Lokalt

Miljö

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Stora ladugårdar nära bosättning knepiga för tillståndssektion

KRONOBY Tillståndssektionen i Kronoby förde i tisdags en lång diskussion om möjligheterna för en mjölkgård att få utvidga verksamheten. Stora djurgårdar nära bebyggelsen har blivit en knepig fråga.

Nyhetsbild

Pälsfarm måste mäta fosforhalten i lakvatten

KRONOBY Erling & Sixten Grankull Pälsfarm Ab i Kronoby har fått miljötillstånd. Ett nytt tillståndsvillkor är att fosforhalten i det utgående vattnet från farmen ska mätas två gånger per år.

Nyhetsbild

Nätverket Fiskodlingsfritt Jakobstad samlar in namn

JAKOBSTAD Initiativtagarna för namninsamlingen "Nej till fiskodling med öppna kassar utanför Jakobstad" grundar nätverk.

Nyhetsbild

Nedbrytbara påsar förstör bioavfallet – vanliga plastpåsar fungerar bättre

JAKOBSTAD I en del affärer marknadsförs nedbrytbara påsar felaktigt som lämpliga förpackningar för bioavfall. I själva verket förstör de nedbrytbara påsarna behandlingen av bioavfallet.

Nyhetsbild

Julia undviker både plast och skräp

Går det att leva helt plastfritt och utan att producera något skräp? Jo, åtminstone nästan. Julia Degerth har gjort det i ett par år.

Nyhetsbild

Mindre plast bra för både människor och miljö

Genom att tänka över sin konsumtion går det att minska på plasten. Men allt ansvar borde inte ligga på konsumenterna, anser WWF.

Nyhetsbild

Nytt på julbordet – röd potatis från Kristinestad

En ny röd potatissort ska finnas att köpa i butiken i december. Potatisen kommer från tre odlare i Kristinestad och packeriet Botnia Grönsaker.

Nyhetsbild

Kemira ansöker om nytt miljötillstånd för Infjärden

VASA Tillståndet för sanering av Infjärden går ut i slutet av oktober i år. En ny ansökan från Kemira är på gång.

Nyhetsbild

EU-förbud mot sugrör är goda nyheter för Mini-Maid

TERJÄRV Terjärvföretaget Mini-Maid har förberett sig på ett EU-förbud mot engångsvaror i plast och märker redan nu av en ökad efterfrågan på pappers- och kartongtallrikar.

Nyhetsbild

Ny undersökning: 7 av 10 finländare får dåligt samvete av att slänga mat

Allt fler finländare, 68 procent, får dåligt samvete av att slänga bort ätbar mat. Ändå slänger en dryg tredjedel bort mat när produktens bäst före-datum har passerats.

Nyhetsbild

Dags att se över Havsparken - planerarna vill att alla åldrar ska trivas

KARLEBY Parkplanerarna Sini Sangi och Nina Mamia i Karleby gnuggar redan händerna inför planeringen av Havsparken. Men de håller ett öppet sinne eftersom stadsborna bjuds in i planeringen.

Nyhetsbild

Vattenägare vill bli hörda – oklart hur rättsbesvär påverkar fiskodling

1

JAKOBSTAD Vestersundsby delägarlag har besvärat sig till Vasa förvaltningsdomstol. Sebastian Höglund fortsätter planerna med att starta fiskodlingen.

Nyhetsbild

Toivonen jobbar för högtryck med farminspektioner

Hösten är högsäsong för farminspektioner. Nykarlebys nya miljöinspektör Janne Toivonen besöker i snitt en pälsdjursfarm per dag.

Nyhetsbild

Närpes är ett nordiskt exempel på attraktiv landsbygdsort

Vad gör en landsbygdsort så attraktiv att folk flyttar dit? För att söka svar på den frågan kom forskaren Michael Kull till Närpes.

Nyhetsbild

Stickgraffiti och återanvända lekredskap – park fräschades upp

KARLEBY Både stora och små gladdes över en park med konst, återanvända lekredskap och träningsmöjligheter när uppfräschade Brenners park invigdes på onsdagen.

Nyhetsbild

Experten listar: Så botar du din klimatångest

Människan måste minska på sin klimatpåverkan. Men var ska man börja? Här ger Anne Antman, miljövårdschef på Natur och miljö, svar.

Nyhetsbild

I Karins trädgård får de sönderklippta löven ligga kvar

Räfsa eller inte räfsa? Det är frågan så här i hösttider. För trädgårdsfantasten Karin Holmström är svaret såväl tydligt som tudelat: Att inte räfsa är bäst men räfsat är ändå snyggare.

Nyhetsbild

Ny reningsanläggning på Storåsen blir miljonprojekt

KRONOBY/LARSMO En ny behandlingsanläggning behövs för det grundvatten som pumpas upp på Storåsen i Kronoby. Det blir en gemensam miljonsatsning för Larsmo kommun och Kronoby Vatten och Avlopp.

Nyhetsbild

Samfälligheter motsätter sig fiskodling – "De fiskar på gränsen till det otillåtna"

JAKOBSTAD Ett väglag, en sommarstugeförening och ett vattenlag motsätter sig den planerade fiskodlingen i Jakobstad. Medlemmarna undersöker hur de kan stoppa fiskodlingen.

Nyhetsbild

Från och med i dag är det två kärl som gäller – Ekorosk väntar sig telefonköer

Från och med i dag ska du sortera ditt avfall i två skilda kärl. Färgen på påsen spelar alltså ingen roll längre bara du kastar rätt avfall i rätt kärl.

Nyhetsbild

Oljebekämpningen fortsätter vid Alholmen – oklart hur mycket som läckte ut

JAKOBSTAD Oljebekämpningen efter torsdagens båtolycka kommer pågå ännu under fredagen, meddelar räddningsverket.

Rapport om marktäkter är klar – visar på brister i flera kommuner

Slutrapporten för NTM-centralen i Södra Österbottens Sokka 3-projekt är färdig. I projektet deltog bland andra Vörå och Nykarleby.

Nyhetsbild

Exklusiv väderanalys avslöjar: Vasa hettas upp snabbare än någon trott

En internationell analys över 117 års väderdata i 558 europeiska städer visar dramatiska siffror. Europa värms upp mer och snabbare än vi hittills trott. Och Vasa ligger på plats nio.

Nyhetsbild

Vattnet i skogsdiken renas med trä i ny studie – ska motverka översvämningar

1

Genom att imitera naturen får man fram en enkel och effektiv metod för att rena vattendrag och motverka översvämningar. Enda man behöver göra är att tillsätta trä.

Nyhetsbild

Besvikelse över NTM:s beslut – orsakar många frågor

JAKOBSTAD Den planerade fiskodlingen utanför Jakobstad väcker diskussion och frågetecken på det lokala planet.

Nyhetsbild

Forskare: Klimatförändringen syns i dämpad landhöjning i Kvarken

VASA Vädret i regionerna kring Bottniska viken och Östersjön är omväxlande i sig själv. Det gör det svårt att enkelt sätta fingret på exakt vilka väderfenomen som beror på klimatförändringen och vilka som är normala vädervariationer. Det säger klimatforskaren Anna Rutgersson från Uppsala universitet.

Nyhetsbild

50 kilometer rör för krisvatten färdiga – samarbete hjälper när det krisar

Om det blir brist på dricksvatten eller om vattnet blir förorenat kan vattenbolagen nu hjälpa varandra genom de nya ledningarna för krisvatten.

Nyhetsbild

Internationellt forskarteam djupstuderar Kvarken för ny skyddsstatus: "Vi är pionjärer"

MALAX Trots kyla och bara en halvmeters sikt njuter Sergio Losada och de andra spanjorerna av Kvarkens skärgård. De dyker på ställen där ingen varit förut. "Pionjärarbete", säger de själva.

Nyhetsbild

Inga invändningar mot Kelibers gruvplaner i Ullava

KARLEBY Karleby stadsstyrelsen anser att Kelibers ansökan om tillstånd att öppna en gruva i Syväjärvi, Ullava, fyller gruvlagens krav.

Nyhetsbild

Hösten bjuder på superruska i år – här är förklaringen till färgprakten

Den torra sommaren ger goda förutsättningar för att ruskan kan bli riktigt praktfull i år.

Nyhetsbild

VIDEO: Kampen mot ogräset i gång – men notdragning ingen succé

KARLEBY Axslingan i Potten i Yxpila är en seg rackare. Trots försök med både kedja och vajer lyckades man inte få loss någon större mängd rötter på måndagen.

Nyhetsbild

Invånare får välja armaturer i Karleby

KARLEBY Karleby stad involverar invånarna i valet av ny belysning till parker och grönområden i staden.

Nyhetsbild

Ekorosk ordnar informationsmöten

Den 1 oktober inleds den separata insamlingen av bio- och energiavfall.

Nyhetsbild

Yle: Fler granater hittade utanför Karleby hamn

KARLEBY Försvarsmakten har nu avslutat röjningsarbetet i farleden in till Karleby hamn. Nu kan man inleda muddringen av farleden, skriver Yle Österbotten.

Nyhetsbild

Besvärlig växt ska bort - Karleby har fått pengar för notdragning

KARLEBY En stor specialbyggd not ska ta bort det värsta av den slingrande axslingan som länge stört båtägarna i Yxpila båthamn. Fungerar inte det så kan Potten komma att tömmas på vatten.

Nyhetsbild

Sommaren 2018 var gynnsam för algerna i Finlands havsområden

Giftiga blågröna alger (cyanobakterier) har siktats på 35 ställen i havet utanför Korsholm och Vasa den här veckan. Också i Larsmosjön och Ähtärinjärvi har observationer gjorts. En ovanlig röd blomning påträffades i en flada i Korsholm i mitten av augusti.

Nyhetsbild

Husägare vill att trafiken till Lostenen styrs om – trafikmängden är orsaken

PEDERSÖRE En fastighetsägare längs Lostensvägen önskar att trafiken till det populär utflyktsmålet Lostenen styrs om till andra vägar. Orsaken är den ökande trafikmängden.

Nyhetsbild

Men se upp för fluglarverna!

En hushållskompost ger näringsrik mylla till trädgården och den som en gång fått kläm på komposteringen har svårt att sluta.

Nyhetsbild

Stort intresse för kompostering - hos familjen Harju blir köksavfallet värdefull mylla

KRONOBY Potatisskal och kaffesump blir värdefull mylla hos Maria och Folke Harju. Men matrester vill Maria inte sätta i komposten eftersom hon är rädd att det ska locka till sig råttor.

Nyhetsbild

Arkitekt Johan Bäckman: Konserthus och bostäder passar bra vid Metviken

VASA Metviken är ett spännande område för en konsertsal blandat med boende och affärer. Det tycker Vasaarkitekten Johan Bäckman. Kulturhus, konsertsal, museer, utställningshallar, butiker, kontor och bostäder finns i gamla restaurerade fabriksbyggnader runtom i världen.

Nyhetsbild

Planteringen av ål fortsätter – snart får man fundera på hur ålen ska fiskas i Larsmo-Öjasjön

LARSMO Det börjar bli dags att fundera på hur man ska ha det med ålfisket i Larsmo-Öjasjön. Nästa vecka åker Birthe Wistbacka och en grupp fiskare på studiebesök till Skåne.

Nyhetsbild

Ekorosk utmanar niondeklassare

Hur ska man hantera farligt avfall? Och vad är farligt avfall riktigt? Ekorosk utmanar niondeklassare i området att klura ut detta i höstens skolkampanj.

Nyhetsbild

Algsituationen lugnare i Österbotten

De rapporterade observationerna av algblomningar i Österbotten under vecka 33 har varit få, rapporterar NTM-centralen. Det finns dock fortfarande risk för algblomningar i augusti.

Nyhetsbild

Miljötillstånd nästa för Kelibers gruvverksamhet

KARLEBY Kelibers miljökonsekvensbedömning har valsat genom förvaltningen och börjar bli klar. Nu är det dags att söka miljötillstånd för verksamheten. Miljöchef Michael Hagström tror att tillstånden kan beviljas ännu i år.

Nyhetsbild

Svensk marinbiolog: "Näringsämnena späds ut, men försvinner inte"

De näringsämnen som förts ut via läckaget späds ut ganska fort. Snart går det inte att mäta hur mycket det ökat mängden fosfor och kväve, men det betyder inte att de försvunnit, säger marinbiologen Lena Kautsky på Östersjöcentrum vid Stockholms universitet.