;

Lokalt

Människor

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Flyktingkoordinator i Vörå: Hoppas vi får vänfamiljer

VÖRÅ I Vörå börjar allt vara klart för de kongolesiska kvotflyktingarna som kommer om några veckor. Nu fattas bara vänfamiljerna.

Nyhetsbild

Sursik jobbar mot rasism – elever blir vänner på skidor

PEDERSÖRE Bristen på ett gemensamt språk leder lätt till missförstånd. I Sursik skola skapar nyanlända och infödda Pedersörebor vänskapband med gemensamma aktiviteter.

Nyhetsbild

Ex-jämställdhetsminister: "Ingen ger ifrån sig makten frivilligt"

Två steg fram och ett halvt tillbaka. Så beskriver den tidigare ministern Margareta Winberg jämställdhetsarbetet. Hon menar att den största fallgropen för jämställdheten är när familjernas första barn föds.

Nyhetsbild

Hon bor nära drabbade skolan: "Man kan inte gå runt och vara rädd"

JAKOBSTAD Nina Brännkärr-Friberg bor med man och barn en halvtimmes bilväg från Parklandskolan där en ung man dödade 17 personer på onsdagen. Hon säger att det är hemskt det som har hänt, men att hon inte känner sig mer otrygg än förut.

Nyhetsbild

Stjärnor tog farväl av både björk och Topelius

NYKARLEBY Det blev ett kärt avsked i Topeliusgymnasiet där abiturienterna traditionsenligt inledde sin bänkskuddardag med spektakulär show - som sig bör.

Nyhetsbild

Polischef Kari Puolitaival: "Det verkar vara ett bra gäng här"

Tillförordnade polischefen Kari Puolitaival har inga planer på några omvälvningar inom polisinrättningen. Det har varit tillräckligt av sådant den senaste tiden, säger han.

Nyhetsbild

Chefsöverläkaren tog strid för sjukhuset – nu trappar han ner

VASA Auvo Rauhala stod på barrikaden för jouren vid Vasa centralsjukhus, slog hål på regeringens påstådda fakta om sjukhuset och skrev brev till presidenten. Nu tackar han för sig som chefsöverläkare och ser fram emot en lugn pensionärstillvaro med familjen.

Nyhetsbild

Gammal och ung i vänskapligt vintermöte i Rummelbacken

NYKARLEBY Ett vintrigt möte mellan barn från Tomtebo daghem och pensionärer från dagcentret Mimosa hölls i Rummelbacken på vändagen.

Nyhetsbild

Ny förening ska utveckla Gamla hamn

JAKOBSTAD Allt började med ett projekt kring varumärkesbygget för Gamla hamn. De aktiva på området insåg att det behövs ett samarbetsforum. I går grundades en ny förening: Gamla hamn i Jakobstad rf.

Nyhetsbild

En vänskaplig gest gör hela dagen mer värd

Vänskap ska vara en ömsesidig växelverkan fylld av omtanke. De kriterierna listar några goda väninnor mitt i vändagspysslet och kafferepet.

Nyhetsbild

Vandrar tillsammans i ur och skur

JAKOBSTAD Halv åtta varje morgon träffas de och tar promenad. Det har blivit många tusen kilometer under de femton år som de gått tillsammans.

Nyhetsbild

Bergöbacken är friskvård för Lars Hagnäs, 75

PEDERSÖRE Lars Hagnäs mår bra av att hålla slalombacken i Bergö i skick. Om hälsan tillåter siktar 75-åringen dessutom på att skida ännu ett långlopp – på Sydamerikas sydspets.

Nyhetsbild

Två topprankade fårgårdar har blivit en - De här fåren hör till landets bästa

KORSHOLM Det blev något utmanade att driva två fårgårdar på 180 kilometers avstånd från varandra. Så Henrik Ingo och Hannele Ulvo gjorde slag i saken – Hanneles får och hon själv flyttade in hos Henrik.

Nyhetsbild

GALLUP: sommartid eller normaltid - vad vill Vasaborna ha?

VASA EU-parlamentet vill att EU-kommissionen utreder slopandet av sommartid. Men är det verkligen en bra idé? Eller behöver vi sommartiden i dag? Det här svarade Vasaborna:

Nyhetsbild

Jonas frossar hejvilt i fastlagsbullar

JAKOBSTAD I fjol åt Jonas Jåfs 99 fastlagsbullar. Att frossa i fastlagsbullar är ett löfte han håller fast vid från beväringstiden.

Nyhetsbild

Nanna har sett människohandeln på nära håll: "Vem ska man ruska om när ingen tar ansvar?"

DAGSMARK Kvinnan flydde till Kristinestad för att komma undan sin hallick. Två år senare skickades hon tillbaka till samma stad som hon rymt från. För Nanna Rosengård, som jobbat mycket med människohandelsoffer, blev det en vändpunkt.

Nyhetsbild

Stödpersoner efterlyses – kan själva få en vän för livet

Många som har en funktionsnedsättning behöver en stödperson, men det är svårt att hitta dem. Nu söker SAMS, Samarbetsförbundet kring funktionshinder, frivilliga som vill ägna några timmar i månaden åt en medmänniska.

Nyhetsbild

Heléne Nyberg fyller 50 – "det är klart att jag vill fira livet"

JAKOBSTAD Hon är aktuell med en ny skiva, till våren väntar turnéer och konserter. Livet känns ganska bra just nu, säger Heléne Nyberg.

Nyhetsbild

Över 25 000 euro i donationer för knivdådsoffer – "jag känner mig överväldigad"

1

VASA Hassan Zubier skadades för resten av livet i samband med knivdådet i Åbo förra året. Vasabon Sonya Höstmans medkänsla för Zubier och hans familj har samlat in över 25 000 euro i donationer. – Det är en liten gåva från Finland och ett slags tack, säger Höstman.

Nyhetsbild

Jeppobo såg uppskjutningen av Falcon Heavy

NYKARLEBY – Det var en otrolig upplevelse. Det säger Christer Sundell från Jeppo, som nu bor i USA. Han var på plats när Falcon Heavy sköts upp i går kväll finsk tid.

Nyhetsbild

Ny förening för syrier och vänner - vill hjälpa nyanlända

JAKOBSTAD I den nygrundade Syrien-Finland vänskapförening är syftet både att hjälpa syrier till anpassning i det nya hemlandet och samtidigt jobba för att deras kultur och språk hålls levande. I kväll onsdag ordnar de en spelkväll i Jakobstad.

Nyhetsbild

Hjälpmedel gör naturen mer lättillgänglig

JAKOBSTAD Vintertid finns olika hjälpmedel som gör att funktionshindrade kan njuta av vintern ute i naturen. Folkhälsan ordnade en kurs i slutet av förra veckan så att intresserade fick bekanta sig med utrustningen.

Nyhetsbild

Brittisk ex-militär: "Det ryska greppet är starkt"

KARLEBY Ryssland har ett järngrepp om de tidigare kommuniststaterna i Östeuropa. De verkar för att stoppa moderniseringen och ser till att länderna fortfarande är beroende av Moskva. Det hävdar den brittiske före detta officeren Glen Grant, som i två decennier på nära håll följt med hur Ryssland arbetar för att behålla sin makt.

Nyhetsbild

Tero älskar bastu - har badat varje dag i snart tio år

KARLEBY Högst 70 grader varmt och ganska dunkelt. Gärna någon att prata med. Då trivs bastuentusiasten Tero Hannila allra bäst.

Nyhetsbild

Pastor i Betlehem: kristna migrerar från landet

VASA Nihad Salman är pastor i Betlehem och kämpar för att få den kristna minoriteten att stanna i Palestina. Orosmolnen är många: konflikterna, ekonomin och rädsla för IS gör att många kristna lämnar landet.

Nyhetsbild

Servicepeng kunde ge familjer fler alternativ

KARLEBY Kan en kommunal servicepeng locka fler att bli familjedagvårdare, spara pengar åt staden och samtidigt ge föräldrar fler alternativ när barnen fyllt tre? Det hoppas Hanna-Lea Ahlskog, småbarnsmamma och kristdemokrat i Öja, som föreslår att Karleby går in för detta system.

Nyhetsbild

Målet för nya teaterrestaurangen: "Ett kulturcentrum känt i hela Norden"

VASA Vi vill skapa ett kulturcentrum som är känt i hela Norden. Det är vd:n Jura Mikkonens mål när Bock's Corner tar över restaurangverksamheten i teaterhuset efter renoveringen.

Nyhetsbild

150 år av historier på Ernst i teaterhuset

En marskalk, en seriemördare, ryska officerare, tyska handelsresande och teatersällskap. Alla har de vistats på Ernst under de senaste 150 åren. Nu fyller en av Vasas äldsta restauranger jämna år och går en ny framtid till mötes.

Nyhetsbild

Förening stöder blivande flerlingsfamiljer

Alla har sin egen personlighet, sina egna behov, egna styrkor och svagheter. Det kan tyckas självklart, men det är ändå något som måste påpekas när det gäller flerlingar.

Nyhetsbild

Tvillingarna Henrik och Peter: Två olika män som ser likadana ut

VASA Nu, när de har nått pensionsåldern, börjar likheterna åter göra sig påminda. De identiska tvillingarna Peter och Henrik Höglund tror att genetiken ofta styr oss mer än vi anar.

Nyhetsbild

Efterlyses: poliser med utländsk bakgrund

JAKOBSTAD I Finland råder det stor brist på poliser med utländsk bakgrund. Stötesten bland de som söker till polisutbildningen är att de inte klarar det skriftliga språkprovet. Polisen är ändå inte beredd att ändra språkkraven.

Nyhetsbild

Hvidsten: Speciellt när man levt i Kamprads universum

Erik-André Hvidsten som spelade Ingvar Kamprad i pjäsen "Ingvar! – en musikalisk möbelsaga" på Wasa Teater i höstas, sägs att Kamprad var en av de sista stora entreprenörerna.

Nyhetsbild

Ekologisk närmat görs med kärlek

NYKARLEBY Hela veckan har dagis- och skolbarnen i Nykarleby serverats mat som är tillredd av lokala råvaror som i de flesta fall också är ekologiska. För menyn står franska mästerkocken Julien Huéber.

Nyhetsbild

Nu tänker han bli ålänning på riktigt

Få akademiker är så bekanta för en bred allmänhet som professorn i statskunskap Göran Djupsund. I årtionden har han kommenterat olika politiska val i finlandssvensk tv. Nu ska han gå i pension.

Nyhetsbild

Efter hjärtstoppet: Livet är här och nu

PEDERSÖRE Sofia Dahlman var nere i dödsriket och vände på grund av ett plötsligt hjärtstopp. Två vänners insatser på vägkanten köpte henne avgörande tid tills ambulansen hann fram. Nu försöker hon leva i nuet – med en livförsäkring inopererad i bröstkorgen.

Nyhetsbild

Kållbyskola väljer egen president

PEDERSÖRE Miljö, mobbning, skolov och Rysslandsrelationen. Kållby-Heimbacka skolas egna presidentkandidater brinner för många olika frågor.

Nyhetsbild

Dagisbarnen ska äta mera grönt och mindre kött

JAKOBSTAD Det ska bli mera grönt och mindre kött på tallrikarna i daghemmen, något som får positivt bemötande.

Nyhetsbild

Föräldrar: Sälj inte energidrycker till barnen

3

NYKARLEBY Sälj inte energidrycker till barn under 15 år. Den vädjan gör hem- och skolaföreningen i centrum till samtliga köpmän och försäljningsställen i Nykarleby.

Nyhetsbild

De sista varorna från Halpa-Halli i Vörå ges till välgörenhet

VÖRÅ Efter 43 år i Vörå har Halpa-Halli stängt för gott. Stängningen har varit känslosam för både personal och kunder.

Nyhetsbild

Målet: en bättre vardag för sexuella minoriteter i Vasa

Vasa är en av fem pilotstäder som ska jobba för likabehandling och mot diskriminering, bland annat när det gäller sexuella minoriteter. Målet är en bättre vardag för alla, oberoende av kön, säger Marjo Hanna-Jama på Vasa stad.

Nyhetsbild

Ensam i Edsevö en kall natt

4

PEDERSÖRE Kvevlaxbon Tuomas Toivonen somnade på bussen från Åbo. I stället för att kliva av i Vasa hamnade han i Edsevö, mitt i natten. Han blev inte insläppt på hotellet och kände paniken komma.

Nyhetsbild

Tom tog sig ur sitt missbruk - nu vill han hjälpa unga

3

NYKARLEBY Dåligt självförtroende är roten till att Tom Lund gjorde några felaktiga beslut som tonåring – misstag som raserade flera år av hans liv. Nu utbildar han sig för att med sin historia hjälpa ungdomar att undvika samma misstag.

Nyhetsbild

"Namnet Kronoby konstruerat"

KRONOBY Varför heter Kronoby just Kronoby? Och varför ligger kyrkan nere vid ån och inte mera värdigt uppe på Brännbacken? Det här är frågor som ventilerades under en föreläsning i Herberts hus i torsdags.

Nyhetsbild

Hembygdsförening i behov av nya eldsjälar

KARLEBY Karleby Hembygdsförening förvaltar värdefulla byggnader och föremål på Kyrkbacken i Karleby. Men det skulle behövas nya aktiva förmågor för det viktiga arbetet.

Nyhetsbild

Full rulle i innebandy på hjul

VASA Man får en känsla av racerbana när man tittar på innebandymatch med spelare som använder elrullstol. Ibland ser det ut att vara nära att smälla ordentligt – men oftast är det bara en himla fart på plan.