Lokalt

Priser och utmärkelser

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Richard Sjölund efterlyser handlingsprogram för att hålla svenskan levande

JAKOBSTAD För folktingsmedaljören Richard Sjölund är utbildningsfrågor viktiga och han talar gärna för tvåspråkiga lösningar. Nu efterlyser han ett handlingsprogram för att bevara svenskan som ett levande språk.

Nyhetsbild

Korsnäsbo får medalj av Folktinget: "Jag är envis och pratar svenska överallt"

KORSNÄS Det är viktigt att vi pratar svenska i alla sammanhang, annars överlever inte språket. Det säger Anna-Lena Kronqvist från Korsnäs, som får pris för sitt engagemang för svenskan.

Nyhetsbild

Ännu ett guld för Nordic Lights

Nordic Lights har tilldelats sitt andra guldcertifikat i Caterpillars kvalitetsmätning.

Nyhetsbild

Molpe uf utsedd till årets förening på Johannesgalan

Föreningar och föreningsaktiva premieras på Johannesgalan som i år ordnas vid Wassor uf. Molpe ungdomsförening har utsetts till årets förening.

Nyhetsbild

Hjortman fortsätter leda SÖU

KORSHOLM Den stora talkodagen är ett nytt inslag i verksamheten för Svenska Österbottens Ungdomsförbund (SÖU). Styrelsen fick tre nya representanter.

Nyhetsbild

Rekoringens aktiva i Vasa och Jakobstad får nordiskt miljöpris – "Har gjort konceptet framgångsrikt"

Mittnordenkommitténs miljö- och energipris ”Nordens gröna bälte” ges i år till de aktiva som håller igång rekoringarna i Vasa och Jakobstad. Tack vare dem har konceptet blivit framgångsrikt i hela Norden, skriver man i prismotiveringen.

Nyhetsbild

Strand får SFP:s gyllene förtjänstecken

VASA Svenska follkpartiets partistyrelse har tilldelat Joakim Strand utmärkelsen gyllene förtjänsttecknet. Förtjänsttecknet utdelas till partimedlemmar som gjort en betydelsefull och mångårig insats inom SFP.

Nyhetsbild

Thomas Snellman utsedd till årets landsbygdsprofil

PEDERSÖRSE Jordbrukaren och mannen bakom Reko-konceptet i Finland, Thomas Snellman, har utsetts till årets landsbygdsprofil. Utnämningen som görs av Finlands byar ägde rum vid Lokaalis-festseminarium i Nyslott på söndag.

Nyhetsbild

Familjeföretag får årets företagarpris

PEDERSÖRE Pedersöre kommuns företagarpris har instiftats för att fästa uppmärksamhet vid företagsamhetens betydelse för näringslivets och lokalsamhällets utveckling. I år går företagarpriset till Blomqvist plantskola.

Nyhetsbild

Två föreningshus i Pedersöre får hedersomnämnande i renoveringstävling

1

PEDERSÖRE Lepplax byaförening och Föreningen Kållby Samlingshus får hedersomnämnanden för bra renovering av föreningshus. Huvudpriset gick till Hausjärvi.

Nyhetsbild

Hundar från Pedersöre prisades i Amsterdam

PEDERSÖRE Tre hundar från Pedersöre har rönt stora framgångar i hundutställningen World Dog Show i Amsterdam.

Nyhetsbild

Jannika B tävlar i Framtidens ledare

KARLEBY Musikern Jannika B (Jannika Wirtanen) från Karleby är med i de regionala finalerna i tävlingen Framtidens ledare (Ten Outstanding Young Persons) i Finland. Årets tävling vill lyfta fram finländska förmågor som är inspirerande exempel på personlig framgång.

Nyhetsbild

Reijo Autio, Profet i egen stad: "Det har hänt mycket på Malmska"

JAKOBSTAD Reijo Autio, chefsöverläkare vid Vasa centralsjukhus är årets Profet i egen stad. – Det är förståeligt att många tänker på hur service ska tryggas i Jakobstad. Mycket har förändrats på Malmska, säger Autio.

Nyhetsbild

Late Jakob Rabbe Ede: "Det är en fin tradition"

JAKOBSTAD Purmobon Rabbe Ede är årets Late Jakob. Han är förvånad över utmärkelsen eftersom han bor i Purmo.

Nyhetsbild

Flickan från Jakobstad: Jag vill hjälpa med hjälp av tekniken

1

JAKOBSTAD Hon har doktorerat i satellitnavigering, är rådgivare för ESA och kan numera också titulera sig "Flickan från Jakobstad. Heidi Kuusniemi är en målmedveten, vänlig och musikalisk akademiker.

Nyhetsbild

Nytt pris för gänget bakom WireUp

1

Framgångarna fortsätter för Jakobstadstrion Oscar Löfqvist, Kaj Smeds och John Smeds från Jakobstad. På onsdag vann de tävlingen Taalerin luola vid Finlandsarenan i Björneborg.

Nyhetsbild

Spaningen efter den mest positiva Karlebybon fortsätter

KARLEBY För andra året i rad ordnas en tävling för att hitta den mest positiva Karlebybon.

Nyhetsbild

Magnus Slotte och Myran tog dubbel – i Gårrutnämningar

NEDERVETIL Fotbollstränaren Magnus Slotte är årets Gårrpoik. Laget han tränar, Myrans damfotbollslag i division 1, är årets Gårrporukka.

Nyhetsbild

Alf Mylläri är nya Gamla Calle

KARLEBY

Gamla Kalle Kaija Jestoi, gav på onsdagskvällen på Salutorget i Karleby över heders- och förtroendeuppdraget till Alf Mylläri som nu får agera som den nya Gamla Kallen för de kommande två åren.

Nyhetsbild

Familjen Asplund premieras för sin renovering på Skepparegatan 3

Över min döda kropp, sade Magnus Asplund när hustrun Mikaela visade honom drömhuset – renoveringsobjektet – i Skata. Nu, fyra år senare, är projektet så gott som i hamn och då premieras familjen av Ebba Brahesamfundet.

Nyhetsbild

Kulturpris till Pauliina Holmqvist: "Det är viktigt att bli sedd och bekräftad"

KARLEBY Pauliina Holmqvist fick kulturpriset från Stiftelsen Kulturfonden för Gamlakarlebynejden på torsdagen. Överraskande, tyckte hon.

Nyhetsbild

Centria fick donation från Uleåborgs handelskammare

KARLEBY Uleåborgs handelskammare har donerat 11782 euro till Yrkeshögskolan Centria. Även yrkeshögskolorna i Kajana och Uleåborg fick donationer under handelskammarens 100-årsfest på torsdagen.

Nyhetsbild

Regionens studerande utmärkte sig i tävling

De senaste dagarna har Mästare-finalerna pågått i Tammerfors. Flera medaljer gick till studerande i Österbotten och Mellersta Österbotten.

Jens Back får 6000 euro i pris för sitt stora engagemang i ÅA

Vasabon Jens Back får årets Ralf Törngren-pris av Stiftelsen för Åbo Akademi. Prissumman är 6000 euro. Motiveringen är att Back är en aktiv och kreativ studerande som har gjort stora insatser för att utveckla Åbo Akademis studentkår.

Nyhetsbild

Årets österbottning om folkets stora stöd: "Det här känns jätteroligt"

Slutligen var det aldrig något snack. Det blev en promenadseger för Thomas Enroth när allmänheten fick säga sitt om vem som är Årets österbottning 2017. Med drygt 800 rösters marginal till tvåan Berit Honga tog han hem priset.

Johnny Nylund ny biträdande byggnadsinspektör

PEDERSÖRE Byggnadsingenjör Johnny Nylund har valts till ny biträdande byggnadsinspektör i Pedersöre från och med juli månad.

Nyhetsbild

Thomas Enroth är Årets österbottning

Musikern och kompositören Thomas Enroth från Jakobstad är Årets österbottning. När rösterna räknats stod det klart att han vunnit med bred marginal. Avståndet till tvåan Berit Honga var drygt 800 röster.

Nyhetsbild

Belönas för att fostra barn med särskilda behov – "Barnen är det bästa som finns"

VASA Alla mammor som fostrar barn med särskilda behov borde få medalj. Det tycker trebarnsmamman Janina Lepistö som får ta emot Finlands vita ros på mors dag.

Nyhetsbild

Neurokirurg från Jakobstad prisas i Sverige

JAKOBSTAD Jakobstadsbördige överläkaren Lars-Owe Koskinen får Swedbanks vetenskapliga pris till minnet av Amanda och Per-Algot Mångberg.

Nyhetsbild

Larsmo Hembygdsförening delade ut förtjänsttecken

LARSMO Larsmo Hembygdsförening delade under måndagen ut två förtjänsttecken. Hembygdsmedaljen i silver gavs till två tidigare ordförande.

Nyhetsbild

Jyrki Hautalahti bytte till elcykel – årets cykelpendlare kommer från cykelsläkte

KARLEBY Jyrki Hautalahti har jobbat på Idrottsgården i Karleby i snart 20 år med varierande uppgifter. Men färdmedlet till jobbet har inte varierat för årets cykelpendlare i Karleby, det blir cykel i ur och skur.

Nyhetsbild

Halpa-Halli prisas som praktikplats

KARLEBY Halpa-Halli-kedjan får pris för att den på ett bra sätt lotsar in unga i arbetslivet.

Nyhetsbild

Anttis första fototävling - det blev seger direkt

KARLEBY Karlebybon Antti Pahkamäki deltog första gången i en fototävling och det blev fullträff direkt.

Nyhetsbild

Pisa Design fick pris för konsthantverk

KARLEBY Pisa Design som drivs av Karlebybördiga Satu Somero har fått årets konstpris i Mellersta Österbotten.

Nyhetsbild

Deras laserrollator vann första pris i uppfinnartävling

Studerande från Vamk vann en nationell innovationstävling med sin laserrollator. Målet för Vamk-temat var att göra något samhällsnyttigt.

Nyhetsbild

Dags för Årets österbottning – nominera din kandidat här!

Det är dags igen: Årets österbottning ska utses, och du bästa läsare får vara med och bestämma vem det blir! Vem tycker du utmärkte sig i fjol?

Nyhetsbild

Wargharna prisas för företag och räddat anrikt affärshus

3

Inredning Wargendahl, eller företagarparet Anna-Lena och Tomas Wargh föräras Nykarleby stads företagarpris bland annat för satsningen de gjort i det gamla bankhuset vid torget.

Nyhetsbild

Nykarlebylärare prisas - får unga elever att intressera sig för naturvetenskaper"

NYKARLEBY Sedan 1999 har STV årligen premierat en duktig lärare inom naturvetenskap och matematik. I år tillfaller priset Maria Sjöblom som är lärare på Normens Skola i Nykarleby.

Nyhetsbild

Dags att nominera årets by i Österbotten

Känner du till någon österbottnisk by som skulle vara värd utmärkelsen årets by? Nu har du chans att nominera.

Nyhetsbild

Kerstin Granvik tog emot Britapriset

Kerstin Granvik tilldelas årets Britapris för sin insats för jämställdhet inom den lutherska kyrkan.

Nyhetsbild

Kerstin Granvik får Britapriset

JAKOBSTAD Kerstin Granvik utövade prästyrket under en tid när det förekom stora protester mot kvinnopräster. Nu tilldelas hon Britapriset för att hon kämpade för kvinnors lika värde.

Nyhetsbild

Lagmans elever löste ut sitt Unicefpris i skrattform

JAKOBSTAD I fjol var Lagmans skola bäst på att samla in medel i Unicef-rundan. Pengarna gick till barn som behöver dem och själva fick Lagmanseleverna betalt i form av skratt då Unicefs goodwill-ambassadör Micke Rejström kom på besök.

Nyhetsbild

UF-företag från Jakobstad prisat på mässa

JAKOBSTAD I dag korades Österbottens bästa UF-företagare i Rewell Center i Vasa. UF-företaget WireUp UF från Jakobstad tog hem vinsten i två av kategorierna.

Nyhetsbild

Handelsboden i Lillby prisas för sin service

PEDERSÖRE Bra personal och god kännedom om kunderna. Det är viktiga beståndsdelar som lett till att Handelsboden i Lillby har fått pris för god service.

Nyhetsbild

Årets närvårdarstuderande vald i Karleby

KARLEBY Karlebybon Janniina Nykänen har valts till årets närvårdarstuderande 2017 på Mellersta Österbottens yrkesinstitut.