Lokalt

Vård, omsorg & sjukdomar

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

THL: Stort intresse för influensavaccinering

Årets vaccin är mer heltäckande än fjolårets, säger överläkare Hanna Nohynek på THL. Hittills har endast ett tiotal influensafall konstaterats i Finland.

Nyhetsbild

Seinäjoki centralsjukhus kan bli del av jättesjukhus – oklart hur VCS påverkas

I Seinäjoki funderar man på att göra centralsjukhuset till en del av ett stort sjukhusbolag. Inga samtal har förts om hur samarbetet ska fortsätta med Vasa centralsjukhus kring exempelvis cancervården.

Nyhetsbild

Aamulehti: Sjukvårdsdistrikt i Tammerfors, Egentliga Tavastland och Södra Österbotten slår ihop sjukhusen

Sjukvårdsdistrikten runt Tammerfors universitetssjukhus har planer på att slå ihop sin verksamhet. Med cirka 900 000 invånare skulle det bli landets näst största sjukvårdsorganisation.

Nyhetsbild

Studenthälsan testar läkarbesök via videosamtal

VASA Nu kan Studenthälsans patienter undersökas av en läkare i en annan stad via video.

Nyhetsbild

Nytt callcenter i Åbo ska ge svar på svenska vårdfrågor

Ett svenskt callcenter som är öppet dygnet runt i Åbo. Med det vill Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt bli bättre på att bemöta svenskspråkiga i vården. Fler verktyg plockas fram.

Nyhetsbild

Soites styrelse håller fast vid den vidare budgetramen

KARLEBY Soites styrelse håller fast vid sitt tidigare förslag att nästa års budget utgår från årets budget minskad med en procent. Budgetförslaget innehåller inget överskott.

Nyhetsbild

Folkhälsan tar över äldreboenden i Kronoby

KRONOBY Folkhälsan tar över Pensionärshemsföreningen i Kronobys boenden och service.

Nyhetsbild

Nykarleby väntar på Attendo

NYKARLEBY Väntetiderna till boendeservice har förkortats till i genomsnitt tre månader i Jakobstad, Larsmo och Pedersöre. I Nykarleby är de längre.

Nyhetsbild

Stora investeringar och dyrare mediciner – Vasa sjukvårdsdistrikt kan inte spara nästa år

Sjukvården i Vasaregionen kostar mera nästa år men intäkterna ökar också. Det konstaterar styrelsen för Vasa sjukvårdsdistrikt. Beskedet att centralsjukhuset inte får omfattande jour tas med ro.

Nyhetsbild

Utmärkt! säger Hans Frantz om initiativ att förbättra vård på svenska

Hans Frantz, styrelseordförande för Vasa sjukvårdsdistrikt, välkomnar Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt initiativ till att förbättra vården på svenska.

Nyhetsbild

Finländarna är sämst i Norden på att donera njurar

Finländarna är sämst på att donera njurar i Norden. Det uppger Njur- och leverförbundet i samband med en nordisk konferens som pågår i Helsingfors denna vecka.

Nyhetsbild

Ambulansrallyt har tilltagit från jouren vid Malmska

JAKOBSTAD Det skickades cirka 350 fler patienter från Malmska jouren till centralsjukhusen i Vasa och Karleby under januari-augusti i år än under motsvarande period 2017. 130 fler skickades från Malmskas avdelningar.

Nyhetsbild

Längre vårdköer i Karleby på lördag – datasystem uppdateras

KARLEBY Om du behöver uppsöka läkare i Karleby på lördag får du förbereda dig på längre väntetider än normalt. Soite uppdaterar sitt patientdatasystem.

Nyhetsbild

Siv hade en olidlig resa med bårtaxi från Åbo till Dagsmark – FPA: Resan ska omfatta god service

1

KRISTINESTAD Siv Lindfors i Dagsmark hoppas att ingen ska behöva uppleva en sådan taxiresa som hon gjorde från sjukhuset i Åbo i somras. Nej, det ska ingen behöva, säger Susanna Bruun förmånschef på FPA.

Nyhetsbild

Vidare ram föreslås för Soites budget

KARLEBY Den tidigare budgetramen för samkommunen Soite håller inte. T.f. vd Minna Korkiakoski-Västi säger att flera faktorer bidrar till att kostnaderna ökar och att det blir svårt att få i hop budgeten.

"Vi har inga rapporter om större problem i Mellersta Österbotten"

Karleby FPA förbereder ny upphandling i Nyland där taxiservicen fallerat ordentligt. I Mellersta Österbotten finns inte liknande problem, uppger förmånschef Susanna Bruun.

Nyhetsbild

Eini Prest väntade förgäves på FPA-taxin – fick ta saken i egna händer för att hinna till läkare

KARLEBY FPA:s bårtaxi dök aldrig upp utan Eini och Johan Prest fick i ilfart köra mot Uleåborg. Eini Prest hann trots allt precis till neurokirurgen i Uleåborg, men hon är oroad över äldre och sjuka som är ensamma. Enligt taxicentralen Pohjois-Suomen Taksi var det bristen på en bår som försenade taxin.

Nyhetsbild

Experter: Strider mot etiken att patienten inte får träffa läkaren

Vasa Det hör till en patients rättighet att träffa läkaren som tar beslut om ens vård. Det är experter överens om och ger råd hur Sonja Nyström borde gå vidare.

Nyhetsbild

Läkare vägrar skriva ut mera psykoterapi till Sonja – "Känns tungt att protestera när man mår dåligt"

Vasa Sonja Nyström känner sig lämnad vind för våg av den psykiatriska vården. Hon är bestört över att hon inte får mera terapi vid Vasa centralsjukhus och inte heller betalningsförbindelse för terapi inom den privata sektorn.

Nyhetsbild

Hälsomottagningen har lagts om

KARLEBY Den nya modellen för mottagningarna vid hälsocentralen i Karleby började tillämpas i måndags. Serviceområdesdirektör Annika Ollikainen och hälsocentralsläkare Markku Vähähyyppä säger att början gått överraskande bra.

Nyhetsbild

Varannan vuxen drabbas av psykisk ohälsa – Mäkynen vill säkra tillgången till vård

Socialdemokraterna slår ett slag för mentalvården. Matias Mäkynen är en av SDP:arna bakom ett åtgärdsprogram som bland annat kräver garanti för psykoterapi.

Nyhetsbild

Taxichauffören: "Vi måste kunna lita på infon vi får"

JAKOBSTAD Det fanns ingenting som antydde att den minnessjuke mannen inte visste vart han skulle eller borde ha förts någon annanstans. Taxichauffören berättar om vad som ledde fram till att åldringen lämnades på det som skulle visa sig vara fel adress.

Nyhetsbild

Klamydiafallen blir färre – gratis preventivmedel kan vara en orsak

KARLEBY Nu ser klamydiafallen äntligen ut att minska. Under flera år ökade klamydiafallen och detta fick Soite att reagera. De senaste åren har man därför uppmärksammat sjukdomen lite extra.

Nyhetsbild

Rosa bandet bekant för de flesta – men räcker inte att man köpt bandet en gång

KARLEBY Rosa bandet-insamlingen ordnas i hela landet i oktober för sextonde året redan. Allt fler bröstcancerfall upptäcks numera i tid, men det är ändå viktigt att stöda insamlingen varje år.

Nyhetsbild

Minnessjuk åldring lämnades på trappan i kölden – utan ytterkläder

JAKOBSTAD/LARSMO En 84-årig man med minnessjukdom lämnades i tisdags kväll sittande på trappan till sitt hem av en taxichaufför. Ingen var hemma, familjen var på resa och mannen borde ha förts till Lilla Fridolf där han får intervallvård.

Nyhetsbild

Nytt samarbete – patienter med hjärninfarkt kan skickas till Umeå

När någon får en hjärninfarkt är resultatet av behandling extremt beroende av hur snabbt patienten får vård. Vasa centralsjukhus ska samarbeta med Norrlands universitetssjukhus i Umeå för att patienter som behöver så kallad mekanisk trombektomi ska få det så snabbt som möjligt.

Nyhetsbild

Sjukvårdsdistriktet visar ett underskott på 1,5 miljoner – styrelsen manar till återhållsamhet

Nästa år blir ekonomiskt utmanande för Vasa sjukvårdsdistrikt. "Vi visste att det här blir ett mellanår i vårt sparprogram", säger Marina Kinnunen, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt.

Nyhetsbild

Brist på specialistläkare i Österbotten – "Situationen är inte bra"

2

Det är svårt att rekrytera läkare till Österbotten – i synnerhet specialister. Enligt Vasa sjukvårdsdistrikt är situationen just nu "inte bra". Endast 65 procent av specialistläkarna är behöriga.

Nyhetsbild

Henriksson diskuterade läkarhelikopter med minister – "Utredningen har brister"

Anna-Maja Henriksson, riksdagsledamot och SFP:s partiordförande, har haft ett samtal med familje- och omsorgsminister Annika Saarikko om läkarhelikoptern i Österbotten.

Nyhetsbild

Tehy och Super inleder förbudsperiod – så här påverkas Möcs och Malmska

KARLEBY/JAKOBSTAD På sjukhusen i Jakobstad och Karleby är man inte orolig att fackförbunden Tehys och Supers övertidsförbud som inleddes på onsdagen ska äventyra patientsäkerheten.

Nyhetsbild

Soite bereder åtstramad budget

KARLEBY Kommunernas betalning till Soite ska minska med 3 procent nästa år. T.f. vd Minna Korkiakoski-Västi säger att år 2019 blir utmanande.

Nyhetsbild

Alkoholism en sjukdom – men läkaren behövs sällan för att botas

KARLEBY Att alkoholism klassas som en sjukdom har hjälpt många drabbade ut ur skammen. Men alkoholismen döljer sig allt oftare bakom mentala problem och kan vara svår att upptäcka för vårdpersonal.

Nyhetsbild

Beroendeklinikens vård duger inte åt Soite – Klienter tvingas betala ur egen ficka

KARLEBY I år har inte en enda av beroendevårdskliniken Avominnes klienter i Karleby fått en betalningsförbindelse från Soite. Virpi Karhu på Avominne är besviken på Soites agerande.

Nyhetsbild

VCS först i Finland med nytt cancertest – kan göra behandlingen mer effektiv

VASA Nya gentester kan avslöja vilken behandling som passar bäst för patienten. Vasa centralsjukhus är först ut med att prova de nya testerna.

Nyhetsbild

Mottagningen läggs om – indelning i team slutar

KARLEBY Karlebyborna har under cirka tio år hört till egna distrikt vid hälsocentralens mottagning. Snart avskaffas de fyra teamen och man får tjänster utgående från hur brådskande fallet är.

Nyhetsbild

På fredagen firar vi Alzheimerdagen – "Att vårda en minnessjuk är som att lägga pussel med personens liv"

KORSHOLM Hur ser kriterierna för en god vård av minnessjuka ut i dagens läge? Det diskuterades på tisdagen i Korsholms vuxeninstitut då vårdare, experter och minnesföreningar deltog i firandet av minnesveckan. Det viktiga, anser alla, är att den sjuke ska kunna påverka sitt eget liv.

Nyhetsbild

Plan B för vården inte längre aktuell – däremot nog diskussioner med kommunerna

Vasa sjukvårdsdistrikts planer på att integrera primär- och socialvården har väckt debatt. Nu vill sjukvårdsdistriktets ledning och styrelse räta ut några frågetecken som uppstått längs vägen. Samtidigt väljer man att ge projektet ett nytt namn.

Nyhetsbild

Maj-Britt blev maken Pauls vårdare efter stroken: "Här hemma finns det gamla livet kvar"

KORSNÄS När Paul Westerlund fick en stroke trodde läkarna att han aldrig skulle återhämta sig. Men hans fru Maj-Britt blev närståendevårdare och var envis som få – klart Paul skulle lära sig att gå igen.

Nyhetsbild

Seinäjokiläkare ogillar minimigränser för operationer: "Blir svårt att upprätthålla fulljour"

Centraliseringen av kirurgi rimmar illa med kravet på att upprätthålla fulljour, säger Mika Raitainen, ledande docent på Seinäjoki centralsjukhus. Nu väntar landets sjukhus på hur minimigränserna för att få operera ska tolkas.

Nyhetsbild

Soite önskar diskutera med Kronoby - vill att missförstånd reds upp

KARLEBY Kronoby har kritiserat Soite för brister i socialvården. Men även om det finns problem så har alla påtalade brister inte verklighetsbakgrund, konstaterar Soites svenska sektion.

Nyhetsbild

Ambulansflyget till styrelsen i oktober – strokepatienter kan skickas till Umeå i januari

VASA I oktober tar styrelsen för Vasa sjukvårdsdistrikt ställning till vårdsamarbetet över Kvarken. Tanken är att patienter ska kunna börja skickas till Umeå från och med den första januari.

Nyhetsbild

Årets influensavaccin är mer effektivt – överläkare hoppas på mildare epidemi

Fjolårets influensaepidemi tyder på att vaccinet inte var effektivt. Blir årets epidemi lika svår riskerar bäddplatserna på Vasa centralsjukhus ta slut.

Patienthotell med sex bäddar öppnas vid Möcs

KARLEBY Ett patienthotell med sex bäddplatser öppnas invid Möcs i oktober. Soites styrelse har också beslutat om prissättningen för övernattningarna. Rummen ska användas i första hand av Soites patienter och patienternas anhöriga.

Nyhetsbild

Helikopterrapporten granskad: Allt som talar för Vasa har tydligt lämnats bort

JAKOBSTAD "Ifall nyttan av skattemedlen ska maximeras borde den nya läkarhelikoptern inte stationeras i Seinäjoki." Det säger Jakobstadsbon Håkan Löfqvist som lusläst det färska förslaget.

Nyhetsbild

Erva-området utreder ökat samarbete - "Målet är att alla operationer ska behållas"

KARLEBY Andan är positiv, säger överläkare Pirjo Dabnell efter att de fem sjukvårdsdistrikten som hör till Erva-området träffades i Karleby i veckan. Nu utreds nya samarbetsmöjligheter för att behålla jour och operationer på de fem centralsjukhusen.