Svenska akademien i kris
Nyhetsbild
Kultur

Fyra får lämna Svenska Akademien

Fyra personer beviljas formellt utträde ur Svenska Akademien. Det rör sig om ledamöterna Lotta Lotass, Klas Östergren, Sara Stridsberg och Kerstin Ekman. Nu ska Akademien ägna sig åt att välja in nya ledamöter.

Nyhetsbild
Kultur

Löfven om Nobelbeslutet: Oerhört tråkigt

Statsminister Stefan Löfven (S) beklagar Svenska Akademiens beslut att inte dela ut något Nobelpris i litteratur i år.

Nyhetsbild
Kultur

Akademien: Inget litteraturpris i år

Det blir inget Nobelpris i litteratur i år. Utdelningen av 2018 års pris skjuts upp till 2019, meddelar Svenska Akademien i ett pressmeddelande. Det historiska beslutet motiveras med att Akademien är numerärt försvagad samtidigt som det finns "ett minskat förtroende för Akademien i omvärlden".

Nyhetsbild
Kultur

I dag meddelar Svenska Akademien om det blir Nobelpris i år

Kulturvärlden väntar med spänning på Svenska Akademiens besked om det blir ett Nobelpris i litteratur i år. Det gör också själva Nobelstiftelsen – som har fått lov att förbereda flera olika pressmeddelanden för att gardera sig inför Akademiens besked.

Nyhetsbild
Kultur

Nytt Akademiavhopp: "Alla har en gräns"

Ledamoten Sara Stridsberg lämnar Svenska Akademien. Därmed är hon ytterligare en i raden av ledamöter som lämnat Akademien på kort tid."Jag förstår om hon inte längre orkar", kommenterar en annan avhoppare, Peter Englund.

Nyhetsbild
Kultur

Sara Stridsberg lämnar Akademien

Ledamoten Sara Stridsberg lämnar Svenska Akademien, skriver Akademien i ett pressmeddelande på sin hemsida. Därmed är hon den femte ledamoten som lämnat Akademien på kort tid.

Nyhetsbild
Kultur

Akademiledamot: Nobelpriset delas ut 2018

Svenska Akademien delar ut Nobelpriset i litteratur i år enligt planen.– Det finns inte den minsta anledning att vi skulle missa en av våra viktigaste uppgifter, säger ledamoten Göran Malmqvist till TT.

Nyhetsbild
Kultur

Sveriges Radio: Akademien kan stoppa Nobelpriset i år

Svenska Akademien överväger att inte dela ut Nobelpriset i litteratur i år, enligt källor till Sveriges Radios Kulturnytt.

Nyhetsbild
Kultur

Wästberg: Finns förändringsvilja i Akademien

Det finns en förändringsvilja i Svenska Akademien. Det säger ledamoten Per Wästberg till Dagens Nyheter apropå det pressmeddelande som kom i fredags.

Nyhetsbild
Kultur

Akademien lämnar utredningen till polisen

Svenska Akademien har lämnat över utredningen om kopplingarna till den så kallade kulturprofilen till Ekobrottsmyndigheten.

Nyhetsbild
Kultur

Svenska Akademien väntar med kommentar om advokatutredning

Helgens krismöte följdes av att det utlovade offentliga uttalandet sköts upp. I dag väntades den decimerade Svenska Akademien kommentera advokatutredningen som har undersökt ledamöternas koppling till den så kallade kulturprofilen – men nu meddelar Akademien att de väntar med svar.

Nyhetsbild
Kultur

Alla väntar på Svenska Akademiens svar

I dag väntas den decimerade Svenska Akademien kommentera advokatutredningen som har undersökt ledamöternas koppling till den så kallade kulturprofilen.

Nyhetsbild
Kultur

Avhopparen Espmark: Hoppas Engdahl förmås lämna sin stol i Svenska Akademien

Svenska Akademiens ordstrid fortsätter. Nu säger avhopparen Kjell Espmark att han inte ser någon väg framåt för institutionen om Horace Engdahl sitter kvar. "De goda krafterna i kretsen måste få tillfälle att verka", skriver han till Svenska Dagbladet.

Nyhetsbild
Utrikes

Svenska Akademien håller krismöte

Hårt ansatta Svenska Akademien håller krismöte i helgen, rapporterar Expressen.

Nyhetsbild
Nöje

Konserverad akademi kan ha orsakat krisen

Svenska Akademien är inte ensam – det har blåst riktigt snålt även kring Kungliga Vetenskapsakademien en gång i tiden. Skandalen blev en brytpunkt som ledde till stora reformer. Avsaknad av förnyelse kan vara just det som nu har satt Svenska Akademien i gungning, tror forskare.

Nyhetsbild
Kultur

Lindqvist: Ta in finlandssvenskar i Svenska Akademien

Det har aldrig skett en liknande skandal i Svenska Akademiens historia, säger författaren Herman Lindqvist. Enligt honom måste Akademien omskapas och då borde det naturligtvis finnas plats för en finlandssvensk författare.

Nyhetsbild
Kultur

Sara Danius får stort stöd – #knytblus trendar på sociala medier i dag

BILDSPEL Iförd en vit knytblus klev Sara Danius ut på trappan vid börshuset och meddelade sitt beslut att lämna Svenska Akademien. I dag trendar #knytblus på sociala medier och överallt syns prydligt knutna rosetter till stöd för Sara Danius, både bland svenska politiker och kändisar.

Nyhetsbild
Kultur

Westö: Akademiens förtroende är raserat

När det slutar så här kan man inte känna annat än sorg, säger författaren Kjell Westö dagen efter beskedet att Sara Danius lämnar Svenska Akademien. Han tror det kommer att ta väldigt lång tid för Akademien att återfå sitt förtroende.

Nyhetsbild
Kultur

Monika Fagerholm: "Fel människor som går nu"

Den finlandssvenska författaren Monika Fagerholm är djupt chockad över nyheten att Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius avgår från sin post och lämnar Svenska Akademien.

Nyhetsbild
Kultur

Danius: Jag rättar mig efter akademiens vilja

UPPDATERAD Sara Danius lämnar posten som ständig sekreterare och Svenska Akademien med omedelbar verkan. Även Katarina Frostenson lämnar sin stol. Efter en krisvecka möttes akademien i flera timmar i Börshuset i Stockholm. Resultatet beskrivs som en kompromiss.