Lokalt

Människor

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

En Jeppisbo i New York – Peter Fellman känner sig hemma på Manhattan

ÖT 10 ÅR Efter 15 år som chef njuter Peter Fellman av att få rapportera direkt när någonting händer. Från sitt arbetsrum på Manhattan bevakar han Trump och den amerikanska ekonomin.

Nyhetsbild

Kolla in tävlingsbidrag som lagts ut på Instagram

JAKOBSTAD För att fira 10-årsdagen ordnar ÖT en Instagramtävling där uppmaningen är att posta en bild som förknippas med siffran 10. Här är en titt på några av tävlingsbidragen som trillat in.

Nyhetsbild

Blir miljöinspektör i två kommuner: "Stor spännvidd i arbetsuppgifterna"

LARSMO/PEDERSÖRE Jennie Wikström räknar med att Pedersöre och Larsmo kommer att erbjuda henne ett brett och omväxlande register av arbetsuppgifter när hon inom några veckor tillträder som ny miljöinspektör – i båda kommunerna.

Nyhetsbild

Bjarne Kallis: Karleby har vuxit tack vare samarbete

ÖT 10 ÅR En stor sammanslagen stad som motvikt till Vasa. Den drömmen har Bjarne Kallis haft i många år. Men med landskapsreformen tror han idén går i graven.

Nyhetsbild

Nanne Jalma hoppade av ekorrhjulet

ÖT 10 ÅR Miss Jakobstad och Miss Karleby. Den då 18-åriga Nanne Jalma fick representera båda städerna då första numret av ÖT utkom. Det är ändå i andra sammanhang som hon gjort sig känd under de tio år som gått sedan dess.

Nyhetsbild

"Det är viktigt att följa med så att man kan vara med i diskussionerna"

ÖT 10 ÅR De följer gärna med vad som händer i regionen och världen och drar sig inte för att läsa om sådant som är otäckt. ÖT träffade fyra tioåringar i Socklot skola.

Nyhetsbild

Loppis som hjälper gatubarn flyttade till ny adress

KARLEBY För Ulla Mattsson i Karleby är engagemanget för gatubarnen meningsfullt. Hon säger att det skänker glädje även åt de många frivilliga som deltar i arbetet. Dessutom skapas jobb för långtidsarbetslösa.

Nyhetsbild

Mika Mäkisalo leder Round table i Finland

Efter en paus på 8 år leds nu Round Table Finland från Vasa under ledningen av Mika Mäkisalo, som valdes till president för organisationen i helgen. Att bli invald som medlem är en chans för nätverkande och personlig utveckling, berättar Mäkisalo.

Nyhetsbild

Lokalhistorisk gemenskap har blivit förening – många järn i elden inför Karlebys jubileum

KARLEBY En jubileumsutställning med 400 fotografier, ett Karleby 400-spel och kartläggning av de österbottniska väderkvarnarna. Det är bara ett axplock av vad den nybildade föreningen Specialbyrå för lokalhistorisk forskning har på gång i Karleby.

Nyhetsbild

Bara barnröster har fått henne att pausa sången

PEDERSÖRE Att höra barnröster fylla Pedersöre kyrka med sommarpsalmen "Den blomstertid nu kommer" är en konkret sak som Marguerithe Sandstedt-Granvik kommer att sakna när hon efter 41 år i kantorsyrket går i pension.

Nyhetsbild

Henrik Fågelbärj har guidat i 50 år: "Alla känner guiden men guiden känner ingen"

För att söka jobb i Vasa liftade Henrik Fågelbärj med marthornas utflyktsbuss. Det var också i en turistbuss han träffade sin norska kärlek. Bussarna har följt honom genom livet och nu firar han 50 år som guide.

Äventyr med 4H

Den här sommaren arangeras 4H:s distriktsläger i Emet och går under namnet Äventyrsläger. Det är 4H-föreningarna i Kronoby, Pedersöre, Larsmo, Nykarleby, Kaustby, Evijärvi och Vetil som det tvåspråkiga lägret i Kronoby. Lägret hålls under två dagar, 19-20.6, så tältet och sovsäcken ska packas med.

Nyhetsbild

Framtidsdrömmen ändrade form - Joanna väljer att satsa på musiken som hobby

KARLEBY Joanna Hanhikoski har spelat cello sedan hon var fyra år. Länge var planen att hon skulle studera musik efter studentexamen. Men intresset för medicin och framför allt psykiatri växte sig allt större.

Nyhetsbild

Lotta Lundgren tror på språkets magi - "Ord förändrar verkligheten"

VASA Lotta Lundgren är övertygad om att ord kan förändra verkligheten. Saknar vi ord för en företeelse så finns den inte, säger hon. Som ett enkelt och beskrivande exempel tar hon en väldigt alldaglig sak: Snippan, det kvinnliga könsorganet.

Nyhetsbild

Huggorm lurade i konstgräset – bet 15-årige Fred i stortån

LARSMO Det nya konstgräset i Holm ruvade på en otrevlig överraskning för LBK-spelaren Fred Svenlin. En huggorm bet honom i stortån efter lördagens träning.

Nyhetsbild

Stort bortfall av kvotflyktingar till Österbotten – i fjol kom 228, i år troligen bara 80

Förra året fick Österbotten 228 kvotflyktingar. I år har man beredskap för 180 men får troligen bara 80. Det här bekymrar Korsholm.

Nyhetsbild

De paddlade för cancervården – samlade in över 30 000 euro

KARLEBY Anders Myntti och Kaj Haakana paddlade utmed Finlands hela kust för att samla in pengar för cancervården, framför allt för en PET-röntgen apparat till Vasa centralsjukhus.

Nyhetsbild

Kerstin blev mamma och mormor inom tre dagar – barnen ger glädje och sorg

MORS DAG Kerstin Hagman har 103 barnbarnsbarn. För 14-barnsmamman var en stor barnaskara något av en självklarhet.

Nyhetsbild

Lyssnarnas sommarpratare kommer från Pedersöre

PEDERSÖRE Johan Åminne från Pedersöre är lyssnarnas sommarpratare i Yle Vega.

Nyhetsbild

Vi Neristassbor vurmar för historien – gemenskapen viktig i föreningen

KARLEBY Den första tisdagen varje månad samlas Vi Neristassbor på Skeppargården. Gemenskapen är viktig, men även intresset för det gamla och historiska i staden, framför allt Neristan förstås.

Nyhetsbild

Trevlig samvaro för ung och gammal – seniorer och barn lekte tillsammans

KARLEBY Efter kriget när jag var liten hade vi inga leksaker, vi fick tillverka dem själva av till exempel kottar. Det gällde att ha fantasi, säger Taina Iso-Heiniemi som kastar boll med den gungande fyraåriga Reidunn Jansson.

Nyhetsbild

Studerande bjöd pensionärer på nostalgiresa – Maj fick återse huset hon bott i

NYKARLEBY Maj Granlund och de övriga boende i Munsala pensionärshem fick uppleva en guldkant i vardagen när de bjöds på en rundtur i hemtrakterna. Resan var ett slutarbete för två närvårdarstuderande.

Nyhetsbild

Seniorer prydde gatubilden med penséer

KARLEBY På tisdagen fick seniorer i Karleby vara med och plantera penséer i stadskärnan.

Nyhetsbild

Rusning vid skattebyrån i Jakobstad - kunderna får vänta i timmar

JAKOBSTAD För många är tisdagen sista inlämningsdagen för skattedeklarationen. Det syns minst sagt på skattekontoret i Jakobstad där väntetiden är lång just nu.

Nyhetsbild

Mikael kastar loss med sikte på världshaven: "Man ska förverkliga sina drömmar"

JAKOBSTAD Efter tre år av förberedelser är det äntligen dags för Mikael Hermansson att börja sina drömmars resa. En seglats som ska ta honom över Atlanten och tillbaka. En resa som börjat i barndomen och som inte har något definitivt slut.

Nyhetsbild

Träd mellan skola och bostäder fälldes - Grannar till Chydenius skola besvikna

KARLEBY På fredagsmorgonen började staden fälla träden mellan Chydenius skola och angränsande hus. På måndagsmorgonen var en stor del av träden borta.

Nyhetsbild

Arbetsmyran Patrik fyller 50: "Året som mammaledig var det bästa"

KARLEBY Han blev förtjust i bilar redan som femåring och började jobba vid fjorton. Men när Patrik Ahlskog ser tillbaka på sina femtio år är det året som "mammaledig" han värderar högst.

Nyhetsbild

17-åriga Natalie lider av psykisk ohälsa: "Man tror man ska dö men man gör inte det"

VASA Hjärtat galopperar, strupen snörs samman, händerna skakar, omgivningen snurrar, svårt att andas och varenda muskel är spänd. Man tror man får en hjärtattack, en stroke eller att man dör. Så upplever Natalie Honkonen, 17, en panikattack.

Nyhetsbild

Belgisk familj reser jorden runt med buss – I går besökte de Jakobstad

En femårs resa jorden runt med buss. Den belgiska familjen startade äventyret för nio månader sedan och målet är nu att uppleva Norden och sedan över till Kanada och USA. I måndags besökte familjen Jakobstad.

Nyhetsbild

Fyra generationer flickor möts i ny barnbok

LARSMO För två år sedan kom idén om en barnbok i Larsmo hembygdsförening. Nu, lagom till föreningens Första maj-jippo släpps boken "100 år i Finland med fyra flickor".

KDS: Återför rätten till asyl på humanitära grunder

Kristdemokraternas Svenska Organisation anser att myndigheterna inte verkar inse vilka risker flyktingar som skickas tillbaka till sina hemländer utsätts för.

Nyhetsbild

Hon har utbildat barnträdgårdslärare i 30 år – går i pension före flytten

JAKOBSTAD Marita Westerlund har jobbat på barnträdgårsutbildningen i Jakobstad i drygt 30 år. Hon tar semester före pensionen samtidigt som hennes skrivbord flyttar från staden för gott.

Nyhetsbild

Tv-medverkan ger Mathias Nylund lokala uppdrag: "Jag fick mitt erkännande"

NYKARLEBY Efter Mathias Nylunds medverkan i teveprogrammet The Voice of Finland duggar inbjudan till spelningar tätt. Därmed är målet med sångtävlingen uppnått.

Nyhetsbild

Matias tog sig ur spelmissbruket: Jag försökte ta mitt liv

JAKOBSTAD På en natt kunde Matias Päiväniemi spela bort tusentals euro på casinospel på webben. Spelet var hans sätt att fly verkligheten.

Nyhetsbild

Unga positiva till Kom in: "Det är svinbra"

JAKOBSTAD Kafé, pingis, volleyboll, biljard, badminton och plats för mopedmeckande. Efter många talkotimmar och målarfärgshinkar var det äntligen dags för invigning av Kom in på fredagskvällen.

Nyhetsbild

Tio år sedan karenerna kom till Kimo: Här kan de uppfylla drömmar

ORAVAIS I Kimo fann de ett liv de knappt trott var möjligt. Paw The Law är uppväxt i flyktingläger men kan nu låta sig drömma om framtiden. Paw Bweh har hittat en plats att trivas på och en framtid för sina barn.

Nyhetsbild

Veteranerna ska inte glömmas, arvet ska överföras till följande generationer

1

Det som krigsveteranerna gjorde för vårt land kommer inte att glömmas bort. Tvärtom ser intresset för det som hände under krigen ut att öka.

Nyhetsbild

Skulle stapla ved – byggde en stuga

1

PEDERSÖRE Roger Eriksson och Bodil Eriksson skulle bara stapla björkved i sin trädgård. Men med hjälp av en vän blev slutresultatet en vedstuga, komplett med fönster och dörr.

Nyhetsbild

TUI: Kap Verde-incidenten har inte påverkat resorna från Vasa

VASA Problemen med Kap Verde-flyget i februari har inte avskräckt österbottningarna från att resa med TUI. Sommarens resor säljer bra, säger TUI:s kommunikationschef Pauliina Pajunen. Vad som orsakade motorfelet under flygningen är fortfarande oklart.

Nyhetsbild

Anhöriga chockades när graven var öppen – Logisk förklaring, säger gravgårdsarbetarna

PEDERSÖRE När Ingvor Häggblom och hennes dotter besökte Ingvors mans grav i lördags fick de en chock. Graven var öppen så att bara lite jord låg kvar på kistan. Ovanpå hade man lagt bräder och en skiva medan gravplatsen intill förbereddes för en ny jordfästning.

Nyhetsbild

Många unga är marginaliserade – men det är inte ett statiskt tillstånd

Vi har aldrig haft en ungdomsgeneration som uppför sig så bra som dagens ungdom. Men de uppför sig så väl att de blir sjuka. Det säger Erik Häggman, som vigt hela sitt arbetsliv åt ungdomen.

Nyhetsbild

Syrier i regionen: "Det finns ingen vilja att skapa fred"

KRONOBY Det finns ingen egentlig vilja att få till stånd fred i Syrien, säger Mohamad Alhomsi och Akram Alzoubi som flydde från landet för några år sedan.

Nyhetsbild

Karlebysvenskarna blir färre – men nu i mer långsam takt

KARLEBY Karlebysvenskarna har blivit 19 stycken färre under fjolåret. En marginell minskning men ingen bra trend, tycker fullmäktiges ordförande.

Nyhetsbild

Inga nya Karlebybor i fjol – befolkningsökningen stannade helt

KARLEBY Preliminärt visade statistiken en liten befolkningsökning i Karleby i fjol. Men nu har de officiella siffrorna kommit och visar en ännu dystrare bild.

Nyhetsbild

Med Henrietta genom Engelska kanalen och över Biscaya

2

I augusti 2017 gav sig Jan Backman i väg från Jakobstad för att med sin s/y Henrietta. Han gav sig i väg utan geografisk destination. Karin Ducander var med på en bit av resan och berättar om sina intryck och upplevelser.