Lokalt

Krönika

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Marcus Lillkvist: Nu är Vasa hetare än någonsin

1

KOMMENTAR Asiaternas försprång ska kapas och Vasa kan få en europeisk nyckelroll. Är det bara en tidsfråga innan investeringsbeslutet kommer?

Nyhetsbild

Patrick Sjöholm: När det på ytan känns så mycket inuti

1

I dag är det internationella psoriasisdagen. Psoriasis är en sjukdom många döljer och inte vågar prata öppet om. Men nu får det vara slut med kamouflerandet.

Nyhetsbild

Leif Westerlund: Känslan av hur jag blivit sedd avgör hur mitt liv blir

Det är inte ovanligt att tre generationer bor väldigt nära varandra, på samma gårdsplan, i samma by eller samma stad och man ser varandra mer eller mindre varje dag.

Nyhetsbild

Jonny Smeds: Tack till dig som ger oss en trygghet – ibland tar vi dig för given

1

I diskussionen om omfattande jour vid Vasa centralsjukhus händer det att vårdpersonalen hamnar i skymundan. Vasabladets reporter Jonny Smeds vill ägna dem en tanke och lyfta upp deras viktiga arbete, som ibland kan tas för givet.

Nyhetsbild

Anne-Maj Wisén: Vad gör staden trivsam?

Vad är definitionen på en god stad? Är det välskötta gator, levande torg och ett stort utbud av butiker och köpcentra som får människor att trivas? Eller handlar det om någonting annat?

Nyhetsbild

Patrick Sjöholm: Är du beredd att konsumera mindre för klimatets skull?

1

FN:s alarmerade klimatrapport ställer mellan raderna ett ultimatum. Världen mår dåligt, frågan är om du är redo att ifrågasätta dina val för att påverka klimatavtrycket.

Nyhetsbild

Pia Andtbacka: Mycket luft i fönsterpriser

Vi har i höst bestämt oss för att det är dags att byta fönster i vårt stora hus från 1960-talet. Eftersom fönstren är många ville vi ha offerter från flera olika företag. Tre företag blev det och tre försäljare besökte oss – med varierande framgång får man väl säga.

Nyhetsbild

Kenneth Myntti: Stress i vården ökar risken för misstag

ANALYS Ett offentligt medgivande från Malmskas sida skulle hjälpa oss att föra den ytterst nödvändiga värdediskussionen om hur vi ska ha det med vården och hur problemen med nuvarande överbelastning ska lösas.

Nyhetsbild

Lotta Lappinen: Var det vädret som gick sönder i somras?

1

Sommaren 2018 var i särklass den varmaste sommaren många av oss upplevt. Det här var inte bara ett lokalt fenomen, samma statistik gäller också för de övriga nordiska länderna och Baltikum.

Nyhetsbild

Milja Ångerman: Man är inte dum bara för att man har dyslexi

KOMMENTAR Skolmotivationen försvinner och självförtroendet försvagas. Dyslexi kan kännas som ett stort hinder, men man ska inte låta den styra livet.

Nyhetsbild

Samlevnad: Vill du dela gravplats med mig?

Vi har ett behov att höra ihop med någon, att lära oss att älska och våga bli älskade. Därför är det viktigt att lära sig säga ”jag älskar dig” - på det sätt som passar ens egen mun.

Nyhetsbild

Kenneth Myntti: Förr flyttade människor efter jobb – numera söker sig jobben till människorna

INBLICK Den kommun som vill få befolkningstillväxt ska satsa på konsumtion, inte på produktion. Ett konsumtionsinriktat samhälle är självdrivande ifråga om arbetskraft.

Nyhetsbild

Anne-Maj Wisén: Dumpa datorn och ta en promenad

Nu slår världshälsoorganisationen WHO larm, allt fler rör sig för lite. Värst är det i de rikaste länderna.

Nyhetsbild

Anna Sourander: Dags för Finland att välja en kvinna?

Det är inte omöjligt att en plats i EU-kommissionen öppnar sig för Miapetra Kumpula-Natri nästa år. Hon skulle i så fall göra slut på det 23 år långa gubbväldet i finländsk EU-politik.

Nyhetsbild

Sofia Nygård: Vända bort blicken är inget alternativ

1

För tre år sedan kom Mirosang och hundratals andra asylsökande med buss till Haparanda. De ville över gränsen till tryggheten. Vad hände sen? En del av oss vände bort blicken.

Nyhetsbild

Sofia Grankull: Grattis Karleby!

Det är inte utan att man blir rejält imponerad när man tar sig en tur genom den nya aktivitetsparken i Karleby.

Nyhetsbild

Niklas Nyberg: Regeringens politik motarbetar Österbotten

Om det gått någon förbi så börjar vi nu se frukterna av den skörd som Centern sått under hela regeringsperioden: De stora politiska besluten gynnar Seinäjoki – på Vasas bekostnad.

Nyhetsbild

Fanny Willman: En beroendes bekännelser – Facebook blev mitt nikotinplåster

Mitt beroende har gått så långt att en nedtrappning är omöjlig. Drogen slukar min tid, energi och koncentrationsförmåga. Min hjärna behöver chockas med total avhållsamhet.

Nyhetsbild

Slappt fluget? Finnair anklagas av minister för dålig vilja

Finnairs Asientrafik bara växer och Finavia miljardsatsar därför på flygplatsen i Helsingfors-Vanda. Samtidigt kritiseras Finnair för att man inte bryr sig om inrikestrafiken alls. En minister anklagade nyligen bolaget för slapp flygning.

Nyhetsbild

En räddhares kamp mot getingboet – "Jag gallskriker och springer mot bilen"

Först var de några få. Sedan blev de tiotals. Räddharen i mig bestämde sig: Nu går vi till kamp för att överleva sommaren 2018, sommaren som stavas aggressiva flygfän.

Nyhetsbild

Allemansrätten – lär er den, respektera den, men missbruka den inte

Om alla skulle respektera och följa allemansrättens direktiv skulle de som redan gör det inte lida i onödan. Det kunde även minska antalet meningsskiljaktigheter mellan markägare och de som vistas i naturen.

Nyhetsbild

Heidi Eriksson: Byarnas Korsholm lever upp till sitt namn

KOMMENTAR Tre byar i Korsholm har kammat hem titeln Årets by under de senaste fyra åren. Det om något är ett kvitto på livskraftiga byar.

Nyhetsbild

"I think Finland is a Great Country" – reklam utan motsvarighet

Det känns kanske överdrivet att bjuda journalister på bastu och betala halva landets poliskår för att bevaka två äldre herremän. Men den synlighet Helsingfors får tack vare måndagens toppmöte är nödvändig för ett litet land som Finland.

Nyhetsbild

Amanda Lund: Sommarprat i radion – varför intresserar andras livshistorier oss?

Äntligen. Midsommaren är över. Nu börjar sommarpraten. Så gick mina tankar för två veckor sedan. Men vad är det egentligen jag väntar på?

Nyhetsbild

Fredrik Westblom: Drömmen om ett öppet Finland somnade

För tre år sedan var vi många som ville ha ett öppet mångkulturellt samhälle. Vi ville hjälpa flyktingarna som kom till Europa, flyende för sina liv. I dag har många glömt just den tanken samtidigt som murarna bara växer sig högre.

Nyhetsbild

Alexandra Furu: Vad får ett liv kosta?

En person med en dödlig sjukdom återfår hoppet. Medicin som bromsar eller botar sjukdomen har tagits fram. Men i Finland stöter de på patrull. Medicinen är inte rekommenderad av Tjänsteutbudet inom hälso- och sjukvården (Palko) och därmed kommer den inte betalas av staten. Scenariot blir allt vanligare när forskningen går snabbare framåt.

Nyhetsbild

AXEL ÅHMAN: Traditionellt lillebrorskomplex

MIDSOMMARKRÖNIKA Det svider att erkänna men Sverige är lite bättre än Finland på en hel del saker. En av dem är att fira midsommar. De har patenterat idyllen med midsommarstång, smågrodorna och nubbe till sillen. Bland lummiga björkar i strålande solsken hoppar de runt med blomsterkransar i håret och sjunger sommarsånger med sin glättiga accent medan de har det så där äckligt perfekt som man bara kan ha det i Sverige.

Nyhetsbild

Milja Ångerman: Djurplågeri – när blev det en lek?

6

Var och varannan dag hör man om djurplågeri, det ena värre än det andra. En del djur överlever. Andra går en plågsam död till mötes.

Nyhetsbild

Patrick Sjöholm: Vargtimmen är slagen

Cirka 40 procent av landskapet består av vargrevir och är hem åt tiotals vargar. En icke-existerande vargdiskussion är mer allvarlig än en obefintlig när majoriteten av landets vargar finns i västra Finland.

Nyhetsbild

Marcus Lillkvist: Svettigt, tungt och lerigt men härligt

Jag fick min första mountainbike någon gång i högstadiet eller gymnasiet. Det var i slutet av 1980- eller i början av 1990-talet och det var en lilarosa Crescent med en massa växlar.

Nyhetsbild

Alexandra Furu: Barnfattigdomen ökar – klyftorna syns på sommaren

Lata veckor med sol bad och kanske en och annan dag i äventyrens tecken. Men medan många familjer fångar dagen under sommaren, så har en del knappt råd med mat på bordet.

Nyhetsbild

Född 23 maj

ÖT 10 ÅR Vi firar födelsedag på samma dag, den 23 maj. Österbottens Tidning fyller 10, mina år är lite fler men vi har faktiskt ett 30-årigt fast förhållande också. Den 8 maj 1988 skrev jag på kontraktet som var tänkt som ett sommararbete men blev betydligt längre än så.

Nyhetsbild

Anna Sourander: Starkt budskap från huvudstadsregionen

En femtedel av landets befolkning har sagt nej till landskaps- och vårdreformen. Då går det inte att köra vidare som om inget hänt.

Nyhetsbild

Vi behöver fler myrstackar och mer engagemang

Den chef som lyckas få sina medarbetare lika engagerade i jobbet som i fritiden har framgången i en ask.

Nyhetsbild

Daniel Nissén: Det ligger alltför mycket skräp på helt fel ställen

Vad är det för fel på folk som inte ser skillnad på en buske och en soptunna?

Nyhetsbild

Nu behövs det mer substans och mindre pajkastning i Korsholm

Debatten och känslorna går heta. Fusionsfrågan sliter och tär på SFP-gruppen i Korsholm. Nu behöver SFP i Korsholm fundera på vilka signaler de sänder utåt.

Nyhetsbild

Det stelnade leendet?

INBLICK Karlebybornas uppfattning om sin hemstad visar en vikande trend enligt EPSI Ratings årliga undersökning. Troligen har den slitande debatten om skolnätet och de enskilda vägarna påverkat resultatet. Karlebyborna har fått göra en del offer för att få stadens ekonomi i balans. Det ger sannolikt utslag i undersökningen.

Nyhetsbild

Kenneth Myntti: Jämställdheten håller på att osynliggöra kvinnan

Jämställdheten är i malpåse den dag vi inte längre uttryckligen framhäver kvinnoperspektivet, på samma sätt som tvåspråkigheten är ett minne blott då ingen längre kämpar för svenskan.

Nyhetsbild

Mayvor Stagnäs: Vargen väntar inte på kommunala beslut

Vargen stryker omkring på farmer, på gårdsplaner och längs barnens skolvägar. Föräldrar är rädda att deras barn ska angripas. Vad gör myndigheterna för att lindra deras oro och för att trygga barnens skolväg?

Nyhetsbild

Är Toyota faktiskt så överlägset bra? Inte om vi tar in kilometrarna

SPECIAL: BIL & BÅT Nya siffror från besiktningskontoren visar att Toyota är bäst. Men de körs också mindre än andra bilar. Är det förklaringen?

Nyhetsbild

Anders Eklund: Bredvid dig finns alltid någon som är ensam

Det är tur att knivhuggningen vid Vamia slutade med ett försök. Mycket pekar på att motivet var utanförskap, ensamhet och maktlöshet. Ledd av sådana känslor kan man fatta desperata beslut.

Nyhetsbild

Facebook-granskare: ”Om något är gratis är du själv den produkt som är till salu”

1

Trump blir president. Storbritannien lämnar EU. Två häpnadsväckande valresultat som nu sannolikt har fått sin förklaring: våra egna uppgifter har använts emot oss genom Facebook.

Nyhetsbild

Även journalistiken måste kvalitetsmärkas

God journalistik har alltid varit förknippad med ansvar. För en journalist med 30-årig branscherfarenhet klingar kampanjen Ansvarsfull journalistik lite märklig.

Nyhetsbild

Anna Sourander: Dags för landskapsval – kanske

1

Om åtta månader ska du välja vem som bestämmer om din social- och hälsovård fyra år framåt. Men ännu är kandidaterna få och ovissheten stor kring exakt vad det är de invalda ska bestämma om. Dessutom är det inte helt säkert att valet blir av.