Lokalt

Människor

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Astrid Thors fick inte fortsatt mandat på grund av Krim: "Tråkigt att jobbet blev ogjort"

ORAVAIS

Hon sa vad hon tyckte om läget på Krimhalvön. Då fick hon lämna jobbet som minoritetskommissionär. "Ibland måste man bara säga som det är", säger Astrid Thors, som i dag sysselsätter sig med olika styrelseuppdrag.

Nyhetsbild

Gatumissionen är där nöden är som störst

KARLEBY De egna erfarenheterna ger trovärdighet då man ska hjälpa folk som av en eller annan orsak hamnat på samhällets skuggsida. Heikki Reijonen från Lahtis är en av dem som jobbar frivilligt med att hjälpa sina olycksbröder och -systrar.

Nyhetsbild

Peter Jofs väljer den svåraste rutten över Pyrenéerna från Atlanten till Medelhavet

Under torsdagen ger sig Vasabon Peter Jofs iväg till Pyrenéerna för att inleda den längsta och sannolikt mest krävande vandring han någonsin gjort. Han ska följa bergskedjan från Atlanten till Medelhavet.

Nyhetsbild

Många ville diskutera avfolkningen av Österbotten – "Vi måste göra upp en konkret plan"

VASA

Hur ska Österbotten stoppa avfolkningen? Genom en gemensam plan och ett möte i Kristinestad i höst. Det var kontentan av diskussionen på framtidsfestivalen på Bocks.

Nyhetsbild

Busstoppet i parken säkrar skolväg i Nykarleby

Får man tro Kennet Svanbäck har Nykarleby landets vackraste busshållplats i Topeliparken. Den största förtjänsten är ändå att den nya hållplatsen borgar för en ökad trafiksäkerhet i staden.

Nyhetsbild

Kvinnojouren ordnar kurs för sörjande: "Varje sorg är unik"

JAKOBSTAD Att genomgå en förlust kan vara väldigt smärtsamt vare sig det handlar dödsfall, skilsmässa eller om att förlora jobbet. I höst hålls två stödgrupper i förlusthantering på Kvinnojouren.

Nyhetsbild

Årets positivaste Karlebybo är Tiina Isotalus

KARLEBY För det andra året i rad ges priset Årets positivaste Karlebybo ut av Gamlakarleby juniorhandelskammare och detta år gick priset till två aktörer.

Nyhetsbild

Finlands ambassadör i Sydafrika laddar energi i Maxmo kyrkby

MAXMO Kari Alanko, Finlands ambassadör i Sydafrika, kopplar av och laddar sina batterier vid sommarstugan i Maxmo kyrkby. Stugan är så emotionellt värdefull för honom att han återvänder för några veckor varje sommar.

Nyhetsbild

Efterlyser fler föräldrar på stan – "Våga vara vuxen"

JAKOBSTAD – Jag skulle uppmana föräldrar att våga vara vuxna, säger Johanna Åman som patrullerade med Vuxna på stan under Jakobs dagar. Något hon önskar att fler skulle ta sig tid till att göra.

Nyhetsbild

Vuxna patrullerar på stan inför skolstarten – "Visionen är större vuxennärvaro"

JAKOBSTAD Verksamheten Vuxna på stan styrs numera av David Sandström, koordinator för ungdomsstationen Fiilis. Hans vision är att vuxennärvaron på stan ska öka överlag.

Nyhetsbild

Efter 17-års väntan är Mikael och Anneli föräldrar – På andra sidan jorden väntar deras dotter

KORSNÄS Efter sjutton år, två avbrutna adoptionsprocesser och ett missfall var tröttheten enorm och längtan efter ett barn stor. Men i juli fick Mikael ett samtal. När han ringde Anneli förändrades världen med två ord. Mikael sa "Hej mamm".

Nyhetsbild

Lena jobbar för Nordiska rådet: Jag vill inspirera ungdomar till att våga leva internationellt

PEDERSÖRE Lena Höglund har bott världen över och arbetat med en mängd olika uppgifter och förtroendeuppdrag genom åren. Den Sandsundbördiga 32-åringen har länge vetat vad just hennes mission är, att inspirera ungdomar.

Nyhetsbild

Stenman: "Barnen på Villa Miranda är Jakobstadsbor"

JAKOBSTAD De sju barn som har sitt hem i Villa Miranda i Jakobstad är Jakobstadsbor och har rätt att så förbli om de också i fortsättningen vill ha Jakobstad som sin hemort.

Nyhetsbild

Mammor till missbrukare: "Droger florerar i Jakobstad"

JAKOBSTAD Tre Jakobstadsmammor känner en enorm oro och maktlöshet över att deras barn använder tunga droger. "Missbrukarna får göra vad de vill här i stan", säger mammorna.

Nyhetsbild

Före detta missbrukare i Jakobstad: "De dödar mig"

JAKOBSTAD En före detta missbrukare häpnas över hur rå och brutal narkotikahandeln blivit i Jakobstad. Polisen vittnar om hot, misshandlar och olaga vapen i samband med skuldindrivningar.

Nyhetsbild

Filifjonkan trafikerar till Mässkär – inspekteras av passagerare

JAKOBSTAD Filifjonkan ersätter M/S Mässkär under sommarens resterande turer. På fredagen klev sju personer ombord för att åka ut till skärgårdsön.

Nyhetsbild

Wiggo, 9 år, hittade guldring på Karperöfjärdens botten – letar nu efter ägaren

KARPERÖ Nioåriga Wiggo Ahlskog var ute och dök i Karperöfjärden på torsdagskvällen. Plötsligt hittade han en guldring på botten. Hans mamma Annika Snickars efterlyser nu ägaren på Facebook.

Nyhetsbild

M/S Mässkärs skeppare: "Varför öppnade jag inte kranen i tid?"

1

JAKOBSTAD M/S Mässkärs skeppare, Daniel Sjö, rannsakar sig själv efter olyckan. Alla passagerare som fanns ombord hade bokat biljett i förväg.

Nyhetsbild

Henriksson: "Politiskt sett är jag i toppform"

2

JAKOBSTAD Höstens sjukdomsfall blev en tankeställare för Anna-Maja Henriksson. För att orka med en ministerpost ligger fokus nu på motion, sömn och kost.

Nyhetsbild

I Sevilla har Camilla sitt hem: Somrarna i Kronoby betyder mycket

KRONOBY Då Camilla Orava bestämde sig för att flytta till Spanien var det till stor del på grund av kärleken José. Idag trivs familjen fint med sin vardag i Sevilla, men då hemlängtan slår till är det framförallt den friska, gröna naturen och släkten som Camilla saknar.

Nyhetsbild

Sara Koskinen räds inte äventyr: "Varför skulle jag inte ha åkt ensam?"

SÅKA Fallskärmshopp, människomöten och kulturkrockar. Allt det här präglade Sara Koskinens resa i Singapore, Australien, Vietnam och Malaysia.

Nyhetsbild

Johanna från Sundsvall är den miljonte Wasaline-resenären – nu får hon resa gratis till sin bror

VASA Johanna Jakobsson från Sundsvall är den miljonte passageraren på Wasaline. Hon är van resenär eftersom hon ofta hälsar på sin bror i Karleby. Nu får hon åka färja gratis i ett år.

Nyhetsbild

Kim klippte banden och seglade iväg mot Karibien

KORSHOLM Många drömmer om att hoppa av ekorrhjulet för en känsla av frihet. Frågar du korsholmaren Kim Westerlund är det fullt möjligt; han sålde lägenheten och tog tjänstledigt från jobbet för att segla till Karibien. På sin resa har han hjälpt båtluffare, fiskat guldmakrill och räddat ett par från en våt grav.

Nyhetsbild

Asylbeslut ska fattas snabbare – Ali Alrubaye väntar men vågar inte hoppas på asyl

VASA Behandlingstiden för asylbeslut får högst ta sex månader. Det slår en nya lag fast. Ali Alrubaye vet hur det är att vänta. Efter snart tre år i Finland väntar inte på besked, han väntar på avslag.

Nyhetsbild

50-åring: Allt är möjligt för Tony Roos – "Jag hatar när någon säger att det inte går"

JAKOBSTAD Idrotten har varit en central del av Tony Roos liv ända sedan barndomen i Edsevö. Nu när han fyller 50 år sportar han med att sälja fälgar.

Nyhetsbild

Helena skriver om sorger och livet på landet – "Det finns de som har det värre"

MALAX Hon uppmanades skriva av sig för att bearbeta sorgerna i livet. Nu är Helena Malm 77 år och gör succé med sina Facebook-inlägg.

Nyhetsbild

Ny bok om dödsorsaker på 1800-talet hjälper oss förstå synen på sjukdom, natur, magi och religion

MALAX Sjukdom och död i Malax under 1800-talet är huvudtemat i en pinfärsk bok. Men innehållet är bredare än så, boken fungerar också som en lärobok i medicinhistoria, från Hippokrates och framåt. Författare är professor emeritus Matti Klockars.

Nyhetsbild

Finlands nya Norgeambassadör är från Vasa – "En ära att representera Finland"

Nordist, pappa och tidigare Vasabo. Finlands nya ambassadör i Norge heter Mikael Antell.

Nyhetsbild

Invånarantalet i Karleby fortsätter minska - nu 161 färre än för ett år sedan

KARLEBY Karleby har inte lyckats vända trenden med en minskande befolkning under årets första sex månader.

Nyhetsbild

Gallup: Vad är det bästa med Jakobs dagar?

JAKOBSTAD ÖT gick ut på stan för att höra vad Jakobs dagar-besökarna ser mest framemot i veckan.

Nyhetsbild

Umeåbor simmade över Kvarken – 26 kilometer tog tolv timmar och två minuter

BJÖRKÖ/HOLMÖN Tre Umeåbor simmade över Kvarken i tisdags, skriver Västerbottens-Kuriren. De är antagligen de första som lyckats med bedriften.

Nyhetsbild

Anna Ulrika gör hjärtan med omtanke

JAKOBSTAD I lådan ligger hjärtan i olika storlekar. De första kom till efter en djup livskris då Ulrika Anna Fagernäs bad om vägledning för sitt fortsatta skapande.

Nyhetsbild

Vikten är oviktig för Hanna: "Min kropp klarar så häftiga saker"

NYKARLEBY Hanna Nilsson fokuserar på hur mycket hennes kropp klarar av i stället för att rikta blicken mot vågen och stirra sig blind på kilona. – Man blir aldrig nöjd om man ska kolla på en siffra, säger hon.

Nyhetsbild

Christer har besökt 70 länder – men i Vexala kopplar han av

NYKARLEBY Nykarlebybördiga Christer Sundell har bott i Australien, Italien och Singapore. Sedan 28 år tillbaka är han stationerad i Atlanta tillsammans med frun Kerstin Sundell.

Nyhetsbild

Yogan förändrade allt för Amanda Holmström

Rörelse, närvaro och en insyn i att vem som helst kan lära sig att yoga. – Första gången jag provade på yoga tyckte jag faktiskt att det var ganska tråkigt, säger Amanda Holmström som nu ser yogan som ett av sina viktigaste redskap för att hitta tillbaka till sig själv, om och om igen.

Nyhetsbild

Svante Ekstrand värnar om ladorna: Det finns inte så många kvar

PEDERSÖRE Svante och Maila Ekstrand har som mål att bevara äldre byggnader och lador. De tycker att det är synd att ladorna blir färre och hoppas att de ska få vara en del av landsbygdsbilden i Österbotten länge framöver.

Nyhetsbild

Singsby är årets by i Österbotten – "En glad överraskning"

SINGSBY I Singsby går byagemenskapen från klarhet till klarhet. Vårens byafest var så populär att alla inte rymdes med. Nu belönas byn för sitt arbete.

Nyhetsbild

Elisabeth Henriksson får pris: Jag känner ett stöd hos Sundomborna

SUNDOM Ibland kan ett loppisfynd förändra en hel by. Det hände när Sundombon Elisabeth Henriksson föll för den vackra pärmbilden till boken "Våra barn – allas ungar".

Nyhetsbild

Sanna Sundell jobbar med stora företag: "Jag älskar arga kunder"

KARLEBY Det blev ingen hemresa för Sanna Sundell. Hon hade förälskat sig i rikssvenskarnas öppenhet. Efter åtta år i Sverige har hon hittat ett nytt hem och har ett konsultjobb hon själv skapat.

Nyhetsbild

Operation utomlands gav Otto, 3, rätt huvudform

JAKOBSTAD Otto Holm föddes med kraniosynostos. Efter en misslyckad skalloperation i Uleåborg valde föräldrarna att låta operera Otto på ett sjukhus i USA.

Nyhetsbild

Vid Aspegrens trädgård spirade familjen Bloomquist

JAKOBSTAD De har kommit ända från Wisconsin i USA för att gå i sina förfäders fotspår. Vid Aspegrens trädgård känner man historiens vingslag då familjen Bloomquist spårar upp sitt ursprung.

Jakobstadsregionen lockar med jobb - ordnar mässa för återflyttare

JAKOBSTAD Det är lätt att hitta jobb i Jakobstadsregionen. Brist på kunnig arbetskraft är faktiskt det främsta hindret för tillväxt.

Nyhetsbild

Familjen Smeds-Engström återvänder till rötterna

PEDERSÖRE Ännu för ett år sedan när de var i Esse på sitt traditionella sommarbesök var en flytt hem till rötterna inte aktuell. Men efter påsken bestämde de sig. Och när beslutet väl var taget började saker hända.

Nyhetsbild

Eva-Maria har varit öppen med sin sjukdom: "Cancer är inte längre ett laddat ord"

KARLEBY Att prata öppet om cancer har hjälpt Eva-Maria Strömsholm efter sjukdomen och gjort ordet mindre skrämmande. För att hjälpa andra drabbade har hon sadlat om till cancersjukskötare, hoppat in i lokalpolitiken, föreläst och blivit föreningsaktiv.

Nyhetsbild

ÖT frågar: Vem blir Late Jakob?

JAKOBSTAD På söndag inleds Jakobs dagar och då koras också Late Jakob 2018. Men vem blir det? Vi lät folk på stan spekulera.