Lokalt

Hälsa & välbefinnande

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Råd till alla med diagnos duktig: "Gör lite sämre och gör lite mindre"

1

VASA Det var alldeles proppfullt på seminariet om unga kvinnors prestationsångest och utmattning. "Ingen tackar dig för att du jobbar häcken av dig", säger sociologen Amanda Backholm.

Nyhetsbild

Osannolikt att viruset sprider sig till Finland men beredskap finns – också i Vasa

Coronaviruset sprider sig snabbt men inga kontroller planeras på finländska flygplatser. Behöver den vanliga österbottningen oroa sig för den kinesiska epidemin?

Nyhetsbild

Vasabördiga Sandra Mellberg ska lära andra om kost via Marthaförbundet: "Näringsrik mat är en rättighet"

Sandra Mellberg har alltid tyckt om att stå i köket och drömde om att bli kock. Men nu vill hon i stället inspirera andra att laga mat – kanske genom att äta mört eller jäst kål.

Nyhetsbild

LISTA: Här hittar du hjärtstartare i Österbotten

Hur många registrerade hjärtstartare finns det i svenska Österbotten? Det har vi tagit reda på. Här kan du se var hjärtstartare finns i din kommun.

Nyhetsbild

Psykolog: Så överlever du oxveckorna – "Känn efter vad du behöver – men vila inte för mycket"

En lång period av arbetsveckor väntar innan nästa ledighet kommer. Psykolog Lasse Varhama tipsar om hur du tar dig igenom de så kallade oxveckorna.

Nyhetsbild

Kraftig ökning av kryptosporidios i fjol – flest fall i Karlebyregionen

De senaste åren har kryptosporidios blivit en alltmer vanlig åkomma i landet. År 2018 påträffades flest fall i Jakobstadsregionen, i fjol har Soites område varit mest drabbat i landet.

Nyhetsbild

Hälsa, yoga och mat intresserar kursdeltagare

JAKOBSTAD Onsdagsföreläsningarna har blivit något av Arbis varumärke. I vår varvas lokala förmågor och stjärnföreläsare från grannlandet i väst.

Nyhetsbild

Vanligt läkemedel kan orsaka oväntade problem – Läkare: "folk ser det som ofarligt för att det är receptfritt"

I Sverige går debatten het om paracetamolets faror – men på Vasa centralsjukhus rapporteras få svåra fall av förgiftning. Hur ska vi förhålla oss till medicinskåpets vardagshjälte?

Nyhetsbild

HSS Medias enkät om ensamhet väcker stort intresse

Ett dygn efter lanseringen har över 400 personer svarat på enkäten. Här presenteras ett resultat från undersökningen hittills.

Nyhetsbild

Halv miljon känner sig ensamma – nu sätter VBL, ÖT och Sydin fokus på ensamheten

Känner du dig ensam? VBL, ÖT och Sydin sätter nu fokus på ett av de stora samhällsproblemen i dag: den ofrivilliga ensamheten.

Nyhetsbild

Svara på vår undersökning: Är ensamhet ett problem?

Finland sägs vara det lyckligaste landet i världen. Å andra sidan uppger många att de känner sig ensamma. Hur går det ihop?

Nyhetsbild

Bosund byalag tar över byns motionslådor: "Är så populära i byn"

LARSMO Nu finns det återigen häften i motionslådorna i Bosund. Ödet för Larsmos övriga motionslådor är ännu ovisst.

Nyhetsbild

Majoriteten nöjda med Karleby som arbetsgivare – "Nolltolerans gäller för trakasserier"

Fler utvecklingssamtal och större tilltro till förmannen, men också mobbning och diskriminering. Det visar en enkät över arbetshälsan inom Karleby stad.

Nyhetsbild

Hjärtinfarkten ser sällan ut som på film – ovanligt att unga kvinnor drabbas

Sur uppstötning eller molande obehag – hjärtinfarkten kan visa sig på många sätt. Det är mycket ovanligt att unga kvinnor får hjärtinfarkt. Men det händer.

Nyhetsbild

Carola vann till slut – fick sjukpension efter 15 års kamp

VASA Det tog några timmar innan Carola Seittu vågade öppna brevet. Två gånger tidigare hade försäkringsdomstolen sagt nej till sjukpension.

Nyhetsbild

Skabben i Jakobstadsskolorna inte epidemi – men nya fall dök upp efter jullovet

JAKOBSTAD I slutet på oktober gick skolhälsovården ut med information till föräldrarna att de skulle kolla efter skabb hos sina barn. Man befarade en epidemi.

Nyhetsbild

Nyåret är en magisk vändpunkt i våra liv – därför vill folk skapa förändring med löften, säger Jaana Kurki

Det kan låta klyschigt, men många vill fortfarande avge nyårslöften. Viljan att skapa förändring i livet är positiv, men lova inte mer än du kan hålla, säger Jaana Kurki vid Horisonten.

Nyhetsbild

Popcornhjärna listas som nyord – bra anser psykiatern Hassan Jaghoory

Ordet popcornhjärna ligger rätt i tiden, anser psykiatern Hassan Jaghoory. Han är en av dem som hjälpt till att ge ordet luft under vingarna.

Nyhetsbild

Oravaispensionärer motionerar för en friskare framtid – "Appen ger motivation"

ORAVAIS Om 60–75-åringarna skulle motionera mera skulle de leva länge. Dessutom skulle Finland kunna sänka sjukvårdskostnaderna med 500 miljoner euro.

Nyhetsbild

Beväringar med kikhosta skickas hem – hålls isolerade i hemmen under julen

Hittills har 16 fall av kikhosta konstaterats vid Nylands brigad. Nu skickar försvarsmakten hem de insjuknade beväringarna medan behandlingen pågår. Föräldrarna får hämta dem, säger chefsläkare.

Nyhetsbild

Tryggheten i Jakobstad dryftas: "De lättillgängliga drogerna är oroväckande"

JAKOBSTAD En arbetsgrupp ska börja se problematiken med otryggheten i Jakobstad. Bland annat ska de bekanta sig med den så kallade Islandsmodellen.

Nyhetsbild

Michaela blev utmattad när dottern blev frisk från anorexin – nu startar Project Liv en grupp för anhöriga

När Michaela Relanders dotter blev frisk kollapsade hon själv. Det är tufft att vara anhörig till någon som har en ätstörning – men det hjälper att tala om det. Nu finns en svensk stödgrupp i Österbotten.

Nyhetsbild

Barn i glesbygderna har sämre kondition än stadsbarn

Höstens Move-mätning visar att det finns regionala skillnader i skolbarnens kondition. Enligt UKK-institutets direktör Tommi Vasankari är en orsak att allt färre barn i glesbygderna går, cyklar eller skidar till skolan.

Nyhetsbild

Åtta övningar som visar om du klarar vardagen – här är Move-testet

Move-testet görs i skolan, så vad är det de gör egentligen? Jo, de här övningarna (klicka på länkarna för att se bilder och videoklipp):

Nyhetsbild

Move-resultat: Österbottniska ungdomar har bra bålstyrka

Åttorna i Österbotten har en styrka som gör att de orkar sitta stilla i skolan. En stark bål utmärker den här gruppen i jämförelse med jämnåriga i resten av Finland.

Nyhetsbild

Tyngdtäcken allt mer populära – kan lösa dina sömnproblem

VASA Tyngdtäcken har snabbt etablerat sig på konsumentmarknaden och blir allt mer populära. Inom vården har de använts betydligt längre. Men varför är de så bra?

Nyhetsbild

Lättare skidspår till idrottsparken i Holm – men inga motionstrappor

LARSMO Ett lättare skidspår på drygt två kilometer kommer att dras vid idrottsparken i Holm. Initiativet kom från KD-håll.

Nyhetsbild

Jakobstad får fortsätta med dygnet runt-vård på Malmska i tre år

JAKOBSTAD Social- och hälsovårdsministeriet har beviljat dispens för jour inom primärvården för social- och hälsovårdsverket i Jakobstad. Anna-Maja Henriksson är mycket nöjd.

Nyhetsbild

Nu blir det rehabilitering vid Norrvalla igen – på finska

VÖRÅ Från och med årsskiftet ordnar Härmä Rehab än en gång rehabiliteringsverksamhet i Norrvalla. Den här gången betjänar de endast finskspråkiga kunder.

Nyhetsbild

Arbetskliniken i Jakobstad firar 30 år med öppet hus

I trettio års tid har Arbetskliniken hjälpt personer som har svårt att hitta jobb att komma in på arbetsmarknaden. På tisdag firas jubileet med öppet hus i klinikens lokaler i Östanlid.

Nyhetsbild

Arbetsträningen gav resultat för Joel – "Jag har fått mer självförtroende"

Joel Ågholm från Nykarleby kom till Arbetskliniken i Jakobstad på hösten 2016. Då hade han varit arbetslös i ett år. I dag har han ett fast arbete och en ny tro på sig själv.

Nyhetsbild

Julen kan vara svår för transpersoner – "Så här klarar du familjefesten", säger Vasa Setas ordförande

Statistiken talar sitt dystra språk: Allt för många transpersoner möter en för tidig död. Familjen är en av de största orsakerna till att en del väljer att ta sina egna liv, säger Vasa Setas ordförande Saana Lind. Specifikt: Bristen på stöd från de nära och kära.

Kommunerna får diskutera välfärdsområdet ännu en gång

Vården är en stor stor kostnad i alla kommuner och just nu är servicen splittrad och dyr. Men arbetet med att skapa Österbottens välfärdsområde går vidare.

Nyhetsbild

VIDEO: Du kan rädda liv - Oscar och Anne visar hur

Återupplivning. Det är inte så svårt som det låter och kan vara vad som skiljer liv från död. Sjukskötare Oscar Sundman går igenom hur du ska göra.

Nyhetsbild

Motionslådor en ickefråga i andra kommuner: "Ett bra koncept"

Larsmo har slutat med de kommunala motionslådorna. Men i resten av regionen och på Kommunförbundet ser man ingen orsak att sluta med namnhäftena.

Nyhetsbild

Efter Peter Östmans motion: Vikarholmen kan få gräsplan

LARSMO Bänkar och gräsmatta, men inte mer. Så lyder berörda sektioners utlåtanden om en plats för gemensam samvaro på Vikarholmen.

Nyhetsbild

Ultralopp – pannben eller galenskap?

JAKOBSTAD Många löpare byter ut asfalten mot skogsstigar, och allt fler väljer att springa långt och långsamt.

Nyhetsbild

Kommunala motionslådor slopas i Larsmo – GDPR en orsak

LARSMO Namnlistorna plockas bort från Larsmo kommuns elva motionslådor. Det beslöt välfärdssektionen på sitt senaste möte.

Nyhetsbild

Lömskt virus kan finnas i vedhögen – högsäsong för sorkfeber

JAKOBSTAD Hög feber, ont i ryggen och huvudvärk? Då kan du har smittats av Puumalavirus. Det är högsäsong för sorkfeber just nu.

Nyhetsbild

Enkät: Det brister i hur anhöriga i Jakobstad erbjuds hjälp

JAKOBSTAD Det brister i den hjälp anhöriga till mentalvårdspatienter i Jakobstad får, visar en färsk avhandling. Inte ens anställda inom vården känner alltid till den service som finns att tillgå.

Nyhetsbild

Diskussion om droger och illamående engagerade många

JAKOBSTAD Det finns ett behov av att diskutera drogsituationen i Jakobstadsnejden. Seminariet om hur vi ska förebygga droganvändning lockade en stor publik, men medelåldern på deltagarna var hög.

Nyhetsbild

I Larsmo satsas det på att aktivera seniorerna – "Larsmoborna kända för att vara aktiva"

LARSMO Bättre knän och social samvaro. Det är är två saker som lockar Larsmoseniorerna till gymmet.

Nyhetsbild

Skabb i Oxhamns och flera andra skolor i Jakobstad

JAKOBSTAD Skabbsmitta har upptäckts hos ett antal elever i flera skolor i Jakobstad. Föräldrarna uppmanas titta efter eksem och vattenfyllda blåsor.

Nyhetsbild

Åbo Akademi tar avstånd från vaccinkritisk föreläsning i Academill – "Det är beklagligt"

VASA Den 16 november ordnar Vasa naturkost en hälsodag i Academill. En av programpunkterna, föreläsningen "Frisk utan vaccin", har väckt frågetecken.

Nyhetsbild

Jan Lehmus reste runt jorden – beslöt sig för att öppna yogastudio i hemstaden

KARLEBY Tanken fanns i bakhuvudet innan han reste i väg på sin jordenruntresa. Då Jan Lehmus återvände hem till Karleby visste han vad han skulle göra.