Lokalt

Människor

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Omars mamma är osynlig – Finland vill inte ha henne och ingen vill vårda hennes cancer

För två veckor sedan tyckte Omar Abdelakher att situationen var unikt fruktansvärd. Nu trotsar den all beskrivning. Ingen vill rädda livet på hans mamma.

Nyhetsbild

Nya umgängesformer i coronatider: Skogsbad, Skype-kalas och strandkalas

FRILUFTSLIV När många andra nöjen inte längre är tillgängliga så kan en utflykt till den här lokala skogen och stranden vara ett tidsfördriv som förfriskar både knopp och själ.

Nyhetsbild

Tomas från Oravais lever isolerat i ett folktomt Paris: "Den värsta veckan hittills"

Tomas Karls är förvånad över att finländare fortfarande tänker på de ekonomiska följderna av att stänga ner samhället. Alternativet är en humanitär katastrof, säger han.

Nyhetsbild

Sängöverkast byttes mot skyddsdräkter – virus fick Vasaföretag att tänka om

VASA Hundratusen skyddsdräkter. Det börjar Tikki Team med, när de på några dagar gått från quiltade tyger till skyddskläder för vårdpersonal.

Nyhetsbild

Turistpräst lämnade Spanien för Karleby: "Men många äldre väljer att stanna"

Vissa hade bråttom hem, medan andra väljer att stanna. Men visst var det kusligt där, säger turistprästen och Karlebybon Peter Kankkonen.

Nyhetsbild

Julia Wik från Jakobstad lämnar Helsingfors i dag: "Känns säkrast att vara hemma"

Med fyra fullpackade väskor lämnar Julia Wik huvudstaden och Nyland medan hon kan. Det känns bäst att ha familjen samlad, säger hon.

Nyhetsbild

Flyktingarbetet lockade Martin till Grekland – rädslan för att coronasmittan sprids i lägren är stor

KORSHOLM Utegångsförbud, hot från högerextrema grupper och rädsla för smitta i flyktinglägren. Det är bara en del av hjälparbetaren Martin Sandås nya vardag i Grekland. – Så länge vi kan hjälpa stannar vi.

Nyhetsbild

Kock kör ut soppa gratis: "Jag hoppas att fler inspireras"

VASA En kock, tid och medmänsklighet. Kenneth Norrlin blandade de tre ingredienserna. Det blev en stor kastrull köttsoppa som han kör ut till behövande i Vasa.

Nyhetsbild

Stämningen i tyska Ehingen är kuslig – Johanna från Jakobstad: "Jag saknar min familj i Finland"

Butikshyllorna står tomma, skolor och daghem är stängda och telefonerna plingar till av nödmeddelanden. Johanna Kentala-Ruoss bor i tyska Ehingen: – Det är som att vara i krig.

Nyhetsbild

Sjuksköterskan Jeanette från Närpes sitter fast i Sverige på grund av corona – arbetar extra för att vårda de sjuka

NÄRPES Tanken var att Jeanette Stenberg-Väänänen skulle resa hem till Finland efter avslutad arbetsvecka som sjukskötare i Sverige. Så blev inte fallet. Nu stannar hon kvar för att inte bryta mot karantänen – och för att jobba.

Nyhetsbild

Var tredje har fått lägga sina resplaner på is – "Vill inte planera resor nu"

CORONA Många har fått ägna sig åt reseavbokningar på grund av coronasmittan. Färre sysslar med nya bokningar.

Nyhetsbild

Pia Mattsson satsar på hållbart mode – planerar egen kollektion

LARSMO Vid symaskinen får Pia Mattsson utlopp för sin kreativitet. Det senaste året har hon funderat på om syendet kan bli något mer än en kul hobby.

Nyhetsbild

Gallup: Undantagstillståndet – "Det här påverkar oss alla"

GALLUP Skolor stängs, gränserna stängs och äldre ska helst inte ta emot besök. Möten sker via telefon och nätet. Vad betyder detta för invånarna?

Nyhetsbild

Sergio Cordovan är stolt över sitt romska arv: "Jag trivs när det händer saker hela tiden"

JAKOBSTAD För att låta sina modeller lysa har Sergio Cordovan klätt sig i svart från topp till tå. Den här gången visar han inte sin egen design utan har valt ut kläder som han tycker att tar fram det bästa hos modellerna.

Nyhetsbild

Lokal hjälpgrupp växer snabbt: "Det finns massor av saker vi kan göra"

JAKOBSTAD På mindre än ett dygn har facebookgruppen JeppisHjälpen fått långt över tusen medlemmar. Nu lanserar också Project Liv en plattform med tips på hur man livar upp en grå dag.

Nyhetsbild

Hur bra integreras invandrare? – Jakobstadsregionen med i treårigt projekt

Hur väl lyckas vi integrera människor från länder utanför EU? Ett nytt projekt ska ta reda på om Jakobstadsregionen kan bli förebild för andra.

Nyhetsbild

Jonas engagerar sig gärna – "Det är bra att få i gång tankeverksamheten mellan varven"

JAKOBSTAD/PEDERSÖRE Jonas Jansson säger sig ha mycket att tacka sin skolgång för. Visst fanns det motgångar, men tack vare att han gick i en vanlig skola ökade hans förståelse för andra.

Nyhetsbild

Tutorn Fanny fann kärleken i utbytesstudenten Raphael

För ett år sedan flyttade Fanny Makkee från Vasa till Schweiz. Det hela började med en termin som tutor för utbytesstudenter och slutade i kärlek.

Nyhetsbild

Vinterkrigsläsning: Far drog hem stupade sonen över vårisarna

Anders Haglund i Norra Vallgrund kände stor bitterhet över att vinterkriget var slut. Men han hade annat att tänka på. Hur skulle han få hem sin stupade son Endro från Vasa?

Nyhetsbild

Erik Liljeström har gått ur tiden

VÖRÅ På torsdagens fullmäktigemöte höll Vöråpolitikerna en tyst minut för fullmäktigeledamot Erik Liljeström.

Nyhetsbild

Sture Udd fortsätter satsa – stabilt tryckeri, nytänk och stora lån gör det hela möjligt

VASA Vasaentreprenören Sture Udd satsar stort i Dragnäsbäck. Men hur får han till allt? Hur hinner han? Och vad är grejen med lädervästen?

Nyhetsbild

Peter och Lena från Jakobstad har landat i Helsingfors

Det blev en kamp mot klockan. Men efter en hel del strul och frustrerande väntan fick Peter Furu och Lena Smeds-Furu till slut lämna hotellet och Teneriffa sent på torsdagskvällen.

Nyhetsbild

Bröderna Hagnäs transportfirma har satt spår i transporthistorien

Bröderna Birger och Ole Hagnäs har satt spår i både Gamlakarlebys och Finlands transporthistoria.

Nyhetsbild

Nada Nord förbereder ny hjälpresa till Lesbos – "Situationen är omänsklig"

Flyktingsituationen i den grekiska övärlden blir allt mera desperat. Samtidigt skärps tonen mot de organisationer som hjälper flyktingarna.

Nyhetsbild

Fartfyllda sportlovslekar på Östanlid – pinnbröd populärt mellanmål

JAKOBSTAD Vad gör man när snön saknas och det är dags för sportlovsläger? Jo, man kan samla pinnar, grilla pinnbröd och leka fartfyllda lekar. Bland annat.

Nyhetsbild

Konditorn och kemisten som fastnade för miljöhälsovård

Leif Karlström och Marit Björkstrand är två kollegor vid Hälsoinspektionen i Jakobstad som får börja summera sin tid i arbetslivet. Men tiden som pensionär har de ännu inte hunnit tänka på.

Nyhetsbild

Familjen Saari-Bränn flydde corona i Shanghai till Monäs

Sedan en dryg vecka bor Patricia Bränn och Ted Saari med sina tre barn på sommarstugan i Monäs. I stället för att flyga tillbaka till hemmet i Shanghai, tog de flyget från thailändska Phuket direkt till Finland.

Nyhetsbild

Victoria har bevisen: MacGyver är österbottning – och släkt med hennes man Emil

NYKARLEBY I början av 1900-talet flyttade många Jeppobor till USA. Deras släktingar lever kvar i staterna, och åtminstone en av dem är en riktigt stor kändis: Nämligen Richard Dean Anderson, bättre känd som MacGyver.

Nyhetsbild

"Om hon lyckas kan också jag" – förebilder viktiga för att kvinnor ska våga ta plats

Finlands regering har en ny generation av unga kvinnor i spetsen och Vasa svenska kvinnoklubb fyller 100 år. Sari Somppi och Ramieza Mahdi vill ha ett öppet rum där alla är välkomna.

Nyhetsbild

Färska siffror: Så här många kvotflyktingar tar de österbottniska kommunerna emot i år

Arbets- och näringsministeriet har nu bestämt hur många kvotflyktingar de österbottniska kommunerna ska ta emot 2020.

Nyhetsbild

Efter ett rikt yrkesliv går Jim Östman i pension – men stannar i skolan

PEDERSÖRE "En pensionär på motorped, glider fram mot friheten" sjunger Purmoeleverna så det ekar i den festsalen. Pensionären i fråga är skolgångsbiträdet Jim Östman som den här dagen avtackas med besked.

Nyhetsbild

Lina från Nykarleby lämnade man och dotter i Marocko: "Det var bäst så"

NYKARLEBY Lina Mahfouds man Souhail fick inte asyl i Finland. I stället är han nu tillbaka i Marocko. Parets dotter Amina blev också kvar där.

Nyhetsbild

"Det är aldrig fel att hjälpa andra" – panel om flyktingpolitik överens

NYKARLEBY Borde man agera rationellt när det gäller asylsökande eller är det rimligt att engagera sig känslomässigt? Det var en av frågorna paneldeltagarna försökte ge svar på under måndagskvällens diskussion i Nykarleby.

Nyhetsbild

Bergöbacken har äntligen invigts

PEDERSÖRE Det gäller att ta vara på snön så länge den finns. Det var budskapet som enhälligt florerade i Bergöbacken som invigde säsongen förra veckoslutet.

Nyhetsbild

Jenny, 18, frisk från leukemi – "Sjukdomen är inte det första jag tänker på"

VÖRÅ Jenny Granfors hade precis fyllt fyra år när hon fick sin diagnos. Tröttheten och blekheten var leukemi. I dag tänker hon sällan på att hon haft cancer.

Nyhetsbild

Munken och nunnan som blev kära i varandra

Hon var nunnenovis och han var abbot i ett kloster. De blev kära i varandra. Det kanske låter som ett filmmanus, men det är Helen och David Westons mycket verkliga historia.

Nyhetsbild

Förvandlade tomflaskor till biblar – Johan Kiviniemi brinner för fångar

KARLEBY Johan Kiviniemi har cyklat runt i Karleby och samlat tomflaskor i höst och vinter. Nu har han hundra biblar som han ska föra till fängelset i Vasa.

Nyhetsbild

Nu föds musiken i hennes huvud igen

JAKOBSTAD När Kata Bonds mötte sin biologiska mamma och sin halvsyster föll många bitar på plats. Plötsligt visste hon mer om vem hon egentligen är. Men hon är också tacksam för den trygga uppväxten i Purmo.

Nyhetsbild

Paul blev finländare strax innan brexit – "Jag gick litet rakare i ryggen den dagen"

VASA Framtiden kan föra med sig ett splittrat Storbritannien, men längre fram också ett återinträde i EU, tror Paul Wilkinson. Själv är han nu både britt och finländare.

Nyhetsbild

Hatprat drabbar ofta minoriteter – "Samhället är polariserat"

JAKOBSTAD Alla kan säga ifrån då de blir vittne till hatprat. Men svårast att komma åt är de försåtliga argumenten som ofta vävs in i spelad vänlighet.

Nyhetsbild

Nu behövs fler aktiva föreningar – lokalt register bra plattform för samarbete

Målet är 400 medlemmar i år då Karleby firar lika många år. Föreningsregistret eViljo behöver framför allt mer svenskspråkiga föreningar.

Nyhetsbild

Nu blir Karlebyborna fler igen – invandring största orsaken

KARLEBY Enligt preliminära uppgifter blev Karlebyborna fler i fjol. Invandringen var oväntat stor.

Nyhetsbild

Språkvetaren Mikael snöade in på finlandssvenskar – skrev en bok: "Jag vaknade en dag och undrade varifrån de kom"

Mikael Parkvall, språkvetare i Sverige, blev plötsligt nyfiken på finlandssvenskarna. Likt en detektiv har han jobbat sig fram till en teori om hur och när de kom till Finland – och Österbotten.

Nyhetsbild

Snart får Hilma lämna sjukhuset – "Först efter några veckor fick vi ha henne i famnen"

PEDERSÖRE När hon föddes vägde hon bara 1,6 kilo och var 37 centimeter lång. Men Hilma är en kämpe som snart ska få flytta hem till Purmo.

Nyhetsbild

Ursula Mattjus firar femtio år: "Jag är patologisk optimist"

PEDERSÖRE När Ursula Mattjus upplyste sin mamma om att hon ville bli veterinär blev svaret: "Ska du som bränner tevattnet arbeta med något praktiskt?". Idag är Ursulas smådjursklinik vida känd och den nyblivna femtioåringen har fått lära sig sätta gränser.