Lokalt

Miljö

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Aluminiumgjuteri vill mäta luftutsläpp med glesare intervaller

KRONOBY Företaget Nordic Flanges i Kronoby vill att utsläppsmätningar i fortsättningen ska göras med åtta års mellanrum. Kronoby kommun anser att man bör hålla fast vid fem års intervaller.

Nyhetsbild

10 tips för att återvinna julen – från värmeljusen till chokladasken

Har du koll på hur allt julskräp ska sorteras? Här är tio tips.

Nyhetsbild

Tända ljus är en miljöbov – så här eldar du miljövänligt

I juletider går många ljus åt i de finländska hemmen. Men hur miljövänligt är det?

Nyhetsbild

Under julen slänger vi mer mat än någonsin – Marthaförbundet: "Stryk hälften på bordet"

Ett finländskt hushåll slänger i genomsnitt 25 kilo mat per år. Under de stora mathelgerna, varav julen är den största, ökar matsvinnet. Här får du tips på hur du kan fira en hållbarare julafton.

Nyhetsbild

Tre österbottningar om sina miljöbilar: Därför valde en el, en biogas och en etanol

ÖSTERBOTTEN Österbottningarna Merja Kangasjärvi, Robert Isaksson och Jan Westin ville köra mer miljövänligt men gjorde helt olika val. Läs hur de tänkte.

Nyhetsbild

Experter varnar för översvämningar i slutet av veckan – risk för isbränna

Det har varit en sällsynt regnig vinter i de västra, södra och centrala delarna av landet i år. Översvämningar hotar nu stora delar av Österbotten, Nyland och Egentliga Finland, varnar hydrologer på Finlands miljöcentral.

Nyhetsbild

Fortsatt surt vatten i Larsmo-Öjasjön, miljövårdschef hoppas på köld

I tisdags togs nya vattenprover i Larsmo-Öjasjön. De visar att vattenkvaliteten inte märkbart förbättrats sedan förra veckan.

Nyhetsbild

Sopservicen blir dyrare för sommarstugeägarna

Sopservicen blir dyrare för fritidsbostäder som använder sig av Ekorosks områdesvisa sopkärl. Fler tömningar per vecka har gett ett tryck att höja avgiften.

Nyhetsbild

Fiskdöd hotar i Larsmo-Öjasjön, exceptionellt surt vatten i åarna

Död fisk har påträffats i fångstredskap i södra delen av Larsmo-Öjasön. Den som ser döda fiskar eller andra onormala fenomen i sjön ombes nu rapportera om saken.

Nyhetsbild

Tillfälligt utskott utsågs – ska granska beslutsgången kring den planerade fiskodlingen

JAKOBSTAD Stefan Storholm (sfp) leder det tillfälliga utskott vars syfte är att granska beslutsgången kring den planerade fiskodlingen utanför Jakobstad.

Nyhetsbild

Maria Holm vill motverka konsumtionshetsen – uppmanar alla reparera sina kläder i stället för att köpa nya

VASA Till ett nytt par jeans går det åt 10 000 liter vatten. Därför är det en miljögärning att reparera slitna kläder, säger Maria Holm som äger Syateljé Alexandra & Mia. Nu deltar affären i White Monday-kampanjen för andra året i rad.

Nyhetsbild

Turturduva gästade bondgård i Kronoby – endast ett tiotal par i Finland

KRONOBY En turturduva slog sig ner vid en bondgård i Kronoby på fredagsförmiddagen. Efter några timmar strömmade fågelbongarna till.

Nyhetsbild

Vindkraftsbolag kan söka bygglov tidigast om ett år: "Om allt går som på Strömsö"

PEDERSÖRE Den kommunala processen med Mastbacka vindpark i Pedersöre är bara i startgroparna. Men redan går telefonen het i kommungården.

Nyhetsbild

Materialet viktigare för Elin än tillverkningsland – "Varifrån tyget kommer säger inte hur miljövänligt det är"

De senaste åren har modeindustrin satts under lupp. Konsumenter vill veta mer om hur kläderna tillverkas. Elin Björkström skulle gärna se att det samma gällde för tygindustrin.

Nyhetsbild

Här mäter forskarna kossans rap – och försvarar henne i klimatdebatten

Nötboskapen har hamnat i klimatdebattens fokus. För mycket i fokus, om man frågar professor Marketta Rinne vid Lukes försöksgård i Jockis. Hon kan sina kor.

Nyhetsbild

Nu byggs det nya Jakobstad – vem vågar bygga på torget?

JAKOBSTAD Jakobstad har inlett processen med att uppdatera sin trafik- och miljöplan. Stadsplanearkitekten Sören Öhberg berättar hur han ser på saken.

Nyhetsbild

Jakobstads smala gator överraskade veteranpolitiker

JAKOBSTAD Många Jakobstadsbor förvånades av de smala gatorna och breda trottoarerna som dök upp efter att den underjordiska parkeringen blev klar. Likaså veteranpolitikern Jarmo Ittonen, även om han satt i tekniska nämnden.

Nyhetsbild

Skolelever gav sin syn på Jakobstad – Ludvig gillar gamla byggnader

JAKOBSTAD Flera skolklasser från Oxhamns var på plats på stadens workshop för att ge sin syn på hur Jakobstad ska se ut i framtiden.

Nyhetsbild

Christer Tonberg: Det är bra om folk är konkreta med sina förslag och motiverar dem

JAKOBSTAD Centrumföretagarna sågar Jakobstads trafikplanering. Ordföranden för Jakobstads tekniska nämnd, Christer Tonberg, har förståelse för vissa argument, men inte för alla.

Nyhetsbild

Vädret påverkar vilket bröd du köper – Lotta Alhonnoro breddar synen på matsvinn i sin forskning

Mycket mer än bara det individuella valet påverkar hur mycket mat som kastas. Lotta Alhonnoro har gjort en doktorsavhandling om finländarnas älskade bröd – som kastas i så stora mängder att det blir problemavfall.

Nyhetsbild

Höststorm når Österbotten i kväll – kan blåsa upp till 30 sekundmeter

UPPDATERAD Det ska blåsa kraftigt i Österbotten natten mellan fredag och lördag. "Bind fast saker som kan flyga omkring", säger Dan Gref, beredskapschef på Österbottens räddningsverk.

Nyhetsbild

Studentrestaurangerna i Vasa slopar inte nötkött – minskar på matsvinnet istället

VASA De flesta studentrestauranger i Vasa erbjuder vegetariska och veganska alternativ på sina menyer. Men de vill inte gå in för att slopa nötköttet.

Nyhetsbild

Flygvapnets övning orsakar flygbuller i Österbotten – facklor kan ses som ljusfenomen på himlen

Har du hört flygbuller som känts av även på marknivå? Orsaken är Flygvapnets storövning som pågår just nu. Flygvapnet har en tillfällig bas i Vasa under övningen och buller kan höras i stora delar av Österbotten.

Nyhetsbild

Oenigt om miljöskyddsföreskrifterna

KARLEBY Användningen av flytande gödningsämnen på grundvattenområden delade byggnads- och miljönämnden i Karleby.

Nyhetsbild

Projekt ska få fler att bli bybor: "Mera människor ger en levande landsbygd"

Hur ska man få en levande landsbygd? Med bebodda, attraktiva byar. Frida Lähdesmäki jobbar med byaföreningar för att lyfta byarnas pärlor. Samtidigt hjälper hon dem kartlägga tomma hus som kan få nytt husfolk.

Nyhetsbild

Små djur gör stor skillnad i havet – Expert: isfritt och grumligt i framtiden

När blåmusslan och blåstången hotas blir resultaten en kedjereaktion som till sist når människan. – Vi vill ge allmänheten tydlig information om vad som håller på att ske, säger Roosa Mikkola som är med och kartlägger framtidens hav.

Nyhetsbild

Ett femtontal klimatstrejkare samlades i Jakobstad: Vi måste förändra vår livsstil

jakobstad Den 27 september är en global strejkdag för klimatet. Också i Jakobstad samlades folk på torget för att visa sin ståndpunkt.

Nyhetsbild

Landsbygdsprofil om energianvändningen : "Vårt jordbruk har aldrig varit så ineffektivt som nu"

Hur hållbar är vår matproduktion? Thomas Snellman är köttproducenten som tycker att vi ska äta mindre kött. SLC:s Mats Nylund tvivlar på nyttan med detta.

Nyhetsbild

Rektorn om debattstormen kring Övis köttbeslut – "Skolans uppgift att lyfta fram det som intresserar unga"

VASA "Vi väljer alltid ett tema som är aktuellt i samhället", säger Elisabet Backlund-Kärjenmäki, rektor på Vasa övningsskola. Både hon och restaurangchefen är överraskade över den enorma debatt som följt skolans beslut att under sex veckor inte servera rött kött.

Nyhetsbild

S-gruppen lanserar utsläppsmätare – får kritik av producenter

Snart ska de som handlar i S-gruppens butiker kunna kontrollera varornas koldioxidavtryck via telefon. Men vid producentorganisationen MTK undrar man varför inte inhemskt och importerat kött skiljs åt.

Nyhetsbild

Grundvattennivåerna mycket lägre än normalt – "Ingen krissituation"

På kommunernas vattenverk är man inte oroliga över vattenförsörjningen. Detta trots att grundvattennivåerna är mycket låga för andra året i följd.

Nyhetsbild

Larsmo bys samfällighet sade nej till Ekofish – ingen förvaring i Larsmovatten

LARSMO Efter en lång extrastämma på torsdagskvällen beslöt medlemmarna i Larsmo bys samfällighet att inte ge Ekofish tillstånd att förvara fisk i Larsmovatten.

Nyhetsbild

Målet: solpaneler på campustaket om några år

VASA Campus Kungsgården i Gamla Vasa kan få solpaneler på taket om några år. Beslutsfattarna får ta ställning till en investering i solpaneler när de behandlar ekonomiplanen i höst.

Nyhetsbild

Råttorna blir allt fler i Vasa – finns till och med i höghus

Råttor är ett växande problem i Vasa. De ökar för tredje året i rad. Det visar siffror från ett av företagen som bekämpar skadedjur.

Nyhetsbild

Möjligt att följa vargar med halsband

Det är nu möjligt att via nätet följa med var ett antal vargar rör sig i landet. Med det hoppas man undvika att vargar skadar jakthundar.

Nyhetsbild

Finland har 168 000 sjöar – av dem finns mindre än 3 000 i Österbotten

Finland sägs vara de tusen sjöarnas land, och det stämmer rätt bra. Åtminstone om man får tro Lantmäteriverkets mätning. Och då kan man även kalla Österbotten de tusen sjöarnas landskap, trots att här finns bara två procent av alla Finlands sjöar.

Nyhetsbild

Blågröna alger observerade i Vörå och Malax

Algläget i Österbotten är fortfarande lugnt. Men små mängder av alger har observerats i bland annat i Malax och Vörå.

Nyhetsbild

Överfulla avfallskärl irriterar i Kantlax – Ekorosk: "Avfallet måste sorteras"

NYKARLEBY "Vi har tydligen fått en soptipp mitt i Kantlax by!" inleder Börje Sjöblom med i en insändare i Österbottens Tidning. Men det förblir osäkert vem det anklagande fingret ska riktas mot.

Nyhetsbild

Vallhundar kan bli lösningen på gåsproblem – testas i Havsparken ännu i sommar

KARLEBY Med hjälp av hundar ska Karleby försöka jaga bort gässen som smutsar ner Havsparken. Nästa vecka inleds arbetet.

Nyhetsbild

Farligt att röja vass med giftigt bekämpningsmedel – Marinbiolog: "Vansinnigt"

En del använder bekämpningsmedel som innehåller glyfosat för att få bort vass vid sommarstugorna. "Det är direkt förbjudet att använda det nära vattendrag", säger marinbiologen Vincent Westberg.

Nyhetsbild

Algobservationer både i Vasa, Malax och Karleby skärgård – NTM-centralen: Använd inte vattnet i bastun eller vid matlagning

Det varma sommarvädret som slagit till i Österbotten gör att blågröna alger sprider sig. Nu har blågröna alger påträffats bland annat i Sundom, Bergö och utanför Karleby. NTM-centralen råder nu från att använda havsvatten i de drabbade områdena.

Nyhetsbild

Båten som samlar skrot och avfall trafikerar i helgen

En oöppnad moderskapslåda från 1976 och bildäck är de största överraskningarna som kaptenen Göran Ahlstrand på M/S Roope-Botnia tagit hand om bland avfallet från sommarstugorna. I helgen är det dags för sommarens skrotinsamling.

Nyhetsbild

Skarven har intagit grund i Karleby – "Ingen katastrof, men fortsätter de öka kan det bli problem"

För några år sedan landade flera skarvar på ett grund mellan Renö och Munakari i Karleby. I sommar har de tagit över det helt, men miljösekreteraren är inte oroad.

Nyhetsbild

Batterier och litervis med medicin – Ekorosk-kunder slarvar med sorteringen

JAKOBSTAD Ekorosk har öppnat soppåsar från 2 400 hushåll och gått igenom innehållet. Resultatet förvånar. I bioavfallet finns både batterier och medicin.

Nyhetsbild

Algblomning förstörde Muminparets sommar – samlar nu miljon i räddningsaktion

Moomin Characters lånar ut sitt Mumintroll och donerar pengar till en insamlingskampanj. Målet: Att stoppa övergödningen av Östersjön.