Lokalt

Krönika

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Fanny Willman: En beroendes bekännelser – Facebook blev mitt nikotinplåster

Mitt beroende har gått så långt att en nedtrappning är omöjlig. Drogen slukar min tid, energi och koncentrationsförmåga. Min hjärna behöver chockas med total avhållsamhet.

Nyhetsbild

Slappt fluget? Finnair anklagas av minister för dålig vilja

Finnairs Asientrafik bara växer och Finavia miljardsatsar därför på flygplatsen i Helsingfors-Vanda. Samtidigt kritiseras Finnair för att man inte bryr sig om inrikestrafiken alls. En minister anklagade nyligen bolaget för slapp flygning.

Nyhetsbild

En räddhares kamp mot getingboet – "Jag gallskriker och springer mot bilen"

Först var de några få. Sedan blev de tiotals. Räddharen i mig bestämde sig: Nu går vi till kamp för att överleva sommaren 2018, sommaren som stavas aggressiva flygfän.

Nyhetsbild

Allemansrätten – lär er den, respektera den, men missbruka den inte

Om alla skulle respektera och följa allemansrättens direktiv skulle de som redan gör det inte lida i onödan. Det kunde även minska antalet meningsskiljaktigheter mellan markägare och de som vistas i naturen.

Nyhetsbild

Heidi Eriksson: Byarnas Korsholm lever upp till sitt namn

KOMMENTAR Tre byar i Korsholm har kammat hem titeln Årets by under de senaste fyra åren. Det om något är ett kvitto på livskraftiga byar.

Nyhetsbild

"I think Finland is a Great Country" – reklam utan motsvarighet

Det känns kanske överdrivet att bjuda journalister på bastu och betala halva landets poliskår för att bevaka två äldre herremän. Men den synlighet Helsingfors får tack vare måndagens toppmöte är nödvändig för ett litet land som Finland.

Nyhetsbild

Amanda Lund: Sommarprat i radion – varför intresserar andras livshistorier oss?

Äntligen. Midsommaren är över. Nu börjar sommarpraten. Så gick mina tankar för två veckor sedan. Men vad är det egentligen jag väntar på?

Nyhetsbild

Fredrik Westblom: Drömmen om ett öppet Finland somnade

För tre år sedan var vi många som ville ha ett öppet mångkulturellt samhälle. Vi ville hjälpa flyktingarna som kom till Europa, flyende för sina liv. I dag har många glömt just den tanken samtidigt som murarna bara växer sig högre.

Nyhetsbild

Alexandra Furu: Vad får ett liv kosta?

En person med en dödlig sjukdom återfår hoppet. Medicin som bromsar eller botar sjukdomen har tagits fram. Men i Finland stöter de på patrull. Medicinen är inte rekommenderad av Tjänsteutbudet inom hälso- och sjukvården (Palko) och därmed kommer den inte betalas av staten. Scenariot blir allt vanligare när forskningen går snabbare framåt.

Nyhetsbild

AXEL ÅHMAN: Traditionellt lillebrorskomplex

MIDSOMMARKRÖNIKA Det svider att erkänna men Sverige är lite bättre än Finland på en hel del saker. En av dem är att fira midsommar. De har patenterat idyllen med midsommarstång, smågrodorna och nubbe till sillen. Bland lummiga björkar i strålande solsken hoppar de runt med blomsterkransar i håret och sjunger sommarsånger med sin glättiga accent medan de har det så där äckligt perfekt som man bara kan ha det i Sverige.

Nyhetsbild

Milja Ångerman: Djurplågeri – när blev det en lek?

6

Var och varannan dag hör man om djurplågeri, det ena värre än det andra. En del djur överlever. Andra går en plågsam död till mötes.

Nyhetsbild

Patrick Sjöholm: Vargtimmen är slagen

Cirka 40 procent av landskapet består av vargrevir och är hem åt tiotals vargar. En icke-existerande vargdiskussion är mer allvarlig än en obefintlig när majoriteten av landets vargar finns i västra Finland.

Nyhetsbild

Marcus Lillkvist: Svettigt, tungt och lerigt men härligt

Jag fick min första mountainbike någon gång i högstadiet eller gymnasiet. Det var i slutet av 1980- eller i början av 1990-talet och det var en lilarosa Crescent med en massa växlar.

Nyhetsbild

Alexandra Furu: Barnfattigdomen ökar – klyftorna syns på sommaren

Lata veckor med sol bad och kanske en och annan dag i äventyrens tecken. Men medan många familjer fångar dagen under sommaren, så har en del knappt råd med mat på bordet.

Nyhetsbild

Född 23 maj

ÖT 10 ÅR Vi firar födelsedag på samma dag, den 23 maj. Österbottens Tidning fyller 10, mina år är lite fler men vi har faktiskt ett 30-årigt fast förhållande också. Den 8 maj 1988 skrev jag på kontraktet som var tänkt som ett sommararbete men blev betydligt längre än så.

Nyhetsbild

Anna Sourander: Starkt budskap från huvudstadsregionen

En femtedel av landets befolkning har sagt nej till landskaps- och vårdreformen. Då går det inte att köra vidare som om inget hänt.

Nyhetsbild

Vi behöver fler myrstackar och mer engagemang

Den chef som lyckas få sina medarbetare lika engagerade i jobbet som i fritiden har framgången i en ask.

Nyhetsbild

Daniel Nissén: Det ligger alltför mycket skräp på helt fel ställen

Vad är det för fel på folk som inte ser skillnad på en buske och en soptunna?

Nyhetsbild

Nu behövs det mer substans och mindre pajkastning i Korsholm

Debatten och känslorna går heta. Fusionsfrågan sliter och tär på SFP-gruppen i Korsholm. Nu behöver SFP i Korsholm fundera på vilka signaler de sänder utåt.

Nyhetsbild

Det stelnade leendet?

INBLICK Karlebybornas uppfattning om sin hemstad visar en vikande trend enligt EPSI Ratings årliga undersökning. Troligen har den slitande debatten om skolnätet och de enskilda vägarna påverkat resultatet. Karlebyborna har fått göra en del offer för att få stadens ekonomi i balans. Det ger sannolikt utslag i undersökningen.

Nyhetsbild

Kenneth Myntti: Jämställdheten håller på att osynliggöra kvinnan

Jämställdheten är i malpåse den dag vi inte längre uttryckligen framhäver kvinnoperspektivet, på samma sätt som tvåspråkigheten är ett minne blott då ingen längre kämpar för svenskan.

Nyhetsbild

Mayvor Stagnäs: Vargen väntar inte på kommunala beslut

Vargen stryker omkring på farmer, på gårdsplaner och längs barnens skolvägar. Föräldrar är rädda att deras barn ska angripas. Vad gör myndigheterna för att lindra deras oro och för att trygga barnens skolväg?

Nyhetsbild

Är Toyota faktiskt så överlägset bra? Inte om vi tar in kilometrarna

SPECIAL: BIL & BÅT Nya siffror från besiktningskontoren visar att Toyota är bäst. Men de körs också mindre än andra bilar. Är det förklaringen?

Nyhetsbild

Anders Eklund: Bredvid dig finns alltid någon som är ensam

Det är tur att knivhuggningen vid Vamia slutade med ett försök. Mycket pekar på att motivet var utanförskap, ensamhet och maktlöshet. Ledd av sådana känslor kan man fatta desperata beslut.

Nyhetsbild

Facebook-granskare: ”Om något är gratis är du själv den produkt som är till salu”

1

Trump blir president. Storbritannien lämnar EU. Två häpnadsväckande valresultat som nu sannolikt har fått sin förklaring: våra egna uppgifter har använts emot oss genom Facebook.

Nyhetsbild

Även journalistiken måste kvalitetsmärkas

God journalistik har alltid varit förknippad med ansvar. För en journalist med 30-årig branscherfarenhet klingar kampanjen Ansvarsfull journalistik lite märklig.

Nyhetsbild

Anna Sourander: Dags för landskapsval – kanske

1

Om åtta månader ska du välja vem som bestämmer om din social- och hälsovård fyra år framåt. Men ännu är kandidaterna få och ovissheten stor kring exakt vad det är de invalda ska bestämma om. Dessutom är det inte helt säkert att valet blir av.

Nyhetsbild

Tidningsbegreppet har breddats

Den tryckta papperstidningen uppfattas fortfarande som det mest pålitliga nyhetsmediet, så även i Tidningarnas förbunds senaste rapport Sanomalehtialan katsaus 2018.

Nyhetsbild

Marcus Lillkvist: Inte lätt att fälla en varg

Ett undantagslov för vargjakt ger inte automatiskt någon jaktlycka. Undantaget finns i Östermark.

Nyhetsbild

Skolkostymen i Jakobstad blev för stor

Jakobstads bildningsdirektör Jan Levander ska se till helheten och att stadens alla elever har liknande förhållanden. I den enskilda familjen utgår man från den egna vardagen och i förlängningen skolan.

Nyhetsbild

Modern cancerklinik behöver moderna verktyg

VASA

Nyhetsbild

Riksåttan blev risk-åttan

Det är tragiskt att allvarliga trafikolyckor sker längs riksåttan. Men förvånande? Nej.

Nyhetsbild

Fusionsivrare i majoritet bland Korsholms tolv förhandlare

Tolv politiker ska leda Korsholm genom fusionsförhandlingarna med Vasa. Det krävdes en förhandlingspaus för att sy ihop gruppen där könsfördelningen är alldeles ypperlig medan fusionsåsikterna är i kraftig obalans.

Nyhetsbild

Ingenting är längre som förut

Föredragshållaren visar delar av en utredning kring Kvarkenturism som han gjorde för nio år sedan. Det är ingen bra start på en idéverkstad.

Nyhetsbild

Fyller tomrum i vården?

KOMMENTAR Alternativa behandlingsformer väcker ofta starka känslor och avfärdas av många. Men när så många som omkring var tredje finländare under det senaste året använt sig av någon alternativ behandlingsmetod finns det anledning att fråga sig varför.

Nyhetsbild

Finland - en jätte på bilbatterier?

VASA Vasaregionens två batterifabriker - den dag de byggs - kan producera batterier för åtta gånger Finlands behov.

Nyhetsbild

Rädslan blev för stor

Mohammed hette först något annat i artikeln, men rädslan gjorde att han ångrade sig och bad om att få framträda anonymt.

Nyhetsbild

Varken glans eller guld – när Topelius får bestämma

1

200-åringen Zacharias Topelius skrev raderna som fångar kärnan i den finländska julen. För handen på hjärtat: behöver vi annat än änglavakt och frid på jorden?

Nyhetsbild

Tuffa avgöranden väntar i Pedersöre

KRÖNIKA 2018 blir intressant i Pedersöre. Politikerna ska tackla folkopinionen i en viss by och avgöra om kommunen vågar satsa på ett nytt hvc trots ovissheten kring regeringens reformer.

Nyhetsbild

Visst gör det ont när dammen brister

Det började med en legendarisk Hollywoodproducent. Nu har flodvågen nått Svenskfinland. #metoo öppnar ögon, skakar om strukturer och innebär i bästa fall övergången till en era där de sexuella trakasserierna förpassats till historien.

Nyhetsbild

Vi måste ropa högt ibland

1

Under arbete med de här artiklarna har det slagit mig hur rädda de anhöriga är för att tala om sin oro i offentligheten. Ingen jag talat med, med undantag av professorn i Umeå, använder ordet vanvård trots att de berättar om svält och liggsår.

Nyhetsbild

Ologiska beräkningar

INBLICK I Karleby beräknas bostadsbidraget enligt de för hyrestagaren ofördelaktigaste beräkningsgrunderna. Det missgynnar dem som bor i centrum och är i behov av bostadsbidrag.

Nyhetsbild

Låt oss bo som vi vill!

Ändringarna i studiestödet och bostadsbidraget är ett faktum. En del tycker att det är bra, andra inte.

Nyhetsbild

En svår balansgång

INBLICK Karleby stad kämpar för få ekonomin i balans. Det betyder att invånarna får räkna med att servicen sänks för många. Försämringarna uppfattas oftast som felriktade och orättvisa.

Nyhetsbild

Medierna avgör vårt öde

KRÖNIKA Det blir svårt för enskilda medievarumärken att ta plats och bygga affärsmodeller i en tid då nyhetskonsumtionen blir röst- och ögonstyrd.