Lokalt

Hälsa & välbefinnande

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Minister: "Att jobba jämställt är något som alla parter vinner på"

PEDERSÖRE Både arbetsliv och privatliv gynnas av jämställdhet, enligt minister Thomas Blomqvist (SFP) som besökte LKI Käldman i Pedersöre i dag.

Nyhetsbild

Motionstrappa planeras i Jakobstad

JAKOBSTAD De finns redan i många städer och är uppskattade av såväl idrottare som motionärer. Motionstrappor kan användas på många olika sätt.

Nyhetsbild

Unikt projekt: Frivilliga "storasystrar" ska hjälpa unga flickor må bättre

VASA Hur kan vuxna hjälpa unga som mår psykiskt dåligt? Genom att lyssna på dem, säger Sonja Rodén. Hon är projektkoordinatorn som nu erbjuder en unik ny hjälp för unga flickor som mår dåligt: Ett systerskap.

Nyhetsbild

Insamling stöder personer med psykisk ohälsa – stipendier ger ekonomiskt stöd åt de som har det svårt

I dag uppmärksammar vi världsdagen för psykisk hälsa. Psykosociala förbundet, som fyller 35 år i år, firar med att starta en insamling där medlen går direkt till stipendier till de som lider av psykisk ohälsa.

Nyhetsbild

Skippa korsordet och ta en promenad så stärker du minnet

JAKOBSTAD Sanningar är inte alltid så trevliga konstaterar Christoph Treier. Till exempel kan det vara trist att få veta att korsord inte stimulerar hjärnan speciellt mycket.

Nyhetsbild

Annika Rak: Personligheten försvinner inte med cancern

JAKOBSTAD Hon tog beskedet om bröstcancer ganska lugnt. Men när läkaren ville ta bort hela bröstet trots att tumören bara var liten som en ärta började hon leta efter alternativ.

Nyhetsbild

Viola Enström vet hur man sköter tänderna rätt

NYKARLEBY Hos tandhygienisten Viola Enström får kunderna inte bara sina tänder putsade från tandsten och plack. Hon lägger också tid på att lära ut hur tänderna sköts på rätt sätt.

Nyhetsbild

Sören Sundström årets ensamföretagare – "Många skulle kunna må bättre"

JAKOBSTAD Med enkla medel skulle många av oss kunna må bättre än vi gör i dag. Det säger naprapat Sören Sundström som får utmärkelsen Årets ensamföretagare i Jakobstad.

Nyhetsbild

Lovisa, 17, mår bra i dag – "Depressionen har gett mig drivkraft"

PEDERSÖRE 17-åriga Lovisa Eklund ser inte glädje som någon självklarhet. Men att ha tagit sig ur en depression har gett henne styrka. Sök hjälp och låt hjälpen ta tid, är hennes råd till andra unga som mår dåligt.

Nyhetsbild

Unga i Mellersta Österbotten mår dåligt – ångest och skoltrötthet vanligt

KARLEBY En nationell enkät visar att skoltrötthet och ångest är vanliga problem bland ungdomar i Mellersta Österbotten. Användningen av droger och snus är också hög.

Nyhetsbild

Österbotten ska bli mer barnvänligt – Barnbudgetering ett steg på vägen

VASA Barnbudgetering kan bli ett nytt begrepp i kommunerna. En första uträkning har gjorts på nästa års statsbudget.

Nyhetsbild

Allt fler yrkesskolelever använder snus – stor ökning också bland flickor

Allt fler yrkesskolelever använder snus dagligen, medan tobaksrökningen minskat en aning. Tillgången på snus och priset verkar vara det som avgör.

Nyhetsbild

Familjevård av äldre testas i Jakobstadsregionen 

Familjevård av äldre kommer att testas i Jakobstadsregionen. Servicen ordnas redan i en del av kommunerna i Finland, bland annat i Karlebyregionen.

Nyhetsbild

Nytt arbetssätt testas för Malmskas barnklienter

JAKOBSTAD Nytt arbetssätt testas under resten av året för att göra barnklienters besök på Malmska-jouren smidigare.

Nyhetsbild

Nästan all personal vid Hedbo har slutat

PEDERSÖRE Endast en ur personalen vid Hedbo (40 % arbetstid) ville fortsätta efter att verksamheten överfördes till Jakobstadsregionens social- och hälsovårdsverk från och med september.

Nyhetsbild

Antalet vårdplatser på avdelningarna vid Malmska och i Nykarleby minskas inte ännu

Höstens planerade minskning av antalet vårdplatser på avdelningarna vid Malmska och i Nykarleby skjuts fram till årsskiftet.

Nyhetsbild

Robert Back: "En otroligt enkelspårig argumentation"

1

I samhället ska medlen fördelas mellan olika områden. Var landar vi om allt ställs emot något annat, frågar sig konstlektorn Robert Back.

Nyhetsbild

Vårdbudgeten håller inte – Trendbrott kan skönjas i Jakobstad

Att de gemensamma kostnaderna för social- och hälsovård för Jakobstad, Pedersöre, Larsmo och Nykarleby överskrider budgeten igen 2019 är ingen sensation. Däremot kan ett trendbrott skönjas i Jakobstad.

Nyhetsbild

Håkan Omars: Förminska inte konstens betydelse i vården

2

Man silar mygg och sväljer kameler, säger Håkan Omars om kritiken av konst i Vasa centralsjukhus. Det är välbelagt att konst och kultur gör gott.

Nyhetsbild

Jakobstadsregionen köper fotvård för 130 000 euro

Jakobstadsregionens gemensamma social- och hälsovårdsverk köper fotvårdstjänster för cirka 40 000 euro per år. Nu står det klart vem som levererar tjänsten.

Nyhetsbild

Jakobstads kostnader för Eskoo ökar

Jakobstads kostnader för samkommunen Eskoo beräknas öka med 7 procent eller 114 153 euro till närmare 1,7 miljoner från 2019 till 2020.

Nyhetsbild

Stort seminarium om psykisk ohälsa i kväll – följ vår livesändning på webben

VASA I kväll diskuteras ungdomarnas mående på ett stort seminarium i Vasa. Över 250 personer är på plats, men VBL sänder också direkt på webben.

Nyhetsbild

Ungdomsledaren Kia är ofta ute på fältet – vet hur viktigt det är för unga att bli sedda

VASA Alla – busschauffören, kvinnan på stan, politikern – har ansvar för hur ungdomarna mår. Se dem, prata med dem, involvera dem, säger ungdomsledaren Chatarina Fjällström i Vasa.

Nyhetsbild

En promenad gör gott kropp och själ

JAKOBSTAD Att vara ute och röra på sig en stund varje dag är bra. Att göra det tillsammans med andra är ännu bättre. Projektet Kraft i åren har som syfte att aktivera äldre personer.

Nyhetsbild

Video: Bekämpa stelhet och ryggont – fysioterapeuterna tipsar

JAKOBSTAD Sitter du i kontorsstolen eller bakom ratten i bilen eller spakarna i grävmaskinen? Känns det som att du behöver sträcka på dig men vet inte riktigt hur?

Nyhetsbild

Oscars och Noels företag hjälper ungdomar att hantera stress – nu expanderar de till Österbotten

Grundarna till företaget Studiekompassen, Oscar Damén och Noel Forsén, lär ut studieteknik till gymnasieelever. Via företaget vill de, likt en kompass, peka ut riktningen i studierna och i livet.

Nyhetsbild

Nu kommer medicinrobotar också på svenska – "Klienterna gillar dem mycket"

KARLEBY En apparat, eller robot, som säger till när och hur du ska ta din medicin, vore det något? Inom Soite har man positiva erfarenheter av dessa robotar i hemvården.

Nyhetsbild

Unga österbottningar berättar: Så här dåligt mår vi

"Ibland formar sig ångesten som en klump i bröstet och den försvinner inte." Så skriver en gymnasieelev i undersökningen #allaskafåmåbra. Läs de ungas berättelser om psykiskt illamående.

Nyhetsbild

Två arbetshälsovårdsföreningar blir en

JAKOBSTAD Från och med 1 september går Jakobstads Arbetshälsovårdsförening och Keski-Pohjanmaan Terveyshuolto ihop och går nu under namnet Botnia Företagshälsovård.

Nyhetsbild

Sömncoachen Jonny Granholm hjälper människor hitta sunda sömnrutiner

Sömnen är viktig för vårt välbefinnande. Ändå är det allt fler som sover dåligt i dag. Orsakerna är flera. Sömncoachen Johnny Granholm i Vasa ser hur ökade effektivitetskrav i arbetslivet har fått folk att sova sämre.

Nyhetsbild

Träningen blev Pelles väg till ett friskare liv – "Mitt långsiktiga mål är att må bra"

Sänkt blodsocker, bättre kondition och bättre nattsömn. Sedan Pelle Furubacka tog hjälp av en personlig tränare har mycket förändrats. För honom är träningen ett sätt att hållas frisk.

Nyhetsbild

Gynekologen Pirjo Dabnell: "Klimakteriet inget att vara rädd för"

Svettningar, blodvallningar och dålig nattsömn. Lägg till besvär som minskad ämnesomsättning och torra slemhinnor. Klimakteriet kan vara riktigt besvärligt. Men det kan också gå hur smidigt som helst – alla kvinnor får inte ens symptom.

Nyhetsbild

Professor: Mångsidig kost viktigast vid reumatiska sjukdomar

Det finns få vetenskapliga bevis för kostens betydelse vid reumatiska sjukdomar. De flesta uppfattningar i detta ämne saknar således grund. Men ensidig kost är inte att rekommendera för reumatiker – mångsidighet är nyckelordet, säger Finlands första professor i näringsterapi, Ursula Schwab.

Nyhetsbild

Skolpersonal: "Inte längre tabu att tala om psykisk ohälsa" – men många efterlyser utbildning i ämnet

Unga talar öppet om att de ska till kuratorn eller skolpsykologen. Det är en positiv utveckling i skolan, tycker de vuxna som svarat på VBL:s och ÖT:s enkät.

Nyhetsbild

Lokala apotek blir del av kedja – satsar på nya typer av tjänster

JAKOBSTAD/PEDERSÖRE Bothnia-apoteket i Jakobstad och apoteket i Bennäs är bland de första som ansluter sig till apotekskedjan Olo.

Nyhetsbild

Nytt projekt ska stärka ungas självkänsla – "Det finns behov av förebyggande arbete"

VASA Vilken är din styrka? Den frågan får barn och unga när Mikaela Lervik och Jennifer Dalgren från Barnavårdsföreningen kommer på besök till klassen.

Nyhetsbild

Eva-Maria Björk: Ryggen inget att rycka på axlarna över

Ryggen är enormt viktig. Men ger vi den den uppmärksamhet den förtjänar innan det börjar göra ont?

Nyhetsbild

Det blir dyrare att använda Centralplan i Jakobstad

JAKOBSTAD Genom att höja kostnaden för att använda Centralplan och Jakobstads övriga fotbollsplaner räknar Jakobstads idrottssektion med att möta sparkravet på 35.000 euro för år 2020. Dessutom justeras simhallens tider.

Nyhetsbild

Maria Sämskar från Utbildningsstyrelsen: "Arbetet för ungas välmående blir aldrig färdigt"

I läroplansgrunderna används inte termer som "psykisk hälsa" särdeles flitigt. Men genom att betona kollaborativt lärande och ämnesövergripande undervisning hoppas man på att kunna stärka gemenskapen i skolorna.

Nyhetsbild

Tenniscenter går miste om hyresgäst – "Intäkten svår att ersätta"

JAKOBSTAD Disponenten för Jakobstads tennis- och badmintonhall ser kritiskt på hur stadens idrottsbyrå har agerat i samband med att Drotts gymnaster flyttar till idrottsgården. Idrottsdirektör Tove Jansson säger att Drott har rätt att välja var de vill vara.

Nyhetsbild

Drotts gymnaster flyttar till idrottsgården: "Bra lösning för oss"

GYMNASTIK Efter en intensiv flyttrumba ska IF Drotts gymnaster inleda den nya säsongen i Jakobstads idrottsgård.

Nyhetsbild

Psykisk ohälsa är inte längre skamligt – skolkurator: "Fler än förr vågar söka hjälp"

MALAX/KORSNÄS Det är okej att må dåligt. Det har barn och föräldrar insett, och söker därför snabbare hjälp, säger Mats Bergvik, skolkurator i Malax och Korsnäs. Men den ökande ångesten oroar honom.

Nyhetsbild

I Vasa gymnasium pratar eleverna även om de svåra sakerna – "Här har alla någon att vara med"

Det är hos vänner som de flesta ungdomar får stöd om de mår psykiskt dåligt. Kompisar kan framför allt förhindra att det blir värre, säger några studerande i Vasa gymnasium.

Populär föreläsning om antioxidanter

JAKOBSTAD Per Arne  Öckerman har varit överläkare och professor i klinisk kemi i Lund i nära trettio års tid, och är nu emeriterad. Men ännu som 86-åring arbetar han för fullt enligt sina egna metoder.

Nyhetsbild

Brottsofferjouren: "Det hör till att man inte vågar berätta"

Samla mod och våga berätta för någon vuxen som du litar på att du blivit våldtagen. Det är rådet från Brottsofferjouren.