Lokalt

Människor

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Britta och Monica om öppna gränsen – "Skilsmässan mellan länderna äntligen över"

Som österbottningar på fel sida om gränsen har Britta Nygård och Monica Haga känt sig utanför. De har längtat tillbaka – och till och med saknat myggorna.

Nyhetsbild

Charlotte från Karleby är långtidssjuk i covid-19: "Jag ser ljusglimtarna men det är tungt"

Det kliade i halsen men Charlotte Lindqvist trodde det var inbillning. Klådan visade sig vara covid-19, och i dag är hon trött men tacksam över att hon blev testad.

Nyhetsbild

Gun Jakobsson, 70: Det har varit magiskt, spännande och inspirerande – och är det än

Det närmaste en frälsningsupplevelse hon kommit var när hon stod inför sin första skolklass. Nu fyller Gun Jakobsson 70 och är fortfarande engagerad i lärandet.

Nyhetsbild

Risto Jussila brinner för att hjälpa hjärtsjuka runtom i världen – "Pandemin ställer till det ordentligt"

Kardiologen Risto Jussila var 5 år då han skrev ut sitt första recept – till marskalk Mannerheims livmedikus. Nu reser han runt världen och öppnar tilltäppta artärer hos hjärtsjuka människor.

Nyhetsbild

Nu vill scouterna ha fler vuxna med i verksamheten

KRONOBY Amelie Berg, 8 år, får gå med i scoutkåren i Nedervetil nästa år. För pappa Kenneth är det fritt fram när som helst, och just nu välkomnas vuxna extra mycket med i landets scoutkårer.

Nyhetsbild

Telma och Harry har receptet på livslång kärlek – "Allt ska vara utrett"

TERJÄRV Telma och Harry Byskata i Terjärv har precis påbörjat sitt sjuttionde år som gifta. De har bestämt att på sin dödsbädd ska ingen av dem behöva ångra något som blivit sagt eller gjort.

Nyhetsbild

Lilla Saga från Pedersöre charmar på Instagram – önskar sig köttbullar i julklapp

Trodde Alice Snellman att videon med dottern skulle få så stor spridning? – Inte i min vildaste fantasi! Men kul att hon charmat så många.

Nyhetsbild

Far och son Skogman lever sina drömmar

JAKOBSTAD Havskompaniet i Gamla hamn är ett perfekt ställe att träffa far och son Anders och Rudi Skogman som båda gillar att segla. Anders är seglare på heltid, Rudi är entreprenör i fastighetsbranschen.

Nyhetsbild

Rina bor i Perstorp men blir aldrig skåning i hjärtat

JAKOBSTAD Katarina "Rina" Eklund visar upp sitt och makens sommarnöje, en husbil i retrostil där de tillbringat många nätter redan. Snart är det dags för hemresan på dryga 2000 kilometer.

Nyhetsbild

Lucas vågade och satsade: "Det går att arbeta och vara framgångsrik internationellt fast man bor i Jeppis"

Trots sin ringa ålder på 20 har Lucas Käldström en meritlista som sträcker sig längre än vad många lyckas uppnå under en hel livstid. "Våga satsa och ge inte upp" är hans motto.

Nyhetsbild

Psykolog: Ungas våldsdåd är impulsiva och kan vara svåra att förutse – "Det blir som en härdsmälta"

En ung person kan ibland ta till extremt våld i en handvändning. Det kan vara en stundens härdsmälta som du inte förmår hantera just då, säger psykologen Monica Gammelgård.

Nyhetsbild

Krister och Margareta har förvaltat Jeansborg – "Våra vänner trodde vi flippat ur"

NYKARLEBY Jeansborg ligger lite undanskymt, en bit upp från vägen som går genom centrum av Nykarleby. När man väl närmar sig tornar prästgården upp sig, respektingivande och välkomnande.

Nyhetsbild

Snart är sista hålet lappat - Juhani Salparanta i pension efter över 40 år som tandläkare

Juhani Salparanta har varit Jakobstadsbo sedan 1977 och arbetet som tandläkare i staden sedan dess. Så småningom börjar han förbereda sig för livet som pensionär.

Nyhetsbild

Efter tio timmar på operationsbordet vaknade Janne i Vasa med nya lungor

Jan-Erik Hydén i Vasa föddes med en ovanlig sjukdom och läkarna gav honom fem år att leva. Strax innan 40-årsdagen fick han nya lungor.

Nyhetsbild

Komossa är vald till årets by – "Ingen flyttar till Komossa för att ha nära till butiken"

I Komossa är byagemenskapen så stark att talkokvällarna på skolan är något som byborna ser framemot. I den här byn vill alla vara med.

Nyhetsbild

Olya Tsikhachuk från Belarus: ''Ingen trodde det skulle gå så här illa''

Bara för att Olya Tsikhachuk inte kan vara ute på gatan och protestera betyder det inte att hon inte kan väcka uppmärksamhet om det som händer i Belarus.

Nyhetsbild

Forskaren Sofia Forss är nyfiken på apors nyfikenhet

Sofia Fors från Jakobstad har blivit känd som ''apforskaren", men hennes forskning är betydligt bredare än så. För tillfället studerar hon nyfikenhet hos djur och säger att forskning tyder på att människor kan påverka hur nyfikna apor är.

Nyhetsbild

Larsmos nya välfärdschef stortrivs – trots en vår av inställda planer

LARSMO När tjänsten som välfärdschef inrättades i Larsmo kände Caroline Smedberg direkt att den var hennes. Och det blev den, om än inte direkt.

Nyhetsbild

Inflyttade Österöbor: "Det är så jädrans varmt mottagande här"

MAXMO Vill du träffa människor i Österö är det butiken du ska gå till. Fast en solig lördag är det nästan trafikstockning i byns lilla, lilla centrum.

Nyhetsbild

Gamla begravningsplatsen i Jakobstad – en plats fylld med historia

JAKOBSTAD En stor del av Jakobstads historia ligger begravd vid Jakobstads gamla begravningsplats uppe på Biskopsholmen. Ulla Nyström från Jakobstadnejdens guider tog oss på en rundtur en fredag eftermiddag.

Nyhetsbild

Nya vindar blåser i AB Granholm & Saarinen Oy

KRONOBY Hyvleriet och träförädlingsföretaget AB Granholm & Saarinen Oy har fått en ny ägare. Kim Hässjebacka från Terjärv fortsätter leda verksamheten efter att de tidigare ägarna stigit åt sidan.

Nyhetsbild

Kaj Kunnas har blivit Nykarlebybo – "Känns ju redan som hemma"

NYKARLEBY Uppväxt strax utanför Helsingfors och bosatt i södra Finland hela livet. Men för Kaj Kunnas har Nykarleby länge varit ett andra hem. Nu har han och frun blivit Nykarlebybor på heltid.

Nyhetsbild

Rolf Pörkenäs är finsk medborgare igen: ”Med åldern funderar man lite mer på vem man är”

Allt fler i Sverige ansöker om finskt medborgarskap och Rolf Pörkenäs är en av dem. Sedan mitten på juli är han medborgare i både Sverige och Finland.

Nyhetsbild

Gallup på vaccinationsåsikter – "vill inte vara först med att ta vaccinet"

ÖT har varit ute på stan och tagit reda på vad den allmänna åsikten säger inför ett eventuellt coronavaccin. Är folk mer rädd corona eller vaccinet?

Nyhetsbild

Fler fosterföräldrar behövs – paret Käld valde att välkomna ett till barn i familjen

Det finns fler barn som behöver få komma till en fosterfamilj än det finns fosterföräldrar. För familjen Käld var valet att bli fosterförälder inte planerat, men självklart när det hände.

Nyhetsbild

Kakaduan Picasso älskar att träffa människor: "Han är en familjemedlem"

JAKOBSTAD Kakaduor är svårskötta och inte lätta att få tag i, men efter flera års sökande hittade Abidaallah Alhazaz en i Sverige. Nu charmar Picasso alla han möter på stan.

Nyhetsbild

Katarina från Jakobstad bor i Hamburg: "Vi pumpar i våra barn för lite självförtroende"

Jakobstad Katarina Hein driver en podcast där hon genom att intervjua inspirerande personer, ger råd och stöd åt unga att våga följa sina drömmar.

Nyhetsbild

Ellen är enda österbottniska dansaren i MGP i år: "Det känns jättepirrigt"

Ellen Kronqvist Storholm har dansat så länge hon kan minnas. I år är hon en av de tio dansarna som blev uttagna till musiktävlingen Melodi Grand Prix.

Nyhetsbild

Joseph Beg gör musik av transång i Purmo – "Det handlar om att fånga en stund som är kär för en"

PEDERSÖRE I Purmo fångar han transång och på Spotify har han miljontals lyssningar. Joseph Beg är utbildad naprapat men brinner för musik. Hans låtar har tagit sig in på listor som hjälper människor komma ner i varv.

Nyhetsbild

20-åriga Vanessa öppnade eget i Kronoby centrum

KRONOBY Ishockeyn har gett Vanessa Grundvall styrka och en god fysik. För två år sedan slutade hon med hockeyn och nu vill hon satsa på massörsyrket.

Nyhetsbild

Late Jakob med stort hjärta för de svaga och ensamma

JAKOBSTAD Ord som godhjärtad, varm och energisk känns sällan så äkta som när de används för att beskriva årets Late Jakob Gunilla Luther-Lindqvist.

Nyhetsbild

Med sisu leder Ann-Nina samhällsfrågor i Ikeas 30 länder: "Man behöver österbottniskt skinn på näsan"

Ikea jobbar med allt från inredning till samhällsförbättring. En spindel i det stora nätet är Vasabon Ann-Nina Finne som leder samhällsrelationerna i 30 länder.

Nyhetsbild

Lars Sund: "Jag har en slags hemlängtan som driver mig"

När Lars Sund besöker Jakobstad är stränderna, sommarteatrarna och puben Friends ställen han återkommer till. I sommar blir det inget fysiskt besök, men genom sociala medier känner han ändå samhörighet.

Nyhetsbild

Fjolårets Late Jakob Osmo Ojala höll på att snubbla i trappan när han fick beskedet

JAKOBSTAD Förra årets Jakobs dagar-vecka beskriver 2019 års Late Jakob Osmo Ojala som ”helt otrolig”. Många ville gratulera pristagaren som bland annat varit chefredaktör för Pietarsaaren Sanomat.

Nyhetsbild

Granlunds drev barnhem i Tanzania i fyrtio år – "Du kan aldrig tro hur det känns att få rädda liv"

Lisbeth och Daniel Granlund har räddat livet på hundratals barn i Tanzania. I februari överlämnade de sitt livsverk, ett barnhem på Victoriasjöns strand, till staten och blev pensionärer.

Nyhetsbild

Jeppis Tabletop bygger, målar och spelar i Tobaksmagasinet

JAKOBSTAD Bordsspelsvärlden stannar inte vid Fia med knuff. Faktum är att den knappt ens har börjat där. Grupperingen Jeppis Tabletop utforskar den klassiska spelvärld som inte kräver datorer.

Nyhetsbild

Karantän en självklarhet för Kenneth och Annika – "Men bara för att man är svensk betyder det inte att man har viruset"

YTTERESSE För Annika och Kenneth Finell var det en självklarhet att sitta i karantän i sommarstugan i Ytteresse när de först kom från Stockholm.

Nyhetsbild

Anna-Stina Kero bor på gränsen till Finland – "Jag förstår oron, men de flesta sköter sig faktiskt"

Anna-Stina Kero är uppvuxen i Jakobstad, men bor nu i Pajala i norra Sverige. Byn ligger nära gränsen till Finland – gränsen som inte märkts förrän nu.

Nyhetsbild

Nicklas Storbjörk är ny vd på Fontana Media: "Jag är en bra utvecklare men en dålig upprätthållare"

Titlarna är sekundära. Nicklas Storbjörk, ny vd på Fontana media och ansvarig redaktör för Kyrkpressen, ser uppdraget som viktigt och uppgifterna som roliga.

Nyhetsbild

Tour de Österbotten stannade till i Jakobstad – "Vörå blev vårt Paris i år"

JAKOBSTAD Strax före klockan tio på söndagsförmiddagen rullade en nästan 30 personer stor cyklistklunga in på torget i Jakobstad. Då fanns redan serviceteamet på plats. Som vanligt ligger de steget före.

Nyhetsbild

Rufus, 13, fick en idé: Nu har han en egen brandbil

Rufus Skrifvars var knappt två år gammal när han fick sin första truck. Nu är han 13 och i färd med att reparera en brandbil som han skaffade förra hösten.

Nyhetsbild

Österbottning i Sverige: "Skulle rösta för Sveriges strategi i 10 av 10 fall"

Att ta sig från Sverige till Finland under coronapandemin är något som diskuteras flitigt. En del österbottningar i Sverige upplever att de inte är välkomna till Finland.

Nyhetsbild

Isa i Vasa förlorade sin dotter i nionde månaden – nu är hon gravid igen

För Isa Muotio är det självklart att prata också om svåra saker. Som att förlora sitt barn ett par dagar innan det föds. Luna är Isas änglabarn.

Nyhetsbild

Historien bakom sommarstugorna i Monå – Torparen på Juthbergs

NYKARLEBY I utkanten av sjöbyn Monå i Nykarleby finns stugområdet Juthbergs. Allt började på 1700-talet när soldaten Johan Juthberg flyttade in. När torparen Simon Erik sedan tog över sattes allt på sin kant.

Nyhetsbild

Kevin Sandell sommarjobbar i Sverige: ''Det är ganska mycket påminnelser här''

Trots att Sverige har betydligt fler smittade än Finland bestämde Kevin Sandell sig för att åka dit och sommarjobba.