Lokalt

Vård, omsorg & sjukdomar

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Kristinahemmet blir fullsatt då Ulrika töms – "Ett gemensamt beslut att flytta de boende"

Ulrikahemmet på Östra sidan i Kristinestad töms på måndag. De sista boende flyttar till Kristinahemmet vid Salavägen. Där blir då fullt hus.

Nyhetsbild

Esperi stänger Ulrikahemmet – Kristinestad tar över vården av de boende

Esperi Care som drivit Ulrikahemmet i Kristinestad avslutar verksamheten.

Nyhetsbild

Proxi fixar gråstarr på Malmska

JAKOBSTAD Ögonoperationer är en viktig del i Malmskas dagkirurgiverksamhet. Den vanligaste operationen är gråstarr och behovet är cirka 600 operationer per år.

Nyhetsbild

Sjöström hoppas på snabbt jourbeslut

JAKOBSTAD Dygnet runt-jouren inom primärvården på Malmska kan bedrivas tack vare ett specialtillstånd. Nu väntar man på besked om fortsättningen.

Nyhetsbild

Gemensam lunch på Hedbo under övergångsperiod

1

PEDERSÖRE Klienter, anhöriga och personal vid Hedbo ska inkluderas för att göra övergången smidig när social- och hälsovårdsverket tar över verksamheten den 1 september.

Nyhetsbild

Volontärer ska ge patienter stöd på Vasa centralsjukhus – 25 vill delta i första kursen

VASA Frivilliga kommer att börja röra sig på Vasa centralsjukhus och hjälpa till med allt från att berätta hur man hittar rätt till att ge kamratstöd åt någon som insjuknat.

Nyhetsbild

Iltalehti: Dator med patientuppgifter från Kristinestad såldes på loppis

KRISTINESTAD En dator med Kristinestadsbors patientuppgifter har sålts på en loppmarknad i Björneborg. Polisen utreder nu saken.

Nyhetsbild

Anna-Maja Henriksson om VCS-miljonen: "Regeringsprogrammet säger en miljon och det är klara bud"

2

Finansministeriets föreslagna 30 000 euro för den omfattande jouren på Vasa centralsjukhus har fått justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) att höja på ögonbrynen.

Nyhetsbild

Camilla Berts-Orre: Fel med spelautomater i matbutikerna

MALAX Spelautomater hör hemma i dedikerade spellokaler. Om spelautomater skulle förbjudas på andra ställen kunde man förebygga eventuella beroenden, säger missbrukarvårdschef Camilla Berts-Orre på Pixnekliniken.

Nyhetsbild

Äldre i Vörå väntar en dag på kommunal matservice

Under årets första sex månader måste äldre inom Vörå kommuns område vänta på matservice och hemservice i endast en dag. Väntetiden för närståendevård var betydligt längre.

Nyhetsbild

KP: Anhöriga missnöjda med vården på Fiona

KARLEBY De brister som uppdagades vid en granskning vid vårdhemmet Fiona i våras har inte åtgärdats tillräckligt. Det anser anhöriga som tidningen Keskipohjanmaa intervjuat. Anhöriga och myndigheter är av olika åsikter om nivån på vården.

Nyhetsbild

Kevin, 1 år, är en på miljonen – har en sällsynt sjukdom

KORSHOLM Alla barn är unika, men Kevin Yli-Kätkä i Smedsby är bokstavligen en på miljonen. När han var fyra veckor gammal upptäcktes det att han har en mycket ovanlig njursjukdom. Den gör honom extremt törstig.

Nyhetsbild

Blodgivare behövs varje dag – men alla EU-resenärer får inte donera

För tillfället härjar West Nile-epidemin i flera länder i Europa. Personer som rest dit får inte ge blod på en tid, säger kommunikationsdirektör Willy Toiviainen vid Röda Korsets blodtjänst.

Nyhetsbild

Vattenverkets vd ville lugna folket men saknade fakta – nu ber hon om ursäkt

VASA Vattenverkets Irma Hyry ville lugna Vasaborna. I stället skapade hon en möjlig farosituation. Nu ångrar hon sitt uttalande i Vasabladet.

Nyhetsbild

Läkare starkt kritisk till Vasas sätt att sköta avloppsläckan: "Kommer att polisanmäla"

VASA När det visade sig att avloppsvatten – igen – styrts rakt ut i Metviken slätade tjänsteman över. Nu påpekar läkare risken för utsatta.

Nyhetsbild

Gräsallergikernas värsta tid är här – apotekaren Tiina: "Symptomen förvärras när vädret blir varmare"

Nu börjar pollennivåerna vara i topp. Det är speciellt gräs och gråbo som ställer till det, säger Tiina Heikkilä, apotekare vid Vasa centralapotek. – Det finns hjälp, säger hon.

Nyhetsbild

Ovanlig babyboom under juli månad på Vasa centralsjukhus – Avdelningsskötare: "Jättebra för oss"

VASA Ovanligt många barn har fötts på Vasa centralsjukhus i juli. Det är goda nyheter för avdelningen som kämpar på i tider av allt färre födslar.

Nyhetsbild

Barnskyddsfallet i Vörå: Vanligt att kommuner tvistar om betalningsansvar

VÖRÅ Lagar har skrivits just för att klargöra vem som ska betala då kommuner tvistar om barnskyddsärenden. Trots det kan det finnas fog för besvär i fallet där Vörå funnits skyldig att betala 1,7 miljoner euro i barnavårdskostnader.

Nyhetsbild

Nu kan Maria gå igen – efter fem år i rullstol

VIDEO Äntligen! Maria Lindell kan gå, till och med i trappor. Efter fem år i rullstol känns det overkligt både för henne och hennes närmaste. I augusti fyller hon 50 år och då ska hon fira med dans i Nämpnäs paviljong.

Nyhetsbild

Vårdpolitiker om äldreboendet i Pedersöre: "Berörda fick informationen för sent"

PEDERSÖRE Social- och hälsovårdsnämndens ordförande anser att berörda vid äldreboendet Hedbo borde ha informerats tidigare. Eftersom personalen fått informationen undrar vårdpolitikern varför de inte tagit upp saken med klienter och anhöriga.

Nyhetsbild

Leif insjuknade i borrelios – "Ingen tog symtomen på allvar"

JAKOBSTAD Foten svällde upp och blev blå. Tjugo år efter att Leif Lind blev biten av en fästing blommade borreliainfektionen ut.

Nyhetsbild

Spelberoende får hjälp hemma eller på kafé

KARLEBY Soite har anställt två erfarenhetsexperter som träffar kunderna på ett mer ledigt sätt, skriver Yle.

Nyhetsbild

Äldreboende i Pedersöre står inför stor förändring – "Beslut tas över alla huvuden"

PEDERSÖRE Hedbo är ett privat seniorboende i Sandsund som länge haft problem med ekonomin. Från första september tar Social- och hälsovårdsverket över ansvaret. Klienters anhöriga är upprörda och ifrågasätter tillvägagångssättet.

Nyhetsbild

Jonny, 21, lider av borrelios – "Fästingbettet har ställt till med mycket i mitt liv"

1

JAKOBSTAD Epilepsi, depression och en kronisk trötthet präglar Jonny Åkerlunds liv. Och allt började med ett fästingbett.

Nyhetsbild

Nära bli hemskickad från sjukhuset – behövde akut hjärnoperation

JAKOBSTAD På Malmskas jour påstod läkaren att Anna Eurs krämpor berodde på värkmedicinen. Tolv timmar senare opererades hon akut för en hjärntumör.

Nyhetsbild

Kårkullapappa tar strid – "Klienter måste få leva fullt ut"

JAKOBSTAD Kim Stenvik oroas över kommunernas plan att ta över Kårkullas verksamhet. Kårkullapolitiker ser i sin tur utredningen som befogad.

Nyhetsbild

Kamratstöd förebygger ensamhet – ny stödpunkt vill synliggöra stödgrupper

1

KARLEBY En stödpunkt har öppnat vid Mellersta Österbottens centralsjukhus. Där kan man få rådgivning och information om olika stödföreningar och grupper.

Nyhetsbild

Esperi Care föreslås få bygglov intill Sandbacka – övervakningskameror aktuella

KRONOBY Det finns inga lagliga hinder för ett stödboende intill Sandbacka vårdcenter i Kronoby. Men för att minimera ordningsproblem kan övervakningskameror placeras ut.

Nyhetsbild

Kårkullas prissättning inte den enda stötestenen

Det är inte enbart samkommunen Kårkullas prissättning som har fått Jakobstad att se över upphandlingen av specialtjänster för personer med funktionsnedsättning.

Nyhetsbild

Villa Nova funderar på nybygge

JAKOBSTAD Barnskyddsenheten Villa Nova som finns på Östanlidområdet har tilldelats en av stadens arrendetomter i Staffansnäs.

Nyhetsbild

Soite kämpar med budgetramen

KARLEBY Soite har svårt att hålla sig inom sin budget i år. Under årets fyra första månader ligger man cirka 1,9 miljoner euro över budgeten.

Nyhetsbild

Alla gillar inte namnet Västkustens universitetssjukhus

Strategin för sjukvården på Västkusten får godkänt av Vasa sjukvårdsdistrikts högsta beslutande organ. Men visionen "Västkustens universitetssjukhus" går inte hem hos alla.

Nyhetsbild

Down-mamma hyllar Kårkulla – "Utan hjälp skulle jag känt mig utlämnad

1

JAKOBSTAD Som nybliven mamma till ett Down-barn upplevde Åsa Broo att systemet var tydligt och hjälpen stor. Nio år senare känner hon en uppgivenhet.

Nyhetsbild

Försök att stoppa patientströmmar: Cancerpatienter vårdas på Malmska

3

JAKOBSTAD Cytostatikabehandling är slitsamt för kroppen. För att cancerpatienter ska undgå Vasaresorna ges behandlingar i fortsättningen på Malmska.

Nyhetsbild

På Malmskas våning fem ska tröskeln vara låg

JAKOBSTAD På Malmska sjukhusets femte våning är väggarna målade i ett färggrant och välkomnande färgtema. På måndag ordnades ett öppet hus för den nymålade avdelningen.

Nyhetsbild

Nu anställs två direktörer för psykiatrin i stället för en

VASA Den utmanande tjänsten som direktör för en psykiatri med läkarbrist lockade två sökande. Båda får jobbet.

Nyhetsbild

Folkhälsan har intresse att ta över Emeliehemmet – Soite lovar fortsatt svenskspråkig service

KARLEBY Folkhälsan har intresse av att driva Soites verksamhet på Emeliehemmet när servicen nu privatiseras. Men det finns utmaningar.

Nyhetsbild

Företag utrustade ambulans med nallar: "De är mycket uppskattade"

1

JAKOBSTAD På fredagen fick Martin Byggmästar och Jonathan Granholm ett välkommet tillskott i sin ambulans. Sähköpalvelu Walberg donerade 50 nallebjörnar som lär komma väl till pass.

Nyhetsbild

Vikariebrist slår hårt mot vården i Jakobstad och Karleby – "Situationen får inte bli sämre än så här"

JAKOBSTAD Det råder stor brist på vårdpersonal i Jakobstad och Karleby i sommar. Läget är värre än tidigare somrar.

Nyhetsbild

Regeringsprogrammet ger VCS omfattande jour – "Vi har kämpat många år"

Vasa centralsjukhus får omfattande jour. Det är en efterlängtad skrivelse i det nya regeringsprogrammet som presenterades på måndag förmiddag.

Nyhetsbild

Cancerpatienten Gösta rasar över nya taxilagen: "Det är ruttet"

NYKARLEBY Gösta Harald är arg över att taxibilar trafikerar mellan Vasa och Jakobstad utan passagerare. Samtidigt tampas taxichaufförerna om sjukhuskörningarna.

Nyhetsbild

Vid Vasa centralsjukhus är kvinnans vilja viktig: "Alla har rätt till abort"

Varje kvinna har sin orsak att göra abort och ingen ska känna skam. Det säger de som jobbar med aborter på Vasa centralsjukhus.

Nyhetsbild

Sofia och Maria valde abort: "Det var rätt val"

För Maria och Sofia var abort ett tungt val. Skammen och tabun förvärrade situationen, men de är säkra: Vi valde rätt.

Nyhetsbild

Chefsöverläkare: "Ingen har meddelat mig att fler skötare skulle behövas"

VASA Överläkare och avdelningsskötare efterlyser fler röntgenskötare till PET-CT-anläggningen på Vasa centralsjukhus. Chefsöverläkare Reijo Autio är inte medveten om problemet.

Nyhetsbild

Fler röntgenskötare behövs för att köra PET-kameran flera dagar i veckan

Fler röntgenskötare behövs för att använda PET-CT-anläggningen två dagar i veckan på Vasa centralsjukhus. Överläkaren Antti Jekunen hoppas att fler än sex patienter undersöks per vecka.