Lokalt

Miljö

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Upprop: Vad tycker du om lupiner?

Skicka in bilder på lupiner och skriv några rader om varför de borde bekämpas eller lämnas ifred.

Nyhetsbild

Biolog: "Det handlar inte om ifall lupinerna är fina eller inte"

Lupinernas vara eller icke vara. Det är en av sommarens stora frågor. Och frågar du biolog Lise-Lotte Flemming finns det ett klart svar.

Nyhetsbild

Ovanligt stor blomsterprakt i Karleby i sommar

KARLEBY 400-årsjubileet till ära blomstrar det mer i stadsbilden än normalt i Karleby nu i sommar. Hela 15 000 blommor lyser upp staden.

Nyhetsbild

Eldsjälsförening införskaffade katamaran

JAKOBSTAD Efter lång strävan har Skärgårdsrådet, som grundades för att få bukt på förorening av skärgården, köpt en ny arbetsbåt.

Nyhetsbild

Sommarstugornas avfallspunkter töms oftare – Ekorosk i Pirilö bygger om

JAKOBSTAD På Ekorosks område finns 153 ställen dit man får föra sitt avfall från fritidshuset. I år töms kärlen två gånger per vecka. Om kärlen ändå svämmar över ska man kontakta Ekorosk.

Nyhetsbild

Vattendrag i Österbotten restaureras

NTM-centralen har beviljat många understöd för vattendragsprojekt i Södra Österbotten, Mellersta Österbotten och Österbotten. Det är många olika typer av projekt som beviljats understöd.

Nyhetsbild

Ingen algblomning i Österbotten meddelar NTM-centralen

Under vecka 24 tog NTM-centralen prov på kontrollplatserna i Södra Österbotten. Testerna visade inga upptäckter av algblomning i området.

Ekofish vill starta upp fiskodling i snabbare takt – hänvisar till coronakrisen

Företaget Ekofish står fast vid att fiskodlingen utanför Jakobstad ska få omfatta 950 ton fisk per år. Med hänvisning till coronakrisen och ekonomin vill man starta upp odlingen i snabbare takt än miljötillståndet medger.

Nyhetsbild

Staten vill skydda mera i Kvarken – kommunerna ordnar gemensam intressebevakning

Österbottniska kustkommuner går in för gemensam intressebevakning när staten vill öka naturskyddet i Kvarken. Korsholm samordnar.

Nyhetsbild

Bra badvatten i Jakobstad – 18,7 grader vid Kittholmen

JAKOBSTAD Badvattnet börjar nå nästan drägliga temperaturer och kvaliteten är god. Det visar de första proven som tagits i Jakobstad.

Nyhetsbild

Vasa får stödpengar för elcyklar – vill få fler att använda kollektiva färdmedel

VASA Vasa stad är en av städerna som fått Miljöministeriets finansiering för försöksprojekt som syftar till att minska utsläppen.

Nyhetsbild

Marken är torr – stor risk för fler skogsbränder framöver

Ingen öppen eld och inga tobaksfimpar i naturen – det är räddningsverkets uppmaning nu när skogsbrandsvarning råder i Österbotten. Den närmaste tiden fortsätter att vara torr.

Nyhetsbild

Larsmostyrelsen överklagar Ekofish tillstånd: "Larsmo skärgård tar eventuella följder"

LARSMO Ekofish tillstånd för fiskodling väcker motstånd i regionen. Larsmo kommunstyrelse sällar sig till dem som överklagar beslutet.

Nyhetsbild

Mastbackaplaner försenas: "Viktigt att alla kan samlas och diskutera"

PEDERSÖRE Planerna för Mastbacka vindpark har gått enligt tidtabell. Men nu tar det stopp. Utan en offentlig sammankomst går det inte att komma vidare.

Nyhetsbild

KARTA: Världsarvet kan bli del av statligt naturskyddsområde – kommuner och föreningar ska höras i höst

De områden som staten äger i Kvarken kan bli naturskyddsområden. I höst ska Miljöministeriet höra vad Korsnäs, Malax, Korsholm, Nykarleby, Vasa och Vörå anser om planerna.

Nyhetsbild

Störning på UPM orsakade lukt och buller

JAKOBSTAD Processen vid UPM stannade upp i några timmar under onsdagen när man var tvungen att köra ner sodapannan.

Nyhetsbild

Coronavåren ger mera hushållsavfall – Ekorosk: "Viktigt att sortera rätt"

Mer tid hemma innebär också en ökad mängd hushållsavfall. Därför är det extra viktigt att sortera rätt. ÖT reder ut vad som ska föras vart.

Nyhetsbild

Värdefulla fågelvatten och våtmarker utreds

Hälften av Finlands sjöfåglar på våtmarkerna är hotade, och den största orsaken är att våtmarkerna övergöds och växer igen, meddelar NTM-centralen. Därför ska man nu gå till botten med problemen.

Nyhetsbild

Österbotten kan vara ett trumfkort i den gröna given

EU-kommissionens initiativ "Den europeiska gröna given" är ett omfattande och ambitiöst utvecklingsprogram. Genom den gröna given siktar EU på ett klimatneutralt Europa.

Nyhetsbild

Öjabor reagerar på skräpig vandringsled – "Otroligt att det är så svårt"

KARLEBY Coronaviruset har fått folk att vallfärda till skogen. Men många lämnar skräp efter sig, vilket upprör i Öja.

Nyhetsbild

Fisken lider när det extrema vädret försurat Österbottens åar

Två torra somrar och på det en varm och regnig vinter är lika med surchock i åarna. Det kan ta några år innan de återhämtat sig helt.

Kronoby vatten letar efter läckage

KRONOBY Kronoby vatten och avlopp har den senaste tiden brottats med ett par läckage. Ett är nu funnet men det andra gäckar fortfarande.

Nyhetsbild

Ökad handtvätt men ingen ökad vattenkonsumtion – nya rutiner kan också ha positiva följder

JAKOBSTAD/VASA På söndag firas Världsvattendagen för tjugosjunde året. Men hur går det med vattensparandet då vi uppmanas tvätta händerna oftare? I kustösterbotten väger skolstängningarna än så länge upp den ökade handtvätten.

Nyhetsbild

1130 personer vill rädda Tornberget från exploatering

PEDERSÖRE Insamlade underskrifter överräcktes på onsdagen till Pedersöre kommun. Ska dessa över 1100 underskrifter få de folkvalda att tänka i andra banor?

Nyhetsbild

Efter omröstning: Marktäkt beviljas inte vid Tornberget

PEDERSÖRE Det blev en lång diskussion när miljö- och byggnadsnämnden på nytt behandlade marktäktstillståndet intill Tornberget. Men denna gång beslöt nämnden att inte bevilja tillstånd.

Nyhetsbild

Tidigare miljöminister tycker Tyskland gör misstag som lägger ner sin kärnkraft

JAKOBSTAD Kärnkraften har tjänat Finland bra. Tysklands beslut att lägga ner den kallar Kaj Bärlund för ett panikbeslut. Förnyelsebart strider i sig inte mot kärnkraft.

Nyhetsbild

Miljösekreterare vidhåller förslag om marktäkt – stöds av 800 insamlade namn

PEDERSÖRE Ett gammalt utlåtande och närmare 800 insamlade namn tas med i den nya beredningen av marktäktstillståndet gällande Tornberget. Förslaget är åter igen att det avslås.

Nyhetsbild

Vattnet ovanligt högt i Österbottens åar och älvar – vårflöde redan i februari

Tre flödestoppar i februari är verkligen ovanligt, säger Liisa Maria Rautio vid NTM-centralen. De har mätt vattenföringen sedan 1960-talet och aldrig upplevt något liknande.

Nyhetsbild

Bennäsbor vill behålla Tornberget orört – samlar namn mot marktäktsplaner

PEDERSÖRE Med ett invånarinitiativ hoppas bybor få stopp på marktäktsplanerna i närheten av Tornberget. På marktäktsbolaget tar man det med ro.

Nyhetsbild

Efter missnöje – dagvattenavgifter ses över i Larsmo

LARSMO I stället för att klubba igenom beslöt kommunstyrelsen i Larsmo att skjuta upp beslutet om dagvattenavgifter för år 2020.

Nyhetsbild

Bolag kan få krossa berg invid Tornberget – ordförandes röst avgjorde

PEDERSÖRE R&R Frostdahl kan få tillstånd att bryta och krossa berg invid Tornberget i Bennäs. Det beslöt miljö- och byggnadsnämnden på sitt möte i måndags.

Nyhetsbild

Vörås klimatutsläpp har ökat – Kristinestads har minskat kraftigt tack vare vindkraften

KLIMAT Österbotten har minskat klimatutsläppen med 20 procent mellan 2005 och 2017, mer än de flesta. Men skillnaderna på kommunnivå är stora.

Nyhetsbild

Rikligt med vatten i österbottniska vattendrag

I januari var vattenståndet och vattenföringen i åarna och älvarna betydligt högre än normalt. Detta på grund av det regniga och milda vädret.

Nyhetsbild

Video: Tim Sparv vill att Finland når klimatmålen – "Vi i fotbollslandslaget visade att allt är möjligt"

Fotbollslandslagets vinnarmentalitet ska nu hjälpa regeringen att fatta de beslut som krävs för att Finland ska bli klimatneutralt.

Nyhetsbild

Joakim Strand vill ingjuta framtidstro – "Klimatteknologiska lösningar kan ge jobb lokalt"

KARLEBY Genom att skapa arbeten med miljön i fokus kan Österbotten satsa på hjärnförädling framför hjärnflykt. Det är Joakim Strand övertygad om.

Nyhetsbild

Finländsk el blir allt grönare – då ökar risken för att Finland slocknar

Utsläppen minskar, vindkraften ökar. Samtidigt ökar oron för elbrist på en marknad som blir allt mer beroende av vädret.

Nyhetsbild

Leif Strengell löste avloppet med dubbla tankar för disken

Nykarleby Nykarlebykonstnären Leif Strengell bränner upp bajset, sorterar fett ur gråvattnet och tvättar trasorna i biobyttorna. Inte ens dyrt, säger han själv.

Nyhetsbild

Kommunerna kartlägger hus med olagliga avloppssystem – men inga böter att vänta

ÖSTERBOTTEN Flera tusen hus i Österbotten kan ha tveksamma lösningar för avloppsvattnet. Men kommunerna har inte muskler att granska och bötfälla.

Nyhetsbild

Riktigt mörker saknas i Österbotten – Närpes har ljusföroreningar i klass med huvudstadsregionen

Större vikt läggs vid människors behov av rekreation i nya landskapsplanen – inklusive behovet av platser utan buller och ljusföroreningar.

Nyhetsbild

Vindkraftsområden i landskapsplan upprör: "Många känner sig överkörda"

PEDERSÖRE Om tio år ska över hälften av energiförsörjningen i Österbotten bestå av vindkraft. Åtminstone enligt förslaget till Österbottens landskapsplan för år 2040.

Nyhetsbild

Alicia i Koskö ser sitt forna hemland brinna – "Det känns hopplöst"

För ett år sedan reste Alicia Trezise-Segervall till Australien med sin familj. Nu är platser de besökte drabbade av de pågående skogsbränderna – och läget i landet ser ut att förvärras.

Nyhetsbild

Aluminiumgjuteri vill mäta luftutsläpp med glesare intervaller

KRONOBY Företaget Nordic Flanges i Kronoby vill att utsläppsmätningar i fortsättningen ska göras med åtta års mellanrum. Kronoby kommun anser att man bör hålla fast vid fem års intervaller.

Nyhetsbild

10 tips för att återvinna julen – från värmeljusen till chokladasken

Har du koll på hur allt julskräp ska sorteras? Här är tio tips.

Nyhetsbild

Tända ljus är en miljöbov – så här eldar du miljövänligt

I juletider går många ljus åt i de finländska hemmen. Men hur miljövänligt är det?

Nyhetsbild

Under julen slänger vi mer mat än någonsin – Marthaförbundet: "Stryk hälften på bordet"

Ett finländskt hushåll slänger i genomsnitt 25 kilo mat per år. Under de stora mathelgerna, varav julen är den största, ökar matsvinnet. Här får du tips på hur du kan fira en hållbarare julafton.