Lokalt

Vård, omsorg & sjukdomar

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Bra telefonservice och kortare kö till samjouren – det önskar sig pensionärerna

Svenska pensionärsförbundets jubileumsbudkavle har nu nått sin sista – och måhända viktigaste – etapp, Österbottens välfärdsområde. Ett av flera önskemål är användarvänlig telefonservice och webbplats.

Nyhetsbild

Minusresultat och brist på arbetskraft oroar fullmäktige – "Dags ringa vårdpersonalen som inte tog vaccin"

Ett problem är att pengarna från staten inte täcker välfärdsområdets kostnader. Ett annat att man inte får tillräckligt med vårdpersonal. "Nu är det dags att ringa runt till alla dem som slutade efter kravet på vaccinering", hördes i budgetdebatten i måndags.

Nyhetsbild

Elvis i Nedervetil fick nytt hjärta i sista stund – "Jag vet inte hur vi klarade av att vänta"

KRONOBY Familjen Wiik-From i Nedervetil är innerligt tacksam över den finländska sjukvården. Att 6-åriga Elvis i sista stund fick ett nytt hjärta betyder allt.

Nyhetsbild

Ingen utvidgning av fjärde vaccindosen i Österbotten

Det rådande smittoläget i Österbotten ger ingen orsak till avvika från Institutet för hälsa och välfärds vaccinationsrekommendationer. Det slår Österbottens välfärdsområde fast.

Nyhetsbild

Nu rensas det i hemsjukhusets verksamhet – överskötare Lis-Marie Vikman: "Vi går igenom kriterierna"

Hemsjukhuset Österbotten utvidgar sitt område och går därför igenom sin verksamhet. – Det här kan betyda att några klienter skrivs ut från hemsjukhuset, men det betyder inte att de går utan vård, säger överskötare Lis-Marie Vikman.

Nyhetsbild

Hanna får inte längre vård av Vasa hemsjukhus – "Ofärdsområdet tog bort det som gav mig trygghet"

– Det är inte såhär man utvecklar välfärden, säger Hanna Friberg som förra veckan fick veta att hon inte längre kan ringa Vasa hemsjukhus när hon får sina anfall.

Nyhetsbild

Arbetsdomstolen ger Esperi rätt: Motiverat sparka rikskänd närvårdare

Närvårdaren som slog larm om missförhållanden inom vården i Kristinestad har själv behandlat en patient så omilt att arbetsgivaren hade rätt att häva hennes arbetsförhållande. Det konstaterar Arbetsdomstolen.

Nyhetsbild

Två arvoden för närståendevård höjs – omröstning om ytterligare höjning

Uppdaterad. På andra försöket kunde de nya arvodesklasserna för närståendevård godkännas i välfärdsområdet. Två klasser höjs nästa år. Ett förslag om ytterligare höjning förlorade i omröstningen.

Nyhetsbild

Välfärdsområdet har spikat ny prislista – dyrare måltider på boenden

Österbottens välfärdsområde har fastställt vilka klientavgifter som gäller inom social- och hälsovården nästa år. Det gäller allt från frukost på boendet till läkarbesök.  Exempelvis för klienter på boenden blir det dyrare måltider vid årsskiftet.

Nyhetsbild

Soite rekommenderar inte en fjärde dos coronavaccin för friska vuxna

Soite går på samma linje som Institutet för hälsa och välfärd och rekommenderar inte att allmänheten tar en fjärde coronavaccindos.

Nyhetsbild

Stamcellsregistret har haft få nyregistrerade i år – överläkare: "Donatorerna är hjältar"

VASA För en del cancerpatienter är en stamcellstransplantation sista utvägen. Cirka 65 000 finländare är för tillfället inskrivna i Stamcellsregistret, men det senaste året har tillväxten varit liten.

Nyhetsbild

Nu är det klart vilka arvoden närståendevårdare får – två klasser höjs nästa år

Från 423,61 euro i den lägsta till 1 934 euro i den högsta klassen – nu har Österbottens välfärdsområde enats om vilka arvoden som ska betalas till närståendevårdare från 1 januari 2023.

Nyhetsbild

Nillas son fick diagnosen diabetes innan han fyllde ett – "Han accepterade sin sjukdom först av alla"

När sonen diagnostiserades med diabetes typ 1 var det som om någon drog mattan under fötterna på författaren Nilla Österberg. – Jag hade aldrig tänkt att mina barn kan insjukna. 

Nyhetsbild

Mer depressionsmediciner till unga i Jakobstadsregionen – "Svårt att ordna jämlik vård"

JAKOBSTAD I Jakobstadsregionen skrivs det ut mer depressionsmediciner till unga än i resten av Österbotten. Framför allt de unga kvinnorna sticker ut. 

Nyhetsbild

Fler söker hjälp – "När samhället mår dåligt påverkas unga och barn"

JAKOBSTAD Pandemin och det oroliga världsläget har påverkat den psykiska hälsan, säger de som jobbar med unga. 

Nyhetsbild

Soite får känga för obegripligt namn – "Aldrig mer ett namn som betyder något"

KARLEBY Språknämnderna kritiserar flera välfärdsområden för sina svårförståeliga namn. Soite är ett av välfärdsområdena som pekas ut för att ha ett namn som är för kryptiskt.

Nyhetsbild

Malmskas jour får fortsätta efter nyår – "I nuläget kan Jakobstadsborna absolut sova lugnt"

Det finns ett muntligt löfte om att Malmskas dygnet runt-jour får fortsätta också efter årsskiftet och de ansvariga läkarna vill nu mana till lugn.

Nyhetsbild

Vasa centralsjukhus har nu en av de modernaste operationsavdelningarna i Finland – "Det är en investering i framtiden"

Operationsavdelningen vid Vasa centralsjukhus har genomgått en stor transformation. Förutom att avdelningen har renoverats har den även moderniserats. Ett exempel på det här är en ny hybridsal. 

Nyhetsbild

Samjouren i Karleby har kapacitet att hjälpa Jakobstad – "Vi måste anpassa oss vid behov"

KARLEBY Trycket på samjouren på Mellersta Österbottens centralsjukhus är hårt. Och det kan bli hårdare om Malmska i Jakobstad förlorar sin dygnet runt-status.

Nyhetsbild

Soites budget fick grönt ljus i styrelsen – trots nedskärningar är man redo för patienter utifrån

KARLEBY/KRONOBY Mellersta Österbottens välfärdsområde Soite hade budgetmöte i måndags. Förslaget som åker vidare till fullmäktige klubbades igenom enhälligt och utan ändringar.

Nyhetsbild

Postcovid har krossat Emmas vardag – nu kämpar hon dagligen med tunga symtom: "Jag försöker vara hoppfull"

Svårigheter att andas, trötthet och feberkänsla. Bland annat det ligger kvar efter Emma Södermans covid. Förr tränade hon högintensivt flera gånger i veckan. Nu kämpar hon med att gå en kort promenad.

Nyhetsbild

Professor vill öppna ögonen för postcovid – "Patienterna måste få diagnos och hjälp"

Andfåddhet, extrem trötthet, minnes- eller koncentrationssvårigheter – är några av symtomen på postcovid. Men många drabbade får inte diagnos eller vård, säger professorn i neurologi Risto O. Roine. Enligt honom borde välfärdsområdena bygga system som hjälper de drabbade – också i Österbotten.

Nyhetsbild

Nästa år kan alla unga österbottningar få gratis preventivmedel – i dag får unga Malaxbor kondomer men inte Vasabor

Det är bara Vasa, Kaskö, Närpes och Laihela som inte har beslut om att ungdomar ska få avgiftsfria preventivmedel. Men nästa år kan unga i hela Österbotten få gratis p-piller och kondomer – om politikerna så vill.

Nyhetsbild

Vårdare lockas till Norge – bemanningsföretag på besök i Jakobstad

JAKOBSTAD Vårdare lockades med högre lön och friare arbetskontrakt när ett norskt rekryteringsbolag besökte Jakobstad på tisdagen.

Nyhetsbild

Jonna Hongell: Ett steg bakåt för kvinnovården?

Nyhetsbild

ÖT:s enkät visar: Privata gynekologbesök ofta enda alternativet – riskerar bli dyrare

"Möjlighet till läkarkontroll utan att 'vara sjuk eller ha något fel' ska inte vara en inkomstfråga, skriver en av ÖT:s läsare. "Fruktansvärt att kvinnor och kvinnliga åkommor än en gång kommer i andra hand", skriver en annan.

Nyhetsbild

30 patienter med corona på Möcs – sjukhusbesökare uppmanas använda effektivare munskydd

Antalet coronapatienter som vårdas på Möcs ökar och är i nuläget 30. Därför uppmanar Soite alla som besöker avdelningarna på Möcs och Soites boendeenheter att använda FFP2-andningsskydd.

Nyhetsbild

Par i Malax berättar att boendepersonal förbjuder dem att skaffa barn – FDUV: "Att få bilda familj är en mänsklig rättighet"

Lisbeth Hemgård vid FDUV säger att det är viktigt att de som vill bilda familj får reflektera kring sin önskan och har tillgång relevant information.

Nyhetsbild

Esa fick covid under pandemins tredje höst: "För mig var sjukdomen brutal"

De senaste veckorna har många smittats av coronaviruset. Vasabon Esa Siltaloppi är en av dem. Han beskriver sin covid-19 som brutal.

Nyhetsbild

Infektionsläkare bekymrad då tre av tio i Österbotten nobbar mer coronavaccin: "Oroande – om de förstått frågan rätt"

ÖSTERBOTTEN Bara fyra av tio som svarade på vår enkät var redo att ta mer coronavaccin om det rekommenderas. Tre av tio var osäkra. Lika många sade nej.

Nyhetsbild

Österbotten sticker ännu ut på vaccinationskartan: "Det har ju åtminstone inte blivit värre"

Andelen helt ovaccinerade småbarn ännu tre gånger större i Österbotten. "Det här måste vi hålla koll på", säger Silvia Grönroos-Pada.

Nyhetsbild

Nu dominerar BA5 bland coronavirusen – "Kom ihåg munskyddet då du hälsar på hos äldre personer"

Det finns tiotals varianter av coronaviruset i omlopp, men i Österbotten är det BA5 som dominerar. – Det är likadant i resten av landet, säger Peter Nieminen.

Nyhetsbild

Evangeliska folkhögskolan hoppas kunna korta kön till terapi – korttidsterapeuter arbetar med att hitta styrkor

Evangeliska folkhögskolan i Vasa hoppas att utbildningen för korttidsterapeuter ska korta ner vårdköerna, men Österbottens välfärdsområde har ingen befattning som korttidsterapeut.

Nyhetsbild

Vad får en ledamot kosta och ska man få delta på distans? – heta debatter om Soites gruppbidrag och framtida regler överraskade

KARLEBY Gör digitala möten att respekten försvagas eller att fler vill delta? Borde partiernas gruppbidrag redovisas på detaljnivå? Och vad kostar en ledamots insats? Välfärdsområdets fullmäktige debatterade kring flera överraskande principfrågor.

Nyhetsbild

Nu är det klart vilka som har rätt till 200 euro i bonus i välfärdsområdet

Principen och summan var klar, men detaljerna blev något oklara. Därför har välfärdsområdet nu preciserat vilka anställda som får en bonus på 200 euro till jul – och vilka som inte kommer i åtnjutande av det extra tillägget.

Nyhetsbild

Soite vill att familjerna hittar till rätt stödformer – "Verkar vara lite slumpmässigt vart familjerna vänder sig"

KARLEBY På torsdag får barnfamiljer veta lite mer om vart man kan vända sig med frågor och problem. Minna Lönnbäck och hennes kollegor berättar också om nya tjänsteformer som testas, bland annat för förstagångsföräldrar.

Nyhetsbild

Nykarleby får ny apotekare – elva söker lovet i Smedsby, fyra i Lappfjärd

En ny apotekare har valts till Nykarleby. Även flera andra apotek kommer att byta ägare. Elva personer vill bli ny apotekare i Smedsby och fyra i Lappfjärd. Även tillståndet i Närpes är ledigt att sökas och snart kommer turen till Vörå. Se listan på de sökande här.

Nyhetsbild

Peter Nieminen: "Ser vi nu början till femte vågen?" – hundra nya coronafall och flera dödsfall under hösten

Coronaläget ser ut att vändas mot det värre än en gång. Det säger chefsöverläkaren Peter Nieminen.

Nyhetsbild

Hemvårdarna i Jeppo och Munsala blev ett team – men basen i Jeppo kvarstår

Planen att bilda ett team för hemvården i Munsala och i Jeppo blev verklighet i sommar. Däremot backades beslutet att stänga basen i Jeppo – åtminstone tillsvidare.

Nyhetsbild

Många drabbade av enterovirus - "Kan ge astmaliknande symtom"

JAKOBSTAD Det förekommer fler fall än normalt av enterovirus i höst. Också Malmskas barnjour får ta emot flera fall per vecka.

Nyhetsbild

Över 900 mjukdjur togs emot i årets insamling

För elfte året i rad samlade Eva-Maria Strömsholm och en rad kontaktpersoner runtom i Österbotten in mjukdjur till sjuka barn.

Nyhetsbild

LISTA: Sju går vidare som chefsöverläkare och räddningsdirektör – Soite väljer snart ekonomidirektör

KARLEBY Soite har haft många platsannonser för sina ledande tjänster i höst. Nu ser det ut att röra på sig med valprocesserna. En ny ekonomidirektör kan utses redan nästa vecka.

Nyhetsbild

"Underskott på 11 miljoner är alldeles för mycket" – ekonomi och dyrare köptjänster oroar Soite

KARLEBY Staten vill att välfärdsområdena går på minus, men enligt Soite vore det katastrofalt för investeringarna med ett så stort underskott. Smärtgränsen går vid 7–9 miljoner euro. Också partiernas gruppbidrag och Attendos prishöjning diskuterades.