Lokalt

Krönika

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Björn Nyberg: Det skramlar i växeln när man måste byta spår

I juletider kunde man kanske kalla det nyandlighet. Men har det inte varit mycket sökande i år?

Nyhetsbild

Julkåseri: Alfred Backa och Linnea Portin ger en modern version av julklassikern "The Twelve Days of Christmas"

I engelskspråkiga delar av världen brukar ”The Twelve Days of Christmas” sjungas till jul. Den är en simpel sång om olika presenter som någon får av sin kära vän. Här kommer den i uppdaterad, modern tappning med julklappar från vår nära tid.
 

Nyhetsbild

Kenneth Myntti: Superkraften kommer underifrån, från fotfolket

Gräsrotsrörelser är effektivare än centralorganisationer. Engagemanget i framgångsrörelser kommer nerifrån, från fotfolket

Nyhetsbild

Axel Åhman jagar den gäckande prinsessan – vem broderade Finlands populäraste tavla?

Alla känner igen motivet, men ingen vet ursprunget. Axel Åhman går till botten med frågan du aldrig någonsin har ställt dig: Varifrån kommer Finlands populäraste broderade tavla?

Nyhetsbild

Jonna Granqvist: Önska dig en stilla natt

I vår uppskruvade värld är vi många som skulle behöva en stund av sinnesro. En stund där allt är okej och där du duger precis som du är.

Nyhetsbild

Roy Mäki-Fränti: Hur var det nu vi skulle göra med palmoljan och julchokladen?

Frågan är lika svår som aktuell. Men här kommer ett konkret tips för hur ni kan fira en mer miljövänlig jul utan att behöva offra någonting.

Nyhetsbild

Marcus Jansson: Här bor mässlingen

1

JAKOBSTAD Vi vill gärna se oss själva som en modern, tolerant och smart region. Nyheterna ger en helt annan bild, sorgligt ofta faktiskt på sistone.

Nyhetsbild

Marcus Lillkvist: Stäng snusboden – för att rädda snuset

2

De som vill fortsätta köpa snus från Sverige bör önska att den illa beryktade snusboden stängs. Det kan låta tokigt, men är sant.

Nyhetsbild

Anne-Maj Wisén: Alla dessa prylar

Snart är det jul igen, prylarnas högtid nummer 1. Jag hör också till dem som älskar att slå in vackra paket och fundera på vem som ska få vad.

Nyhetsbild

Närproducerat och miljövänligt är olika saker

Transporterna står för bara en del av våra matvanors miljöpåverkan.

Nyhetsbild

Katja Nyman: Stigmatisering hjälper inte missbrukaren

Att läkaren Anne Linna, som är expertläkare på beroendevårdskliniken Portti i Karleby,  säger till ÖT att kampen mot drogerna är förlorad är skrämmande. Det är skrämmande eftersom det är sant. Det låter hopplöst, men är det ändå inte.

Nyhetsbild

Tom Johanson: Förlossningssjukhuset förstärks

1

Karleby Soite får sannolikt ta hand om cirka 400 förlossningar till på årsnivå i och med att Oulaskangas sjukhus inte får fortsätta med sin förlossningsavdelning.

Nyhetsbild

Anne-Maj Wisén: Varför är lagom så svårt?

För några år sedan översvämmades marknaden av kok- och trädgårdsböcker. Nu har husmorstrenden ersatts med olika kurer mot stress och utmattning.

Nyhetsbild

Henrik Othman: Historisk dag i går

11.11. klockan 11. Sifforna är lätta att minnas. Året var 1918, platsen Compiègneskogen. Här undertecknades avtalet som fick vapnen att tystna efter första världskriget.

Nyhetsbild

Flygbolaget vet exakt var du bor och varifrån du flyger

Varför blev Vasa utan Ikea? Varför minskar flygpassagerarna från Kronoby? Det är knappast en världsomspännande konspiration mot Österbotten som ligger bakom.

Nyhetsbild

Kenneth Myntti: Nu ska vi igen lära oss att hantera det fria ordet

Kommentar Vad kan man säga offentligt? Frågan är, märkligt nog, i dag lika högaktuell som den var för 250 år sedan då Finland fick världens första lag för tryck- och yttrandefrihet.

Nyhetsbild

Marcus Jansson: Landet som saknade visioner

JAKOBSTAD Det har varit mycket prat om vägar och flyg. Mest vägar faktiskt på sistone och det är väl förståeligt. Regionen är beroende av att logistiken funkar och riksväg 8 är allt annat än bra. Men om den sist och slutligen är så mycket sämre än de flesta andra vägar i landet är sedan en annan fråga. Reparationsskulden är stor då det gäller vägar i hela landet.

Nyhetsbild

Marcus Lillkvist: Nu är Vasa hetare än någonsin

1

KOMMENTAR Asiaternas försprång ska kapas och Vasa kan få en europeisk nyckelroll. Är det bara en tidsfråga innan investeringsbeslutet kommer?

Nyhetsbild

Patrick Sjöholm: När det på ytan känns så mycket inuti

1

I dag är det internationella psoriasisdagen. Psoriasis är en sjukdom många döljer och inte vågar prata öppet om. Men nu får det vara slut med kamouflerandet.

Nyhetsbild

Leif Westerlund: Känslan av hur jag blivit sedd avgör hur mitt liv blir

Det är inte ovanligt att tre generationer bor väldigt nära varandra, på samma gårdsplan, i samma by eller samma stad och man ser varandra mer eller mindre varje dag.

Nyhetsbild

Jonny Smeds: Tack till dig som ger oss en trygghet – ibland tar vi dig för given

1

I diskussionen om omfattande jour vid Vasa centralsjukhus händer det att vårdpersonalen hamnar i skymundan. Vasabladets reporter Jonny Smeds vill ägna dem en tanke och lyfta upp deras viktiga arbete, som ibland kan tas för givet.

Nyhetsbild

Anne-Maj Wisén: Vad gör staden trivsam?

Vad är definitionen på en god stad? Är det välskötta gator, levande torg och ett stort utbud av butiker och köpcentra som får människor att trivas? Eller handlar det om någonting annat?

Nyhetsbild

Patrick Sjöholm: Är du beredd att konsumera mindre för klimatets skull?

1

FN:s alarmerade klimatrapport ställer mellan raderna ett ultimatum. Världen mår dåligt, frågan är om du är redo att ifrågasätta dina val för att påverka klimatavtrycket.

Nyhetsbild

Pia Andtbacka: Mycket luft i fönsterpriser

Vi har i höst bestämt oss för att det är dags att byta fönster i vårt stora hus från 1960-talet. Eftersom fönstren är många ville vi ha offerter från flera olika företag. Tre företag blev det och tre försäljare besökte oss – med varierande framgång får man väl säga.

Nyhetsbild

Kenneth Myntti: Stress i vården ökar risken för misstag

ANALYS Ett offentligt medgivande från Malmskas sida skulle hjälpa oss att föra den ytterst nödvändiga värdediskussionen om hur vi ska ha det med vården och hur problemen med nuvarande överbelastning ska lösas.

Nyhetsbild

Lotta Lappinen: Var det vädret som gick sönder i somras?

1

Sommaren 2018 var i särklass den varmaste sommaren många av oss upplevt. Det här var inte bara ett lokalt fenomen, samma statistik gäller också för de övriga nordiska länderna och Baltikum.

Nyhetsbild

Milja Ångerman: Man är inte dum bara för att man har dyslexi

KOMMENTAR Skolmotivationen försvinner och självförtroendet försvagas. Dyslexi kan kännas som ett stort hinder, men man ska inte låta den styra livet.

Nyhetsbild

Samlevnad: Vill du dela gravplats med mig?

Vi har ett behov att höra ihop med någon, att lära oss att älska och våga bli älskade. Därför är det viktigt att lära sig säga ”jag älskar dig” - på det sätt som passar ens egen mun.

Nyhetsbild

Kenneth Myntti: Förr flyttade människor efter jobb – numera söker sig jobben till människorna

INBLICK Den kommun som vill få befolkningstillväxt ska satsa på konsumtion, inte på produktion. Ett konsumtionsinriktat samhälle är självdrivande ifråga om arbetskraft.

Nyhetsbild

Anne-Maj Wisén: Dumpa datorn och ta en promenad

Nu slår världshälsoorganisationen WHO larm, allt fler rör sig för lite. Värst är det i de rikaste länderna.

Nyhetsbild

Anna Sourander: Dags för Finland att välja en kvinna?

Det är inte omöjligt att en plats i EU-kommissionen öppnar sig för Miapetra Kumpula-Natri nästa år. Hon skulle i så fall göra slut på det 23 år långa gubbväldet i finländsk EU-politik.

Nyhetsbild

Sofia Nygård: Vända bort blicken är inget alternativ

1

För tre år sedan kom Mirosang och hundratals andra asylsökande med buss till Haparanda. De ville över gränsen till tryggheten. Vad hände sen? En del av oss vände bort blicken.

Nyhetsbild

Sofia Grankull: Grattis Karleby!

Det är inte utan att man blir rejält imponerad när man tar sig en tur genom den nya aktivitetsparken i Karleby.

Nyhetsbild

Niklas Nyberg: Regeringens politik motarbetar Österbotten

Om det gått någon förbi så börjar vi nu se frukterna av den skörd som Centern sått under hela regeringsperioden: De stora politiska besluten gynnar Seinäjoki – på Vasas bekostnad.

Nyhetsbild

Fanny Willman: En beroendes bekännelser – Facebook blev mitt nikotinplåster

Mitt beroende har gått så långt att en nedtrappning är omöjlig. Drogen slukar min tid, energi och koncentrationsförmåga. Min hjärna behöver chockas med total avhållsamhet.

Nyhetsbild

Slappt fluget? Finnair anklagas av minister för dålig vilja

Finnairs Asientrafik bara växer och Finavia miljardsatsar därför på flygplatsen i Helsingfors-Vanda. Samtidigt kritiseras Finnair för att man inte bryr sig om inrikestrafiken alls. En minister anklagade nyligen bolaget för slapp flygning.

Nyhetsbild

En räddhares kamp mot getingboet – "Jag gallskriker och springer mot bilen"

Först var de några få. Sedan blev de tiotals. Räddharen i mig bestämde sig: Nu går vi till kamp för att överleva sommaren 2018, sommaren som stavas aggressiva flygfän.

Nyhetsbild

Allemansrätten – lär er den, respektera den, men missbruka den inte

Om alla skulle respektera och följa allemansrättens direktiv skulle de som redan gör det inte lida i onödan. Det kunde även minska antalet meningsskiljaktigheter mellan markägare och de som vistas i naturen.

Nyhetsbild

Heidi Eriksson: Byarnas Korsholm lever upp till sitt namn

KOMMENTAR Tre byar i Korsholm har kammat hem titeln Årets by under de senaste fyra åren. Det om något är ett kvitto på livskraftiga byar.

Nyhetsbild

"I think Finland is a Great Country" – reklam utan motsvarighet

Det känns kanske överdrivet att bjuda journalister på bastu och betala halva landets poliskår för att bevaka två äldre herremän. Men den synlighet Helsingfors får tack vare måndagens toppmöte är nödvändig för ett litet land som Finland.

Nyhetsbild

Amanda Lund: Sommarprat i radion – varför intresserar andras livshistorier oss?

Äntligen. Midsommaren är över. Nu börjar sommarpraten. Så gick mina tankar för två veckor sedan. Men vad är det egentligen jag väntar på?

Nyhetsbild

Fredrik Westblom: Drömmen om ett öppet Finland somnade

För tre år sedan var vi många som ville ha ett öppet mångkulturellt samhälle. Vi ville hjälpa flyktingarna som kom till Europa, flyende för sina liv. I dag har många glömt just den tanken samtidigt som murarna bara växer sig högre.

Nyhetsbild

Alexandra Furu: Vad får ett liv kosta?

En person med en dödlig sjukdom återfår hoppet. Medicin som bromsar eller botar sjukdomen har tagits fram. Men i Finland stöter de på patrull. Medicinen är inte rekommenderad av Tjänsteutbudet inom hälso- och sjukvården (Palko) och därmed kommer den inte betalas av staten. Scenariot blir allt vanligare när forskningen går snabbare framåt.

Nyhetsbild

AXEL ÅHMAN: Traditionellt lillebrorskomplex

MIDSOMMARKRÖNIKA Det svider att erkänna men Sverige är lite bättre än Finland på en hel del saker. En av dem är att fira midsommar. De har patenterat idyllen med midsommarstång, smågrodorna och nubbe till sillen. Bland lummiga björkar i strålande solsken hoppar de runt med blomsterkransar i håret och sjunger sommarsånger med sin glättiga accent medan de har det så där äckligt perfekt som man bara kan ha det i Sverige.