Lokalt

Miljö

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Ortsborna positiva till gruvdriften – men hyser även en oro för miljön

KRONOBY I huvudsak är Nedervetilborna positiva till Kelibers planer på gruvdrift i Kaustby, Ullava och även i Nedervetil. Samtidigt finns en oro för hur miljön påverkas.

Nyhetsbild

Unik analys kartlägger flyttande rovfåglar – vindkraften ett stort hot

För fjällvråken och tranan är norra Kvarken ett viktigt flyttområde. Vindkraften lägger däremot – bokstavligen – krokben för fåglarna.

Nyhetsbild

Birger och Paula ville inte missa blodmånen – minst 40 såg förmörkelsen vid Meteorian

VASA Har man sett en solförmörkelse i Australien har man väl sett allt, eller? Nejdå. Birger och Paula Finskas är ivriga stjärnskådare och ville se månförmörkelsen i Sundom.

Nyhetsbild

BILDSPEL: Se läsarnas bilder på blodmånen

Den totala månförmörkelsen syntes tydligt i våra trakter. Många österbottningar var ute med kameran tidigt på måndagsmorgonen – kolla in deras bilder här!

Nyhetsbild

Jakobstads stadsplanearkitekt slutar

JAKOBSTAD. Pekka Elomaa har bara sju arbetsdagar kvar som stadsplanearkitekt i Jakobstad. Efter drygt 6 år på posten slutar han officiellt i början av februari.

Nyhetsbild

Rangliga träd, rotvältor och spänningar kan döda: "Röj inte stormfällda träd själv"

Stormfällda träd är bland det farligaste man kan jobba med, säger Anders Wikberg på Finlands skogscentral. Här berättar han om farorna och hur man ska tänka om man väljer att röja i skogen.

Nyhetsbild

Manifesterar på torget för klimatets skull: "Jag lider av klimatångest"

5

JAKOBSTAD Klimatoron samlade en handfull Jakobstadsbor på torget. Med manifestationen vill de uppmana politiker att ta klimatsmarta beslut.

Nyhetsbild

Strömavbrott på UPM orsakade stark lukt

JAKOBSTAD UPM drabbades av ett strömavbrott. Eftersom luktgaserna inte kunde brännas upp spreds starka lukter över Jakobstadstrakten.

Nyhetsbild

Störningar i elnätet under natten – flertal kommuner drabbades

Enligt Herrfors hemsida har det förekommit en rad strömavbrott på olika håll i Österbotten under natten.

Nyhetsbild

Restauranger vill minska matsvinn – håller allt smått

JAKOBSTAD Restauranger i Jakobstad kämpar för att minska matsvinnet på julborden. Ett knep är att lägga upp minimala bitar på små uppläggningsfat.

Nyhetsbild

Vargmöte i Skatila på söndag – representanter från EU, polisen och Viltcentralen på plats

KORSHOLM När såväl politiker som poliser och vanliga människor samlas för att prata om vargen, ja då blir det förhoppningsvis resultat. Det säger Lars Skog som ordnar en vargkväll i Skatila.

Nyhetsbild

Mikroprojektet Gäst i skolan – ”En guldgruva i undervisningen”  

Många äldre besitter en sakkunskap och erfarenhet som yngre saknar. Yngre kan ofta saker som äldre inte kan. Det betyder ändå inte att all tidigare kunskap blivit onödig. Det som ofta saknas är en levande kontakt mellan generationerna.

Nyhetsbild

BILDEXTRA: I Eskilstuna finns världens första återbruksgalleria – Stormossen planerar en till Vasaregionen

Ett shoppingcenter där endast nygamla saker säljs. Det är en idé som kan bli verklighet i Vasa. I Eskilstuna är gallerian redan verklighet – se bilderna här!

Nyhetsbild

Rådgivare vill starta strömmingsuppror – "Vi borde äta inhemsk fisk i stället för importerad"

5

Endast sju procent av den fisk som går via handeln i Finland är inhemsk, vildfångad fisk. Totalt 11 procent är inhemskt odlad, 82 procent importeras. Det här vill Jonas Harald ändra på.

Nyhetsbild

Sällsynt sega alger i höst – har siktats både runt Replot och långt ute till havs

1

NTM-centralen har fått in algobservationer från bland annat Gerby-Västervik skärgård, Replotfjärden, Köklot och Vallgrund. Alger har också noterats långt ut till havs.

Nyhetsbild

Politiker sätter sig in i plastfrågan – "Plasten har blivit syndabock"

3

KRONOBY För att få mer kött på benen inför klimatfrågor i riksdagsvalet vänder SFP-politiker sig till sakkunniga. Rani Plast propagerar självklart för plasten.

Nyhetsbild

Seminariet Rethink ökar kännedom om cirkulär ekonomi

Kan det omtalade energiklustret i Vasaregionen också bli ett kluster för cirkulär ekonomi? Den här idén lyfter seminariet Rethink upp nästa vecka.

Nyhetsbild

Vad är det som flyter i vattnet vid Skatan?

REPLOT På lördagen såg Henrik Sundell något konstigt vid vattenbrynet i närheten av sin sommarstuga. Han gick genast ner för att undersöka och märkte att en tjock, grön sörja flöt på vattenytan. – Jag har aldrig sett något liknande, säger han.

Nyhetsbild

Stora ladugårdar nära bosättning knepiga för tillståndssektion

KRONOBY Tillståndssektionen i Kronoby förde i tisdags en lång diskussion om möjligheterna för en mjölkgård att få utvidga verksamheten. Stora djurgårdar nära bebyggelsen har blivit en knepig fråga.

Nyhetsbild

Pälsfarm måste mäta fosforhalten i lakvatten

KRONOBY Erling & Sixten Grankull Pälsfarm Ab i Kronoby har fått miljötillstånd. Ett nytt tillståndsvillkor är att fosforhalten i det utgående vattnet från farmen ska mätas två gånger per år.

Nyhetsbild

Nätverket Fiskodlingsfritt Jakobstad samlar in namn

JAKOBSTAD Initiativtagarna för namninsamlingen "Nej till fiskodling med öppna kassar utanför Jakobstad" grundar nätverk.

Nyhetsbild

Nedbrytbara påsar förstör bioavfallet – vanliga plastpåsar fungerar bättre

JAKOBSTAD I en del affärer marknadsförs nedbrytbara påsar felaktigt som lämpliga förpackningar för bioavfall. I själva verket förstör de nedbrytbara påsarna behandlingen av bioavfallet.

Nyhetsbild

Julia undviker både plast och skräp

Går det att leva helt plastfritt och utan att producera något skräp? Jo, åtminstone nästan. Julia Degerth har gjort det i ett par år.

Nyhetsbild

Mindre plast bra för både människor och miljö

Genom att tänka över sin konsumtion går det att minska på plasten. Men allt ansvar borde inte ligga på konsumenterna, anser WWF.

Nyhetsbild

Nytt på julbordet – röd potatis från Kristinestad

En ny röd potatissort ska finnas att köpa i butiken i december. Potatisen kommer från tre odlare i Kristinestad och packeriet Botnia Grönsaker.

Nyhetsbild

Kemira ansöker om nytt miljötillstånd för Infjärden

VASA Tillståndet för sanering av Infjärden går ut i slutet av oktober i år. En ny ansökan från Kemira är på gång.

Nyhetsbild

EU-förbud mot sugrör är goda nyheter för Mini-Maid

TERJÄRV Terjärvföretaget Mini-Maid har förberett sig på ett EU-förbud mot engångsvaror i plast och märker redan nu av en ökad efterfrågan på pappers- och kartongtallrikar.

Nyhetsbild

Ny undersökning: 7 av 10 finländare får dåligt samvete av att slänga mat

Allt fler finländare, 68 procent, får dåligt samvete av att slänga bort ätbar mat. Ändå slänger en dryg tredjedel bort mat när produktens bäst före-datum har passerats.

Nyhetsbild

Dags att se över Havsparken - planerarna vill att alla åldrar ska trivas

KARLEBY Parkplanerarna Sini Sangi och Nina Mamia i Karleby gnuggar redan händerna inför planeringen av Havsparken. Men de håller ett öppet sinne eftersom stadsborna bjuds in i planeringen.

Nyhetsbild

Vattenägare vill bli hörda – oklart hur rättsbesvär påverkar fiskodling

1

JAKOBSTAD Vestersundsby delägarlag har besvärat sig till Vasa förvaltningsdomstol. Sebastian Höglund fortsätter planerna med att starta fiskodlingen.

Nyhetsbild

Toivonen jobbar för högtryck med farminspektioner

Hösten är högsäsong för farminspektioner. Nykarlebys nya miljöinspektör Janne Toivonen besöker i snitt en pälsdjursfarm per dag.

Nyhetsbild

Närpes är ett nordiskt exempel på attraktiv landsbygdsort

Vad gör en landsbygdsort så attraktiv att folk flyttar dit? För att söka svar på den frågan kom forskaren Michael Kull till Närpes.

Nyhetsbild

Stickgraffiti och återanvända lekredskap – park fräschades upp

KARLEBY Både stora och små gladdes över en park med konst, återanvända lekredskap och träningsmöjligheter när uppfräschade Brenners park invigdes på onsdagen.

Nyhetsbild

Experten listar: Så botar du din klimatångest

Människan måste minska på sin klimatpåverkan. Men var ska man börja? Här ger Anne Antman, miljövårdschef på Natur och miljö, svar.

Nyhetsbild

I Karins trädgård får de sönderklippta löven ligga kvar

Räfsa eller inte räfsa? Det är frågan så här i hösttider. För trädgårdsfantasten Karin Holmström är svaret såväl tydligt som tudelat: Att inte räfsa är bäst men räfsat är ändå snyggare.

Nyhetsbild

Ny reningsanläggning på Storåsen blir miljonprojekt

KRONOBY/LARSMO En ny behandlingsanläggning behövs för det grundvatten som pumpas upp på Storåsen i Kronoby. Det blir en gemensam miljonsatsning för Larsmo kommun och Kronoby Vatten och Avlopp.

Nyhetsbild

Samfälligheter motsätter sig fiskodling – "De fiskar på gränsen till det otillåtna"

JAKOBSTAD Ett väglag, en sommarstugeförening och ett vattenlag motsätter sig den planerade fiskodlingen i Jakobstad. Medlemmarna undersöker hur de kan stoppa fiskodlingen.

Nyhetsbild

Från och med i dag är det två kärl som gäller – Ekorosk väntar sig telefonköer

Från och med i dag ska du sortera ditt avfall i två skilda kärl. Färgen på påsen spelar alltså ingen roll längre bara du kastar rätt avfall i rätt kärl.

Nyhetsbild

Oljebekämpningen fortsätter vid Alholmen – oklart hur mycket som läckte ut

JAKOBSTAD Oljebekämpningen efter torsdagens båtolycka kommer pågå ännu under fredagen, meddelar räddningsverket.

Rapport om marktäkter är klar – visar på brister i flera kommuner

Slutrapporten för NTM-centralen i Södra Österbottens Sokka 3-projekt är färdig. I projektet deltog bland andra Vörå och Nykarleby.

Nyhetsbild

Exklusiv väderanalys avslöjar: Vasa hettas upp snabbare än någon trott

En internationell analys över 117 års väderdata i 558 europeiska städer visar dramatiska siffror. Europa värms upp mer och snabbare än vi hittills trott. Och Vasa ligger på plats nio.

Nyhetsbild

Vattnet i skogsdiken renas med trä i ny studie – ska motverka översvämningar

1

Genom att imitera naturen får man fram en enkel och effektiv metod för att rena vattendrag och motverka översvämningar. Enda man behöver göra är att tillsätta trä.

Nyhetsbild

Besvikelse över NTM:s beslut – orsakar många frågor

JAKOBSTAD Den planerade fiskodlingen utanför Jakobstad väcker diskussion och frågetecken på det lokala planet.

Nyhetsbild

Forskare: Klimatförändringen syns i dämpad landhöjning i Kvarken

VASA Vädret i regionerna kring Bottniska viken och Östersjön är omväxlande i sig själv. Det gör det svårt att enkelt sätta fingret på exakt vilka väderfenomen som beror på klimatförändringen och vilka som är normala vädervariationer. Det säger klimatforskaren Anna Rutgersson från Uppsala universitet.

Nyhetsbild

50 kilometer rör för krisvatten färdiga – samarbete hjälper när det krisar

Om det blir brist på dricksvatten eller om vattnet blir förorenat kan vattenbolagen nu hjälpa varandra genom de nya ledningarna för krisvatten.