Lokalt

Vårdreformen

Nyhetsbild

Soite utsåg äldreråd och handikappråd – dessa personer valdes

De personer som ska ge råd i handikappfrågor och ärenden som berör äldre har nu valts inom Mellersta Österbotten välfärdsområde.

Nyhetsbild

Grupperna i välfärdsområdet delar på 236 000 euro – två politiker röstade mot förslaget

Nu är det bestämt: politikerna i Österbottens välfärdsområde backas upp av ett helt nytt understöd, som kostar närmare 600 000 euro under två år. – Vi behöver mer pengar till vården, inte till politiken, säger en som röstade mot förslaget.

Nyhetsbild

Efter lönepåslag: Sex av välfärdsområdets chefer har över 10 000 i månaden

Sex personer i Österbottens välfärdsområdes ledning har just nu en månadslön på över 10 000 euro, medan ytterligare elva chefer får över 8 000 euro. VBL/ÖT har granskat lönenivån efter de nya lönejusteringarna.

Nyhetsbild

35 personer fick tioprocentigt lönetillägg – flera chefer har haft högre lön i över ett år

Flera höga chefer i Österbottens välfärdsområde har fått 10 procent högre lön i över ett år för att de "sköter två tjänsteuppdrag samtidigt". Nu har skaran utvidgats. Det tillfälliga lönepåslaget gäller 35 personer och uppges kosta cirka 240 000 euro i år.

Nyhetsbild

Välfärdsomådets löner ingen lätt sak – "Om kollegan har annan lön för samma jobb, klart det diskuteras"

Att harmonisera lönerna i nya välfärdsområdet är en flerårig process som kräver åtskilliga miljoner, säger samkommunstyrelsens ordförande Hans Frantz – som säger att personalens förundran över att arbetskamrater kan få olika lön för samma arbete är förståelig.

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Endast en sökande till topptjänsten – ingen ville utmana Kinnunen

Sex sökande i Satakunta, nio i Norra Savolax – men med bara en sökande skiljer sig Österbotten från mängden. Ansökningstiden har gått ut och Marina Kinnunen är enda sökande till välfärdsområdesdirektör i Österbotten.

Nyhetsbild

7 889 anställda och tillgångar för 423 miljoner euro – vårdfullmäktige klubbade igenom stora överföringar

Fullmäktige för Österbottens välfärdsområde har nu godkänt överföringen av både tillgångar och skulder till Österbottens välfärdsområde.

Nyhetsbild

Välfärdsområdet ger 300 skötare fast anställning och rekryterar personal till socialvården

Totalt 300 vikariejobb omvandlas till anställningar och sjutton till tjänster skapas inom socialvården.

Nyhetsbild

Ingen kilometerersättning sedan årsskiftet – närvårdare i Korsholm ryter till mot välfärdsområdet

De gör klientbesök med egen bil. Sedan Österbottens välfärdsområde blev deras arbetsgivare har de inte fått ersättning för resorna.

Nyhetsbild

Toppjobbet ledigförklaras – Kinnunen söker, men även andra får chansen

Vilka andra än Marina Kinnunen kommer att söka toppjobbet som direktör för nya välfärdsområdet? SFP-gruppens offentliga stöd för Kinnunen kan skrämma bort sökande.

Nyhetsbild

Vårdfacket Tehy om lönestrulet i välfärdsområdet: Det finns de som inte fått lön på två månader

Lönestrulen i Österbottens välfärdsområde fortsätter. Enligt vårdfacket Tehy finns det personal som blivit utan lön både i januari och februari.

Nyhetsbild

Nu söker Mellersta Österbotten en högsta chef för välfärdsområdet

KARLEBY Tjänsten som direktör för Mellersta Österbottens välfärdsområde kommer att ledigförklaras och det blir en tjänst som är tillsvidare.

Nyhetsbild

Tre platser till SFP i Mellersta Österbotten – ändå viss besvikelse över resultatet

KARLEBY SFP gjorde ett mycket bra välfärdsområdesval i Mellersta Österbotten och resultatet är en plats i styrelsen, men också ordförandeposten i nationalspråksnämnden och en nämnplats till. Partiet tycker ändå man borde haft rätt till fler poster.

Nyhetsbild

Marina Kinnunen ska söka sitt jobb en gång till – för tredje gången på två år: "Viktigast att det görs rätt", säger hon

ÖSTERBOTTEN Samkommundirektören är redo att än en gång skicka in ansökan och CV och sitta på intervjuer. Trots att SFP helst hade besparat henne den exercisen.

Nyhetsbild

Två av tre kandidater vill släppa in privata vårdgivare i vårt välfärdsområde: "Kanske vi är lite mer högersinnade"

Av de som ställer upp i Österbotten är 64 procent positiva till mer privata vårdgivare. "SFP är ju starkt här", säger ÅA:s Mikael Nygård.

Nyhetsbild

Dag ett av förhandsröstningen är över – överraskande siffror i alla ÖT:s kommuner

Klockan åtta på onsdagskvällen stängdes de sista vallokalerna för dagen. Den första dagen av förhandsröstning till välfärdsområdesvalet är över.

Nyhetsbild

Nu har Österbottens välfärdsområde kört igång – "Vi har redan haft våra utmaningar"

Nu är vården i Österbotten samlad under ett tak när samkommunen för Österbottens välfärdsområde tagit över vården i landskapet.

Nyhetsbild

Österbottens välfärdsområde får 21 enspråkiga enheter

De allra flesta vårdenheter inom Österbottens välfärdsområde ska vara tvåspråkiga. Men i Vasa, Korsholm, Malax, Laihela och Lillkyro kommer det att finnas enspråkiga enheter.

Nyhetsbild

Agenda bjuder in till träff om vårdsamarbetet mellan Jakobstad och Karleby – Karleby nära bli utan röst

Vad händer med vårdsamarbetet i Karleby- och Jakobstadsregionen efter vårdreformen? Tankesmedjan Agenda bjuder in allmänheten till en diskussion i Karleby, men staden var nära att bli utan representant under kvällen.

Nyhetsbild

Så styrs förlossningarna och därför digitaliseras äldreomsorgen – så påverkas vi av det nya välfärdsområdet

Nej, vårdkedjorna blir inte automatiskt bättre från och med årsskiftet då Österbottens välfärdsområde tar över social- och hälsovården i Jakobstadsregionen. Pia-Maria Sjöström hoppas ändå att ledningen får med sig befolkningen och personalen i förändringen.

Nyhetsbild

LYSSNA: Den österbottniska vårdjätten – så funkar den

PODCAST Ett år före alla andra genomför Österbotten en egen vårdreform. Men vad är egentligen Österbotten välfärdsområde och vad blir annorlunda?

Nyhetsbild

Reformen ökar trycket på munhälsovården –"Behöver mer resurser för att klara det"

KARLEBY Få invånare men större andel som väljer kommunal vård än i resten av landet. Den ekvationen kan ge Mellersta Österbotten huvudbry då staten ska dela ut anslag för vården.

Nyhetsbild

Jaakko Pukkinen: "En tredjedel av vårt räddningsverk försvinner"

KARLEBY Räddningsverket förlorar en tredjedel av sitt område och sitt manskap. Att få personalen att räcka till blir svårt.

Nyhetsbild

Reformen som skulle bredda axlarna gör dem smalare – Soites vd: "Hur ska de små kommunerna få sina röster hörda?"

KARLEBY Rent praktiskt fungerar Soite redan som ett välfärdsområde. Det som ändrar är att finansieringen blir mindre flexibel och demokratin riskerar att bli snävare. Minna Korkiakoski-Västi säger att reformen som skulle ge vården bredare axlar gör det motsatta inom Soite.

Nyhetsbild

Snellman oroad för Karlebysvenskarnas vård utan Kronoby – "Det räcker inte med vackra ord"

KARLEBY Kronobys vårdframtid har stor betydelse också för de svenskspråkiga i Karleby. Hans Snellman (SFP) som är ordförande i Soites svenska sektion är besviken på moderpartiets intressebevakning i Kronobyfrågan.

Nyhetsbild

Anna-Maja Henriksson om Kronobyvården: "Löftet ska hålla"

KRONOBY Regeringen är överens om att Kronoby ska kunna få sin vård från Mellersta Österbotten och det löftet ska hålla, säger SFP:s partiordförande och justitieminister Anna-Maja Henriksson.

Nyhetsbild

Malin Brännkärr om sluten aftonskola kring vårdrapport: "Vi ordnar öppet möte senare"

KRONOBY Rapporten om Kronobyvårdens framtid kommer att diskuteras på en aftonskola enbart för fullmäktiges medlemmar. Men kommundirektör Malin Brännkärr utlovar ett öppet diskussionsmöte senare.

Nyhetsbild

Expert på vårdreformen – "Kronoby kan tyvärr inte fortsätta som förr"

KRONOBY Kronoby måste söka den bästa lösningen på vården tillsammans med Österbottens välfärdsområde, dit kommunen hör. Det säger regeringsrådet Auli Valli-Lintu.

Nyhetsbild

Siv Sandberg: Omöjligt för Kronoby få all vård från Mellersta Österbotten utan landskapsbyte

KRONOBY Alternativet att Kronoby i framtiden skulle få all sin vård producerad av Mellersta Österbottens välfärdsområde, men höra till Österbotten, är en omöjlighet. Det slår Siv Sandberg fast.

Nyhetsbild

Läkarkritik mot nytt datasystem överraskade sjukvårdsledning: "Om vi backar nu måste allt göras om"

Sjukvårdsdirektör Marina Kinnunen förstår de 44 läkarnas oro och har kallat till stormöte: "Men tyvärr saknas alternativ i nuläget."

Nyhetsbild

44 läkare på Vasa centralsjukhus ryter till om nytt datasystem: "Idiotiskt byta, det vi har fungerar ju"

ÖSTERBOTTEN Dyrt, patientfarligt och onödigt. Nu protesterar 44 läkare vid Vasa centralsjukhus mot bytet av datasystem. "Idiotiskt", säger en av dem.

Nyhetsbild

Ny grupp breddar vägen för Österbottens välfärdsområde

Här är namnen på de ledande tjänstemän som bereder ärenden till den nya samkommunen för välfärden.

Nyhetsbild

Wideroos tror att vårdreformen kan hjälpa henne – "Om viljan finns kommer den att fungera"

Den tidigare ministern och rikspolitikern Ulla-Maj Wideroos har sett otaliga reformförsök gå i stöpet. Men nu är vårdreformen här. På riktigt. Och Wideroos tror att den faktiskt kan göra hennes liv med en lungsjukdom, och även många andra finländares liv, lättare.

Nyhetsbild

Sannfinländarna till JO för att få ut rapport om Kronobyvården

KRONOBY Sannfinländarna i Kronoby gör anmälan till Justitieombudsmannen eftersom man inte fått ta del av rapporten om bland annat randvillkoren i vårdreformen.

Nyhetsbild

Ett nytt coronafall på Soites område – smittkedjan känd

Ett nytt coronafall har upptäckts i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt.

Nyhetsbild

Gösta Willman om förslaget till vårdreform: det här kan Österbotten leva med

Omfördelningen av pengarna kommer att vara den stora frågan när riksdagen börjar behandla social- och hälsovårdsreformen. Det tror Gösta Willman, ordförande för Vasa sjukvårdsdistrikt.

Nyhetsbild

Politiker om ny brist på beslutsmakt i vården: "Blir kommunernas kamp om resurser"

ÖSTERBOTTEN Larsmo och Vörå kliver in i vårdstyrelsen, ingen från Malax och Korsnäs. Bergöbon Markus West är oroad: "De kommer att vara sig själva närmast."

Nyhetsbild

Nu tas konkreta steg mot vårdreformen – 39 personer ska leda Soite 2.0

KARLEBY Nu inleds en ny fas för att kunna förverkliga vårdreformen i Mellersta Österbotten. 39 personer har utsetts för att göra Soite redo.

Nyhetsbild

Samlingspartister kritiska till vårdreformen – "Marins förslag är ödesdigert för räddningsväsendet"

Räddningsväsendet behöver öronmärkta pengar och ska inte fungera under samma administration som välfärdsområdets social- och hälsovård, anser kritiska samlingspartister.

Nyhetsbild

Vårdreformen fortsätter oroa i Kronoby – "Nu borde vi lägga ner stridsyxan"

KRONOBY Kronoby fullmäktiges enhälliga önskan har beaktats i den uppdaterade vårdreformen, säger fullmäktiges ordförande. Men inom Pro Kronoby är oron fortfarande stor.

Nyhetsbild

Strand om senaste förslag till vårdreform: "Fyrk är viktigare än koordineringsansvar"

I det nya förslaget får Österbotten inget nationellt ansvar för svenskspråkiga tjänster. En förlust som enligt riksdagsledamot Strand vägs upp av vinsterna.

Nyhetsbild

SFP:s Anna-Maja Henriksson tror att vårdreformen äntligen kan gå i mål: "Det har krävts kreativitet för att hitta lösningar"

Fjärde gången gillt kan det verkligen gå vägen för vårdreformen, tror SFP-ordförande Anna-Maja Henriksson. Och nu är finansieringen sådan att österbottningarna klarar sig helskinnade.

Nyhetsbild

SDP:are analyserar nya vårdreformsförslaget – "Österbotten tappar endast drygt 17 miljoner euro"

Det korrigerade förslaget till vårdreform är betydligt bättre för Österbotten, bedömer SDP:arna Kim Berg och Matias Mäkynen. – Jag tror inte att vi behöver slopa någon service.

Nyhetsbild

Soite saknar ännu klarhet om Kronoby i vårdreformen – "Vi vill hitta en lösning"

KARLEBY/KRONOBY När vårdreformen presenterades av regeringen på tisdagen gavs ännu ingen information som kunde garantera att Mellersta Österbottens välfärdsområde i framtiden kan producera vård åt Kronobyborna.

Nyhetsbild

Vårdreformen: Österbotten och Egentliga Finland vill båda ha särskilt ansvar för svenskan

Österbotten vill gärna ha särskilt ansvar för att samordna och utveckla vårdtjänster på svenska. Men landskapet får konkurrens av Egentliga Finland.

Nyhetsbild

Karleby vill ha med Kronoby i vården och räddningen

KARLEBY/KRONOBY Kronobyborna måste både få vårdas och räddas från Mellersta Österbotten i fortsättningen. Det säger Karleby i sitt förslag till utlåtande om vårdreformen.

Nyhetsbild

Tidigare vårdminister Juha Rehula minns turerna kring jouren och VCS – "Det hade varit lätt att ge upp"

Som ansvarig minister var det Juha Rehula som fick ta emot den rasande kritiken när regeringen lämnade Vasa centralsjukhus utan fulljour. Nu berättar han om tiden i hetluften.

Nyhetsbild

Här är de som aspirerar på att bli näst högsta chefer i det nya välfärdsområdet

ÖSTERBOTTEN Vasa och Jakobstad dominerar bland de sökande till de tre sektordirektörstjänsterna i det blivande välfärdsområdet.

Nyhetsbild

Kinnunen föreslås bli direktör för Österbottens välfärdsområde – "Då chefstjänsterna är tillsatta växlas arbetet upp"

Strygruppen för Österbottens välfärdsområde föreslår att Marina Kinnunen väljs till direktör. Men det är samkommunens fullmäktige som avgör frågan i slutet augusti.

Nyhetsbild

Soites styrelseordförande orolig – "Nu måste vi alla starkt ta ställning för Kronoby"

KRONOBY Kronobys ställning i den kommande vårdreformen oroar inte bara Kronobybor. Soites styrelseordförande Veikko Laitila (C) hoppas nu på starka ställningstaganden för Kronoby från alla kommuner inom Soite.