Lokalt

Människor

Nyhetsbild

Gabriele från Italien ska bli polis: "Vill visa finländare att alla utlänningar inte är lika"

KRONOBY Han flyttade från Sicilien till Mariehamn. Nu har Gabriele Tasco bott i Finland i sex år och har fått en studieplats på polishögskolan i Tammerfors – en dröm han haft sedan 14 års ålder.

Nyhetsbild

Benitas och Jonathans son har autism: "Neo kommer alltid att vara speciell"

Benita och Jonathan Stenlund från Vasa vill öka medvetenheten kring diagnosen autism. Benita har startat Instagramkontot Händerna fulla för att dela med sig av deras historia. – Eftersom vi vet hur det är att leva med ett barn som har autism så är det vi som behöver sprida informationen.

Nyhetsbild

Lan kom till Jakobstad från Vietnam 1993: "Vi visste ingenting om Finland"

JAKOBSTAD När Lan Nguyen var 34 år flyttade hon från Vietnam till Jakobstad. I 26 år har hon jobbat på Korv-Görans fabrik men nu stundar pensionstiden. – Nu kan jag göra precis vad jag vill.

Nyhetsbild

Sixten Kasslin firar 50 år på OSTP – "Jag är ju nästkändast i Jakobstad"

JAKOBSTAD Från 16-åring springpojke till 66-åring industrivakt. Den 7 augusti är det 50 år sedan Sixten Kasslin började jobba på OSTP, tidigare Jaro, och han har aldrig tänkt tanken att byta arbetsplats.

Nyhetsbild

Iris minns vaknätter utan slut – men har alltid varit på rätt plats

NYKARLEBY Iris Mannil bytte en äventyrlig tillvaro mot familjeliv i Nykarleby, och hon har aldrig ångrat sig. Men ibland har det varit tufft att parera mellan sömnbristen, rollen som bonusförälder och kraven utifrån.

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

VIDEO: Ett hopp blev vägen till frihet för Ahmed: "När jag gör min parkour glömmer jag allt"

Som barn tränade Ahmed Matar parkour på en begravningsplats i Gaza. Nu står han på Dramatens scen – hoppar, voltar och flyger för frihet.

Nyhetsbild

Han går 1500 kilometer från Nourgam till Hangö – en kampanj för sjukhusclowner

KARLEBY Niko Puumalainen har precis gått 900 kilometer från Nourgam till Karleby. Snart fortsätter vandringen till målet Hangö.

Nyhetsbild

Bageriet var minuter från en storbrand: "Vi har haft tur – men helst skulle jag ändå ha hoppat över den här upplevelsen"

Kotileipomo Hämäläinen har bakat i 96 år. Men en gnista i elcentralen var nära att förstöra allt. Det handlade om minuter, säger Jukka Hämäläinen, fjärde generationen.

Nyhetsbild

Fullt på flera österbottniska flyktingmottagningar: "Ungefär tio familjer har åkt men kommit tillbaka"

Ukrainska flyktingar som kommer till Österbotten behöver fortfarande hjälp, men inte i lika stor skala som tidigare.

Nyhetsbild

Posten slarvade bort Jannes Elvisfoton från USA – sedan fick han en ursäkt av Matthew från Kanada

Här är berättelsen om hur Elvis Presley förenar människor och om medkänsla och godhet som berörde Janne Smeds i Maxmo på ett osannolikt och förunderligt vis.

Nyhetsbild

Tidigare museichef Pekka Toivanen har avlidit

JAKOBSTAD

Nyhetsbild

Daniel från Sverige cyklade från Haparanda till Malax – "Som att besöka en helig plats"

MALAX En Youtubekanal med klipp från österbottnisk lokal-TV fick Daniel att cykla från Haparanda till Malax.

Nyhetsbild

Föreningen Fristaden har sikte på en ungdomslokal i Jakobstad – men resurser behövs

JAKOBSTAD "Vi vill skapa ett ställe där unga känner att de kan vara sig själva", säger Fristadens ordförande Linda Backlund.

Nyhetsbild

Jennifer tänkte inte bli mamma – sen kom Alice

JAKOBSTAD Jennifer Enlund i Sandsund är delägare i familjeföretaget Larsmo ullförädling och tar med sin dotter överallt, också till jobbet. Hennes historia om moderskap är så som hon tror att mångas är: inte så komplicerad.

Nyhetsbild

Sista dagen att rösta på Årets österbottning – vem tycker du förtjänar utmärkelsen?

Uppdaterad. Röstningen för Årets österbottning 2022 har nu stängt. Här hittar du information om kandidaterna.

Nyhetsbild

"Allt behöver inte vara så perfekt" – det började som en hobby men i dag följer 40 000 Marias sminkvideor

KARLEBY Sedan 2020 har Maria Kalliokoski 31 år, gjort sminkrelaterade videor på Tiktok under namnet iammariaalexandra. Idag har hon nästan 40 000 följare på appen.

Nyhetsbild

VIDEO: VBL testar de populäraste attraktionerna vid nöjesparken Powerpark

Powerpark i Alahärmä bjuder på många spännande åk- och nöjesattraktioner för både stora och små. Vbl fick chansen att testa några av de mest omtyckta åkturerna enligt besökarna.

Nyhetsbild

Powerpark lockar rikssvenska besökare: "Det är kortare resa hit än till nöjesparkerna i Sverige"

Powerpark lockar både stora och små besökare från hela landet. I år har nöjesparken även haft ett stort antal besökare från Sverige. "Powerpark ligger bra beläget", säger vd:n Mikko Kiviluoma.

Nyhetsbild

Therese tog sig från Jakobstad till Tokyo – "Mitt liv i Japan har bara börjat"

JAKOBSTAD Den 12 juli står familjen Wik förväntansfulla på Jakobstad-Pedersöre tågstation. Klockan 12.08 anländer en trött men glad Therese som mottas med kramar.

Nyhetsbild

Här tävlas det i avancerad flygning – Kronoby bas för nordiskt mästerskap

KRONOBY En vecka med avancerad flygning i Kronoby. Tävlingarna inleds på onsdag med de flesta i landet som räknas inom sporten på plats.

Nyhetsbild

"Det viktigaste är att ha rätt inställning" – Emma och Jonas tågluffade med sina tre barn

11-årige Felix, 8-årige Victor och 5-åriga Maja har tillsammans med mamma Emma och pappa Jonas tillbringat tre veckor av sommaren med att tågluffa i Europa.

Nyhetsbild

Peniel från Elfenbenskusten slungar honung i Purmo – "Jag gillar allt i Finland"

PEDERSÖRE Peniel Assiri, 20, kommer från Elfenbenskusten och studerar agronomi i Frankrike. Han var på jakt efter en praktikplats och vände sig till sökmotorerna på webben. Där hittade han Marcs gård i Purmo.

Nyhetsbild

Schweizisk expedition har seglat till Vexala – "Vi gillar verkligen äventyr"

NYKARLEBY De flesta har säker hört tungvrickaren: ”Sju sjösjuka sjömän sjönk med skeppet Shanghai." Om man vill sätta en lokal och sann tvist på den kan man istället ta till: "Fem solbrända schweizare seglar till Tisskärssand."

Nyhetsbild

Jobbet och livet flyter ihop för kostymören och skräddaren Phia – "Jag har aldrig känt att jag har passat in i Jakobstad"

JAKOBSTAD Scenkläder har alltid varit Phia Hokkanens passion. Men i lilla Jakobstad går sådana drömmar sällan att uppfylla. I Stockholm är det däremot möjligt.

Nyhetsbild

Folkhälsans simskola flyttar till Fäboda – "Varit tufft att få till stånd en ordentlig simskola"

JAKOBSTAD På grund av de förhöjda e-colibakterierna vid Kittholmens badstrand tvingas Folkhälsan i Jakobstad att omlokalisera sin simskola.

Nyhetsbild

Elina från Vasa höll anförande i FN:s råd för mänskliga rättigheter: "Vi försökte sätta press på Ryssland"

Elina Viitasaari reste till Genève för att tala om sexuellt våld mot kvinnor i Ukraina inför FN:s råd för mänskliga rättigheter. – Krig påverkar olika kön på olika sätt. Man måste se dessa skillnader och ta dem i beaktande i arbetet under och efter kriget.

Nyhetsbild

Yvonne från Lappfjärd hjälper ukrainska husdjur att återförenas med sina ägare – snart ska hon hjälpa sårade barn och soldater

KRISTINESTAD När Yvonne Ojaniemi åkte från Ukraina tidigare i sommar hade hon hundar, katter och chinchillor med sig. De har nu fått nya hem i Finland eller återförenats med sina ägare som flytt kriget.

Nyhetsbild

Vasaforskaren Carlos Diaz Ruiz: Det går att faktagranska nyhetsartiklar men inte personliga åsikter

VASA Carlos Diaz Ruiz vill öka förståelsen för hur desinformation sprids via sociala medier. Folk internaliserar desinformationen och formar en identitet kring den, säger han.

Nyhetsbild

Sonens sjukdom drev Nina Brännkärr-Friberg till hjälparbete: "Bara att kavla upp ärmarna"

Genom Project Liv vill Nina Brännkärr-Friberg glädja långtidssjuka barn och deras familjer. Hon är nominerad till Årets österbottning.

Nyhetsbild

Christians passion är kaffe, men han dricker det som bjuds: "Till och med snabbkaffe hos pappa"

Han har druckit lyxkaffe som bajsats ut av mårddjur, men tycker det är helt okej om han blir bjuden på ljusrostat. Christian Ekblad är kaffeälskare ut i fingerspetsarna.

Nyhetsbild

Raymond Wesander har lockat turister till Österbotten i tiotals år: "Vi får alla vara stolta över våra hemtrakter"

Med ett glatt humör och bred kunskap om Österbottens alla pärlor sprider Raymond Wesander "turismens glädjebudskap". Han är finalist i Årets österbottning.

Nyhetsbild

Marianne Tast från Nedervetil var volontär i Etiopien – de flesta papporna hade lämnat familjerna

Marianne Tast bestämde sig för att bli volontär efter att hon gått i pension. Som volontär har Marianne besökt Botswana, Nigeria och senast Etiopien.

Nyhetsbild

Rasmus Isomaa om jobbet i ätstörningsvården: "Utmaningarna tar inte slut"

Rasmus Isomaa sporras av utmaningarna och resultaten han ser i ätstörningsvården. Han är finalist i tävlingen Årets österbottning.

Nyhetsbild

Inna och Annette ger tips till föräldrar: "Tänk inte att barnet är i en fas"

Inna Cederberg och mamma Annette Kronholm säger att det är viktigt att hbtq-föräldrar inte tänker att barnet befinner sig i en fas som går över.

Nyhetsbild

Joni Mäki om livet på skidor och bakom kameran: "Jag försöker leva i nuet"

Skidåkaren Joni Mäki från Vasa tog OS-silver i Peking i februari och fick hemmapubliken att jubla. Han är finalist i Årets österbottning.

Nyhetsbild

Historik om Terjärv har sålt bra i Sverige – författaren Jan Ole: "Det är något som drar hitåt"

KRONOBY En tidigare SO-lärare i Sverige har gett ut en bok med lokalhistorisk förankring i Terjärv. Hur det gick till? Jan Ole Björkbacka, mannen bakom boken, har svaren.

Nyhetsbild

Maria och Jacob har tagit kaffenörderiet till en ny nivå – beställde 60 kilogram kaffebönor från Kenya

En popcornsmaskin blev startskottet för Jacob Hjortmans och Maria Åsviks kaffenörderi. Nu rostar de sitt eget kaffe och kokar det med stor passion.

Nyhetsbild

"Vi är osynliga i Österbotten" – Regnbågsallians ordnar paneldebatt och efterlyser barkvällar

Ida Rebers och Ludwig Sandbacka säger att många hbtqia+-personer i Österbotten är svältfödda på samtal och gemenskap.

Nyhetsbild

Studentklass i Karleby firade 70-årsjubileum – "Känns som att man blir ung igen när man träffas"

KARLEBY Studentklassen 1952 från Gamlakarleby svenska samlyceum firade på onsdagen sitt 70-årsjubileum vid restaurang Wanha Elba.

Nyhetsbild

Katarina Heikius om österbottningarnas vilja att hjälpa Ukraina: "Det är rörande att se"

Genom gruppen "Vörånejden – tillsammans för Ukraina" har Katarina Heikius hjälpt österbottningar att hjälpa ukrainare. Hon är nominerad till Årets österbottning.

Nyhetsbild

Lilians mamma och syster insjuknade i alzheimer – vill ge anhöriga till demenssjuka mer att säga till om

Hur länge ska en demenssjuk få bestämma? Det är en central fråga i Lilian Sjölunds senaste bok. Omsorgen gav ingen vårdplats till systern, som varken kunde tala eller skriva då hon ville bo hemma.

Nyhetsbild

Nu är Bojan hemma – här för gott efter 49 år i Australien

NYKARLEBY – Det är här jag vill leva resten av mitt liv, säger Bojan Hellund och blickar ut över vattnet vid sin sommarstuga som ligger några stenkast från fiskehamnen i Vexala.

Nyhetsbild

Nilla Kjellsdotter har tagit Österbotten till deckarnas mörka värld: "Man ska göra det man tror på"

Tvivlet om att lyckas som författare gav vika tack vare barnen. Nilla Kjellsdotter skriver om mord i Österbotten och är finalist i tävligen Årets österbottning.

Nyhetsbild

Dags att utse Årets österbottning – här är finalisterna

Sex österbottningar har nominerats och nu är det upp till er att rösta på den ni tycker förtjänar titeln Årets österbottning 2022.

Nyhetsbild

Österbottniska Agnes Granroth i Ukraina: "Folk har tvingats sälja sina skor"

Agnes Granroth, med rötterna i Vasa, jobbar för en biståndsorganisation i Ukraina. Det hörs bomblarm några gånger i veckan, säger hon.

Nyhetsbild

Olena i Nykarleby är orolig för sin son – kämpar för att få hem honom från Ukraina

NYKARLEBY Olena Chynharova är 47 år gammal och bor i vanliga fall i Nykarleby med sina två barn, Eva 5 år och Kirill 23 år. Just nu ser boendekonstellationen lite annorlunda ut.

Nyhetsbild

Maria i Närpes virkar mat och har över 20 000 följare på Instagram – "Grönsaker är lättast att virka"

När Maria Skog startade ett Instagramkonto för sina handarbetsprojekt kunde hon inte föreställa sig att få 20 000 följare. Drygt fem år senare är det verklighet. Alla följare är dessutom snälla.

Nyhetsbild

På Engsgården får djuren tiden att stanna – Nykarleby får ny besöksgård

NYKARLEBY Husdjur har alltid funnits i Iina Mäkipeltos och Jonas Engs liv. Under tiden de bodde i ett hus i stadskärnan fanns dock inte rum för mer än hönor, kaniner, en hund och två katter.

Nyhetsbild

Stuntmannen Otto från Munsala faller huvudstupa på jobbet – "Man hinner inte tänka så mycket"

Har du haft en tuff dag? Under en vanlig dag på jobbet trillar Otto Nyholm ner i hästvagnar, blir skjuten och faller tolv meter rakt ner i marken.

Nyhetsbild

Uno, 95, är äldst på Facebook i hembyn – minns dödsskjutningen i Lotlax ungdomslokal

VÖRÅ – Det är bra att vi har varandra, säger Uno Brors till sin fru Maj-Britt. Han har levt ett långt och lyckligt liv, men har också upplevt sorger. En av dem inträffade i Lotlax ungdomslokal i september 1944.