Lokalt

Vård, omsorg & sjukdomar

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Mottagningen läggs om – indelning i team slutar

KARLEBY Karlebyborna har under cirka tio år hört till egna distrikt vid hälsocentralens mottagning. Snart avskaffas de fyra teamen och man får tjänster utgående från hur brådskande fallet är.

Nyhetsbild

På fredagen firar vi Alzheimerdagen – "Att vårda en minnessjuk är som att lägga pussel med personens liv"

KORSHOLM Hur ser kriterierna för en god vård av minnessjuka ut i dagens läge? Det diskuterades på tisdagen i Korsholms vuxeninstitut då vårdare, experter och minnesföreningar deltog i firandet av minnesveckan. Det viktiga, anser alla, är att den sjuke ska kunna påverka sitt eget liv.

Nyhetsbild

Plan B för vården inte längre aktuell – däremot nog diskussioner med kommunerna

Vasa sjukvårdsdistrikts planer på att integrera primär- och socialvården har väckt debatt. Nu vill sjukvårdsdistriktets ledning och styrelse räta ut några frågetecken som uppstått längs vägen. Samtidigt väljer man att ge projektet ett nytt namn.

Nyhetsbild

Maj-Britt blev maken Pauls vårdare efter stroken: "Här hemma finns det gamla livet kvar"

KORSNÄS När Paul Westerlund fick en stroke trodde läkarna att han aldrig skulle återhämta sig. Men hans fru Maj-Britt blev närståendevårdare och var envis som få – klart Paul skulle lära sig att gå igen.

Nyhetsbild

Seinäjokiläkare ogillar minimigränser för operationer: "Blir svårt att upprätthålla fulljour"

Centraliseringen av kirurgi rimmar illa med kravet på att upprätthålla fulljour, säger Mika Raitainen, ledande docent på Seinäjoki centralsjukhus. Nu väntar landets sjukhus på hur minimigränserna för att få operera ska tolkas.

Nyhetsbild

Soite önskar diskutera med Kronoby - vill att missförstånd reds upp

KARLEBY Kronoby har kritiserat Soite för brister i socialvården. Men även om det finns problem så har alla påtalade brister inte verklighetsbakgrund, konstaterar Soites svenska sektion.

Nyhetsbild

Ambulansflyget till styrelsen i oktober – strokepatienter kan skickas till Umeå i januari

VASA I oktober tar styrelsen för Vasa sjukvårdsdistrikt ställning till vårdsamarbetet över Kvarken. Tanken är att patienter ska kunna börja skickas till Umeå från och med den första januari.

Nyhetsbild

Årets influensavaccin är mer effektivt – överläkare hoppas på mildare epidemi

Fjolårets influensaepidemi tyder på att vaccinet inte var effektivt. Blir årets epidemi lika svår riskerar bäddplatserna på Vasa centralsjukhus ta slut.

Patienthotell med sex bäddar öppnas vid Möcs

KARLEBY Ett patienthotell med sex bäddplatser öppnas invid Möcs i oktober. Soites styrelse har också beslutat om prissättningen för övernattningarna. Rummen ska användas i första hand av Soites patienter och patienternas anhöriga.

Nyhetsbild

Helikopterrapporten granskad: Allt som talar för Vasa har tydligt lämnats bort

JAKOBSTAD "Ifall nyttan av skattemedlen ska maximeras borde den nya läkarhelikoptern inte stationeras i Seinäjoki." Det säger Jakobstadsbon Håkan Löfqvist som lusläst det färska förslaget.

Nyhetsbild

Erva-området utreder ökat samarbete - "Målet är att alla operationer ska behållas"

KARLEBY Andan är positiv, säger överläkare Pirjo Dabnell efter att de fem sjukvårdsdistrikten som hör till Erva-området träffades i Karleby i veckan. Nu utreds nya samarbetsmöjligheter för att behålla jour och operationer på de fem centralsjukhusen.

Nyhetsbild

Österbotten och Mellersta Finland köper gemensamt patientdatasysem

Vasa sjukvårdsdistrikt gör gemensam sak med Mellersta Finlands sjukvårdsdistrikt i köpet av ett nytt patientdatasystem. Konkret betyder det närmast att parterna avtalar om upphandlingen.

Soite reagerar på långa köer - inrättar fem nya läkartjänster

KARLEBY Styrelsen för Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Soite beslöt på måndagen att inrätta fem nya vakanser inom primärvården för läkare under specialistutbildning.

Nyhetsbild

Förslag: Ingen läkarhelikopter till Vasa – avsaknaden av fulljoursjukhus en orsak

Det blev Seinäjoki som drog det längre strået i kampen om en ny helkopterbas. En anledning är att Vasa saknar fulljoursjukhus.

Nyhetsbild

Fler sjuka barn vårdas i hemmet – höjer livskvaliteten för hela familjen

JAKOBSTAD På Malmskas barnavdelning har antalet vårdplatser minskat från åtta till fyra. Nu satsar sjukhuset på att vårda allt fler barn i hemmen.

Nyhetsbild

Vasabördig utvecklade bilder som hjälper barn förstå det som sker på sjukhus

Sjukhusbesök kan vara obehagliga för vem som helst, men lite lättare blir det om man vet vad som ska hända. Ett nytt material utvecklat av Vasabördiga Cecilia Linnanen innehåller bilder som hjälper barn att gå igenom olika moment inför till exempel en operation.

Nyhetsbild

Studerande i Vasa kräver gratis preventivmedel för alla under 25 år

VASA Alla ungdomar borde få tillgång till gratis preventivmedel, anser den gemensamma intresseföreningen för student- och studerandekårerna i Vasa, Opiskelijan Vaasa-Vasa studerande. Stadsstyrelsens förslag är bra men kan bli ännu bättre, anser föreningen.

Nyhetsbild

Här är det okej att vara berusad, men inte stökig

JAKOBSTAD På Permovägens missbrukarhem i Jakobstad är det tillåtet att vara berusad. Här bor de som är hemlösa, saknar pengar och har varit missbrukare i åratal. I en skild radhuslänga bor de som kämpar för att bli nyktra.

Nyhetsbild

Barnskyddet i Jakobstad: "Små barn växer upp där droger förekommer"

JAKOBSTAD I juli fick barnskyddet i Jakobstad in anmälningar som rör nio barn som far illa på grund av föräldrarnas drogmissbruk. På Beroendevårdskliniken kämpar socialterapeuter för att få missbrukare inskrivna på behandlingshem.

Nyhetsbild

Nyopererade: Hemsk taxiresa hem från sjukhuset

1

Det blev en smärtsam taxiresa hem från sjukhuset för två nyopererade patienter. De fick klamra sig fast vid båren och bita ihop när varenda gupp gjorde ont.

Nyhetsbild

Kö på akuten – sjukhusen i Jakobstad och Karleby märker av värmeböljan

JAKOBSTAD/KARLEBY Det råder ett hårt tryck på akutmottagningarna i Jakobstad och Karleby. Under värmeböljan är det framför allt äldre och sjuka som tillhör riskgrupperna.

Nyhetsbild

Nya lösningar söks för hörselpatienter – missnöje med Pihlajalinna

3

JAKOBSTAD Efter att Pihlajalinna blivit av med både öronläkare och audionomer hänvisas Malmskas hörselpatienter till Vasa. Men en lösning är på gång.

Nyhetsbild

Ny cancermedicin godkänd även i Finland från augusti

Den relativt nya cancermedicinen Ibrance berättigar till FPA:s grundersättning från och med första augusti. Den är avsedd för kvinnor med hormonkänslig bröstcancer och ges i kombination med andra mediciner.

Nyhetsbild

Drömmer om ett eget äldreboende

JAKOBSTAD Logon finns redan på bilen. "De älskades hem" är Mayvor Wärnmans enkvinnasföretag som småningom ska bli någonting större.

Nyhetsbild

Städföretag går in i omsorgsbranschen

JAKOBSTAD Trivseln utökas med omsorg då städföretaget växer. Privata aktörer vill erbjuda alternativ inom vård och omsorg.

Nyhetsbild

Vasaläkares doktorsavhandling visar: Fett i levern höjer risken för förmaksflimmer i hjärtat

Vasa Fett i levern är farligare än man hittills vetat. Vasaläkaren Aki Käräjämäkis doktorsavhandling visar att det ökar risken för flimmer i hjärtat till och med mer än vad blodtryckssjukdom gör.

Nyhetsbild

God bemanning på Malmska i semestertider – "ingen större panik"

JAKOBSTAD Sommarvikarier ersätter anställda som får semester och precis som tidigare år håller vissa polikliniker stängt. Läget är under kontroll, enligt chefsläkare Pia-Maria Sjöström.

Nyhetsbild

Medicinen var för dyr och Lucas fick ingen hjälp – nu får han äntligen behandling

VASA Lucas Räisänen lever med en obotlig muskelsjukdom. Den medicin som skulle kunna hjälpa honom var för dyr, ansåg Finland. Tills i maj, då kom glädjebeskedet: Lucas ska få testa den nya medicinen.

Nyhetsbild

Malmska förnyar röntgenapparat

JAKOBSTAD Under måndagen gjorde Vasa sjukvårdsdistrikt en budgetändring som innebär att Malmska i Jakobstad får en ny diagnostikapparat för 200 000 euro.

Nyhetsbild

Fortsatta problem med sjukjournaler på svenska vid Vasa centralsjukhus

Vasa Flera hundra sjukjournaler väntar på översättning på Vasa centralsjukhus. Trots att sjukhuset fick två översättare till i år har kön blivit ännu längre.

Nyhetsbild

Superbakterier som blivit sjukvårdens gissel ökar

1

Bakterier som inte kan behandlas med vanlig antibiotika ökar. För ett par år sedan ökade de kraftigt i länderna runt Medelhavet men också i Österbotten.

Nyhetsbild

Kårkulla gick nästan 0,9 miljoner euro på plus i fjol

Bokslutet visar att Kårkulla samkommun gick 894 454 euro och 9 cent på plus i fjol. Pengarna sätts in på kontot för fritt eget kapital där överskott och underskott från tidigare räkenskapsperioder redovisas.

Nyhetsbild

Vården har strama tyglar – Jakobstad får höja budgeten med en dryg procent

JAKOBSTAD Fullmäktige i Jakobstad ger social- och hälsovården rätt att öka sina kostnader med en dryg procent. De övriga kommunerna kommer förmodligen att ligga ungefär på samma nivå.

Nyhetsbild

Soites personal knäar – kan få en halv miljon för att orka

KARLEBY Förmännen inom Soite slår larm om att personalen inte mår bra. Men nu finns förslag om en halv miljon euro för att de anställda ska orka bättre.

Nyhetsbild

"Stop cancer" samlade in flera tusen

NYKARLEBY Det blev 6450 insamlade euro till Österbottens cancerförening från den välgörenhetskonsert som ordnades i Stjärnhallen i Nykarleby i vintras. Pengarna överräcktes på måndagen.

Nyhetsbild

Tvåspråkiga Ventus 3 på Furuåsen blir avdelning för intervallvård

KARLEBY Den tvåspråkiga avdelningen Ventus 3 som finns i Furuåsens aktivitetscenter i Karleby görs om från en avdelning för anstaltsvård till intervallvård.

Nyhetsbild

Ekonomin i balans inom Soite – stram budget nästa år

KARLEBY De första fyra månaderna ser bra ut ekonomiskt och det blir återbäring för kommunerna. Men Soite kommer att hålla hårt i pengarna också nästa år.

Nyhetsbild

Barnskyddets köptjänster fortsätter att svälla i Jakobstadsregionen

JAKOBSTAD Jakobstadsregionens social- och hälsovårdsverk ser att överskrida budgeten med 1,6 miljoner euro jämfört med 2017. Detta utgående från årets första tre månader. Däremot minskar kostnaderna med cirka 0,9 miljoner euro jämfört med bokslutet 2017.

Nyhetsbild

Jakobstad utreder familjevård för äldre

JAKOBSTAD

Jakobstad utreder möjligheten att införa familjevård för äldre. Detta som ett komplement, eftersom det under en längre tid funnits ett tryck på äldreomsorgen i Jakobstad.

Nyhetsbild

Vasa centralsjukhus vill veta vad patienterna tycker om vården

VASA Vad tycker du om vården på Vasa centralsjukhus? Sjukhuset vill veta din åsikt för att kunna utvecklas och bli ett ännu bättre sjukhus.

Nyhetsbild

Laboratoriet på Möcs flyttar till källaren

KARLEBY Nordlabs provtagning på Möcs flyttar tillfälligt en våning ner från och med fredag.

Nyhetsbild

Stöd behövs för människor i livets slutskede – "I Vasa behövs fler frivilliga"

VASA Sjukhussjälavården i Vasa efterlyste frivilliga som kan stöda och finnas där för människor som inte har länge kvar att leva. Över trettio personer anmälde intresse. Men fler frivilliga behövs. – Vi har en lång väg att gå innan vi når ut till alla som behöver stöd, säger Rose-Maj Friman, chef för sjukhussjälavården i Vasa.

Nyhetsbild

Sjukskötare specialiserar sig på mat till cancersjuka

3

KARLEBY För cancerpatienter är det extra viktigt att få i sig tillräckligt med kolhydrater, protein och fetter. Men mitt i all stress kring sjukdomen är det lätt att näringsintaget glöms bort. Sjukskötare på Möcs poliklinik för cancersjukdomar håller därför på med att sammanställa en näringsbroschyr.

Nyhetsbild

Folkhälsan vill vara stark i Karleby – oklart om del i nybygge

KARLEBY Folkhälsan vill värna om den svenskspråkiga servicen för äldre i Karleby, men kan inte i det här skedet ge något löfte om att köpa lägenheter i det planerade nybygget intill Emeliehemmet.

Nyhetsbild

Måttligt intresse bland sjukskötare i regionen att jobba i Sverige i sommar

VASA Bristen på sjukskötare är stor i Sverige men det förekommer ingen rusning dit från Vasa. Lycksele kommun raggade vårdare i Österbotten förra veckan men endast en har nappat på hittills.