Lokalt

Vägar & trafik

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Asfalteringen har börjat – Kaffevägen största projektet

KARLEBY Kör försiktigt i Karleby centrum i sommar. Beläggningsarbetet är nämligen i full gång och ser inte ut att ta slut på en stund.

Nyhetsbild

80 procent av finländarna på telefonen i trafiken

Alla är inte medvetna om att telefonsamtal räknas som användning av mobilen medan de kör. Det visar en undersökning som gjorts på uppdrag av Pohjola Försäkring.

Nyhetsbild

Satsning på infrastruktur ger nödvändiga miljoner till österbottniska vägar

Den kommande regeringens planer på att satsa på infrastruktur är glädjande nyheter för Österbotten. "Reparationsskulden måste minska", säger Mikko Ollikainen (SFP).

Nyhetsbild

Hastigheten sänks inte i Sandsund – nämnden sa nej

PEDERSÖRE Det blir ingen hastighetssänkning från 40 till 30 längs Bennäsvägen i Sandsund. I stället ska en extra hastighetstavla monteras upp.

Nyhetsbild

Färre klarar körkortet på första försöket

Nästan hälften underkänns första gången i teori- och körprovet. Tero Uusihakala, besiktningsförman på Ajovarma, ser en tydlig förändring efter reformen i fjol.

Nyhetsbild

Gata stängs av kring brandskadat hus

KARLEBY Trafiken kring brandskadade naturhistoriska museet Kieppi kommer att påverkas ända till slutet av oktober när området nu ska röjas upp.

Västerleden stängs av i sommar

JAKOBSTAD Avsnittet mellan Vasavägen och Pedersesplanaden på Västerleden i Jakobstad stängs av för trafik i början av nästa vecka. Orsaken är arbetet med att bygga en infart till nya Alma daghem.

Nyhetsbild

Arbetet på slutrakan – snart öppnar Fårholmsbron igen

LARSMO Närings, trafik och miljöcentralen i Södra Österbotten och Kreate Oy meddelar att Fårholmsbron öppnar inom kort.

Nyhetsbild

Förslag: Sänk hastigheten på Bennäsvägen till 30

PEDERSÖRE Bennäsvägen i den äldre delen av Sandsund blir allt mer trafikerad. Därför föreslås nu en hastighetssänkning på vägsträckan.

Nyhetsbild

Inga hundar men mycket annat i rondellförslag

JAKOBSTAD Vresros och risiga buskage eller konstverk som berättar om staden? Rondeller finns ofta vid infarterna mot centrum och är besökarens första kontakt med området. I Jakobstad är rondellerna rätt trista.

Nyhetsbild

Lånet bärgat för Kvarkenfärja – oväntat låg ränta lättar bördan för Vasa och Umeå

VASA Europeiska investeringsbanken lånar ut 70 miljoner på 25 år. Högre vinst från trafiken är ett krav. Sänkt räntenivå gör lånet lättare att bära.

Nyhetsbild

Muddringen i full gång igen i Karleby – Försvarsmakten tog hand om granat

KARLEBY Muddringsarbetet har kunnat återupptas med full kraft igen i Karleby, efter att Försvarsmakten avlägsnat den granat ett mudderverk sög upp på torsdagen.

Nyhetsbild

HS: Regeringen ska satsa på snabbtåg mellan Helsingfors och Tammerfors – skulle också gynna Österbotten

En timmes tågresa mellan Tammerfors och Helsingfors kan bli verklighet om regeringens planer förverkligas. Det skulle också förkorta restiden från Vasa.

Nyhetsbild

Jonair inte främmande för linjetrafik Kronoby-Umeå

1

JAKOBSTAD Jonairs vd Mattias Eriksson skulle gärna testa en linje mellan Kronoby flygplats och Umeå under ett år. Det som behövs är någon typ av näringslivsstöd, till exempel förhandsbokade biljetter.

Nyhetsbild

Hastigheten sänks i Skutnabba – nya skyltar i maj

PEDERSÖRE Hastigheten sänks längs den olycksdrabbade Skutnabbavägen i Pedersöre. Samtidigt sänks hastigheten på två andra ställen i kommunen.

Nyhetsbild

Bönderna påminner: Vårbruket påverkar trafiken

Vårbruket är i full gång vilket innebär fler traktorer och jordbruksmaskineri trafiken. ÖSP vill uppmana alla som rör sig ute på vägarna att ta detta i beaktande.

Nyhetsbild

Företagen saknar morgonflyget söderifrån

JAKOBSTAD Kronoby Flyghangars vd Sigge Forsman för ständiga diskussioner med Finnair kring turerna till och från Kronoby. Indragen morgontur bekymrar företagarna.

Nyhetsbild

Nu saltas vägarna – polisen uppmanar ändå till stor försiktighet

´ Vid åttatiden på morgonen började vägarna saltas i Karlebytrakten. Vid niotiden inleddes saltning även söderut. Polisen uppmanar nu alla trafikanter att köra försiktigt.

Nyhetsbild

Hem och skola efterlyser trafiksäker skolväg i Forsby

1

PEDERSÖRE I en skrivelse till tekniska nämnden önskar Forsby hem och skola-förening att Forsbyvägen görs säkrare för skolbarnen.

Nyhetsbild

Buss-vd om chaufförernas hälsa och trafiksäkerhet: "För många chaufförer är tröskeln att sjukskriva sig hög"

Nya förslag på hur trafiksäkerheten ska höjas inom busstrafiken förs fram i kölvattnet av dödsolyckan i Kuopio. Fler hälsokontroller är ett av förslagen som välkomnas av österbottniska bussbolag.

Nyhetsbild

Ingen tillfällig bro över Perho å – arbetet görs som planerat

KARLEBY Det blir ingen tillfällig bro över Perho å under tiden renoveringen av Riksåttans bro pågår. Men trafikljus används bara i tio veckor.

Nyhetsbild

Nu färdigställs Fårholmsbron och Tjuvörsbron – vägsträckan avstängd drygt en månad

JAKOBSTAD/LARSMO Trafiken är åter avstängd mellan Fårholmen och Vikarholmen. Den nya Fårholmsbron ska asfalteras och restaureringen av Tjuvörsbron färdigställs.

Nyhetsbild

Granholmskorsningen byggs om – bygget startar vid sidan av vägen

JAKOBSTAD Byggandet av den planskilda korsningen längs Kållbyvägen i Granholmen har inletts. Syftet är att göra den tungt trafikerade vägsträckan säkrare och smidigare.

Nyhetsbild

Brorenovering kan skjutas upp – "Tillfällig bro enda lösningen"

KARLEBY Det är osannolikt att bron över Perho å längs riksväg åtta börjar renoveras på måndag. Många har reagerat på planerna med bara en fil i bruk.

Nyhetsbild

Rondellen i Sandviken tar form

VASA Snart är halva rondellen i Sandviken färdig. Den sjunde juni flyttar trafiken till den nya överfarten.

Nyhetsbild

Dålig luft i Jakobstad och Karleby – gatudammet plågar

KARLEBY/JAKOBSTAD Luften i både Karleby och Jakobstad är dålig just nu. Det torra och varma vädret gör att gatudammet yr. Ett regn skulle hjälpa mycket.

Nyhetsbild

Bro längs Riksåttan fixas upp – orsakar köer i ett halvår

KARLEBY Bron som går över Perho å längs riksväg åtta i Karleby grundrenoveras med början om två veckor. Trafiken kommer att påverkas rejält.

Nyhetsbild

Fyra landskap vill förbättra riksväg 3 mellan Tammerfors och Vasa

Fyra landskap vill påskynda investeringar i riksväg 3 på avsnittet mellan Tammerfors och Vasa. Bakom uppropet ställer sig också Österbottens förbund.

Nyhetsbild

De flesta sparar däckbyte – "Bra sommardäck är bättre än dåliga vinterdäck"

VASA Spara gärna däckbytet tills inga minusgrader utlovas, säger däckexperten. Men dagens enda kund och experten delar erfarenhet: bra sommardäck går an.

Nyhetsbild

Elfel begränsar tågtrafiken mellan Vasa och Seinäjoki

UPPDATERAD 14.44 På grund av ett elfel har flera tågturer mellan Vasa och Seinäjoki ställts in och ersätts delvis med bussar.

Nyhetsbild

Snart gäller sommarhastighet på de österbottniska vägarna

Den här veckan börjar övergången till sommarhastigheter – i Österbotten byts skyltarna ut i början på veckan. Men på de vägar som är sämst i skick är det fortsättningsvis de sänkta hastighetsbegränsningarna som gäller.

Nyhetsbild

Strandgatan i Karleby ska bli mysigare – fotgängare och cyklister prioriteras

KARLEBY Cykelbana ska binda ihop torget med centrum i Karleby. Strandgatans körfil görs smalare för att ge mer plats för fotgängare och cyklister.

Nyhetsbild

Polisen håller extra koll på hastigheterna under onsdagen

På onsdag gäller det att hålla extra koll på hastighetsbegränsningarna. Polisen har då intensivövervakning av hastigheterna i hela landet.

Nyhetsbild

Drömmen lever – både väljare och politiker vill se en österbottnisk kustbana

ÖSTERBOTTEN Järnväg mellan Åbo och Karleby skulle betyda mycket för Österbotten. Gods kunde transporteras miljövänligt och arbetspendling vore enklare.

Nyhetsbild

Hemmafixaren Daniel reparerade elbilens batteri: "Kan ju inte vara så svårt"

KORSHOLM Att köpa elbil med defekt batteri behöver inte innebära konkurs. Läs hur Daniel Öster fixade biffen i föräldrarnas garage i Norra Vallgrund.

Nyhetsbild

Handelskamrarna: Nu måste vi satsa på trafiknätet

För att Finland ska klara sig i den globala konkurrensen måste man satsa på en långsiktig utveckling av trafiksystemet. Det anser handelskamrarna i ett gemensamt ställningstagande.

Nyhetsbild

Mörka siffror i polisens trafikövervakning i Österbotten: Över 300 slarvade med säkerhetsbältet

En intensivövervakning av trafiken förra veckan gav utdelning för polisen i Österbotten. Över 300 bilister stoppades när de körde utan säkerhetsbälte.

Nyhetsbild

Hemvårdare kan få parkeringstillstånd

KARLEBY Anställda inom hemvården och företag och samfund som gör vårdarbete i Karleby kan ansöka om parkeringstillstånd.

Nyhetsbild

Ekmans fortsätter köra tågbussen

JAKOBSTAD I maj går avtalet om trafik till tågstationen ut. Möjligheten till förlängning utnyttjas och trafiken fortsätter på samma sätt som tidigare till och med slutet av maj 2020.

Nyhetsbild

Nissan om defekta elbilsbatterier: "Ytterst sällan sådant här händer"

Utgångspunkten är att firman som sålt elbilen bär ansvaret. Annat hade det varit om bilen hade haft garantin i kraft.

Nyhetsbild

Kristian från Evijärvi köpte elbil – duger knappt att skjutsa dottern till dagis med

1

EVIJÄRVI Kristian Wetterstrand har enorma problem med sin nyinköpta elbil. Batterierna urladdas på 50 kilometer och verkar defekta. Ändå gillar han bilen.

Nyhetsbild

Ryttare önskar mer respekt på vägarna: "En situation där hästen blir rädd kan bli väldigt farlig"

NYKARLEBY Nära ögat-situationer uppstår allt för ofta. Ryttarna vid Tavast Stall i Socklot önskar att andra trafikanter kunde visa mer respekt.

Nyhetsbild

Osannolikt att biogasbussarna i Vasa exploderar – Vd för bussbolag: "Chaufförerna ska köra där vi har bestämt"

VASA En biogasbuss exploderade i Stockholm på söndagen. Risken för att samma sak ska hända i Vasa är liten, säger Wasabus vd Patric Wiik, men: "Det finns skäl att se över rutinerna."

Nyhetsbild

Fjärrvärmeläcka i månader i Västermalm: "Det ser värre ut än vad det är"

JAKOBSTAD Sedan början av året har det ångat från underjorden vid Västermalmstorg. Först på ett ställe, nu på flera.