Lokalt

Miljö

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Hösten bjuder på superruska i år – här är förklaringen till färgprakten

Den torra sommaren ger goda förutsättningar för att ruskan kan bli riktigt praktfull i år.

Nyhetsbild

VIDEO: Kampen mot ogräset i gång – men notdragning ingen succé

KARLEBY Axslingan i Potten i Yxpila är en seg rackare. Trots försök med både kedja och vajer lyckades man inte få loss någon större mängd rötter på måndagen.

Nyhetsbild

Invånare får välja armaturer i Karleby

KARLEBY Karleby stad involverar invånarna i valet av ny belysning till parker och grönområden i staden.

Nyhetsbild

Ekorosk ordnar informationsmöten

Den 1 oktober inleds den separata insamlingen av bio- och energiavfall.

Nyhetsbild

Yle: Fler granater hittade utanför Karleby hamn

KARLEBY Försvarsmakten har nu avslutat röjningsarbetet i farleden in till Karleby hamn. Nu kan man inleda muddringen av farleden, skriver Yle Österbotten.

Nyhetsbild

Besvärlig växt ska bort - Karleby har fått pengar för notdragning

KARLEBY En stor specialbyggd not ska ta bort det värsta av den slingrande axslingan som länge stört båtägarna i Yxpila båthamn. Fungerar inte det så kan Potten komma att tömmas på vatten.

Nyhetsbild

Sommaren 2018 var gynnsam för algerna i Finlands havsområden

Giftiga blågröna alger (cyanobakterier) har siktats på 35 ställen i havet utanför Korsholm och Vasa den här veckan. Också i Larsmosjön och Ähtärinjärvi har observationer gjorts. En ovanlig röd blomning påträffades i en flada i Korsholm i mitten av augusti.

Nyhetsbild

Husägare vill att trafiken till Lostenen styrs om – trafikmängden är orsaken

PEDERSÖRE En fastighetsägare längs Lostensvägen önskar att trafiken till det populär utflyktsmålet Lostenen styrs om till andra vägar. Orsaken är den ökande trafikmängden.

Nyhetsbild

Men se upp för fluglarverna!

En hushållskompost ger näringsrik mylla till trädgården och den som en gång fått kläm på komposteringen har svårt att sluta.

Nyhetsbild

Stort intresse för kompostering - hos familjen Harju blir köksavfallet värdefull mylla

KRONOBY Potatisskal och kaffesump blir värdefull mylla hos Maria och Folke Harju. Men matrester vill Maria inte sätta i komposten eftersom hon är rädd att det ska locka till sig råttor.

Nyhetsbild

Arkitekt Johan Bäckman: Konserthus och bostäder passar bra vid Metviken

VASA Metviken är ett spännande område för en konsertsal blandat med boende och affärer. Det tycker Vasaarkitekten Johan Bäckman. Kulturhus, konsertsal, museer, utställningshallar, butiker, kontor och bostäder finns i gamla restaurerade fabriksbyggnader runtom i världen.

Nyhetsbild

Planteringen av ål fortsätter – snart får man fundera på hur ålen ska fiskas i Larsmo-Öjasjön

LARSMO Det börjar bli dags att fundera på hur man ska ha det med ålfisket i Larsmo-Öjasjön. Nästa vecka åker Birthe Wistbacka och en grupp fiskare på studiebesök till Skåne.

Nyhetsbild

Ekorosk utmanar niondeklassare

Hur ska man hantera farligt avfall? Och vad är farligt avfall riktigt? Ekorosk utmanar niondeklassare i området att klura ut detta i höstens skolkampanj.

Nyhetsbild

Algsituationen lugnare i Österbotten

De rapporterade observationerna av algblomningar i Österbotten under vecka 33 har varit få, rapporterar NTM-centralen. Det finns dock fortfarande risk för algblomningar i augusti.

Nyhetsbild

Miljötillstånd nästa för Kelibers gruvverksamhet

KARLEBY Kelibers miljökonsekvensbedömning har valsat genom förvaltningen och börjar bli klar. Nu är det dags att söka miljötillstånd för verksamheten. Miljöchef Michael Hagström tror att tillstånden kan beviljas ännu i år.

Nyhetsbild

Svensk marinbiolog: "Näringsämnena späds ut, men försvinner inte"

De näringsämnen som förts ut via läckaget späds ut ganska fort. Snart går det inte att mäta hur mycket det ökat mängden fosfor och kväve, men det betyder inte att de försvunnit, säger marinbiologen Lena Kautsky på Östersjöcentrum vid Stockholms universitet.

Nyhetsbild

Avloppsläckaget drabbade ett redan skadat innanhav – en kortsiktig effekt på miljön är ännu mera övergödning

Metviken och Norra Stadsfjärden i Vasa har fått en chockbehandling med kväve, fosfor, bakterier, virus, medicinrester och allt annat som avloppsvatten innehåller. Ingen som VBL talat med kan säga vad det betyder för vattenmiljön på lång sikt, men alla är överens om att det inte borde ha fått hända.

Nyhetsbild

Våra sura jordar blir världskändisar – Vasaforskare föreläser i Brasilien

VASA På lördag sätter sig Sten Engblom och Eva Högfors-Rönnholm på planet till Rio de Janeiro för att träffa miljöforskare från hela världen.

Nyhetsbild

Svarta och vita påsar mister sin betydelse med nytt kärl

Från och med oktober går det att sätta bioavfallet i vilken färgs plastpåse som helst eller i en papperspåse. Energiavfallet behöver ingen påse alls.

Nyhetsbild

Video: Så här viker du en bioavfallspåse av en tidning

Från och med oktober spelar det ingen roll vilken färg påsen man använder för bioavfallet har.

Nyhetsbild

Vattenbrist hotar Korsnäs och andra delar av landet: "Vi behöver regn nu"

För femton år sedan drabbades Finland av vattenbrist. Det kan hända igen. Ändå är vi inte tillräckligt förberedda, säger hydrogeologen Mirjam Orvomaa. I Korsnäs hoppas man desperat på mer regn.

Nyhetsbild

Läkare varnar: "Res inte till Spanien och Portugal, det är för varmt"

En värmebölja av sällan skådat slag är på väg mot Medelhavsländerna. Spanien och Portugal kan räkna med temperaturer som kan överstiga det tidigare värmerekordet på 48,5 grader. Institutet för hälsa och välfärd THL uppmanar personer i riskgrupperna att boka om sina resor.

Nyhetsbild

Vattenläcka i Vörå centrum – kunde snabbt repareras

VÖRÅ Ett hundratal hushåll på Nikusbackvägen i Vörå saknade vatten på tisdagen, efter att en mindre vattenledning gått sönder.

Nyhetsbild

Sundet nästan uttorkat – konkreta åtgärder aktuella

KARLEBY Sommarens torka har nästan tömt Stadssundet. Då det politiska livet återuppstår inom kort är sundet sannolikt en fråga som finns på stadsstrukturnämndens bord.

Nyhetsbild

Fler insamlingspunkter på Ekorosks område

1

Ekorosks område får fler insamlingspunkter för plast.

Nyhetsbild

Så här såg åskvädret ut i Österbotten – skicka in dina bilder till oss

BILD/VIDEO Under söndagen drog ett kraftigt åskväder in över Österbotten. Skicka in dina bilder av ovädret till oss!

Nyhetsbild

Brandkårens ögon i luften – Frivilliga spanar efter bränder

Flygklubbarna i landet är hårt sysselsatta med att spana efter skogsbränder med flyg. I år gör torkan att antalet flygningar slår helt nya rekord. SE VIDEO.

Nyhetsbild

I kväll blir månen röd – skicka in dina bilder!

UPPROP Chansen att se blodmånen är god i Österbotten, säger Jouko Korhonen vid Meteorologiska institutet. Har du tänkt fotografera den totala månförmörkelsen? Skicka in dina bilder till oss.

Nyhetsbild

Misstankar om magsjukebakterier vid Sandskata och Lahdenperä

KARLEBY Mellersta Österbottens miljöhälsovård informerar att man misstänker magsjuka vid både Sandskata och Lahdenperä i Karleby.

Nyhetsbild

Kraftiga algblomningar i Österbotten – läget har blivit värre

De kraftiga blomningarna av blågrönalger fortsätter i Finlands havsområden. Även de österbottniska landskapen är drabbade. Inget talar för att situationen kommer ändra.

Nyhetsbild

Jättelokan härjar längs ån i Nedervetil

KRONOBY

Som markägare är det på ditt ansvar att få bort jättelokan om den börjar växa på din gård enligt EU. Men om den sprider sig till din gård och grannen inte svarar i telefon - då är goda råd dyra. Och staten hjälper först när du är i akut fara.

Nyhetsbild

Fritt fram att bada i Larsmo igen - nya prover friar alla stränderna

LARSMO Det är tryggt att svalka sig i vattnet vid alla badstränder i Larsmo igen. De nya proverna som togs i måndags visar bara låga halter av avföringsbakterier.

Nyhetsbild

Svårt bedöma vattenkvaliteten i Fäbodaviken – inga nya prover tas i sommar

JAKOBSTAD Inga nya prover av vattenkvaliteten i Fäbodaviken är inplanerade, de senaste proverna togs i våras. Åtminstone lär det finnas mindre måsar, vars avföring kan sprida bakterier i vattnet.

Nyhetsbild

Algblomningen den värsta på tio år – läget bättre i norr

Risken för stora förekomster av blågröna alger ökar i takt med det varmare vädret. I Södra Finland längs Finska vikens kust förekommer redan riklig algblomning. Läget är ändå bättre i Bottniska viken.

Nyhetsbild

Algblomningen har ökat i värmen

Det långvarigt varma och vindstilla vädret har varit en gynnsam tid för blågröna alger.

Nyhetsbild

Extremt torrt i Österbotten – förbjudet att göra upp eld

Det är väldigt torrt i skog och mark just nu. Varning för skogsbrand gäller i hela Österbotten. Var extremt försiktiga med elden, varnar Tore Lindström på Österbottens räddningsverk.

Nyhetsbild

Vattendragen drabbas i torkan

Varmt väder och brist på regn har sänkt vattenståndet och minskat vattenföringen ytterligare i vattendragen på NTM-centralen i Södra Österbottens område.

Nyhetsbild

Inga alger trots värmen - fritt fram för bad

JAKOBSTAD/KARLEBY De senaste dagarnas värmebölja har gjort att läget med blågröna alger vid nejdens badstränder kan variera från timme till timme.

Nyhetsbild

GTK undersöker grundvattenområden

JAKOBSTAD/PEDERSÖRE GTK kommer undersöka grundvattenområdenas geologiska struktur i Jakobstad och Pedersöre.

Nyhetsbild

Sprängämnen kvar i Karleby hamn – försvarsmakten fortsätter röja

KARLEBY Försvarsmakten kommer att fortsätta röja granater i farleden utanför Karleby hamn också i augusti.

Nyhetsbild

UPPROP: Än hinner ni skicka bilder på Österbottens lador

Tiotals bilder har skickats in på lador runtom i Österbotten. Uppropet fortsätter ännu och vi vill gärna se vilka lador ni fångar på bild.

Nyhetsbild

Roskisbacken täcks in med gummidäck – politiker kritiserar lösningen

1

JAKOBSTAD Dräneringsmattan slopas. I stället täcks den gamla avstjälpningsplatsen in med 54 000 ton förbrukade bildäck. Lokalpolitiker är upprörd.

Nyhetsbild

NTM-centralen: Riklig algblomning den närmaste tiden

De senaste dagarnas varma väder och väderprognoserna för de närmaste dagarna talar för rikligare blomning av blågröna alger i de österbottniska landskapen, skriver NTM-centralen i ett pressmeddelande.

Framtidens vatten pumpas från Lochteå

KARLEBY Karleby Vatten har siktat in sig på nya grundvattenområden att pumpa vatten ifrån. Men först ska naturen tas i beaktande.

Nyhetsbild

Fritt fram att bada vid Kittholmen - inga blågröna alger enligt dagens kontroll

JAKOBSTAD Vid tiotiden på onsdagsmorgonen var simskolan vid Kittholmen i full gång. De blågröna alger som fanns i vattnet igår är borta, i varje fall just nu.