Lokalt

Krönika

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Låt jämställdheten bli en punkt på föredragningslistan

Föreningsliv är en stor del av mångas vardag i Österbotten. Därför är det viktigt att vi jobbar för jämställdhet även där.

Nyhetsbild

Lotta Lappinen: Vet du om din riksdagskandidat har koll på sin hund?

Det finns två slags människor, de som har koll på sina hundar och de som inte har det. Jag och Nisse har träffat allt för många av den senare sorten.

Nyhetsbild

Marcus Lillkvist: Mannen med grönsallad uppskattas mer i Helsingfors

När en man äter ekologiskt vinner han i aktning i Helsingforstrakten. Men inte i Seinäjoki. Det visar ny forskning.

Nyhetsbild

Eva-Maria Björk: Vi måste våga ta tag i den hand som slår

Kan den som slår lära sig att sluta med det? Kan hen rentav själv vara intresserad av få hjälp med sitt aggressiva beteende? Ja, det verkar man tro i vårt västra grannland.

Nyhetsbild

Att ha ett hjärta – alla dagar

Varsågoda, ett vändagsreportage som blev något annat än det först var tänkt.

Nyhetsbild

Marcus Lillkvist: I helgen borde jag ha flugit från Vasa – på en "spökbiljett" som jag inte kände till

I söndags passade jag barnen. I stället borde jag tydligen ha flugit till Helsingfors. På en biljett som jag inte visste att jag hade köpt.

Nyhetsbild

Marcus Lillkvist: Tamokdalen en ögonöppnare – finska polisen kunde ha mycket att lära av den norska

ÖSTERBOTTEN Jag har många gånger varit bland de första på olycks- och brottsplatser. Ingenstans har jag fått lika bra bemötande som under sökarbetet i Nordnorge.

Nyhetsbild

Tom Johanson: Ett svajigt år för Karleby

INBLICK År 2017 såg utvecklingen för Karleby stads ekonomi att ta en vändning uppåt. I fjol dämpades optimismen en aning. Nu står det och väger. Ett tecken på osäkerheten är att befolkningstillväxten övergick till en minskning.

Nyhetsbild

Lotta Lappinen: Varför dissar äldre kvinnor metoo?

Joan Collins, Brigitte Bardot, Catherine Deneuve, Elisabeth Höglund. Framgångsrika kvinnor, med en sak gemensamt. Det finns en särskild plats i helvetet för dem.

Nyhetsbild

SAMLEVNAD: Hur ser du på omvärlden?

"Man kan välja att titta på omvärlden genom nyckelhålet eller öppna hela dörren och titta ut för att se hur världen egentligen ser ut", skriver Leif Westerlund i sin krönika.

Nyhetsbild

Långsam process hämmar företagsamhet

Jakobstadsborna är missnöjda med att handeln på torget är på väg att dö ut. Tiden för traditionell torghandel börjar ohjälpligt vara förbi, däremot är trenden med rullande gatumatstånd het i hela världen.

Nyhetsbild

Kenneth Myntti: Företag måste vara kundstyrda

Hierarkiskt styrda företag är chanslösa i vår tid. Det här gäller också medieföretag.

Nyhetsbild

Marcus Lillkvist: När döden kommer utan förvarning

1

Döden slog plötsligt till i Nordnorge. Det gjorde den också för vår familj för drygt tio år sedan.

Nyhetsbild

"Men det var ju bara ett skämt" – alla mobboffers mardrömsord

KOMMENTAR När går humor från att vara rolig till att bli mobbning? Trakasserier, transfobiska skämt och rasism är inte kul, men ändå försvarar yttrandefrihetens förkämpar dem.

Nyhetsbild

Heidi Eriksson: Fyra tips till dig som inte riktigt orkar bry dig om fusionen

KORSHOLM I mars ska korsholmarna få tycka till om fusionen. Men vad ska man göra om man inte har en klar åsikt? Vi listar några tips.

Nyhetsbild

När tonåringen blev den nya människan

1

Krav på klippning, rockmusik och det första steget mot globalisering. Lars Sund skriver om hur tonåringen blev till i Österbotten på 1960-talet.

Nyhetsbild

Björn Nyberg: Det skramlar i växeln när man måste byta spår

I juletider kunde man kanske kalla det nyandlighet. Men har det inte varit mycket sökande i år?

Nyhetsbild

Julkåseri: Alfred Backa och Linnea Portin ger en modern version av julklassikern "The Twelve Days of Christmas"

I engelskspråkiga delar av världen brukar ”The Twelve Days of Christmas” sjungas till jul. Den är en simpel sång om olika presenter som någon får av sin kära vän. Här kommer den i uppdaterad, modern tappning med julklappar från vår nära tid.
 

Nyhetsbild

Kenneth Myntti: Superkraften kommer underifrån, från fotfolket

Gräsrotsrörelser är effektivare än centralorganisationer. Engagemanget i framgångsrörelser kommer nerifrån, från fotfolket

Nyhetsbild

Axel Åhman jagar den gäckande prinsessan – vem broderade Finlands populäraste tavla?

Alla känner igen motivet, men ingen vet ursprunget. Axel Åhman går till botten med frågan du aldrig någonsin har ställt dig: Varifrån kommer Finlands populäraste broderade tavla?

Nyhetsbild

Jonna Granqvist: Önska dig en stilla natt

I vår uppskruvade värld är vi många som skulle behöva en stund av sinnesro. En stund där allt är okej och där du duger precis som du är.

Nyhetsbild

Roy Mäki-Fränti: Hur var det nu vi skulle göra med palmoljan och julchokladen?

Frågan är lika svår som aktuell. Men här kommer ett konkret tips för hur ni kan fira en mer miljövänlig jul utan att behöva offra någonting.

Nyhetsbild

Marcus Jansson: Här bor mässlingen

1

JAKOBSTAD Vi vill gärna se oss själva som en modern, tolerant och smart region. Nyheterna ger en helt annan bild, sorgligt ofta faktiskt på sistone.

Nyhetsbild

Marcus Lillkvist: Stäng snusboden – för att rädda snuset

2

De som vill fortsätta köpa snus från Sverige bör önska att den illa beryktade snusboden stängs. Det kan låta tokigt, men är sant.

Nyhetsbild

Anne-Maj Wisén: Alla dessa prylar

Snart är det jul igen, prylarnas högtid nummer 1. Jag hör också till dem som älskar att slå in vackra paket och fundera på vem som ska få vad.

Nyhetsbild

Närproducerat och miljövänligt är olika saker

Transporterna står för bara en del av våra matvanors miljöpåverkan.

Nyhetsbild

Katja Nyman: Stigmatisering hjälper inte missbrukaren

Att läkaren Anne Linna, som är expertläkare på beroendevårdskliniken Portti i Karleby,  säger till ÖT att kampen mot drogerna är förlorad är skrämmande. Det är skrämmande eftersom det är sant. Det låter hopplöst, men är det ändå inte.

Nyhetsbild

Tom Johanson: Förlossningssjukhuset förstärks

1

Karleby Soite får sannolikt ta hand om cirka 400 förlossningar till på årsnivå i och med att Oulaskangas sjukhus inte får fortsätta med sin förlossningsavdelning.

Nyhetsbild

Anne-Maj Wisén: Varför är lagom så svårt?

För några år sedan översvämmades marknaden av kok- och trädgårdsböcker. Nu har husmorstrenden ersatts med olika kurer mot stress och utmattning.

Nyhetsbild

Henrik Othman: Historisk dag i går

11.11. klockan 11. Sifforna är lätta att minnas. Året var 1918, platsen Compiègneskogen. Här undertecknades avtalet som fick vapnen att tystna efter första världskriget.

Nyhetsbild

Flygbolaget vet exakt var du bor och varifrån du flyger

Varför blev Vasa utan Ikea? Varför minskar flygpassagerarna från Kronoby? Det är knappast en världsomspännande konspiration mot Österbotten som ligger bakom.

Nyhetsbild

Kenneth Myntti: Nu ska vi igen lära oss att hantera det fria ordet

Kommentar Vad kan man säga offentligt? Frågan är, märkligt nog, i dag lika högaktuell som den var för 250 år sedan då Finland fick världens första lag för tryck- och yttrandefrihet.

Nyhetsbild

Marcus Jansson: Landet som saknade visioner

JAKOBSTAD Det har varit mycket prat om vägar och flyg. Mest vägar faktiskt på sistone och det är väl förståeligt. Regionen är beroende av att logistiken funkar och riksväg 8 är allt annat än bra. Men om den sist och slutligen är så mycket sämre än de flesta andra vägar i landet är sedan en annan fråga. Reparationsskulden är stor då det gäller vägar i hela landet.

Nyhetsbild

Marcus Lillkvist: Nu är Vasa hetare än någonsin

1

KOMMENTAR Asiaternas försprång ska kapas och Vasa kan få en europeisk nyckelroll. Är det bara en tidsfråga innan investeringsbeslutet kommer?

Nyhetsbild

Patrick Sjöholm: När det på ytan känns så mycket inuti

1

I dag är det internationella psoriasisdagen. Psoriasis är en sjukdom många döljer och inte vågar prata öppet om. Men nu får det vara slut med kamouflerandet.

Nyhetsbild

Leif Westerlund: Känslan av hur jag blivit sedd avgör hur mitt liv blir

Det är inte ovanligt att tre generationer bor väldigt nära varandra, på samma gårdsplan, i samma by eller samma stad och man ser varandra mer eller mindre varje dag.

Nyhetsbild

Jonny Smeds: Tack till dig som ger oss en trygghet – ibland tar vi dig för given

1

I diskussionen om omfattande jour vid Vasa centralsjukhus händer det att vårdpersonalen hamnar i skymundan. Vasabladets reporter Jonny Smeds vill ägna dem en tanke och lyfta upp deras viktiga arbete, som ibland kan tas för givet.

Nyhetsbild

Anne-Maj Wisén: Vad gör staden trivsam?

Vad är definitionen på en god stad? Är det välskötta gator, levande torg och ett stort utbud av butiker och köpcentra som får människor att trivas? Eller handlar det om någonting annat?

Nyhetsbild

Patrick Sjöholm: Är du beredd att konsumera mindre för klimatets skull?

1

FN:s alarmerade klimatrapport ställer mellan raderna ett ultimatum. Världen mår dåligt, frågan är om du är redo att ifrågasätta dina val för att påverka klimatavtrycket.

Nyhetsbild

Pia Andtbacka: Mycket luft i fönsterpriser

Vi har i höst bestämt oss för att det är dags att byta fönster i vårt stora hus från 1960-talet. Eftersom fönstren är många ville vi ha offerter från flera olika företag. Tre företag blev det och tre försäljare besökte oss – med varierande framgång får man väl säga.

Nyhetsbild

Kenneth Myntti: Stress i vården ökar risken för misstag

ANALYS Ett offentligt medgivande från Malmskas sida skulle hjälpa oss att föra den ytterst nödvändiga värdediskussionen om hur vi ska ha det med vården och hur problemen med nuvarande överbelastning ska lösas.

Nyhetsbild

Lotta Lappinen: Var det vädret som gick sönder i somras?

1

Sommaren 2018 var i särklass den varmaste sommaren många av oss upplevt. Det här var inte bara ett lokalt fenomen, samma statistik gäller också för de övriga nordiska länderna och Baltikum.

Nyhetsbild

Milja Ångerman: Man är inte dum bara för att man har dyslexi

KOMMENTAR Skolmotivationen försvinner och självförtroendet försvagas. Dyslexi kan kännas som ett stort hinder, men man ska inte låta den styra livet.

Nyhetsbild

Samlevnad: Vill du dela gravplats med mig?

Vi har ett behov att höra ihop med någon, att lära oss att älska och våga bli älskade. Därför är det viktigt att lära sig säga ”jag älskar dig” - på det sätt som passar ens egen mun.

Nyhetsbild

Kenneth Myntti: Förr flyttade människor efter jobb – numera söker sig jobben till människorna

INBLICK Den kommun som vill få befolkningstillväxt ska satsa på konsumtion, inte på produktion. Ett konsumtionsinriktat samhälle är självdrivande ifråga om arbetskraft.