Lokalt

Vård, omsorg & sjukdomar

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Äldrevården väldimensionerad i Jakobstadsregionen

Förutom Sandlunden i Larsmo har samtliga boenden i Jakobstadsregionen är personaldimensionering som ligger över regionförvaltningsverkets rekommendation.

Nyhetsbild

Hemmaboende ovanligt för Larsmos äldre

Larsmo har färre över 75-åringar som bor hemma än i Pedersöre, Jakobstad och Nykarleby.

Nyhetsbild

Kim Berg: Viktigt att medborgarinitiativet behandlas i riksdagen

Vasa centralsjukhus kommer att få omfattande jour i framtiden. Blir det inte redan på fredag så händer det under kommande riksdagsperiod, tror Kim Berg (SDP).

Nyhetsbild

Riksdagen röstar om Vasajouren i morgon

I morgon röstar riksdagen om medborgarinitiativet om jouren vid Vasa centralsjukhus. "Vi är nu närmare än någonsin tidigare att ro jourfrågan i land", säger Anna-Maja Henriksson (SFP).

Nyhetsbild

För få vårdare på Esperi Care i Karleby – "Bristen beror på sjukfrånvaro"

UPPDATERAD Esperi Cares vårdhem Fiona i Karleby har fått en uppmaning att genast öka antalet vårdare, efter en överraskningsgranskning förra veckan.

Nyhetsbild

Attendo ser ut att få förlängt vid Malmska

Osäkerheten kring hur vården i Finland ska organiseras framöver gör att Jakobstadsregionens social- och hälsovårdsverk har gett grönt ljus för att förhandla med Attendo att förlänga avtalet om köptjänstläkare till Malmska jouren till utgången av 2019.

Nyhetsbild

Malmska har över 2 miljoner i fonder

JAKOBSTAD. Malmska har donationsfonder värda över 2 miljoner euro. Då Jakobstadsregionens social- och hälsovårdsverk bildades 2010 överläts de till staden Jakobstad.

Nyhetsbild

Fortsatt ökning av Jakobstads vårdkostnader

Jakobstads och Nykarlebys kostnader för det gemensamma social- och hälsovårdsverket ökade med 4.4 respektive 3,8 procent från 2017 till 2018. Betalningsandelarna minskade med 0,4 procent för Larsmo och 0,3 procent för Pedersöre.

Vårdordförande ger grönt ljus för att jaga österbottniska stordriftsfördelar

Ledande företrädare för Jakobstadsregionens social- och hälsovårdsverk ställer sig positiva till den pågående integreringen på österbottnisk nivå.

Nyhetsbild

Marko Heinonen: Samlingspartiets ledning vet vad som gäller för VCS

Samlingspartisten Marko Heinonen i Vasa hoppas på en positiv behandling av medborgarinitiativet för Vasa centralsjukhus. "Annat är mot allt förnuft".

Nyhetsbild

Riksdagskandidater eniga: Tveksamma till att samkommun övertar äldreomsorg

JAKOBSTAD Planen är att en kommande österbottnisk samkommun övertar äldreomsorgen. Jakobstadsregionens riksdagskandidater ser risker med lösningen.

Nyhetsbild

Christel bemöttes som en hysterisk fru på akuten: "De anhöriga måste tas på allvar"

Christel Haglunds man förändrades plötsligt, men vården tog dem inte på allvar. Diagnosen hjärntumör blev slutligen något av en lättnad.

Nyhetsbild

Samarbete är Österbottens arv efter den havererade reformen

I fredags lämnade regeringen in sin avskedsansökan och den omtalade social- och hälsovårdsreformen sjönk som en sten. Men arbetet i Österbotten har inte gått till spillo.

Nyhetsbild

Soites sparbehov över 11 miljoner euro

Soite borde få ner kostnaderna med 11–14 miljoner euro på årsnivå. Ägarkommunerna har fått tjänstemännens sparförslag.

Nyhetsbild

Honga: Att försöka få igenom allt på en gång var dömt att misslyckas

1

Göran Honga fick rätt till slut. Regeringen insåg att social- och hälsovårdsreformen är för stor att genomföra på en gång. Nu är det upp till den kommande regeringen att besluta hur Finland ska gå vidare.

Nyhetsbild

Suomela: Arbetet och pengarna är inte bortkastade

Mycket jobb har lagts ner på att förverkliga vård- och landskapsreformen, som nu faller på mållinjen. Österbottens landskapsdirektör Kaj Suomela säger att arbetet ändå inte är bortkastat.

Nyhetsbild

Frantz: Nu kör vi på med Österbottens vårdreform

3

Nu börjar allvaret med den österbottniska vårdreformen, säger Hans Frantz som är Vasa sjukvårdsdistrikts styrelseordförande.

Nyhetsbild

Stort minus för sjukvårdsdistriktet – "Så här kan det inte fortsätta"

1

Vasa sjukvårdsdistrikt måste hitta åtgärder som stramar åt kostnaderna för köpta tjänster. Minuset på 6,2 miljoner euro måste bort.

Nyhetsbild

Vårdsiffrorna för Kristinestad var felaktiga – boven är en privat läkarstation

Kristinestad toppar inte alls listan över flest sjukhusdygn per tusen invånare år 2017. Statistiken som getts åt THL var helt åt skogen.

Nyhetsbild

Valvira till Yle: "Fler utredningar om Ulrikahemmet behövs"

KRISTINESTAD Den första utredning som Valvira begärt och fått från Esperi Care om verksamheten vid Ulrikahemmet i Kristinestad anses vara otillräcklig.

Nyhetsbild

Sensationell vårdstatistik förbryllar experter: "Det här stämmer aldrig"

Enligt THL:s statistik tillbringade varje Kristinestadsbo – oavsett ålder – en vecka på sjukhus under år 2017. Kristinestad leder statistiken överlägset i hela landet. Men av allt att döma stämmer siffrorna inte.

Nyhetsbild

Kauppalehti: Invånare i österbottnisk kommun låg flest dagar på sjukhus

Kauppalehti listar vilka kommuninvånare som tillbringade flest dagar på sjukhus 2017. I toppen hittas en österbottnisk kommun. Kan du gissa vilken?

Nyhetsbild

Vänsterförbundets Li Andersson vill inte se vinster i välfärden – som i Sverige

När Vänsterbundet i Österbotten startade sin riksdagskampanj var partiets ordförande på plats. Hon vill inte se att Finland går samma väg som Sverige när det kommer till vårdprivatiseringar.

Nyhetsbild

Svenska vänsterns Jonas Sjöstedt i Vasa – följer Finlands vårdreform med oro

VASA Jonas Sjöstedt, ordförande för Vänsterpartiet i Sverige, anser att kritiken mot Finlands vårdreform är befogad. "Vård handlar om människor. Det är inte som att sälja juice eller kläder", säger han.

Nyhetsbild

Krigstrauma ger oväntade symptom: "Det sätter sig som värk i kroppen"

VASA Rastlöshet, ett ilsket utbrott i sjukhusets väntrum eller värk i ryggen. Alla reaktioner kan vara orsakade av krigstrauma, berättar Lotta Carlsson från Centret för psykotraumatologi, som vill öka förståelsen.

Nyhetsbild

Fler svenskspråkiga stödfamiljer behövs i Karlebytrakten

Det råder brist på frivilliga stödpersoner och stödfamiljer i Mellersta Österbotten. Framför allt skulle det behövs fler svenskspråkiga.

Nyhetsbild

Kronobyordförande: Stäng hellre hvc-mottagningar än dra ner på äldrevården

KRONOBY Kronobys styrelseordförande Liane Byggmästar (SFP) ser hellre att hvc-mottagningar i kommunen stängs än att vårdplatserna för äldre blir färre.

Nyhetsbild

Soiteanställda nöjda med sin arbetsplats – men oroade för orken

KARLEBY Nästan nio av tio Soiteanställda skulle rekommendera sin arbetsplats till andra. Men oron för ökad arbetsbörda är stor.

Nyhetsbild

Anna-Maja Henriksson: Övervakning av de äldres rättigheter åsidosatt

JAKOBSTAD Valvira sköter tillsynen av social- och hälsovården. Men bara 1 anställd övervakar äldrevården. Det ska jämföras med 64 för djurskyddet på motsvarande myndighet.

Nyhetsbild

Vården är för dyr i Karleby och Kronoby – hvc-mottagningar lever farligt

KARLEBY/KRONOBY Vårdkostnaderna per invånare är högre i Kronoby och Karleby än i övriga kommuner inom Soite. Nu kan det bli aktuellt med färre hvc-mottagningar.

Nyhetsbild

Rejält underskott för sjukvårdsdistriktet – över 6 miljoner på minus

Köptjänsterna gick flera miljoner euro över budgeterat och intäkterna blev mindre än väntat. Det är de främsta orsakerna till att fjolåret gick dåligt för Vasa sjukvårdsdistrikt.

Nyhetsbild

30 svenskspråkiga sjuka till Vetil och Kannus: "Målet är att antalet ska vara noll"

2

KARLEBY Drygt 30 svenskspråkiga från Karleby och Kronoby placerades på bäddavdelning i Vetil eller Kannus i fjol. Nu ska det bli slut med det.

Skolhälsovården i Nykarleby förstärktes redan i fjol

NYKARLEBY Den förstärkning av skolhälsovården i Nykarleby som social- och hälsovårdsverket informerade om tidigare i veckan blir inte av. Den skedde i själva verket redan i fjol.

Nyhetsbild

Carina fick panikattack – skickades från akuten till polisen

Korsholmaren Carina Kemppi fick en panikattack strax efter att hon vaknat upp under en röntgenundersökning vid Vasa centralsjukhus. Nu undrar hon varför hon inte kunde vårdas på plats utan omhändertogs av polis.

Nyhetsbild

Stödgrupp för de som längtar efter barn startar: "Det är vanligare än man tror"

JAKOBSTAD Många är de som går med primär eller sekundär barnlöshet i det tysta. Nu startar en grupp där barnlängtande får träffas och prata.

Nyhetsbild

Många sjukhus vill ta efter barnakuten i Karleby – Möcs har kunnat minska på antibiotika till barn

Allt fler barnpatienter kan numera snabbare slussas till rätt ställe. Ibland behövs inget sjukhusbesök. Barnakuten på Möcs visar vägen.

Nyhetsbild

Oklart om dyra patientdatasystem pratar samma språk

Vasa sjukvårdsdistrikt satsar 110 miljoner euro på ett nytt patientdatasystem som ska bidra till smidigare kommunikation mellan sjukhus och hälsovårdscentraler. Men det finns ingen garanti för att det förbättrar kommunikationen mellan sjukhusen i Jakobstad och Karleby.

Nyhetsbild

Lägre kostnader för patientdatasystemet i Mellersta Österbotten

I Mellersta Österbotten utgör inte patientdatasystemet ett lika stort penninghål som inom Vasa sjukvårdsdistrikt.

Nyhetsbild

Katarina hade järnbrist trots bra hb-värde: "Jag förstod inte varför min kropp inte blev återställd"

LARSMO Efter att ha varit utmattad i nästan tre år har Katarina Ödahl äntligen hittat orken igen. Nu vill hon tipsa andra som dras med långvarig trötthet om att kolla sina järndepåer.

Nyhetsbild

HS: Flera brister på Attendos vårdhem i Alavo

Klienternas säkerhet har äventyrats på ett allvarligt sätt vid Attendos vårdhem i Alavo. Helsingin Sanomat rapporterar i dag om ett flertal brister som uppdagats vid myndigheternas granskning.

Nyhetsbild

HS: Sex personer dog inom loppet av en månad på boende i Alavo

Regionförvaltningsverket har avbrutit verksamheten vid ett vårdhem i Alavo. Sex personer ska ha dött sedan öppningen i januari och flera vårdare har sagt upp sig. Det är oklart om dödsfallen har någon koppling till vården.

Nyhetsbild

Efter allvarliga missar i Jakobstad och Kristinestad: Inga sanktioner

1

JAKOBSTAD Först misslyckades Esperi i Jakobstad i fjol, och nu ett år senare i Kristinestad. Något vite drabbas bolaget ändå inte av.

Nyhetsbild

Norrback om äldrevården: "Råkapitalisterna ska tvingas betala dyrt för vanvård"

Kristinestad Bättre avtal med kommunerna, mer övervakning och ordentliga sanktioner vid vanvård. Så vill Ole Norrback komma åt oseriös privat äldrevård.

Nyhetsbild

Efter vårdskandalen i Kristinestad: Vårdchefer vill se över övervakningen

Det finns fog för att se över hur äldrevården övervakas, menar vårdchefer VBL/ÖT talat med. Personalbrist på serviceboenden är ett nationellt problem.

Nyhetsbild

760 doser MPR-vaccin delades ut i samband med mässlingsfallet

Tack vare en snabb och effektiv arbetsinsats lyckades man begränsa antalet bekräftade mässlingsfall till ett enda. Men chefsläkare Pia-Maria Sjöström konstaterar att vaccinationsgraden måste upp.