Vargarna i Österbotten
Nyhetsbild
Lokalt

Stamvårdande vargjakt alltmer osannolikt – Naturförbund: "En god nyhet"

ÖSTERBOTTEN Ett beslut från EU-domstol minskar möjligheten till stamvårdande jakt på varg. Enligt Naturskyddsförbundet måste vargarna först bli många fler.

Nyhetsbild
Lokalt

FKK: Jakt med hund viktig för att minska älgkrockar och skydda fågelungar

Finska kennelklubben anser att vargstammen inte får bli så stor att det blir omöjligt att använda jakthundar i terrängen, eller att annars röra sig med hund i naturen.

Nyhetsbild
Lokalt

Anders Norrback är bekymrad över beslutet att inte tillåta skyddsjakt på varg i Pörtom

Vad är det som egentligen gäller för att det ska anses att en djurägare gjort tillräckligt för att skydda sina djur mot vargattacker? Det vill riksdagsledamot Anders Norrback reda ut.

Nyhetsbild
Lokalt

Nej till skyddsjakt på varg i Pörtom: "De erbjöd oss ett vargstängsel"

Pälsfarmarna i Pörtom får inget tillstånd för skyddsjakt på varg. Viltcentralens motivering är att pälsfarmen inte gjort tillräckligt för att skydda sig från vargangrepp.

Nyhetsbild
Lokalt

Finländarna ska lära sig tolerera varg – "Romantisk fantasi", säger riksdagsledamot Anders Norrback

Tolerans, utbildning och gps. Det är inslag i den nya vargplanen som Jord-och skogsbruksministeriet har ute för remiss. Planen får riksdagsledamot Anders Norrback (SFP) att nästan se rött.

Nyhetsbild
Inrikes

Ny plan för vargstammen i Finland utformas

Finland behöver uppdatera sin plan för hur den finska vargstammen ska förvaltas och hur vargrelaterade konflikter ska hanteras.

Nyhetsbild
Lokalt

Vörå har fått svar av Justitieombudsmannen om vargavlivning – Bystedt: "Jag är besviken"

Förra våren rörde sig varg på gårdar i Oravais. När vargen inte avlivades efter att den morrat mot en människa anmälde kommunstyrelsen fallet till Justitieombudsmannen (JO). Nu har de fått svar.

Nyhetsbild
Lokalt

Pälsfarmare anhåller om skyddsjakt på varg efter attack i Pörtom

Uppdaterad. Under kort tid har en pälsdjursfarm i Pörtom vid fem olika tillfällen haft påhälsning av varg. På farmen har man förlorat ett 80-tal rävvalpar. Nu ska pälsfarmaren anhålla om skyddsjakt på varg.

Nyhetsbild
Inrikes

Allt fler revir med två vargar – det här berättar senaste rapporten om vargstammen i Finland

Vargen är mer utspridd i landet och har ökat i östra Finland. Beståndet i Norra och Södra Österbotten är fortfarande starkt. Största skillnaden ses i antalet revir bestående av två vargar.

Nyhetsbild
Lokalt

Nya siffror avslöjar: Reviren finns kvar i Österbotten, men antalet vargar har halverats

Vöråvargarna har flyttat till Laihela medan Jepporeviret nu bara består av två vargar. I Sydösterbotten är reviren också kvar, men kraftigt försvagade.

Nyhetsbild
Inrikes

Antalet vargflockar har ökat i östra Finland

Enligt beståndsberäkningen i mars 2019 var vargflockarna mer jämnt fördelade mellan östra och västra Finland än i fjol, meddelar Naturresursinstitutet.

Nyhetsbild
Lokalt

Ett steg närmare stamvårdande vargjakt – "Ser positivt ut", säger Stefan Pellas

Ett utlåtande från EU pekar på att Finland inte gjorde fel när man tillät mer omfattande vargjakt för några år sedan. Men sista ordet är långtifrån sagt.

Nyhetsbild
Lokalt

Vargmöte i Seinäjoki – diskussion om skyddsvästar och viltstängsel väntas

ÖSTERBOTTEN Nya vargförvaltningsplanen ska upp till diskussion. Fem representanter från Österbotten är på plats.

Nyhetsbild
Lokalt

Varg i farten vid Polaris – fångades på bild

PEDERSÖRE En eller eventuellt två vargar har observerats i Pedersöre flera gånger på sistone. I går var en ungvarg i Edsevö- och Kållbyområdet hela dagen.

Nyhetsbild
Lokalt

Cityvarg rörde sig i Närpes – "sprang upp ur diket, rätt framför bilen"

John Nordström mötte vargen på Kristinestadsvägen i Finby på fredag morgon. Därifrån fortsatte den in mot centrum.

Nyhetsbild
Lokalt

Jord- och skogsbruksutskottet: Vargen ska bli mindre skyddad

Finland borde få större befogenheter att reglera vargstammen i hela landet. Det anser riksdagens jord- och skogsbruksutskott som i dag kommit med ett betänkande om saken.

Nyhetsbild
Lokalt

Peter Östman kritiserar ministeriet: "Folkets förtroende för politiken minskar"

Lukes nya siffror visar att vargstammen fördubblats. Det leder till att årets vinter kommer vara dubbelt så svår som fjolårets, säger Peter Östman (KD). Men det finns ett problem – mörkertalet kan inverka på beslutsprocessen.

Nyhetsbild
Lokalt

Nya vargplanen: Skyddsvästar för jakthundar en del av ministeriets strategi

ÖSTERBOTTEN Den här tiden nästa år ska nya vargförvaltningsplanen stå klar. Stamvårdande jakt utreds. Liksom möjligheten att få stöd för hundvästar. Men okunskapen är stor om hundskydden.

Nyhetsbild
Inrikes

Vargen orsakade husdjursskador för 190 000 euro i fjol

Björnen orsakade fler skador på husdjur än vargen men vargen dödar fler hundar vilket höjer på ersättningsbeloppet.

Nyhetsbild
Lokalt

Antalet gånger vargen gått in på folks gårdar i år: 1 700

När vargen kommer in på gårdsplanen och vargdebatten rasar kan känslorna gå varma. Frågan varför polisen och viltcentralen inte gör något lyfts gång efter annan. Här är svaret.

Nyhetsbild
Lokalt

Polisen svarar på JO-klagan om vargen: Vi gjorde inget fel

VÖRÅ Polisen anser inte att de gjorde något fel när de lät bli att avliva vargen som rörde sig på en gårdsplan i Kimo i maj. Så svarar man på JO-klagomålet som Vöråstyrelsen lämnade in i somras.

Nyhetsbild
Lokalt

Upprepade vargattacker vid farm i Kovjoki – "klart man börjar sova dåligt om nätterna"

KOVJOKI Anders Granbäck stötte för andra gången på två veckor på en död räv då han på lördag morgon kom till sin rävfarm i Kovjoki. – Jag är mest orolig för att den kommer tillbaka i valpningstiden, säger Granbäck.

Nyhetsbild
Lokalt

Ny vargattack på Lövs rävfarm i Nykarleby

NYKARLEBY För andra gången på mindre än tre veckor drabbades familjen Lövs rävfarm i Forsby, Nykarleby av en vargattack natten till torsdagen.

Nyhetsbild
Lokalt

Mattias Kanckos: "Varghysterin är helt onödig och leder ingenvart"

KRONOBY Vargfrågan har skapat en olöslig konflikt mellan stad och landsbygd och det är landsbygdsbefolkningen som kommer att förlora. Men den nuvarande varghysterin i Österbotten är helt onödig. Den leder ingenvart, säger biologen Mattias Kanckos.

Nyhetsbild
Lokalt

Luke hoppas på varghjälp – intresset lamt för GPS-halsband i Österbotten

ÖSTERBOTTEN För 200 000 euro ska upp till sexton vargar förses med GPS-halsband i västra Finland. Men i Österbotten kan det bli svårt – bland talkokrafterna är intresset lamt.

Nyhetsbild
Lokalt

I dag träffar Luke jägarna: "Hoppas få GPS-halsband på vargarna i Österbotten"

ÖSTERBOTTEN Vargar i en eller flera flockar i Österbotten kan få GPS-halsband i vinter. Men Luke påpekar att det inte går om det lokala intresset sviker.

Nyhetsbild
Lokalt

Solfbor promenerade för en trygg och vargfri vardag

KORSHOLM Uppskattningsvis 150 personer som inte inte längre vill leva efter vargens taktpinne deltog i en protestpromenad i Solf i Korsholm under söndagen. Målet var att myndigheterna ska få upp ögonen för problemet och ta deras oro på allvar.

Nyhetsbild
Lokalt

Solfbor har fått nog av vargsituationen - ordnar protestpromenad

KORSHOLM Måttet är rågat för byborna i Solf och hoppas att politiker och tjänstemän tar tag i vargsituationen. – Många känner sig väldigt begränsade på grund av vargen, säger Camilla Fant.

Nyhetsbild
Lokalt

Pellas om jaktprotesten i Malax: "Jag är rädd att den kan slå mot fel intressen"

Malaxjägarna vill med sin manöver pressa rikspolitikerna. Men i själva verket blir skogsägarna och bilisterna de första som drabbas.

Nyhetsbild
Lokalt

Jägarna inför älgjakten: "Vi avbryter om vargen tar en hund"

MALAX Älgjakten rycker allt närmare, men det gör också vargen. Vargobservationerna i Malax har mer än fördubblats på ett år och jägarna är oroliga: "Vågar vi släppa ut våra jakthundar längre?" Därför har de fattat ett drastiskt beslut: Så fort som en hund dödas avbryts älgjakten.

Nyhetsbild
Lokalt

Varg dödade får i Pjelax

NÄRPES Under natten till söndagen rev vargen fyra får i byn Pjelax i Närpes. Ett av fåren revs så illa att det dog på platsen. Rovdjurskontaktperson Harry Bäckvik bekräftar händelsen.

Lokalt

Vörå ger oroliga familjer två möjligheter vid risk för möte med varg

VÖRÅ Morgon- och eftermiddagsverksamhet eller förlängd skolskjuts är möjligheterna att undvika vargen – beroende på om barnet är berättigat till skolskjuts eller inte, säger Vörå kommuns bildningschef Helena Emaus.

Nyhetsbild
Lokalt

Varg stryker omkring vid skolområdet i Oravais – Rektorn: "Helt oacceptabelt"

ORAVAIS På torsdagskvällen strök en varg omkring runt skolbarackerna i Oravais centrum. Rektorn Göran Backman säger att han inte längre kan garantera barnens trygghet. Han riktar stark kritik mot polisen: "De vågar inte ta ett enkelt beslut."

Nyhetsbild
Lokalt

Studerande såg varg – "Den blev skrämd av traktorerna"

KORSHOLM Studerande på YA i Östebotten såg en varg på Fladan i Helsingby i Korsholm. Enligt rovdjurskontaktperson Tommy Pada är det sannolikt samma varg som synts i Vikby tidigare under torsdagsmorgonen.

Nyhetsbild
Lokalt

Varg rörde sig på Vikby industriområde – bara tjugo meter från ingången

VIKBY När Linus Renkonen kom till jobbet vid industriområdet i Vikby på torsdagsmorgonen såg han en varelse som han annars bara sett på zoo. En varg kom springande runt hörnet, bara tjugo meter från ingången.

Nyhetsbild
Lokalt

Dagmamma: "Vargen gick förbi medan vi var ute"

KORSHOLM Camilla Lervik-Särs är en av de två dagmammorna i Tölby som bor nära där vargen rörde sig på måndagsmorgonen. Hon var ute med barnen när vargen gick förbi ungefär 100 meter från hennes gård.

Nyhetsbild
Lokalt

Varg rörde sig på gårdsplaner i Tölby – två dagmammor nära

UPPDATERAD Kvart före nio på måndagsmorgonen såg Paula och Bengt Nordkvist på Marabacktået i Tölby en varg som gick över gårdsplanen. Kjell Friberg, rovdjurskontaktperson i Tölby, bekräftar att det rör sig om en varg och säger att det på båda sidor om spåret finns dagmammor med små barn.

Nyhetsbild
Lokalt

Vargstängslet hjälpte inte pälsfarmare i Sorvist – "Är vår näring något värd alls?"

NYKARLEBY Tre österbottniska pälsfarmer har på kort tid utsatts för vargattacker och nu oroar sig branschen för hur det ska bli i vinter. Elstängsel vore rätt lösning, säger jaktchefen.

Nyhetsbild
Lokalt

Vargar dödade farmrävar i Sorvist och Purmo

Natten mellan lördagen och söndagen attackerade vargar rävfarmer i Nykarleby och Pedersöre. Två rävar dog och fyra skadades svårt i vargattackerna.

Nyhetsbild
Lokalt

Jaktchef: Kan löna sig att skaffa rovdjursstängsel

Den här tiden börjar vargarna lära sina valpar att jaga. Se över befintliga stängsel och överväg att skaffa rovdjursstängsel, säger jaktchefen Stefan Pellas.

Nyhetsbild
Lokalt

Varg bet ihjäl två rävar på farm i Pörtom

PÖRTOM UPPDATERAD. Natten mellan söndag och måndag bet en varg ihjäl två rävar vid en farm i Pörtom. Händelsen är anmäld till polisen. Det var ganska våldsamt, säger rovdjurskontaktpersonen Rickard Bäck.

Nyhetsbild
Lokalt

Vörås vargklagan går vidare – biträdande JO vill ha utredning av polisen

VÖRÅ Polisens beslut om att inte ge lov att avliva den morrande vargen i Kimo ska utredas noggrannare. Biträdande justitieombudsmannen har läst Vörås klagan, nu vill hon höra polisens åsikt.

Nyhetsbild
Lokalt

Mera pengar till uppföljning av vargstammen i västra Finland

I samband med budgetbehandlingen utlovades extra anslag för uppföljning av vargstammen i västra Finland. I år ställer Jord- och skogsbruksministeriet inget övre tak för antalet undantagslov för varg.

Nyhetsbild
Lokalt

Ny grupp kring vargen möts av skepsis i Nykarleby

Någon lokal samarbetsgrupp kring vargreviret i Nykarleby kunde inte bildas, åtminstone inte efter ett tre timmar långt möte som Finlands viltcentral hade kallat till i onsdags.

Nyhetsbild
Lokalt

Matti Vaarastos hund attackerades i skogen: "När jag hörde ylet visste jag att något var på tok"

VASA På lördag morgon tog Matti Vaarastos morgonträning i Merikart i Vasa med sin finska stövare Puskajussin Remu en oväntad vändning. Remu blev attackerad av något som tros varit en stor hund eller en varg. Det är synd eftersom det var en lovande jakthund, säger Vaarasto.

Nyhetsbild
Lokalt

Varggrupp bildas i Nykarleby

En revirsamarbetsgrupp för varg kommer sannolikt att bildas i Nykarleby på initiativ av Finlands viltcentral.

Nyhetsbild
Lokalt

Vargen blir fall för JO – Vöråpolitiker har lämnat in ett klagomål

VÖRÅ Kommunstyrelsen i Vörå har lämnat in ett klagomål till Justitieombudsmannen. Orsaken är vargen och de varierande avlivningsbesluten.

Nyhetsbild
Lokalt

Missnöje med Lukes siffror – vargreviren i Österbotten kan vara många fler

VÖRÅ Förra veckans analys om vargsituationen i Österbotten kritiseras. Det nya Vöråreviret kan i själva verket bestå av 3-4 olika revir.

Nyhetsbild
Lokalt

Vargdemonstrationen intog torget - "Vargen får finnas, men inte här"

VASA Tusentals demonstrerade mot vargsituationen i Österbotten. På torget samlades föräldrar, jägare, jordbrukare, hundar och ett lamm.

Nyhetsbild
Lokalt

Småbarnsmamma om vargläget: "Är det så här det ska vara?"

VASA Enligt småbarnsmamman Johanna Borg saknas en grundtrygghet runt det egna hemmet. — Minimikravet är att den egna gårdsplanen ska kännas trygg, säger hon.

Nyhetsbild
Lokalt

Landskapsdirektörens slutkläm på Vargforum: Vargen måste hållas skygg

KORSHOLM En av Vargforumets mest intressanta frågor blev den om hur många vargflockar Finland behöver. Förvaltningsplanen som är under arbete räknar med 25 flockar, men antalet är inte hugget i sten.

Nyhetsbild
Lokalt

Se alla direktsändningar från vargdemonstrationen

VASA Vargdemonstrationen lockade många till torget i Vasa. Här kan du se alla direktsända intervjuer och tal från demonstrationen.

Nyhetsbild
Lokalt

Joakim Strand: "Vi behöver inget vargexperiment i tätorten"

VASA Riksdagsledamot Joakim Strand talade under vargdemonstrationen. – Vi har alla rätt till personlig säkerhet, säger han.

Nyhetsbild
Lokalt

VIDEO: Live från torgscenen

Hunduppfödaren Janne Korpela och Vörå kommuns styrelseordförande Rainer Bystedt håller tal på vargdemonstrationen.

Nyhetsbild
Lokalt

VIDEO: Peter Östman vill att man lättar på regelverket

Riksdagsledamot Peter Östman är en av flera politiker som deltar i vargdemonstrationen.

Nyhetsbild
Lokalt

VIDEO: Holger Nordström hoppas att demonstrationen når fram och att det blir flera

VASA Holger Nordström är en av de som tagit sig till torget för att lyssna till talarna på vargdemonstrationen. Utrustad med plakat hoppas Nordström att demonstrationens budskap når fram till beslutsfattarna.

Nyhetsbild
Lokalt

VIDEO: Johanna Borg om livet som mamma på landsbygden – "Vardagen påverkas av att bo i ett vargrevir"

VASA Småbarnsmamman Johanna Borg från Pörtom är en av dagens talare på vargdemonstrationen. Hör Borg berätta om hur det är att bo och leva med barn på landsbygden när vargen stryker runt husknuten.

Nyhetsbild
Lokalt

VIDEO: Vasa torg fylls med människor – snart börjar demonstrationen

VASA Snart börjar vargdemonstrationen. Vi träffar Niclas Sjöskog från ÖSP och initiativtagare till demonstrationen samt Kaj Wik från pälsodlardjursföreningen.

Nyhetsbild
Lokalt

Ministeriet: Utgångspunkten är att vargen är fredad

Att döda en problemvarg är alltid den sista utvägen, säger Vesa Ruusila på Jord och skogsbruksministeriet.

Nyhetsbild
Lokalt

Läs vår livechat från dagens vargforum

KORSHOLM Åsikterna var många när Österbottens förbund sammankallade till vargforum i Korsholm. Här kan du läsa VBL:s, ÖT:s och Sydins livechat från seminariet.

Nyhetsbild
Lokalt

Patrick Sjöholm: Vargtimmen är slagen

Cirka 40 procent av landskapet består av vargrevir och är hem åt tiotals vargar. En icke-existerande vargdiskussion är mer allvarlig än en obefintlig när majoriteten av landets vargar finns i västra Finland.

Nyhetsbild
Lokalt

Följ vargdemonstrationen och seminariet på VBL och ÖT och Sydin

VASA VBL, ÖT och Sydin rapporterar direkt från måndagens vargseminarium och sänder live från torget i Vasa där vargdemonstrationen äger rum.

Nyhetsbild
Lokalt

Varg rörde sig i Jakobstad

JAKOBSTAD En varg har enligt uppgift observerats vid Baggholmen på fredagskvällen. Ett antal personer och och en hund spårade vargen tills midnatt, men hittade den inte.

Nyhetsbild
Lokalt

Varg rev får i Petalax – Ögonvittne såg vargen

PETALAX En varg dödade ett får i Petalax på torsdag kväll. En förbipasserande såg händelsen.

Nyhetsbild
Inrikes

Henriksson: Ta tag i vargproblemet

– Tröskeln för att få dispens att fälla vargar i Österbotten måste sänkas. Det vore oerhört viktigt att Jord- och skogsbruksministeriet ger klara signaler att man tar vargens tydliga ökning i västra Finland och Österbotten på allvar, säger SFP:s partiordförande, riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild
Lokalt

Vargarna anses ännu vara för få – inga nya åtgärder väntas

Ökningen anses för liten och de förökande paren för få. Det blir ingen stamvårdande jakt och ingen lagändring för djurägare som vill skydda sin egendom.

Nyhetsbild
Lokalt

Jägare: Det kommer bli stora bekymmer mot hösten

Enligt en ny uppskattning är västra Finland hem för 70 procent av vargstammen i Finland. Problem är att vänta mot hösten då årets valpar ska lära sig jaga, säger Mattias Kanckos.

Nyhetsbild
Lokalt

Stefan Pellas: Väntad ökning av vargbeståndet

I Kustösterbotten finns ett tjugotal vargar och ett nytt vargrevir jämfört med förra året. Det visar Naturresursinstitutets senaste statistik över vargbeståndet. Jaktchef Stefan Pellas är inte förvånad över ökningen.

Nyhetsbild
Lokalt

Expert intygar: "30 vargar rör sig kring svenska Österbotten"

Totalt rör sig ett 30-tal vargar i eller i närheten av svenska Österbotten. De fördelar sig på sex revir. Det nyaste reviret finns i Vörå.

Nyhetsbild
Lokalt

Nya siffror: Vargarna har blivit dubbelt fler i Österbotten

Just nu inleds en presskonferens i Helsingfors där Lukes ger ut info om vargstammen. Det vi redan vet är att vargarna ökat mest i Österbotten där de har dubblerats.

Nyhetsbild
Lokalt

Uppemot 1000 personer väntas till vargdemonstration på torget i Vasa

VASA Vargdemonstranter intar Vasa torg på måndag för att uttrycka sitt missnöje mot Finlands rovdjurspolitik. Bland talarna finns en småbarnsmamma som berättar om att ha barn på landsbygden samtidigt som vargen ökar sin närvaro.

Nyhetsbild
Lokalt

Vargobservation vid Gamla hamn - polis och SRVA på plats

UPPDATERAD En vargobservation gjordes i Gamla hamn i Jakobstad vid 19.30-tiden på söndagskvällen. Enligt polis på plats har den observerats på östra sidan om Hamnviken.

Nyhetsbild
Lokalt

Varg rev får i Oravais

UPPDATERAD 20:24 Vargen var framme i Oravais i natt. Ett får fick sätta livet till. Det är troligtvis frågan om samma varg som tagit farmrävar i Kimo, tror rovdjursobservatör Mikael Holm.

Nyhetsbild
Lokalt

Farmvargen i Jeppo får fällas

NYKARLEBY På torsdagen kom beslutet från Finlands viltcentral att vargen som rört sig på ett farmområde i Jeppo får fällas.

Nyhetsbild
Lokalt

Vargen gick tio meter från Veli-Pekkas veranda: "Jag vågar inte låta barnen cykla på kvällarna"

KORSHOLM Under natten till onsdagen rörde sig en ensam varg på Veli-Pekka Rikalas gård i Helsingby. Under vårens gång har åtminstone fyra vargar gjort detsamma och Rikala har fått nog. – Vargen hör hemma i Finlands natur men den borde inte komma in på folks gårdsplaner, säger han.

Nyhetsbild
Lokalt

Om du möter en varg – gör dig så stor som möjligt

Hur ska du göra om du möter en varg? Mattias Kanckos, jägare och naturföretagare, ger nio tips.

Nyhetsbild
Lokalt

Vargjakten avbryts – inga spår sedan i morse

JAKOBSTAD Det blev ännu en resultatlös vargspårning. Klockan 12.30 fattade polisen beslutet att arbetet som pågått ute vid Hällören och Svanens camping avbryts.

Nyhetsbild
Lokalt

Polisen breddar sökområdet – nu genomsöks campingområdet

JAKOBSTAD Polisen misstänker nu att vargen som setts vid Hällören har sökt till sig tillbaka till campingområdet.

Nyhetsbild
Lokalt

Vargen kan vara på UPM-området – polisen överväger drönare

JAKOBSTAD Polisen misstänker att vargen kan ha tagit sig in på UPM-området i Jakobstad. Just nu överväger man om man ska ta in en drönare för att på ett effektivt sätt kunna genomleta det stora fabriksområdet.

Nyhetsbild
Lokalt

Jakthund söker av området

JAKOBSTAD Någon ny misstänkt vargobservation har inte gjorts sedan 8.20 i morse. Just nu söks området igenom av en jakthund. Än så länge har hunden inte reagerat på varg.

Nyhetsbild
Lokalt

Ny vargjakt i Jakobstad – misstänkt observation vid Hällören

JAKOBSTAD Klockan 8.20 på onsdagsmorgonen har en civilperson gjort en anmälan om att en varg rört sig vid Hällören i Jakobstad. Vargen jagas nu i området kring just Hällören.

Nyhetsbild
Lokalt

Jägarna vill ha tilläggstid för att avliva vargen

JAKOBSTAD Jaktvårdsföreningens verksamhetsledare Mattias Kanckos önskar att de jägare som assisterat polisen ska få ett längre tillstånd att jaga vargen som observerades i Jakobstad i slutet av förra veckan.

Nyhetsbild
Lokalt

Varginitiativ fick inte tillräckligt med underskrifter –"Initiativet skapade ändå debatt"

I fredags gick tiden ut för att skriva under medborgarinitiativet för att förhindra vargskador. Initiativet samlade 30 894 namn. Det är inte tillräckligt för att initiativet ska behandlas i riksdagen – för det krävs 50 000 underskrifter.

Nyhetsbild
Lokalt

Varg dödade katt i Helsingby – rörde sig nära bostadshus

KORSHOLM Natten till måndag dödades en katt längs Karkmovägen. Katten hittades ungefär 35 meter från ett bostadshus.

Nyhetsbild
Lokalt

Ny vargjakt i Jakobstad på söndagskvällen

JAKOBSTAD På söndag kväll blev det igen febril aktivitet vid Gamla hamn i Jakobstad efter att en varg hade synts till.

Nyhetsbild
Lokalt

VIDEO: Vargen jagas av polis och SRVA

JAKOBSTAD Vår reporter Marcus Lillkvist är på plats och följer jakten på vargen som rör sig i Jakobstad. Här ger han den senaste rapporten om vad som händer just nu.

Nyhetsbild
Lokalt

Vargjakten är avblåst – nya observationer inväntas

JAKOBSTAD Polisen och SRVA har beslutat att avbryta jakten på vargen som rört sig i Jakobstad under dagen.

Nyhetsbild
Lokalt

Bildspel: Vargjakten i full gång

JAKOBSTAD Vår fotograf Jonas Brunnström följer med polisens och SRVA:s arbete på nära håll. Se bilderna från vargjakten som pågår som bäst.

Nyhetsbild
Lokalt

Dagvårdaren Monica Thylin: Jag tog upp barnen på terrassen

JAKOBSTAD Flera ögonvittnen har sett vargen som verkar ha rört sig kring Alholmen, hamnskogen och nu vidare mot Skutnäs och Nyåkern.

Nyhetsbild
Lokalt

Polisen: Vargen ska skjutas

JAKOBSTAD Vargen har rört sig från gamla hamn och sågs senast i slutet på Skutnäsvägen mot Nyåkern. Polisen varnar allmänheten för att närma sig vargen som nu ska skjutas.

Lokalt

Varg rör sig i Jakobstad – polisen spärrade av området

JAKOBSTAD Polisen har som bäst spärrat av ett område kring hamnskogen i Gamla Hamn i Jakobstad. Orsaken är att en varg lär ska röra sig i området.

Nyhetsbild
Lokalt

Luke informerar – snart får vi veta hur mycket varg vi har i Österbotten

Hur många ungar fick alfaparen i Österbotten i fjol? Och hur många vargar har vi totalt? Om ett par veckor ger forskarna ut siffrorna. Men de är inte kompletta.

Nyhetsbild
Lokalt

Så har vargen intagit västra Finland – se vår karta över observationerna

Vargkartan har ritats om totalt. Längs den österbottniska kusten vistas nu en betydande del av Finlands vargar. Se vår detaljerade karta över vargobservationer i Österbotten.

Nyhetsbild
Lokalt

Vintern då vargen kom med storm – enorm ökning av observationer i Österbotten

Mellan januari och april noterades över 700 vargobservationer i Österbotten. Det motsvarar en sexfaldig ökning. Värst drabbades Närpes, Nykarleby, Malax, Korsholm och Vörå.

Lokalt

Ingen jägarstrejk i Vörå

VÖRÅ Det blev inget beslut om strejk för rovdjursobservatörer och SRVA-personer i Vörå.

Nyhetsbild
Lokalt

Lövöbarn skjutsas till skolan på grund av varg

PEDERSÖRE Från och med i dag skjutsas femton skolbarn i Lövö till och från skolan. Orsaken till de insatta taxiskjutsarna är de flera vargobservationer som gjorts i byn.

Nyhetsbild
Lokalt

Allt fler protesterar mot vargbeslut: "Polisen har inte koll på anmälningarna"

ORAVAIS Polisen klarar inte av att hantera vargfrågan. Det hävdar flera Oravaisbor som menar att deras anmälningar har slarvats bort.

Nyhetsbild
Lokalt

Jaktchefen om vargprotesterna i Vörå: "Illa om det sprids"

VÖRÅ Det gynnar ingen om jägarna slutar spåra trafikskadade djur i protest mot vargpolitiken. Det säger jaktchef Stefan Pellas.

Nyhetsbild
Lokalt

Stor demonstration mot varg hålls på Vasa torg i juni

Den 11 juni ordnas en demonstration mot rovdjurspolitiken i Vasa. Bakom manifestationen står lantbrukarnas och pälsfarmarnas organisationer.

Nyhetsbild
Lokalt

Åland lättar på sin praxis: "Varg får skjutas vid attack på tamdjur"

Åland har för första gången bofasta vargar. Därför har man lättat på reglerna ifall en djurägare utsätts för en attack. Detsamma kunde göras på fastlandet.