Lokalt

Evenemang

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Rektor: Jag hoppas på bättre drogsiffror för Oxhamns i dag

JAKOBSTAD Det har inte gjorts fler drogtester på Oxhamns efter att man slog larm för två år sedan. Då hade fyra Oxhamnselever fastnat i polisens drograzzia.

Nyhetsbild

Öviseleverna Lumi och Roosa efterlyser faktakontroll och respekt i köttdebatten – "Löjligt och småsint"

VASA – Det skrevs många jätteelaka saker. Som att någon är en dålig mamma. Sådant skriver inte unga människor, säger Lumi Storm och Roosa Rantala vid Vasa övningsskola efter debatten om skolans period utan rött kött på matsedeln.

Nyhetsbild

Regionens högstadierektorer hoppas drogförebyggandet syns i statistik

Rektorerna på gymnasierna i Jakobstadsregionen hoppas att THL-statistiken inte ska visa på någon ökning i elevernas droganvändning. De skolvisa siffrorna kommer snart.

Nyhetsbild

Uppsökande ungdomsarbetare: – "Det är lätt att få tag i droger i Jakobstadsregionen"

JAKOBSTAD Ungdomsarbetarna upplever att det är lätt att få tag i droger i Jakobstadsregionen och användningen kryper ner i åldrarna. Droger finns i alla samhällsklasser, alla språkgrupper – och i skolor.

Nyhetsbild

VR förnyar tidtabellen – tidiga morgontåget söderut återinförs på fredagar

JAKOBSTAD Två stopp i Bennäs försvinner. I stället erbjuds flera turer på vardagarna till Helsingfors där de flesta är direkttåg. Morgontåget klockan 05.45 på fredagar från Bennäs till Helsingfors återinförs.

Nyhetsbild

Så här kan man se hur landsbygden drabbas av reformer – Starta från de lokala förutsättningarna

1

Hur kan landsbygden utvecklas hållbart trots att befolkningen minskar? Jo, med avstamp i den lokala särprägeln. Det här borde man tänkta på också i reformer.

Nyhetsbild

Byggnadschef Daniel Lönnqvist lämnar Nykarleby – "Behöver nya utmaningar"

Daniel Lönnqvist har begärt avsked från sin tjänst som byggnadschef i Nykarleby stad. – Jag behöver nya utmaningar, säger han själv.

Nyhetsbild

Här lär sig polishunden Kaos hitta knark – och strunta i godbitar

KRONOBY Träningsburkarna innehåller allt från bark och smörpaket till tuggben och knark. Här finslipar regionens polishundar sina nosar.

Nyhetsbild

Ny krock i olycksdrabbad korsning

JAKOBSTAD Krockar i korsningen Storgatan - Trädgårdsgatan är långt i från ovanliga. På tisdagseftermiddagen var det dags igen. Som tur var kom ingen till skada.

Nyhetsbild

Nykarleby församling kan be JO utreda fallet Nathanael

NYKARLEBY Handläggningen av Nathanael Taher Ahmadys asylansökan bör utredas. Frågan är vem som ska göra anmälan till JO. Församlingsrådet i Nykarleby församling ska fundera kring om det är dess uppgift.

Nyhetsbild

Orpo till attack mot vad han anser är regeringens oansvariga slösande: "Senast i vår är festen slut"

Som att ta snabblån utan att ha en susning om hur man ska betala tillbaka. Så beskriver Samlingspartiets Petteri Orpo programmet som styr Finland.

Nyhetsbild

Berättelsen om kossan som slog rättsväsendet

Av någon märklig anledning kan fullkomligt triviala ärenden fortfarande falla mellan springorna och landa i en rättssal. Ta nu bara exemplet med kon som skulle begå hemfridsbrott tillsammans med en motorvärmarkabel.

Nyhetsbild

Ko från Korsholm friad från åtal för hemfridsbrott

I RÄTTEN. Det går inte riktigt att döma en ko för hemfridsbrott. Det slår Österbottens tingsrätt fast. Men det gick inte att fälla kons ägare heller.

Nyhetsbild

Polishunden Pomo räddade en kvinnas liv efter flera timmars eftersökningar

KRONOBY En äldre kvinna försvann i skogen i Kaustby en fredag i augusti. Hade inte polishunden Pomo hittat kvinnan hade hennes liv troligen inte gått att rädda.

Nyhetsbild

Österbotten på rätt spår med vården – välkomnar statens miljoner

VÅRD Regeringens planer för vården verkar gå ihop med Österbottens planer på ett välfärdsområde. "Det är bara att köra på", sade Rinne då han besökte Vasa.

Nyhetsbild

Karlebybo samlar namn mot ny rättegång för tågkraschen i Skogby: "Fel att gå åt den unge föraren"

KARLEBY Anne Yrjänä från Karleby motsätter sig en fortsatt rättslig prövning av den unge beväringens ansvar i hovrätten. Ett par tusen har redan skrivit på.

Nyhetsbild

Jakobstadsbon Jennifer Granqvist flyger till Barcelona i dag: "Få se om jag får lämna flygplatsen"

Just nu befinner sig Jennifer Granqvist på flygplatsen i Milano. Hon ska flyga till Barcelona i dag men är osäker på om hon alls kommer in i landet. – Mina vänner säger att det ännu pågår demonstrationer vid flygplatsen i Barcelona.

Nyhetsbild

Österbotten får tre miljoner för att utveckla framtidens social- och hälsocentral

Satsningen på vården ska vändas från specialistvård till primärvård. Antti Rinnes (SDP) regering börjar med att ge regionerna 70 miljoner euro.

Nyhetsbild

Åldrande befolkning kräver satsning på ryggen

JAKOBSTAD På Malmska kan man erbjuda mångsidig hjälp för dem som lider av ryggproblem. Att befolkningen åldras är bland annat något man märker av på sjukhuset.

Nyhetsbild

Allt fler väljer eldrift – så väljer du rätt modell

Elbil, hybrid eller laddhybrid? Vad är egentligen skillnaden mellan de olika biltyperna? Och vad lönar det sig att satsa på? Vi bad experterna reda ut.

Nyhetsbild

Kommunministrar på kant – "Centern har inte gett mandat att påskynda kommunsammanslagningar"

Kommunminister Sirpa Paatero (SDP) har kört igång ett massivt arbete som kan utmynna i kommuner med olika uppgifter eller kommunsammanslagningar. Det retar hennes föregångare Anu Vehviläinen (C), som kräver förklaringar.

Nyhetsbild

Besvär om bollhall förkastades: "Behovet av en bollhall har inte förändrats"

PEDERSÖRE Vasa förvaltningsdomstol förkastar David Petterssons besvär gällande bollhallen i Bennäs. Det betyder att fullmäktiges beslut om kapitallån och kommunalborgen åter är i kraft.

Nyhetsbild

Fullmäktige positiv till ny strategi: "Klara och tydliga mål och visioner"

LARSMO Det blev ett snabbt avklarat fullmäktigemöte i Larsmo på måndagskvällen. Den enda paragrafen som diskuterades var godkännandet av Larsmos nya strategi.

Nyhetsbild

Vöråbo dömd för misshandel i hemmet – men slapp de värsta åtalen

I RÄTTEN. En 30-årig man från Vörå döms till 1 års villkorligt fängelse för att ha misshandlat och hotat sin sambo till livet. Men han dömdes inte för de grövsta åtalen.

Nyhetsbild

Lionsklubbarna i Nykarleby söker luciakandidater

NYKARLEBY Anmäl dig själv, en kompis, ditt barn eller barnbarn till årets Lucia i Nykarleby, uppmanar Lionsklubbarna.

Nyhetsbild

Robin från Kronoby fick ryggont som tonåring – kröp till toan när det var som värst

KRONOBY Robin Lillskrubb, 29, tvingades ge upp hockeyn och var sjukskriven flera år. Nu kan han jobba igen. Men sitt ryggont tvingas han leva med.

Nyhetsbild

Kommunstyrelsen: Bygg Bennäs-Östensö skola vid Pedersheim

PEDERSÖRE Kommunstyrelsen var enig. Bennäs och Östensö skolor borde dras in och den nya skolan placeras på tomten invid Pedersheim i Bennäs.

Nyhetsbild

Gamla skepp i fokus i Jakobstad

JAKOBSTAD Bogserbåten Tolvan byggdes för den amerikanska arméns behov men köptes till Finland 1946. Ett par år senare kom båten till Jakobstad där den försågs med isbrytarstäv.

Nyhetsbild

"En god, vanlig och flitig finländare" – Pälsnäringen vill påminna om att pälsfarmaren är en vanlig människa

I söndags möttes Vasabladets läsare av en annons på första sidan med rubriken "En god vanlig och flitig finländare". Varför betalar pälsnäringen för en sådan helsidesannons?

Nyhetsbild

Fjorton vill leda Pedersöre MI – tolv vill bli idrottssekreterare

PEDERSÖRE Både tjänsten som MI-rektor och tjänsten som idrottssekreterare i Pedersöre lockar en hel del sökande. Beslut om ny rektor tas redan om en vecka.

Nyhetsbild

Benjamin köpte en begagnad gasbil – "I början var jag tveksam men nu är jag mera övertygad"

VASA I somras skulle Vasabon Benjamin Streng köpa en bil, efter att i många år enbart ha cyklat. I början hade han ingen tanke på att skaffa gasbil.

Nyhetsbild

NTM-centralen om statsbidrag för vägar: "Nu lönar det sig att skicka in en ansökan"

Antalet bidragsansökningar för statsbidrag till vägar har minskat under den senaste tiden och NTM-centralen vill uppmana kommunernas tekniska sektor och väglagen att skicka in ansökningar.

Nyhetsbild

Jacob Storbjörk vill bli vice ordförande för FSD

Jakobstadsbon Jacob Storbjörk siktar på vice ordförande-posten i Finlands Svenska Socialdemokrater.

Nyhetsbild

Jonna Hongell: Nej, det här är inte det nya normala

"Jag har fått bilder skickade till mig utan att jag bett om det och blivit trakasserad med ord. Det gav mig ångest men å andra sidan är det ganska normalt."

Nyhetsbild

545 läsare berättade om sin rygghälsa – nu är enkäten stängd

"Man tar allt för givet när allting fungerar, men när problemen kommer märker man hur viktig del av kroppen ryggen är." Så här skriver en läsare i enkäten Ryggen i fokus, men det gäller många fler.

Nyhetsbild

Larsmos nya välfärdschef får jobba med det hon tycker om: "Intressant och inspirerande"

LARSMO Sara Åström basar numera över välfärdssektorn i Larsmo. Hon uppskattar kommunens aktiva föreningsliv och fina vandringsleder.

Nyhetsbild

Utomhuspedagogik vinner terräng – "Allt man kan göra inne kan man göra ute"

KARLEBY Utomhuspedagogiken är på frammarsch. Utomhus lär sig eleverna utan att de ens tänker på att de gör det.

Nyhetsbild

Enkät: Allt fler flickor trakasseras på nätet – "Kraftiga åtgärder krävs"

Två år efter att metoo-rörelsen startade utsätts allt fler flickor för sexuella trakasserier på sociala medier. Nu krävs kraftiga åtgärder, säger Rädda barnen.

Nyhetsbild

Drömmen för en Saab-kille – "Den perfekta sommarbilen", säger Mikael, 24

I våras dök den plötsligt upp på Blocket, drömbilen. En Saab 900 Aero Turbo, cabriolet. Nu står den i Mikael Antfolks garage hemma i Rangsby. – Den perfekta sommarbilen, säger han.

Nyhetsbild

Elmotorn ställer nya krav på verkstäder – "Utmanande, men intressant", säger bilmekaniker

Att utföra service på en el- eller hybridbil handlar om att handskas med starkström. Det här ställer nya krav på verkstäderna – och på bilmekanikern som plötsligt blivit en elektriker.

Nyhetsbild

Fyrhjulingar allt vanligare på vägarna – populärt bland framför allt unga

Fyrhjulingen är inte längre bara en skogsmaskin, den är också ett omtyckt fordon i trafiken – inte minst bland ungdomar. Nästan alla fyrhjulingar som säljs är i dag vägmodeller.

Nyhetsbild

Älgjakten började lugnt sen small det

ÄLGJAKTEN Fler jägare än vanligt rör sig nu längs med vägarna och i skogarna. Se upp i trafiken för älg och jakthund, säger älgjaktledare.

Nyhetsbild

Malin Sjöblom minns tillbaka på tiden som lucia: "Man såg hur glada de blev"

JAKOBSTAD I fjol var det Malin Sjöblom från Purmo som fick uppdraget att lussa som lucia i Jakobstadsregionen. Hennes tips till årets lucia är att äta en ordentlig frukost, våga vara sig själv, sjunga högt och framför allt – ha roligt.

Nyhetsbild

Luciauppdraget gjorde Cassandra Sarin van att uppträda

KARLEBY Cassandra Sarin var ÖT:s lucia i Karlebyregionen i fjol. Det hon minns bäst från lucia-tiden är hur roligt det var att göra människor glada, och att uppdraget gjorde att hon blev van med att uppträda.