Lokalt

Vägar & trafik

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Hela riksväg åtta blir stomväg – "Mycket glädjande", säger Kaj Suomela

ÖSTERBOTTEN Kommunikationsminister Anne Berner (C) har ändrat sig och fattat beslut om att hela riksväg åtta ska höra till stomvägnätet.

Nyhetsbild

Triangelspåret i Bennäs får el på onsdag – i februari rullar tågen

PEDERSÖRE Elektriciteten kopplas på under onsdagen, i januari ska signalsystemet stå klart och tågtrafiken förväntas börja i slutet av februari.

Nyhetsbild

Händer i dag: Jättetransport i Jakobstad – kan ställa till det för Larsmotrafiken

JAKOBSTAD En transport av det större slaget är på väg från Japrotek till hamnen i Jakobstad i dag.  Den kan blockera trafiken mellan Japrotek på Nordanvägen och rondellen vid UPM.

Nyhetsbild

Nya Kvarkenfärjans ägarbolag blir finländskt

Pusslet med Kvarkenfärjan är klart. Bolaget Kvarken Link registreras i Finland och lånar 70 miljoner euro. Vasa stad garanterar halva lånet.

Nyhetsbild

Var är övergångsstället? – Skolelever i Karleby fick se utsikten från en lastbilshytt

KARLEBY Aaron Välitalo får verkligen sträcka på benen för att se sina klasskompisar framför lastbilen han sitter i. Han och de andra eleverna i Villa skola fick på fredagen själva uppleva hur dåligt de syns för en lastbilschaufför.

Nyhetsbild

Fler vägkameror kan ge bättre vinterunderhåll – ”Det har redan beställts kablar till Österövägen”

VÖRÅ Det blev ingen höjd vinterklass för Larvvägen. Trafiken är för liten. Nu hoppas kommunstyrelsens ordförande Rainer Bystedt på övervakningskameror.

Nyhetsbild

Hundratals kilometer väg klassas upp i Österbotten – plogas och sandas bättre

ÖSTERBOTTEN Snart klassas riksåttan söder om Vasa upp, samt pendlingsvägarna till Jakobstad, Vasa och Karleby. Frågan är om österbottningarna nu blir nöjda med vinterunderhållet.

Nyhetsbild

Vägunderhållet – missnöjet är störst i hela landet just här

ÖSTERBOTTEN Missnöjet med vägunderhållet har vuxit kraftigt de senaste åren, och i Österbotten är trafikanterna mest kritiska i hela landet.

Nyhetsbild

Plankorsning i Jakobstad avstängd under helgen

JAKOBSTAD Frams korsning kommer att vara stängd fredag kväll till söndag kväll.

Nyhetsbild

Österbotten kan tvingas välja mellan E8 och E12

VASA Österbottningarna kan i den värsta av världar tvingas till ett komplicerat val i framtiden, nämligen vilken av de två viktiga vägarna E8 (Riksåttan) och E12 som ska bli del av stomvägsnätet. Det scenariot lyftes upp på en lunchdiskussion för politiker och påverkare på onsdagen.

Nyhetsbild

Buss-vd:n: "Chauffören gjorde det enda rätta"

1

Skoleleverna som bor i Markby blev utan skolskjuts i det glashala väglaget på onsdagsmorgonen. – Chauffören gjorde det enda rätta, stannade bussen och meddelade att vägen är ofarbar, säger Kennet Svanbäck, vd för Ingves&Svanbäck, som sköter skoltransporterna.

Nyhetsbild

Destia om blixthalkan: "Sandning pågår, men bilisterna måste också se till sina däck"

ÖSTERBOTTEN Regnfall har orsakat blixthalka på vissa vägar och Destia sandar på olika ställen just nu. Arbetsledaren Sune Nygård uppmanar bilisterna till försiktighet.

Nyhetsbild

Landskapets samarbetsgrupp: Höj anslagen för vägnätet

I de österbottniska landskapen sjunker anslagen för vägnätet nästa år från 60 miljoner till 40 miljoner euro. Det leder till en ohållbar situation, anser landskapets samarbetsgrupp.

Nyhetsbild

Markbyvägen oframkomlig i dag på morgonen

NYKARLEBY Skolbussen stod stilla i dag på morgonen i Markby. Den glashala vägen gjorde att chauffören inte riskerade att köra skolbarnen i tid till sina skolor.

Nyhetsbild

Ny lag: vägnämnder slopas, vägdelägare får mera ansvar

Syftet med den nya lagen är att skapa förutsättningar för att utveckla och underhålla nätet av enskilda vägar. Staten skjuter till mera understöd för underhåll av vägarna nästa år.

Nyhetsbild

Inför vinterföret: Destia förbättrar utrustning och rutiner

Bättre utrustning och nya rutiner ska effektivera Destia. Men vägarnas underhållsklasser är oförändrade. "Åtgärdstiderna är fortsättningsvis långa", säger Hannu Huhtala på Destia.

Nyhetsbild

Brist på snöröjare – ingen vill ploga i bland annat Rödsö

KARLEBY Då Karleby stad begärde in offerter för snöplogning visade sig att en del vägar inte väckte något intresse. Infrachefen får fullmakt att teckna avtal om någon intresserad hittas.

Nyhetsbild

Trafikpolis om morgonhalkan – "Dags för vinterdäck"

Torsdagsmorgonens halka överraskade flera bilister. Polisen berättar var det lönar sig att vara på sin vakt och hur man ska göra för att undvika att hamna i diket.

Nyhetsbild

Se upp i mörkret – cyklisten måste ha lampan tänd

Polisen kan ge 40 euro i ordningsbot till en cyklist som inte använder cykellampa när det är mörkt ute. Under de närmaste veckorna ska cyklisterna granskas särskilt noggrant.

Nyhetsbild

Tågstationerna i Vasa och Karleby är öppna under strejken

VASA/KARLEBY Järnvägsstationerna i Vasa och Karleby är inte stängda under väktarstrejken. Alla företag i stationsbyggnaden i Vasa håller öppet som vanligt.

Nyhetsbild

Sänk farten – nu börjar vinterhastigheterna gälla

Vinterhastigheterna tas i bruk före veckoslutet, meddelar Trafikverket. Det betyder att hastighetsbegränsningen på landsvägarna i allmänhet blir 80 kilometer i timmen. På motorvägarna gäller 100 kilometer i timmen.

Nyhetsbild

FSD: Veckans bästa nyhet

De tio miljonerna till Kvarkentrafiken är veckans bästa nyhet, tycker FSD-Österbotten.

Nyhetsbild

Orpo lovar att alla Kvarkenpengar kommer

Statligt stöd på 25 miljoner för Kvarkenfärjan är lovat och hela summan kommer, säger finansminister Petteri Orpo (Saml).

Nyhetsbild

Henriksson: Mycket välkommet beslut om Kvarkenfärjan

SFP:s ordförande, riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson, är mycket nöjd med regeringens beslut att bevilja anslag för den nya Kvarkenfärjan.

Nyhetsbild

Strand: Nu beställer vi färjan

VASA Regeringens beslut om tilläggsfinansiering är avgörande för att Kvarkenfärjan ska kunna byggas, säger Joakim Strand (SFP).

Nyhetsbild

Rainer Bystedt supernöjd efter vägmöte: "Ett av de bästa möten vi haft"

VÖRÅ Vörå lyfte fram fyra kritiska vägar på vägmöte med Destia och NTM-centralen. Åtminstone två av dem verkar Destia ha hörsammat.

Nyhetsbild

Berner ger inga löften om riksåttan – slutligt förslag ska vara klart före årsskiftet

Förslaget till stomvägar har fått mycket respons, säger kommunikationsminister Anne Berner (C). Nu drar ministeriet sig tillbaka, funderar och återkommer med det slutliga förslaget.

Nyhetsbild

Alasdair använder Vippari flera gånger per vecka

Språkläraren Alasdair Pollock använder Vippari ett par gånger i veckan och är mycket nöjd med systemet.

Nyhetsbild

Kollektivtrafik utan hållplatser firar 20 år

JAKOBSTAD Kollektivtrafik utan fasta hållplatser. Ännu 20 år efter starten låter det som ett ganska innovativt sätt att sköta centrumtrafiken. Vippari började som ett projekt och i år firar man 20 år.

Nyhetsbild

Equity i Larsmo kan få laddningsstation för elbilar

LARSMO Larsmo kan få sin första laddningsstation för elbilar. En lämplig plats finns redan vid Equityhuset.

Nyhetsbild

Det går bra för flyget men för Kronoby minskar resenärerna

JAKOBSTAD Passagerarantalet för flyget i Finland ökar. Speciellt Helsingfors spräcker 20 miljoners gränsen i år men för Kronoby fortsätter kräftgången.

Nyhetsbild

Banfel nära Dickursby sinkade både när- och fjärrtåg

VR meddelar att det är problem med säkerhetsanordningarna på järnvägen mellan Åggelby och Dickursby. Felet kunde fixas inom ett par timmar, men tåg både i när- och fjärrtrafiken sinkades. Alla tåg från Helsingfors till Österbotten kör längs den drabbade bansträckan.

Nyhetsbild

Snart kommer blixthalkan – duger dina däck?

Friktion eller dubb, ålder och mönsterdjup - däckbytet är en djungel. Vilken däcktyp är bäst? När ska de på? Och duger dina gamla ett år till? Här får du svar.

Nyhetsbild

Gångbro i Lillby bedöms som osäker – elever föreslås välja annan väg

PEDERSÖRE Gångbron över Purmo å i Lillby är inte säker. Skolelever rekommenderas ta en annan väg till skolan.

Nyhetsbild

Här är det störst risk att krocka med en älg i Österbotten

1

I norra Korsholm finns den vägsträcka där det sker flest älgkrockar i Österbotten. På NTM överväger man om älgarna borde få en bro där.

Nyhetsbild

Regeringen föreslår att större snöskotrar ska få användas

Regeringen föreslog den 11 oktober ändringar i fordonslagen, körkortslagen, terrängtrafiklagen och vägtrafiklagen. Orsaken är att man ser nyttan i större snöskotrar för turismen och företagsverksamheten.

Nyhetsbild

Marknaden stänger gator i Jakobstad

Höstmarknaden stänger en del gator i centrum av Jakobstad för biltrafik redan från torsdag eftermiddag.

Nyhetsbild

Stomvägsförslaget ska uppdateras – om två veckor kan det klarna kring Riksåttan

ÖSTERBOTTEN Blir riksväg åtta en del av stomvägnätet eller inte? Svaret väntas serveras vid sittande bord under en diskussion i Helsingfors.

Nyhetsbild

Kommuner vill att stamväg 63 blir riksväg

KRONOBY Kronoby får draghjälp av kommunerna norröver för att få till stånd en förbättring av stamväg 63 genom Kortjärvi. Hela stamvägen borde uppgraderas till riksväg, anser man.

Nyhetsbild

Många gropar längs Purmovägen – bybor bekymrade

PEDERSÖRE På Purmovägen mellan Forsby och Lassfolk i Pedersöre är det både djupa gropar och fåror. Detta trots att vägen lappades i somras.

Nyhetsbild

Frams korsning stängs två dagar – både järnväg och gator förnyas

JAKOBSTAD Frams korsning i Jakobstad kommer att vara avstängd under två dygn i november. Under den tiden ska en hel del hända där.

Muddringsarbetet har startat

KARLEBY Muddringen av Karleby farled är nu i gång. Muddringsflotten Optimus började sitt arbete i yttre delen av farleden i torsdags. Den andra flotten, Harald, muddrar i hamnbassängen.

Nyhetsbild

Plogningsavgifter införs för gårdsvägar i Kronoby

KRONOBY Avgifter för snöplogning införs från den 1 januari för tiotals enskilda vägar i Kronoby. De tidigare skötselavtalen med väglagen sägs upp.

Nyhetsbild

Riksåttan får starkt stöd – nu även från EK och Centralhandelskammaren

ÖSTERBOTTEN Nu stiger flera tungviktare fram och föreslår stomvägsstatus för hela riksväg åtta. Var fjärde som tyckt till underkänner ministeriets förslag om att ge sträckan den lägre statusen.

Nyhetsbild

Riksdagsledamöter kräver stöd för Kronoby flygfält

KRONOBY Regionens riksdagsledamöter kräver att man i nästa års statsbudget reserverar 350.000 euro för att stöda Kronoby flygplats.