Lokalt

Forskning & utbildning

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Karleby fortsätter med svensk skoldirektör på deltid – oro att rektorer får mer jobb

KARLEBY Testet med en svensk skoldirektör som samtidigt ansvarar för ungdomsverksamheten fortsätter i Karleby. Svenska sektionen oroar sig för att eleverna kommer att lida i slutändan.

Nyhetsbild

Gratis dagvård för femåringar dröjer – frågan utreds fortfarande

JAKOBSTAD I mars i år beslöt stadsfullmäktige i Jakobstad att femåringarna ska få avgiftsfri dagvård. Men nu droppar räkningarna för dagisplatserna in till femåringarnas föräldrar.

Nyhetsbild

Timmen då hela Finland stannar upp för att läsa

Alla finländare uppmanas att läsa i en timme i kväll från klockan 19 till 20. Det är första gången lästimmen Read Hour ordnas.

Nyhetsbild

ESSÄ: Därför är det vettigt att kommuner stöder forskning

Framgångar på området forskning och innovation ger en intressant inblick i hur ett samhälle prioriterar sina resurser. Görs det betydande satsningar för att nya idéer ska komma fram, prövas, och få möjlighet att utvecklas, och varför är det vettigt av en kommun att stödja forskning och utveckling lokalt?

Nyhetsbild

Thomas Karv blir snart doktor – bjuder på tips om hur EU ska hålla ihop trots brexit

VASA Vad innebär det om EU kollapsar? Den frågan fick i gång Thomas Karvs tankar för fem år sedan. Nu har han tänkt färdigt.

Nyhetsbild

De lär sig leda människor - stort intresse för Novias nya utbildning

Personlig utveckling och mer kunskap om hur man leder ett arbetsteam. Det står på önskelistan när Novias ledarskapsutbildning på engelska sparkar igång.

Nyhetsbild

Vasa övningsskola lämnar bort allt rött kött under sex veckor för klimatets skull

VASA Hållbarhet står högt i kurs på Vasa övningsskola. Nu serverar man klimatsmart mat för lågstadie- och högstadieeleverna i sex veckor.

Nyhetsbild

Nya ÅA-rektorn von Wright på premiärvisit i Vasa – höjdes till skyarna av studenterna

VASA Moira von Wright betonade ÅA som Finlands port till Norden. Hon har lyft in studerande i rektorsrådet, något som Studentkåren hyllar.

Nyhetsbild

Förberedande polisutbildning i gång i Kronoby – får hjälp av Fredrik Smulter

KRONOBY En del har svårt att klara det fysiska testet, för andra blir modersmålsessän en stötesten. Nu är den första svenskspråkiga utbildningen som förbereder för polisskolan i gång i Kronoby.

Nyhetsbild

Vasas och Karlebys flygklubbar samarbetar – "Fler borde hitta det här fantastiska intresset"

Vasa flygklubb och Karleby flygklubb ordnar fortgående flygkurser, som ger certifikat för till exempel segelflygning eller motorsegelflygning.

Nyhetsbild

Vasa centralsjukhus satsar på ett nationellt center som ska ge ännu bättre patientsäkerhet

Vasa centralsjukhus grundar ett forskningscenter som ska utveckla patientsäkerheten i hela landet. Nu söker sjukhuset en professor i samarbete med Åbo universitet.

Nyhetsbild

Internationella studerande får finländsk lärarbehörighet i Vasa – nytt magisterprogram startar nästa höst

Åbo Akademi i Vasa är först ut i landet med att erbjuda internationella studerande ett magisterprogram i pedagogik som dessutom ger finländsk lärarbehörighet.

Nyhetsbild

Finländska bryggerier skriker efter inhemsk humle – forskare försöker ge dem vad de vill ha

I takt med att ölintresset växer ökar också efterfrågan på finländsk humle. Utbudet är i dag närmast obefintligt men det försöker man nu ändra på.

Nyhetsbild

Reform för antagning till högskolor delar åsikterna: "Det finns många sidor av saken"

Betygen blir snart allt viktigare för antagning till högskolor och universitet. Förändringarna är stora, men kanske inte fullt så dramatiska som de först kan verka. Vi förklarar reformen.

Nyhetsbild

Andra stadiet ska inte vara ett låst, ångestladdat väntrum för framtiden

Nästa års reform kan göra så att unga känner att de behöver tänka strategiskt och välja kurser som lönar sig mer än andra. Men det som lönar sig är inte alltid det som är mest värt.

Nyhetsbild

Snart kan studentprovet i lång matematik avgöra chans till studier – FKF ordnar prepkurs

Sökes: Toppresterare i studentskrivningen i lång matematik. Finnes: En hjälpande hand vid Fria Kristliga Folkhögskolan i Vasa.

Nyhetsbild

Förnyad skolmat väcker känslor i Kronoby – "Vi blir inte mätta"

Skolmaten i Kronoby har förnyats med många vegetariska alternativ. En del skolbarn har inte blivit mätta vilket oroar föräldrar, elever och skola.

Nyhetsbild

Wava-institutet vill ha biträdande rektor

JAKOBSTAD Wava-institutets verksamhetsområde har vuxit och förändrats de senaste åren. Där vill man nu inrätta en tjänst som biträdande rektor.

Nyhetsbild

Kodknäckaren 2.0 släpps – succé med 700 sålda exemplar

NYKARLEBY Att förstå vad det är man egentligen läser har blivit svårare sedan allt flyttade ut på nätet. När den fysiska formen inte avslöjar vad det är för slags text behövs extra god läskompetens. Det och mycket annat lär Kodknäckaren 2.0 ut.

Nyhetsbild

Sursik och PG föreslås fortsätta med tre rektorer

PEDERSÖRE Under läsåret som gått har Sursik skola och Pedersöre gymnasium provat på en ny ledningsstruktur med tre rektorer. Nu ser systemet ut att få en fortsättning.

Nyhetsbild

De skulle åkt på skolresa i går – nu är den lagd på is: "Det känns orättvist"

Förbundet Hem och Skola vill att Korsholms kommun ser över hur pengar samlas in till skolresor. Ärendet ligger hos bildningsnämnden – nu tvingas elever vänta med sina skolresor.

Nyhetsbild

Nykarlebyborna flitiga att ge idéer till Arbiskurser - "Inga skamliga förslag hittills"

NYKARLEBY Skrattet ligger nära till hands när Arbistrion i Nykarleby berättar om höstens kurser. Just nu är den nya katalogen på väg till hushållens brevlådor.

Nyhetsbild

Dialekter i fokus när vetenskapsakademi besökte Närpes

Dialekter fortsätter fascinera forskarna. Professorer och forskare från Sverige och Finland besökte Österbotten för att bekanta sig med folkkultur. I Närpes fick de lära sig mer om finlandssvenska dialekter.

Nyhetsbild

Vandra i urskog, baka fantasitårta och lär dig ryska – Pedersöre Medborgarinstitut släpper ny kurskatalog

PEDERSÖRE Pedersöre Medborgarinstituts nya kursprogram för 2019-2020 dimper ner i postlådorna nu på torsdag.

Nyhetsbild

Ny avdelning lättar trycket på svensk dagvård – "En skänk från ovan"

KARLEBY Trycket på den svenskspråkiga dagvården i Karleby är stort. Nu har 17 barn fått plats på en helt ny avdelning.

Nyhetsbild

Rödsö skolas lärare: "Vi ska ha en bra sista termin och skapa fina minnen"

KARLEBY Nu går sista visan för Rödsö och Vittsar skola. Det betyder att den sista terminen någonsin inleddes på tisdagen. Efter årsskiftet börjar barnen i Chydenius skola.

Nyhetsbild

Spännande start för treor i ny skola: "De har en lite bättre skolgård här"

JAKOBSTAD I Bonäs skola i Jakobstad är det inte bara ettorna som tycker det är lite pirrigt den första skoldagen. En klass treor har nu flyttat hit från Vestersundsby.

Nyhetsbild

Optimadirektör slutar – vill pröva på något annat i yrkeslivet

JAKOBSTAD Tiina Sjölund har sagt upp sig efter 15 år som förvaltningsdirektör på Optima. Orsakerna är personliga, säger hon.

Nyhetsbild

Sexorna till Ådalens skola – rektorn ser inte nyttan

KRONOBY För sexorna i Centralskolan i Kronoby blir skolstarten lite extra spännande. Klassrummen finns nu i Ådalens skola, men åtskilt från de äldre eleverna.

Nyhetsbild

Fler vuxna ett stöd i skolorna – kommuners ungdomsledare syns allt oftare på rasterna

Flera österbottniska kommuner har i dag en skolcoach eller utreder behovet av en. Men på många håll har man valt att använda ungdomsledarna ute i skolorna.

Nyhetsbild

Extra ögon och öron behövs i skolorna – Rolli Snellman blir skolcoach i Kronoby

Skolcoach, resursperson, ungdomsledare. Kärt barn har många namn, men både för Rolli Snellman i Kronoby och Mikaela Hellman i Larsmo är det a och o att skapa förtroende bland de unga.

Nyhetsbild

Fler elever börjar skolan i Karleby – 94 nya ettor på svenska

KARLEBY 14 elever fler än i fjol börjar på tisdag ettan i grundskolorna i Karleby.

Nyhetsbild

Beteendevetare: Vår analoga hjärna kämpar i den digitala tiden

Anna Tebelius Bodin ser det som sin livsuppgift att sprida kunskap om psykologin bakom inlärning. Hon marinerar gärna kunskapen i oxytocin och uppmanar lärare att göra det också.

Nyhetsbild

Sture Udds nya vision: "Vi måste enas kring ett Vasa Water city"

VASA Alla i staden borde ha som fokus att göra Vasa så attraktivt att världens 15-20-åringar känner staden och vill flytta hit, säger Sture Udd.

Nyhetsbild

Vasas utmaning: Att få högutbildade att flytta hit – och stanna här

VASA Regionforskaren Aleksi Koivistos presentation om Vasas befolkningsutveckling är inte upplyftande. Men det finns lösningar för tillväxt.

Nyhetsbild

Lärarfacket till föräldrar: Ta del av barnens skolgång

VASA Lärarna Kari Nieminen, Pia Latomäki och Heli Katajamäki, som representerar lärarfacket OAJ i Österbotten hoppas att föräldrarna intresserar sig om sina barns skolgång. Här ger de några goda råd.

Nyhetsbild

Professor: Barn kanske inte behöver lära sig läsa, skriva och räkna i framtiden

KARLEBY Det är inte säkert att sådant vi i dag ser som grundkunskaper över huvud taget behövs i arbetslivet i framtiden, menar arbetslivsprofessor Lauri Järvilehto.

Nyhetsbild

Så jobbar Österbottens skolor med säkerhet – app för säkerhet kan bli vanligt

Österbottens rektorer är överens om vikten av en trygg skolgång. Nylanserad säkerhetsapp är på tapeten när skolvärlden vaknar och ser över sina säkerhetsrutiner inför läsåret. 

Nyhetsbild

Lediga studieplatser vid Mellersta Österbottens yrkesinstitut

KARLEBY Är du utan studieplats? Då kan du till exempel söka in till Mellersta Österbottens yrkesinstitut som ännu har lediga studieplatser.

Nyhetsbild

Gallup: Tankar kring lågaffektivt bemötande

ÖT frågade fyra personer som jobbar inom småbarnspedagogiken om deras relation till lågaffektivt bemötande. Samtliga deltog i skolningsdagen med psykologerna Erik Rova och Anton Sjögren.

Nyhetsbild

Psykologer: "Barnen ska inte behöva förlora sin självkontroll"

1

PEDERSÖRE Grundsynen inom lågaffektivt bemötande är att de som har förmåga att bete sig gör det. Problemskapande beteende ska hanteras med det i åtanke.

Nyhetsbild

Oxhamns skola fick ny biträdande tjänsterektor – valdes bland fem sökande

JAKOBSTAD Svenska skolsektionen valde ny biträdande tjänsterektor för Oxhamns skola på ett extra insatt möte förra veckan. Fem personer hade sökt tjänsten.

Nyhetsbild

Möbeldesignern Malin Fleen printade ut klimatsmart fåtölj

1

Det var vad båtbyggare Malin Fleen ville bli då hon blev stor. I våras blev hon färdig möbeldesigner från Göteborgs universitet – med en fåtölj hon skapat för att passa in i en båt.

Nyhetsbild

Åsa Slotte forskar kring anhörigas förståelse – "Man reagerar inte på någons biokemi"

När Åsa Slotte växte upp led hennes ena förälder av psykisk ohälsa. Hennes erfarenheter i kombination med filosofistudier tog henne in på forskningsområdet medicinsk filosofi. I sin doktorsavhandling kring moralisk förståelse av anorexi betonas vikten av samtal.

Nyhetsbild

Studiestöd också på sommaren? – ungdomsförbunden är delade i frågan

Ungdomspartiernas debatt hettade stundtals till när studiestödet, EU, och statsfinanserna avhandlades på scenen vid Finlandsarenan.