Lokalt

Krönika

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Leif Westerlund: Medan nordan blåser

"Hela grejen med vår känsla för vädret är att vi vill ha det bra. Vi vill känna oss lyckliga och varma. Det är också därför vi så gärna vill ha någon att prata med, en god vän eller en partner, någon som vill lyssna på vad just jag har att säga", skriver Leif Westerlund i sin krönika.

Nyhetsbild

Alexandra Furu: Ett kulturarv förfaller när torp och gårdar står tomma

1

Att lista tomma ödehus på landet är inte bara en gärning för kulturarvet och bostadssökare. Det är ett sätt att locka fler invånare.

Nyhetsbild

Rebecca Pettersson: Klyftan mellan konservativa och liberala växer

I västvärlden i dag ser vi hur en stark polarisering driver den politik som förs. I vår kontext handlar det bland annat om en uppdelning mellan liberala och konservativa. En uppdelning som väcker känslor och reaktioner.

Nyhetsbild

Björn Nyberg: Det behövs jobb i Österbotten – annars fortsätter folk flytta bort

Österbotten lever ganska gott på invandringen. Men den stora faktorn i befolkningsutvecklingen är flyttningen inom landet.

Nyhetsbild

Elsa Kemppainen: Som föderska gäller det att uthärda

Att lida är vackert när det görs i moderskapets namn.

Nyhetsbild

Tom Johanson: Skatterna ett kärt ämne

Hur många väljer sin boningsort utgående från skattesatsen? Sannolikt inte så många som politikerna kanske tror.

Nyhetsbild

Kenneth Myntti: Vi borde expandera Svenskfinland

Jørgen Kühl, rektor för A P Møller-skolan i Schleswig, Tyskland, anser att alla människor tolkar världen utgående från sitt eget språk.

Nyhetsbild

Sofia Grankull: Återupptäck vilodagen

4

Jag tror på allvar att vi borde återupptäcka vilodagen, hur gammalmodigt det än kan låta.

Nyhetsbild

Alexandra Furu: I Finland har kvinnan inte rätt till sin egen kropp

I Sverige talar man ofta om kvinnans rätt att bestämma över sin egen kropp när det gäller abort. I Finland kan man inte göra det.

Nyhetsbild

Beslutsångest i skolfrågor kostar miljoner

JAKOBSTAD Nu under sommaren ska baracker med 11 klassrum byggas mellan Oxhamns och nya Språkbadsskolan. Det ökar Jakobstads tilläggskostnader för att skjuta upp nödvändiga skolinvesteringar med närmare 1 miljon till cirka 2,5 miljoner euro.

Nyhetsbild

EU-kommissionären heter Urpilainen eller Kumpula-Natri – veteranpolitiker faller på att han är man

Mycket tyder på att Jutta Urpilainen får välja om hon vill vara kommissionär eller minister. Tar hon det senare tvingas Eero Heinäluoma troligen ge vika för trycket att Finlands nästa EU-kommissionär ska vara en kvinna.

Nyhetsbild

Anne-May Wisén: Ge katten ett värde

Det är väldigt sällan man ser en raskatt springa omkring i ett bostadsområde. Däremot dyker det då och då upp magra katter med toviga pälsar som i värsta fall saknar ett hem.

Nyhetsbild

Marcus Jansson: Förbud är inte alltid det effektivaste sättet att lösa kriser på

JAKOBSTAD Förbuden ligger i luften nu men det är knappast rätt sätt att lösa problemen på. Bättre teknik ersätter gammalt utan behov av att förbjuda.

Nyhetsbild

Leif Westerlund: Att våga vara sig själv i en gemenskap

Uttrycket ”gamle Adam” har stått för människans syndiga natur. Intressant att notera är att man aldrig använt uttrycket ”den gamla Eva”, utan det har varit Adam som fått representera människans sämre sida, skriver Leif Westerlund i sin samlevnadskrönika.

Nyhetsbild

Marcus Lillkvist: Gröna hade jublat, Centern hade deppat om svenskt räknesystem hade tillämpats i riksdagsvalet

Gröna förbundets Lotta Alhonnoro kunde ha snuvat Centerns Antti Kurvinen på riksdagsplatsen – ifall Finland använt en mer rättvis valmatematik.

Nyhetsbild

Kenneth Myntti: Vi behöver mer transparens, inte mindre

Den här veckan håller vi portarna öppna på Vasabladets och Österbottens Tidnings webbsajter med anledning av att pressfrihetens dag infaller den 3 maj.

Nyhetsbild

Fredrik Westblom: Nya siffror visar modeindustrins baksida – Vad gör vi åt saken?

Vet du vem som har gjort dina kläder? En viktigare fråga är: vet modeföretagen det ens själva? Modeindustrin har fortfarande mycket att lära sig, visar nytt index.

Nyhetsbild

Leif Westerlund: Om att se sitt sanna jag

"Jag har min alldeles egen livsberättelse. Den som jag berättar när någon frågar vem jag är, varifrån jag kommer eller varför jag gör det jag gör. Kort sagt hur det kommer sig att jag är sådan jag är" skriver Leif Westerlund i sin krönika.

Nyhetsbild

Eva-Maria Björk: Bästa nyheten – inte bara för ukrainarna

Att ge den arbetskraft som kommer till Österbotten via primärnäringarna möjlighet att byta bransch är den bästa nyheten på länge för den österbottniska landsbygden.

Nyhetsbild

Allt fler behöver digital assistans

Förhandsbeskedet för fjolårets beskattning har kommit – denna gång i nytt format. Det stora kuvertet har bytts ut mot ett mindre. Samtidigt förväntas vi i högre grad än tidigare komplettera förslaget via nätet.

Nyhetsbild

Kvinnorna jublar på riksplanet – männen dominerar i Vasa valkrets

Den nya riksdagen har historiskt många kvinnliga ledamöter. I Vasa valkrets blev det däremot ett bakslag. Kretsen backade från fem invalda kvinnor till tre.

Nyhetsbild

SAMLEVNAD: "Temde karan och hede kvinnfoltje"

Kvinnorna tröttnar inte på att fundera på männen och har sin syn och sin upplevelser av ”temde karan”. Likadant är det bland männen, skriver Leif Westerlund i sin samlevnadskrönika.

Nyhetsbild

Lotta Lappinen: Mens är faktiskt också en manlig angelägenhet

Om du är man och slutade läsa den här texten efter ordet "mens" så missar du att det här i själva verket handlar om dig också.

Nyhetsbild

Sofia Grankull: Är allt barnfamiljernas fel?

Det känns inte rätt att skuldbelägga barnfamiljerna för att Malmska och Vasa sjukvårdsdistrikt har problem.

Nyhetsbild

SAMLEVNAD: Magkänslan är en viktig signal

"Min tanke i dag är att bakom varje tanke finns en aning, som blir till en känsla, som utvecklas till en tanke – och kanske blir något vi jobbar vidare med och förverkligar", skriver Leif Westerlund i sin krönika.

Nyhetsbild

Marcus Jansson: Fiskodlingar till havs – en tanke som EU planterat

2

JAKOBSTAD EU satsar hårt på mera tillväxt ur havet. Tanken på fler och större fiskodlingar kommer faktiskt från Bryssel och det finns stödpengar att hämta.

Nyhetsbild

Kenneth Myntti: Får vi en å eller en ek som biskop?

1

Åstrand eller Ekstrand? Nu vet vi i alla fall att Borgå stifts nästa biskop är en strand av något slag.

Nyhetsbild

Sören Bäck: "Läckaget" till Karleby kan bli Malmskas räddning

Ett ytterligare försvagat Malmska riskerar att öka "läckaget" till Karleby. På detta sätt sitter Malmska rent strategiskt i en betydligt bättre sits än man först kunde ana.

Nyhetsbild

Lotta Lappinen: Sluta tipsa om lyxiga laxrullader till lördagsbjudningen

1

Det är självbedrägeri av mattidningarna att fortsätta tipsa om den lyxiga laxen med de livsnödvändiga fleromättade fetterna när man vill äta gott.

Nyhetsbild

ANALYS: Korsholmarna har sagt sitt – vad säger fullmäktige?

Resultatet var klart. Men vad gör de tre till fem osäkra ledamöterna nu? Pressen kommer att vara hård inför fullmäktigemötet den 2 april.

Nyhetsbild

Ifall Jeppo var en folkomröstningsbygd ... tankelek i tio punkter

Följande tankelek, baserad på Peter Backas bok, bygger på att Finland stiftat en lag som möjliggör bindande folkomröstningar på ett område mindre än en kommun.

Nyhetsbild

Till alla mina starka kvinnor

Till min mamma, till min mormor, till min modersmålslärare och till mina vänner. Vad vore jag utan er?

Nyhetsbild

Låt jämställdheten bli en punkt på föredragningslistan

Föreningsliv är en stor del av mångas vardag i Österbotten. Därför är det viktigt att vi jobbar för jämställdhet även där.

Nyhetsbild

Lotta Lappinen: Vet du om din riksdagskandidat har koll på sin hund?

Det finns två slags människor, de som har koll på sina hundar och de som inte har det. Jag och Nisse har träffat allt för många av den senare sorten.

Nyhetsbild

Marcus Lillkvist: Mannen med grönsallad uppskattas mer i Helsingfors

När en man äter ekologiskt vinner han i aktning i Helsingforstrakten. Men inte i Seinäjoki. Det visar ny forskning.

Nyhetsbild

Eva-Maria Björk: Vi måste våga ta tag i den hand som slår

Kan den som slår lära sig att sluta med det? Kan hen rentav själv vara intresserad av få hjälp med sitt aggressiva beteende? Ja, det verkar man tro i vårt västra grannland.

Nyhetsbild

Att ha ett hjärta – alla dagar

Varsågoda, ett vändagsreportage som blev något annat än det först var tänkt.

Nyhetsbild

Marcus Lillkvist: I helgen borde jag ha flugit från Vasa – på en "spökbiljett" som jag inte kände till

I söndags passade jag barnen. I stället borde jag tydligen ha flugit till Helsingfors. På en biljett som jag inte visste att jag hade köpt.

Nyhetsbild

Marcus Lillkvist: Tamokdalen en ögonöppnare – finska polisen kunde ha mycket att lära av den norska

ÖSTERBOTTEN Jag har många gånger varit bland de första på olycks- och brottsplatser. Ingenstans har jag fått lika bra bemötande som under sökarbetet i Nordnorge.

Nyhetsbild

Tom Johanson: Ett svajigt år för Karleby

INBLICK År 2017 såg utvecklingen för Karleby stads ekonomi att ta en vändning uppåt. I fjol dämpades optimismen en aning. Nu står det och väger. Ett tecken på osäkerheten är att befolkningstillväxten övergick till en minskning.

Nyhetsbild

Lotta Lappinen: Varför dissar äldre kvinnor metoo?

Joan Collins, Brigitte Bardot, Catherine Deneuve, Elisabeth Höglund. Framgångsrika kvinnor, med en sak gemensamt. Det finns en särskild plats i helvetet för dem.

Nyhetsbild

SAMLEVNAD: Hur ser du på omvärlden?

"Man kan välja att titta på omvärlden genom nyckelhålet eller öppna hela dörren och titta ut för att se hur världen egentligen ser ut", skriver Leif Westerlund i sin krönika.

Nyhetsbild

Långsam process hämmar företagsamhet

Jakobstadsborna är missnöjda med att handeln på torget är på väg att dö ut. Tiden för traditionell torghandel börjar ohjälpligt vara förbi, däremot är trenden med rullande gatumatstånd het i hela världen.

Nyhetsbild

Kenneth Myntti: Företag måste vara kundstyrda

Hierarkiskt styrda företag är chanslösa i vår tid. Det här gäller också medieföretag.

Nyhetsbild

Marcus Lillkvist: När döden kommer utan förvarning

1

Döden slog plötsligt till i Nordnorge. Det gjorde den också för vår familj för drygt tio år sedan.