Lokalt

Forskning & utbildning

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Nior från Cronhjelmskolan skötte snacket på bokmässan – "Häftigt med den mängden böcker"

LARSMO Fyra elever från Cronhjelmskolan fick nyligen åka till Helsingfors för att intervjua en högaktuell författare. Resten av klassen följde med.

Nyhetsbild

ÖT frågar: Varför valde du den här praoplatsen?

Den här veckan har hälften av Oxhamns skolas nior praovecka. De får bekanta sig med arbetslivet på olika ställen. ÖT:s prao Lisa Ehrström har ställt ett par frågor till några praoelever i Jakobstad.

Nyhetsbild

Skolfrånvaro på tapeten från Nykarleby till Karleby – "Vi vill stöda vårdnadshavarna"

Skolfrånvaro är inget nytt fenomen men nog ett växande problem. Nu ordnas en föräldrakväll för alla vårdnadshavare med barn i årskurs ett till nio.

Nyhetsbild

Tvillingarna Fanny och Felicé skriver sitt examensarbete om attityder till hållbart mode: "Miljötänket inte det som styr unga"

Bland unga är den främsta anledningen till att shoppa second hand ekonomin. Det visar enkätundersökningen syskonen Hendersson gjort i sitt examensarbete. – Vi förvånades över att miljöaspekter inte var det största motivet, säger de. 

Nyhetsbild

Nu får föräldrarna säga sitt – ska det bli en språkbadsskola i Pedersöre?

Pedersöre håller på att utreda möjligheten att starta en språkbadsskola på finska för svenskspråkiga barn. Nu har alla föräldrar chansen att säga sitt.

Nyhetsbild

Entreprenören Peter Vesterbacka: "Tusentals utländska studerande räddning för gymnasier"

Elevbrist hotar Kristinestads gymnasium. Entreprenören Peter Vesterbacka säger sig ha lösningen: Små gymnasier kan räddas av tusentals nya studerande från fjärran länder som Uzbekistan och Vietnam. Tiotals gymnasier har redan nappat på, möjligen även Kristinestad.

Nyhetsbild

Lista: Här är namnen på höstens studenter

ÖT publicerar namnet på höstens lokala studenter. Listan uppdateras under dagen. 

Nyhetsbild

Unga invandrare blir mobbade och diskriminerade av kompisar och lärare – även i Österbotten

Det är tre gånger högre risk att en ung invandrare blir mobbad och diskriminerad av kamrater och lärare jämfört med en jämnårig finländare – också i Österbotten. Det här visar en ny studie från Åbo Akademi i Vasa.

Nyhetsbild

Efterfrågan på Optimas studiebostäder överstiger utbudet – rektor: Behov och lämplighet spelar in

JAKOBSTAD Optimas cirka hundra studieboendeplatser i Jakobstad räcker inte till. – Om studierna inte löper på kan eleven få söka annat boende, säger Ann-May Pitkäkangas.

Nyhetsbild

Flyttade hemifrån för att studera då de var 16 år: "Klart att man längtar hem ibland"

JAKOBSTAD William Englund från Överpurmo, Martin Majabacka från Lahnakoski och Natalie och Amanda Widjeskog från Småbönders har så lång skolväg att de bor största delen av tiden i Jakobstad.

Nyhetsbild

Video: Halaren är en del av studerandes identitet – "Med halarmärken visar studerande att de tillhör något större än dem själva"

De flesta högskolestuderande har någon relation till halare och halarmärken. Professor Lena Marander-Eklund berättar att traditionen kom till Finland från Sverige på 1970-talet.

Nyhetsbild

Konstverk till den nya skolan skapas av elever och en gästande konstnär

JAKOBSTAD Skelett och glada ansikten, torn som svävar och insekter med mänskliga drag. Nu pågår arbetet med att skapa tre konstverk för nya Oxhamns skola.

Nyhetsbild

Video: Terapihunden Happy motiverar och lugnar elever i Närpes – "De ligger på golvet med honom och skriver prov"

NÄRPES Två dagar i veckan finns terapihunden Happy tillgänglig för eleverna i Närpes högstadieskola. Där jobbar han tillsammans med sin matte, speciallärare Helena Isuls.

Nyhetsbild

Efter 20 år av forskning om första världskriget är Tommy från Umeå nu intresserad av ryska marinens framfart i Österbotten

Populärforskare Tommy Lundmark har specialiserat sig på Bottenvikens 1900-tal längs Norrlandskusten. Nu tar han sig an den finska sidan.

Nyhetsbild

Svenska utbildningssektionen hördes inte – "Det är en principiell fråga"

Stadsstyrelsen i Karleby skickade utvecklingsplanen för utbildning och småbarnsfostran 2022–25 till ny beredning. Detta eftersom den svenska utbildningssektionen inte hade fått ta del av ärendet på förhand.

Nyhetsbild

Rusning till ny utbildning i Jakobstad – "Det stora intresset överraskade oss"

JAKOBSTAD Arrangörer togs på säng av det stora intresset för Novias nya utbildning som ska ge fler socionomer inom småbarnspedagogiken i Jakobstadsregionen. Kommunerna hoppas att specialarrangemangen samtidigt ska ge fler invånare.

Nyhetsbild

De utbildas till en bransch som ropar på arbetskraft – "Friheten lockar"

JAKOBSTAD Logistikbranschen ropar på arbetskraft. Nu har en ny utbildning startats för att svara på behovet.

Nyhetsbild

Nu har de första minipinnarna blivit pinnar – så här långt får försöket med tvåårig förskola toppbetyg

Från föräldrahåll har endast positiv respons tagits emot vid olika österbottniska daghem som deltar i pilotprojektet med tvåårig förskola. Också personalen på olika håll i regionen är enig om att försöket borde bli bestående.

Nyhetsbild

Jessica från Vasa forskar kring den mytomspunna fontänorgasmen – "Det är en naturlig del av den kvinnliga sexualiteten"

Fontänorgasm, myt eller verklighet? Forskaren Jessica Påfs säger att det fortfarande är oklart vad exakt en fontänorgasm innebär. Via sin forskning har hon fått reda på att den har väldigt olika betydelse för olika personer och olika kulturer.

Nyhetsbild

ÖT:s enkät: Stort stöd för jättesatsning i Karleby – på måndag fattas beslut om ett lån på 75 miljoner

KARLEBY Nästan alla elva som uppger att de tänker rösta för Idrottsparken på måndag nämner Karlebys dragningskraft som argument. Det som får flera av fullmäktiges ledamöter att tveka är priset. Många nämner också de raka löparbanorna som ett aber.

Nyhetsbild

Kommuner försiktigt positiva till skolskjuts från två hem – bildningsdirektör: Vore bra med enhetlig linje i regionen

JAKOBSTADSREGIONEN KARLEBY Nästan 30 procent av alla skilsmässobarn har två hem, men bara en kommun i Jakobstadsregionen och Karleby erbjuder skolskjuts till och från mer än en adress. – Frågan är högaktuell, säger Jan Levander.

Nyhetsbild

Brand förvärrade trängseln på daghemmen i Jakobstad – chefen Matilda Engström: "Vi är lite i trubbel"

JAKOBSTAD Staden kan tvingas hyra volymelement för att kunna ta emot de barn som köar för en plats inom småbarnspedagogiken i Jakobstad.

Nyhetsbild

Förslag: Nytt institut grundas i Jakobstad – total fusion förordas framför lättversion

JAKOBSTAD Arbis och Työväenopistos konst- och färdighetsämnen flyttas till gemensamma lokaler i stadshusets bottenvåning nästa år, oavsett hur det går med fusionen.

Nyhetsbild

Michaela Pörn ny dekan för pedagogik och välfärdsstudier i Vasa

Michaela Pörn är ny dekan för fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier vid Åbo Akademi i Vasa. Tidigare dekanen Fritjof Sahlström blir professor i pedagogik i Helsingfors.

Nyhetsbild

Praktiska yrkesstudier lockar allt fler högutbildade – "Trenden är tydlig"

KARLEBY/JAKOBSTAD På tio år har antalet personer med högskoleexamen som söker till yrkesskolor fördubblats nationellt. Också på lokal nivå är ökningen stor. Både vid Optima och Mellersta Österbottens yrkesinstitut har dessa studerande blivit allt vanligare.

Nyhetsbild

"Det här är början" – Eva-Lena, 48, har bytt bransch och är sugen på att fortsätta studera efter sin yrkesexamen

JAKOBSTAD Eva-Lena Wikström i Jakobstad började på Optimas merkonomlinje i höstas. Hon är med sina 48 år, studentexamen, högskolestudier och långa karriär som sjukskötare inte någon typisk yrkesstuderande.

Nyhetsbild

I jubilerande finska skolan frodas språken – "En rikedom att kunna flera språk"

På lördag firar elever, deras familjer, lärare och inbjudna gäster att det gått 90 år sedan den finska skolan i Nykarleby startade. Men redan för 125 år sedan gjordes ett första försök med finsk skola.

Nyhetsbild

Allt färre elever i Donnerska äter mellanmål – ny app gör det svårt att betala

KARLEBY Oftast får köksan Kerstin Peltola på Donnerska skolan i Karleby vänta förgäves. Många av eleverna som förra läsåret köpte mellanmål syns inte till nu. Orsaken? En ny app för betalning av mellanmålet.

Nyhetsbild

Franska lärare besökte Cronhjelmskolan – bekantade sig med undervisningen och testat på finländska traditioner

LARSMO Under den gångna veckan, 26-29 september, har Cronhjelmskolan i Larsmo haft ett Erasmus-besök av fem lärare från orten Vatan i mellersta Frankrike.

Nyhetsbild

Mia Heikkilä installeras som professor i småbarnspedagogik – "Barn begränsas av indelning i flickigt och pojkigt"

Uppfattningen att flickor är på ett sätt och pojkar på ett annat begränsar små barn i deras utveckling. Det kan märkas långt senare i livet, visar forskning.

Nyhetsbild

Siv Björklund installeras på unik professur – "Flerspråkigheten en utmaning"

VASA De språkliga utmaningarna i dagens klassrum är komplexa, enligt Siv Björklund, professor i språkbad och flerspråkighet. På fredag installeras hon vid Åbo Akademi i Vasa.

Nyhetsbild

VIDEO: Rolig språkfilm tar dem till Bryssel – gymnasietvåor i Karleby vann EU-tävling

KARLEBY Språkkunskaper kan rädda liv. Det är kontentan av den korta video som tio tvåor i Karleby svenska gymnasium har vunnit första pris med.

Nyhetsbild

Barn i Jakobstad lär känna lokal pionjär – Julia fotograferade fastkedjade fångar

JAKOBSTAD Kvinnan som tagit ett av Finlands kändaste fotografier, hon var faktiskt verksam i Jakobstad, drev sin egen verksamhet och gifte sig aldrig.

Nyhetsbild

När Kim Strandberg är opponent på sin första doktorsdisputation sitter presidenten i publiken: "Jag kunde inte tacka nej"

Han är ingen akademiker i själen, inte heller så intresserad av politik, men statskunskapsprofessorn Kim Strandberg älskar sitt jobb. Nu ska han vara opponent – åt Jenni Haukio.

Nyhetsbild

VIDEO: Robot lyfter ölflaskor i Centriaprojekt – "Man behöver inte vara expert för att använda den"

JAKOBSTAD Centriaprojektet RoboTry ger österbottniska företag möjlighet att lösa problem med hjälp av den senaste teknologin. På hantverksbryggeriet Keppo väcks nya tankar.

Nyhetsbild

Skolplanerna i Sandsund rullar vidare efter paus – "Rätt beslut skjuta upp"

PEDERSÖRE Pedersöre kommun inleder upphandlingen av första skedet i utbyggnaden av Sandsund skola.

Nyhetsbild

Jeanette flyttade till Vasa för att bli sjukskötare – men är bekymrad över läget i branschen: "Vi studerande är oroliga"

I augusti flyttade Jeanette Flemmich från Ekenäs för att studera i Vasa. Hon oroar sig över vårdbranschen och vad framtiden har att erbjuda vårdanställda.

Nyhetsbild

Sektion ger tummen upp för klädpeng i Jakobstad – "Vi strävar efter att ha samma linje som grannkommunerna"

JAKOBSTAD En klädpeng för personalen inom småbarnspedagogiken i Jakobstad kan bli aktuell från och med år 2023. Men ännu finns inget nämndbeslut.

Nyhetsbild

Internationella vårdstuderande erbjuds jobb första året: "Låt oss försöka så lär vi oss språket"

Sophie och Moses studerar till närvårdare på engelska. Redan efter första årets praktik började jobberbjudandena dyka upp. Det är ett nytt fenomen, enligt deras lärare.

Nyhetsbild

VIDEO: Full fart när Lannäslund höll öppet hus igen – "Det är häftigt med mycket ljud"

JAKOBSTAD Det var glada besökare vid Lannäslund som höll öppet hus under lördagen. Djuren lockade stort intresse men även andra programpunkter visade sig vara populära.

Nyhetsbild

Nya socialarbetare utbildas på svenska i Vasa: "Vi har en otrolig mängd kunskap i gruppen"

Nu kan man bli socialarbetare på svenska i Vasa. Tretton österbottningar har börjat – en grupp med massor av kunskap redan nu, enligt läraren.

Nyhetsbild

Ny webbtjänst hjälper skolor hitta vikarier: "Alla klagar över vikariebrist – vi försöker hitta en praktisk lösning"

Nu finns en ny tjänst för att hjälpa skolor hitta vikarier. I stället för många telefonsamtal eller meddelanden kan vikarien finnas ett par klick bort.

Nyhetsbild

Lyssna: Fascinerande fynd vid slottskullens utgrävningar

Här kan du lyssna på ett ljudinslag från den fjärde utgrävningsdagen vid Korsholms vallar.

Nyhetsbild

VIDEO: Pipor, ben och en mungiga bland fynden på Korsholms vallar – "Ett under att ingen grävt här tidigare"

Arkeologer och skolelever genomför de första utgrävningarna på 150 år vid Korsholms vallar. Slottskullens utgrävningar har hittills gett fascinerande fynd.

Nyhetsbild

Rejäla bidrag för biblioteken i Larsmo och Kronoby – Larsmo anställer läspedagog

KRONOBY/LARSMO/KARLEBY Larsmo satsar på ungas läsning och Kronoby på en biblioteksstig för unga vuxna och vuxna. Båda biblioteken får projektstöd från regionförvaltningsverket.