Lokalt

Människor

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Ljus på Idas grav

1

PEDERSÖRE Hon gick med stolen. Det var den lättaste och minsta av våra stolar. Ännu kan jag nästan höra hur stolsbenen möter golvet när hon tar sig fram.

Nyhetsbild

Historien om Västerby samlas mellan två pärmar

LARSMO Som barn var Leif Grankulla ofta hos sin farmor och farfar i Västerby. Nils Nyman är född och uppvuxen där. De har en sak gemensamt: Ett brinnande intresse för att bevara gamla historier om byn.

Nyhetsbild

Undersökningen Min mat: Jämställdheten ökar i de österbottniska köken

Forfarande är det kvinnorna som tillreder maten i de österbottniska hemmen. Men förändringar lurar i de yngre åldersgrupperna. Det visar HSS Medias och Yle Österbottens enkät Min mat.

Nyhetsbild

Så undviker du stress med vardagsmaten – kostvetaren Silvia tipsar

För många är vardagsmaten ett nödvändigt ont, det visar undersökningen Min mat. Kostvetare Silvia Englund tipsar om knep som underlättar matlagningen.

Nyhetsbild

För att fira livet samlar Malin in pengar till förmån för långtidssjuka barn

Under det senaste året har födelsedagsinsamling på Facebook blivit populärare. Fanny Broo hakade på fenomenet, medan 29-åriga Malin Vesterback gick en annan väg.

Nyhetsbild

Hämta paketen snabbt – annars kan det bli förseningar

JAKOBSTAD Black friday-rusningen pågår ännu hos de företag som hanterar postorderpaket. Kirsi Käldström på R-kiosken hoppas att folk ska hämta snabbt.

Nyhetsbild

Martin utvecklar indiespel med fokus på humor: "Allt måste inte vara blodigt allvar"

VASA För att Vasaregionen ska bli ett spelkluster skulle det behövas ett stort spelbolag. Det säger Martin Hanses, som nu är i färd med att utveckla ett eget datorspel – Clam Man.

Nyhetsbild

Mångsysslaren Christian Irjala: "Det är nyttigt att tvingas tänka i nya banor"

JAKOBSTAD Under en paus på Operafestivalen i Nyslott såg Christian Irjala en annons om en mäklarkurs. Han anmälde sig direkt utan att tänka desto mer på det.

Nyhetsbild

Krigsveteranen Karl-Arne, 98, på slottsbalen: Vi dansade många valser

Jakobstadsbon och krigsveteranen Karl-Arne Björk var en av dem som skakade hand med presidenten och dansade kvällen lång på slottsbalen.

Nyhetsbild

Jonas och Markus föll för Camillas fiskinläggningar – fortsätter företagets verksamhet

Camillas Fiskdelikatess lever vidare. Nykarlebyborna Jonas Haglund och Markus Sandvik har köpt företaget och ägnar nu, vid sidan av sina vanliga jobb, mycket tid åt att lägga in strömming.

Nyhetsbild

Gunnel förlorade sina föräldrar under kriget: "Vi krigsänkebarn glöms bort"

Kriget tog familjen ifrån Gunnel Söderman. Hennes pappa dog vid fronten. Några månader senare dog hennes mamma. Gunnel var då åtta år, och föräldralös. Nu berättar hon sin historia.

Nyhetsbild

Anna går på bal i återanvänt – ”Visst är den fin!”

Klänningen i all ära, det var inte det första Anna Kietz tänkte på när inbjudan till slottsbalen damp ner. "Det första var ett hotell och en frissa".

Nyhetsbild

Madelen älskar att baka surdegsbröd – levererar bröden på cykel

JAKOBSTAD Madelen Smedlund bakar surdegsbröd och levererar bröden på cykel till kunderna. Löparlimpan är småbarnsmammans sätt att åter bli stark.

Nyhetsbild

Tage dokumenterade Högnabbas hus och invånare

KRONOBY Tage Skytte har samlat namnen på alla som bott i Högnabba under de senaste sextio åren i en bok. Också de som bor i byn på semestern finns med.

Nyhetsbild

Rösterna tog deras pojke "Peter" – kvar blev sorgen och många frågor för familjen

Peter ville så mycket. Han ville bli något, ville känna sig älskad, men rösterna lät honom inte. Hans familj kämpar med saknaden och frågorna.

Nyhetsbild

Annika Åman är årets Oravaisbo

Annika Åman har utnämnts till årets Oravaisbo. Hon mottar utnämningen för sin kulturgärning för Oravais bland annat genom sitt arbete för Oravais Teater.

Nyhetsbild

Andreas: Jag har dragit min historia minst trettio gånger

Peter är inte den enda som bollats omkring inom vården. VBL och ÖT har pratat med en annan ung man som upplever att han inte fått hjälp när han behövt den.

Gallup: Vad betyder julklappar för dig?

JAKOBSTAD Vi ställde en fråga om julklappar till fyra personer i Jakobstads centrum. Vad betyder det för dig att ge bort en julklapp?

Nyhetsbild

Emilia bjuder in till annorlunda jul – "julen är en högtid som kan exkludera många"

PEDERSÖRE Emilia Jansson öppnar upp sitt hem för de som hamnar utanför när andra firar jul.

Nyhetsbild

Anna-Karin samlar på vinylskivor – "Det är jakten som tilltalar"

MAXMO Anna-Karin Nyman från Maxmo har samlat på vinylskivor i snart sex år. Trots den imponerande samlingen känner hon sig långt ifrån klar.

Nyhetsbild

Hon vill se fler kvinnliga vinylsamlare – "Vinylskivan är en upplevelse"

VASA

Den 29 november firas vinylskivans dag. –Vinylskivorna har egentligen aldrig gått helt ur mode, säger Satu Särkijärvi som äger den enda vinylbutiken i Vasa.

Nyhetsbild

Genomgår du en skilsmässa och vill prata om det? – Svenskspråkig chatt lanseras

En skilsmässa är alltid en kris för familjen. För att hjälpa har Barnavårdsföreningen öppnat en ny chatt på svenska. Förutom att de nu når hela Svenskfinland med tjänsten vill de också bättre nå papporna.

Nyhetsbild

Karl-Arne, 98, ser fram emot presidentbalen: "Det blir väl en svängom"

JAKOBSTAD 98-åriga Karl-Arne Björk i Jakobstad är inbjuden till presidentens bal på självständighetsdagen.

Nyhetsbild

Nada-Nord besökte Lesbos igen: "Det blir bara värre"

JAKOBSTAD I början av november besökte Nada-Nord grekiska flyktinglägret Moria för fjärde gången. Målet var att se till att flyktingarna inte ska behöva frysa i vinter.

Nyhetsbild

Många barn minns kaninens visdomsord – nu går farbror Janne i pension

JAKOBSTAD Farbror Janne och hans kanin är en institution på barnfesterna i Jakobstad. I över 30 år har Janne Sundström lett programmet.

Nyhetsbild

Linnea West: "Man kan vara både gay och polis"

Linnea West har grundat ett nätverk för homosexuella poliser. Eftersom kombinationen inte borde vara något man ens behöver diskutera.

Nyhetsbild

Vasabon Antonio är inbjuden till slottsbalen – "En dröm som blir sann"

VASA Antonio Teca får fira självständighetsdagen med råge. Den 6 december tillbringar han på presidentens slott. – Jag kunde inte tro det först, säger Teca.

Nyhetsbild

För femte året i rad väljs lucia-mommo i Vasa – Flera kandiderar för första gången för att bli lucia

VASA Vid Vamias skönhetssalong Studio Parcos blev lucia-mommokandidaterna i dag sminkade och fick håret fixat inför fotograferingen av årets kandidater. I år har sju kandidater ställt upp.

Nyhetsbild

Byarådet planerar nybygge i Bennäs – och mer

PEDERSÖRE Bennäs byaråd får arrendera området kring Bystugan i Bennäs. Enligt planerna ska områdets byggnader arrangeras om och en ny samlingslokal byggas.

Nyhetsbild

Astras nya chefredaktör om tidskriften – "Den är lite som ett konstverk"

”När jag började ­studera var jobbet som chefredaktör för Astra­ lite av ett drömjobb”, ­säger Vilhelmina­ Öhman från Vasa. Nu är just det jobbet hennes.

Nyhetsbild

Invandrare vill veta mer om hobbyer och språk: "Pålitlig information är jätteviktigt"

JAKOBSTAD Ett invandrarråd kan vara för krävande, men ett nätverk vore bra, konstaterades i en utredning redan 2016. På tisdagen togs det första steget i form av ett möte.

Nyhetsbild

I dag minns vi transpersoner som dött – Seta-ordförande: Läget är ännu dåligt i Finland

VASA Transpersoner löper fortsättningsvis högre risk än andra att mördas, råka ut för våld eller börja må psykiskt dåligt.

Nyhetsbild

Studerande: Mansdagen inte så viktig – men det beror på vad som uppmärksammas

VIDEO I dag uppmärksammas den internationella mansdagen. Man ska inte vara rädd för att diskutera jämställdhet, säger studerande på Korsholms gymnasium.

Nyhetsbild

Har du koll på trenderna? ÖT reder ut begreppen!

JAKOBSTAD

Trender kommer och går, de förändras hela tiden. Under en viss tid kan något vara väldigt inne, men efter en period helt ute. Här är några trender som har varit populära bland barn och ungdomar under den senaste tiden:

 

Nyhetsbild

Ny barnskyddsenhet öppnar i Jakobstad

1

JAKOBSTAD Vid årsskiftet öppnar en ny barnskyddsenhet i Jakobstad. Platsen är klar, även om ägarna ännu inte vill avslöja adressen.

Nyhetsbild

Louise Hoffsten i Nykarleby: ”Man kan inte fly smärta”

NYKARLEBY Louise Hoffsten fick de första symptomen när hon var trettio efter att hon genomgick en skilsmässa som hon upplevde väldigt smärtsam. Hon testade sig och frågade läkaren om ett brustet hjärta kan ge sådana symptom hon hade. Men hon fick ett annat besked av läkaren, hon hade fått den kroniska sjukdomen multipel skleros, MS.

Nyhetsbild

Henrik Othman pensioneras från yrket – men inte från skrivandet

Henrik Othman har gjort allt som man kan göra på en tidning - utom sport. Hans tangentbord har producerat en massa nyhets- och kulturtexter och minst 1 860 ledare.

Nyhetsbild

Skådespelaren Johan Aspelins bastu började plötsligt brinna: "Vi hade tur i oturen"

VASA Huset som brann i Dragnäsbäck på onsdagskvällen tillhör skådespelaren Johan Aspelin och hans familj. De hade tur i oturen. Alla hann ut – även ödlan Gandalf.

Nyhetsbild

Musikterapeut: "Det finns ett stort behov av musikterapi i skolor"

VASA Under studietiden utförde Sol-Britt Häggblom en praktik där hon bland annat arbetade med unga som haft en stroke. Där och då väcktes intresset att arbeta med musikterapi i framtiden.

Nyhetsbild

Upplysta cyklister i Språkbadsskolan

JAKOBSTAD För ett veckor sedan fick någon en ljus idé som har spridit sig främst bland killarna. Cyklar och hjälmar dekoreras med batteridrivna ljusslingor.

Nyhetsbild

Gallup: Varför vill du bli närvårdare?

ÖT:s praoelever Liza Kurzhunova och Emilia Ståhl ställde följande frågor till några av Yrkesakademins närvårdarstuderande:

Varför intresserar närvårdaryrket dig? Var vill du jobba i framtiden?

Nyhetsbild

Kim blev pappa över en natt: "Leah ska känna att hon var värd att behålla"

FARSDAGSINTERVJU Som en omvälvande överraskning kom Leah Selänniemi till världen. Pappa Kim Selänniemi var singel, mitt i studierna och hade inte haft planer på att bilda familj när dottern föddes.

Nyhetsbild

I morgon firas far – med presenter, god mat och umgänge

GALLUP ÖT gick ut på stan i Jakobstad och ställde frågan "Hur firar ni farsdag?".

Nyhetsbild

Tre generationer Hummel jagar älg – Ralf, 90 år, fortfarande träffsäker

KRONOBY Intresset för jakt har en tendens att gå i arv. Så är det också i familjen Hummel i Kronoby där tre generationer deltar i älgjakten.

Nyhetsbild

Språkvårdare: Det finns en fara med att skriva dåligt

1

Språket är en viktig del av vår identitet. Därför blir vi irriterade när det används fel, säger språkvårdaren Charlotta Svenskberg.