Lokalt

Människor

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Fyra barnfamiljer från Syrien anländer till Karleby – trettio flyktingar beräknas integreras i år

Till hösten anländer en grupp på 20 stycken kvotflytktingar till Karleby. Flyktingarna är fyra barnfamiljer från Syrien.

Nyhetsbild

Vasa fallskärmsklubb hedrar offren i Umeå – vill inte att olyckan förknippas med sporten

VASA Vasa fallskärmsklubb fortsätter sin verksamhet som normalt. Redan på måndagen var fallskärmshoppare uppe i luften igen.

Nyhetsbild

Ledarhunden en del av Majas familj – "Nova älskar att jobba"

Nykarleby Maja Renvall-Höglund ser ännu till viss del, men framtiden är oviss med den ögonsjukdom hon har. En ny trygghet har dock dykt upp i form av en ledarhund.

Nyhetsbild

"När jag var ung förstod jag inte vilket ställe det var jag lämnade"

1

NYKARLEBY Thomas Brunell lämnade Ytterjeppo när han var 17 år gammal. Först i femtioårsåldern insåg han att Greffolsbacken är en magisk plats.

Nyhetsbild

15-åriga Emilia tävlar med hunden Ipa i Schweiz: "Har du en snabb hund ska du själv ha bråttom"

Det här är en speciell helg för fem ungdomar från Vasa kenneldistrikt. De deltar nämligen i European Open Junior, en stor agilitytävling i Schweiz. Emilia Lindström är en av dem och för henne gick lördagens tävlingar toppen:

Nyhetsbild

Krigsbreven blev en bok – Kristina Palmér delar med sig av pappans berättelser

Hans Sarén skrev krigsbrev till familjen under vinterkriget. Innan han stupade hann familjen ta emot 46 brev. Nu kan de läsas i dottern Kristina Palmérs nya bok "För Finlands frihet och framtid".

Nyhetsbild

Köpman orolig över kundtapp – paketboxar blir lockbete

1

JAKOBSTAD Med hjälp av paketboxar vill köpmannen Aki Salminen locka fler kunder till Jakobstads centrum. Kundtappet oroar honom.

Nyhetsbild

21-åriga Eddie seglade ensam från Kimitoön till Larsmo

LARSMO Eddie Berglund ser en charm i att ta sig fram utan att behöva använda motorer. Resan till sina släktingar i Österbotten i sommar skedde därför över havet med segelbåt.

Nyhetsbild

Invandrartjejer i Pedersöre integreras via idrott – intresset överraskande stort

PEDERSÖRE Flickor med invandrarbakgrund får testa olika idrottsgrenar på sportplanen i Bennäs varje tisdag. Det är IK Falken som håller kursen.

Nyhetsbild

Från Bosund till Nordnorge – Ellen mötte samernas vardag

När Ellen Johansen hittade kärleken i Norge flyttade hon och blev kvar. Om somrarna brukar hon hälsa på i sin hemby Bosund.

Nyhetsbild

Roy varvar ner genom att flyga modellflygplan

Redan innan skolåldern fascinerades Roy Pietilä av modellflygplan. Men det skulle dröja ända tills han blev vuxen innan det blev en hobby på riktigt.

Nyhetsbild

Amerikaner söker sitt ursprung: "Känner att min mor och mormor är med mig"

I jakt på sina rötter tog sig Cassie Chronic till Österbotten via en resa arrangerad av Swedish Finn Historical Society. I går besökte hon sin gammelmorfars hemgård.

Nyhetsbild

Margarinfabriken i Karleby – Harry Dahlvik minns "Haisimo"

KARLEBY Historien om den så kallade marginfabriken i Karleby väckte gamla minnen till liv. Harry Dahlvik i Terjärv var med på 1950-talet då den ännu var verksam.

Nyhetsbild

Kim's Comics: Vardagen på brigaden

Militären kan vara spännande för nya rekryter – men inte för utomstående.

Nyhetsbild

Österbotten på sociala medier – Influencervärlden tas ner till kommunal nivå

Sociala medier 13 österbottningar lyfter fram sina hemkommuner på sociala medier under sommaren. Organisationen Aktion Österbotten grundade ett sommarprojekt för att lyfta fram Österbotten och göra kommunerna mer synliga på sociala medier.

Nyhetsbild

Anton blev läkare i Ryssland: "När en patient orkar le igen är det värt allt"

PEDERSÖRE När Anton Elvström var tio år frågade hans mamma vad han ville bli när han blir stor. Svaret löd "åtminstone inte något med sjukvård eller business." I dag är han nyutexaminerad läkare och drömmer om att starta eget.

Nyhetsbild

Nea och Fia interrailar i hettan i Europa: "Vi har blivit mer vana med värmen"

De är halvvägs på sin resa med tåg genom Europa. Nea Järvinen från Gerby och Fia Snickars från Solf sover på hostel, tågstationer och tåg. Något tältande har inte blivit av i värmen.

Nyhetsbild

Team Rynkeby Vasa klarade superutmaningen: "Den värsta backen jag har sett"

Alla klarade inte att cykla upp för den superbranta backen Huys mur i Belgien. Men alla tog sig över den och nu är det värsta över.

Nyhetsbild

Alvar i Kimo säljer sin katapult: Nu bygger jag världens största moraklocka

Alvar Härtull har skjutit cirka 400 gånger med sin katapult. Det får räcka. Nu vill han sälja den.

Nyhetsbild

Essebor vann södernresa i spektakulär tävling – "Mer dramatiskt än Dallas"

PEDERSÖRE Intrigerna var många och känslorna heta men efter tre månaders slit tog laget Kungsfolk-Airline hem segern i en minst sagt oortodox tävling.

Nyhetsbild

Sandra och Loren hittade kärleken i high school och släkten i Larsmo

SOMMARGÄSTEN Sandra Flagg hade en tråkig sommardag hemma i Alaska. Så länge maken Loren var ute på en jaktresa bestämde hon sig för att gå till biblioteket, letade upp en dator och kom av en händelse i kontakt med en Larsmobo.

Nyhetsbild

Cykeltur på ganska hårda däck

JAKOBSTAD 1940- talet var fattigdomens och bristens tid i vårt land. Andra världskriget och efterkrigstidens brist på nästan allt gjorde livet tufft för Jakobstadsborna.

Nyhetsbild

Den nyutexaminerade doktorn har sommarstuga i Larsmo: "På så vis kan vi hålla kontakt med gamla vänner"

Richard Brander är son till överläkaren Lennart Brander och född i Helsingfors. Efter ungdomsåren i Jakobstad har han haft en spännande karriär inom journalistiken och dessutom skrivit en doktorsavhandling i ämnet politisk historia.

Nyhetsbild

Lennie tvingades se sina morföräldrars sommarstuga brinna ner

JAKOBSTAD Tusentals kvällar har han suttit och tittat på världens bästa tv ute på fjärden vid sommarstugan som mormor och morfar byggde. I söndags brann stugan ner.

Nyhetsbild

Senja har stickat tusen nuttu-tröjor – maskorna som räddar livet på nyfödda

6

Senja håller sig sysselsatt med sitt stickande samtidigt som hon bidrar med tusen plagg till nyfödda. Än är garnförrådet välfyllt.

Nyhetsbild

Niilo räddade Maxmos första bil från rost och mylla – ur ruinerna på en riven rökbastu

Maxmo Historien om då Maxmos första bil rullade sin första metrar på 90 år handlar lika mycket om Niilo Sänttis gränslösa hänförelse för gamla bilar som om en T-Ford som kom till orten 1922.

Nyhetsbild

Kim's Comics: Små vaccinmotståndare

Världens minsta grupp vaccinkritiker har samlats.

Nyhetsbild

I nöd och lust – paret Sundvik firar 70 år av kärlek

JAKOBSTAD

John och Birgit Sundvik har vandrat tillsammans största delen av sina liv. I år firar de sin sjuttionde bröllopsdag.

 

Nyhetsbild

Efter missfallet och mardrömsgraviditeten kom tvillingarna: "Vi är privilegierade"

Det har varit sex turbulenta år för Solfborna Carola och Jonas Lindell. Ett missfall, en mardrömsgraviditet och en riskfylld, oplanerad tvillinggraviditet. Men glädjen hittar de ändå alltid i att ha varandra.

Nyhetsbild

Nu får Idriss åka på sitt livs resa – med miljoner andra

Idriss Omgamala Ahmad har ett stort äventyr framför sig. Hon blir snart en pilgrim med Mecka som mål. Innan dess har hon mycket att göra – som att skaffa skor utan snören.

Nyhetsbild

Nu börjar Malins stora äventyr – seglar med allmogebåt från Karlskrona till Vasa

Kan man segla från Karlskrona till Vasa med en allmogebåt? Man kan i alla fall försöka! Det tycker Malin Mäkinen, som nu seglar till sin hemstad med träbåten "Ahwen".

Nyhetsbild

Video: Miran upptäckte en skogsbrand med sin drönare

På en film över hav, holmar och skog i Maxmo skärgård såg Miran Dennerqvist en grå fladdrande skugga. Han zoomade in och såg rök mitt i skogen. Då blev det bråttom. Här kan du se hans filmer.

Nyhetsbild

Nu trampar Team Rynkeby iväg mot Paris – se video och bilder här

VASA Team Rynkeby cyklar iväg mot Paris för cancersjuka barn. Starten gick från torget på tisdagsmorgonen och målet är att trampa till Paris på elva dagar. Men först besöker de Villes grav i Övermark.

Nyhetsbild

VIDEO: Rubiks kub är tillbaka – Rasmus, 13, deltog i EM i Madrid

KRONOBY Den mångfärgade pusselkuben gjorde sig familjär på 1980-talet. Nu har Rubiks kub börjat dyka upp i affärshyllorna igen. Rasmus Hagnäs i Kronoby hör till de bästa i Finland.

Nyhetsbild

Annika avskyr ordet prestation – har lärt sig släppa taget

LARSMO Under många är kämpade Annika Slussnäs med att vara duktig. Men när yogan kom in i hennes liv lärde hon sig att släppa taget.

Nyhetsbild

Natalia upplevde Tjernobyl på nära håll – kunde då aldrig ana katastrofens följder: "Vi var hjärntvättade att lita på staten"

Olyckan i Tjernobyl krossade många liv – nu är den aktuell igen tack vare den hyllade serien på HBO. Vasabon Natalia Storm upplevde katastrofen på nära håll. Ännu finns rester av nedfallet kvar i de österbottniska skogarna.

Nyhetsbild

Kim's Comics: Kring midsommarstången

Midsommaren kan innehålla annat än Små grodorna.

Nyhetsbild

Oscar är glad om han får en pumpa överhuvudtaget – det är svårare än man tror

Allt började med att Oscars sambo tyckte att han vattnade ihjäl deras blommor hemma. Nu deltar paret i VBL:s, ÖT:s och Sydins pumpautmaning #österbottenodlar.

Nyhetsbild

Barry utvisas trots att han har tre jobb – "Vörå är mitt hem"

3

VÖRÅ Barry Hassan, 20, tvingas återvända till Guinea efter fyra år i Finland. Under åren i Vörå har han lärt sig svenska, skaffat tre jobb, tagit en examen och fått en ny familj. "Jag tänker inte ge upp allt det här", säger han.

Nyhetsbild

Smide är ett hantverk som går i arv genom diskussion

ARTIKEL FRÅN KOMMUNBLADET På området kring Kimo bruk ekar ljudet av rytmiska slag när metall möter metall. I smedjan hälsar en värmevåg välkommen när vi kliver in över tröskeln. I vita kläder och skinnförkläde står Niklas Svevar och bankar på ett järn.

Nyhetsbild

Kim's Comics: En dag på stranden

Sommaren är här och det är dags att plocka fram badkläderna.

Nyhetsbild

Mikael från Maxmo tävlar i VM för transplanterade

ARTIKEL FRÅN KOMMUNBLADET Från att ha vägt 58 kilogram till att styrketräna varje dag siktar Maxmobon Mikael Kock nu på World Transplant Games, som ordnas 17–24 augusti i Newcastle i Storbritannien.

Nyhetsbild

Kvinnor och barn begravdes i källan – men vilka var de? Mysteriet i Storkyro nystas upp

Om vårarna färgas vattnet i källan Levänluhta i Storkyro rött – en symbol mättad av betydelse. De som låg i vattengraven var kvinnor. Kanske schamaner, helare, barnmorskor. Nu vet vi också att flera av dem hade likheter med dagens samer.

Nyhetsbild

Riitta Lönnbäck kämpade för rehabiliteringen – "Ingen teknologi kan ersätta duktig personal"

JAKOBSTAD Riitta Lönnbäck har gått från fysioterapeut till överskötare och har hunnit förändra, om inte världen, så åtminstone social- och hälsovårdsverket i Jakobstad. Nu blir hon pensionär.

Nyhetsbild

Stadskamrer Jonny Wallsten säger upp sig: Jag har en plan

JAKOBSTAD Jakobstad får börja leta efter en ny stadskamrer. Jonny Wallsten som skött tjänsten i åtta år slutar i praktiken om en knapp vecka.