Lokalt

Miljö

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Vädret påverkar vilket bröd du köper – Lotta Alhonnoro breddar synen på matsvinn i sin forskning

Mycket mer än bara det individuella valet påverkar hur mycket mat som kastas. Lotta Alhonnoro har gjort en doktorsavhandling om finländarnas älskade bröd – som kastas i så stora mängder att det blir problemavfall.

Nyhetsbild

Höststorm når Österbotten i kväll – kan blåsa upp till 30 sekundmeter

UPPDATERAD Det ska blåsa kraftigt i Österbotten natten mellan fredag och lördag. "Bind fast saker som kan flyga omkring", säger Dan Gref, beredskapschef på Österbottens räddningsverk.

Nyhetsbild

Studentrestaurangerna i Vasa slopar inte nötkött – minskar på matsvinnet istället

VASA De flesta studentrestauranger i Vasa erbjuder vegetariska och veganska alternativ på sina menyer. Men de vill inte gå in för att slopa nötköttet.

Nyhetsbild

Flygvapnets övning orsakar flygbuller i Österbotten – facklor kan ses som ljusfenomen på himlen

Har du hört flygbuller som känts av även på marknivå? Orsaken är Flygvapnets storövning som pågår just nu. Flygvapnet har en tillfällig bas i Vasa under övningen och buller kan höras i stora delar av Österbotten.

Nyhetsbild

Oenigt om miljöskyddsföreskrifterna

KARLEBY Användningen av flytande gödningsämnen på grundvattenområden delade byggnads- och miljönämnden i Karleby.

Nyhetsbild

Projekt ska få fler att bli bybor: "Mera människor ger en levande landsbygd"

Hur ska man få en levande landsbygd? Med bebodda, attraktiva byar. Frida Lähdesmäki jobbar med byaföreningar för att lyfta byarnas pärlor. Samtidigt hjälper hon dem kartlägga tomma hus som kan få nytt husfolk.

Nyhetsbild

Små djur gör stor skillnad i havet – Expert: isfritt och grumligt i framtiden

När blåmusslan och blåstången hotas blir resultaten en kedjereaktion som till sist når människan. – Vi vill ge allmänheten tydlig information om vad som håller på att ske, säger Roosa Mikkola som är med och kartlägger framtidens hav.

Nyhetsbild

Ett femtontal klimatstrejkare samlades i Jakobstad: Vi måste förändra vår livsstil

jakobstad Den 27 september är en global strejkdag för klimatet. Också i Jakobstad samlades folk på torget för att visa sin ståndpunkt.

Nyhetsbild

Landsbygdsprofil om energianvändningen : "Vårt jordbruk har aldrig varit så ineffektivt som nu"

Hur hållbar är vår matproduktion? Thomas Snellman är köttproducenten som tycker att vi ska äta mindre kött. SLC:s Mats Nylund tvivlar på nyttan med detta.

Nyhetsbild

Rektorn om debattstormen kring Övis köttbeslut – "Skolans uppgift att lyfta fram det som intresserar unga"

VASA "Vi väljer alltid ett tema som är aktuellt i samhället", säger Elisabet Backlund-Kärjenmäki, rektor på Vasa övningsskola. Både hon och restaurangchefen är överraskade över den enorma debatt som följt skolans beslut att under sex veckor inte servera rött kött.

Nyhetsbild

S-gruppen lanserar utsläppsmätare – får kritik av producenter

Snart ska de som handlar i S-gruppens butiker kunna kontrollera varornas koldioxidavtryck via telefon. Men vid producentorganisationen MTK undrar man varför inte inhemskt och importerat kött skiljs åt.

Nyhetsbild

Grundvattennivåerna mycket lägre än normalt – "Ingen krissituation"

På kommunernas vattenverk är man inte oroliga över vattenförsörjningen. Detta trots att grundvattennivåerna är mycket låga för andra året i följd.

Nyhetsbild

Larsmo bys samfällighet sade nej till Ekofish – ingen förvaring i Larsmovatten

LARSMO Efter en lång extrastämma på torsdagskvällen beslöt medlemmarna i Larsmo bys samfällighet att inte ge Ekofish tillstånd att förvara fisk i Larsmovatten.

Nyhetsbild

Målet: solpaneler på campustaket om några år

VASA Campus Kungsgården i Gamla Vasa kan få solpaneler på taket om några år. Beslutsfattarna får ta ställning till en investering i solpaneler när de behandlar ekonomiplanen i höst.

Nyhetsbild

Råttorna blir allt fler i Vasa – finns till och med i höghus

Råttor är ett växande problem i Vasa. De ökar för tredje året i rad. Det visar siffror från ett av företagen som bekämpar skadedjur.

Nyhetsbild

Möjligt att följa vargar med halsband

Det är nu möjligt att via nätet följa med var ett antal vargar rör sig i landet. Med det hoppas man undvika att vargar skadar jakthundar.

Nyhetsbild

Finland har 168 000 sjöar – av dem finns mindre än 3 000 i Österbotten

Finland sägs vara de tusen sjöarnas land, och det stämmer rätt bra. Åtminstone om man får tro Lantmäteriverkets mätning. Och då kan man även kalla Österbotten de tusen sjöarnas landskap, trots att här finns bara två procent av alla Finlands sjöar.

Nyhetsbild

Blågröna alger observerade i Vörå och Malax

Algläget i Österbotten är fortfarande lugnt. Men små mängder av alger har observerats i bland annat i Malax och Vörå.

Nyhetsbild

Överfulla avfallskärl irriterar i Kantlax – Ekorosk: "Avfallet måste sorteras"

NYKARLEBY "Vi har tydligen fått en soptipp mitt i Kantlax by!" inleder Börje Sjöblom med i en insändare i Österbottens Tidning. Men det förblir osäkert vem det anklagande fingret ska riktas mot.

Nyhetsbild

Vallhundar kan bli lösningen på gåsproblem – testas i Havsparken ännu i sommar

KARLEBY Med hjälp av hundar ska Karleby försöka jaga bort gässen som smutsar ner Havsparken. Nästa vecka inleds arbetet.

Nyhetsbild

Farligt att röja vass med giftigt bekämpningsmedel – Marinbiolog: "Vansinnigt"

En del använder bekämpningsmedel som innehåller glyfosat för att få bort vass vid sommarstugorna. "Det är direkt förbjudet att använda det nära vattendrag", säger marinbiologen Vincent Westberg.

Nyhetsbild

Algobservationer både i Vasa, Malax och Karleby skärgård – NTM-centralen: Använd inte vattnet i bastun eller vid matlagning

Det varma sommarvädret som slagit till i Österbotten gör att blågröna alger sprider sig. Nu har blågröna alger påträffats bland annat i Sundom, Bergö och utanför Karleby. NTM-centralen råder nu från att använda havsvatten i de drabbade områdena.

Nyhetsbild

Båten som samlar skrot och avfall trafikerar i helgen

En oöppnad moderskapslåda från 1976 och bildäck är de största överraskningarna som kaptenen Göran Ahlstrand på M/S Roope-Botnia tagit hand om bland avfallet från sommarstugorna. I helgen är det dags för sommarens skrotinsamling.

Nyhetsbild

Skarven har intagit grund i Karleby – "Ingen katastrof, men fortsätter de öka kan det bli problem"

För några år sedan landade flera skarvar på ett grund mellan Renö och Munakari i Karleby. I sommar har de tagit över det helt, men miljösekreteraren är inte oroad.

Nyhetsbild

Batterier och litervis med medicin – Ekorosk-kunder slarvar med sorteringen

JAKOBSTAD Ekorosk har öppnat soppåsar från 2 400 hushåll och gått igenom innehållet. Resultatet förvånar. I bioavfallet finns både batterier och medicin.

Nyhetsbild

Algblomning förstörde Muminparets sommar – samlar nu miljon i räddningsaktion

Moomin Characters lånar ut sitt Mumintroll och donerar pengar till en insamlingskampanj. Målet: Att stoppa övergödningen av Östersjön.

Nyhetsbild

Sämre vattenkvalitet i Jakobstadsnejden – "klassificeringen ändrar i negativ riktning"

JAKOBSTAD Under de senaste åren har mätningar i havsområdet visat att vattenkvaliteten i Jakobstads närhet är acceptabel eller dålig. Nu klassas vattenkvaliteten ner ett steg.

Nyhetsbild

Vasa centralsjukhus vill satsa på miljön – så här jobbar man för att minska på avfallet

VASA Vasa centralsjukhus producerar stora mängder avfall, men utvecklingen av mer miljövänliga alternativ finns ständigt i tankarna. I fjol producerade en patient i genomsnitt 39 kilo skräp.

Nyhetsbild

Här i laboratoriet i Jakobstad blir livsmedelsplasten miljövänligare

JAKOBSTAD Schur Flexibles i Jakobstad tillverkar tio miljoner kilo plastfilm i år. Av den är nittio procent återvinningsbar för tillverkning av nya plastfilmer. Om några år ska andelen vara hundra procent.

Nyhetsbild

Städar hav på skräp, alger och olja – "Drömmen är att kommande generationer har rent vatten"

KARLEBY Miljöteknikföretaget Clewat har haft en bra början på året. Deras första städ- och saneringsfartyg ska till hösten städa vid Floridas kust.

Nyhetsbild

Blågröna alger observerade i Kronoby – Simskolan flyttad till Lepplax

KRONOBY Blågröna alger dök upp vid Hästöskatans simstrand i går. Därmed tvingas deltagarna i simskolan ta sig till Lepplax under fredagen.

Nyhetsbild

"Ingen brådska att tömma sjöarna" – Keliber hoppas på finansieringsbeslut ännu i år

KARLEBY Att regionförvaltningsverket inte låter Keliber förbereda tömningen av sjöar innan besvären mot miljötillståndet är behandlat stör inte gruvbolaget.

Nyhetsbild

Larsmosjön fri från algblomning – Svalt väder håller ned förekomsten

Det ostadiga vädret har dämpat algblomningen både i insjöarna och ute till havs. I insjöarna är algläget rentav lugnare än normalt denna tid på sommaren.

Nyhetsbild

Ha inte plastångest – du kan nästan inte göra fel

JAKOBSTAD Det enda du kan göra som är helt fel när det gäller plast är att slänga den i naturen. Det spelar inte så stor roll hur du sorterar plasten, bara du sorterar.

Nyhetsbild

Grundvattenområden i Karleby får ny klassificering

I Karleby finns sexton grundvattenområden. Nu vill NTM-centralen ha hjälp av Karlebyborna för att klassificera och justera områdena.

Nyhetsbild

Regionens klimatstrategi uppdateras – strategigruppen vill höra invånarna

Efter tio år får klimatstrategin för Jakobstadsnejden en ny uppdatering. Nu ska invånarnas röster höras inför beredningen.

Nyhetsbild

Nykarleby störst på braxenförädling: "När vi började skrattade folk åt oss, nu skrattar de inte längre"

NYKARLEBY Det är bara i Finland och Sverige som mört och braxen klassas som skräpfisk. För yrkesfiskarna kan de däremot vara en riktigt god affär. För Brännskata fiskare i Nykarleby är braxenförädling ett vinnande koncept.

Nyhetsbild

NTM-centralen undersöker: Vilka kulturlandskap finns kvar i Österbotten?

ÖSTERBOTTEN NTM-centralen ska kartlägga värdefulla kulturlandskap i Korsholm, Korsnäs, Kronoby, Vörå, Närpes och Malax under de närmaste veckorna.

Nyhetsbild

Alger i Karperöfjärden och Larsmosjön – "Små barn och husdjur borde inte bada"

Algsäsongen verkar ha inletts. Alger har nu observerats på åtminstone två ställen i Österbotten, rapporterar Finlands miljöcentral.

Nyhetsbild

Den finländska tomaten blir allt grönare – österbottniska odlare visar vägen för minimalt kolavtryck

Du ser utvecklingen som skett på 20 år här framför dig. På vänstra sidan finns våra äldre växthus och på högra mina nya växthus säger Jonathan Nordberg, som är tomatodlare i Närpes. – Skillnaden är att i mina nya växthus är det 25 procent högre produktion och lägre enegianvändning per enhet.

Nyhetsbild

Dagvattenräkning skapar oro

KARLEBY Dagvattenavgiften har skapat frågetecken hos Karlebybor då den fakturerats för andra gången på en kort tid.

Nyhetsbild

Pia Grankvist: "Känn inte ångest över plasten, Finland har system som fungerar"

JAKOBSTAD Sorterar man sitt plastavfall och lägger det med energiavfallet, eller för det till ekopunkten, så har man gjort allt rätt. På onsdagen kunde man också föra hårdplast till återvinning i Jakobstad och i Terjärv.

Nyhetsbild

Konsumentförbundets generalsekreterare: Drömmen är att det bara ska finnas hållbara val

VASA Allt fler vill veta hur de kan minska på plastkonsumtionen. Men störst ansvar har företagen att producera hållbara produkter, säger Juha Beurling-Pomoell, Konsumentförbundets generalsekreterare.

Nyhetsbild

Larsmo delägarlag diskuterade arrendekontrakt – "Vi kommer inte riva kontraktet"

LARSMO En enskild delägare har motsatt sig Larsmos arrendeavtal med Ekofish. Ärendet diskuterades av delägarlaget på måndagskvällen.

Nyhetsbild

GTK söker batterimineraler i Kronoby och Pedersöre

PEDERSÖRE/KRONOBY Geologiska forskningscentralen, GTK, undersöker berggrunden i Kronoby, Pedersöre, Vetil, Kaustby och Evijärvi för att utreda förekomsten av batterimineraler.