Lokalt

Kommentar

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

KOMMENTAR: Med nuvarande fart parkerar Finlands sista bonde tröskan inom 40 år

Det finns många sätt att spå lantbrukets framtid. I stället för kristallkula och kaffesump använder vi här statistik och havre.

Nyhetsbild

I sommarstugan pågår livet här och nu

Nyhetsbild

Kenneth Myntti: Cerner kopplar ihop tre olika datasystem – det klarar också finländare av

Ledande sjukvårdspolitiker borde hålla sig till sanningen. Man ska inte tala om Aster som ett patient- och datasystem om det i själva verket handlar om tre olika datasystem.

Patrick Sjöholm: Ingenting är för sent – och allting börjar med dig

Med klimatförändringen i hasorna är Östersjöns framtid lika grumlig som havet självt. Du och jag kan göra mycket, helst redan i dag.

Nyhetsbild

Sofie Stara: Har demokrati ingen grund i islam?

Panikslagna afghaner litar inte på talibanernas löften om att alla ska känna sig säkra. Men varför har demokratin inte fått fäste i Afghanistan?

Nyhetsbild

Lotta Lappinen: Coronablinkern är ett misslyckande – den beaktar inte vår inneboende själviskhet

INBLICK Utvecklarna av Coronablinkern glömde att människan styrs av sin själviskhet. Som den fungerar nu varnar den bara för kontakter med var femte coronasmittad person.

Kommentar: Var det verkligen värt det?

Sofia Grankull: Vi är inte sådär smarta!

Coronabuden är alldeles för många, omväxlande och otydliga för att vanliga människor ska ha någon chans att hänga med.

Nyhetsbild

Kenneth Myntti: Kommunerna föreslås bli invånaranpassade – men skapar det faktiskt större jämlikhet?

Österbotten kunde gynnas av att kommunernas uppgifter anpassas till den egna befolkningens behov. Men skapar varierade kommuner verkligen större jämlikhet mellan finländarna?

Nyhetsbild

Kenneth Myntti: Den som är sjuk är inte fri – varför värnar inte de frihetsälskande amerikanerna om folkhälsan?

Förra regeringens social- och hälsovårdsreform var för marknadsorienterad. Reformen kunde ha utmynnat i ett gigantiskt folkhälsomisslyckande av typ det i dagens USA.

Nyhetsbild

Kenneth Myntti: Kina bäddar för konsumtionsfest – våra banklån kan bli dyrare

"Made in China" associerar till billigt krimskrams. Men då Kina flyttar över en del fokus från industriproduktion till konsumtion finns risk för att våra bostadslåneräntor stiger.

Viveca Dahl: Spara tändsticka, tvätta plastpåse

Farmor sysslade med cirkulär ekonomi. Nu vill ekorådgivare Storm dessutom att vi tar hennes träslev till heders, framom plastsleven. Det vänder, det ljusnar.

Kenneth Myntti: Sannfinländarna – en ulv som klär sig i fårakläder

Att Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho nu inför kommunalvalet tonar ner partiets svenskfientlighet är utstuderad valtaktik, inget annat.

Nyhetsbild

Sofie Stara: Att flytta eller inte flytta ett kommunalval

Det är nödvändigt att ha en plan för hur i värsta fall tusentals människor i karantän ska tryggas sin rättighet att rösta i kommunalvalet.

Nyhetsbild

Anna Sourander: Sanna Marins besök i Vasa – tillfällighet eller resultatet av goda kontakter?

I dag, måndag, besöker statsminister Sanna Marin (SDP) Vasa. Det kan vara en tillfällighet att just Vasa står i tur. Statsministrar gör vanligtvis så kallade landskapsturnéer med jämna mellanrum.

Nyhetsbild

2020 – Året då världen väntade

Det har varit ett år som kommer att sälla sig till de omvälvande händelserna i historieskrivningen. Och vi kommer inte att sakna det.

Johanna Långbacka: Låt mig få sova under granen

Nyhetsbild

Kommentar: Inte på min bakgård, men inte på någon annans heller

Den österbottniska landsbygden kan bli en rävsax så länge det saknas bestämmelser om hur nära bostadshus vindkraftverk ska få byggas.

Nyhetsbild

Alla veteraner har jag bemött med respekt – oberoende av nationalitet och armé

KRÖNIKA Krigsveteranernas led glesnar både hos oss och i många andra, europeiska länder. Många röster som kunnat vittna om kriget har tystnat. I mitt arkiv har jag hittat några gamla intervjuer med såväl våra egna som grannens och vapenbroderns krigare.

Patrick Sjöholm: En puss på pannan – ”Kom ihåg att du är bra”

Barnkonventionens dag påminner oss om att barnen har rätt till sin egen framtid.

Fredrik Westblom: Karleby stad borde lära sig typografi – och svenska slangtermer för ordet penis

Som genom ett trollslag döptes staden Karleby om till ett ord som anspelar på det manliga könsorganet. Allt på grund av två olyckligt placerade hjärtan, skriver Fredrik Westblom.

Nyhetsbild

Leif Westerlund: Svåra problem

"Jäkliga problem" är en träffande beskrivning på ibland svårlösta problem, som kan uppstå i både organisationer och familjer. Problem som inte riktigt följer några vanliga mönster och ännu mindre går att begripa sig på just på grund av att de känns så kaotiska.

KOMMENTAR: 400-årsjubileet som coronan tog – men ändå inte

KARLEBY Karleby hade satsat stort på sitt jubileumsår och mycket av det rann ut i sanden. Men en hel del är faktiskt ändå bestående.

Inblick: Våndan av att vara byggare

BYGG & BO Jag bygger och bor i Tölby i sommar. Eller tja, mest bor jag.

Nyhetsbild

Roy Mäki-Fränti: Jag kom till en enda insikt under resan mellan Vassor till Jeppis

Sommarens paddling från Vassor till Jakobstad bjöd på en enda insikt. Trots det haglade frågorna över mig där jag satt och fäktade i min kajak.

Kommentar: I fem år åt jag piller som min kropp inte klarade av

Hur skulle det kännas om du fick reda på att de piller du ätit varje dag i fem år kunde ha gett dig bestående problem? Skrämmande kan jag intyga.

Nyhetsbild

INBLICK: Dödligt virus för flyget – branschen står inför lång kris

KRONOBY Flygbranschen står inför stora förändringar nu där inget är självklart. Det är kanske från det perspektivet man ska ta och fundera på framtiden för inrikestrafiken.

Nyhetsbild

Till minne av Ralf

"Ralf dog i sviterna av covid-19 på Södersjukhuset i Stockholm. Nu väntar vi på att trafiken över gränsen ska normaliseras, så att en minnesstund kan hållas också i Finland", skriver Viveca Dahl.

Nyhetsbild

Anne-May Wisén: I Jeppis blir allting till loppis

JAKOBSTAD I november 2006 invigdes den nya busstationen i Jakobstad med pompa och ståt. Ganska exakt 14 år senare har busstationen hyrts ut till en loppisföretagare.

Mikael Nordman: Sätt medelåldern på kartan

KRÖNIKA Hur svårt kan det vara, tänkte jag. Tog kartan och rusade till skogs. Men nja ... det kunde ha varit bra att läsa på lite först.

Nyhetsbild

Alexia Sahl: Det säger klick och blixtrar till

"Stopp! Är vi på familjesemester 1995?" utbrister en kompis när jag tar fram den lilla engångskameran. Nej, är svaret. Kameran är bara min nya sommartradition.

Nina Dahlbäck: Sommaren då vi äntligen lärde oss leva i nuet

Nina Dahlbäck skriver om hur onormal en normal sommar är – och om hur det nya normala kommer att ge oss nuet åter.

Kommentar: Jag ringer en 90-åring

Det går att göra en intervju per telefon, utan att någonsin träffas. Men då är hörseln det enda sinnet som får tala i texten.

Nyhetsbild

Sofia Grankull: När jag misstänktes ha corona

De finns också här i vår närhet, de där hjältarna som klädda i full skyddsutrustning ser på dig med vänliga ögon.

Nyhetsbild

Kommentar: Skolan är mycket mer än bara uppgifter

Hur går skolan för er? Det här har varit samtalsämnet nummer ett den här våren. Josefin Torrkulla skrev om den första dagen med distansundervisning. Nu skriver hon om den sista.

Viveca Dahl: Nu håller globaliseringen andan

Varför förflyttas jag just nu tillbaka till stämningen i ett tomt klassrum i en folkskola på 1960-talet? För att alla (nästan) har gått hem. För att globaliseringen, som i min 60-talsvärld bara bestod av ett enda fartyg, håller andan.

Nina Dahlbäck: I dag är det första april – och ändå inte

Läsarna har vant sig vid att vi bjuder på ett aprilskämt varje år. Och redaktionen har vant sig vid att få bjuda läsarna på ett skämt.

Nina Dahlbäck: Därför coronafastar vi i skogen

När krisen är som störst tar finländarna sin tillflykt till skogen. Här ägnar vi oss åt fysisk distansering och krishantering. På köpet får vi lite tröst.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Vältajmade affärer av Jakobstadsföretag

Arbetsmarknaden i republiken Finland brukar ofta anklagas för att vara stel. Men det blåser tydligen nya vindar även över den efter att beredskapslagen togs i bruk i anslutning till coronaepidemin.

Roy Mäki-Fränti: Ska man skratta eller gråta?

Skämten haglar tätt då österbottningarna beklagar sig över hur många vägar förfallit. Men allvaret är aldrig långt borta.

Patrick Sjöholm: Du är ett beslut ifrån förändring

Vi känner meningsfullhet när vi engagerar oss i något som är större än oss själva. Det är känslan av att bidra till något större som ger mening. Men det är ändå något som skaver. 

Pia Andtbacka: "Farmen" finns inte längre

Patrick Sjöholm: Ensamhetens dolda sidor

Alla känner sig ensamma någon gång i livet. Känslan av att inte vara del av en gemenskap kan få långtgående följder. Ibland oönskade följder.

Nyhetsbild

Anne-Maj Wisén: Gatorna där barn jag lekte

JAKOBSTAD Att vandra längs gatorna i London väcker många minnen. Här växte jag upp tillsammans med massor av andra barn. Som vuxen kan jag förstå vilken otrolig mix av samhällsklasser och språkbad stadsdelen bjöd på.

Nyhetsbild

Ann-Sofi Berger: Välkommen till ÖT Måndag!

Hallå, bästa läsare! I dag släpper vi en helt ny produkt, ÖT Måndag, som finns i mobilappen eÖT för allra första gången just i dag.