Lokalt

Väder

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Se bilder på norrskenet över Österbotten

Norrskenet som lyste upp himmelen på söndagen fångades på bild på flera ställen i Österbotten. Vi har samlat ihop dem och ni kan se dem här.

Nyhetsbild

Gårdagen bjöd på färgsprakande himlafenomen – Så får du syn på nästa norrsken

VIDEO Missade du gårdagens norrsken? Här listar vi hur du ökar dina chanser att få se himlafenomenet. Skicka gärna in dina bilder på norrskenet!

Nyhetsbild

Forskare glömde att använda algoritm – Vasa 1,3 grader varmare

En internationell grupp researchers och datajournalister jämförde temperaturerna på olika håll i världen. Men siffrorna för 38 städer blev helt fel. – Vi är otroligt ledsna för det här, säger Leonard Wallentin.

Nyhetsbild

Varning för halka de kommande nätterna – risk för frost i hela Österbotten

Var försiktiga när ni ger er ut i trafiken på morgonkvisten. Enligt Meteorologiska institutet råder risk för halka de kommande två nätterna i hela Österbotten.

Nyhetsbild

Elavbrott och omkullfallna träd i stormens spår under natten

Nästan 3000 hushåll på Vasa elektriskas område var utan el vid sextiden på torsdagsmorgonen, och sedan stormen började tillta vid 18-tiden på onsdagskvällen har räddningsverket haft totalt 59 uppdrag.

Nyhetsbild

Ny stormvarning: Kraftiga vindar och högt vattenstånd väntas i Österbotten

Varning för farligt hård vind både till havs och på land gäller i Österbotten under onsdag och torsdag. Dessutom väntas vattenståndet bli mer än 80 centimeter högre än normalt.

Nyhetsbild

Varning för varm storm – Västra Finland drabbas värst

Det blåser hårt i dag. Och i morgon blåser det ännu mer – men värst blir det på lördag. Det mest underliga är att det samtidigt är 20 grader varmt. Men nästa vecka är det risk för nattfrost.

Nyhetsbild

Hård vind utlovas i slutet av veckan – vågorna kan bli fyra meter höga

Det blåser redan mycket till havs på onsdag och det varnas för hård vind både på land och hav mellan torsdag och lördag. Det varnas också för högt vattenstånd på många havsområden.

Nyhetsbild

Tropisk storm för med sig sommarvärme till Finland

Orkanen Helene har nedgraderats till storm när den når Irland i kväll. I mitten av veckan bildar den tropiska stormen ett lågtrycksområde som tillfälligt får temperaturen i Finland att nå sommarvärme.

Nyhetsbild

Varmast i Vasa i somras – 33,7 plusgrader i Klemetsö blev rekord för hela landet

Torka, värmebölja och skogsbränder präglade sommaren 2018. Juli och augusti var i år cirka två grader varmare än normalt i Finland. Om man räknar med medelvärdet för maj slår sommaren 2018 rekord som den varmaste sommaren någonsin under den tid man mätt temperaturen i Finland.

Nyhetsbild

Ovanligt väderfenomen i Österbottens skärgård – Läsare fångade tromb på bild

VASA/KORSHOLM Flera tromber rörde sig på söndagseftermiddagen i Vasa skärgård. Tromber är ovanliga Finland, endast ett tiotal per år registreras. Men Ellen Sahlström från Vasa lyckades fånga flera tromber på bild.

Nyhetsbild

Moln lyste på himlen

Tittade man upp mot himlen natten till söndagen kunde man lägga märke till moln som lyste på himlen.

Nyhetsbild

Värmen återvänder med åska och hårda vindar

På torsdag råder varning för värmebölja och våldsamt åskväder i Österbotten och Mellersta Österbotten. Varningen för våldsamt åskväder gäller även fredag och lördag, då det dessutom varnas för hård vind.

Nyhetsbild

Stjärnspektakel på väg – Perseiderna är snart här igen

På natten mellan lördag och söndag kan de som vill se stjärnor falla unna sig en stund under bar himmel. Men ett gott tålamod krävs för att orka vänta på de bästa stjärnfallen.

Nyhetsbild

Varning för hård vind i Österbotten – sjögången kan vara farlig för fritidsbåtar

Måndagens vindbyar kan fälla träd och orsaka korta elavbrott i Österbotten och i Mellersta Österbotten. Dessutom kan sjögången vara farlig för fritidsbåtar under måndagen, varnar Meteorologiska institutet.

Nyhetsbild

Över 27 000 blixtnedslag på torsdagen

Torsdagens åskväder bjöd på hela 27 100 blixtnedslag i hela landet, vilket motsvarar det månatliga genomsnittet augusti. Det uppger Meteorologiska institutet i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Årets juli varmast på över 100 år – orsakerna är både klara och oklara

Juli var historiskt varm i Finland. Aldrig tidigare har Meteorologiska institutet uppmätt högre nationell medeltemperatur. Värmen beror på några ovanligt stillastående väderfenomen. Enligt ny forskning som inbegriper Finland har den globala uppvärmningen också spelat in.

Nyhetsbild

Nytt rekord: Varmaste juli i Finland och Vasa på över 100 år

Juli var historiskt varm i Finland. Medeltemperaturen i juli är den varmaste som någonsin uppmätts av Meteorologiska institutet. Samma rekord slogs också i Vasa. Det innebär att både det nationella rekordet och Vasas över 100 år gamla rekord skrivs om.

Nyhetsbild

Värmeböljan avtar – på måndag blir det svalare

Har du svårt att somna på grund av värmen? Från och med nästa vecka blir det svalare.

Nyhetsbild

Jordbrukare: Dåliga skördeår tär på humöret

PEDERSÖRE Enligt Naturresursinstitutet riskerar årets spannmålsskörd att bli den sämsta på hela 2000-talet. De nordiska och baltiska länderna vädjar till EU om krisstöd på grund av torkan. – Det tar på humöret, men jag tar hellre torka än vädret vi hade ifjol, säger jordbrukaren Ola Sandberg.

Nyhetsbild

Kallt havsvatten i hela Österbotten – här är förklaringen

JAKOBSTAD Ytvattnet längs Österbottenskusten blev plötsligt så kallt under helgen att få vågade bada. Det var kallt bottenvatten som vällde upp.

Nyhetsbild

Så skyddar du dig mot åskan

Inomhus med fönster och dörrar stängda samt med urdragna kontakter klarar man åskvädret bäst. Inne i bilen är man också säker medan stora, öppna ytor bör undvikas.

Nyhetsbild

Åskan går mellan Storkyro via Vörå till Oravais och Munsala

Också i dag bildas åskväder i Österbotten. Den här gången började blixtarna vina vid 14-tiden, enligt online-kartorna.

Nyhetsbild

Tv- och mobilnät utslagna efter åskvädret i Österbotten

I delar av Malax, Korsholm och Vasa är tv-nätet utslaget. En del av Elisas kunder i Korsholm och Vasa är utan telefoni och internet. Reparatörerna arbetar så snabbt de hinner och förhoppningsvis ska de flesta få bild i sin tv under kvällens lopp.

Nyhetsbild

Blixten slog ner 4500 gånger – mestadels i Österbotten

ÖSTERBOTTEN På söndagen slog blixten ner 4500 gånger i Finland. Största delen av nedslagen skedde i Österbotten. Åskvädret fortsätter de närmaste dagarna, säger jourhavande meteorologen.

Nyhetsbild

Ingen vattenbrist än – men fortsatt torka kan ge problem

Grundvattennivån är låg och om sommartorkan fortsätter kan det leda till problem.

Nyhetsbild

Olidligt varmt på Purmohemmet – "Ett under att ingen behövt sjukhusvård"

PEDERSÖRE På Purmohemmet har personal och boende det jobbigt i värmen. I Finland saknas regler för hur varmt det får vara på äldreboenden.

Nyhetsbild

På fredag blir månen röd – sällsynt förmörkelse är århundradets hittills näst längsta

Det är dags för en riktigt ovanlig månförmörkelse på fredag, århundradets längsta totala förmörkelse. Befinner man sig rätt i Österbotten finns också goda chanser att se Mars.

Nyhetsbild

Folktät sommar på Fantasea

JAKOBSTAD I sommar har verksamheten på Fantasea gått ovanligt bra tack vare det varma vädret. Timo Mäkipelto hoppas på att få fortsätta utveckla det omtvistade området.

Nyhetsbild

Tropiclandia gör succésäsong – vädret har stor betydelse

VASA Tropiclandia kan snart slå besöksrekord. – Så här många besökare har vi inte haft på tio år, säger direktör Tuomas Luukkonen.

Nyhetsbild

Svagare Golfström antas ligga bakom den ihållande värmeböljan

En ny svensk forskningsrapport hävdar att Golfströmmen har saktat in, vilket kan ligga bakom det ihållande högtrycket och den exceptionella värmeböljan.

Nyhetsbild

Virvel av damm drog genom Iskmo – fångades på film

Therese Sundvik hade just kommit till husbygget i Iskmo när kraftiga vindar plötsligt svepte in. Då uppenbarade sig en stoftvirvel bakom vägkrönet. – Det var riktigt spännande, säger Sundvik.

Nyhetsbild

Helgväder med risk för åska

Väderutsikterna inför helgen är osäkra. Regn- och åskskurar kan förekomma men värmen håller i sig.

Nyhetsbild

Äldreboenden: "Vi är inte vana med de här temperaturerna"

PEDERSÖRE/KRONOBY/NYKARLEBY Höga temperaturer kan vara påfrestande för gamla människor. Äldreboendena i Jakobstadsregionen har fått använda sig av allt från glass till fläktar för att svalka både klienter och personal i värmeböljan.

Nyhetsbild

Meteorolog Lisa Frost på SMHI: Vi ser inget slut på hettan

En lite svalare söndag kan göra att klass 2-varningar plockas bort – sedan fortsätter värmeböljan. – Vi ser inget slut på detta, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI i Sverige.

Nyhetsbild

Åska väntas i Österbotten - elbolagen i beredskap

JAKOBSTAD/KARLEBY Traktens elbolag förbereder sig för åskväder. Extra personal finns i beredskap och viktigast är att privatpersoner drar ur sina fiberboxar och annan elektronisk utrustning ifall det blir ett ordentligt åskväder.

Nyhetsbild

Högtryck för iskallt jobb – glassleverantör i Karleby jublar

KARLEBY/NYKARLEBY I Sias fryslager sliter Miikka Kulla för att få ut glass till landets kiosker och butiker. Han jobbar i minus 21 grader. Precis som glassbolagen njuter även bryggerierna i värmen.

Nyhetsbild

Helgen väntas bjuda på spänning – åskvädret kan dyka upp redan på fredagen

På torsdagen är vädret ännu varmt och soligt, men redan på fredagseftermiddagen kan de som bor i södra Finland vänta sig svalkande åsk- och regnskurar. Värmeböljan ser däremot inte ut att avta, utan fortsätter enligt prognoser åtminstone ännu i en vecka.

Nyhetsbild

År sedan det var så här varmt i Finlands insjöar

Vattnet i Finlands insjöar har inte varit så varmt som det är nu på flera år. I mellersta och södra delarna av Finland kan vattentemperaturen stiga ända upp till 26 grader.

Nyhetsbild

Historiskt värmerekord slogs – 33,7 grader i Vasa

ÖSTERBOTTEN På onsdagseftermiddagen var det 33,7 grader varmt på Meteorologiska institutets mätstation i Klemetsö, Vasa. Det innebär att alla tiders värmerekord slogs. Den 18 juli i fjol var det betydligt svalare – bara 17,7 grader i Klemetsö och 17,5 grader på Kronoby flygfält.

Nyhetsbild

Så njuter österbottningarna av värmeböljan – skicka in dina sommarbilder!

Så kom den då äntligen, efter en lång och kall vinter: värmeböljan. De senaste veckorna har den parkerat över Österbotten med höga temperaturer. Men hur njuter du av solen och värmen? Skicka in dina bästa sommarbilder till oss!

Nyhetsbild

Så här övervinner du sommarhettan

JAKOBSTAD Simma i havet, ta en kalldusch och dricka vatten är de tre vanligaste tipsen som ÖT fick av folket på stan.

Nyhetsbild

Extrema vattentemperaturer i Jakobstad

JAKOBSTAD Vid badstränderna i Jakobstad har man uppmätt höga vattentemperaturer de senaste dagarna. Vid alla fyra mätpunkter har kvicksilvret stigit över 20-gradersstrecket.

Nyhetsbild

Hettan är här för att stanna – värmerekord slås i dag

ÖSTERBOTTEN Värmeböljan som ligger över Österbotten ser inte ut att avta, tvärtom. Under tisdagen kommer troligen sommarens värmerekord att slås, säger meteorologen Anja Häkkinen. Hon uppmanar samtidigt alla att ta hand om riskgrupper som äldre eller sjuka.

Nyhetsbild

Regnområden sig norrut från Korsholm och Vörå – Använd dimljus om du kör i kraftiga regnskurar

Kraftiga regnskurar rör sig i Österbotten. Regnområdet nådde precis Vörå och är på väg norrut.