Lokalt

Politiska poster

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Miapetra Kumpula-Natri siktar på omval – blir SDP:s toppkandidat i EU-valet

På fyra år har Miapetra Kumpula-Natri etablerat sig i EU-parlamentet. Nu siktar hon på ytterligare fyra år och utsikter finns för ännu större skor.

Nyhetsbild

Miapetra Kumpula-Natri vill fortsätta i EU-parlamentet

Fyra år av parlamentsarbete har gett mersmak. Vasabon Miapetra Kumpula-Natri siktar på att fortsätta i EU.

Nyhetsbild

Henriksson ombord på Wasa Express: "I april är det finito med regeringen Sipilä"

2

ÖSTERBOTTEN. SFP:s partiledare Anna-Maja Henriksson gick hårt ut när det årliga Kommunparlamentet inleddes på färjan till Umeå.

Nyhetsbild

Berg och Mäkynen slåss om SDP-röster från Vasa: "Kan lägga krokben för varandra"

VASA Vasaprofilerna Matias Mäkynen och Kim Berg slåss om samma röster i riksdagsvalet. Det är problematiskt på samma sätt som kampen mellan FSD:s profiler är det, säger forskare.

Nyhetsbild

Jakobstads politiker och tjänstemän inte inbjudna när minister besökte regionen

3

JAKOBSTAD Ministerbesök hör inte till vardagen i Österbotten. Därför var förvåningen stor bland politiker och tjänstemän i Jakobstad när de via pressen fick veta att Jari Leppä besökt staden.

Nyhetsbild

Tre FSD-kandidater splittrar fältet

JAKOBSTAD FSD ställer upp tre kandidater i riksdagsvalet. Det här väcker starka känslor i Jakobstadsföreningen.

Nyhetsbild

FSD:s styrelse vill nominera tre riksdagskandidater – även Rebecca Åkers siktar på riksdagen

Finlands svenska socialdemokraters styrelse vill ställa upp tre kandidater i Österbotten, varav Rebecca Åkers är den ena. De två andra kandidaterna är Viktor Kock och Steven Frostdahl.

Nyhetsbild

Maria Tolppanen ställer inte upp i riksdagsvalet

VASA Vasabon Maria Tolppanen (SDP) kandiderar inte i nästa riksdagsval. Beslutet motiverar hon med sin ålder och att partikamraten Jutta Urpilainen ställer upp.

Nyhetsbild

Forskare förutspår splittrat val för FSD: Kock och Frostdahl skulle sabotera för varandra

Om Finlands Svenska Socialdemokrater ställer upp både Viktor Kock och Steven Frostdahl i riksdagsvalet kommer ingen av dem att ta sig in. Det säger Lauri Karvonen.

Nyhetsbild

Frostdahl redo för ett tredje försök att nå riksdagen

Steven Frostdahl som kandiderat för de svenska socialdemokraterna i de två senaste riksdagsvalen har sagt ja till ett tredje försök. Därmed tar han upp kampen med FSD:s ordförande Viktor Kock som också har siktet inställt på att nå riksdagen från Vasa valkrets.

Nyhetsbild

SDP:s höjdare möttes i Vasa – redo slåss för helikoptern, riksåttan och sjukhuset

VASA Det finns gott om konkreta hot mot Kustösterbotten. Socialdemokraterna tog volley på dem när riksdagsgruppen varvade upp motorerna i Vasa inför ett stormigt år.

Nyhetsbild

Blå Framtids Hongisto om omval: "Vi får minst ett mandat i Vasa valkrets"

VINDALA Vindalabon Reijo Hongisto ställer upp i riksdagsvalet för Blå Framtid och menar att partiet – trots uppförsbacke – blir stort som KD eller SFP.

Nyhetsbild

Kim Berg kandiderar i riksdagsvalet

VASA Vasa stadsstyrelses ordförande Kim Berg (SDP) ställer upp i riksdagsvalet 2019. Han vill bland annat fortsätta jobba för Vasa centralsjukhus och för att stoppa nedmonteringen av den offentliga sektorn.

Nyhetsbild

Wiik hyllar Strand: "Även Samlingspartiet måste jobba för Vasaregionen"

VASA Christoffer Wiik, tidigare ordförande för Samlingspartiet i Vasa, tror inte på Susanna Koski eller Marko Heinonen i riksdagsvalet. Han försöker ragga en helt ny parhäst åt Joakim Strand.

Nyhetsbild

Osäkert Blå framtid kan gynna SFP – det fjärde mandatet hägrar för Ollikainen?

ÖSTERBOTTEN Partiets profilering är fortsatt svår. Därför är stödet så litet att partiet kan försvinna nästan helt. Det här gynnar andra partier i Vasa valkrets – även SFP som jagar sitt fjärde mandat.

Nyhetsbild

Linnea West vill till riksdagen – "Vi måste garantera tillräckliga resurser för polisen"

VASA Ordförande för Vasas nämnd för fostran och undervisning, äldre kriminalkonstapel Linnea West (SDP) vill kandidera i riksdagsvalet.

Nyhetsbild

Strand vänder Koskis ris till ros: "En komplimang att anklagas för att dra hemåt"

VASA Den kritik som Susanna Koski i helgen riktade mot Joakim Strand, vänder han nu till sin fördel.

Nyhetsbild

Susanna Koski siktar på omval, men vill inte reda ut partiets trassel i Vasa

VASA Susanna Koski ser sig inte som Vasas riksdagsledamot och känner inget särskilt ansvar att reda ut partiets lokala problem. Hon ger Joakim Strand en känga och tror själv på omval.

Nyhetsbild

Flera redo greppa Elli Fléns ordförandeklubba

NYKARLEBY Det finns fler än Bo Kronqvist som är redo att ta över ordförandeskapet i Nykarlebyfullmäktige, som Elli Flén överraskande meddelat att hon lämnar på grund av en seg lunginflammation förorsakad av mycoplasma.

Nyhetsbild

Peter Östman om reformtidtabellen: "Regeringen bör se sig i spegeln"

Kristdemokraternas Peter Östman säger att han sannolikt ställer upp för omval till riksdagen. Får han välja skiftar reformarbetet fokus från landskap till integrationen av bas- och specialvård.

Nyhetsbild

Bo Kronqvist om Elli Fléns avgång: "Inte full dramatik"

NYKARLEBY Efter att Elli Flén (SFP) meddelade om sin avgång som fullmäktigeordförande tar Bo Kronqvist (SFP) tillfälligt över ordförandeklubban. – Ur stadens synvinkel är det inte full dramatik, säger Kronqvist.

Nyhetsbild

Elli Flén slutar som fullmäktigeordförande i Nykarleby

NYKARLEBY

Elli Flén (SFP) meddelade på måndagen att hon lämnar posten som stadsfullmäktiges ordförande i Nykarleby. Beslutet har att göra med hennes hälsa.

Nyhetsbild

Pohjalainen: Heinonen vill till riksdagen

VASA Samlingspartiets Marko Heinonen ställer upp i riksdagsvalet. Det skriver Pohjalainen i dag. Han vill bland annat fortsätta arbeta för den omfattande jouren vid Vasa centralsjukhus.

Nyhetsbild

Toppmötet mellan Trump och Putin väcker många frågor – Forskare: De har olika målsättningar

Vad kommer de att prata om? Gör de överenskommelser? Frågorna hopar sig inför toppmötet när presidenterna Donald Trump och Vladimir Putin träffas i Helsingfors. Tre specialforskare har en del funderingar.

Nyhetsbild

I höst ska Torvalds se över EU:s bankunion: "Den kommer att skapa stabilare banker"

Man ska laga taket då solen skiner, säger Nils Torvalds. I höst leder han arbetet med att rapportera hur EU:s bankunion framskrider. Enligt Torvalds är läget ypperligt för att minska på skillnaderna mellan Europas banker.

Nyhetsbild

Rösterna höjs för ett SFP utan ordet svenska i namnet

Ett namnbyte skulle öka intresset för Svenska folkpartiet utanför den traditionella svenskspråkiga väljarkåren. Det tror SFP:are i Helsingfors och Uleåborg.

Nyhetsbild

Mats Nylund förverkligar en gammal dröm – satsar på biståndsarbete

Med under ett år kvar i riksdagen går Mats Nylund mot nya utmaningar. En av dem är att hjälpa jordbrukare i Afrika. Han ser goda förutsättningar för en efterträdare på SFP:s bondemandat i riksdagen.

Nyhetsbild

SU växer kraftigt - nedskärningarna i utbildningen oroar unga

De senaste fyra åren har Svensk Ungdom vuxit med över 20 procent om året. En stor orsak är nedskärningarna i framför allt högskolutbildningen, säger ordförande Christoffer Ingo.

Nyhetsbild

Svenska riksdagsgruppen vill flytta – tycker inte man hör hemma till höger i riksdagen

Att sitta längst ut till höger i riksdagen ger inte rätt bild av Svenska folkpartiet, säger ordförande Anna-Maja Henriksson. Efter nästa riksdagsval vill svenska riksdagsgruppen sitta i mitten.

Nyhetsbild

Statsvetarna är överens – Henriksson har skött sig väl

Svenska folkpartiet under Anna-Maja Henrikssons ledning har protesterat högljutt när det behövs men samtidigt visat att man vill sitta i nästa regering. Några av Svenskfinlands ledande statsvetare ger SFP-basen godkänt med marginal.

Nyhetsbild

Politiker säger nja till finlandssvenskt EU-mandat

Förslaget att ge finlandssvenskarna ett eget mandat i EU-parlamentet får både medhåll och mothugg.

Nyhetsbild

Sipilä om Kvarkenfärjan: "Vi håller vårt löfte"

Kvarkenfärjan kommer att få statliga pengar, lovar statsminister Juha Sipilä (C). Däremot är han skeptisk till en bytesaffär där Vasa centralsjukhus får fulljour och regeringen stöd för vårdreformen.

Nyhetsbild

Norrgård leder SFP i Österbotten

Vasabon Martin Norrgård är ny kretsordförande för SFP i Österbotten. Valet var enhälligt.

Nyhetsbild

Sari Somppi siktar på riksdagen

VASA Vasapolitikern Sari Somppi ställer sig till förfogande som SFP-kandidat i riksdagsvalet 2019.

Nyhetsbild

SFP redo för landskapsval – över hälften av kandidaterna är klara

De unga saknas ännu, annars är kretsordförande Sven Jerkku nöjd med kandidatnomineringen inför landskapsvalet. – Folk har ställt upp jättebra.

Nyhetsbild

SFP samlas till kretsmöte – svagt intresse för styrelseplatserna

På lördagen väljer SFP i Österbotten ny kretsstyrelse. Martin Norrgård ser ut att bli ny ordförande. Ingen annan har anmält intresse för posten.

Nyhetsbild

Brännbacka-Brunell vill bli viceordförande för SFP i Österbotten

JAKOBSTAD På lördagens kretsmöte i Bergö kommer SFP i Österbotten att välja nytt kretspresidium bestående av ordförande och två viceordförande. Brita Brännbacka-Brunell ställer sig till förfogande som viceordförande för Österbottens kretsstyrelse.

Nyhetsbild

Skattebetalarnas Centralförbund vill inte slopa omstridd skatt - men sänker den gärna

Utan arvs- och gåvoskatt blir det ett hål i stadsbudgeten som måste fyllas med något annat, säger Vesa Korpela på Skattebetalarnas Centralförbund. I Sverige höjs rösterna för att återinföra den slopade skatten.

Nyhetsbild

Storbjörk fortsätter leda FSD Österbotten

Finlands Svenska Socialdemokrater i Österbotten samlades till årsmöte på lördagen. På mötet omvaldes Jacob Storbjörk enhälligt till kretsordförande. Även vice ordförande Jonna Lindqvist fick fortsatt förtroende.

Nyhetsbild

Mikko Ollikainen vill till riksdagen

Vörås kommundirektör, Malaxbon Mikko Ollikainen, ställer sig till förfogande som SFP-kandidat i riksdagsvalet 2019.

Nyhetsbild

Jerkku stöder Norrback - Björklund överväger kandidatur

NÄRPES Sven Jerkku tackar nej till kandidatur - och backar upp Anders Norrback i hans försök att bli kandidat i riksdagsvalet. Mikaela Björklund överväger kandidatur. Så är läget nu inom SFP i Närpes.

Nyhetsbild

Anders Norrback ställer upp både i landskapsvalet och riksdagsvalet

Fårfarmaren Anders Norrback från Närpes ställer sig till förfogande som SFP-kandidat både i landskapsvalet och i riksdagsvalet. Förra veckan frågade Norrback på Facebook om han ska ställa upp i riksdagsvalet. Efter överväldigande respons beslöt han sig för att göra det.

Nyhetsbild

Blå framtid i Karleby siktar på landskapsvalet

KARLEBY Timo Pajunpää och Markku Kuutti berättar att de har sin bakgrund i Sannfinländarna, men att de nu i Blå framtid vill jobba i en betydligt mer tolerant anda.

Nyhetsbild

Anders Norrback frågar på Facebook: "Ska jag ställa upp i riksdagsvalet?"

I landskapsvalet ställer han upp. Nu frågar fårfarmaren Anders Norrback (SFP) på Facebook om han också ska ställa upp i riksdagsvalet. De första två timmarna sågs videon tusen gånger.

Nyhetsbild

Niclas Sjöskog vill bli riksdagens nye bonde: "Jag måste nå hela landsbygden"

PEDERSÖRE Purmobon Niclas Sjöskog, 45, ska ta över i riksdagen efter Mats Nylund. Men han är obekant för många, och säger själv att han måste profilera sig även utanför jordbrukarkretsarna.