Lokalt

Människor

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Vuxna behövs på stan

JAKOBSTAD Skolavslutningshelgen är av tradition ett livligt veckoslut. Vuxna som rör sig på stan blir väl emottagna av ungdomarna, det känns tryggt med någon som har koll på vad som händer.

Nyhetsbild

Ishockeyspelaren Ida Kuoppala blir student – en av många milstolpar som året kommit med

Det har varit roligt, givande och lite stressigt att kombinera ishockey med studentläsningen, men man kommer långt med en positiv inställning, säger elithockeyspelaren Ida Kuoppala.

Nyhetsbild

Föreläsningar om andligt våld: "Religiösa samfund – hot eller möjlighet"

KARLEBY Teologen och författaren Aila Ruoho kommer till Karleby för att hålla två föreläsningar om andligt våld. Ruoho har publicerat fyra böcker som berör andligt våld och relaterade ämnen.

Nyhetsbild

Kim's Comics: Antti Rinnes grillfest

I dagens seriestripp njuts det av goda kollegers sällskap.

Nyhetsbild

Då Pertti låg blodig på trottoaren körde flera förbi – "Jag vill inte att det ska hända någon annan"

KORSHOLM Pertti Bruun föll och slog sig illa under en promenad runt Smedsby i Korsholm. Men trots att flera människor körde förbi honom där han låg på trottoaren dröjde det innan någon stannade.

Nyhetsbild

Sara och Pamela visade sig aldrig i bikini – nu visar de sina kroppar för omvärlden

Om magen dallrar, benen är strösslade med celluliter och ryggen draperad med valkar – då har man inget att göra på stranden. Så tänkte de. Men nu tänker Sara Westerlund och Pamela Hansson precis tvärtom och visar sina kroppar – men i början var de så rädda att de nästan sket på sig.

Nyhetsbild

I sjöbygdens Amerika fanns gott om arbete på fabrikerna

JAKOBSTAD Närheten till hemkommunen och gott om arbetsplatser på fabrikerna lockade finskspråkiga från landsbygden. Ännu in på  1950- och 60-talen var Jakobstad sjöbygdens Amerika.

Nyhetsbild

Gamla sockerfabriken på Vasklot har blivit ett kreativt kollektiv

VASA En självlärd smed, en möbeltapetserare och en slöjdlärare. Och en stor dos kreativitet. Här har ni stans kanske mest unika möbeltillverkare.

Nyhetsbild

Röster om Bo Kronqvist: "En samhällshjälte på alla plan"

1

NYKARLEBY Bo Kronqvist var en mästare på att uppvakta och avtacka. Här visar kulturpersoner, politiker, elever och vänner sin tacksamhet.

Nyhetsbild

Nada-Nord på Samos: "Flyktingarna där har inget"

JAKOBSTAD Nöden är stor i flyktinglägret på grekiska ön Samos. Med insamlade medel och kläder besökte Nada-Nord ön i mitten av april.

Nyhetsbild

Etel, 88, lär hemvårdarna svenska – "Vi går igenom sagoböcker tillsammans"

KARLEBY A som i apelsin, B som i banan, C som i cyklar... När Etel Olaussen får besök av finskspråkiga hemvårdare lär hon dem gärna lite svenska.

Nyhetsbild

Kim's Comics: Pollenapokalyps

En skräck sprider sig i vårluften.

Nyhetsbild

Familjen Havryliuk förlorade sitt hus och sitt hem i en förödande brand – men vann hela Jeppo

NYKARLEBY Det var en smällkall februarimorgon då pappa Andrii steg upp. Så han satte eld i braskaminen innan han for till jobbet. Några timmar senare hade familjen Havryliuks hus och hem gått upp i rök.

Nyhetsbild

Nu är den här – mopeden utan avgasrör och oljud

1

Den är byggd i Kina, men kallas "mopedernas Tesla". Försäljaren i Larsmo är imponerad av Supersocon, och tror sig sälja ett tjugotal redan i sommar.

Nyhetsbild

Marthautmärkelse till Kristina Holmqvist – blev årets Lucina 2019

KARLEBY Kristina Holmqvist från Karleby fick utmärkelsen årets Lucina under Marthaförbundets vårmöte förra helgen.

Nyhetsbild

Lisa cyklar till Paris – samlar medel mot sjukdomen som tog hennes son

NÄRPES Det är snart ett år sedan cancern tog 13-åriga Ville Martens. I sommar cyklar hans mamma Lisa och nästan 40 andra österbottningar till Paris. Med Villes foto på tröjan.

Nyhetsbild

Skolloppet lockade rekordmånga – Jakobstadsbarn sprang för cancersjuka

JAKOBSTAD Åtta skolor i Jakobstad och Pedersöre deltog när Team Rynkeby arrangerade Skolloppet för att samla in pengar till cancersjuka barn. Summan blir rekordstor.

Nyhetsbild

ÖT:s chefredaktör om pressfrihet: Om den begränsas förvandlas demokratin till diktatur

Med anledning av pressfrihetens dag den 3 maj svarar sex ÖT-journalister på några frågor om sitt jobb. Så här svarar chefredaktör Kenneth Myntti.

Nyhetsbild

Iris och William från Kronoby sålde majblommor till presidentparet

KRONOBY Nioåriga Iris Andtbacka och tioåriga William Koivusalo från Kronoby fick sälja varsin majblomma till presidentparet på första maj.

Nyhetsbild

Politiken tog Silvia Modig med storm – höll 1 maj-tal i Jakobstad

JAKOBSTAD Silvia Modig är född en månad efter det svenska kungaparets bröllop. Hennes föräldrar har inte medgett det, men troligen är hennes namn inspirerat av den händelsen. Själv tycker hon det är bra med ett namn man minns.

Nyhetsbild

Hannele Teir säljer utbildning i hela världen

JAKOBSTAD I hennes nuvarande pass finns 11 visum till Kina. Det är bara en bråkdel av alla de resor hon gjort till Asien. Första gången reste Hannele Teir som lärare till Kina 1995.

Nyhetsbild

Sven-Olof Ray firar genom att spela för andra – utan skor

Musikprofilen Sven-Olof Ray fyller 75 år den sista april. Det här firar han genom att ge konserter såväl i hemlandet som utomlands. I serien ingår åtta konserter.

Nyhetsbild

Expert: "Föräldrar behöver fakta om droger, och se sig själva i spegeln om sina alkoholvanor"

JAKOBSTAD Skoltrötthet, nytt umgänge, t-shirts med drogsymboler, humörsvängningar? Hur vet man om ens tonåring har börjat röka hasch, eller bara är en typisk tonåring?

Nyhetsbild

Stina Wollter: "Låt era kroppar chilla från så mycket bedömning"

PEDERSÖRE Vi skapar sådant drama kring våra kroppar, ta det lite lugnt. Så säger kroppsaktivisten och konstnären Stina Wollter som kommer till Pedersöre i maj.

Nyhetsbild

Kim's Comics: Den lyckligaste dagen i ens liv

Alla kan vi ha olika uppfattningar om en perfekt bröllopsdag.

Nyhetsbild

Thomas Biskop firar 50: "Det är för lite kvar"

JAKOBSTAD I födelsedagspresent önskar Thomas Biskop sig en stor, stark travhäst. Däremot är han inte alls förtjust i att fira.

Nyhetsbild

Från oljetanker till orgel – nu väntar nya äventyr på Rhodos

KARLEBY Det är en äventyrlig kantor som går i pension när Kristina Klingenberg nu lämnar Karleby svenska församling. Ett nytt jobb väntar redan på Rhodos.

Nyhetsbild

Kom in fyller ett år – "Okynnes mopedkörning har minskat"

JAKOBSTAD Sedan Kom in öppnade för ett år sedan har mopedkörning minskat vid servicestationer och snabbmatsställen. För att verksamheten ska rulla behövs fler frivilliga.

Nyhetsbild

Elever testar parasport: "Jag har tränat mycket"

JAKOBSTAD Jakobstadselever testar blindspel och rullstolsidrotter. Syftet är att ge parasport synlighet och låta barn med funktionsnedsättning glänsa.

Nyhetsbild

Dagisföräldrar ogillar personalrotation – frågan slutbehandlad

JAKOBSTAD I Jakobstad är föräldrar upprörda över ändringar inom dagvården. Bildningsnämnden har tagit emot tre olika skrivelser.

Nyhetsbild

Allting börjar och slutar i Brita Marias park – arbetschefen Terho Lindberg går i pension

KARLEBY Som 16-åring skyfflade Terho Lindberg fyllnadsjord på samma ställe i Hållhagen där han 47 år senare kan beundra Brita Marias park. Cirkeln är sluten.

Nyhetsbild

Marina Nyqvist ny verksamhetsledare för Österbottens Fiskarförbund

Marina Nyqvist tar över som verksamhetsledare för Österbottens Fiskarförbund från och med den första maj.

Nyhetsbild

Den positivaste Karlebybon och bästa betjäningen sökes

KARLEBY I fjol var det Tiina Ruotsalo och Karleby Pride som tilldelades utmärkelsen Årets positivaste Karlebybo. Nu är det dags att rösta igen.

Nyhetsbild

Våren är kommen – båtfixarna i farten

JAKOBSTAD Det fina påskvädret har gjort att entusiastiska båtägare finslipar på sista underhållningen för att vara förberedda på den stundande sjösättningen.

Nyhetsbild

Restaurangen blev succé direkt – engelsmannen Chris Lane trivs i Yxpila

KARLEBY Det var kärleken som förde engelsmannen Chris Lane, 45, till Yxpila. Kärleken till italiensk mat fick honom att öppna restaurang.

Nyhetsbild

Jimi vill rädda Notre-Dames orgel – ordnar välgörenhetskonsert i Vasa

VASA Arbetet som organist har fört Jimi Järvinen från Vasa via Madrid till Strasbourg, där han nu bor. Han har spelat orgel i Notre-Dame, och nu vill han stöda renoveringen efter branden.

Nyhetsbild

B-G Åstrand: Församlingen i Jakobstad har fostrat mig

JAKOBSTAD Bo-Göran Åstrand vill bidra med fältkännedom i biskopskollegiet. Han har nästan trettio års erfarenhet av församlingsarbete.  Den nära kontakten med församlingsmedlemmarna är det han kommer att sakna mest.

Nyhetsbild

Kim's Comics: Humorgruppen i Helsingfors

En österbottnisk trio uppträder snart i huvudstaden.

Nyhetsbild

Gunilla Kvist sätter punkt efter 44 år i förvaltningens tjänst

NYKARLEBY Hon var bara 19 år då hon sökte och fick tjänsten som temporärt kanslibiträde på Nykarleby stad. Nu, 44 år senare, går byråsekreterare Gunilla Kvist i pension.

Nyhetsbild

Man behöver inte vara utbildad för att möta barn i sorg, bara man kan lyssna

JAKOBSTAD Som vuxen kan man känna sig osäker på hur man ska bemöta ett barn som drabbats av sorg eller en kris. Risken finns att man inte vågar säga någonting alls.

Nyhetsbild

Att måla ger livsglädje

JAKOBSTAD En gång i veckan träffas cirka tio kvinnor som målar tillsammans. De flesta har bara hållit på några år. Nu ställer de ut sina alster på biblioteket i Jakobstad.

Nyhetsbild

Kim's Comics: Om man inte röstar får man inte klaga

Efter valdag kommer klagodag.

Nyhetsbild

Jajamen, det blir glass på Kittholmen i sommar

1

JAKOBSTAD Företaget Jajamen har ansökt om att få sälja glass på Kittholmens badstrand i sommar. Bakom företagasnamnet finns en känd aktör i branschen, nämligen Maj Boström.

Nyhetsbild

1500 unga i regionen får rösta för första gången: "Enklare köra bil än välja parti"

1

PEDERSÖRE I riksdagsvalet får 1556 unga i regionen rösta för första gången. Den kandidat som får unga uppjagade från sofflocket har mycket att vinna.

Nyhetsbild

Glädjefylld modeshow i Chydenia – "Alla är värda att få känna sig som stjärnor"

KARLEBY Det var fart och fläkt och glada miner då specialelever från Mellersta Österbottens folkhögskola bjöd på modeshow på Pukumies i Chydenia.