Lokalt

Människor

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Sofia fick hjärninfarkt som 16-åring: "Det förändrade mig till det bättre"

VASA Den oförklarliga tröttheten, migränen och en plötslig förlamning av ansiktet. Trots år av sjukhusbesök visste ingen vad som drabbat henne. Samtidigt dolde Sofia Svevar sjukdomen för omvärlden.

Nyhetsbild

Se video: Lilly Itkonen 100 år i dag: – "Hemligheten är att röra på sig"

KARLEBY Det finns, enligt Lilly Itkonen, bara ett knep att uppnå den aktningsvärda åldern av 100 år: Man måste röra på sig och vara igång.

Nyhetsbild

Michael Björklund till finskspråkiga elever: "Våga prata svenska – det behöver inte vara perfekt!"

Karleby Det viktigaste är inte att kunna ett språk perfekt – det viktigaste är att man vågar prata. Det säger kocken Michael Björklund som är på turné i finskspråkiga skolor som ambassadör för svenskan.

Nyhetsbild

904 mjukisdjur överlämnades till barnavdelningen på VCS

Eva-Maria Strömsholm har i flera år ordnat insamlingar av mjukisdjur för att glädja barnpatienter på Vasa centralsjukhus. I år donerades 904 gosedjur.

Nyhetsbild

Sundombon Mikael klättrar i träd och tränar för Ironman – "Min diabetes har aldrig hindrat mig"

VASA Mikael Hakola vill inspirera till träning och hjälpa andra med diabetes. – Mitt motto har alltid varit: "He nog bara ti kör".

Nyhetsbild

Purmo Andelsbank fyller 80: "Vi har börjat samla in bankböckerna"

PEDERSÖRE Åttio år har gått sedan den första insättningen gjordes på Purmo Andelsbank. Sedan dess har mycket ändrat, men inte i lika snabb takt som på de stora bankerna.

Nyhetsbild

Hoppets stjärna samlar in julklappar till hårt prövade familjer – "Det behöver inte vara några stora saker"

Hoppets stjärnas julpaketsinsamling är i full gång. Allt från leksaker till hygienartiklar och mat tas emot med glädje. Men inget lakrits, tack, säger Bernice Sten-Forsén.

Nyhetsbild

Alf har 10 000 pennor – "Samlandet ger mig motivation att leva"

KARLEBY För Alf Wisén i Karleby är samlandet av reklampennor en form av terapi. Nu har han över 10 000 stycken.

Nyhetsbild

Janet Lönnqvist tillbaka med egen design – "Nu vill jag förverkliga mina drömmar"

JAKOBSTAD Yrkesmässigt är cirkeln sluten för Janet Lönnqvist. Efter många års upphåll skapar hon igen vackra kläder i egen design och tillverkning.

Nyhetsbild

Henriksson: Det finlandssvenska teckenspråket behöver särskilt stöd

SFP:s partiordförande justitieminister Anna-Maja Henriksson betonade betydelsen av de språkliga rättigheterna i sitt festtal på finlandssvenska teckenspråkigas årsfest på lördagen i Jakobstad.

Nyhetsbild

Migris Kaj Swanljung om kritiken: "Vi tar alltid hänsyn till Barnkonventionen"

Nykarleby Vi tar alltid hänsyn till barnets bästa när vi fattar beslut med barn inblandade. Det säger Kaj Swanljung på Migri.

Nyhetsbild

Souhail är Nykarlebypappan som ska skiljas från dottern i tre år: "Det är tufft för oss alla"

Nykarleby Han kärade ned sig i Lina från Nykarleby. De blev föräldrar till urgulliga Amina. Nu kan Souhail tvingas lämna landet före hennes ettårsdag.

Nyhetsbild

Expert på Unicef i Finland: "Beskedet väcker frågor kring barnets rätt till pappan"

Nykarleby Det kan finnas skäl att undersöka om Migri har brutit mot barnkonventionen i fallet med pappan i Nykarleby. Det säger man på Unicef.

Nyhetsbild

Efterlysning: bilder och dagböcker från vinterkriget

Det har gått 80 år sedan vinterkriget bröt ut och tusentals soldater skickades till ovisshet och ett inferno. VBL och ÖT vill återberätta historierna från krigets första dagar.

Nyhetsbild

Efter månader av byråkrati – nu har Delhi House fått sin kock

JAKOBSTAD Randhir Tiwari kommer från ett stort Delhi till ett litet. Nu är han äntligen framme i Jakobstad och kan börja laga mat på Delhi house.

Nyhetsbild

Kristet bokcafé visar bilder från Grönland

JAKOBSTAD Bokcafé Station 1 vill vara en kristen rastplats och samtidigt väcka läslust. På onsdagskvällen är det också vernissage för caféets första utställning. Naturfotografen Camilla Andersson visar foton från en resa till Grönland.

Nyhetsbild

Pamela Granskog: Dialekten är mitt känslospråk

KARLEBY Undervisningsrådet Pamela Granskog vill vara tydlig. Det är viktigt att barnen känner sig trygga med standardsvenskan.

Nyhetsbild

Avgående FSD-ordföranden Viktor Kock är stolt över sin partiorganisation – men nästa år väljer han att jaga älg

PEDERSÖRE Han har lovat att inte delta när Finlands svenska socialdemokrater samlas i Helsingfors nästa år. Men att inte blanda sig i rikspolitiken kommer Pedersörebon Viktor Kock knappast att kunna låta bli att göra.

Nyhetsbild

De byggde en bastu i Uganda och tog till alla knep i jakten på en bastukamin

Då Niina Prittinen från Karleby och Ukko Liikkanen från Rovaniemi flyttade till Uganda var det viktigt att ha fortsatt tillgång till finländska favoriter. Men listan var betydligt längre än salmiak och rågbröd och högst upp på den fanns en egen bastu.

Nyhetsbild

Lenita Hjortman fortsätter leda SÖU:s styrelse

På Svenska Österbottens ungdomsförbunds (SÖU) höstmöte på lördag fick styrelsen nya representanter.

Nyhetsbild

Lucia i Karlebyregionen – se kandidaterna här

Karleby/Kronoby ÖT arrangerar luciaomröstningen tillsammans med Lionsklubben i Karleby. Du kan rösta fram till fredagen den 29 november klockan 12.

Nyhetsbild

Lucia i Jakobstadsregionen – se kandidaterna här

JAKOBSTAD/PEDERSÖRE ÖT arrangerar luciaomröstningen tillsammans med Lions Club Jakobstad och Lions Club Jakobstad-Pedersöre Linnéor. Du kan rösta fram till fredagen den 29 november klockan 12.

Nyhetsbild

Efter olyckan: Livet stannade inte, men det blev annorlunda

JAKOBSTAD Den 22 februari 2002 dog fyra ungdomar i en bilolycka på Riksåttan. För de anhöriga vändes världen upp och ner. Nu går livet vidare, men på ett annorlunda sätt.

Nyhetsbild

Ramieza Mahdi har bott 20 år i Finland – "Jag blir fortfarande sårad av hur vi talar om invandrare"

En ny undersökning visar att en majoritet av finländarna inte accepterar nedvärderande prat om invandrare. Men enligt Ramieza Mahdi ligger problemet i hur vi talar om själva invandringen.

Nyhetsbild

Bredbacka knyts till ÖT:s digitala nyhetsdesk

JAKOBSTAD Björn Bredbacka anställs som reporter vid HSS Medias digitala nyhetsdesk i Jakobstad. Han axlar också uppdraget som lokal utvecklingsansvarig för den digitala journalistiken.

Nyhetsbild

Rebecca Pettersson: Jag hoppas du blir buren i dag

Det har varit en mörk oktober kan man tycka. Vi har nåtts av många tragiska nyheter, och den som är mer hudlös än hårdhudad kan bli matt med mindre.

Nyhetsbild

Rebecca, 12, från Särkimo fällde sin första älg med pappa Torbjörns gevär

Tolvåriga Rebecca Enroth från Särkimo tog jägarexamen tidigare i år. I höst fällde hon sin första älg.

Nyhetsbild

Många ville uppleva premiären av Blinkers

JAKOBSTAD Lokalproducerad film hör inte till vanligheterna. Men när filmen Blinkers hade Jakobstadspremiär på fredagskvällen var en stor del av salongen fylld på förhand.

Nyhetsbild

Matilda balanserar studier med föräldraskap – "Det gäller att använda tiden smart"

VASA Lärarstuderanden Matilda Rahja födde sitt första barn under studietiden. Som 20-åring fick hon pussla ihop barnuppfostran med studier och närvarokrav.

Nyhetsbild

Kurdiska Vasabor flydde turkiska förtrycket i Syrien – "De tycker inte vi är värda att leva"

VASA Ismail talar kurdiska men kan varken läsa eller skriva språket. Zeinads bror undervisade henne i hemlighet. Kurderna är ett folk utan land och rätt till sin kultur och identitet.

Nyhetsbild

Rosanna från Korsholm startade matlagningsprojekt i Tanzania – ”Där innebär hälsosam detsamma som att vara ren och vid liv”

Hela 35 procent av alla barn under fem år i Tanzania lider av hämmad tillväxt på grund av näringsbrist. Bland orsakerna finns föräldrarnas okunskap om näringsrik mat och fattigdom. Rosanna Knipström såg en möjlighet att påverka utvecklingen när hon gjorde sin praktik för organisationen Uhuru Projects.

Nyhetsbild

Kennet Roos i pension efter 48 år – uppskattar alla samtal med dagklubbsbarnen

PEDERSÖRE Största delen av sitt liv har Bennäsbon Kennet Roos jobbat för Pedersörenejdens kyrkliga samfällighet. Även om arbetsuppgifterna främst varit praktiska så är det människomötena han minns.

Nyhetsbild

Helena Cederberg vill tala också om det tunga: "Man måste få sträcka på sig"

JAKOBSTAD Helena Cederberg upplever att hon är i en ålder då man inser vad som är viktigt i livet och vågar börja prata om det stigmatiserade. De tankarna blev början på diktboken Färgstänkt.

Nyhetsbild

Rektor: Jag hoppas på bättre drogsiffror för Oxhamns i dag

JAKOBSTAD Det har inte gjorts fler drogtester på Oxhamns efter att man slog larm för två år sedan. Då hade fyra Oxhamnselever fastnat i polisens drograzzia.

Nyhetsbild

Här lär sig polishunden Kaos hitta knark – och strunta i godbitar

KRONOBY Träningsburkarna innehåller allt från bark och smörpaket till tuggben och knark. Här finslipar regionens polishundar sina nosar.

Nyhetsbild

Polishunden Pomo räddade en kvinnas liv efter flera timmars eftersökningar

KRONOBY En äldre kvinna försvann i skogen i Kaustby en fredag i augusti. Hade inte polishunden Pomo hittat kvinnan hade hennes liv troligen inte gått att rädda.

Nyhetsbild

Jakobstadsbon Jennifer Granqvist flyger till Barcelona i dag: "Få se om jag får lämna flygplatsen"

Just nu befinner sig Jennifer Granqvist på flygplatsen i Milano. Hon ska flyga till Barcelona i dag men är osäker på om hon alls kommer in i landet. – Mina vänner säger att det ännu pågår demonstrationer vid flygplatsen i Barcelona.

Nyhetsbild

Efter sjutton års längtan efter barn blev Samantha deras dotter: "Utan att blinka skulle vi gå samma väg igen"

Kampen för att få bli föräldrar är äntligen över för Anneli Heikkilä-Nordmyr och Mikael Nordmyr. "Får jag stanna hos er för evigt nu, mamma?", sa dottern Samantha när adoptionen blev officiell.

Nyhetsbild

Fredspris gav Hilina gladchock – "Premiärministern får energi att göra ännu mer"

VASA Ett drygt år med färska Nobels fredpristagaren Abiy Ahmed vid makten har gett etioperna en helt ny tro på att man kan förenas som ett folk, säger Hilina Gizaw Derese.

Nyhetsbild

Optima: Det behövs inga väktare just nu

JAKOBSTAD På Optima i Jakobstad hade man väktare som patrullerade efter en incident för 1,5 år sedan. Men just nu har man relativt välfungerande ungdomar, enligt rektorn.

Nyhetsbild

Grannen till offret i Jakobstadsdådet: "Det känns otryggt att gå tillbaka till huset"

JAKOBSTAD En person som bor på Storgatan 17 vaknade av oljud och höjda röster i trappuppgången på söndagsmorgonen. Hen trodde först att det var bråk utanför grannlägenheterna, men förstod sedan att det var polisen.

Nyhetsbild

Peter från Öja flyger helikopter på Grönland – "Bara tokstollar håller på med det här"

KARLEBY I tretton år har Peter Wiis flugit helikopter till avlägsna platser över magnifika isberg och glaciärer på världens största ö, där infrastruktur saknas och vädret är oförutsägbart. Han har förälskat sig i Grönland.

Nyhetsbild

Kirsi och hunden Jedi är världsbäst på ruinsökning – hittar tre människor på fem minuter

VASA Vasabon Kirsi Myöhänen och labradoren Jedi är färska världsmästare i lag i ruinsökning. Matte drivs av en vilja att hjälpa människor. Jedi är alltid redo för arbete.

Nyhetsbild

Irjas gäng hjälper när nöden är som störst: – "Hjälpbehovet är enormt och ökar stadigt"

KARLEBY I cirka tio års tid har Irja Manninen hjälpt nödställda människor på sitt "Hyvän mielen tori" i Björkhagen. Bara i år har hjälpbehovet i hennes välgörenhetsverksamhet ökat med 45 procent.

Nyhetsbild

Susan Snellman hittade hem – "Jag har nästan inte fattat att det här är vårt hem"

JAKOBSTAD Flera lager med tjocka tapeter, ett halvfärdigt kök och massor av bråte. Det var synen som mötte Susan Snellman när hon gick på husvisning. Men hon såg möjligheterna och slog till.