Lokalt

Kyrkor & samfund

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Personalen minskas när tre blir en – specialkunskaper får ett lyft

PEDERSÖRE Från och med nyår slår Esse, Purmo och Pedersöre församling ihop sina påsar. Både personal- och fastighetskostnader ses över.

Nyhetsbild

Mia Anderssén-Löf vald till kontraktsprost

Kyrkoherden Mia Anderssén-Löf valdes till kontraktsprost i Pedersöre prosteri när domkapitlet i Borgå stift sammanträdde i går.

Nyhetsbild

Inga stora förändringar för nejdens församlingar

JAKOBSTAD Kyrkpressen är en självklarhet inom Pedersörenejdens kyrkliga samfällighet. Trots sparkrav har man inte ens diskuterat möjligheten att slopa prenumerationerna.

Nyhetsbild

Förslag i Kronoby: Massprenumerationen på Kyrkpressen avslutas, Terjärv prästgård säljs

KRONOBY Kyrkpressen ligger i vågskålen i nya Kronoby församling. Förslaget är att massprenumerationen till församlingsmedlemmarna avslutas.

Nyhetsbild

Historisk direktsändning från Karleby på första advent

KARLEBY På söndag direktsänder Yle två tv-gudstjänster i rad från Gamlakarleby stadskyrka, först på finska och sedan på svenska.

Nyhetsbild

Forskare: Det är lätt att missbruka förlåtelsen inom laestadianismen

Förlåtelsen är central inom laestadianismen, men kan lätt missbrukas, säger forskare. Något som tre kvinnor vi pratat med i en tidigare artikel också intygar.

Nyhetsbild

Kyrklig röst om skoljulfester – "Populister utnyttjar debatten"

KARLEBY Diskussionen om kyrkor och julfester är på fel spår om religioner ställs mot varandra. Maria Björkgren-Vikström från Kyrkostyrelsen säger att är det viktigaste är att ingen hamnar utanför.

Nyhetsbild

Fler församlingar under samma paraply – svenskspråkiga mister en röst

KARLEBY Från årsskiftet är Halso församling en del av Karleby kyrkliga samfällighet. Den svenska församlingen mister då en fullmäktigeplats.

Nyhetsbild

Församlingar i Jakobstad samlar in gåvor till behövande

JAKOBSTAD Som tidigare år samlar diakonin i Jakobstads svenska och finska församlingar in julgåvor till barn, ungdomar och familjer där behoven är stora.

Nyhetsbild

Kyrkorådet i Nykarleby: JO bör granska fallet med Nathanael Ahmady

NYKARLEBY

Efter ett negativt asylbeslut i september beslöt Nathanael Ahmady att ta sitt liv. Gick Migris process rätt till, undrar kyrkorådet.

Nyhetsbild

Karleby kyrkliga samfällighet har en ny fastighetschef

KARLEBY Gemensamma kyrkorådet valde enligt intervjugruppens förslag byggnadsingenjör Veli-Matti Raappana till tjänsten som fastighetschef.

Nyhetsbild

Domkapitlet: Krokfors behörig för tjänsten

Domkapitlet har intervjuat Jockum Krokfors, som var den enda sökande till tjänsten som kyrkoherde i Jakobstads svenska församling. Domkapitlet konstaterar att Krokfors är behörig för tjänsten.

Nyhetsbild

Nykarleby församling kan be JO utreda fallet Nathanael

NYKARLEBY Handläggningen av Nathanael Taher Ahmadys asylansökan bör utredas. Frågan är vem som ska göra anmälan till JO. Församlingsrådet i Nykarleby församling ska fundera kring om det är dess uppgift.

Nyhetsbild

Ny samlingslista för kyrkomötesvalet i Borgå stift – "Vi vill försvara jämställdhet"

Den 11 februari nästa år väljs kyrkomöte och stiftsfullmäktige i den evangelisk-lutherska kyrkan för fyra år framåt. I Borgå stift har kandidatlistorna hittills bildats på regional bas, nu läggs en samlingslista med kandidater från alla prosterier fram.

Nyhetsbild

Centralregister tas i bruk nästa år – ämbetsbevis blir billigare

Arbetet med ett gemensamt centralregister för österbottniska församlingar går vidare. Tanken är att det ska kunna tas i bruk redan vid årsskiftet.

Nyhetsbild

Hjulfors leder LFF: "Jag är styrelsens arbetshandske"

JAKOBSTAD Efter 45 år inom industrin väntar en ny utmaning för Per-Ole Hjulfors. Han säger att tanken på det nya jobbet har gett honom mycket energi och poängterar att LFF:s mål inte är att så snabbt som möjligt bryta sig ur folkkyrkan.

Nyhetsbild

Församlingsrådet i Jakobstad: Jockum Krokfors är vår enda kandidat

JAKOBSTAD Processen i vem som ska bli Jakobstads svenska församlings nya kyrkoherde fortsätter.

Nyhetsbild

Maria från Karleby blev historisk – prästvigdes som första kvinna i Jerusalem

KARLEBY Söndagen var en historisk dag i Frälsarens kyrka i Jerusalem. Maria Leppäkari, född och uppvuxen i Karleby, hade huvudrollen då hon prästvigdes som första kvinna någonsin i den heliga staden.

Nyhetsbild

Ann-Sofi Nylund ny sjukhuspräst i Vasa

Teologie magister Ann-Sofi Nylund har valts till ny sjukhuspräst i Vasa.

Nyhetsbild

Karlebyförsamlingar har tappat över 2000 själar på nio år – "Det är iögonfallande"

KARLEBY 2 340 personer har lämnat församlingarna i Karleby de senaste nio åren. Det är en iögonfallande siffra, säger kyrkoherde Per Stenberg.

Nyhetsbild

Samfällighet söker ny fastighetschef – Martin Kankkonen slutar

KARLEBY Karleby kyrkliga samfällighet är i behov av en ny fastighetschef. Detta efter att Martin Kankkonen har begärt avsked från sin tjänst från och med 18 september.

Nyhetsbild

Nästa år ska det räcka med en fadder vid dop

Från och med början av 2020 ser det ut som att det inte längre behövs två eller faddrar vid dop. Det är i varje fall det förslag kyrkostyrelsen lämnar till kyrkomötet.

Nyhetsbild

Bo-Göran Åstrand vigs till biskop – skolelever medverkar i festmässan

Söndagen den 29 september vigs teologie magister Bo-Göran Åstrand till biskopsämbetet i en festmässa i Borgå domkyrka.

Nyhetsbild

Kyrkoherde Saitajoki: "Kvinnoprästfrågan har inte diskuterats"

KRONOBY Kyrkoherde Timo Saitajoki och övriga församlingsanställda i Terjärv är bestörta över att kvinnoprästmotståndet lyfts fram som en delorsak till att man vill ha en kapellförsamling.

Nyhetsbild

Sockenkyrkan återinvigs den 22 september

KARLEBY Församlingarna i Karleby firar så gott som hela september. I festmånaden ingår även återinvigningen av Sockenkyrkan på Kyrkbacken som renoverats invändigt.

Nyhetsbild

Nya kaplanen Johanna: "Jag vill ha ett meningsfullt arbete"

JAKOBSTAD Hon växte upp inom den laestadianska rörelsen i Ytteresse. Att välja prästyrket var långt ifrån självklart för Johanna Björkholm-Kallio.

Nyhetsbild

Stig-Erik Enkvist slutar som verksamhetsledare för LFF: Har gett det jag har att ge

Stig-Erik Enkvist har varit LFF:s första heltidsanställda verksamhetsledare. Efter tre år på en post han beskriver som krävande väljer han att kliva av för att få mer tid över till annat.

Nyhetsbild

Omtyckt kyrkoherde tackar för sig: Det känns både bra och vemodigt

JAKOBSTAD En epok är över. I går gjorde Bo-Göran Åstrand sin sista arbetsdag i Jakobstads svenska församling. I ett långt samtal berättar han om åren som gått, om en stad och en församling där mycket har förändrats men ännu mer är sig likt, om varför de eviga debatterna om äktenskapssynen inte tär på honom och hur det kom sig att han blev portad från matsalen på Pörkenäs lägergård.

Nyhetsbild

Ny kyrkoherde söks till Jakobstad

JAKOBSTAD Kyrkoherdetjänsten i Jakobstads svenska församling har förklarats ledig att söka.

Nyhetsbild

Stödförening ser Jehovas vittnen som en utmaning: "Andligt våld förekommer"

Samhället har försökt med dialog, men inte nått hela vägen. Nu hoppas stödförening på skärpta lagar för att kunna övervaka religiösa samfund.

Nyhetsbild

Rebecka lämnade Jehovas vittnen – vittnar om förhör av barn och evig oro för demoner

Rebecka Sretenovic, aktuell som programvärd på Korsholms musikfestspel, växte upp som Jehovas vittne. Hon oroar sig för hur barnen behandlas inom rörelsen.

Nyhetsbild

En helg speglad av Guds barmhärtighet– laestadianernas sommarmöte i Esse

Under helgen håller laestadianerna sitt sommarmöte vid Punsar bönehus. Temat är barmhärtighet. Många människor deltar och hjälper till.

Nyhetsbild

I Pedersörekyrkor skenade utgifter iväg – "Församlingarna höll inte i kostnaderna"

PEDERSÖRE Pedersörenejdens kyrkliga samfällighet gjorde den största förlusten av alla kyrkliga samfälligheter i Österbotten. En fusion behövs.

Nyhetsbild

Biskop Björn Vikström: Församlingarna har inga andra betydande inkomstkällor än kyrkoskatt

Utträden ur kyrkan och den minskade nativiteten i Finland bidrar med sämre ekonomi för församlingarna inom den evangelisk-lutherska kyrkan. Hälften av församlingarna gick på minus i fjol.

Nyhetsbild

Punsar bönehusförening bjuder in till sommarmöte – "mer än en tradition"

PEDERSÖRE En helg kring Guds ord. Men också fokus på gemenskap och möten över språk- och kulturgränser. Till helgen är det dags för laestadianernas traditionella sommarmöte.

Nyhetsbild

Björkholm-Kallio vald till kaplan i Jakobstad

JAKOBSTAD Bland tre sökande valdes Johanna Björkholm-Kallio till kaplan i Jakobstads svenska församling i torsdags. Det skriver Kyrkpressen på sin webbsida.

Kavilo tillförordnad kyrkoherde i Kronoby

KRONOBY/PEDERSÖRE Ville Kavilo har förordats till kyrkoherde i Kronoby församling 3.6-31.7.2019.

Nyhetsbild

Jehovas vittnen möts i Jakobstad – tusen personer väntas till ishallen

JAKOBSTAD Jehovas vittnen ordnar i sommar sitt stora svenskspråkiga seminarium i Jakobstad.

Nyhetsbild

Jubileumsår för kyrkans sommarkonserter i Karleby

KARLEBY År 1999 föddes idén att erbjuda gratiskonserter i Karleby sockenkyrka på sommarkvällar. 20 år senare lever traditionen vidare.

Nyhetsbild

En heldag för faddrar och deras "barn"

JAKOBSTAD Att vara fadder innebär ett livslångt åtagande. När fadderbarnet är vuxet kanske man inte träffas så ofta. Men nu arrangerar Jakobstads svenska församling en fadderdag just för att skapa en orsak att umgås.

Nyhetsbild

Tre församlingar blir en – i Pedersöre är man redo

PEDERSÖRE De tre församlingarna i Pedersöre fick som de ville. Nu börjar det hårda arbetet för att få ordning på ekonomin. Charles Östman tror att det går att spara på personal och fastigheter.

Nyhetsbild

Bo-Göran Åstrand: Den enklaste lösningen men inte den bästa

JAKOBSTAD Det är med viss besvikelse kyrkoherde Bo-Göran Åstrand tagit emot det andra utlåtandet från domkapitlet. Han tror risken för att det snart är dags för en ny process är stor.

Tre namn aktuella för kaplanstjänst i Jakobstad

Tre sökande har av Borgå domkapitel förklarats behöriga för den lediga kaplanstjänsten i Jakobstads svenska församling.

Nyhetsbild

Domkapitlet höll fast vid sin linje – Jakobstad utanför fusionen

JAKOBSTAD/PEDERSÖRE Domkapitlet har sagt sitt. Nu talar allt för en fusion mellan de tre församlingarna i Pedersöre. Jakobstad får fortsätta på egen hand. Det är osannolikt att kyrkostyrelsen ändrar beslutet.

Lochteå kyrka firar 250 år

KARLEBY Det är 250 år sedan Lochteå kyrka byggdes och det här firas nu på morsdag.