Lokalt

Människor

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Familjen Wikström byggde en borg av is – "Ett intressant material att arbeta med"

JAKOBSTAD Över tvåhundra mjölkkartonger har använts som formar till byggklossarna. Nu är familjen Wikströms gnistrande borg nästan färdig.

Nyhetsbild

Tuff start blev mardröm på grund av salmonella – "Restaurangen tömdes direkt"

KARLEBY Vi hade otur, helt enkelt. Men salmonellan berodde inte på vårt agerande, säger krögaren Mikko Essel på restaurang Sigrids i Karleby.

Nyhetsbild

Linda på sitt livs äventyr under coronahösten – "Jag fick tänja på mina gränser"

KARLEBY Kajakpaddling, grottkrypande och vandringar i ett vidunderligt landskap blev verklighet för Linda Lassila när hon mitt i coronapandemin gick fem månader i skola i Norge.

Nyhetsbild

Pepp och praktisk hjälp på Romporten

JAKOBSTAD I Jakobstadsregionen bor omkring 200 romer från Rumänien och Bulgarien. En del behöver hjälp att skriva ett cv eller hitta studieplats. Projektet Romportens mål är att främja integrationen.

Nyhetsbild

De trivs i tätbebyggda Neristan – men är medvetna om brandrisken

KARLEBY Att bo i gamla, mysiga trähuskvarter innebär också att man bor trångt. Brandrisken finns i bakhuvudet, men är inget man tänker på dagligen.

Nyhetsbild

Econic ska bli österbottningarnas väg till e-sportens elit

Jag såg möjligheten att vara bland de första i Österbotten, säger grundaren bakom Econic e-sports. Vägen till en proffskarriär inom e-sport är krävande, men 21-åringen tror stenhårt på satsningen och framtiden.

Nyhetsbild

Fem barn från nejden medverkar i ny serie – "Roligt att få visa vad man gör"

I serien Min hobby som sänds av Yle får vi följa med till Bennäs, Jakobstad och Larsmo. Barn från nejden visar vad de gillar att göra, och inviger tittarna i hur man utövar deras favorithobby.

Tanten som blev pedagog går i pension

JAKOBSTAD Hon har varit dagistant sedan hon fyllde 20. Men ingen kallar henne tant; Kerstin räcker bra. Den nya titeln är pensionär.

Nyhetsbild

Specialarrangemang vid Bergöbacken inget hinder: "Fler besökare än tidigare år"

Pedersöre Snö och kyla i massor men den rådande pandemin har gjort att Bergöbacken tvingats till ett coronaanpassat upplägg. Något som inte verkar ha haft någon negativ inverkan på verksamheten.

Nyhetsbild

Niko flyttar hus från Lappland till Larsmo: "Hälften säger att jag är galen"

Larsmobon Niko Miettinen hittade sitt blivande hem i Kemi. I torsdags kom huset till Jakobstad på mellanförvaring.

Nyhetsbild

Köpmanspar fyller 50 – delar både yrke och födelsedag

JAKOBSTAD I dag fyller köpmansparet Marko och Sanna Löija 50 år. Även om de trivs bra i butiken väljer de att fira det här jubileet med en långhelg vid villan.

Nyhetsbild

Expert på äldre ser fram emot lång pension: "Jag tror på livslångt lärande"

JAKOBSTAD Pirjo Knif har sedan 2012 varit ansvarig för äldreomsorgen i Jakobstadsregionen. Nu blir hon själv pensionär. Hur blir det att åldras inom de strukturer hon har byggt upp?

Nyhetsbild

Vår hjärna behöver både träning och vila – "Vi ska inte strunta i det jobbiga"

JAKOBstad Vi styrs i ganska hög grad av tankemönster som vi oftast inte är medvetna om. Största delen av det vi tänker i dag är ungefär samma saker som vi tänkte i går, säger Pernilla Nylund.

Nyhetsbild

Jani från Jakobstad jobbar med Nordens hårdaste narkomaner

JAKOBSTAD Jani Keto från Jakobstad ville uppleva något annat efter studierna till akutvårdare i Arcada. Sedan 2015 jobbar han med Nordens hårdaste narkomaner i Köpenhamn.

Nyhetsbild

Kanske Finlands största bakugn byggs av mästare i Ytteresse – "Det handlar om passion"

PEDERSÖRE Det är liv och rörelse i Jeriko gårds blivande bageri den här onsdagen i januari. En av Finlands största bakugnar byggs upp sten för sten.

Nyhetsbild

Karlebybo ordförande för inflytelserik stiftelse – "Det känns mäktigt"

KARLEBY Mia Holmbäck blir den första Karlebybon någonsin att leda stiftelsen Brita Maria Renlunds minne. Hon vill göra stiftelsen mer synlig och samtidigt lyfta fram Karlebysvenskarna.

Nyhetsbild

Yasmine pärlar för cancersjuka – säljer tavlor för att donera pengar

PEDERSÖRE Yasmine Bodbacka började sälja sina pärltavlor till förmån för barncancerfonden för tre år sedan. Med erfarenhet av en cancersjuk familjemedlem insåg hon att den här sjukdomen inte är något som barn ska behöva genomlida.

Tukes: "Viktigt att anmäla allvarliga effekter av kosmetika"

Allvarliga reaktioner av den typ som Åsa Granqvist råkade ut för borde absolut anmälas till Säkerhets- och kemikalieverket Tukes. Det rådet ger man på Tukes.

Nyhetsbild

Mio hade bråttom ut i världen – föddes hemma på soffan

Nyfödda brukar åka på sitt livs första resa när de ska hem från BB. Men Mio gjorde tvärtom. Han åkte till BB efter att ha fötts hemma på soffan.

Nyhetsbild

Nu slipper Tero basta i Jakobstad – "Dagens bästa nyhet!"

KARLEBY/JAKOBSTAD Tero "Bastu-Tero" Hannila gläds oerhört över att simhallen i Karleby öppnar igen. Det här trots att mannen som bastat 4563 dagar i sträck tyckt om att få lära känna Jakobstadsborna.

Nyhetsbild

Skridskorna kan snöras på – talkokraft gör det möjligt på mindre orter

I Jakobstad åker ismaskinerna ut för att slipa upp banorna ytterligare under veckan och i Nykarleby växer en isplan fram på talkokraft. Det är dags att damma av skridskorna efter fjolårets vintervärme.

Nyhetsbild

Isen efterlängtad i Karleby – skridskoåkarna ivriga

KARLEBY Med snö och minusgrader kommer också ivriga skridskoåkare. Under veckoslutet var Karlebyborna i full fart att använda isarna runt om på stadens planer.

Nyhetsbild

Annette blev svårt sjuk som ovaccinerat barn – "Jag tänkte: Nu kommer jag att dö"

JAKOBSTAD Innan MPR-vaccinet blev en del av det nationella vaccinationsprogrammet insjuknade Annette Kronholm-Cederberg i påssjuka. Följdsjukdomarna kunde ha kostat henne livet.

Nyhetsbild

Samuel Broman firar jubileumsåret med nya utmaningar: "Man måste våga för att utvecklas"

Både i politik och arbete vill Samuel Broman hitta nya lösningar och mötas av nya utmaningar och insikter. Det får han göra på heltid nu, när han sagt upp sig från jobbet och blivit företagare.

Nyhetsbild

Pialina är tillbaka där allt började: "Det är här mitt hjärta finns"

JAKOBSTAD Som att komma hem. Så beskriver Pialina Ainasoja sitt nya jobb som restaurangchef på Pavis. Stället är bekant för henne sedan barndomen och det var också där hon inledde sin yrkesbana.

Nyhetsbild

Kayowa kom som kvotflykting till Korsholm – "Jag visste att mina barns liv skulle förändras"

Kayowa Chimga minns inte sitt hemland Kongo. Hennes tidigaste minnen är från tiden som flykting i Zambia. I höstas gick hennes stora dröm i uppfyllelse – i Smedsby.

Nyhetsbild

Vasabon Yasminas medborgarinitiativ mot rasism spräckte inte 50 000-gränsen – "Vi nådde ändå målet"

Det blir ingen behandling i riksdagen. Men Yasmina Limam är nöjd ändå. Hennes medborgarinitiativ riktade strålkastarna mot rasismen i vårt samhälle.

Nyhetsbild

Snart får mapparna flytta – Birthe Wistbacka i pension

LARSMO Ibland har hon frågat sig: om det börjar brinna – ska hon rädda mormors silver eller mapparna i gästsängen? Snart behöver hon inte bekymra sig om mapparna längre.

Nyhetsbild

Sjöbevakarnas chef Martin Saarinen går i pension – ser fram emot fortsatt båtliv

ÖSTERBOTTEN Martin Saarinen, 55, har jobbat för Gränsbevakningen sedan 20-årsåldern och sett strukturerna ändras totalt. Han sörjer att branschen knappt kan anställa nya.

Nyhetsbild

Ett livsöde på en liten pärtbit – Erik hittade ett stycke släkthistoria på vinden

JAKOBSTAD En ung man i militärkläder blickar stadigt in i kameran. Bilden föreställer Edvin Nyberg från Hakkas i Terjärv. Han blev offer för en smittsam sjukdom i en tid då inga vacciner fanns.

Nyhetsbild

Rekoringen gjorde Thomas Snellman till rockstjärna: "Det fanns aldrig på kartan att ta betalt"

ÖSTERBOTTEN Rekoringar finns redan i fyra världsdelar och snart med tio miljoner användare. Allt började i Jakobstad för drygt sju år sedan.

Nyhetsbild

Khaled har skapat sig ett liv i Finland – nu vill han hjälpa andra

JAKOBSTAD Föreningsliv, examen och att återse sin far för första gången på många år. Det önskar Khaled Alomar av det nya året.

Nyhetsbild

Nya chefen brinner för välmående i arbetslivet

KRONOBY Jukka Aarnio vill se helheter och veta hur allt funkar. En av hans styrkor är att han har lätt att komma överens med alla slags människor. Det kan vara till nytta i nya jobbet.

Nyhetsbild

Sarah blev coronasmittad i matbutik i Vasa: "Det var så osannolikt"

Sarah Väre gjorde allt rätt. Hon följde alla restriktioner och regler. Ändå fick hon covid-19 som däckade henne totalt hela april.

Nyhetsbild

Lilla Ariza från Karleby blev nyårsbabyn – föddes tre timmar in på 2021

KARLEBY Det blev en flicka som kom till världen på Mellersta Österbottens centralsjukhus i Karleby tre timmar in på det nya året, som blev nyårsbabyn 2021.

Nyhetsbild

De lämnade Rhodos för Jakobstad – "Det känns som hemma"

JAKOBSTAD I lite mer än ett år har grekiska Daniel Keleperas och Athina Pavli bott i Jakobstad. Det visade sig att det var tur att de kom just då.

Nyhetsbild

Annas hjärntumör bedömdes vara biverkningar – "Vi ville genast nå ut med det"

JAKOBSTAD När vi senast träffade Jakobstadsbon Anna Eur hade hon precis genomgått en akut hjärnoperation i Tammerfors. Timmarna innan operationen var hon nära att bli hemskickad från jouren på Malmska.

Nyhetsbild

Bästa vänner med 69 års åldersskillnad: "Mommo har högsta prioritet"

En är född på 1920-talet, den andra på 1990-talet. Men Isabel och Ann-Mari är bästa vänner. I Isabels liv går mommo alltid först. Det är tydligt i coronatider.

Nyhetsbild

Kantlax får sin sjätte historik – "Byrallor och berättelser"

NYKARLEBY Byrallor, det är historier som kanske skarvats lite. De här berättelserna har byforskarna i Kantlax tagit till vara.

Nyhetsbild

Strömberg och Jonasson – ett skrivande par som kompletterar varandra

JAKOBSTAD I den trevliga lägenheten samsas två som skriver och två som mest spinner. En av skribenterna har numera ett arbetsrum i ett kulturkollektivhus.

Nyhetsbild

De egna såren fick henne att vilja hjälpa andra – Tia-Maria Nord brinner för familjerådgivningen

Tia-Maria Nords erfarenhet av att vara skilsmässobarn och av att ha mist sin bror ger henne förståelse för vilka problem en människa i kris kan gå igenom.

Nyhetsbild

Vinvänner testade viner på distans – "Det är ett riktigt bra sätt att ha kalas"

JAKOBSTAD Många föreningar har pausat sin verksamhet på grund av pandemin. Vinsällskapet Botnia bestämde sig för att testa en middag med vinprovning via webben.

Nyhetsbild

SE BILDER: Nadja Mäkelä är en pepparkakskonstnär – bakade replik av föräldrarnas hus

MALAX. I år har Nadja Mäkelä kavlat ut så mycket pepparkaksdeg att hon fått blåmärken på händerna. Det hindrar henne ändå inte från att fortsätta baka och dekorera mästerverk.

Nyhetsbild

Julen räddad för hundratals barn – "Det betyder mycket att få det man önskar"

KARLEBY 497 julklappar ska delas ut till mindre bemedlade barnfamiljers barn.

Nyhetsbild

Efter 50 julottor i olika kyrkor bytte Ingmar till julbönen: "Jag har blivit lite bekväm av mig"

Kanske är Ingmar Härtull världsmästare i julottor. Med 50 års erfarenhet från 50 kyrkor vet han åtminstone hur en bra julotta ska vara.