Lokalt

Kommentar

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Kraftig rekyl, knallar, krutdoft och flygande heta hylsor – så var det att skjuta med militärt vapen för första gången

För 28 år sedan var jag civiltjänstgörare på dagis medan mina polare "lekte krig" i Drakan. Tack vare MPK fick jag i lördags veta vad jag missat.

Nyhetsbild

Leif Westerlund: När livet börjar

För en vecka sen var det skolavslutningar och examensdag. Den dag på året när livet för många känns skönt och lätt. Äntligen sommarlov och möjlighet att sova litet längre eller ta det litet lugnare.

Marcus Lillkvist: Idiotiskt, XXL – gör som Ikea i stället

Att år 2022 destruera dyra fina produkter med mindre fel är så förkastligt som det kan bli. Har XXL sovit under en sten de senaste åren?

Anja Kuusisto: Att vandra är viktigare än att komma fram

Det är 1 400 kilometer från Åbo till Trondheim, men det finns de som vill gå den vägen till fots. Helgonet S:t Olof är en orsak. Den norska kungen Olavs led öppnades tusen år efter hans död. Öppningen sommaren 2019 var festlig. Att vandra i stillhet är inte så festligt, men lärorikt.

Nyhetsbild

Leif Westerlund: Berättelsen om mitt liv

Berättelsen är viktig för den hjälper oss att förstå hur saker och ting hänger ihop. Den gör det lättare att greppa helheten och den skapar samhörighet och identitet, skriver Leif Westerlund i sin samlevnadskolumn.

Sofia Nygård: Vi måste våga tala om föräldraskapsånger

En del känner att föräldraskapet tog mer än det gav. Det måste vi kunna tala om. Det är farligt att låta bli.

Nyhetsbild

Leif Westerlund: Där det finns en eld, där finns det ett hem

Det första människor gör när de slår sig ner på ett nytt ställe är inte att söka något att äta, utan att gör upp en eld. Elden behövs för att den skapar gemenskap och värme – och för att vi kan värma mat på den, skriver Leif Westerlund i sin samlevnadskolumn.

Nyhetsbild

Leif Westerlund: Ögon för varandra

Vem är viktig för mig och för vem är jag viktig, kan vara en ganska intressant fråga. Svaret på den frågan har ofta att göra med vems åsikter jag tycker att är viktiga för mig.

Nyhetsbild

Ann-Sofi Berger: Tiktokgenerationen får barn – har du koll på Alfagänget?

Både forskare och andra gillar att sätta etiketter på generationer. X, Y och Z har väl de flesta hört om. Men vad kommer sedan? Enligt prognoser är nästa gäng tonåringar globala, välutbildade, engagerade – och många.

KOMMENTAR: Vi tänker inte försöka luras när världen är full av falska nyheter

På första april brukade vi publicera en falsk nyhet för att det var tradition att roa läsarna med en sådan. Men det gör vi inte i år.

Nyhetsbild

Vilmer Svenlin: Tråkiga nyheter för ungdomar i Jakobstad

Den nya mötesplatsen för unga, Level 2, har stängt efter en dryg månad. Det här är förstås tråkiga nyheter för ungdomar i Jakobstad, eftersom det var ett uppskattat ställe där många ungdomar samlades så länge det var öppet. 

Vänta med beslutet om arvoden

KOMMENTAR Förhoppningsvis har Lena Nystrand, ekonomidirektör på Österbottens välfärdsområde, rätt då hon säger att problemen med hemservicens kilometerersättningar är lösta.

Nyhetsbild

Jonny Huggare Smeds: Dina barn har troligen sett krigets fasor – och du har ingen aning

Kriget utspelar sig i realtid på sociala medier. Med ett enda svep kan man bli vittne till krigsbrott och mord. Föräldrar, tala med era barn.

Nyhetsbild

Leif Westerlund: Tidsresan

Otroligt mycket har förändrats på sjuttio år. Men samtidigt har väldigt litet förändrats, skriver Leif Westerlund i sin samlevnadskrönika.

Nyhetsbild

Jonny Huggare Smeds: Med pommes frites och pizza i tankarna lärde jag mig åka slalom

Jag är höjdrädd och har obehag för höga hastigheter. Ändå bestämde jag mig för att testa slalomåkning i Simpsiö. Med hjälp av snabbmat klarade jag utmaningen.

Nyhetsbild

Anne-May Wisén: Äntligen får vi fira jul

Små saker får stor betydelse när vi lever mitt i en pandemi. Att kunna träffas och fira jul tillsammans känns viktigare än någonsin.

Nyhetsbild

SOFIE STARA: Att använda 10 000 bindor är ingen miljögärning

Ska man satsa på några menskoppar eller 10 000 bindor under sin livstid som menstruerande person? Fler borde fundera på saken.

Nyhetsbild

Kenneth Myntti: Österbotten kan bli superregion – men det förutsätter en flockeffekt

Det kunskapscentrum som entreprenören Sture Udd bygger upp i Dragnäsbäck, Vasa är ett litet frö till just den typen av nod som kan skapa en flockeffekt.

Nyhetsbild

Jonny Huggare Smeds: Mormor lever kvar i mina danssteg

På alla helgons dag minns vi dem som inte finns hos oss med längre. Jonny Huggare Smeds skriver om sin mormor, om saknad, döden och hur hon lever vidare i dansen.

Nyhetsbild

Lotta Lappinen: "Lättklädda bilder kan aldrig tolkas som samtycke"

Män behöver fortfarande inte svara på frågan om de försäkrat sig om samtycke. Men kvinnor antas ha gett samtycke på basis av sin klädsel.

Nina Dahlbäck: Knölen tvingade mig att möta min största rädsla

Det är den 8 februari i år. Jag står med bar överkropp i ett kalt rum och håller om en röntgenapparat.

Nyhetsbild

Anne-May Wisén: Ska vi tänka smått eller stort i Gamla hamn?

JAKOBSTAD Jakobstadsborna trivs i Gamla hamn och på Kittholmen. Motionärer, flanörer och solnedgångsnjutare styr stegen mot havsviken året runt.

Nyhetsbild

Kenneth Myntti: Gigekonomin förändrar synen på arbete – men kan också bidra till en ny underklass

Vi finländare borde i högre grad än hittills både dra nytta av och – som samhälle – svara på de utmaningar den nya gigekonomin ställer. Speciellt med tanke hur snabbt den växer.

Nyhetsbild

Jonny Huggare Smeds: "Jag är inte arg på vårdpersonalen – för det fanns ingen att vara arg på"

Personalbrist i vården är ångestframkallande, speciellt när det drabbar ens barn. Det är dags att göra något konkret för vår vårdpersonal. Det räcker inte med applåder och omtanke.

Nyhetsbild

KOMMENTAR: Med nuvarande fart parkerar Finlands sista bonde tröskan inom 40 år

Det finns många sätt att spå lantbrukets framtid. I stället för kristallkula och kaffesump använder vi här statistik och havre.

Nyhetsbild

I sommarstugan pågår livet här och nu

Nyhetsbild

Kenneth Myntti: Cerner kopplar ihop tre olika datasystem – det klarar också finländare av

Ledande sjukvårdspolitiker borde hålla sig till sanningen. Man ska inte tala om Aster som ett patient- och datasystem om det i själva verket handlar om tre olika datasystem.

Patrick Sjöholm: Ingenting är för sent – och allting börjar med dig

Med klimatförändringen i hasorna är Östersjöns framtid lika grumlig som havet självt. Du och jag kan göra mycket, helst redan i dag.

Nyhetsbild

Sofie Stara: Har demokrati ingen grund i islam?

Panikslagna afghaner litar inte på talibanernas löften om att alla ska känna sig säkra. Men varför har demokratin inte fått fäste i Afghanistan?

Nyhetsbild

Lotta Lappinen: Coronablinkern är ett misslyckande – den beaktar inte vår inneboende själviskhet

INBLICK Utvecklarna av Coronablinkern glömde att människan styrs av sin själviskhet. Som den fungerar nu varnar den bara för kontakter med var femte coronasmittad person.

Kommentar: Var det verkligen värt det?

Sofia Grankull: Vi är inte sådär smarta!

Coronabuden är alldeles för många, omväxlande och otydliga för att vanliga människor ska ha någon chans att hänga med.

Nyhetsbild

Kenneth Myntti: Kommunerna föreslås bli invånaranpassade – men skapar det faktiskt större jämlikhet?

Österbotten kunde gynnas av att kommunernas uppgifter anpassas till den egna befolkningens behov. Men skapar varierade kommuner verkligen större jämlikhet mellan finländarna?

Nyhetsbild

Kenneth Myntti: Den som är sjuk är inte fri – varför värnar inte de frihetsälskande amerikanerna om folkhälsan?

Förra regeringens social- och hälsovårdsreform var för marknadsorienterad. Reformen kunde ha utmynnat i ett gigantiskt folkhälsomisslyckande av typ det i dagens USA.

Nyhetsbild

Kenneth Myntti: Kina bäddar för konsumtionsfest – våra banklån kan bli dyrare

"Made in China" associerar till billigt krimskrams. Men då Kina flyttar över en del fokus från industriproduktion till konsumtion finns risk för att våra bostadslåneräntor stiger.

Viveca Dahl: Spara tändsticka, tvätta plastpåse

Farmor sysslade med cirkulär ekonomi. Nu vill ekorådgivare Storm dessutom att vi tar hennes träslev till heders, framom plastsleven. Det vänder, det ljusnar.

Kenneth Myntti: Sannfinländarna – en ulv som klär sig i fårakläder

Att Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho nu inför kommunalvalet tonar ner partiets svenskfientlighet är utstuderad valtaktik, inget annat.

Nyhetsbild

Sofie Stara: Att flytta eller inte flytta ett kommunalval

Det är nödvändigt att ha en plan för hur i värsta fall tusentals människor i karantän ska tryggas sin rättighet att rösta i kommunalvalet.

Nyhetsbild

Anna Sourander: Sanna Marins besök i Vasa – tillfällighet eller resultatet av goda kontakter?

I dag, måndag, besöker statsminister Sanna Marin (SDP) Vasa. Det kan vara en tillfällighet att just Vasa står i tur. Statsministrar gör vanligtvis så kallade landskapsturnéer med jämna mellanrum.

Nyhetsbild

2020 – Året då världen väntade

Det har varit ett år som kommer att sälla sig till de omvälvande händelserna i historieskrivningen. Och vi kommer inte att sakna det.

Johanna Långbacka: Låt mig få sova under granen

Nyhetsbild

Kommentar: Inte på min bakgård, men inte på någon annans heller

Den österbottniska landsbygden kan bli en rävsax så länge det saknas bestämmelser om hur nära bostadshus vindkraftverk ska få byggas.

Nyhetsbild

Alla veteraner har jag bemött med respekt – oberoende av nationalitet och armé

KRÖNIKA Krigsveteranernas led glesnar både hos oss och i många andra, europeiska länder. Många röster som kunnat vittna om kriget har tystnat. I mitt arkiv har jag hittat några gamla intervjuer med såväl våra egna som grannens och vapenbroderns krigare.

Patrick Sjöholm: En puss på pannan – ”Kom ihåg att du är bra”

Barnkonventionens dag påminner oss om att barnen har rätt till sin egen framtid.

Fredrik Westblom: Karleby stad borde lära sig typografi – och svenska slangtermer för ordet penis

Som genom ett trollslag döptes staden Karleby om till ett ord som anspelar på det manliga könsorganet. Allt på grund av två olyckligt placerade hjärtan, skriver Fredrik Westblom.