Samtidigt är inkomstfattigdom vanligare bland finlandssvenskar än andra par, visar Camilla Härtulls forskning.

Nyhetsbild

Insamling kan ge landsbygdsforskningen i Vasa nytt liv: "Stödet från regionen är stort"

VASA Nästan en halv miljon euro har samlats in för att trygga en professur vid landsbygdsforskningen på Åbo Akademi i Vasa. Enheten har saknat professor sedan 2016.

Nyhetsbild

Forskningsfartyg utforskar Kvarken i tre veckor – räknar sälar och föreslår höjd skyddsstatus

1

Kvarken ska undersökas med dykare, drönare och undervattenskamera i tre veckor. Amerikanska havsforskningsorganisationen Oceana ligger bakom. Föreslår höjd skyddsstatus men bibehållen fartygstrafik.

Nyhetsbild

Nu går kockandet som på räls i Cronhjelmskolan

LARSMO Det nya köket i Cronhjelmskolan har kommit i gång och hittills har de båda kockarna varit nöjda. Det finns mer utrymme att arbeta på och utrustningen är modern.

Nyhetsbild

Böcker på surfplatta vanligare i skolorna – "Ebban ska locka till läsning"

KORSHOLM Genom att lyssna på ljudböcker kan elever bli intresserade av att läsa. Det hoppas i alla fall Kuni-Vassor skolas rektor Tomas Koskinen. – Det elektroniska biblioteket Ebban har fungerat som ett bra komplement till skolbiblioteket, säger han.

Nyhetsbild

Seriös aktör har visat intresse för att driva Nordiska konstskolan

KARLEBY Förhandlingar förs som bäst, medger stiftelsens ordförande Brit Stenman. Karleby stad är också gärna med och stöder verksamheten, men stadsdirektör Stina Mattila är besviken över att inte ha blivit kontaktad innan beslutet om nedläggningen fattades.

Nyhetsbild

Läsårsavgifter har inte avskräckt utländska studerande - Centria får över 900 000 euro

KARLEBY Centria befarade att läsårsavgifterna för vissa utländska studerande skulle minska antalet sökande till skolan. Så blev det inte, tvärtom. 180 studerande har betalat sammanlagt över 900000 euro till skolan.

Nyhetsbild

Kulturfonden satsar på tvåspråkighet – stort intresse från finskspråkigt håll

VASA Intresset är stort bland finskspråkiga aktörer för Svenska Kulturfondens projekt för samarbete över språkgränsen. I Vasanejden är bland annat Åbo Akademi, Korsholms gymnasium och Kyrönmaan lukio aktuella med projekt på temat levande tvåspråkighet.

Nyhetsbild

Oxhamnselever sköter om värdefull kulturmiljö

VIDEO Nynäsbacken är ett område som är viktigt sett både till natur och historia. På tisdagen turas Oxhamnsåttorna om att räfsa ihop och störa upp hö på området.

Nyhetsbild

Konstskolans studierektor: "Det här är en internationell tragedi"

KARLEBY Karleby tappar sitt namn på den nordiska kartan för samtidskonst när Nordiska konstskolan läggs ner och det är få som förstår vad det innebär, tror studierektor Meri Linna.

Nyhetsbild

Stiftelsen vill inte kasta in handduken: "Konstskolan har en viktig funktion"

KARLEBY Stiftelsen för Nordiska konstskolan vill inte kasta in handduken utan söker olika möjligheter för att skolan ska kunna fortsätta.

Nyhetsbild

Essi står utan studieplats då konstskolan stängs: "Det är helt obegripligt"

KARLEBY Essi Pellikka från Torneå skulle om en vecka ha återvänt till Karleby för sina studier vid Nordiska konstskolan. Nu har hon ingen aning om vad hon ska göra.

Nyhetsbild

Ny tradenomutbildning slöseri med resurser enligt Centrias vice rektor

1

JAKOBSTAD Centria utbildar redan tradenomer på flera språk i Jakobstad. Att staden skulle gå in och sponsra en svenskspråkig tradenomutbildning är onödigt, enligt Centrias vice rektor Hannele Teir.

Nyhetsbild

Nedskärningarna kunde inte rädda konstskolan – "Bättre att sluta med flaggan i topp"

KRONOBY/KARLEBY Antalet studerande vid Nordiska konstskolan har under många år stadigt minskat vilket lett till en tynande tillvaro. Att studierna inte leder till någon examen kan vara en orsak, tror Tom Hansén, rektor vid Kvarnen samkommun.

Nyhetsbild

Vasa universitet och Karleby universitetscenter satsar på professur i affärsutveckling

Monica von Bonsdorff, doktor i handelsvetenskaper, har utsetts till professor i utvecklandet av affärsverksamhet vid Vasa universitet. Hon kommer däremot att arbeta vid Karleby universitetscenter Chydenius de kommande fem åren. Det är fråga om ett gemensamt forskningsprojekt som ska stöda företagslivet i regionen.

Nyhetsbild

Kronoby MI söker kompisar till invandrare och ensamma

KRONOBY Kronoby Mi söker personer som vill bli sport- eller kulturkompisar. Meningen är att invandrare ska integreras och ensamma inkluderas i samhället genom kompisverksamheten.

Nyhetsbild

Arbis bjuder på gott och blandat och nya brott i Nykarleby

– Vi tycker själva att vi fått till en bra blandning av nyheter, gamla klassiker och ett utbud på kurser som passar olika smaker och olika åldrar. Det säger tf rektor Michaela Dahlsten och kurssekreterare Heidi Kronqvist, kvinnorna bakom årets kursupplägg i Nykarleby.

Nyhetsbild

KP24: Nordiska konstskolan slutar

KARLEBY Nordiska konstskolan i Karleby gapar tom. Detta efter att samkommunen Kvarnen har beslutat sig för att avsluta upprätthållandet av skolan.

Nyhetsbild

Jakobstad kan få svenskspråkig tradenomutbildning – diskussioner förs med Novia

JAKOBSTAD En svenskspråkig utbildning av tradenomer i Jakobstad som skulle ha 30 platser och starta redan nästa höst. Det är förhoppningen för stadsdirektör Kristina Stenman som sedan i våras utreder möjligheten i diskussion med yrkeshögskolan Novia.

Nyhetsbild

I Resursskolan finns det tid att se alla skolbarnen varje dag

JAKOBSTAD En skola som är tillåtande och ser varje elev, som fokuserar på det positiva och ger alla en möjlighet att hitta tillbaka till sig själv. Det är Resursskolan i Jakobstad, som till höstterminen har fått elevplatser också för högstadie-elever.

Nyhetsbild

Bonga bäver på safari, sy i trikå och gör din egen korv

PEDERSÖRE Pedersöre Medborgarsinstituts nya kursprogram för 2018-2019 dimper ner i postlådan nu på fredag. Kurserna följer dagens trender och det ekologiska är i fokus.

Nyhetsbild

Insekter kryper in i kursutbudet i Jakobstad

JAKOBSTAD Det fanns inte särskilt många recept med gräshoppor, men Jakobstads Arbis hittade till slut något som funkar. Att odla och tillreda insekter är en av drygt 500 kurser som Jakobstads Arbis erbjuder.

Nyhetsbild

Nervösa och glada ettor fick börja skolan

JAKOBSTAD Nitton förväntansfulla ettor samlades på skolgården vid Vestersundsbyskola på tisdagen. Samtidigt börjar en av stadens språkbadsgrupper i en av skolans byggnader.