Lokalt

Hälsa & välbefinnande

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Trendgodis kan leda till illamående – R-kiosker i Vasa stoppar försäljningen

Godisstången Dipper XL har snabbt blivit populär bland barn, men nu har Livsmedelsverket fått in cirka 50 anmälningar om att den orsakat olika symptom. Importören Jukka Kuusisto anser att fallen fått för stor uppmärksamhet.

Nyhetsbild

LIVE: Senaste nytt om coronaläget

Live VBL/ÖT/Sydin följer coronaläget i Österbotten, Finland och resten av världen. Direktrapporteringen ger dig snabbt de senaste nyheterna om coronaviruset.

Nyhetsbild

Stödpersoner tillåts på BB också utanför Soites område

KARLEBY Från och med måndag får föderskor på Möcs ha med sig stödperson under vården efter förlossningen. Också de som bor utanför Soites område.

Nyhetsbild

Samtalen till 70-plusssarna avslutade – "positivt och berörande"

JAKOBSTAD En del samtal har varit långa medan andra bara konstaterat att allt är ok. Nu har en stor del av stadsborna som fyllt 70 år blivit kontaktade.

Nyhetsbild

Simhallen i Karleby öppnar på måndag – är öppen hela sommaren

KARLEBY När simhallen i Karleby slår upp sina dörrar på måndag är det tänkt att de förblir öppna hela sommaren. Allt underhållsarbete har gjorts under coronastängningen.

Nyhetsbild

Beslut om hopptornet bollas fram och tillbaka

JAKOBSTAD Ett av stadens landmärken, hopptornet på Kittholmen är nu renoverat och färdigt att tas i bruk. Men kommer någon att få dyka ner i vattnet från de olika avsatserna i sommar?

Nyhetsbild

Simhallen öppnar för motionärer och simskola

JAKOBSTAD De tre första veckorna i juni är det möjligt att simma i bassängerna igen. Men för att man ska kunna hålla extra rent är öppettiderna begränsade.

Nyhetsbild

Ett nytt fall av covid-19 i Vasa sjukvårdsdistrikt – men situationen är ändå relativt lugn

Sent på söndagen uppdagades ett nytt fall av covid-19 i Vasa sjukvårdsdistrikt. Läget är trots det lugnt. Det var det första nya fallet på över en vecka.

Nyhetsbild

Kaukoranta bekräftar: Ett nytt coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Sent på söndagen uppdagades ett nytt fall av covid-19 i Vasa sjukvårdsdistrikt. Det betyder 61 personer har smittats av viruset.

Nyhetsbild

Jakobstadsregionens barnkammare ska bygga för de äldre

Larsmo brukar beskrivas som Jakobstadsregionens barnkammare. Men även Larsmoborna blir äldre och nu planeras renovering och nybyggnad av Sandlunden och Ankaret.

Nyhetsbild

Ansvarsläkarmodell i Jakobstadsregionen har gett resultat

Satsningen på Doctagons ansvarsläkarmodell i Jakobstadsregionen har burit frukt. Detta enligt social- och hälsovårdsverkets utredning.

Nyhetsbild

Vissa blir riktigt sjuka men många klarar sig undan det värsta

En del måste vårdas på sjukhus, andra inte och barn verkar ofta klara sig undan det värsta. Vi vet att åldern spelar in, men vi inte varför, säger Heikki Kaukoranta, överläkare på Vasa stad.

Nyhetsbild

Nya hyror vid Hagaborgs boendeenhet i Nykarleby

NYKARLEBY Hyrorna för de sju mindre rummen på 18,5 kvadratmeter vid Hagaborgs boendeenhet i Nykarleby har proportionellt sett varit för höga.

Nyhetsbild

Malmska vill ha större testningskapacitet – vill kunna reagera om behovet ökar

JAKOBSTAD Hittills har alla som vill kunnat testas för covid-19 men man vill ändå höja kapaciteten för att kunna svara på ett eventuellt ökat behov.

Nyhetsbild

Fanny öppnar träningsstudio för kvinnor – "Det här är min fjärde baby"

KARLEBY Fanny Indola brinner för träning och för att kvinnor ska få vara sig själva och må bra. En dröm blir verklighet då hon nu öppnar en träningsstudio enbart för kvinnor i Karleby.

Nyhetsbild

Coronaläget oförändrat i Vasa sjukvårdsdistrikt – samma i Södra Österbotten

Inga nya fall av covid-19 har rapporterats i vare sig Vasa sjukvårdsdistrikt som Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt.

Nyhetsbild

Läkare och sjukskötare behöver kristelefon för tunga vårdupplevelser

Ett avlastande nätverk av psykologer, terapeuter och psykiatrer behövs för dem som arbetar med sjuka i covid-19. Det anser psykologen Sture Enberg.

Nyhetsbild

Att åldras på 2020-talet blir fyra avsnitt i Agendas händer

Diskussioner om hur det är åldras på 2020-talet spelas in i Vasa och visas på sociala medier. De ersätter Agendas diskussionsturné som ställdes in på grund av pandemin.

Nyhetsbild

MPR-vaccintäckninsgraden har sjunkit med över tio procent i Österbotten

Vaccinationsgraden har sjunkit mer i Österbotten än i landet i genomsnitt. Men på Institutet för hälsa och välfärd THL är man åtminstone inte ännu orolig.

Nyhetsbild

Vad tycker ungdomar om motion och träning?

Vi får alltid höra att träning är bra för oss, och det finns mycket forskning som bevisar att det påståendet är sant. Men hur ser ungdomarna på träning, vad har de för åsikter om ämnet? Vi har kontaktat ett antal ungdomar från både Helsingforsregionen och Pedersöre för att få höra deras åsikter om ämnet.

Nyhetsbild

Många känner sig ensamma i coronatider – nu utbildar Röda Korset telefonvänner

Var femte finländare känner sig ensam. Under coronapandemin blir de ensamma ännu mer ensamma. Det vill Röda Korset i Vasa göra något åt.

Nyhetsbild

Larsmostyrelsen valde ny välfärdschef – endast en sökte tjänsten

LARSMO Tjänsten som chef för välfärdstjänster i Larsmo hade lockat endast en sökande denna omgång.

Nyhetsbild

Inga nya fall av covid-19 i Vasa sjukvårdsdistrikt – två nya i Södra Österbotten

Coronaläget varierar i Österbotten. I Vasa sjukvårdsdistrikt är det lugnt medan Södra Österbotten har två nya fall. Många har också tillfrisknat.

Nyhetsbild

Inga nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Centralsjukhuset är inte längre i full beredskap, men beredskapen är ändå höjd på grund av corona. Antalet tagna prover överskrider 1 600.

Nyhetsbild

Larsmoborna får visionera om idrottsparken – "Många vill ha en skejtpark"

LARSMO I maj får privatpersoner och föreningar lämna in önskemål om Larsmo idrottspark. Flera önskemål har redan lämnats in.

Nyhetsbild

Enstaka nya coronafall under helgen – "Inget konstigt med nya fall trots många lugna dagar"

Vasa sjukvårdsdistrikt och Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt går genom en lugn period med få nya fall. Att det ändå dyker upp enstaka coronasmittor är trots det inte konstigt.

Nyhetsbild

Familjernas ork börjar tryta – "Ny grupp av familjer kommer att behöva stöd"

JAKOBSTAD/KARLEBY Barnskyddsanmälningarna blev först färre när coronakrisen slog till. Men nu har allt fler anmälningar droppat in. Gemensamt är i alla fall att familjernas krafter börjar sina.

Nyhetsbild

Kvinnor med gynekologisk cancer får egen förening – "Efterfrågan och behovet finns"

VASA Varje år får 1700 kvinnor någon form av gynekologisk cancer. En nygrundad förening vill finnas som stöd och hjälp för dessa kvinnor.

Nyhetsbild

Populärt hämta böcker när biblioteket öppnade take away

Folk droppade in genast när stadsbiblioteket i Jakobstad slog upp dörrarna klockan 10. Någon trängsel var det ändå inte, konstaterade en lättad biblioteksdirektör.

Nyhetsbild

Justitieminister Henriksson om att träffa barn och barnbarn – "Gör det gärna utomhus och håll distansen"

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) förklarar regeringens nya rekommendationer till riskgrupperna. De säger inte att över 70-åringar inte ska gå ut eller välja bort barnbarnen.

Nyhetsbild

Pehr Löv om de äldres nya vardag: Viktigt att hitta modeller för ett aktivt liv trots distans

Nu är det viktigt att hitta modeller och idéer för att aktivera både de 70-plussare som bor hemma och de som är isolerade på äldreboenden, säger tidigare riksdagsledamoten och läkaren Pehr Löv.

Nyhetsbild

Kinnunen om beslutet att lätta på begränsningarna: "Jag känner mig lugn"

Troligen ökar antalet smittade när coronarestriktionerna luckras upp. Men sjukvårdsdirektör Marina Kinnunen säger att Vasa centralsjukhus  klarar det.

Nyhetsbild

Inga nya coronafall inom Soite

KARLEBY/KRONOBY Läget inom Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt är oförändrat.

Nyhetsbild

Inga nya fall av covid-19 i Vasa sjukvårdsdistrikt

VASA Antalet insjuknade är fortfarande samma som i torsdags. Sjukvårdsdistriktet är ändå i full beredskap.

Nyhetsbild

Upp och hoppa med FSLF – "Vi vill motivera fler att röra på sig och samtidigt göra nytta"

VASA I maj ordnar Finlands Svenska Lärarstuderandes Förening (FSLF) evenemanget "Upp å hoppa". Deltagarna betalar en liten summa som går till Rädda Barnen.

Nyhetsbild

VIDEO: Nu blir det lättare att träna hemma – här får du alla övningar i samma video

Du har väl inte missat vår hemmaträning? Ingen fara. Du kan börja nu. Här är alla övningar från vår sjudelade serie i en video.

Nyhetsbild

Coronaberedskapen ökar personalbehovet inom hemvården

JAKOBSTAD Personalbehovet har ökat inom hemvården i och med coronaberedskapen. Beredskapslagen ger möjlighet att flytta om personal.

Nyhetsbild

Krympt frisbeegolfbana i Bennäs – planeras om i sommar

Medan bygget av den nya kastplan pågår i Bennäs har frisbeegolfbanan krympts med fyra hål. Hur stor den blir i framtiden är ännu oklart.

Nyhetsbild

Oroade får samtalsstöd av mentala tränare på distans

Mental tränare Coronakrisen har medfört en abrupt förändring för oss alla. Snart öppnar förbundet för mentala tränare en samtalstjänst för att hjälpa oroade personer.

Nyhetsbild

Coronaepidemin har inte slagit till med full kraft i Österbotten – men andra saker oroar

Coronaläget är under kontroll i Vasa sjukvårdsdistrikt, säger både direktör Marina Kinnunen och Heikki Kaukoranta, infektionsansvarig läkare i Vasa. Helgen var lugn.

Nyhetsbild

En till smittad i Österbotten – 25 har tillfrisknat sedan coronaviruset slog till

Dagens testresultat visar att en person i Vasa sjukvårdsdistrikt testat positivt för coronaviruset. VCS informerar också att över hälften av alla som bekräftats bära på smittan har tillfrisknat.

Nyhetsbild

Ännu inga rekommendationer om munskydd – Läkare: "Inte nödvändigt i Österbotten"

Munskydd eller inte? Hittills har THL inte gått ut med någon rekommendation. Läkare i Vasa tror inte att det blir nödvändigt i Österbotten.

Nyhetsbild

Polisen vädjar: Stanna hemma på valborg

Polisen hade fullt upp med skingra stora folksamlingar under påsken. Nu kommer nästa orosmoln seglande: valborg.

Nyhetsbild

Psykologen Anders har gjort en app mot coronaångest – "Folk har svårt att fokusera"

VASA Anders Englund har lagt ner över 400 timmar på att skapa en app som ska lindra ångest och oro. För hobbyprogrammeraren krävdes det en stor dos tålamod och envishet.

Nyhetsbild

Ett nytt fall av covid-19 i Österbotten

Sedan igår har ett nytt fall av coronaviruset bekräftats i Vasa sjukvårdsdistrikt. Nu har totalt 47 personer i Österbotten smittats sedan epidemin nådde Finland.