Lokalt

Människor

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Långtidssjuka barn fick vara superhjältar – Birk valde att bli Batman

Nio långtidssjuka barn fick i våras möjlighet att förvandlas till superhjältar. I dag visades deras hjälteporträtt upp för första gången.

Nyhetsbild

Strandis Anders Högberg fyller 50: "Det är en lagsport att driva ett sånt här ställe"

LARSMO Det finns en frihet i att vara företagare, säger Anders Högberg som bland annat driver Strandis i Larsmo. Men han utnyttjar sällan den friheten själv.

Nyhetsbild

Jakobstad utan permanent teknisk direktör i sex år – "En lång undantagstid"

JAKOBSTAD Jakobstad har inte haft en permanent teknisk direktör sedan Heimo Toiviainen slutade 2013, men nu verkar det röra på sig.

Nyhetsbild

Larsmo säger ja till fler flyktingar – vill ha snabbare integrering

LARSMO Larsmo säger ja till att kommunerna i Jakobstadsregionen tar emot hundra flyktingar per år under perioden 2020-2022.

Nyhetsbild

Åsa Björkman lämnar Larsmopolitiken – ersättare tar plats i fullmäktige

LARSMO Åsa Björkman (SFP), har flyttat till Jakobstad och lämnar därför sin plats i Larsmofullmäktige. Björkman har tidigare varit fullmäktigegruppens ordförande.

Nyhetsbild

Guldring hittades på återvinningsstation i Oravais – nu efterlyser man ägaren

Stormossen söker en kvinna i 90-årsåldern med en man vars namn börjar på R. De har hittat hennes guldring.

Nyhetsbild

Nelia Eremenko lämnar tävlingsgymnastiken

JAKOBSTAD Efter 50 år med tävlingsgymnastik känner Nelia Eremenko att hon vill ta det lite lugnare. Men hon har fortfarande kvar många tränaruppdrag.

Nyhetsbild

Linn blev våldtagen som 13-åring – "Han tog ifrån mig rätten till min kropp"

JAKOBSTAD Det tog Linn Nyberg nio år att berätta att hon blivit våldtagen. Under de åren kämpade hon med ätstörning, depression, ångest och panikattacker.

Nyhetsbild

Väncirkel ska hjälpa unga vuxna – finns ett behov

JAKOBSTAD Psykisk ohälsa bland unga vuxna är ett problem som några lokala föreningar vill göra något åt genom en väncirkel i höst. Om några veckor är det utbildningsdag för frivilliga ledare.

Nyhetsbild

Begränsingar något vi alla behöver förhålla oss till

JAKOBSTAD Det finns begränsningar i allt mänskligt liv, även om man saknar funktionsnedsättningar i traditionell mening. Det menar Alaric Mård som bokdebuterar med textsamlingen ”Begränsade är vi allihopa”.

Nyhetsbild

Emmas flyttlass gick från Sibbo till Vasa – blandar gammalt med nytt i inredningen

Att hitta lägenhet då man flyttar hemifrån är inte lätt. Speciellt inte om man flyttar till en annan stad. Emma Udd, 20, flyttade från Sibbo till Vasa för att studera specialpedagogik och för henne gick det relativt bra – hon hittade en liten lägenhet i ett trähus i Vasa som hon just nu inreder.

Nyhetsbild

Migranter står för tillväxten i Nykarleby – familjen Adams-Strid lämnade Stockholm

I Nykarleby har befolkningen under det första halvåret ökat med nästan 40 personer. Familjen Adams-Strid som lämnade Stockholm i juli bidrar med fyra nya Nykarlebybor.

Nyhetsbild

Jakobstad sov medan roskisbacken brann

JAKOBSTAD Medan roskisbacken stod i lågor låg Jakobstadsborna och sov. De flesta fick beskedet om att stänga fönster och ventilation först på morgonen.

Nyhetsbild

Nathalie Aurén fotar mat och delar med sig av sina bästa tips

JAKOBSTAD Solen flödar in genom fönstret i Nathalie Auréns kök. Det är där hon tar de flesta av sina matbilder, helst i dagsljus.

Nyhetsbild

Från lilla Skåne till Manchester Arena och palatset i Dubai – Tobbe Larssons hästintresse växte fram redan i ung ålder

Madonna har bett om audiens hos hans häst. Kungahuset flög honom till Dubai för att fira nyår. För Tobbe Larsson, känd för många från tv-programmet Ponnyakuten, har hästarna öppnat många dörrar.

Nyhetsbild

Maria och Jens är nästan lika flitiga som sina bin – i år producerar deras biodling tre ton honung

KORSHOLM Hösten innebär bråda dagar för alla som äger en biodling. Hemma hos Österåkers i Veikars går den mesta tiden just nu åt till att slunga honung och förbereda bikuporna inför vintern.

Nyhetsbild

Arbetsresan blev inte av – Matias en av dem som evakuerades på flygfältet

VASA Matias Vartio från Korsholm var en av de 50 personer som evakuerades på grund av en väska som misstänktes innehålla sprängmedel på Vasa flygplats.

Nyhetsbild

Björn från Vasa blev omkörd av flyktbilen i Tammerfors: "Det var som i en amerikansk film"

VASA Björn Övergaard med familj hamnade mitt i söndagskvällens dramatiska polisinsats. Flyktbilen i hög fart var bara centimetrar från deras.

Nyhetsbild

Byggde egna datorer i lågstadieåldern – nu ska doktor Hedman jobba på Google

JAKOBSTAD Hans doktorsavhandling handlar om ”viewpoint free photography”, det vill säga hur man skapar virtuella 3D-världar från fotografier. Samma ämne ska han fortsätta utveckla i Los Angeles.

Nyhetsbild

Från Jeppo till North Carolina – Dan och Monica har två hem: "Från ett bibelbälte till ett annat"

Hur är det att bo i en liberal bubbla mitt i det amerikanska bibelbältet? Eller att träffa Barack Obama på jobbet? Och hur känns det när masskjutningar kommer lite väl nära? Paret Isaksson berättar om sitt liv i USA.

Nyhetsbild

Pernilla Sundell har lärt sig att njuta av vardagen

JAKOBSTAD Pernilla Sundell har arbetat mycket med sig själv det senaste året. Hon vill få större tillit till livet, vill våga tro att allt blir bra, att allt ordnar sig.

Nyhetsbild

"Vi väntade på att de skulle avliva oss" – Birger Ingves minns tiden i ryskt fångläger

1944 höll Birger Ingves från Skaftung i pistolen och tänkte skjuta sig. Så hopplöst såg det ut. Nu har han fyllt 100 år och minns tiden i sovjetiskt fångläger.

Nyhetsbild

Ulrica Karp, 50: "Jag hoppas synen på bildning stärks i det här landet"

JUBILAR Ulrica Karp är något av en doldis till direktör för en doldis till samkommun. Men det de åstadkommit de senaste tolv åren syns desto bättre.

Nyhetsbild

Håkan och Birgitta bor vid den sista svenska utposten i Jeppo – pratar aldrig med sina finska grannar i Alahärmä

NYKARLEBY Språkgränsen är fortfarande knivskarp mellan gårdar i Österbotten. Paret Håkan och Birgitta Back i Jeppo bor precis intill en språkvägg.

Nyhetsbild

Var sjätte Närpesbo kommer från ett annat land – Nhung Nguyen öppnade mataffär

Nästan var sjätte Närpesbo kommer från ett annat land. Arbetsinvandringen är kraftig från framför allt Vietnam, Serbien och Ukraina.

Nyhetsbild

Juthbackamarknaden pågår – Bakom succén står hundratals frivilliga

NYKARLEBY Det är fredag och Juthbackamarknaden är i full gång sedan tidig morgon. Under förmiddagen vimlar mängder av besökare runt och fyndar. För att allt ska löpa krävs flera hundra personers talkoinsatser.

Nyhetsbild

Pedersöre ett steg närmare att bli Barnvänlig kommun

PEDERSÖRE Som ett svar på Johanna Holmängs (SFP) motion från i fjol beslöt kommunstyrelsen i måndags att gå in för att Pedersöre blir en barnvänlig kommun enligt Unicefs modell.

Nyhetsbild

Inofficiella platser samlas på sajt – "Att Jakobstad förändras kontinuerligt märks tydligt"

JAKOBSTAD Netti, Hallelujagårdarna, Brankis och Rapakanalen. Nu finns närmare 50 inofficiella namn från Jakobstad samlade.

Nyhetsbild

Hjärninfarkten förändrade Kaj Kunnas värderingar

En hjärninfarkt förändrade sportjournalisten Kaj Kunnas liv för några år sedan. Det kunde ha gått väldigt illa, men nu är han på banan igen som programvärd, konferencier och guide.

Nyhetsbild

DNA-test och ödet förde småkusinerna till varandra

NYKARLEBY Efter ett livslångt letande fann amerikanen Marlene Mitchell till sist sin lilla släkt i Österbotten.

Nyhetsbild

Ann-Sofi Backgren vill förändra synen på jobb: "Annars är landsbygden förlorad"

1

KORSNÄS Hon är i många avseenden en banbrytare som vill stå utanför normgränserna. Ann-Sofi Backgren är en upptäckare som är redo att ta risker, även om utgången är osäker.

Nyhetsbild

Elli Flén börjar arbeta för svensk pr-byrå som vill etablera sig i Finland

NYKARLEBY Pr-byrån Westander etablerar sig i Finland. Deras första steg är att anställa Elli Flén.

Nyhetsbild

Petalax hjärta slutade inte endast pumpa bensin – många män saknar samvaron på den nedbrunna bensinstationen

PETALAX Den 15 juli förstördes restaurangdelen av Petalaxbarin i en brand. Tillsammans med restaurangen brann också den givna mötesplatsen upp. Forskare intygar betydelsen av en sådan plats för mäns vänskapsrelationer.

Nyhetsbild

"Gambägåln" äras med minnesmärke

Som en del av Nykarlebyveckan kommer ett minnesmärke att avtäckas vid Gammelgården i Socklot för att hedra de personer som bott på den historiska platsen.

Nyhetsbild

Skatila FBK är alltid redo att rycka ut – "Ett intressant och meningsfullt arbete"

LIV I ÖSTERBOTTEN En torr juli månad ledde till mark- och skogsbränder på olika håll i Österbotten. Det är endast Korsholm som har klarat sig undan med mindre bränder än övriga områden. Brandkårerna är dock beredda.

Nyhetsbild

Nya lokaler invigs i Zachariasskolan –" Elever och lärare kan skapa en bättre gemenskap"

Nykarleby I Nykarleby välkomnades skolstarten med en invigning av skolans nybyggda lokaler. Både lärarna och eleverna är nöjda med de nya lokalerna.

Nyhetsbild

Joel letar skatter på fritiden: Har hittat allt från vikingasilver till guldgubbar

KARLEBY Med metalldetektor i höger hand och pinpointer i vänster letar Joel Jokelainen efter guldmynt och vikingalämningar. Oftast är det ändå skräp som får maskinen att pipa till.

Nyhetsbild

Ung företagsamhet väcker Vexala till liv – Barnens pop-up café gör succé

NYKARLEBY 12-åringarna Tilda och Tinja från Vexala ville ha något att göra under sommaren. Med hjälp av sina familjer öppnade de ett pop-up café vid bybutiken.

Nyhetsbild

Byn vid "Österbottens pärla" – Terjärv definieras av sin Heimsjö

KRONOBY Terjärv är verkligen byn vid sjön. Heimsjön är en av Österbottens 2862 sjöar, men för Terjärvborna som bor längs dess strand är den mycket mer än så.

Nyhetsbild

Pop-up chatt ordnas för barn och ungdomar – "en chans att dela sina tankar kring skolstarten och vardagen"

Nästa vecka börjar skolorna igen. Från den 12 till 16 augusti kan barn och ungdomar dela sina tankar och upplevelser öppet i en anonym pop-up chatt.

Nyhetsbild

Laila Saleh jobbar med biståndsarbete i Thailand – "Inga planer på att flytta tillbaka till Finland"

JAKOBSTAD Från lilla Jakobstad till storstaden Chiang Mai. Laila berättar om sitt jobb i Thailand och sina resor runt om i världen.

Nyhetsbild

Man från Kina och Rathan från Indien valde Vasa: "Ni borde lära känna oss på riktigt"

VASA För Man Yang och Rahtan Alagirisamy var Vasa ingen självklarhet. Men de valde att stanna efter grundstudierna, och de trivs.

Nyhetsbild

Sagolik konstutställning – som inspiration dikter, dotter och klimataktivism

Under tre veckor kan man titta på färgglada sagofigurer, blommor och djur vid Kankuri i Karleby.

Nyhetsbild

Brödköerna blir allt längre – på sommaren köar även barn

Behovet av mathjälp växer i Vasa med omnejd. Mathjälp Vasa uppskattar att de hjälper cirka 650 personer varje vecka. Föreningen har noterat att nöden växer bland barnfamiljer på sommaren.

Nyhetsbild

Nu satsar Mats-Erik på de egna barnen som "papager"

KRONOBY Mats-Erik Käld gjorde sig tidigare känd som fotbollstränare. I dag är han mera känd som pappa och han tar sig an uppdraget som "papager" med samma passion som för fotbollen.