Lokalt

Kyrkor & samfund

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Kronoby församling inleder samarbetsförhandlingar – "Berör hela personalen"

KRONOBY Kronoby församlings knappa ekonomiska situation, som förvärrats av coronakrisen, tvingar in församlingen i samarbetsförhandlingar.

Nyhetsbild

Finsk församling öppnar i Realisationscenter

JAKOBSTAD En längre tid har lokalen stått tom men till hösten blir det liv i huset igen, säger pastorn i den kristna församlingen som fyller tio år.

Nyhetsbild

Stormen tog korset – bönehus i blåsväder

KARLEBY Det ortodoxa bönehuset i Karleby har inget kors på taket för tillfället.

Nyhetsbild

Flera tjänster kan försvinna i Pedersöre församling– ny fördelningsprincip diskuteras

Hur pengarna ska fördelas mellan församlingarna är på tapeten inom Pedersörenejdens kyrkliga samfällighet. Pedersöre församling ställer sig negativ till nytt fördelningsförslag.

Nyhetsbild

Kyrkan är en arbetsplats som styrs av män – "Nu måste vi bryta status quo"

Finland var det sista landet i Norden att prästviga kvinnor. Året var 1988 – ungefär trettio år efter våra grannar – och jämställdheten har fortfarande en lång väg att gå inom kyrkan.

Nyhetsbild

Biskop Åstrand: "Min målsättning är att fördubbla antalet kvinnor på ledarpositioner"

Biskop Bo-Göran Åstrand ser fältbiskop Pekka Särkiös inlägg som ytterst kränkande. – En så här markant markering skulle slå hårt på en enskild arbetsplats, säger Åstrand.

Nyhetsbild

Virtuellt sommarmöte i Larsmo i år

LARSMO Larsmo sommarmöte ordnas som planerat i juli men på grund av restriktioner har arrangörerna varit tvungna att justera programmet.

Nyhetsbild

Baptisterna rev konstverk med "österländsk gudinna" på lägergård i Monäs

NYKARLEBY Ett konstverk på en vägg vid Baptistsamfundets lägergård har tagits ner efter en längre intern diskussion om dess motiv.

Nyhetsbild

Intensiv planering inför konfirmationsläger – "Det var nervöst innan"

PEDERSÖRE För att undvika att Pedersörekonfirmandernas läger skulle skjutas upp, delar de nu på Pörkenäsområdet med Essekonfirmanderna.

Nyhetsbild

Jakobstads svenska församling organiserar om – ungdomsledartjänst görs om till församlingspedagog

JAKOBSTAD En av de två ungdomsarbetsledartjänsterna blir till församlingspedagog, då bristande behörighet försvårat anställningen.

Nyhetsbild

Kyrkan står inför mer än sju svåra år. Kan lokaler hyras ut?

Ska församlingarna äga skog, mark och fastigheter? Kan kyrkans lokaler hyras ut åt andra? Linus Strålman, notarie i Borgå stift, efterlyser ett nytänkande för evangelisk-lutherska kyrkans framtid.

Nyhetsbild

Biskopen: Kyrkans attityd till sina medlemmar måste förändras

Evangeliska-lutherska kyrkan står inför många svåra år. Bo-Göran Åstrand, biskop i Borgå stift, säger att många svåra beslut måste tas och attityden till medlemmarna förändras.

Nyhetsbild

Samuel Erikson fortsätter som kaplan i Vörå – Kronoby söker kyrkoherde

Domkapitlet i Borgå stift förordar att tf. kaplanen i Vörå församling Samuel Erikson fortsätter sköta samma tjänst fram till slutet av juli 2021.

Nyhetsbild

Finlands snabbaste kvinna går i pension – topptjänst i Karleby blir ledig

KARLEBY Helinä Marjamaa, förvaltningsdirektör för Karleby kyrkliga samfällighet och finländsk rekordhållare på 100 meter, går i pension nästa år.

Nyhetsbild

Sången begränsas och inga kramar tillåts när kyrkorna öppnar

När kyrkorna på söndag slår upp sina dörrar för gudstjänster råder samma anvisningar och rekommendationer för alla kyrkor. Psalmsången begränsas och körsång undviks.

Nyhetsbild

Kyrkpressen: Det blev dagläger i Jakobstad

JAKOBSTAD Efter många om och men fick konfirmanderna i Jakobstads svenska församling sitt läger på Pörkenäs. Eller i varje fall en kompromiss som ger känsla av läger.

Kyrkans Ungdom flyttar fram jubileum

Nyhetsbild

Inga kyrkliga permitteringar i Karleby – beslut om budget skjuts upp

KARLEBY Eftersom läger ordnas i sommar och övrig kyrklig verksamhet trappas upp blir det inga permitteringar inom Karleby kyrkliga samfällighet.

Nyhetsbild

Kyrkhelgen i Karleby ställs in – "Fanns inget annat alternativ"

KARLEBY Arrangörerna för Kyrkhelg Nord har valt att ställa in höstens storsamling i Karleby. Kyrkhelgen brukar locka upp till 3000 deltagare.

Nyhetsbild

ÅA-forskare om sekten som raggar i Österbotten: "Fel att kalla den livsfarlig"

ÖSTERBOTTEN Vasa svenska och Replot församling varnar för Österns blixt. Men kinesisk propaganda verkar ha rört till begreppen. Tommy Ramstedt reder ut.

Nyhetsbild

Vasa svenska församling varnar för kinesisk sekt – söker kontakt via Facebook

Österbotten Personer från sekten "Österns blixt" följer österbottniska församlingar på sociala medier och tar även kontakt. Nu varnar kyrkoherden.

Nyhetsbild

Flera församlingar hoppas på skriftskolläger – Jakobstad ställer in

Församlingarna går olika vägar när det gället sommarens konfirmationsläger. Bland annat Jakobstads svenska har valt att avstå.

Nyhetsbild

Karleby kyrkliga samfällighet inleder samarbetsförhandlingar

KARLEBY Coronapandemin leder till att Karleby kyrkliga samfällighet inleder samarbetsförhandlingar.

Nyhetsbild

Kapellförsamlingarna upphör i Nykarleby – "Vi kommer få en organisation som är smidigare och effektivare"

NYKARLEBY Kapellförsamlingarna i Jeppo och Munsala dras in när Nykarleby församling vill göra församlingsstrukturen tydligare. Men samtidigt kommer församlingsmedlemmarna få större inflytande över verksamheten.

Nyhetsbild

Snart ska Sankta Birgitta renoveras – församlingsmedlemmarna får själva tycka till

NYKARLEBY Sankta Birgitta kyrka i Nykarleby står inför en omfattande renovering. Nu får församlingsmedlemmarna ge sina förslag på vilka förbättringar som kan göras.

Nyhetsbild

Laestadianernas möten blir digitala

LARSMO/PEDERSÖRE De möten som de lokala laestadianska föreningarna ordnar sommartid brukar locka ett fyrsiffrigt deltagarantal. Den här sommaren är det i första hand digitala möten som gäller.

Nyhetsbild

Domkapitlet berättar om byten på präststolar runtom i Österbotten

Domkapitlet har befriat Berndt Berg från uppdraget som prästassessor från den 1 september. Hans efterträdare väljs den 7 maj. Kyrkostyrelsen delade ut pengar för fastighetsinvesteringar runtom i landet.

Nyhetsbild

Biskopsmötet: Konfirmandläger kan flyttas fram

Konfirmandläger och dagskriftskolornas närundervisning kan flyttas fram. En del av undervisningen kan genomföras på distans.

Nyhetsbild

Församlingarna prutar inte på påsken – i år skapas gemenskap på avstånd

De fysiska gudstjänster och träffarna må vara inställda, men församlingarna är överens om att påsken ändå ska firas också i år.

Nyhetsbild

Stor osäkerhet i församlingarna – läger kan ersättas av distansundervisning

Sommaren brukar innebära konfirmationsläger för en stor del av de som fyller 15 under året. Men i år är frågetecknen många.

Nyhetsbild

Församlingarna tar till telefonen för att mota ensamheten – "Vi behöver förmedla hopp nu"

KARLEBY Förutom själva viruset är ensamheten ett stort hot mot folkhälsan i coronatider. Församlingar försöker mota den genom att ringa upp sina medlemmar.

Nyhetsbild

Bättre kyrkligt resultat än väntat i Karleby

KARLEBY Det blev ett betydligt bättre resultat än budgeterat för Karleby kyrkliga samfällighet i fjol. 402 000 euro landade överskottet på.

Nyhetsbild

Samfälligheten varslar om permitteringar – indragna eftisgrupper en orsak

JAKOBSTAD Pedersörenejdens kyrkliga samfällighet samarbetsförhandlar. Orsaken är att coronavirusets framfart krymper deras verksamhet.

Nyhetsbild

Johan Candelin kan bli biskop i Myanmar: "Jag avvaktar polisutredningen"

KARLEBY Johan Candelin från Karleby har fått kallelse att bli biskop i Myanmar. Men han vill inte tacka ja så länge polisutredningen kring honom och Martyrkyrkans vänner pågår.

Nyhetsbild

Österbottniskt stöd har gett många indiska barn en utbildning

Efter 25 år kan Vilgot Svedman och Jacob Chaeko berätta att skolprojektet har haft en stor positiv inverkan för många familjer i 35 olika byar i Himalaya.

Nyhetsbild

Valnämnden i Borgå räknade fel – Larsmokandidat föll ur stiftsfullmäktige

LARSMO Tre personer som trodde att de var invalda i stiftsfullmäktige fick på måndagen beskedet att de inte alls kom med. Bland dem Larsmobon Thomas Fagerholm.

Nyhetsbild

Wideroos och Anderssén-Löf valdes – Borgå stift representeras av två kvinnor och fyra män

UPPDATERAD 20.35: De preliminära resultaten för kyrkomötesomröstningen och röstningen i stiftsfullmäktige i Borgå Stift har klarnat.

Nyhetsbild

Nu ska den kyrkliga makten fördelas – åsiktslistor nyhet i Borgå stift

På tisdag är det stor valdag inom den evangelisk lutherska kyrkan i Finland. Både kyrkomötet och stiftsfullmäktige ska väljas.

Nyhetsbild

Kaj Granlund installerades i Pedersöre församling

Nya Pedersöre församling som inledde sin verksamhet vid årsskiftet fick sin kyrkoherde på söndagen. Kaj Granlund som var kyrkoherde i Esse församling innan fusionen installerades av biskop Bo-Göran Åstrand i Purmo kyrka.

Nyhetsbild

Camilla Svevar vald till första kvinnliga kyrkoherden i Replot

Camilla Svevar är ny kyrkoherde i Replots församling från och med den 1 mars 2020. Det meddelar domkapitlet i Borgå stift.

Nyhetsbild

Jockum Krokfors installerades som kyrkoherde

JAKOBSTAD Biskop Bo-Göran Åstrand installerade Jockum Krokfors som kyrkoherde på söndagen i Jakobstads kyrka.

Nyhetsbild

Jakobstads nya kyrkoherde installeras – vem är hans Gud?

JAKOBSTAD Klart är att Jockum Krokfors på söndag installeras som kyrkoherde i Jakobstads kyrka. Men vem är egentligen hans Gud?

Nyhetsbild

Fler lämnade Karlebyförsamling – "Vi famlar lite i blindo"

KARLEBY Karleby svenska församling fortsätter tappa medlemmar och kyrkoherden efterlyser nu forskning kring varför folk lämnar kyrkan.

Nyhetsbild

Församlingen anställer 80 säsongs- och sommarjobbare

KARLEBY Snart är det dags att söka sommarjobb inom Karleby kyrkliga samfällighet.