Lokalt

Ofog

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Jakobstad tar tag i ofog och nedskräpning – "Tyvärr en långvarig trend"

JAKOBSTAD Det skräpas ner och förstörs vid skolor, daghem, lekparker och motionsplatser i Jakobstad. Nu ber bildningsverket både skolorna och hemmen om hjälp.

Nyhetsbild

Rövarhistoria om karantänsbrott sprids i Österbotten – Prismachef: "Nonsens"

JAKOBSTAD/VASA En vandringssägen har varit i omlopp i Österbotten i över ett år. Vilken version har du hört?

Nyhetsbild

Skadegörelse i Nykarleby – bilist körde sönder idrottsplaner

NYKARLEBY Inom loppet av två veckor har bilförare vid två tillfällen kört sönder fotbollsplanen vid idrottsområdet i Nykarleby. Innebandyplanen utanför Stjärnhallen är likaså förstörd av en bilist.

Nyhetsbild

Daghem i Kronoby utsatta för ofog – dagvårdsledare uppmanar vuxna ta sitt ansvar

KRONOBY Barnen på utedaghemmet Rävlyan i Kronoby vet att man inte ska kasta skräp i naturen. Därför undrar de varför det ibland ligger söndertrampade aluminiumburkar i skogen.

Nyhetsbild

Tjuv stjäl tv-serier – ett gissel för stadsbiblioteket i Karleby

KARLEBY

En del nöjer sig inte med att låna från biblioteket. Det finns också de som stjäl saker även om de är gratis att låna.

Nyhetsbild

Stadsmiljödirektören: Rör inte Fiskhallen, Tiainen!

KARLEBY Söndagens nyhet om städaktivisten Tom Tiainen får stadsmiljödirektören Nina Kujala att lyfta ett varningens finger till de som endera klottrar eller skrubbar. Men staden inleder nu samarbete med Tiainen.

Nyhetsbild

"Nykarleby centrum vit fläck på kamerakarta" – brasor får brinna i fred på torget

Vuong Thuy Oanh tvingas som vanligt inleda sin arbetsdag på Tay Ninh grill med att plocka skräp från sin uteservering. I nästa vecka riggar hon en kamera vid grillen.

Nyhetsbild

Tiainen tar till civil olydnad för att skrubba bort hakkorsen – "Jag gör det med gott samvete"

KARLEBY Att varje dag se klottret på bron fick honom till slut att reagera. Tom Tiainen vill i sin städaktivism stoppa klottret som förstör Sundets promenadstråk.

Nyhetsbild

Barnens islyktor blev vandaliserade – "Kom gärna hit och lek, men kom inte och förstör!"

JAKOBSTAD Det är för andra gången nu som barnen på Folkhälsans eftis vid Östanlid får sina ljuslyktor av is krossade och förstörda. Det är så ledsamt att det ska vara så här, säger föreståndaren Claire Witick-Mäkelä.

Nyhetsbild

Seijas barndomshem grovt vandaliserat – "Skulle kunna gråta"

PEDERSÖRE Sönderslagna speglar, kringkastad servis och välta bokhyllor möter Seija Björklund i det hus i Kållby som en gång var hennes hem.

Nyhetsbild

Skadegörelse vid Tornberget i Bennäs – "Riktigt beklämmande"

PEDERSÖRE Fönsterrutor, bänkar och bord vid grillkåtan har slagits sönder. Skadegörelsen inträffade troligen i slutet av förra veckan.

Nyhetsbild

Sprängd postlåda för sjätte gången – paret Truda har tröttnat

NYKARLEBY Monika och Amdi Truda har lappat ihop sina postlådor, tagit in sina postlådor och fått sin post uppbränd. De är ledsna över skadegörelsen och trötta på likgiltigheten.

Nyhetsbild

Vandalism och skadegörelse vid Lagmans skola – "Det är riktigt hemskt"

JAKOBSTAD Stenkastning, nedskräpning, urinerande och klottrande har Lagmans skola eller husen i dess närhet utsatts för. Ofoget har blivit värre i sommar enligt grannar.

Nyhetsbild

Skumt ofog i fontänen

JAKOBSTAD Under torsdagen har gågatans fontän utsatts för ofog då någon hällt diskmedel i den.

Nyhetsbild

Vandalism och ofog vid daghem i Jakobstad – "Ingen känsla för den gemensamma egendomen"

JAKOBSTAD En söndersparkad port, sprejmålade klätterställningar och ett omkullvält äppelträd med mera bekymrar barn och personal vid Vestersundsby daghem.

Nyhetsbild

Hopptornet mestadels stängt på grund av ofog

JAKOBSTAD Ansvarsfrågan är en svårknäckt nöt för staden Jakobstad då det gäller hopptornet på Kittholmen. Vad som hamnar i vattnet när folk olovandes klättrar i tornet är största orosmomentet.

Nyhetsbild

Polisen kan hålla stökig person i 24 timmar

Väktare är ofta de som kallas till plats först om en person uppför sig stökigt. Ofta räcker det för att lugna situationen, men om inte får polisen rycka ut.

Nyhetsbild

Stökiga personer en del av gatubilden – gemensam centrumväktare ett alternativ

JAKOBSTAD Uppstår det stökiga situationer i centrum brukar företagarna kunna reda ut dem själva. Och går inte det finns väktare och polis som kan rycka ut.

Nyhetsbild

Publikfavorit till skylt försvann från torget i Nykarleby

NYKARLEBY Nej det är inte staden som förlorat hoppet och monterat ner den löftesrika skylten "Allt kommer att bli bra", en skylt som i ett par års tid prytt och ingjutit hopp på torget.

Nyhetsbild

John Mannils postlåda försvann under natten – "Inte en skruv har de lämnat efter sig"

VÖRÅ Under helgen har postlådor i Vörå igen blivit utsatta för ofog. Sex postlådor har gått upp i rök och flera har blivit söndersparkade.

Nyhetsbild

Ungdomar låg mitt på vägen i farlig kurva – "En livsfarlig lek"

REPLOT Replotbon Sisu Ekblom var nära att köra på ett par ungdomar i helgen. De hade lagt sig mitt på vägen i en farlig kurva i Replot.

Nyhetsbild

Hotfullt klotter vid Bennäs skola irriterar kommundirektören – "Det är en polissak nu"

PEDERSÖRE Stefan Svenfors, kommundirektör i Pedersöre, känner sig inte orolig. Han önskar dock att hen som utfört skadegörelsen hade låtit barnens skolgård vara ifred.

Nyhetsbild

Gästhamnen på Hebenetta utsatt för ofog– svårt att få resurserna att räcka till

På insidan av Larsmosjön ligger ön Hebenetta. Ön har en gästhamn där man kan landstiga men under de senaste åren har hamnens skick försämrats.

Nyhetsbild

Man fällde julgran i Ilmola kyrka under pågående gudstjänst – två dagar i rad

Under en gudstjänst förargade sig en ilmolabo över att det fanns en julgran inne i kyrkan och fällde omkull den. Följande dag återvände han och gjorde samma sak igen. Det rapporterar Pohjalainen.

Nyhetsbild

Gravar vandaliserades på begravningsplatser i Jakobstad

JAKOBSTAD Ett tjugotal gravar på det utvidgade området på Jakobstads gravgård, och på Jakobstads nya gravgård har vandaliserats. Blommor har trampats ner och rivits sönder.

Nyhetsbild

Upprepade fall av anlagda bränder och ofog i Malax

Anlagda bränder och ofog nattetid har drabbat Malax de senaste månaderna. Natten till lördagen hade någon tänt eld på tre postlådor. En ortsbo, som kontaktat VBL, vill uppmana folk att hålla ögonen öppna – och att anmäla ofoget.

Nyhetsbild

Åldringsvännerna förargade: "Det här är ingen avstjälpningsplats"

JAKOBSTAD Söndriga möbler dumpas på loppmarknaden Åldringsvännernas gård. Nu överväger föreningen att skaffa övervakningskamera.

Nyhetsbild

Tjuv byter nytt mot gammalt i Jeppo – pågått i fem år

JEPPO Kan man kalla det stöld om man får någonting tillbaks? Det kan en fråga sig när en ny och slipad yxa byts mot en gammal rostig. Många i Jeppo har råkat ut för en annorlunda tjuv som byter ut eller stjäl arbetsredskap.

Nyhetsbild

Kadaver skrämde barn – djuren hade dumpats i skog på Rosasholmen

Djurkadaver som dumpats skrämde barn som var på väg till en koja i skogen. Platsen ligger nära bebyggelsen och händelsen har polisanmälts.

Nyhetsbild

Fem förstörda postlådor senare – nu vädjar Etel och Börje: Låt oss vara i fred

VÖRÅ Fem gånger har Etel och Börje Ray fått sin postlåda förstörd. Ibland hittas den i diket, ibland ute på åkern - om den alls hittas.

Nyhetsbild

Jakobstadsunga härjade i slalombacke

Ett gäng unga från Jakobstadsregionen gjorde inbrott och skadegörelse vid skidcentet i Kaustby. Tilltaget orsakade skador för tusentals euro, skriver finska Yle.

Nyhetsbild

Butik utsatt för skadegörelse

Natten mellan fredag och lördag utsattes Lenas shop för skadegörelse.

Nyhetsbild

Internet-bluff om Iphone-mobiler på JNT

JAKOBSTAD En bluffartikel som lovar Iphone 7 för 1 euro hos JNT cirkulerar på nätet. Det ser ut som om artikeln ligger hos Ilta-Sanomat, men också det är falskt och JNT gick ut och dementerade uppgifterna på sin webbsida på torsdagen.

Nyhetsbild

Våg av vandalism i Karleby

KARLEBY Servicehus, grillplatser och andra byggnader har klottrats ner i sommar. Skadegörelsen är större än normalt, anser Karlebys parkunderhållsarbetare.

Bilskollärare: Attityderna blir sämre

JAKOBSTAD Det blev obligatoriskt att delta i förarutbildning för mopedkörkort 2011. Det har hjälpt olycksstatistiken, men samtidigt observerar bilskolorna att elevernas attityder svängt till det sämre.

Nyhetsbild

Kritiserat körande får låg prioritet

JAKOBSTAD Mopedrallyt runt Maria Malm-parkeringen fortsätter trots klagomål från grannarna. Det är inte prioriterat, säger polisen och staden.

Nyhetsbild

Bastu i Jeppo förstördes

NYKARLEBY En bastu som är till för allmänheten i Jeppo har förstörts under helgen. Det blir polissak om ingen träder fram och erkänner.

Nyhetsbild

Skadegörelse vid Plassen i Lepplax

PEDERSÖRE Obevakade brasor och skadegörelse upprör vid badstranden Plassen i Lepplax. Byaföreningen och grannar efterlyser hänsyn.

Nyhetsbild

Ofoget i Bosund eskalerar

LARSMO Mycket av rektor Ingmar Juselius arbetstid går åt till att leka detektiv och polis. Ofoget kring Bosund skola har eskalerat.