Lokalt

Vårdreformen

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Ministerium nobbar utredningskrav, hoppet ute för en läkarhelikopter till Vasa

VASA Det ansvariga ministeriet säger nej till fler utredningar om en läkarhelikopter i Vasa i stället för Seinäjoki. Det var väntat, säger SFP-basen Anna-Maja Henriksson.

Nyhetsbild

Intresset för landskapsvalet har svalnat – forskare skeptisk till om valet blir av

Efter att landskapsvalet sköts fram ytterligare en gång har kandidatnomineringen kommit av sig. Forskare är skeptisk till huruvida valet blir av.

Nyhetsbild

Nej till dagkirurgi på små sjukhus – "Det är helt obegripligt"

1

JAKOBSTAD Riksdagens social- och hälsovårdsutskott har röstat ner SFP:s förslag om att ändra hälsovårdslagen så att dagkirurgisk verksamhet även skulle vara möjlig på mindre kretssjukhus.

Nyhetsbild

Rinne står fast vid löfte – VCS får omfattande jour om SDP vinner valet

Enligt SDP-ordförande Antti Rinne talar allt för omfattande jour vid Vasa centralsjukhus. Vinner SDP riksdagsvalet lovar Rinne att 12+1 blir verklighet.

Nyhetsbild

Koski: "Vasa centralsjukhus har alla möjligheter att lyckas"

2

Riksdagsledamot Susanna Koski (Saml) säger att den omfattande jouren tynger mer än den lyfter. Utan den har Vasa centralsjukhus alla möjligheter att utvecklas, anser hon.

Nyhetsbild

Bo-Johan demonstrerade för sjukhuset: "Vi kämpade så mycket men det räckte inte"

Bo-Johan Rönn från Södra Vallgrund var en av 10 000 österbottningar som demonstrerade för Vasa centralsjukhus på torget i Vasa för två år sedan. Han är besviken över att ingen verkar ha lyssnat: "Det som hänt nu är hemskt."

Nyhetsbild

FSD: Allt talar för att Vasa borde ha omfattande jour

Enligt Finlands svenska socialdemokrater föll omröstningen för Vasa centralsjukhus på en hårsmån. – Ifall att Centerns Pekka Puska skulle ha röstat i enlighet med den faktakunskap han besitter skulle resultatet i omröstningen blivit 8–8 och utskottets ordförande Krista Kiurus(SDP) röst hade avgjort.

Nyhetsbild

Strand vill se ett universitetssjukhus i Österbotten – "Regeringens fundamentalister kanske vann en liten rond i dag"

– Helt sjukt att saker som patientsäkerhet och utlåtanden från sakkunniga totalt saknar betydelse. Regeringens gruppdisciplinfundamentalister kanske vann en liten rond idag i utskottet men kampen är långt ifrån över, säger riksdagsledamot Joakim Strand(SFP) om utskottets omröstning.

Nyhetsbild

Matias Mäkynen: Jourfrågan kommer att behandlas en gång till

Social- och hälsovårdsutskottet kommer troligtvis att behandla jourfrågan för VCS en gång till under denna regeringsperiod, säger Matias Mäkynen, ordförande för socialdemokraterna i Österbotten.

Nyhetsbild

Sjukvårdsdirektören Marina Kinnunen: Jourbeslutet ändrar inget just nu

VASA Jourbeslutet påverkar inte Vasa centralsjukhus just nu, men i framtiden kan det göra det. Nu måste vi kämpa ännu mer för att visa att sjukhuset håller god kvalitet, säger sjukvårdsdirektören Marina Kinnunen.

Nyhetsbild

Hans Frantz: Jag är besviken, men inte orolig

VASA Det är klart jag är besviken, säger fullmäktigeordförande Hans Frantz om att Vasa centralsjukhus inte får omfattande jour. Men han är inte orolig så länge det goda samarbetet med Åbo fortsätter.

Nyhetsbild

Vasa centralsjukhus får inte omfattande jour

Nu har social- och hälsovårdsutskottet sagt sitt. Det blev ett nej till huruvida Vasa centralsjukhus borde få status som sjukhus med omfattande jour.

Nyhetsbild

Minister Saarikko vill utreda om jouren är i fara

Oron för att jouren blir lidande när kirurgin centraliseras har nått familje- och omsorgsminister Annika Saarikko (C). Nu ska en utomstående utredning svara på huruvida jouren riskerar försämras.

Nyhetsbild

Ex-chefsöverläkare Rauhala: "Lögner gör mig förbannad"

3

VASA Auvo Rauhala må vara pensionerad chefsöverläkare på VCS men kriget om sjukhusets status är inte över. I ett brev till riksdagsledamöterna och president Niinistö kräver han att folkvett tillämpas. Uppdaterad 16.15.

Nyhetsbild

Rehn-Kivi: "Behandlingen av vårdreformen är fullständigt ohållbar"

Två tilläggsutredningarna dök upp på social- och hälsovårdsutskottets föredragningslista i dag. Veronica Rehn-Kivi (SFP) anser att det är totalt omöjligt att få en helhetsbild av reformen.

Nyhetsbild

Utskottets plan: Vasa centralsjukhus inte på agendan i veckan

VASA Social- och hälsovårdsutskottet ska, enligt planen, bara behandla valfrihetslagarna i veckan. Men det här kan ändra redan i dag.

Nyhetsbild

HUS-chef engagerar sig i VCS: "Politikerna förstår inte vad omfattande jour betyder"

2

Att lämna Vasa centralsjukhus utan omfattande jour bevisar att lagstiftarna inte vet vad de gör, säger Aki Lindén, direktör för HUS Helsingfors universitetssjukhus. Indelningen i sjukhus med omfattande jour och sådana utan är huvudlös, anser han.

Nyhetsbild

Vårddirektör Kinnunen skakas inte – räcker om nästa regering korrigerar fulljouren

Den operativa verksamheten vid Vasa centralsjukhus fortsätter som tidigare. Om nästa regering ger VCS fulljour hotas inte mycket, bedömer vårddirektör Marina Kinnunen.

Nyhetsbild

Strand: "Nu har vi svart på vitt att den partipolitiska kulturen inte är frisk"

1

Riksdagsledamot Joakim Strand (SFP) frågar sig hur en hel regering kan falla på några specialiteter vid ett sjukhus.

Nyhetsbild

Professor Karvonen om Puskas vändning: Han ställdes inför ett ultimatum

VASA Regeringspartierna tillåter inga snedsteg i frågan om Vasa centralsjukhus eftersom det kunde utlösa en ketchupeffekt. Det säger Lauri Karvonen.

Nyhetsbild

Koski: "Jag blir inte besviken om landskapsreformen drar ut på tiden"

Susanna Koski (Saml) ser inget onormalt i sitt partis agerande i fallet Pekka Puska. Däremot har hon inget emot att landskapsreformen fördröjs eller faller.

Nyhetsbild

Pekka Puska tvungen till kappvändning: "Det hade ändå varit kört för Vasa centralsjukhus"

3

VASA Genom ett sms till Vasabladet och ÖT klargör Centerns Pekka Puska kort för det val han har tvingats göra i jourfrågan. Han ger inget stort hopp för Vasa centralsjukhus.

Nyhetsbild

Yle: Trycket på Pekka Puska blir allt hårdare

Samlingspartiet kräver att Centerns riksdagsman Pekka Puska deltar då social- och hälsovårdsutskottet röstar om Vasa centralsjukhus ska får omfattande jour eller inte. Och partiet kräver dessutom att Puska röstar nej.

Nyhetsbild

Vården byggs om bit för bit – Men allt beror på hur det går med vårdreformen

Plan B är död. Länge leve modellen för Österbottens välfärdsområde. De österbottniska kommunerna diskuterar som bäst social- och hälsovårdens framtid utifall att landskaps- och vårdreformen faller, och en av stötestenarna är vem som ska få störst bit av kakan.

Nyhetsbild

SDP föreslår lagändring för att trygga fullskalig jour i Vasa

Skriv in omfattande jour för Vasa centralsjukhus i hälso- och sjukvårdslagen i stället för att behandla frågan i samband med vård- och landskapsreformen. Det kommer SDP att föreslå social- och hälsovårdsutskottet, enligt riksdagsledamot Maria Tolppanen (SDP).

Nyhetsbild

Strand ifrågasätter Samlingspartiets agerande

Riksdagsledamoten Joakim Strand (SFP) förundrar sig över Sari Raassinas (Saml) uttalanden om bråket i social- och hälsovårdsutskottet i riksdagen. – Ofattbart att partidisciplinen så totalt förbjuder regeringspartiernas medlemmar från att tänka eller agera ens delvis självständigt.

Nyhetsbild

Puska vägrar rösta mot VCS – men det ser ändå mörkt ut för medborgarinitiativet

På fredagen möttes social- och hälsovårdsutskottet utan Pekka Puska (C). Ställningskriget fortsätter i utskottet, som samlas nästa gång på tisdag.

Nyhetsbild

Reform skulle spara 61 miljoner euro – men det blir bara 15 miljoner

Lagen om funktionshindersservice ska flytta ansvaret till landskapen. Avsikten är att handikappservicelagen och specialomsorgslagen ska slås samman. Nina af Hällström, som är verksamhetsledare på Samarbetsförbundet kring funktionshinder, ser positivt på den nya lagen.

Nyhetsbild

Politiska styrgruppen för landskapsreformen valdes – nu representeras alla partier

Den nyvalda politiska styrgruppen för landskapsreformen fyller en viktig uppgift i Österbotten om reformen drivs igenom. Därför är det enligt gruppmedlemmen Mikaela Björklund (SFP) viktigt att den är partipolitiskt förankrad.

Nyhetsbild

Ännu ingen omröstning om Vasa centralsjukhus – "Det drar ut på tiden i utskottet"

VASA Det blev ingen omröstning om en ändrad jourstatus för Vasa centralsjukhus på onsdagen. Det aktuella utskottet fortsätter arbetet under veckan.

Nyhetsbild

Omröstning om jourstatus för VCS kan ske på onsdag – Rehn-Kivi förhoppningsfull

VASA Social- och hälsovårdsutskottet väntas rösta om jourstatusen för Vasa centralsjukhus - och det kan bli mycket jämnt. En Centerledamot och en från De Blå kan avgöra.

Nyhetsbild

Pohjalainen: Marginalen kan bli den minsta möjliga mot Vasa centralsjukhus

VASA När social- och hälsovårdsutskottet går till omröstning om jourstatusen överraskar en Centerpolitiker och gör resultatet till en nagelbitare.

Nyhetsbild

"Plan B", en österbottnisk vårdreform, splittrade Kommunparlament

SFP är allt annat än enat kring sjukvårdsdistriktets reservplan ifall vårdreformen faller. Det kom tydligt fram under partiets Umeåkryssning.

Nyhetsbild

Medborgarinitiativet för omfattande jour vid VCS behandlas i dag

Medborgarinitiativet för Vasa centralsjukhus som ett sjukhus med omfattande jour behandlas av riksdagens social- och hälsovårdsutskott i dag.

Nyhetsbild

Försiktigt positivt till egen regional vårdreform – om äldreomsorgen lämnas bort

VASA En egen vårdreform för Österbotten är bättre än att staten tvingar fram den, men lämna äldreomsorgen utanför. Det anser Michael Luther (SFP), ordförande för vårdnämnden i Korsholm. I Vörå och Malax är tongångarna tveksammare.

Nyhetsbild

Vårddistriktet får nytt grundavtal – Allt kan vara klart redan i oktober

Någon ny österbottnisk samkommun behövs inte för social- och hälsovårdsreformen. Det räcker med ett nytt grundavtal för sjukvårdsdistriktet. Modellen kan vara klar redan i oktober.

Nyhetsbild

MÖF gick över budget – nu får kommunerna betala

KARLEBY Mellersta Österbottens förbund har levt över sina tillgångar. Styrelseordförande Antti Mäkelä och tf landskapsdirektören Jyrki Kaiponen ser höjd medlemsbidrag som ett bot på den ekonomiska situationen.

Nyhetsbild

Suomela om landskapsvalets datum: "Det mest ändamålsenliga beslutet"

Landskapsdirektör Kaj Suomela är nöjd med att det kommande landskapsvalet ska ordnas i samband med vårens EU-val. Eftersom valet redan skjutits upp en gång är det bäst att ordna det i samband med ett annat, tycker han. Det förutsätter ändå att reformen blir av.

Nyhetsbild

Åkers skeptisk till landskapsvalets datum: "Tror inte det blir av"

KORSHOLM Rebecca Åkers reagerar med förvåning då hon får höra om landskapsvalets nya datum. Det förutsätter nämligen att landskaps- och vårdreformen ska godkännas först. SDP i Vasa valkrets är trots det redo och kommer inte heller ha några problem med att hitta kandidater, tror hon.

Nyhetsbild

Österbottens förbund: Mer tid för reformen innebär möjligheter

Verkställandet av landskaps- och vårdreformen flyttas ett år framåt, till början av 2021. Nyheten kom inte som en överraskning för beredarna av reformen i Österbotten.

Nyhetsbild

VCS-chef om vårdreformen: "Vi behöver lagarna"

VASA Ingen vet bättre hur det är att arbeta med en ständigt föränderlig vårdreform än Marina Kinnunen, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt. Hon önskar klarhet i lagarna i höst, men poängterar också att vi fortfarande inte vet hur det ser ut med den omfattande jouren vid Vasa centralsjukhus.

Nyhetsbild

Möcs når inte upp till 600 operationer inom utsatt tid - men enligt Soites tf vd fortsätter förhandlingarna

KARLEBY De höftleds- eller knäoperationer som hittills gjorts på Möcs räcker inte för att sjukhuset ska ha rätt att fortsätta med dem. Men Soites tf vd Minna Korkiakoski-Västi har inte gett upp hoppet och enligt henne fortsätter förhandlingarna för att man ska komma upp till 600 operationer om året.

Nyhetsbild

Många frågor och få svar om vård- och landskapsreformen

VASA På tisdag kväll diskuterades Österbottens framtid inför vård- och landskapsreformen. Österbottens förbunds landskapsdirektör Kaj Suomela tror att de första lagarna träder i kraft i oktober i år.

Nyhetsbild

"Många vårdföretagare är rädda för vårdreformen i onödan"

KARLEBY Företagare inom vård- och hälsobranschen vill vara med och producera vårdtjänster, men en stor del upplever att informationen om vårdreformen varit bristfällig. Mellersta Österbottens företagare kommer därför tillsammans med social- och hälsovårdssamkommunen Soite att satsa på mer samarbete.

Nyhetsbild

Undersökning: Stort motstånd bland folket för regeringens vårdreform

Hälften av finländarna motsätter sig regeringens förslag för social- och hälsovårdsreformen visar undersökning. I Vasa valkrets är man något mer positiv än nationellt.