Lokalt

Människor

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Sömnlösa nätter för grafikern Elina Warsta: "Jag har gråtit och skrattat"

KARLEBY Det har varit turbulenta dygn för Elina Warsta, grafikern bakom den ökända Kuk-kula-bilden. Men efter ett par sömnlösa nätter känner hon nu att det värsta är över.

Nyhetsbild

Sofia från Kronoby: "Lucia viktigare än någonsin i år"

I år är lucias uppgift att sprida ljus och hopp viktigare än någonsin, säger Sofia Bäck som kandiderar för att bli Finlands Lucia 2020.

Nyhetsbild

Vöråbördiga Christina upplever Storbritanniens andra nedstängning: "Folk börjar tröttna"

Österbottningen Christina Skott jobbar på Cambridge University i Storbritannien. Hon är missnöjd med regeringens oklara regler gällande nedstängningen som pågår fram tills december.

Nyhetsbild

Vöråbon Emils vardag i Frankrike präglas av begränsningar – måste fylla i blankett innan han lämnar hemmet

För familjen Sandberg går 2020 till historien som året då de var mycket inomhus. I det nedstängda samhället längs den franska kusten råder det både utegångsförbud och begränsning på hur länge man får vara utomhus.

Nyhetsbild

I Nedervetil var coronan väntad – Terjärvborna lyser upp mörkret

KRONOBY I slutet av veckan blev det klart att coronaläget i Kronoby kommun förändrats till det sämre. I Kronoby, Nedervetil och Terjärv är läget så normalt det blir just nu.

Nyhetsbild

Benita vill inte hindras av sina synproblem – handarbetar och lyssnar på ljudböcker

KRONOBY Hur kan du sticka, sy och väva? frågar folk av Benita Kivimäki. Hennes syn är kraftigt nedsatt, men med stort tålamod har hon envist fortsatt med sina kära hobbies.

Nyhetsbild

Pandemin bommar igen samhället i Belgien: "Finländarna litar mer på myndigheterna jämfört med belgarna"

Österbottningen Agnes Granroth bor i Bryssel där det råder utegångsförbud och munskyddstvång. Ett hårt drabbat Belgien har nyligen gått in för en ny nedstängning av samhället.

Nyhetsbild

Man måste vara flexibel för att överleva säger kaféägare

JAKOBSTAD Långa arbetsdagar och flexibla lösningar har blivit en del av vardagen för kaféägaren Roger Snellman. Han vet att saker kan ändra snabbt och är beredd att reagera när det behövs.

Nyhetsbild

Samarbete mot psykisk ohälsa – "Viktigt att man vågar söka hjälp"

KARLEBY Det finns ännu fler än vanligt som mår dåligt i samhället just. Tröskeln för att söka hjälp kan ibland kännas hög, men det behöver den inte vara. Inte heller på svenska.

Nyhetsbild

Gymnasisternas konst fick beröm: "Imponerande konstverk"

JAKOBSTAD Fjorton gymnasister har gått kursen Gymnasiediplom i bildkonst. Deras konstverk är från och med nu på utställning i gymnasiet.

Nyhetsbild

Lottovinnaren i Kaustby: "Först tappade jag andan, sedan kom tårarna"

KAUSTBY Den Kaustbybo som vann den sjätte största lottovinsten någonsin på 14 miljoner euro i lördags hade tippat de sju rätta siffrorna på veikkaus på webben.

Nyhetsbild

Ulf och Cecilia ställer barnen två frågor efter varje skoldag – "Viktigt att mamma och pappa är intresserade"

Hos familjen Hildén är den gemensamma middagen helig. Det är ofta enda gången på dagen som familjen hinner se varandra.

Nyhetsbild

Österbottningar i USA efter valet – Maria från Jakobstad: En otrolig lättnad

Maria Zink känner en enorm lättnad över att Joe Biden valts till USA:s nya president. Men hon befarar att det blir dramatiska månader fram till installationen i januari. Tufft blir det också för Biden att vända USA på rätt köl igen.

Nyhetsbild

I Thailand hittade Tom sin fru och dotter: "Min dröm blev verklighet"

Tom Åström ville hitta en fru och bli pappa. I Thailand uppfyllde Pantipa och Jessie båda drömmarna på en gång.

Nyhetsbild

Jeppisfödd ingenjör ger väskan en egen plats

JAKOBSTAD Handväskor är för vackra för att gömmas undan. Den förtjänar en egen plats att vila på, säger formgivaren Emelie Lundmark som är uppvuxen i Jakobstad och numera bosatt i Örnsköldsvik.

Nyhetsbild

Fredrik Sundell får medalj för sitt engagemang: En viktig grundpelare är samarbete

Gerby skolas rektor Fredrik Sundell var både glad och stolt då han fått ta emot Folktingets förtjänstmedalj på svenska dagen.

Nyhetsbild

På scenen behövde han inte skämmas för sin dialekt – "Jag kunde ingen annan svenska"

KARLEBY De flesta Karlebysvenskar känner till Bernhard Kiviniemi. Han har varit med i 37 av KUF:s nyårsrevyer. Det blev den miljö där han vågade prata sitt eget språk.

Nyhetsbild

Thuy guidar inflyttare i Närpes – prisbelönas för sitt arbete

NÄRPES De flesta som anländer till Närpes som invandrad arbetskraft kommer från Vietnam. Här möts de av Thuy Dieu Luu som guidar dem i det nya samhället.

Nyhetsbild

Debbie höjer en skål för Biden – men egentligen mot Trump

Debbie Forsman i Molpe har champagnen i beredskap. Korken flyger av på fredag om det är klart Joe Biden blir USA:s nya president. Egentligen höjer hon glaset för att Donald Trump förlorar.

Nyhetsbild

Terapeuter: Då färre samlas kan kvaliteten på umgänget bli högre

Coronaepidemin tvingar oss att sänka kraven inför högtiderna, acceptera det halvfärdiga och ta vara på de sätt att umgås som vi har kvar. Det säger familjerådgivaren Jan-Erik Nyberg och terapeuten Maria Sundgren-Lillqvist i Jakobstad.

Nyhetsbild

Lärare fick symtomfri corona – sammanföll väl med preventiva åtgärder

PEDERSÖRE I början av oktober inför Pedersöreskolorna munskydd. Samma dag gick Sursikläraren Carl-Wilhelm Stenman till jobbet – ovetandes om sin färska coronasmitta.

Nyhetsbild

Peter Backa: Pandemin kan vara landsbygdens chans

På drygt ett halvt år har coronapandemin fått till stånd det som Peter Backa och andra landsbygdsutvecklare pratat om hur länge som helst – distansarbete.

Nyhetsbild

Från marktäkt till skattjakt – Sonja Sundqvist-Pellinen i pension efter långt arbetsliv

PEDERSÖRE Det tog ett tag innan Sonja Sundqvist-Pellinen hittade ett tillräckligt utmanande jobb. Efter nästan tjugo år som miljövårdssekreterare i Pedersöre går hon i pension.

Nyhetsbild

Sjukhusprästen Catharina: "Andra har burit på samma tankar och ångest"

JAKOBSTAD Catharina Englund ser rädslor hon möter i sin vardag i stor skala ute i samhället just nu. Coronatiden har gjort fler medvetna om att livet och döden sällan kan kontrolleras.

Nyhetsbild

Vattenvården viktig för årets skogsentreprenör

KRONOBY Över 28 000 timmar har Karl-Gustav Lindh tillbringat i sin grävmaskin av årsmodell 1997. Förutom de timmarna har maskinen också fått mycket kärlek, säger han och skrattar gott.

Nyhetsbild

Mest positivt men även kritik mot nya varumärket

Karleby Varumärket är betydligt bättre än de tidigare förslagen. Det omdömet tycks många Karlebybor dela. Men alla är inte imponerade.

Nyhetsbild

Stress ofta orsaken till spända käkar – käkmassören Anders har många unga klienter

MÅ BRA I CORONATIDER En del har långvarig huvudvärk och andra gnisslar tänder på natten. Problem med spända käkar ger en rad olika symptom. Käkmassage kan råda bot på problemen.

Nyhetsbild

Stig äger hundratals motorer av olika slag: "Tanken är att jag ska utvidga museet"

Jag har kanske varit lite omöjlig med alla motorer, men jag tycker om det här, säger Stig Granskog. Flera av båtmotorerna på hans museum är i utmärkt skick trots hög ålder.

Nyhetsbild

82-åriga Allan Blom har startat Youtubekanal – "Att på två dygn få över 600 besökare är ganska hurja"

Seniorer kan också. Det konstaterar Allan Blom som bänkat sig framför videokameran. Det stora intresset för hans Youtubekanal förvånar honom.

Nyhetsbild

Nooras dotter den första 1-åringen med corona i Vasa – "Det har varit otroligt tungt"

VASA Noora Kotamäki från Vasa undrade varför medierna inte skriver om spädbarn med corona. Därför delar hon nu sin berättelse.

Nyhetsbild

Drömdagsfabriken i full gång trots corona

JAKOBSTAD En del resor har fått skjutas fram, men i övrigt förverkligas drömdagarna enligt planen. Och Project Liv fortsätter att växa.

Nyhetsbild

Christina 75 håller modet uppe: "Vår kvinnliga regering vill jag ge tummen upp"

KRONOBY Christina Omars i Kronoby är 75 år och räknas alltså tillhöra riskgruppen. Hon har en fallenhet för att se det ljusa i tillvaron men oroar sig ibland över hur samhället kommer förändras av krisen.

Nyhetsbild

Efter urringade kavajklädseln får Sanna Marin stöd också i Österbotten – "Omänskligt tryck på kvinnor i offentligheten"

En statsminister ska inte behöva utstå kritik för att hon fotograferas i kavaj utan bh eller topp. Därför väljer också kvinnor i Österbotten att klä sig likadant – och föreviga klädseln på bild.

Nyhetsbild

Föräldrar saknar parkverksamheten i södra Larsmo – samlar namn

LARSMO Flera föräldrar har nu undertecknat en namnlista för att försöka få tillbaks både parkverksamhet och familjekafé vid Furuholmens fritidsgård.

Nyhetsbild

Kongoleser hittade lugnet i Esse: "Här kan man sova med fönstret öppet"

PEDERSÖRE För snart ett år sedan kom Leoan Kamba och hans familj till Esse och Finland. Efter att aldrig ha levt på en säker plats ser de nu framemot att bygga sina liv Finland.

Nyhetsbild

Tusentals barn lever i nöd på Lesbos – organisationer vittnar om en svår situation

Nöden bland flyktingarna på Lesbos har aldrig varit så stor tidigare. Vågor hotar slå in över det nya lägret. Samtidigt kommer rapporter om fler båtflyktingar som tvingats ut på havet.

Nyhetsbild

Mörk höst väntar studerande – "Det här pågår åtminstone till nästa sommar"

VASA Coronasituationen blir värre, de sociala kontakterna minskar och kvällarna blir mörkare. Studerande som VBL/ÖT talat med ser inga andra alternativ än att acceptera läget.

Nyhetsbild

Intresset för karting har ökat kraftigt – behov av ny asfalt i Torsviken

JAKOBSTAD Efter flera lugnare år är det plötsligt liv och rörelse på Torsvikens kartingbana. Allt fler barn och unga söker sig till bilsporten igen.

Nyhetsbild

Saaras föräldrar bar henne genom Europa – till en trygghet i Finland

VASA. Saara är bara 7 år men har redan flytt två gånger i sitt liv, först från Syrien och sedan från Turkiet. I Vasa har familjen hittat livet den längtade efter – ett liv utan förtryck.

Nyhetsbild

Efter en olycka och ett sjukdomsbesked hittade Tore Appel sitt fotointresse – "Som en form av terapi"

En fritidssysselsättning som gör livet gott – hobbyfotografen Tore Appel njuter till fullo av att knäppa bilder av naturen.

Nyhetsbild

Fem år har gått sedan Milad flydde men mycket är sig likt: "Flyktingdebatten är fortfarande inflammerad"

På en dag kom nästan lika många asylsökande till Österbotten som det brukar komma på ett år. Flyktingkrisen hösten 2015 skakade om landet – men hur förändrades samhället?

Nyhetsbild

Snabba fakta om flyktingvågen: Så här många kom – och så många fick stanna

Grafiken visar hur stor flyktingvågen egentligen är i Österbotten, varifrån människorna kommer och hur många som inte fått stanna.

Nyhetsbild

Historier om vålnader, spöken och andar lockar – oavsett övertygelse om deras existens

Vare sig spöken finns eller inte så är spökhistorierna en del av samhället. Tjusningen ligger i det gåtfulla och obegripliga, säger Vasas spökexpert Tiina Hautala.

Nyhetsbild

Ali Ibrahim kom till Finland med den stora flyktingvågen – "Allt jag vill är att få leva"

MALAX För fem år sedan kom Ali Ibrahim till Finland för att få svar på frågan om han får bygga upp ett nytt och tryggt liv här. I dag bor han i Malax – och väntar fortfarande på svar.

Nyhetsbild

Naturen är Susannes förråd: "Det gör inget om man misslyckas"

Blommor och växter behöver inte vara färska för att vara vackra. Floristen Susanne Backa-Norrena älskar hortensia som är lika snygg torkad som färsk.