Lokalt

Forskning & utbildning

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

De hjälper föreningar att vara redo när reformerna kommer

VASA Föreningarna i Österbotten bildar många nätverk. Men de kan bli bättre på att hitta varandra. Pia Söderholm hjälper dem med det.

Nyhetsbild

ÅA utreder flytt av Övis gymnaisum till Academill

VASA Åbo Akademi utreder för- och nackdelar med en flytt av Vasa övningsskolas gymnasium till Strandgatan där lärarutbildningen redan huserar. Ett beslut i frågan ska tas under våren 2019.

Nyhetsbild

Kvarnen ska lära kineser om det finländska skolsystemet

KRONOBY Till nästa år planeras ett nytt projekt vid Kronoby folkhögskola. Det blir ett samarbetsprojekt med staden Wuhan i Kina och målet är att introducera lärare och utbildningsansvariga i det finländska skolsystemet.

Nyhetsbild

Quiz: Hade du klarat frågorna i gymnasiaden?

Gymnasiaden bjöd på tuffa frågor i alla läroämnen. Nu är det din chans att briljera med din allmänbildning.

Nyhetsbild

Optima flyttar Valma-utbildningen – hoppas på synergieffekter

1

JAKOBSTAD I och med den minskade statsfinansieringen söker Optima nu kostnadseffektiva lösningar för verksamheten. Därför vill man nu flytta den så kallade Valma-utbildningen till Jakobstad.

Nyhetsbild

Helsingfors universitet raggar österbottningar på turné

KRONOBY Information gör det inte bara lättare att välja studier, utan också lättare att välja bort alternativt. I alla fall om man får tro några Kronobyabiturienter.

Nyhetsbild

Lohmann: Elever behöver lärare som lär ut kunskap

Vasa Elever lär sig dåligt när de söker kunskap själva. Det stressar deras hjärnor och en stressad hjärna kan inte ta in ny kunskap. De behöver lärare.

Nyhetsbild

Språkundervisningen ska börja tidigare – Jakobstad testar redan

1

JAKOBSTAD Jakobstads finskspråkiga skolväsende har fått statliga pengar på cirka 19.000 euro för att kunna erbjuda frivillig svenska från årskurs 1 detta läsår.

Nyhetsbild

Ytteresse skola byggde egen läskoja – blev en succé

PEDERSÖRE

Detta år satsar Ytteresse skola extra mycket på läsningen. Tack vare skolans egenbyggda läskoja har elevernas läslust ökat.

Nyhetsbild

Nu ska småbarnen i Larsmo lära sig finska: "Vi vill ge alla en bättre start"

LARSMO Barnen i Larsmo ska få en mer positiv bild av finskan redan i daghemmen, dagklubbarna och förskolan. Ett nytt projekt tar in språket i vardagen.

Nyhetsbild

Skotsk mus och finländsk patient knäcker Parkinson

En internationell forskargrupp har upptäckt ett genetiskt fel som förorsakar den neurologiska sjukdomen Parkinson. En skotsk mus och en finländsk patient ledde forskarna i rätt riktning.

Nyhetsbild

Byaforskare: Lepplaxboken är ett uppslagsverk för generationer framöver

PEDERSÖRE Del två av boken Lepplax är klar. Minnen från skolan, utbildningen, idrotten, kulturen, föreningslivet och hästarna i Lepplax har samlats in genom berättelser och bilder.

Nyhetsbild

Också chefen kan lära mer på jobbet – "Jag har utvecklats både som människa och chef"

JAKOBSTAD Läroavtal är ganska vanliga på Snellman. För över 20 år sedan fick den första anställda sin grundexamen via läroavtal. Nu är det cheferna som sitter på skolbänken.

Nyhetsbild

ESSÄ: Alger – en plåga eller framtiden?

Kan alger vara något bra? Algblomning, eller rättare sagt alg- och bakterieblomning, är något som de flesta tyvärr känner till. Jag vill förklara när alger kan vara något positivt, och hur vi kan dra nytta av att till och med odla alger.

Nyhetsbild

Folkhögskolan breddar och ökar kursutbud i Nykarleby

Det är mycket på gång vid Kristliga folkhögskolan i Nykarleby, både när det gäller yrkesutbildning, men också utbildning som förbereder nyanlända för ett fullödigt liv i sitt nya land.

Nyhetsbild

Ida Kronholm slutar som rektor

JAKOBSTAD Jakobstads svenska bildningssektion har gjort en rad utnämningar vid Kyrkostrands skola. Flera är att vänta inom kort.

Nyhetsbild

ÅA i Vasa sänker språkkraven till lärarutbildning i språkbad

VASA För finskspråkiga som söker till lärarutbildningarna i språkbad räcker det med studentexamensvitsordet cum laude i lång svenska och magna cum laude i medellång svenska.

Nyhetsbild

Landsbygdsforskning i Vasa vädrar morgonluft – "Men det största hindret återstår"

VASA Med en halv miljon euro i insamlade medel och fakultetsrådets godkännade tar landsbygdsforskningen vid Åbo Akademi i Vasa ett stort steg närmare förverkligande.

Nyhetsbild

Auvo Rauhala blir arbetslivsprofessor på Åbo Akademi

Åbo Akademi har utsett sin första arbetslivsprofessor. Det är pensionerade chefsöverläkaren vid Vasa centralsjukhus, Auvo Rauhala som är knuten till ämnet vårdvetenskap vid fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier.

Nyhetsbild

Turismutbildningen: ett smörgåsbord av möjligheter

JAKOBSTAD En helt ny utbildning inom turism planeras på Optima. Inledningsvis är målgruppen vuxna som redan jobbar i branschen.

Nyhetsbild

Elever med utländsk bakgrund ökar på Lukio – Rotary donerar böcker

JAKOBSTAD Nu kan eleverna som läser finska som andra språk botanisera i ett antal lättlästa romaner.

Nyhetsbild

Muntliga prov kan bli aktuella i studentexamen

Från och med våren 2019 består studentskrivningarna helt och hållet av digitala prov. Men förändringen kommer inte att stanna upp.

Nyhetsbild

Digitala studentprov förändrade mattelektionerna på Vasa gymnasium

VASA

Nu är hela studentexamen digital. Nästa år övergår matematiken som sista ämne till det nya systemet. På Vasa gymnasium har man förberett de studerande genom att bland annat ordna digital undervisning och digitala prov.

Nyhetsbild

Servitören är ansiktet utåt – de jobbar och lär sig yrket på samma gång

JAKOBSTAD Servitören är restaurangens ansikte utåt och nöjda gäster är arbetets mål. Jennifer, Malin och Daniela har valt att lära sig mer om servitörsyrket via läroavtal.

Nyhetsbild

Läroavtal ger många möjlighet att studera – "Ett billigt sätt att höja sin kompetens"

Den nya utbildningslagen ger både unga och vuxna möjlighet till flexibla studier. Det går att kombinera traditionell utbildning i klassrum med läroavtal på en arbetsplats.

Nyhetsbild

Jämlikheten i den finländska skolan blir sakta sämre

Barnets sociala och ekonomiska bakgrund har större inverkan på skolframgången än tidigare.

Nyhetsbild

Linda Lindholm blir tf vd för Åbo Akademis Studentkår

Politices magister Linda Lindholm har blivit utnämnd till tf verkställande direktör för ÅAS. Hon ersätter Patrik Fellman som avgår från tjänsten.

Nyhetsbild

Kvarnen först i Finland med polisförberedande utbildning

KRONOBY Hösten 2019 startar en ny, unik utbildning vid Kronoby folkhögskola. Tjugo studerande får plats på den ettåriga utbildningen som i första hand riktar sig till dem som vill söka till Polisyrkeshögskolan.

Nyhetsbild

Sporrar invandrare till företagande – söker programledare till filmer

JAKOBSTAD Sökes: invandrare som talar en god svenska och som trivs framför filmkameran. För att inspirera invandrare till företagande ska 34 videosnuttar bandas in i Jakobstad.

Nyhetsbild

Oxhamns storstädas för bättre luft – annex saneras grundligt under höstlovet

JAKOBSTAD Den rengörning av ventilationskanalerna och slutstädning som nu utförs i annexet intill Oxhamns skola ska lösa de problem lärare och elever har haft under hösten. Det hoppas Jakobstads tekniska direktör Rune Hagström.

Nyhetsbild

Bäckbyelever lär sig kemi genom att laga korv

PEDERSÖRE 32 gram havssalt, 20 gram mosad vitlök, 24 gram harissa, tre gram fänkålsfrön, med mera. Det gäller att hålla koll så måtten blir rätt i Merguez-smeten.

Nyhetsbild

Resultaten från strategiska satsningar syns inte i statistiken

KARLEBY De tyngdpunkter man valt för Mellersta Österbotten syns inte ännu i statistiken över hur förädlingsgraden utvecklats inom de olika branscherna.

Nyhetsbild

Kvarnen startar ny utbildning – förbereder för polisutbildning

1

KRONOBY I samarbete med Polishögskolan i Tammerfors startar folkhögskolan Kvarnen en ny utbildning i Kronoby.

Nyhetsbild

Många företag körs ner i onödan – tidig förberedelse inför pensionen kan hjälpa

KARLEBY Många mindre företag tynar sakta bort eftersom företagaren drar sig för att gå i pension. Monika von Bonsdorff, ny professor i utveckling av affärsverksamhet på Karleby, forskar i företagares pensionsprocess.

Nyhetsbild

Centria fick 85 000 euro från näringslivet

KARLEBY Flera betydande aktörer i det lokala näringslivet har donerat sammanlagt 85 000 euro till yrkeshögskolan Centria. Nu utmanar de både företag och privatpersoner att stöda skolans verksamhet eftersom det för hela regionen är viktigt att det utbildas kompetent arbetskraft.

Nyhetsbild

Gymnasiedag lockade 1800 ungdomar till Brändö

Gymnasieungdomar från olika delar av Österbotten fick på torsdagen bekanta sig med studiestaden Vasa. – Många vill veta hur inträdesproven är, säger Kaisa Ollila som studerar till socionom.

Nyhetsbild

Novias forskare delar med sig av sin kunskap i VBL och ÖT

VASA Varje månad kommer en essä skriven av en Noviaforskare att publiceras i Vasabladet och Österbottens tidning. Med det vill de nå ut med sina senaste innovationer.

Nyhetsbild

ESSÄ: “Revitalizing Pensala” – Pensalas återkomst

Från och med 2008 bor för första gången i historien en större andel av jordens befolkning i städer än på landet. Vi behöver väcka liv i vår landsbygd och göra byarna attraktiva igen. Varför inte börja med Pensala?

Pedersöre också med i finskt utbyte

PEDERSÖRE Pedersöre gymnasium är också med i Svenska Kulturfondens Hallå-program som ska ge studerande möjligheter att använda det andra inhemska språket på ett naturligt sätt.

Nyhetsbild

Hem och Skola vill få föräldrarna att engagera sig i barnens skolgång

Forskning visar att föräldrarnas engagemang påverkar barnens skolframgång mest. Därför startar Hem och Skola projektet "Varje förälder" som ska hitta nya sätt att engagera föräldrar.

Nyhetsbild

Beslut om YA:s flytt remitterades – beslutet enhälligt

JAKOBSTAD Söfuks samkommuns styrelse beslöt skjuta upp beslutet om Yrkesakademin i Österbottens lokaler. Förslaget var att YA skulle lämna lokalerna på Sursikbacken.

Nyhetsbild

Itälä skola får stipendiepengar för matematikprojekt

JAKOBSTAD Itälä skola vill aktivera eleverna mera på matematiklektionerna. Därför ska lärarna nu utbildas i en ny undervisningsmetod.

Nyhetsbild

Vänelever: "Skolan skulle vara annorlunda utan oss"

KARLEBY Vänelever upplever att de har en viktig uppgift. På onsdagen fick de lära känna elever med samma uppdrag i andra skolor och utbyta idéer.

Nyhetsbild

Svenfors om eventuell YA-flytt: "Vi kan erbjuda en billigare lösning"

PEDERSÖRE Kommundirektör Stefan Svenfors hoppas att Yrkesakademin ännu är öppna att diskutera den föreslagna flytten från Pedersöre till Jakobstad. Den är inte den mest ekonomiska, enligt honom.

Nyhetsbild

Lärarutbildning firar 30 år i Karleby

KARLEBY I år har det funnits klasslärarutbildning i Karleby i 30 år. I dag firas det med föreläsningar och workshopar.