Lokalt

Människor

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

John Blomqvist hittade brödkort från 1917: Det är underligt då man vet hur mycket mat vi slänger i dag

JAKOBSTAD Själv kommer John Blomqvist ihåg ransoneringstiden på 40-talet men nyligen hittade han ett brödkort från 1917. Brödkortet har tillhört Johns farfars far. Ransoneringskuponger från 40-talet finns det gott om men ett brödkort från 1917 är allt lite ovanligt, säger arkivföreståndare Jan Ehnvall vid Jakobstads museum.

Nyhetsbild

Öviselever: Metoo ändrade vårt sätt att tänka

VASA Alla är mycket mer medvetna om sexuella trakasserier nu. Och både elever och lärare tänker sig för två gånger, säger fyra gymnasieelever i Vasa övningsskola ett år efter metoo.

Nyhetsbild

Genusforskare: Metoo var en historiskt viktig händelse

Tack vare metoo-kampanjen blir kvinnor äntligen tagna på allvar, säger genusforskaren Marianne Liljeström. Men nu börjar det svåra jobbet, säger medieforskaren Anu Koivunen.

Nyhetsbild

Birgitta knypplar nästan varje dag

JAKOBSTAD Det var på en resa till Rhodos som Birgitta Strömbäck såg en gammal kvinna sitta med sin knyppeldyna. Hon tyckte det såg intressant och rogivande ut och bestämde sig för att lära sig tekniken.

Nyhetsbild

Åren i Malax har gett Mats Brandt mer flexibilitet – "Malax är mer än en kommun"

Högvis med utlåtanden om strukturreformer, en lång rad byggen och renoveringar, en förnyelse av kommunförvaltningen. Det är tre saker som stått i förgrunden under Mats Brandts tio år som kommundirektör i Malax.

Nyhetsbild

Fem frågor till...

JAKOBSTAD ...Matilda Engström, 28 år och affärsverksamhetschef på Stadshotellet i Jakobstad, som bildningsnämnden i går kväll valde till ny chef för småbarnspedagogiken i Jakobstad.

Nyhetsbild

Leifs arbete bär frukt – Marthaförbundet: "Han har gjort en kulturgärning"

Har du frågor om bär- och fruktträd? Då ska du enligt Marthaförbundet vända dig till trädgårdsmästaren och pomologen Leif Blomqvist i Pedersöre. På tisdagen belönades han för sitt arbete genom att utses till årets matkulturstipendiat.

Nyhetsbild

Undersökningen Min mat – det här är maträtten österbottningar avskyr

Över 1800 personer har svarat på enkäten Min mat. Vilken maträtt tror du finns bland de mest avskydda? Delta i undersökningen du också!

Nyhetsbild

Arkitekten Anders Höglund fyller 50 år – Han grubblar gärna på de stora livsfrågorna

JAKOBSTAD Anders Höglund tvekade länge hur han skulle hantera sin 50-årsdag. Egentligen fyllde han redan den 30 september, men bjudningen blir först den 14 oktober i Betaniakyrkan.

Nyhetsbild

Afghanistan har blivit farligare – Flyktingrådgivningen: Ingen borde skickas tillbaka dit

Ingen borde skickas till Afghanistan just nu. Landet är för farligt, anser Flyktingrådgivningen. Migrationsverket tycker att huvudstaden Kabul är trygg för en del människor. Viktigast är att bedöma varje fall för sig, säger FN:s flyktingorgan UNHCR.

Nyhetsbild

Våldtagna unga män skickas tillbaka till Afghanistan – Psykoterapeut: "Fruktansvärt"

VASA Psykoterapeuten Christina Lintamo har arbetat med asylsökande i Österbotten i tio år. Hon förfäras över att många nu skickas tillbaka till våldet i Afghanistan: "De behandlas som boskap."

Nyhetsbild

Kannusbon Juha blev finlandssvensk: "Jag borde ha skickats till Esse varje sommar"

KARLEBY Juha Tainio fick gå om flera klasser då han alltid blev underkänd i svenska. I dag har Kannusbon tagit revansch och är registrerad som finlandssvensk.

Nyhetsbild

Träden blev sågade och damerna frågade

JAKOBSTAD Fälla, kvista och klyva träd på ett säkert sätt. Det är en färdighet som många inte har. Men det finns de som vill lära sig och nu ordnade Arbis en motorsågskurs för damer.

Nyhetsbild

Malenami – influencern som byggde ett starkt varumärke

JAKOBSTAD I år firar Malenami tio år. Malena Björndahl skrev sina första blogginlägg redan 2008, hon minns dem ännu. Inläggen är färre i dag, men varumärket är starkt och det är hennes levebröd.

Nyhetsbild

Anklagades för sexbrott – "Ärren sitter kvar resten av livet"

2

NYKARLEBY I fyra år har rektorn Anders Fors levt med att vara anklagad för sexuellt utnyttjande av barn. Den tuffa processen har satt spår för livet.

Nyhetsbild

Matias Latvala räddade livet på Henni-Maija Hynynen – fick presidentens medalj

En 13-årig hjälte från Laihela tog på fredagen emot livräddningsmedalj som erkänsla för mycket snabbt och rådigt agerande på en strand sommaren 2017.

Nyhetsbild

Anna Caldén utmanar sig själv på löparbanan – 600 meters gränsen sprack

Nu njuter Anna Caldén av att träna ute. Men det krävde att hon tog sig över trösklar, både fysiska och mentala.

Nyhetsbild

30 procent europeiskt på Netflix väcker reaktioner för och emot

Filmskapare kan dra nytta av krav på mer europeiska filmer och serier på webben men det finns en rädsla att det sker på bekostnad av amerikanskt material.

Nyhetsbild

Björk och Furu nya på redaktionen

1

JAKOBSTAD Eva-Maria Björk har bland tio sökande valts till nyhetsreporter vid ÖT:s digitala nyhetsdesk i Jakobstad. Björk axlar också ett utvecklingsansvar för ÖT:s digitala journalistik.

Nyhetsbild

Annette Kronholm-Cederberg leder modersmålslärarnas förening

Svenska modersmålslärarföreningen i Finland har valt ny ordförande och styrelse. Ordförande är Annette Kronholm-Cederberg (Jakobstad) som tar över efter avgående Petra Bredenberg (Helsingfors).

Nyhetsbild

HSS Media och Yle Österbotten undersöker mat – "Det är på tiden att vi får veta mer om våra matvanor"

Hur viktigt är det att handla ekologiskt, vem tillreder maten hemma hos er, vad är din inställning till socker och rött kött? Mat i alla former är i fokus när VBL, ÖT, Sydin och Yle Österbotten undersöker österbottningarnas matvanor.

Nyhetsbild

Familjeklubben ger barn och föräldrar chans till gemenskap

KARLEBY Lek, sång, pyssel, umgänge, men också lite allvar. Det bjuder familjeklubben i Karleby församling på och lockar varje onsdag cirka 15 föräldrar med barn.

Nyhetsbild

Sursikelever skickade brev till presidenten – fick snabbt svar

1

PEDERSÖRE Vad drömde presidenten om som liten och hur var hans skoltid? Frågar man inte får man inte svar, så klass 9D knåpade ihop ett brev.

Nyhetsbild

Emilia spred ljuset i Jakobstad i fjol

JAKOBSTAD I fjol var det Emilia Westersund som bar ljuskronan när hon blev vald till Jakobstadsnejdens lucia.

Nyhetsbild

Luciatiden blev ett minne för livet för Vilhelmina

KARLEBY Vilhelmina Hagström tänker tillbaka på tiden som Karlebynejdens lucia med värme.

Nyhetsbild

Kapade armen i sågen – Johan kör högerstyrt och delar ut tidningar med en arm

Korsholmaren Johan Wester sträckte sig efter ett verktyg, halkade och drogs in i den snurrande sågklingan. "Jag såg min arm ligga på stockbänken och förstod att det var allvarligt."

Nyhetsbild

Helmi Andersson är ÅAS kandidat till FSF

Åbo Akademis Studentkår (ÅAS) nominerar Helmi Andersson till styrelsen för Finlands studentkårers förbund (FSF) 2019. Andersson säger att ett centralt mål för 2019 är att få ett regeringsprogram där studerande syns och hörs.

Nyhetsbild

Toni, 25, bygger prisvinnande lastbilshytter i Vörå – "En hytt tar över 200 timmar att göra"

VÖRÅ Toni Hahka har byggt om inredningen till två lastbilshytter – och vunnit två pris. Än så länge är det få i Finland som sysslar med lastbilsinredning.

Nyhetsbild

Lipputoimisto tar över en del av Luckans biljettförsäljning

KARLEBY När Keski-Pohjanmaan Kirjapaino tog över Lipputoimistos verksamhet sades samarbetet med Luckan, som förmedlat många av deras biljetter, upp. Orsaken är främst teknisk, men det finns en öppning för fortsatt samarbete.

Nyhetsbild

Malin Henricson fortsätter skriva om och för Pedersöreborna

PEDERSÖRE Malin Henricson har fått en intensiv start som informatör på Pedersöre kommun. Det finns att göra, konstaterar hon.

Nyhetsbild

Ulla och Mats tröttnade på Helsingfors och flyttade till Jakobstad: "En oerhörd kulturstad!"

2

En stad som är liten men rik på händelser och har ett bra kulturutbud. Så vill Ulla och Mats Weckström beskriva Jakobstad ett knappt år efter det att de lämnat huvudstaden för Österbotten. De tycker att Jakobstadsborna borde bli mer uppmärksamma på vad de har.

Nyhetsbild

Fredagsmys i soffan hårt slag mot krogar – umgänget sker på sociala medier

JAKOBSTAD Krogar i Jakobstad lider av att allt mer umgänge sker på sociala medier. Längre öppettider gynnar inte, säger krögare.

Nyhetsbild

Här ska skatten från 1600-talet ligga – myten om Hamnius hålls levande i Kronoby

Vid Stenträsket i Kronoby har märkliga saker hänt. Plötsliga åskväder har fått nyfikna att bege sig hem med oförrättat ärende. Andra har drabbats av plötsliga hjärtklappningar.

Nyhetsbild

Trä är hennes favoritmaterial

JAKOBSTAD Hugga ved är ingen favoritsyssla för May Hägg. Hon tycker det är synd att vackra träbitar ska brännas upp.

Nyhetsbild

Ett stycke motorhistoria uppenbarade sig efter upptäckt på Juthbacka

JAKOBSTAD En syn på Juthbackamarknaden fick Pelle Lillkvist att börja forska i fabrikatet Svaj. Ett detektivarbete som till slut ledde fram till slutsatsen att Jakobstadsföretaget Elektro-Maskin inte bara tillverkade båtmotorer.

Nyhetsbild

Efter 17 år som Jakobstadsbo - nu lämnar Wulita staden med blandade känslor

2

JAKOBSTAD Efter 32 år i Europa återvänder Wulita Bezabeh till Afrika. Miljonstaden Addis Abeba blir hennes nya hemort, åtminstone inledningsvis. En del av hennes hjärta kommer för alltid att finnas i Jakobstad där hon trivts från första stund.

Nyhetsbild

Boccia, lätt att lära och spela

JAKOBSTAD Det behövs inga förkunskaper och ingen utrustning. Boccia är ett trevligt spel som passar i stort sett alla.

Nyhetsbild

Ehrengard Högnäs växte upp i Nazityskland – nu ser hon med oro på utvecklingen i Sverige

Hon minns hur judar på väg mot dödslägren in i det sista vägrade tro på den nazistiska grymheten. Kan nazismen växa sig stark på 2000-talet? Det är en fråga Ehrengard Högnäs ställt sig många gånger.

Nyhetsbild

Klient om Azalea: "Det är veckans höjdpunkt"

JAKOBSTAD Den här veckan firas den nationella minnesveckan. På dagcentret Azalea i Jakobstad samlas minnessjuka varje vecka, men flera ryms med.

Nyhetsbild

15-åriga Rika är utbyteselev i Korsholms högstadium: "Alla är så snälla mot mig"

KORSHOLM Huslig ekonomi och handarbete är helt nya bekantskaper för tyska Rika Scherer som är utbyteselev i Korsholms högstadium.

Nyhetsbild

Peter Jofs vandrade 800 kilometer längs Pyrenéerna – "Utmaningen och vyerna lockade"

KORSHOLM Efter 34 dagar bland bergen har Korsholmsbon Peter Jofs nu vandrat klart, för den här gången. För fyra dagar sedan kom han hem till Finland efter att ha gått 800 kilometer längs bergskedjan Pyrenéerna. – Många inser inte hur krävande det kan vara att vandra i bergen, säger han.

Nyhetsbild

Jennifer, 16, har två miljoner fans – men hemma i Kronoby vet få om det

KRONOBY Hon har fans från Uzbekistan, Kina och alla stater i USA. Hela rummet är tapetserat med beundrarpost. Men hemma i Kronoby är det ändå många som inte vet om att Jennifer Käld är en kändis.

Nyhetsbild

Nya EU-regler ställer till det för dagis – oklart om man får fotografera barnen

JAKOBSTAD Hundratals barn har fått egna fotoalbum från Barnabo daghem genom åren. Men GDPR, eller EU:s nya dataskyddsregler gör det besvärligt att hålla reda på exakt vad och vem man får fotografera på dagis.

Nyhetsbild

Peter Hauptmann flyttar hem till farfars fabrik i Luleå

JAKOBSTAD/LARSMO Han är en uppstartare och projektledare vars cv innehåller många, men få långa anställningar. Nu tar Peter Hauptmann familjen och flyttar hem till Luleå, där han renoverat farfars gamla fabrik till bostadshus.

Nyhetsbild

Kampen mot cancern blev Christian Grönhages viktigaste match

1

JAKOBSTAD Det började med en armbågsskada, men när hans kropp blev gul några dagar senare förvandlades idrottsskadan till en oväsentlig parents. Christian Grönhage hade drabbats av svår cancer i gallgångarna, men det skulle dröja veckor innan han insåg att han balanserade på tröskeln till dödens väntrum.