Lokalt

Kyrkor & samfund

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Valnämnden i Borgå räknade fel – Larsmokandidat föll ur stiftsfullmäktige

LARSMO Tre personer som trodde att de var invalda i stiftsfullmäktige fick på måndagen beskedet att de inte alls kom med. Bland dem Larsmobon Thomas Fagerholm.

Nyhetsbild

Wideroos och Anderssén-Löf valdes – Borgå stift representeras av två kvinnor och fyra män

UPPDATERAD 20.35: De preliminära resultaten för kyrkomötesomröstningen och röstningen i stiftsfullmäktige i Borgå Stift har klarnat.

Nyhetsbild

Nu ska den kyrkliga makten fördelas – åsiktslistor nyhet i Borgå stift

På tisdag är det stor valdag inom den evangelisk lutherska kyrkan i Finland. Både kyrkomötet och stiftsfullmäktige ska väljas.

Nyhetsbild

Kaj Granlund installerades i Pedersöre församling

Nya Pedersöre församling som inledde sin verksamhet vid årsskiftet fick sin kyrkoherde på söndagen. Kaj Granlund som var kyrkoherde i Esse församling innan fusionen installerades av biskop Bo-Göran Åstrand i Purmo kyrka.

Nyhetsbild

Camilla Svevar vald till första kvinnliga kyrkoherden i Replot

Camilla Svevar är ny kyrkoherde i Replots församling från och med den 1 mars 2020. Det meddelar domkapitlet i Borgå stift.

Nyhetsbild

Jockum Krokfors installerades som kyrkoherde

JAKOBSTAD Biskop Bo-Göran Åstrand installerade Jockum Krokfors som kyrkoherde på söndagen i Jakobstads kyrka.

Nyhetsbild

Jakobstads nya kyrkoherde installeras – vem är hans Gud?

JAKOBSTAD Klart är att Jockum Krokfors på söndag installeras som kyrkoherde i Jakobstads kyrka. Men vem är egentligen hans Gud?

Nyhetsbild

Fler lämnade Karlebyförsamling – "Vi famlar lite i blindo"

KARLEBY Karleby svenska församling fortsätter tappa medlemmar och kyrkoherden efterlyser nu forskning kring varför folk lämnar kyrkan.

Nyhetsbild

Församlingen anställer 80 säsongs- och sommarjobbare

KARLEBY Snart är det dags att söka sommarjobb inom Karleby kyrkliga samfällighet.

Nyhetsbild

Jan-Gustav Björk ny kaplan i Jakobstads svenska församling

JAKOBSTAD På onsdagskvällen valde församlingsrådet i Jakobstads svenska församling ny kaplan. Valet föll på Jan-Gustav Björk.

Nyhetsbild

Ebeneserkyrkans bygge tillbaka på ritbordet

PEDERSÖRE Ebeneserkyrkan gör en omprojektering för sitt planerade allaktivitetshus i Sandsund. När Optima inleder sina renoveringar måste församlingen hitta ett nytt ställe att hålla sina gudstjänster.

Nyhetsbild

Två vill bli kaplan i Jakobstad

JAKOBSTAD Två personer har sökt kaplanstjänsten i Jakobstads svenska församling inom utsatt tid.

Nyhetsbild

Midvinterveckan ger vänner för livet

JAKOBSTAD De vänner man får under Midvinterveckan blir som en familj, säger Elias Kackur och Miranda Ahlbäck, två av deltagarna i årets ungdomsläger.

Nyhetsbild

Kyrkbänkarna fyllda – Familjens julbön omtyckt

JULBÖN Att ta del av Familjens julbön i Pedersöre kyrka var även i år en populär jultradition att ta del av.

Nyhetsbild

Slutligt ja för krematorium – oro för församlingarnas verksamhet

KARLEBY En halv miljon euro för ett krematorium i Karleby klubbades igenom utan diskussion i gemensamma kyrkofullmäktige på torsdagen. Men pengarna till församlingarnas verksamhet oroade.

Nyhetsbild

Personalen minskas när tre blir en – specialkunskaper får ett lyft

PEDERSÖRE Från och med nyår slår Esse, Purmo och Pedersöre församling ihop sina påsar. Både personal- och fastighetskostnader ses över.

Nyhetsbild

Mia Anderssén-Löf vald till kontraktsprost

Kyrkoherden Mia Anderssén-Löf valdes till kontraktsprost i Pedersöre prosteri när domkapitlet i Borgå stift sammanträdde i går.

Nyhetsbild

Inga stora förändringar för nejdens församlingar

JAKOBSTAD Kyrkpressen är en självklarhet inom Pedersörenejdens kyrkliga samfällighet. Trots sparkrav har man inte ens diskuterat möjligheten att slopa prenumerationerna.

Nyhetsbild

Förslag i Kronoby: Massprenumerationen på Kyrkpressen avslutas, Terjärv prästgård säljs

KRONOBY Kyrkpressen ligger i vågskålen i nya Kronoby församling. Förslaget är att massprenumerationen till församlingsmedlemmarna avslutas.

Nyhetsbild

Historisk direktsändning från Karleby på första advent

KARLEBY På söndag direktsänder Yle två tv-gudstjänster i rad från Gamlakarleby stadskyrka, först på finska och sedan på svenska.

Nyhetsbild

Forskare: Det är lätt att missbruka förlåtelsen inom laestadianismen

Förlåtelsen är central inom laestadianismen, men kan lätt missbrukas, säger forskare. Något som tre kvinnor vi pratat med i en tidigare artikel också intygar.

Nyhetsbild

Kyrklig röst om skoljulfester – "Populister utnyttjar debatten"

KARLEBY Diskussionen om kyrkor och julfester är på fel spår om religioner ställs mot varandra. Maria Björkgren-Vikström från Kyrkostyrelsen säger att är det viktigaste är att ingen hamnar utanför.

Nyhetsbild

Fler församlingar under samma paraply – svenskspråkiga mister en röst

KARLEBY Från årsskiftet är Halso församling en del av Karleby kyrkliga samfällighet. Den svenska församlingen mister då en fullmäktigeplats.

Nyhetsbild

Församlingar i Jakobstad samlar in gåvor till behövande

JAKOBSTAD Som tidigare år samlar diakonin i Jakobstads svenska och finska församlingar in julgåvor till barn, ungdomar och familjer där behoven är stora.

Nyhetsbild

Kyrkorådet i Nykarleby: JO bör granska fallet med Nathanael Ahmady

NYKARLEBY

Efter ett negativt asylbeslut i september beslöt Nathanael Ahmady att ta sitt liv. Gick Migris process rätt till, undrar kyrkorådet.

Nyhetsbild

Karleby kyrkliga samfällighet har en ny fastighetschef

KARLEBY Gemensamma kyrkorådet valde enligt intervjugruppens förslag byggnadsingenjör Veli-Matti Raappana till tjänsten som fastighetschef.

Nyhetsbild

Domkapitlet: Krokfors behörig för tjänsten

Domkapitlet har intervjuat Jockum Krokfors, som var den enda sökande till tjänsten som kyrkoherde i Jakobstads svenska församling. Domkapitlet konstaterar att Krokfors är behörig för tjänsten.

Nyhetsbild

Nykarleby församling kan be JO utreda fallet Nathanael

NYKARLEBY Handläggningen av Nathanael Taher Ahmadys asylansökan bör utredas. Frågan är vem som ska göra anmälan till JO. Församlingsrådet i Nykarleby församling ska fundera kring om det är dess uppgift.

Nyhetsbild

Ny samlingslista för kyrkomötesvalet i Borgå stift – "Vi vill försvara jämställdhet"

Den 11 februari nästa år väljs kyrkomöte och stiftsfullmäktige i den evangelisk-lutherska kyrkan för fyra år framåt. I Borgå stift har kandidatlistorna hittills bildats på regional bas, nu läggs en samlingslista med kandidater från alla prosterier fram.

Nyhetsbild

Centralregister tas i bruk nästa år – ämbetsbevis blir billigare

Arbetet med ett gemensamt centralregister för österbottniska församlingar går vidare. Tanken är att det ska kunna tas i bruk redan vid årsskiftet.

Nyhetsbild

Hjulfors leder LFF: "Jag är styrelsens arbetshandske"

JAKOBSTAD Efter 45 år inom industrin väntar en ny utmaning för Per-Ole Hjulfors. Han säger att tanken på det nya jobbet har gett honom mycket energi och poängterar att LFF:s mål inte är att så snabbt som möjligt bryta sig ur folkkyrkan.

Nyhetsbild

Församlingsrådet i Jakobstad: Jockum Krokfors är vår enda kandidat

JAKOBSTAD Processen i vem som ska bli Jakobstads svenska församlings nya kyrkoherde fortsätter.

Nyhetsbild

Maria från Karleby blev historisk – prästvigdes som första kvinna i Jerusalem

KARLEBY Söndagen var en historisk dag i Frälsarens kyrka i Jerusalem. Maria Leppäkari, född och uppvuxen i Karleby, hade huvudrollen då hon prästvigdes som första kvinna någonsin i den heliga staden.

Nyhetsbild

Ann-Sofi Nylund ny sjukhuspräst i Vasa

Teologie magister Ann-Sofi Nylund har valts till ny sjukhuspräst i Vasa.

Nyhetsbild

Karlebyförsamlingar har tappat över 2000 själar på nio år – "Det är iögonfallande"

KARLEBY 2 340 personer har lämnat församlingarna i Karleby de senaste nio åren. Det är en iögonfallande siffra, säger kyrkoherde Per Stenberg.

Nyhetsbild

Samfällighet söker ny fastighetschef – Martin Kankkonen slutar

KARLEBY Karleby kyrkliga samfällighet är i behov av en ny fastighetschef. Detta efter att Martin Kankkonen har begärt avsked från sin tjänst från och med 18 september.

Nyhetsbild

Nästa år ska det räcka med en fadder vid dop

Från och med början av 2020 ser det ut som att det inte längre behövs två eller faddrar vid dop. Det är i varje fall det förslag kyrkostyrelsen lämnar till kyrkomötet.

Nyhetsbild

Bo-Göran Åstrand vigs till biskop – skolelever medverkar i festmässan

Söndagen den 29 september vigs teologie magister Bo-Göran Åstrand till biskopsämbetet i en festmässa i Borgå domkyrka.

Nyhetsbild

Kyrkoherde Saitajoki: "Kvinnoprästfrågan har inte diskuterats"

KRONOBY Kyrkoherde Timo Saitajoki och övriga församlingsanställda i Terjärv är bestörta över att kvinnoprästmotståndet lyfts fram som en delorsak till att man vill ha en kapellförsamling.

Nyhetsbild

Sockenkyrkan återinvigs den 22 september

KARLEBY Församlingarna i Karleby firar så gott som hela september. I festmånaden ingår även återinvigningen av Sockenkyrkan på Kyrkbacken som renoverats invändigt.

Nyhetsbild

Nya kaplanen Johanna: "Jag vill ha ett meningsfullt arbete"

JAKOBSTAD Hon växte upp inom den laestadianska rörelsen i Ytteresse. Att välja prästyrket var långt ifrån självklart för Johanna Björkholm-Kallio.

Nyhetsbild

Stig-Erik Enkvist slutar som verksamhetsledare för LFF: Har gett det jag har att ge

Stig-Erik Enkvist har varit LFF:s första heltidsanställda verksamhetsledare. Efter tre år på en post han beskriver som krävande väljer han att kliva av för att få mer tid över till annat.

Nyhetsbild

Omtyckt kyrkoherde tackar för sig: Det känns både bra och vemodigt

JAKOBSTAD En epok är över. I går gjorde Bo-Göran Åstrand sin sista arbetsdag i Jakobstads svenska församling. I ett långt samtal berättar han om åren som gått, om en stad och en församling där mycket har förändrats men ännu mer är sig likt, om varför de eviga debatterna om äktenskapssynen inte tär på honom och hur det kom sig att han blev portad från matsalen på Pörkenäs lägergård.

Nyhetsbild

Ny kyrkoherde söks till Jakobstad

JAKOBSTAD Kyrkoherdetjänsten i Jakobstads svenska församling har förklarats ledig att söka.

Nyhetsbild

Stödförening ser Jehovas vittnen som en utmaning: "Andligt våld förekommer"

Samhället har försökt med dialog, men inte nått hela vägen. Nu hoppas stödförening på skärpta lagar för att kunna övervaka religiösa samfund.