Lokalt

Miljö

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Farligt att röja vass med giftigt bekämpningsmedel – Marinbiolog: "Vansinnigt"

1

En del använder bekämpningsmedel som innehåller glyfosat för att få bort vass vid sommarstugorna. "Det är direkt förbjudet att använda det nära vattendrag", säger marinbiologen Vincent Westberg.

Nyhetsbild

Algobservationer både i Vasa, Malax och Karleby skärgård – NTM-centralen: Använd inte vattnet i bastun eller vid matlagning

Det varma sommarvädret som slagit till i Österbotten gör att blågröna alger sprider sig. Nu har blågröna alger påträffats bland annat i Sundom, Bergö och utanför Karleby. NTM-centralen råder nu från att använda havsvatten i de drabbade områdena.

Nyhetsbild

Båten som samlar skrot och avfall trafikerar i helgen

En oöppnad moderskapslåda från 1976 och bildäck är de största överraskningarna som kaptenen Göran Ahlstrand på M/S Roope-Botnia tagit hand om bland avfallet från sommarstugorna. I helgen är det dags för sommarens skrotinsamling.

Nyhetsbild

Skarven har intagit grund i Karleby – "Ingen katastrof, men fortsätter de öka kan det bli problem"

För några år sedan landade flera skarvar på ett grund mellan Renö och Munakari i Karleby. I sommar har de tagit över det helt, men miljösekreteraren är inte oroad.

Nyhetsbild

Batterier och litervis med medicin – Ekorosk-kunder slarvar med sorteringen

2

JAKOBSTAD Ekorosk har öppnat soppåsar från 2 400 hushåll och gått igenom innehållet. Resultatet förvånar. I bioavfallet finns både batterier och medicin.

Nyhetsbild

Algblomning förstörde Muminparets sommar – samlar nu miljon i räddningsaktion

Moomin Characters lånar ut sitt Mumintroll och donerar pengar till en insamlingskampanj. Målet: Att stoppa övergödningen av Östersjön.

Nyhetsbild

Sämre vattenkvalitet i Jakobstadsnejden – "klassificeringen ändrar i negativ riktning"

JAKOBSTAD Under de senaste åren har mätningar i havsområdet visat att vattenkvaliteten i Jakobstads närhet är acceptabel eller dålig. Nu klassas vattenkvaliteten ner ett steg.

Nyhetsbild

Vasa centralsjukhus vill satsa på miljön – så här jobbar man för att minska på avfallet

VASA Vasa centralsjukhus producerar stora mängder avfall, men utvecklingen av mer miljövänliga alternativ finns ständigt i tankarna. I fjol producerade en patient i genomsnitt 39 kilo skräp.

Nyhetsbild

Här i laboratoriet i Jakobstad blir livsmedelsplasten miljövänligare

JAKOBSTAD Schur Flexibles i Jakobstad tillverkar tio miljoner kilo plastfilm i år. Av den är nittio procent återvinningsbar för tillverkning av nya plastfilmer. Om några år ska andelen vara hundra procent.

Nyhetsbild

Städar hav på skräp, alger och olja – "Drömmen är att kommande generationer har rent vatten"

KARLEBY Miljöteknikföretaget Clewat har haft en bra början på året. Deras första städ- och saneringsfartyg ska till hösten städa vid Floridas kust.

Nyhetsbild

Blågröna alger observerade i Kronoby – Simskolan flyttad till Lepplax

KRONOBY Blågröna alger dök upp vid Hästöskatans simstrand i går. Därmed tvingas deltagarna i simskolan ta sig till Lepplax under fredagen.

Nyhetsbild

"Ingen brådska att tömma sjöarna" – Keliber hoppas på finansieringsbeslut ännu i år

KARLEBY Att regionförvaltningsverket inte låter Keliber förbereda tömningen av sjöar innan besvären mot miljötillståndet är behandlat stör inte gruvbolaget.

Nyhetsbild

Larsmosjön fri från algblomning – Svalt väder håller ned förekomsten

Det ostadiga vädret har dämpat algblomningen både i insjöarna och ute till havs. I insjöarna är algläget rentav lugnare än normalt denna tid på sommaren.

Nyhetsbild

Ha inte plastångest – du kan nästan inte göra fel

JAKOBSTAD Det enda du kan göra som är helt fel när det gäller plast är att slänga den i naturen. Det spelar inte så stor roll hur du sorterar plasten, bara du sorterar.

Nyhetsbild

Grundvattenområden i Karleby får ny klassificering

I Karleby finns sexton grundvattenområden. Nu vill NTM-centralen ha hjälp av Karlebyborna för att klassificera och justera områdena.

Nyhetsbild

Regionens klimatstrategi uppdateras – strategigruppen vill höra invånarna

Efter tio år får klimatstrategin för Jakobstadsnejden en ny uppdatering. Nu ska invånarnas röster höras inför beredningen.

Nyhetsbild

Nykarleby störst på braxenförädling: "När vi började skrattade folk åt oss, nu skrattar de inte längre"

NYKARLEBY Det är bara i Finland och Sverige som mört och braxen klassas som skräpfisk. För yrkesfiskarna kan de däremot vara en riktigt god affär. För Brännskata fiskare i Nykarleby är braxenförädling ett vinnande koncept.

Nyhetsbild

NTM-centralen undersöker: Vilka kulturlandskap finns kvar i Österbotten?

1

ÖSTERBOTTEN NTM-centralen ska kartlägga värdefulla kulturlandskap i Korsholm, Korsnäs, Kronoby, Vörå, Närpes och Malax under de närmaste veckorna.

Nyhetsbild

Alger i Karperöfjärden och Larsmosjön – "Små barn och husdjur borde inte bada"

Algsäsongen verkar ha inletts. Alger har nu observerats på åtminstone två ställen i Österbotten, rapporterar Finlands miljöcentral.

Nyhetsbild

Den finländska tomaten blir allt grönare – österbottniska odlare visar vägen för minimalt kolavtryck

Du ser utvecklingen som skett på 20 år här framför dig. På vänstra sidan finns våra äldre växthus och på högra mina nya växthus säger Jonathan Nordberg, som är tomatodlare i Närpes. – Skillnaden är att i mina nya växthus är det 25 procent högre produktion och lägre enegianvändning per enhet.

Nyhetsbild

Dagvattenräkning skapar oro

KARLEBY Dagvattenavgiften har skapat frågetecken hos Karlebybor då den fakturerats för andra gången på en kort tid.

Nyhetsbild

Pia Grankvist: "Känn inte ångest över plasten, Finland har system som fungerar"

JAKOBSTAD Sorterar man sitt plastavfall och lägger det med energiavfallet, eller för det till ekopunkten, så har man gjort allt rätt. På onsdagen kunde man också föra hårdplast till återvinning i Jakobstad och i Terjärv.

Nyhetsbild

Konsumentförbundets generalsekreterare: Drömmen är att det bara ska finnas hållbara val

VASA Allt fler vill veta hur de kan minska på plastkonsumtionen. Men störst ansvar har företagen att producera hållbara produkter, säger Juha Beurling-Pomoell, Konsumentförbundets generalsekreterare.

Nyhetsbild

Larsmo delägarlag diskuterade arrendekontrakt – "Vi kommer inte riva kontraktet"

LARSMO En enskild delägare har motsatt sig Larsmos arrendeavtal med Ekofish. Ärendet diskuterades av delägarlaget på måndagskvällen.

Nyhetsbild

GTK söker batterimineraler i Kronoby och Pedersöre

PEDERSÖRE/KRONOBY Geologiska forskningscentralen, GTK, undersöker berggrunden i Kronoby, Pedersöre, Vetil, Kaustby och Evijärvi för att utreda förekomsten av batterimineraler.

Nyhetsbild

EU-kandidater om klimatpolitiken: Åtta av tio vill se ökat tryck på EU-länderna

ÖSTERBOTTEN De allra flesta kandidater i EU-valet vill att EU sätter mer tryck på medlemsländer i klimat- och miljöfrågor. Det visar vår enkät.

Nyhetsbild

Drönare filmar fjärrvärmenätet i Karleby

Mellan torsdag och lördag kommer en drönare att flyga över Karleby kvälls- och nattetid. Den söker bland annat efter eventuella läckor i fjärrvärmenätet.

Nyhetsbild

Sura vatten i mindre österbottniska åar

Under våren har försurningsläget varit dåligt i ett flertal åar vid den österbottniska kusten.

Nyhetsbild

Ny insamlingspunkt för återanvändning i Öja

Heli Maunula och Maria Wentin hoppas att den nya återanvändningspunkten vid Öja-Market ska få folk att skänka vidare i stället för att slänga bort.

Nyhetsbild

Miljö- och byggnadsnämnden påtalar brister i Ekorosks verksamhet

JAKOBSTAD Provtagningar i ett dike intill Ewapowers och Ekorosks lagringsfält visar att vattnet är lika förorenat som avloppsvatten med höga halter näringsämnen, fasta partiklar och syreförbrukande ämnen.

Nyhetsbild

Växthuset erbjuder mer än bara en odlingsplats

JAKOBSTAD Allt fler vill odla sin egen mat och efterfrågan på växthus ökar. Förutom odlingen har växthusen blivit som ett extra rum i trädgården.

Nyhetsbild

Fiskresurserna ska tas bättre till vara

KARLEBY Fiskeriets organisation förnyas. Enligt den nya lagstiftningen ombildas de tidigare fiskeområdena och förstoras.

Nyhetsbild

Kommunen valde entreprenör för gräsklippning – omprövning begärs

PEDERSÖRE Av sex anbud valdes Lasén fastighetsservice Kb till gräsklippningsentreprenör i kommunen. Nu begärs en omprövning av beslutet.

Nyhetsbild

Sjöarnas syreproblem blev mindre än väntat i Österbotten

I månadsskiftet februari–mars såg syresituationen oroväckande ut. Men tack vare vädret under de senaste månaderna, blev det ingen större syrebrist trots allt.

Nyhetsbild

Besökarantalet på återvinningsstationerna ökar – rusningstiden pågår

På Ekorosks område finns flitiga återvinnare. I fjol besökte över 236 000 personer avfallsbolagets återvinningsstation – en ökning med tio procent från året innan.

Nyhetsbild

Mycket lågt vattenstånd i Kvarken – prognosen utlovar ingen ändring

Det råder lågt havsvattenstånd i Kvarken de närmaste dagarna. I Vasa sjunker vattnet till 45 centimeter under det normala och i Jakobstad till nästan en halvmeter.

Nyhetsbild

Besvär mot Kelibers tillstånd

KARLEBY Fiskeföreningar, åtta delägarlag och Finlands naturskyddsförbunds Österbottens distrikt har lämnat in besvär mot Kelibers miljötillstånd.

Nyhetsbild

Svart svan sågs vid Långgrundet – har troligen rymt från park

JAKOBSTAD Det är inte varje dag man ser en svart svan på våra breddgrader men den ovanliga besökaren sågs vid Långgrundet i Jakobstad på måndagskvällen. Uppdaterad.

Nyhetsbild

Rådgivare föreslår: Ordna säljakt och upplevelseturism på Österbottens isar

Ny metod för säljakt kunde öppna för jaktturism i Österbotten. Jonas Harald, rådgivare på Fiske-leader Österbotten har provat på jaktformen och ser både potential och nytta med guidad säljakt i Österbotten.

Nyhetsbild

Organisk gödsel kan innehålla skadlig bakterie

Legionellabakterien kan förekomma i organisk gödsel och växtunderlag. Vissa prover visar på större mängder, konstaterar Livsmedelsverket och Institutet för hälsa och välfärd.

Nyhetsbild

Larsmo tveksam till fiskodling – Ådön anses vara fel plats

1

LARSMO Larsmo kommun ser en del problem i Ekofishs ansökan om fiskodling. Området utanför Ådön ses som helt olämpligt för höstförvaring.

Nyhetsbild

Wasaline skippar plast ombord – sugrören görs nedbrytbara

Wasaline minskar på plasten och vill se mindre mikroplaster i miljön. Visionen är att avveckla engångsplasten ombord stegvis.

Nyhetsbild

Astronomiintresserad: Imponerande att man lyckats fota svarta hål

Hans Lindén från den astronomiska föreningen i Vasa är imponerad av att man nu har ytterligare bevis på att svarta hål finns. "Svarta hål är det mest extrema i universum" säger han.

Nyhetsbild

Biolog om köldknäppen: "Småfåglarna har det tufft"

Nu är det viktigt att lägga ut mat åt fåglarna. De riskerar att svälta ihjäl annars, säger biologen Hans Hästbacka.

Nyhetsbild

Masken-områdets framtid: Varken fotbollsarena eller aktivitetspark

JAKOBSTAD Jakobstad behöver en aktivitetspark. Däremot är Maskens tomt nödvändigtvis inte rätt. Förslaget är att bygga en aktivitetspark i Skolparken.