Lokalt

Förvaltning

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Larsmo back närmare en miljon: "Inte så katastrofalt"

LARSMO Att det skulle bli ett minusresultat i Larsmo var väntat, men inte att det skulle bli närmare en miljon euro på minus.

Nyhetsbild

Centralsjukhusets verksamhet blir 12 miljoner euro dyrare

VASA Nästa år kostar verksamheten på centralsjukhuset i Vasa 12 miljoner euro mer än i år. Halva summan består av kostnader för köpta tjänster.

Nyhetsbild

Österbotten går på minus – men det finns pengar i ladorna

EKONOMI Mindre externa projektpengar gör att Österbottens förbund måste budgetera för ett minus nästa år. Lyckligtvis finns ett gammalt överskott att ta till.

Nyhetsbild

Jakobstad söker två ledande tjänstemän

JAKOBSTAD Båda tjänsterna har skötts med vikarier men nu lediganslås de för en mer permanent lösning.

Tre småhusbyggen fick undantagslov i Nykarleby

Tre planerade småhusbyggen - två i Socklot och ett på nya bostadsområdet i centrum har fått undantagslov för bygge.

Nyhetsbild

Fett minus går i repris i Nykarleby – ekonomin förvärras i småstaden

NYKARLEBY I fjol gjorde Nykarleby det sämsta bokslutet i modern tid med ett minus på 2,4 miljoner euro. Trots budgetkorrigeringen i juni ser årets bokslut att bli en repris av fjolåret.

Nyhetsbild

Nu ska skolnätet diskuteras – staden bjuder in allmänheten

JAKOBSTAD Vilka skolor får vara kvar och vilka ska stängas. Det är frågor som brukar väcka känslor. Nu bjuds allmänheten in att diskutera framtidens skolnät i Jakobstad.

Nyhetsbild

Soite samarbetsförhandlar och planerar nybygge för hälsocentralen

KARLEBY Soites styrelse inleder samarbetsförhandlingar med hela personalen. Styrelsen har även gått in för att bygga nytt för hälsocentralen på Sjukhusbacken.

Nyhetsbild

Wirtanen drog tillbaka sin ansökan – jakten på bibliotekschef fortsätter

Nykarleby förlänger ansökningstiden för bibliotekschefstjänsten. I den första rundan fick tjänsten en sökande, eller Leila Wirtanen, som dragit tillbaka sin ansökan.

Nyhetsbild

Majoritet av Kasköborna sa nej – men frågan är inte avgjord

55,4 procent sa nej och 41,4 sa ja till en fusion med Närpes. Men det blev överraskande jämnt och det är långt i från givet vad majoriteten i fullmäktige säger.

Nyhetsbild

Djupsund fortsätter till årets slut – under tiden lediganslås omarbetad skoldirektörstjänst

KARLEBY Försöket med kombinerad svensk skoldirektör och ungdomsdirektör i Karleby fortsätter till årets slut med Ronnie Djupsund vid rodret.

Nyhetsbild

Mer minus än väntat i Pedersöre – Underskott på 3,5 miljoner euro

PEDERSÖRE Budgeten håller inte i Pedersöre. Ännu i augusti pratade man om en miljon euro på minus i kommunen. Nu visar prognoserna på tre gånger mer.

Nyhetsbild

Nykarlebys sparförslag: Minskade förmåner, ledigt utan lön, vikariestopp

NYKARLEBY Det blir främst personalen som drabbas av besparingarna om stadsdirektören Mats Brandts förslag vinner gehör i stadsstyrelsen i Nykarleby på måndag.

Nyhetsbild

Fler kan bygga på Kyrkostrand – cykelväg kan dras om

JAKOBSTAD Fem nya bostadstomter skapas med en detaljplaneändring på Kyrkostrand. Den gamla skolbyggnaden som nu är i privat ägo skyddas men användningsområdet breddas att gälla boende eller affärs- och kontorsverksamhet.

Nyhetsbild

Var ska laddningsstationen finnas?

JAKOBSTAD I dag finns en laddningsstation för elbilar i Jakobstad, på Köpmansgatan intill Rådhuset södervägg. Herrfors vill nu förnya arrendet för stationen.

Nyhetsbild

Sökande till bibliotekschefstjänst i Nykarleby ska intervjuas

NYKARLEBY Rekryteringsgruppen för den lediganslagna tjänsten som bibliotekschef i Nykarleby ska träffa den enda sökande innan man besluter om fortsättningen.

Nyhetsbild

Endast en person sökte chefsjobb i Nykarleby

NYKARLEBY Tjänsten som bibliotekschef i Nykarleby lockade endast en sökande. Nu tar rekryteringsgruppen sig en funderare.

Nyhetsbild

Skolparken kan få mer belysning och övervakning – "Handlar om människors säkerhet"

1

JAKOBSTAD Skolparkens säkerhet har varit ett samtalsämne den senaste tiden. Nu finns planer på att öka belysningen och även utöka kameraövervakningen.

Nyhetsbild

Aspvik kliver av fullmäktige – Hellstrand ersätter

JAKOBTSD Matts Aspvik (kd) anhåller om befrielse från medlemskap i stadsfullmäktige. Hans ersättare skulle bli Kristiina Hellstrand.

Nyhetsbild

Föräldrar och bybor vädjar om tilläggstid för skolan i Hirvlax

Som väntat fyllde föräldrar och bybor  i västra Munsala den stängningshotade skolan i Hirvlax där staden bjöd in till information och diskussion om indragningen av skolan.

Nyhetsbild

Kommundirektörer försiktigt nöjda med statsbudgeten: "Många saker är ljusare"

ÖSTERBOTTEN Kommunerna ser ut att få det lite enklare framöver. Men utmaningar finns kvar, säger Jakobstads Kristina Stenman och Jenny Malmsten i Malax.

Nyhetsbild

VCS får inte bara en, utan tre miljoner – Henriksson: "Har betydelse vem som sitter med vid borden"

Vasa centralsjukhus får totalt tre miljoner euro i tre år för att finansiera omfattande jour på två språk. Enligt SFP-ordförande Anna-Maja Henriksson innehåller stadsbudgeten många små men för Österbotten viktiga satsningar.

Nyhetsbild

Bränsleskatten höjs i augusti 2020 – Höjningen tar oss till toppen av alla länder i Europa

JAKOBSTAD Skärpt skatt från augusti på bland annat fossila bränslen svider förstås i bilisternas plånbok.  Men det är ännu värre om du är en storrökare.

Nyhetsbild

Jukka Mäkynen om statsbudgeten: Högre bränslepriser straffar landsbygden

Sannfinländarnas Jukka Mäkynen tycker statsbudgeten ser bra ut överlag, men anar oråd. Han menar att regeringen hade för bråttom.

Nyhetsbild

30 meter för kort skolväg – familj överklagar skolskjutsärende

PEDERSÖRE En familj i Pedersöre har lämnat in en överklagan till nämnden för utbildning och småbarnspedagogik. Överklagan gäller att deras barn inte får skolskjuts i år.

Nyhetsbild

Miljonen kommer väl till pass – precis så mycket kostar den omfattande jouren vid VCS

Marina Kinnunen är nöjd. Regeringen lovade slutligen att Vasa centralsjukhus ska få en miljon för den omfattande jouren. – Det var bra arbetat av våra riksdagsledamöter.

Nyhetsbild

Österbotten tog hem storkovan – pengar till järnvägen, centralsjukhuset och utbildningen gynnar landskapet

Landskapsdirektör Kaj Suomela hittar inte mycket att klaga på efter att han bekantat sig med regeringens budgetförslag. – Nu ska vi bara se till så att vi faktiskt får pengarna, säger han.

Nyhetsbild

Klent intresse för mellanmål i Pedersöreskolor – försöket föreslås upphöra

PEDERSÖRE Efter ett medborgarinitiativ som lämnades in av Viktor Kock har fyra skolor i Pedersöre erbjudit elever med lång skoldag mellanmål till självkostnadspris. Men efter lamt intresse ser försöket nu ut att upphöra.

Nyhetsbild

Lyyra frågar om Ekofish-avtal – undrar om allt gått rätt till

JAKOBSTAD Kvällens hetaste fråga fick avsluta september månads fullmäktigemöte: Hur har avtalet mellan Ekofish och stadens dotterbolag Jakobstads hamn ab behandlats i stadsstyrelsen?

Nyhetsbild

Henriksson kritiserar Postens höga vd-löner, men: "Det är en arbetsmarknadsfråga"

Posten har en klar och tydlig uppgift som också ska tryggas i framtiden, säger Anna-Maja Henriksson (SFP). Men: – Det är en utmanande situation för Posten.

Nyhetsbild

Inga anmärkningar mot Korsgrundsplan – byggrätten ökas

JAKOBSTAD Den nu gällande planen för Korsgrundet är från 2004. Syftet med planändringen är att placera ett radhuskvarter på det område som i gällande detaljplan betecknas som en park. Förutom en del av Hemstrandsparken bevaras alla park- eller rekreationsområden också i den kommande planen.

Nyhetsbild

Sursikskolor föreslås få varsin rektor – försöket med gemensam rektor upphör

1

Om det går som de tre rektorerna och bildningsdirektören Rolf Sundqvist vill avblåser man försöket med en ledande rektor för både Sursik skola och Pedersöre gymnasium.

Nyhetsbild

Vörå lånar miljoner och bantar årets investeringar

VÖRÅ För lite pengar och en för optimistisk tidsplan gör att Vörå kommun skjuter på byggen och renoveringar. Mindre skatteintäkter är en orsak till pengabristen.

Nyhetsbild

Nyvalda stadsplanearkitekten är en kreativ byråkrat

JAKOBSTAD En stad formas inte bara av fysiska element. Stadsplaneraren behöver också ta hänsyn till stadens karaktär och olika kulturella nivåer.

Nyhetsbild

Renlunds skola föreslås bli "konsthus" – interiören ska bevaras

KARLEBY Dansundervisning och en del andra kulturaktiviteter föreslås flytta in i trädelen av före detta Renlunds skola i Karleby.

Nyhetsbild

Postfacket upprört över planerade lönesänkningar – "Det innebär slutet för Posten i Finland"

Postens kollektivavtal slutar snart att gälla. Förhandlingarna för att vaska fram ett nytt avtal har börjat, och det ser illa ut för postutdelarna: 8 000 anställda kan få lägre löner. Det här höjer inte direkt arbetsmoralen, säger huvudförtroendeman.

Nykarleby nobbar bidragssökare – ekonomin sätter stopp

Varken Svenska Finlands Folkting eller Wava-institutet får någon utdelning på sina bidragsansökningar hos Nykarleby stad.

Nyhetsbild

Anna Kotka-Bystedt gläds över nya jobbet i Nykarleby

NYKARLEBY I april började Anna Kotka-Bystedt jobba som kommunikationssekreterare i Nykarleby - en tjänst hon varit glad i. Den glädjen överträffas av hennes nya tjänst som förvaltningschef.

Nyhetsbild

Anna Kotka-Bystedt valdes till ny förvaltningschef i Nykarleby

NYKARLEBY På måndagen valde stadsstyrelsen i Nykarleby vem som ska efterträda Tomas Knuts.

Nyhetsbild

Anna Kotka-Bystedt föreslås bli ny förvaltningschef i Nykarleby

NYKARLEBY På måndag väljer stadsstyrelsen i Nykarleby vem som ska efterträda Tomas Knuts. Stadsdirektörens förslag till styrelsen är Anna Kotka-Bystedt.

Nyhetsbild

Tre av fyra kvotflyktingar stannar i Jakobstadsregionen

Det finns en fördom att flyktingar flyttar till storstäder så fort de får möjlighet. I Jakobstadsregionen stämmer inte det.

Nyhetsbild

Karleby utreder byars identitet – vill öka trivseln

KARLEBY Karleby stad kommer att utreda byarnas och bostadsområdenas identitet under hösten.

Nyhetsbild

Efter stora investeringar – nu håller Söfuk hårt i pengarna

Nu stänger Söfuk plånboken. Efter flera stora satsningar krymper investeringsbudgeten. Nästa års största satsning är nya fönster vid YA i Närpes.

Nyhetsbild

Stadsingenjören om de som misstänks ha orsakat branden: "De hade inget där att göra"

1

JAKOBSTAD Tur i oturen var att branden bröt ut i en separat hög med gummidäck och inte i själva soptippen, säger stadsingenjör Harri Kotimäki som anser att skulden ligger hos de eventuella personer som olovligt tagit sig in på området.

Nyhetsbild

Nykarlebyfullmäktige slog fast nya budgetdirektiv

NYKARLEBY Ett allvarstyngt fullmäktige godkände enhälligt styrelsens förslag till nya budgetdirektiv. Däremot fick Jan-Erik Frostdahl inget understöd för sitt förslag att revidera årets budget en andra gång.