Kenneth Myntti: Sannfinländarna – en ulv som klär sig i fårakläder
Att Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho nu inför kommunalvalet tonar ner partiets svenskfientlighet är utstuderad valtaktik, inget annat.
Att Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho nu inför kommunalvalet tonar ner partiets svenskfientlighet är utstuderad valtaktik, inget annat.
Det är nödvändigt att ha en plan för hur i värsta fall tusentals människor i karantän ska tryggas sin rättighet att rösta i kommunalvalet.
I dag, måndag, besöker statsminister Sanna Marin (SDP) Vasa. Det kan vara en tillfällighet att just Vasa står i tur. Statsministrar gör vanligtvis så kallade landskapsturnéer med jämna mellanrum.
Det har varit ett år som kommer att sälla sig till de omvälvande händelserna i historieskrivningen. Och vi kommer inte att sakna det.
Den österbottniska landsbygden kan bli en rävsax så länge det saknas bestämmelser om hur nära bostadshus vindkraftverk ska få byggas.
KRÖNIKA Krigsveteranernas led glesnar både hos oss och i många andra, europeiska länder. Många röster som kunnat vittna om kriget har tystnat. I mitt arkiv har jag hittat några gamla intervjuer med såväl våra egna som grannens och vapenbroderns krigare.
Barnkonventionens dag påminner oss om att barnen har rätt till sin egen framtid.
Som genom ett trollslag döptes staden Karleby om till ett ord som anspelar på det manliga könsorganet. Allt på grund av två olyckligt placerade hjärtan, skriver Fredrik Westblom.
"Jäkliga problem" är en träffande beskrivning på ibland svårlösta problem, som kan uppstå i både organisationer och familjer. Problem som inte riktigt följer några vanliga mönster och ännu mindre går att begripa sig på just på grund av att de känns så kaotiska.
KARLEBY Karleby hade satsat stort på sitt jubileumsår och mycket av det rann ut i sanden. Men en hel del är faktiskt ändå bestående.
BYGG & BO Jag bygger och bor i Tölby i sommar. Eller tja, mest bor jag.
Sommarens paddling från Vassor till Jakobstad bjöd på en enda insikt. Trots det haglade frågorna över mig där jag satt och fäktade i min kajak.
Hur skulle det kännas om du fick reda på att de piller du ätit varje dag i fem år kunde ha gett dig bestående problem? Skrämmande kan jag intyga.
KRONOBY Flygbranschen står inför stora förändringar nu där inget är självklart. Det är kanske från det perspektivet man ska ta och fundera på framtiden för inrikestrafiken.
"Ralf dog i sviterna av covid-19 på Södersjukhuset i Stockholm. Nu väntar vi på att trafiken över gränsen ska normaliseras, så att en minnesstund kan hållas också i Finland", skriver Viveca Dahl.
JAKOBSTAD I november 2006 invigdes den nya busstationen i Jakobstad med pompa och ståt. Ganska exakt 14 år senare har busstationen hyrts ut till en loppisföretagare.
KRÖNIKA Hur svårt kan det vara, tänkte jag. Tog kartan och rusade till skogs. Men nja ... det kunde ha varit bra att läsa på lite först.
"Stopp! Är vi på familjesemester 1995?" utbrister en kompis när jag tar fram den lilla engångskameran. Nej, är svaret. Kameran är bara min nya sommartradition.
Nina Dahlbäck skriver om hur onormal en normal sommar är – och om hur det nya normala kommer att ge oss nuet åter.
Det går att göra en intervju per telefon, utan att någonsin träffas. Men då är hörseln det enda sinnet som får tala i texten.
De finns också här i vår närhet, de där hjältarna som klädda i full skyddsutrustning ser på dig med vänliga ögon.
Hur går skolan för er? Det här har varit samtalsämnet nummer ett den här våren. Josefin Torrkulla skrev om den första dagen med distansundervisning. Nu skriver hon om den sista.
Varför förflyttas jag just nu tillbaka till stämningen i ett tomt klassrum i en folkskola på 1960-talet? För att alla (nästan) har gått hem. För att globaliseringen, som i min 60-talsvärld bara bestod av ett enda fartyg, håller andan.
Läsarna har vant sig vid att vi bjuder på ett aprilskämt varje år. Och redaktionen har vant sig vid att få bjuda läsarna på ett skämt.
När krisen är som störst tar finländarna sin tillflykt till skogen. Här ägnar vi oss åt fysisk distansering och krishantering. På köpet får vi lite tröst.
Arbetsmarknaden i republiken Finland brukar ofta anklagas för att vara stel. Men det blåser tydligen nya vindar även över den efter att beredskapslagen togs i bruk i anslutning till coronaepidemin.
Skämten haglar tätt då österbottningarna beklagar sig över hur många vägar förfallit. Men allvaret är aldrig långt borta.
Vi känner meningsfullhet när vi engagerar oss i något som är större än oss själva. Det är känslan av att bidra till något större som ger mening. Men det är ändå något som skaver.
Alla känner sig ensamma någon gång i livet. Känslan av att inte vara del av en gemenskap kan få långtgående följder. Ibland oönskade följder.
JAKOBSTAD Att vandra längs gatorna i London väcker många minnen. Här växte jag upp tillsammans med massor av andra barn. Som vuxen kan jag förstå vilken otrolig mix av samhällsklasser och språkbad stadsdelen bjöd på.
Hallå, bästa läsare! I dag släpper vi en helt ny produkt, ÖT Måndag, som finns i mobilappen eÖT för allra första gången just i dag.
Det är beklämmande att två statliga instanser, den danska kriminalvården och public service-aktören i Sverige, inte kan göra skillnad mellan fantasi och verklighet
Det finländska förtroendemannasystemet är förlegat, sa en företagarbas förra veckan när han kommenterade en enkät.
Så mycket handlar i dag om svart eller vitt, bra eller dåligt, med eller emot, positivt eller negativt. Vad vinner vi på att falla i det ena av två smutsiga diken?
Har du någon gång testat att leva utan alkohol en längre period i ditt vuxna liv? Om svaret är nej kan det kanske vara roligt med en utmaning.
Nadia Thölix nämner Julius Malema som exempel på den nya, hatfyllda generationen svarta sydafrikaner. Vem är han?
Egypten, säger någon, är det verkligen Afrika? Det vi oftast menar med Afrika?
JAKOBSTAD Varför ska vi späka oss hela tiden i då det gäller klimatet? Trots ett kallt klimat och avsaknad av stora vattenkraftsresurser så minskar utsläppen här.
År 2019 skakades Norden av mäktiga naturkrafter. En del dem kan förorsaka svåra stormskador också i vårt politiska landskap. De kan inte hejdas. Men de kanske kan styras om vi blir bättre på att förutspå dess framfart.
Hur skyltfönster är utformade har betydelse för både affärerna och stadsmiljön. Snygga och intressanta fönster lockar in kunder till affären och spelar även stor roll för stadsbilden. Dessutom ger belysningen både trygghet och mysfaktor kvällstid.
För några veckor sedan gav Polisyrkeshögskolan ut ny statistik över antalet misstänkta hatbrott i Finland under 2018. Enligt rubriken på deras pressmeddelande hade antalet hatbrott minskat.
När servicen flyttar ut och studenterna lämnar landet för stan finns ingenting kvar. Men så blir det inte i alla byar. Det finns platser som är fyllda av liv trots att inget blev kvar.
Numera får man nästan räkna med att någon ständigt kan eller vill avlyssna oss. Även om vi anser oss ha koll på egna apparater finns det risk för att apptillverkare siktar in sig på barnen.
1989 har beskrivits som ett oerhört dramatiskt år i världshistorien, främst för att det var då Berlinmuren föll och det kalla kriget upphörde.
Den allra varmaste veckan i juli fick jag feber. Huvudvärk och feber, inget annat. Eftersom febern inte gav med sig blev det ett besök på hvc.
Alla vinner när lokala företag ger arbete åt en människa som behöver skapa sig ett nytt liv. Trygghet, lokalproducerat och arbetskraft går hand i hand om asylsökande får stanna.
Trots avsaknaden av varningsskyltar var jag nästan tvungen att tvärnita eller köra ned i diket. Så är det ibland att köra till jobbet längs riksåttan.
Jag läste en diskussionstråd nyligen där man i samband med en artikel lyfte upp utbrändhet hos föräldrar. Blev folk utmattade förr eller är det ett nytt fenomen, undrade någon.