Lokalt

Vårdreformen

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Medborgarinitiativet för omfattande jour vid VCS behandlas i dag

Medborgarinitiativet för Vasa centralsjukhus som ett sjukhus med omfattande jour behandlas av riksdagens social- och hälsovårdsutskott i dag.

Nyhetsbild

Försiktigt positivt till egen regional vårdreform – om äldreomsorgen lämnas bort

VASA En egen vårdreform för Österbotten är bättre än att staten tvingar fram den, men lämna äldreomsorgen utanför. Det anser Michael Luther (SFP), ordförande för vårdnämnden i Korsholm. I Vörå och Malax är tongångarna tveksammare.

Nyhetsbild

Vårddistriktet får nytt grundavtal – Allt kan vara klart redan i oktober

Någon ny österbottnisk samkommun behövs inte för social- och hälsovårdsreformen. Det räcker med ett nytt grundavtal för sjukvårdsdistriktet. Modellen kan vara klar redan i oktober.

Nyhetsbild

MÖF gick över budget – nu får kommunerna betala

KARLEBY Mellersta Österbottens förbund har levt över sina tillgångar. Styrelseordförande Antti Mäkelä och tf landskapsdirektören Jyrki Kaiponen ser höjd medlemsbidrag som ett bot på den ekonomiska situationen.

Nyhetsbild

Suomela om landskapsvalets datum: "Det mest ändamålsenliga beslutet"

Landskapsdirektör Kaj Suomela är nöjd med att det kommande landskapsvalet ska ordnas i samband med vårens EU-val. Eftersom valet redan skjutits upp en gång är det bäst att ordna det i samband med ett annat, tycker han. Det förutsätter ändå att reformen blir av.

Nyhetsbild

Åkers skeptisk till landskapsvalets datum: "Tror inte det blir av"

KORSHOLM Rebecca Åkers reagerar med förvåning då hon får höra om landskapsvalets nya datum. Det förutsätter nämligen att landskaps- och vårdreformen ska godkännas först. SDP i Vasa valkrets är trots det redo och kommer inte heller ha några problem med att hitta kandidater, tror hon.

Nyhetsbild

Österbottens förbund: Mer tid för reformen innebär möjligheter

Verkställandet av landskaps- och vårdreformen flyttas ett år framåt, till början av 2021. Nyheten kom inte som en överraskning för beredarna av reformen i Österbotten.

Nyhetsbild

VCS-chef om vårdreformen: "Vi behöver lagarna"

VASA Ingen vet bättre hur det är att arbeta med en ständigt föränderlig vårdreform än Marina Kinnunen, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt. Hon önskar klarhet i lagarna i höst, men poängterar också att vi fortfarande inte vet hur det ser ut med den omfattande jouren vid Vasa centralsjukhus.

Nyhetsbild

Möcs når inte upp till 600 operationer inom utsatt tid - men enligt Soites tf vd fortsätter förhandlingarna

KARLEBY De höftleds- eller knäoperationer som hittills gjorts på Möcs räcker inte för att sjukhuset ska ha rätt att fortsätta med dem. Men Soites tf vd Minna Korkiakoski-Västi har inte gett upp hoppet och enligt henne fortsätter förhandlingarna för att man ska komma upp till 600 operationer om året.

Nyhetsbild

Många frågor och få svar om vård- och landskapsreformen

VASA På tisdag kväll diskuterades Österbottens framtid inför vård- och landskapsreformen. Österbottens förbunds landskapsdirektör Kaj Suomela tror att de första lagarna träder i kraft i oktober i år.

Nyhetsbild

"Många vårdföretagare är rädda för vårdreformen i onödan"

KARLEBY Företagare inom vård- och hälsobranschen vill vara med och producera vårdtjänster, men en stor del upplever att informationen om vårdreformen varit bristfällig. Mellersta Österbottens företagare kommer därför tillsammans med social- och hälsovårdssamkommunen Soite att satsa på mer samarbete.

Nyhetsbild

Undersökning: Stort motstånd bland folket för regeringens vårdreform

Hälften av finländarna motsätter sig regeringens förslag för social- och hälsovårdsreformen visar undersökning. I Vasa valkrets är man något mer positiv än nationellt.

Nyhetsbild

Oppositionspolitiker: Ge social- och hälsovårdsutskottet arbetsro

Det verkar allt mer tydligt att regeringspartierna pressar social- och hälsovårdsutskottets ledamöter och tjänstemän till att snabbt få till stånd ett betänkande kring vård- och landskapsreformen. Det anser Anna-Maja Henriksson (SFP) och Peter Östman (KD). Båda önskar nu att utskottet ska få sköta sina uppgifter i fred.

Företagarna i Finland hyser hopp om en framtid för valfrihetslagen

Det är bra att grundlagsutskottet anser det möjligt att genomföra valfrihetsreformen i riksdagen efter att korrigeringar har gjorts. Men de långa övergångsperioderna är ett problem för småföretag inom vårdbranschen, anser Företagarna i Finland.

Vårdfacket JHL: "Landskapen måste få rätt att uppbära skatt"

De problem som grundlagsutskottet påpekade är de samma som JHL påtalade i sitt utlåtande om vårdreformen. De största problemen hänför sig till tidtabellen och hur vårdreformen ska finansieras i landskapen. Det skriver vårdfacket i en kommentar till grundlagsutskottets slutsatser.

Nyhetsbild

Sipilä lovar åtgärda alla brister i lagen om vårdreformen

Statsminister Juha Sipilä (C) tar grundlagsutskottets bakläxa med ro. – Vi åtgärdar de brister som krävs, skriver statsrådets kansli i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Nu vittrar bilden av ett enat grundlagsutskott – "Torvinen missade målet helt"

På grundlagsutskottets presskonferens lovade Torvinen att landskapsvalet kan hållas snart efter nyår. "Oansvarigt", säger Anna-Maja Henriksson, SFP.

Nyhetsbild

Kaj Suomela: "Imponerande bra, grundlagsutskottet"

Landskapsdirektör Kaj Suomela är nöjd. Demokratin har fungerat och brister, kända sedan tidigare, har nu påpekats tydligt.

Nyhetsbild

Henriksson: regeringen borde ha lyssnat på experterna

De språkliga rättigheterna måste garanteras under alla omständigheter. Bland annat det säger grundlagsutskottet i sitt utlåtande till lagen om valfrihet i vården. Det hade utskottet inte behövt påpeka om regeringen lyssnat till experterna, säger riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson (SFP).

Nyhetsbild

JUST NU: Grundlagsutskottet klart med utlåtande om valfriheten – följ presskonferensen

Grundlagsutskottet har nu ett utlåtande om grundlagsenligheten i valfriheten kopplad till vårdreformen. Enligt ordförande Annika Lapintie (VF) är utskottet enhälligt. Utskottets presskonferens direktsänds live på webben.

Nyhetsbild

Grundlagsutskottet förlänger möte – viktigt utlåtande väntar

Grundlagsutskottets utlåtande, som ses som avgörande för vårdreformen, drar ut på tiden men väntas komma ännu i dag.

Nyhetsbild

Gruppordförande Kalle Jokinen om Koskis beslut: "Det är förargligt"

Riksdagsledamot Susanna Koski (Saml) från Vasa valkrets röstar mot vårdreformen. Samlingspartiets riksdagsgrupps ordförande Kalle Jokinen är inte förvånad över Koskis beslut, men han medger att det är förargligt.

Nyhetsbild

Susanna Koski röstar mot vårdreformen – "Utveckla dagens system i stället"

Vårdreformen kommer att misslyckas när det gäller att ge finländarna valfrihet i vården. Tidtabellen fungerar inte och reformen sparar inga pengar heller. Därför kommer riksdagsledamot Susanna Koski (Saml) att gå emot sitt parti. Hon säger nej till vårdreformen.

Nyhetsbild

Professor Markku Suksi om landskapsvalet: "JK har rätt, det bör skjutas fram"

Justitiekanslern vill att landskapsvalet flyttas fram. Men utlåtandet har ingen stor formell betydelse, enligt professor Markku Suksi som ändå anser att tiden blir fört kort.

Nyhetsbild

Österbotten fick inte dela på 99 miljoner - men är redan ett pilotlandskap

1

Landskapet Österbotten hade hoppats bli ett av landets pilotlandskap inför den stora reformen. Så gick det inte. Men på sätt och vis är man det ändå redan.

Nyhetsbild

Soite med i pilotprojekt kring valfrihet

KARLEBY Social- och hälsosamkommunen Soite har bland de första i landet valts ut att delta i regeringens pilotprojekt kring valfriheten i vårdreformen.

Nyhetsbild

Ministeriets valchef: Visst går det att flytta landskapsvalet

Justitieministeriets valchef är tydlig; Vilken söndag som helst duger för landskapsval. Däremot har han ingen åsikt om vad som borde göras: "Frågan är så pass känslig."

Nyhetsbild

Esko Aho om valfriheten: Mindre vård kan leda till bättre vård

VASA

Han säger sig vara en optimist som tror på såväl teknologin som på marknaden. Han påpekar att vården måste förnyas och att mera resurser inte är lösningen. – Hittills har vi bara tänkt att mera vård betyder bättre vård, men vi borde gå in för tanken att mindre vård vore bättre, säger Esko Aho.

Nyhetsbild

Henriksson om mötet med Sipilä: "Tråkigt med alla spekulationer"

2

Nu talar Anna-Maja Henriksson ut om mötet med Juha Sipilä. Det gick ut på att känna varandra på pulsen inför sommarens heta omröstning – inte om att köpslå om Vasa centralsjukhus.

Nyhetsbild

Albäck hävdar kohandel med SFP om sjukhuset – Centerledningen ovetande

2

Peter Albäck menar att Centern erbjudit omfattande jour till Vasa centralsjukhus bara SFP-ledamöterna röstar för landskapsreformen. På partikansliet är man skeptisk.

Nyhetsbild

Sjukvårdsledningen i Vasa: Vi behöver helikopter som klarar sjöräddning

Österbotten borde få en läkarhelikopter som även kan rädda till sjöss. Det slår sjukvårdsdistriktet fast. Men utsikterna är dåliga, enligt Hans Frantz.

Nyhetsbild

Efter jourbeslutet: Allt mindre samarbete med Seinäjoki

6

Vasa Patienterna som skickas över blir inte fler, utan snarare färre. Och inga nya samarbetsprojekt har inletts. "Vi är inte likvärdiga längre och det är orsaken", säger Marina Kinnunen.

Nyhetsbild

Henriksson om VCS-initiativet: "Utskottet hann aldrig ta till sig Rauhalas kritik"

Chefsläkare Auvo Rauhalas korrigering av fakta kring Vasa centralsjukhus kan ha betydelse, säger SFP-ordförande Anna-Maja Henriksson. Just nu behandlas medborgarinitiativet för VCS i riksdagens social- och hälsovårdsutskott.

Nyhetsbild

Händer i dag: Kim Berg och Hans Frantz kämpar för VCS

I dag är det upp till bevis om 67 000 underskrifter för Vasa centralsjukhus har önskad effekt. Kim Berg och Hans Frantz möter i dag riksdagens social- och hälsovårdsutskott. På agendan ligger medborgarinitiativet för VCS som kräver omfattande jour.

Nyhetsbild

Nästa vecka kämpar Berg och Frantz för VCS: "Hoppas att fakta biter"

VASA Omfattande jour till Vasa centralsjukhus. Det är fortfarande målet för Kim Berg och Hans Frantz som snart hörs av ett viktigt utskott.

Nyhetsbild

Finnhems-vd: Svårt att genomföra i praktiken

Vasa Behovet i den österbottniska skärgården skiljer sig från det i Norge. Dessutom är det svårt och dyrt att utrusta en helikopter annorlunda.

Nyhetsbild

Norska läkarhelikoptrar kan lyfta nödställda ur vatten – modellen lämplig för Vasa

Vasa Norge har tretton läkarhelikoptrar. Varenda en kan rädda nödställda ur vatten. Det här vore ett fungerande koncept för Österbotten, säger Jakobstadsbon Håkan Löfqvist.

Nyhetsbild

Österbotten inte med i helikoptergrupp – däremot nog Birkaland

VASA Ska den nya läkarhelikoptern stationeras i Vasa eller Seinäjoki? Det får Österbotten inte vara med och utreda. Däremot får Birkaland vara med och utreda - trots att landskapets särstatus ännu inte har fastslagits.

Nyhetsbild

Henriksson: "Det ser bättre ut för läkarhelikoptern"

SFP-ordförande Anna-Maja Henriksson vill se verkställighet när det gäller läkarhelikoptern i Österbotten. Just nu jobbar man för en modell där helikoptern kopplas till sjöräddningen.

Nyhetsbild

Vasa sjukvårdsdistrikt kritiserar helikopterreform

Ansvaret för läkarhelikoptrarna föreslås läggas om i landet. Reformen kritiseras hårt från många håll, bland annat från Vasa sjukvårdsdistrikt.

Nyhetsbild

Unga om landskapsreformen: "Vi vill se ett tryggt och innovativt Österbotten"

Om landskaps- och hälsovårdsreformen blir av ska varje landskap i framtiden ha ett eget ungdomsfullmäktige. Därför samlas nu alla ungdomsfullmäktige i hela Österbotten för att diskutera framtiden.

Nyhetsbild

Staten vill monopolisera läkarhelikoptrar – Österbotten i protest

1

Landskapsreformen ger inte valfrihet kring läkarhelikoptrarna. Tvärtom ska Birkaland få fatta alla beslut och de andra landskapen ska betala. Österbottens förbund protesterar.

Nyhetsbild

Statsvetare om reformmotståndet i huvudstadsregionen: "Går inte att ignorera"

Kommer regeringen inte till skott före sommaren riskerar vård- och landskapsreformen falla, säger statsvetare Göran Djupsund. Samtidigt växer reformmotståndet i huvudstadsregionen.

Nyhetsbild

Puska: "SFP-ledamöterna borde diskutera VCS med Sipilä"

Nu inleds behandlingen av vårdpaketet och även medborgarinitiativet för VCS i riksdagen. Pekka Puska (C) ser en öppning för diskussion om ett trettonde sjukhus med omfattande jour.

Nyhetsbild

Daniel Paro skrev brev till 200 riksdagsledamöter: "Vårdreformen måste stoppas"

1

Vårdreformen kan bli en ekonomisk katastrof som Finland aldrig återhämtar sig från, säger Daniel Paro. Hans oro utmynnade i ett brev till alla 200 riksdagsledamöter.