Lokalt

Hälsa & välbefinnande

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Arbetsträningen gav resultat för Joel – "Jag har fått mer självförtroende"

Joel Ågholm från Nykarleby kom till Arbetskliniken i Jakobstad på hösten 2016. Då hade han varit arbetslös i ett år. I dag har han ett fast arbete och en ny tro på sig själv.

Nyhetsbild

Julen kan vara svår för transpersoner – "Så här klarar du familjefesten", säger Vasa Setas ordförande

Statistiken talar sitt dystra språk: Allt för många transpersoner möter en för tidig död. Familjen är en av de största orsakerna till att en del väljer att ta sina egna liv, säger Vasa Setas ordförande Saana Lind. Specifikt: Bristen på stöd från de nära och kära.

Kommunerna får diskutera välfärdsområdet ännu en gång

Vården är en stor stor kostnad i alla kommuner och just nu är servicen splittrad och dyr. Men arbetet med att skapa Österbottens välfärdsområde går vidare.

Nyhetsbild

VIDEO: Du kan rädda liv - Oscar och Anne visar hur

Återupplivning. Det är inte så svårt som det låter och kan vara vad som skiljer liv från död. Sjukskötare Oscar Sundman går igenom hur du ska göra.

Nyhetsbild

Motionslådor en ickefråga i andra kommuner: "Ett bra koncept"

Larsmo har slutat med de kommunala motionslådorna. Men i resten av regionen och på Kommunförbundet ser man ingen orsak att sluta med namnhäftena.

Nyhetsbild

Efter Peter Östmans motion: Vikarholmen kan få gräsplan

LARSMO Bänkar och gräsmatta, men inte mer. Så lyder berörda sektioners utlåtanden om en plats för gemensam samvaro på Vikarholmen.

Nyhetsbild

Ultralopp – pannben eller galenskap?

JAKOBSTAD Många löpare byter ut asfalten mot skogsstigar, och allt fler väljer att springa långt och långsamt.

Nyhetsbild

Kommunala motionslådor slopas i Larsmo – GDPR en orsak

LARSMO Namnlistorna plockas bort från Larsmo kommuns elva motionslådor. Det beslöt välfärdssektionen på sitt senaste möte.

Nyhetsbild

Lömskt virus kan finnas i vedhögen – högsäsong för sorkfeber

JAKOBSTAD Hög feber, ont i ryggen och huvudvärk? Då kan du har smittats av Puumalavirus. Det är högsäsong för sorkfeber just nu.

Nyhetsbild

Enkät: Det brister i hur anhöriga i Jakobstad erbjuds hjälp

JAKOBSTAD Det brister i den hjälp anhöriga till mentalvårdspatienter i Jakobstad får, visar en färsk avhandling. Inte ens anställda inom vården känner alltid till den service som finns att tillgå.

Nyhetsbild

Diskussion om droger och illamående engagerade många

JAKOBSTAD Det finns ett behov av att diskutera drogsituationen i Jakobstadsnejden. Seminariet om hur vi ska förebygga droganvändning lockade en stor publik, men medelåldern på deltagarna var hög.

Nyhetsbild

I Larsmo satsas det på att aktivera seniorerna – "Larsmoborna kända för att vara aktiva"

LARSMO Bättre knän och social samvaro. Det är är två saker som lockar Larsmoseniorerna till gymmet.

Nyhetsbild

Skabb i Oxhamns och flera andra skolor i Jakobstad

JAKOBSTAD Skabbsmitta har upptäckts hos ett antal elever i flera skolor i Jakobstad. Föräldrarna uppmanas titta efter eksem och vattenfyllda blåsor.

Nyhetsbild

Åbo Akademi tar avstånd från vaccinkritisk föreläsning i Academill – "Det är beklagligt"

VASA Den 16 november ordnar Vasa naturkost en hälsodag i Academill. En av programpunkterna, föreläsningen "Frisk utan vaccin", har väckt frågetecken.

Nyhetsbild

Jan Lehmus reste runt jorden – beslöt sig för att öppna yogastudio i hemstaden

KARLEBY Tanken fanns i bakhuvudet innan han reste i väg på sin jordenruntresa. Då Jan Lehmus återvände hem till Karleby visste han vad han skulle göra.

Nyhetsbild

Marja-Leena miste sin son i knivhuggning – startar tvåspråkig stödgrupp för anhöriga till våldsoffer

Föreningen Huoma och Österbottens kriscenter Valo startar tillsammans en stödgrupp för anhöriga till offer för våldsdåd. Marja-Leena Hautamäki, som miste sitt enda barn i en knivhuggning, är initiativtagare till gruppen.

Nyhetsbild

Regionens högstadierektorer hoppas drogförebyggandet syns i statistik

Rektorerna på gymnasierna i Jakobstadsregionen hoppas att THL-statistiken inte ska visa på någon ökning i elevernas droganvändning. De skolvisa siffrorna kommer snart.

Nyhetsbild

Åldrande befolkning kräver satsning på ryggen

JAKOBSTAD På Malmska kan man erbjuda mångsidig hjälp för dem som lider av ryggproblem. Att befolkningen åldras är bland annat något man märker av på sjukhuset.

Nyhetsbild

Jonna Hongell: Nej, det här är inte det nya normala

"Jag har fått bilder skickade till mig utan att jag bett om det och blivit trakasserad med ord. Det gav mig ångest men å andra sidan är det ganska normalt."

Nyhetsbild

Larsmos nya välfärdschef får jobba med det hon tycker om: "Intressant och inspirerande"

LARSMO Sara Åström basar numera över välfärdssektorn i Larsmo. Hon uppskattar kommunens aktiva föreningsliv och fina vandringsleder.

Nyhetsbild

Minister: "Att jobba jämställt är något som alla parter vinner på"

PEDERSÖRE Både arbetsliv och privatliv gynnas av jämställdhet, enligt minister Thomas Blomqvist (SFP) som besökte LKI Käldman i Pedersöre i dag.

Nyhetsbild

Motionstrappa planeras i Jakobstad

JAKOBSTAD De finns redan i många städer och är uppskattade av såväl idrottare som motionärer. Motionstrappor kan användas på många olika sätt.

Nyhetsbild

Unikt projekt: Frivilliga "storasystrar" ska hjälpa unga flickor må bättre

VASA Hur kan vuxna hjälpa unga som mår psykiskt dåligt? Genom att lyssna på dem, säger Sonja Rodén. Hon är projektkoordinatorn som nu erbjuder en unik ny hjälp för unga flickor som mår dåligt: Ett systerskap.

Nyhetsbild

Insamling stöder personer med psykisk ohälsa – stipendier ger ekonomiskt stöd åt de som har det svårt

I dag uppmärksammar vi världsdagen för psykisk hälsa. Psykosociala förbundet, som fyller 35 år i år, firar med att starta en insamling där medlen går direkt till stipendier till de som lider av psykisk ohälsa.

Nyhetsbild

Skippa korsordet och ta en promenad så stärker du minnet

JAKOBSTAD Sanningar är inte alltid så trevliga konstaterar Christoph Treier. Till exempel kan det vara trist att få veta att korsord inte stimulerar hjärnan speciellt mycket.

Nyhetsbild

Annika Rak: Personligheten försvinner inte med cancern

JAKOBSTAD Hon tog beskedet om bröstcancer ganska lugnt. Men när läkaren ville ta bort hela bröstet trots att tumören bara var liten som en ärta började hon leta efter alternativ.

Nyhetsbild

Viola Enström vet hur man sköter tänderna rätt

NYKARLEBY Hos tandhygienisten Viola Enström får kunderna inte bara sina tänder putsade från tandsten och plack. Hon lägger också tid på att lära ut hur tänderna sköts på rätt sätt.

Nyhetsbild

Sören Sundström årets ensamföretagare – "Många skulle kunna må bättre"

JAKOBSTAD Med enkla medel skulle många av oss kunna må bättre än vi gör i dag. Det säger naprapat Sören Sundström som får utmärkelsen Årets ensamföretagare i Jakobstad.

Nyhetsbild

Lovisa, 17, mår bra i dag – "Depressionen har gett mig drivkraft"

PEDERSÖRE 17-åriga Lovisa Eklund ser inte glädje som någon självklarhet. Men att ha tagit sig ur en depression har gett henne styrka. Sök hjälp och låt hjälpen ta tid, är hennes råd till andra unga som mår dåligt.

Nyhetsbild

Unga i Mellersta Österbotten mår dåligt – ångest och skoltrötthet vanligt

KARLEBY En nationell enkät visar att skoltrötthet och ångest är vanliga problem bland ungdomar i Mellersta Österbotten. Användningen av droger och snus är också hög.

Nyhetsbild

Österbotten ska bli mer barnvänligt – Barnbudgetering ett steg på vägen

VASA Barnbudgetering kan bli ett nytt begrepp i kommunerna. En första uträkning har gjorts på nästa års statsbudget.

Nyhetsbild

Allt fler yrkesskolelever använder snus – stor ökning också bland flickor

Allt fler yrkesskolelever använder snus dagligen, medan tobaksrökningen minskat en aning. Tillgången på snus och priset verkar vara det som avgör.

Nyhetsbild

Familjevård av äldre testas i Jakobstadsregionen 

Familjevård av äldre kommer att testas i Jakobstadsregionen. Servicen ordnas redan i en del av kommunerna i Finland, bland annat i Karlebyregionen.

Nyhetsbild

Nytt arbetssätt testas för Malmskas barnklienter

JAKOBSTAD Nytt arbetssätt testas under resten av året för att göra barnklienters besök på Malmska-jouren smidigare.

Nyhetsbild

Nästan all personal vid Hedbo har slutat

PEDERSÖRE Endast en ur personalen vid Hedbo (40 % arbetstid) ville fortsätta efter att verksamheten överfördes till Jakobstadsregionens social- och hälsovårdsverk från och med september.

Nyhetsbild

Antalet vårdplatser på avdelningarna vid Malmska och i Nykarleby minskas inte ännu

Höstens planerade minskning av antalet vårdplatser på avdelningarna vid Malmska och i Nykarleby skjuts fram till årsskiftet.

Nyhetsbild

Robert Back: "En otroligt enkelspårig argumentation"

I samhället ska medlen fördelas mellan olika områden. Var landar vi om allt ställs emot något annat, frågar sig konstlektorn Robert Back.

Nyhetsbild

Vårdbudgeten håller inte – Trendbrott kan skönjas i Jakobstad

Att de gemensamma kostnaderna för social- och hälsovård för Jakobstad, Pedersöre, Larsmo och Nykarleby överskrider budgeten igen 2019 är ingen sensation. Däremot kan ett trendbrott skönjas i Jakobstad.

Nyhetsbild

Håkan Omars: Förminska inte konstens betydelse i vården

Man silar mygg och sväljer kameler, säger Håkan Omars om kritiken av konst i Vasa centralsjukhus. Det är välbelagt att konst och kultur gör gott.

Nyhetsbild

Jakobstadsregionen köper fotvård för 130 000 euro

Jakobstadsregionens gemensamma social- och hälsovårdsverk köper fotvårdstjänster för cirka 40 000 euro per år. Nu står det klart vem som levererar tjänsten.

Nyhetsbild

Jakobstads kostnader för Eskoo ökar

Jakobstads kostnader för samkommunen Eskoo beräknas öka med 7 procent eller 114 153 euro till närmare 1,7 miljoner från 2019 till 2020.

Nyhetsbild

Stort seminarium om psykisk ohälsa i kväll – följ vår livesändning på webben

VASA I kväll diskuteras ungdomarnas mående på ett stort seminarium i Vasa. Över 250 personer är på plats, men VBL sänder också direkt på webben.

Nyhetsbild

Ungdomsledaren Kia är ofta ute på fältet – vet hur viktigt det är för unga att bli sedda

VASA Alla – busschauffören, kvinnan på stan, politikern – har ansvar för hur ungdomarna mår. Se dem, prata med dem, involvera dem, säger ungdomsledaren Chatarina Fjällström i Vasa.

Nyhetsbild

En promenad gör gott kropp och själ

JAKOBSTAD Att vara ute och röra på sig en stund varje dag är bra. Att göra det tillsammans med andra är ännu bättre. Projektet Kraft i åren har som syfte att aktivera äldre personer.

Nyhetsbild

Video: Bekämpa stelhet och ryggont – fysioterapeuterna tipsar

JAKOBSTAD Sitter du i kontorsstolen eller bakom ratten i bilen eller spakarna i grävmaskinen? Känns det som att du behöver sträcka på dig men vet inte riktigt hur?