Lokalt

Turism

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Ny båt för skärgårdskryssningar – 52 passagerare får plats

JAKOBSTAD Tillsvidare heter hon "M/s Saimatar" och ligger i fint sällskap med smäckra seglare vid BTC-kajen. Men snart ska hon döpas om till "M/s Mässkär."

Nyhetsbild

Teea Pietilä leder Karleby turism

KARLEBY Karleby Turism Abs styrelse har utnämnt den Karlebyfödda Teea Pietilä till den nya verkställande direktören för Karleby turism Ab. Pietilä har gjort en internationell karriär inom affärslivet och resebranschen.

Kulpakko: En besvärlig situation

Sannfinländarnas riksdagskandidat Marko Kulpakko säger att det inte finns någon som vill att Kaustbybacken ska stängas.

Nyhetsbild

Kaustbybacken hotas av nedläggning – politisk tvist ligger bakom

KAUSTBY

Efter 38 år av kontinuerlig verksamhet ser det ut som att den populära slalombacken i Kaustby stänger för gott. Företagaren Tapio Varila har fått nog.

Nyhetsbild

Två stora kryssningsfartyg till Vasa i sommar – har med sig närmare 6000 turister

VASA I sommar kommer tyska kryssningsfartyget Aida Aura till Vasa. Det gör också Birka Cruises – två gånger dessutom. Max Jansson, vd för Visit Vasa, säger att det betyder mycket för regionen.

Nyhetsbild

Mässkär stängt i början av veckan

JAKOBSTAD Mässkärs naturstation kommer inte att vara öppen som planerat under sportlovets inledande dagar.

Nyhetsbild

Jakobstadsbor berättar om Spanien på resemässan

JAKOBSTAD Sedan ett drygt år är spanska Torrevieja Anna Rak-Forss och Robert Forss hemstad. På resemässan i Helsingfors den 18–20 januari berättar de om hur det är att bo och leva i Spanien.

Nyhetsbild

Jakten på ny turism-vd inleds – ska marknadsföra Karleby även utomlands

KARLEBY Karleby turism inleder rekryteringen av en ny vd inom kort. Fokus ligger på 400-årsjubileet och regionalt samarbete.

Nyhetsbild

Jaska Pensaari avgår – lämnar Karleby Turism omedelbart

UPPDATERAD Jaska Pensaari har sagt upp sig från sitt uppdrag som vd för Karleby Turism. Han lämnar sin post omedelbart.

Nyhetsbild

Stort kulturhus byggs i Skellefteå – vill skapa levande stadskärna

SKELLEFTEÅ Ett nytt kulturhus håller på att resa sig i Skellefteå i Sverige. Inte helt olikt Wasa station vill man skapa attraktionskraft och ett stöd för besöksnäringen i regionen.

Nyhetsbild

Nu kan Seljesområdet säljas ut – ingen har överklagat planebeslutet

KRONOBY Inga besvär har lämnats in mot detaljplanen för Seljes. Tomterna på området kan börja säljas ut, men före det finns mycket att reda upp.

Nyhetsbild

FM i simning fyller hotellen i Vasa

VASA De flesta hotell i Vasa är fullbokade nästa vecka. Det finns flera orsaker till de många hotellgästerna, men FM i simning är den största.

Nyhetsbild

Bröderna Stenman satsar på mäklarbyrå i Spanien

Bröderna Isak och Kim Stenman är fastighetsmäklare på Costa Blanca där de säljer drömbostäder till soltörstiga nordbor. Två sovrum, havsutsikt och altan med mycket sol är viktiga kriterier för många kunder.

Nyhetsbild

TUI har inhiberat resor från Vasa till Teneriffa – resenärer erbjuds alternativa rutter

VASA Researrangören TUI har ställt in samtliga semesterflyg från Vasa till Teneriffa i vinter. Resenärer uppmanas i stället flyga från Tammerfors eller Uleåborg med en personrabatt som kompensation. Orsaken uppges vara för liten efterfrågan på resorna.

Nyhetsbild

Två bussar med norrmän vill uppleva villaavslutningen i Österbotten – "De vill se skärgården och hur vi firar"

När österbottningarna beger sig ut i skärgården för att fira villaavslutningen i helgen anländer samtidigt två busslaster med norrmän till Vasaregionen för att få göra samma sak. De är här för att få uppleva högtiden på nära håll. Guiden Henrik Fågelbärj säger att norrmännen vill se hur österbottningarna tar farväl av sommaren.

Nyhetsbild

Vasaregionen får ny visuell framtoning – lanseras på Konstens natt

Vasa stad, Vasaregionen och Visit Vasa tar i bruk en ny logotyp och en ny visuell framtoning. Den nya loggan utgörs av "Vaasa / Vasa" i en stiliserad design. Tanken är att den ska användas i visuell kommunikation och marknadsföring.

Nyhetsbild

Pop att åka till Mässkär

JAKOBSTAD Två dagar den här veckan har intresset att åka till Mässkär varit så stort att alla som önskat inte ens rymts med.

Nyhetsbild

Befälhavare på m/s Jenny: "Bästa sommaren på 23 år"

KARLEBY Jämfört med fjolårets katastrofsommar kan Jari Sundbäck, befälhavaren för skärgårdskryssaren m/s Jenny, vara mer än nöjd med denna säsong.

Nyhetsbild

Kvarkenområdet kan gå miste om miljontals euro

Konkurrensen om EU-pengar blir betydligt hårdare om Botnia-Atlantica-programmet inte får en fortsättning. Projektvärlden riskerar att förlora miljontals euro.

Nyhetsbild

Wapnet upp på slip, crowdfunding planeras för Vega

JAKOBSTAD Jakobstads Wapen ska upp på slip i slutet av sommaren. Då ska botten besiktigas och eventuellt åtgärdas. För Vegas del händer det inte så mycket konkret, men det lobbas flitigt.

Nyhetsbild

Hotellsommaren i full gång – större evenemang lockar

JAKOBSTAD/KARLEBY Hotellrummen i Karleby och Jakobstad går åt som smör i solen när det är dags för evenemang som Jakobs dagar och Kokkola Cup. I övrigt ser hotellbeläggning ut ungefär som tidigare år.

Nyhetsbild

Video: Kryssningsresenärerna ser fram emot Vasabesöket – "Här är jättevackert"

VASA En riktig toppenresa, så beskriver resenärerna kryssningen ombord på M/S Birka. Hör resenärerna dela med sig av sina berättelser om Vasa och kryssningen.

Nyhetsbild

VBL och ÖT följer de 1500 svenskar som landstiger i Vasa i dag

Birka landstiger med över 1500 svenskar i Vasa hamn på torsdagen. Vi tar reda på vad resenärerna tycker om Vasaregionen med bilder och video från deras utflykter i regionen.

Nyhetsbild

Hamnfogdens vålnad tar dig runt på Tankar – nya appar testas i Karleby

KARLEBY Hamnfogden Fredrik "Fredu" Anderssons vålnad kan berätta många spännande historier om fyrön Tankar utanför Karleby. Bästa upplevelsen får man på plats med telefonen i högsta hugg.

Nyhetsbild

Unika upplevelser i Kvarken ska locka turister

I augusti inleds en ny satsning för att öka regionens synlighet. Företag och organisationer på båda sidor om Kvarken samarbetar för att locka turister till trakten.

Nyhetsbild

Stort uppsving för Kuddnäs – drygt 2700 besök på en månad

NYKARLEBY Första månaden har rekordmånga besökt museet. Renoveringen och 200-årsjubileet är två orsaker till besökarantalet. Dessutom är museet numera tillgängligt för rullstolsburna.

Nyhetsbild

Konst mitt i världsarvet – delar av Havets hus klart för invigning

REPLOT Världsarvsporten i Replot är fortfarande lite av en byggarbetsplats. Men med konstgalleriet klart är man redo att slå upp dörrarna till delar av Havets hus. Resten av byggnaden invigs senare i höst.

Nyhetsbild

Glid fram längs vattenytan – österbottniska kusten perfekt för paddel

KORSHOLM Österbotten är ett ganska bra ställe att bo på om man vill paddla kanot. Inte är det svårt heller om man ska tro de som kan.

Nyhetsbild

Följ med på en 134 år lång tidsresa – brandmuseet i Karleby unikt i Österbotten

Brandmuseet i Karleby är det enda i sitt slag i Österbotten. Museiansvariga Jan-Anders Enlund är stolt över museet som i år håller öppet för femtonde året i rad.

Nyhetsbild

Förfallet fortsätter – ingen brådska att åtgärda Wasalandia

VASA Både Vasa stad och ägaren till före detta Wasalandia säger att det är i allas intresse att nå en lösning för området, så att det inte står och förfular omgivningen. Men just nu händer inget.

Nyhetsbild

Kulturhistoriska rutter samlade på en plats – projekt gör historien mer lättillgänglig

KARLEBY Har du funderat på att se dig om i närregionen i sommar och är intresserad av historia? Då kan webbkartan Genius Locis kulturhistoriska rutter säkert inspirera. Fem rutter finns tillgängliga nu och flera är på kommande.

Nyhetsbild

På söndag öppnar Toivonen portarna igen

KARLEBY Eppu Normaali sjunger vemodigt om året 1985 i en av sina mer kända sånger. Samma år öppnade Matti Toivonen för första gången portarna till sin djurpark i Kelviå. I dag är det dags för säsong nummer 34.

Nyhetsbild

Årets reseföretag är Kalle's Inn på Klobbskat – "Nyckelordet är att vara unik"

KORSHOLM Det är öppna vidder, isen mörknar, sjöfåglarna skränar och röken som rullar in över Kalle's Inn på Klobbskat doftar vedeldad bastu och rökbastu. – Nyckelordet är att vara unik, säger Freddi Skott, vd på Kalle's Inn, som är årets reseföretag.

Nyhetsbild

Svanen camping går mot en lovande säsong

1

JAKOBSTAD Trots att campingsommaren inte ännu är här ha ser bokningsläget gott ut för Svanen Camping i Jakobstad. De bästa stugorna har redan gått åt för högsäsongen.

Nyhetsbild

Över hundra turistguider från hela Finland samlades i Vasa

VASA/KORSHOLM. Över hundra guider välkomnades på lördagen till Vasa och Korsholm. De ska få bekanta sig med Strömsö, världsarvet och mycket annat. Temat för guiddagarna är ”100 år sedan jägarnas hemkomst”.

Nyhetsbild

Tricket för att få inhemskt turism: evenemang med förhandsköpta biljetter

STORMÄSSAN Har man köpt biljett åker man fast det regnar. Det vet inte minst Björneborgs turistmänniskor, som i år har evenemang som med säkerhet lockar hundratusentals besökare.

Nyhetsbild

Mässkär stängt - regnet satte punkt för vintersäsongen

JAKOBSTAD Efter en påsk med många besökare hade Mässkärsföreningen hoppats på att kunna hålla öppet ytterligare någon helg. Men så blir det inte.

Nyhetsbild

Allt fler svenskar tar färjan över till Vasa

Statistiken för fjolåret visar på en ökning med en fjärdedel i övernattningar från Sverige. Kvarkentrafiken är en stor orsak.

Nyhetsbild

Flera vill driva Fanta Sea

JAKOBSTAD Staden har fått in tre anbud om att driva vattenparken Fanta Sea de kommande tio åren.

Nyhetsbild

Digitalt projekt ska locka folk till Tankar

KARLEBY Karleby stad stöder ett projekt som med hjälp av nya, digitala metoder ska öka intresset för fyrön Tankar.

Nyhetsbild

Fanta Sea söker företagare- staden redo att investera

JAKOBSTAD Vattenparken Fanta Sea riskerar att stå utan företagare. I värsta fall kan den hållas stängd hela sommaren. Men hittas bara rätt företagare är staden redo att investera en hel del pengar.

Nyhetsbild

Utvecklare ska leda Stadshotellet

Marika Kjellman blir ny vd för Stadshotellet i Jakobstad. Hon tar över verksamheten från och med januari.

Nyhetsbild

Småskaligt bygge möjligt i Fäboda

JAKOBSTAD Stadsplanearkitekt Pekka Elomaa är försiktigt positiv till Maria Lunabbas (SFP) motion om att återuppliva Fäboda Kur.

Nyhetsbild

Flygplatsen i Vasa lockar fler, Kronoby färre

1

Flygplatsen i Kronoby har haft färre resenärer i år, medan flygplatsen i Vasa lockat fler. Det är speciellt inrikesflygen som tappar passagerare.

Nyhetsbild

Fortsätter driva Seljes

KRONOBY Företagaren Juhani Kemppainen fortsätter att driva Seljes semesterby till årets slut. Hyresavtalet med Kronoby kommun har förlängts.