Lokalt

Förvaltning

Nyhetsbild

Ny rektor för Arbis i Nykarleby – snart inleds jakten på en välfärdschef

NYKARLEBY Bettina Mannström-Sand tar över uppgiften som rektor för Nykarleby Arbis. Under hösten ska en ny välfärdschef rekryteras, men i dag ser arbetsbilden ut på ett annat sätt än då tjänsten inrättades.

Nyhetsbild

Lista: De vill bli ny teknisk chef i Kronoby

KRONOBY Fem personer har sökt den vakanta tjänsten som teknisk chef i Kronoby.

Nyhetsbild

Vasa förvaltningsdomstol har längsta kötiden – "Problematiskt, men nu går det åt rätt håll"

Vasa förvaltningsdomstol har de längsta handläggningstiderna av alla förvaltningsdomstolar i Finland. I fjol var den genomsnittliga väntetiden 13,6 månader – vilket fått Justitiekanslern att reagera. Nya överdomaren Riikka Mäki lovar att de tilläggsresurser domstolen fått kommer att förkorta väntetiden på beslut.

Nyhetsbild

Sommarlovet är över för Karlebys styrelse – hösten inleds med flera långkörare

KARLEBY Flera långkörare går vidare då stadsstyrelsen i Karleby sammanträder igen på måndag. Det är både husförsäljningar och härvan kring Karleby Vatten som pockar på uppmärksamhet denna gång.

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Försäljningen av Såggatan 7 på nytt – överklagande mot sluten auktion

KARLEBY Två anbudsgivare har överklagat stadens slutna auktionsförfarande. Stadsstyrelsen sammanträder på måndag kväll mitt i semestertider.

Nyhetsbild

Mellan 12 500 och 17 800 per månad – så mycket får välfärdsområdenas direktörer i lön

De nya välfärdsområdena för med sig en ny grupp välavlönade direktörer. Högst lön får direktören i Åbo, 17 800 euro, minst kollegan i S:t Michel 12 500. Nu står det klart vad Mellersta Österbotten betalar till sin direktör, medan politikerna i Österbotten inte ännu fastställt Marina Kinnunens nya lön. Här kan du se välfärdsområdesdirektörernas löner i Finland.

Nyhetsbild

Heidi Kronqvist lämnar rektorskapet i Nykarleby – har skött två tjänster i två år

Arbisrektorn i Nykarleby, Heidi Kronqvist, har begärt avsked från sin tjänst. Till hösten börjar hon ett nytt jobb på Optima i Jakobstad.

Nyhetsbild

Miira Riipinen: Kommunerna står för hälften av Finlands klimatmål

KARLEBY Kommunförbundets direktör för regioner och samhälle Miira Riipinen gav Kommunförbundets perspektiv på vad den "gröna omställningen" innebär.

Nyhetsbild

Hans Frantz inför valet av förvaltningsdirektör för Österbottens välfärdsområde: "Vi är medvetna om Markku Lumios bakgrund"

Markku Lumio har slutat som stadsdirektör i både Vasa (2011) och Kauhava (2022) på grund av bristande förtroende efter anklagelser om trakasserier och ekonomiska oegentligheter. Nästa vecka avgörs om han får ännu en hög position.

Nyhetsbild

LISTA: Fem personer vill bli förvaltningsdirektör i välfärdsområdet – två kallas till intervju

Ansökningstiden till tjänsten som förvaltningsdirektör för Österbottens välfärdsområde gick ut på torsdagen. Här är de sökande.

Nyhetsbild

Arbetsgruppens förslag: Kultur-och fritid flyttar till Campus Allegro

JAKOBSTAD Om strategiutkastet går igenom, grundas en gemensam kultur- och fritidsbyrå i Campus Allegro.

Nyhetsbild

Kommunstyrelsen valde Nyman till ekonomi– och utvecklingsdirektör i Pedersöre

PEDERSÖRE De två kandidaterna var Kennet Nyman och Yvonne Thodin.

Nyhetsbild

15 arrendatorer kan lösa in sina tomter i Nykarleby – dyraste tomten på Kubban

Ytterligare 15 arrendatorer kan lösa in sina stugtomter av Nykarleby. Det handlar om 15 byggplatser vid Andra sjön och på holmarna Granskär, Korsören och Kubban, som är den dyraste tomten som hittills sålts ut, eller 59 500 euro.

Nyhetsbild

Fullt upp för 50-åriga pensionärsförbundet – "Äldre ses ofta som en grå massa"

OMPUBLICERAD KL 13:30. Hur mår 50-åriga pensionärsförbundet? – Tack bra, säger ombudsmannen Patrik Ragnäs, men det finns mycket jobb. Till exempel att motarbeta ålderismen.

Nyhetsbild

Närmare två miljoner plus i Larsmos bokslut – investeringar skjuts upp

LARSMO Larsmofullmäktige avslutade terminen på Köpmanholmen. På agendan fanns bland annat bokslutet för år 2021 och budgetändringar.

Nyhetsbild

Tre kompisar köper Nedervetils gamla skola – "Nu får vi börja smida planer"

Nedervetils gamla skola säljs för 4000 euro. Planerna är under beredning, enligt en av köparna.

Nyhetsbild

Välfärdsområdet ger ambulans till Ukraina – och söker förvaltningsdirektör i rask takt

En gammal ambulans som använts för vaccinationer och andra coronarelaterade uppdrag, har nyligen avskrivits. Den doneras nu till Ukraina.

Nyhetsbild

Peter Albäck vill utreda kommunsammanslagning för Kronoby – "Finns bara ett vettigt alternativ"

KRONOBY Peter Albäck (Sannf) har lämnat in en motion om att Kronoby borde utreda vilka fördelar det skulle vara för kommunen att slås samman med Karleby stad.

Nyhetsbild

Markku Lumio avgår som stadsdirektör i Kauhava – "Lättad att beslutet är fattat"

Kauhavas stadsdirektör Markku Lumio har sagt upp sig från sin tjänst. Lumio är anklagad för trakasserier.

Nyhetsbild

Jakobstadsbon som jobbat med Larsmos utbyggnad i över 40 år: "Jag har trivts bra"

LARSMO Sedan början av åttiotalet har tekniska chefen Bjarne Häggman varit en viktig del i utbyggnaden av Larsmo. Nu väntar andra fastighetsprojekt.

Nyhetsbild

Tiina Isotalus sitter säkert i Karleby – får varning av enigt fullmäktige på känslosamt möte

KARLEBY Karlebyfullmäktige behåller sitt presidium. Sista ärendet inför sommarpausen blir att ge ordförande Tiina Isotalus en varning, men ge henne och resten av presidiet sitt enhälliga stöd.

Nyhetsbild

Positiva tongångar när stadens bokslut visar ett plus på drygt en halv miljon euro – "Folk vill faktiskt flytta hit"

JAKOBSTAD Det är alltid lätt att vara positiv när slutsiffran visar plus, konstaterade Kurt Hellstrand (KD). Budgetdisciplin och coronastöd ger ett överskott på 534 000 euro.

Nyhetsbild

I kväll avgörs topptrions öde – Karlebyfullmäktige röstar om förtroendet för presidiet

KARLEBY Stadsfullmäktige har många blickar på sig i kväll. Listans sista ärende är att rösta om huruvida fullmäktiges ledning ska avsättas. Salen är full och på läktarplats finns fler åskådare än vanligt.

Staden Jakobstads anställda trivs på jobbet

JAKOBSTAD Personalrapporten för år 2021 är till största delen positiv. Staden upplevs som en bra arbetsgivare, hela 85 procent av de anställda skulle rekommendera staden som arbetsgivare.

Nyhetsbild

Personliga assistenter ska få lika lön i välfärdsområdet – "Viktigt att vi får en enhetlig lönenivå"

Personliga assistenter får lika lön i Österbottens välfärdsområde från och med nästa år. Det beslöt styrelsen för välfärdsområdet på måndagen.

Nyhetsbild

Många förslag för vattentornet och obebyggd tomt – Karleby stad vill samla fler åsikter

KARLEBY Karleby stad vill veta vad invånarna tycker om omgivningarna kring Skyddskårshuset och gamla vattentornet. Det är en del av processen kring en ändring av kvarterens detaljplan.

Nyhetsbild

Välfärdsområdet måste ta om direktörsval – "En noggrannare lagtolkning" fällde tidigare beslut

Valet av Linda Jakobsson-Pada till Österbottens välfärdsområdes nya förvaltningsdirektör måste tas om. Det här efter att en kandidat till tjänsten begärt att beslutet omprövas.

Nyhetsbild

Fackförbundet fick höra om problemen i Kristinestad redan 2017 – "Det är den arbetsplats jag varit mest bekymrad för genom åren"

Fackförbundet JHL fick flera anmälningar från de anställda på förläggningen i Kristinestad mellan åren 2017 och 2022. Alla vittnar om att det råder ett osunt arbetsklimat på arbetsplatsen.

Nyhetsbild

Staden beställde baracker i rasande fart – så gott som klart var Bonäsbarnen hamnar

JAKOBSTAD Med kort varsel har staden tvingats till en lösning för cirka 100 Bonäselever som måste flytta ut ur skolan som lider av dålig inomhusluft. Situationen beskrivs som oväntad, exceptionell och synnerligen brådskande.

Nyhetsbild

Nina och Nina upplevde osakligheter vid flyktingförläggningen i Kristinestad – "Det sades att jag mobbat mina kollegor"

Nina Söderlund och Nina Sjölander i Närpes arbetade vid Röda korsets flyktingförläggning i Kristinestad där de bemöttes osakligt av ledningen. De vill berätta efter att ha sett andra kollegor lida.

Nyhetsbild

Gamla byggnader diskuterades ingående i stadsstyrelsen – härvan inom vattenverket får deadline

KARLEBY Karlebystyrelsen klubbade i måndags igenom en rad beslut, med en hel del diskussion. Anttilahuset och gamla vattentornet fick bakslag, men försäljningen i Yxpila går nu vidare.

Nyhetsbild

Migri överväger åtgärder vid förläggningen i Kristinestad – "Vi utgår från att de rättar till sådant som bör rättas till"

På Migrationsverket ser de allvarligt på de missförhållanden i fråga om personalpolitiken som uppdagats vid Röda Korsets förläggning i Kristinestad. – Det ligger i vårt intresse att sådana här saker utreds, säger Pekka Nuutinen på Migrationsverket.

Nyhetsbild

Fullmäktigemotion: Bygg solpark på farmområde

PEDERSÖRE Bokslutet klubbades igenom på vårens sista fullmäktigemöte i Pedersöre. I en motion föreslår Greger Forsblom (SFP) med fler att kommunen utreder anläggandet av en solpark.

Nyhetsbild

Mats arbetade på flyktingförläggningen i Kristinestad: "Jag blev utskälld när jag frågade om en uppgift kunde göras annorlunda"

I två och ett halvt år såg Mats Gädda i Närpes hur kollegor bemöttes osakligt av cheferna vid flyktingförläggningen. När han försökte ta upp det upplevde han att han talade för döva öron.

Nyhetsbild

RFV prickade förläggningen redan 2020 – "Trakasserier och osakligt bemötande"

Verbala hot, skrikande, försvårande och förhindrande av utförandet av arbetsuppgifter. Regionförvaltningsverket prickade förläggningen 2020.

Nyhetsbild

Audas-Willman svarar på kritiken från Röda Korsets tidigare anställda: "Vi tar det här på största allvar"

Tidigare anställda på Röda Korsets flyktingförläggning i Kristinestad vittnar om missförhållanden. Distriktsordföranden Ann-Mari Audas-Willman säger att organisationen kommer gå till botten med problemen.

Nyhetsbild

"Osakligt beteende, psykisk terror" – anställda vid Röda korsets flyktingförläggning vittnar om grava problem

Enligt en granskning över Röda Korsets flyktingförläggning som Svenska Yle låtit utföra lider centralen av allvarliga ledarskapsproblem.

Nyhetsbild

Skolbygget i Munsala blir av – högstadiebygget skjuts fram

NYKARLEBY Det blev en hel del vändor och till slut ett helt nytt förslag från ett extrainsatt styrelsemöte innan ett enigt fullmäktige till slut beviljade ett tilläggsanslag på en miljon euro för byggprojektet vid Munsala skola.

Nyhetsbild

Flera löneräknare har slutat på Mico Botnia

Några löneräknare har slutat på Mico Botnia. De har sagt upp sig eller gått i pension. Naturligt att personal rör på sig säger vd:n Samuel Broman.

Nyhetsbild

Ett enat Österbotten ger sig in i kampen för riksarkivet – skickar upprop till kulturministern

Från Karleby till Bötom, från Ilmola till Korsholm – nu höjer de österbottniska kommunerna rösten för att riksarkivet ska bevaras i Vasa.

Nyhetsbild

Karleby köper vapendepå, säljer bostad och planerar industriområde – men Yxpilatomt fick back

KARLEBY Stadsstyrelsen i Karleby klubbade igenom en hel rad olika köp och försäljningar i måndags. Planeringen av Kronporten ser ut att bli klar och en bostad och en tomt bytte ägare.

Nyhetsbild

Kronoby söker lämplig chefskraft – hittills har man gått bet

KRONOBY Vem som ska ta över jobbet som teknisk chef i Kronoby är fortfarande öppet. Jukka Aarnio slutar den 31 maj.

Nyhetsbild

Inte heller stadsdirektören vet hur Karleby balanserar efter nyår – "Kommunal ekonomi är ett maratonlopp"

KARLEBY Vid nyår försvinner en årlig faktura på omkring 188 miljoner euro ur stadens böcker. Samtidigt försvinner stora delar av skatteintäkterna och statsbidragen. Hur det faller ut för stadens ekonomi vet ingen. Men det påverkar redan rekryteringen.

Nyhetsbild

Karleby vill köpa vapendepån i Sandhagen – skulle kosta staden en knapp miljon

KARLEBY Karleby stad planerar köpa försvarsmaktens gamla vapendepå i Sandhagen av LSK Business Park Oy.

Nyhetsbild

Varvet aktuellt för detaljplanering – intresset för att bo i stadens västra delar är stort

JAKOBSTAD Det har gjorts flera försök tidigare men nu startar staden igen en detaljplaneprocess för Varvet. Även den kommande generalplanen stöder tanken med utökat strandnära boende.