Brexit
Nyhetsbild
Utrikes

Talman John Bercow: Det är tydligt att förslagen i substans är likadana

Det är tydligt att det nya brexitförslaget i substans är likadant som det gamla, konstaterar brittiska underhusets talman John Bercow. – Jag bestämmer därför att förslaget inte ska debatteras i dag, säger han.

Nyhetsbild
Utrikes

Nästa brexitomröstning upp till talmannen i dag

UPPDATERAD 13.57 Dagens brexitförhandlingar ligger till stor del i talmannens John Bercows händer.

Nyhetsbild
Utrikes

Efter omröstningen: Så går brexit vidare

Vad innebär lördagens omröstning i det brittiska parlamentet, hur påverkar bakslaget premiärminister Boris Johnson och vad händer egentligen härnäst? Catherine Barnard, professor i EU-rätt vid University of Cambridge, reder ut.

Nyhetsbild
Utrikes

Kumpula-Natri om lördagens senareläggning av brexitomröstningen: "Positivt att de röstade för mer tid med EU"

Lördagens extrainsatta sammanträde i det brittiska parlamentet fick ett annat slut än premiärministern Boris Johnson önskat.

Nyhetsbild
Utrikes

Brittiska regeringsföreträdare: Brexit blir av den 31 oktober

Storbritannien kommer att lämna EU den 31 oktober – trots att regeringen tvingats be unionen om ett uppskjutet utträde. Det säger tunga regeringsföreträdare dagen efter premiärminister Boris Johnsons bakslag i parlamentet.

Nyhetsbild
Utrikes

"Barnslig" Johnson får kritik för dubbla brev

Storbritanniens premiärminister fick genast kritik för att ha skickat två motstridiga brev till EU om en senareläggning av brexit.– Det bekräftar vad vi hela tiden misstänkt, att Johnson anser sig stå över lagen, säger Labour-ledamoten John McDonnell.

Nyhetsbild
Utrikes

Bakslag för Johnson i brexitomröstning

Omröstningen om brexitavtalet i det brittiska parlamentet skjuts upp. Ett tilläggsförslag som antagits gör att lagstiftningen om EU-utträdet först måste godkännas. Men premiärminister Boris Johnson vill inte förhandla med EU om en förlängning av brexit.

Nyhetsbild
Utrikes

Expert: Ännu kan Johnson kanske klara det

Efter år av ältanden, suckanden och tvära politiska brexitkast skulle brittiska underhuset ha röstat om premiärminister Boris Johnsons nya utträdesavtal med EU. Men ännu en gång slog det stopp i maskineriet – men en analytiker tror ändå att Johnson rent teoretiskt har en chans att kunna baxa landet ur EU till den 31 oktober.

Nyhetsbild
Utrikes

Letwin-tilläget röstades igenom – Brexit-omröstningen skjuts upp

Det brittiska parlamentet röstade nu för tilläggsförslaget från ledamoten Oliver Letwin. Det innebär att brexitomröstningen flyttas fram. Premiärminister Boris Johnson säger däremot att avtalet kommer att läggas fram igen nästa vecka.

Nyhetsbild
Utrikes

Brexitprotest i London: Ge oss en till chans

Samtidigt som parlamentarikerna stöter och blöter Boris Johnsons brexitavtal samlas tusentals brexitmotståndare i London för en demonstrationsmarsch. Arrangemanget spås bli ett av de största någonsin i brittisk historia.

Nyhetsbild
Utrikes

Johnsons rädsla: Meningslös omröstning

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson försöker in i det sista övertyga skeptiska ledamöter att rösta ja till hans brexitavtal. Men den avgörande omröstningen kan komma att skjutas upp.

Nyhetsbild
Utrikes

Nytt förslag kan skjuta upp brexitomröstning

Tilläggsförslaget innebär att dagens omröstning inte är bindande innan all lagstiftning kring brexitavtalet är färdig i parlamentet. Oppositionspartiet Labour ställer sig bakom förslaget.

Nyhetsbild
Utrikes

Nu ska långbänken brexit avgöras – kanske

Efter drygt tre år av ältanden, suckanden och tvära politiska kast kan det vara dags för ett avgörande i dag. Men det är mycket oklart hur det slutar i omröstningen i brittiska underhuset om premiärminister Boris Johnsons nya brexitavtal med EU – och om det ens slutar i dag.

Nyhetsbild
Opinion

LEDARE: Brexitpulsen stiger snabbt i dag

Denna "superlördag" ska det brittiska parlamentet kanske eller kanske inte godkänna Boris Johnsons brexitavtal.

Nyhetsbild
Inrikes

Europaparlamentariker ser risk för att Storbritannien blir skatteparadis efter brexit

Det finns problem med det nya utträdesavtalet enligt finländska Europaparlamentariker. De ser det ändå som bättre än ett avtalslöst alternativ.

Nyhetsbild
Utrikes

Expert: Johnson kan bli enormt populär

Om Boris Johnson ror sitt brexitavtal i land kan han bli enormt populär hos folket, enligt Catherine Barnard, professor i EU-rätt vid University of Cambridge. – Han kommer att ses som premiärministern som levererade brexit, säger hon.

Nyhetsbild
Inrikes

Finland hoppas på kompromisser om budgeten vid toppmötet – kan hamna i skuggan av brexit

EU-ordförandelandet Finlands största prövning är den fleråriga budgeten. Klockan tickar för att hitta kompromisser.

Nyhetsbild
Utrikes

Boris Johnson kavlar upp ärmarna med ny plan för brexit

Två gränser i fyra år – kan det vara modellen för brexit? Premiärminister Boris Johnson väntas i dag presentera sin "sista" brexitplan – som i vanlig ordning delvis redan läckt ut.

Nyhetsbild
Ekonomi

Danske Bank: Nordiska storbolag tror inte på brexit i oktober

Storbritannien lämnar inte EU innan utgången av oktober. Det tror representanter för finska, svenska och norska storbolag, uppger en enkät som Danske Bank har låtit göra.

Nyhetsbild
Utrikes

Förre premiärministern David Cameron bryter tystnaden om brexit

Boris Johnson sade inför folkomröstningen om brexit 2016 att han var säker på att brexit skulle "krossas som en padda". Det skriver Storbritanniens förre premiärminister David Cameron i en ny bok.

Nyhetsbild
Utrikes

Nya brexitsamtal mellan Johnson och Juncker

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson träffar EU:s kommissionsordförande Jean-Claude Juncker i Luxemburg för att diskutera brexit på måndag, meddelar Johnsons kansli.

Nyhetsbild
Utrikes

EU: Gammalt avtalsförslag kan bli aktuellt – "Storbritanniens förslag oanvändbara"

Det blir inget brexitavtal utan en irländsk nödlösning, så kallad backstop, säger EU-parlamentets talman David Sassoli. Däremot anser han att det kan bli aktuellt att plocka fram ett gammalt förslag till avtal.

Nyhetsbild
Utrikes

Källor: Premiärminister Boris Johnson planerar brexitsabotage

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson planerar att på laglig väg sabotera de politiska motståndarnas försök att förhindra ett EU-utträde utan avtal, uppger källor till The Telegraph.

Nyhetsbild
Utrikes

Nej till nyval: "Val skulle göra det möjligt för Johnson att ignorera lagstiftningen"

Oppositionspartierna Labour, Skotska nationalistpartiet, Liberaldemokraterna och Plaid Cymru har enats om att på måndag inte stödja regeringens förslag om nyval. Partierna kommer antingen att avstå eller rösta nej, rapporterar BBC.

Nyhetsbild
Utrikes

Brexit-dramatiken fortsätter: Inget nyval än för pressad Boris Johnson

Storbritanniens premiärminister får ge sig i omröstning efter omröstning i underhuset. Förslaget om att stoppa ett avtalslöst brexit går nu till överhuset. Och nyval får vänta.

Nyhetsbild
Opinion

LEDARE: Plågsam brexit bara fortsätter

Brexitivrarna ville att Storbritannien skulle ta tillbaka kontrollen över landet. I stället blev det kontrollförlust och kaos.

Nyhetsbild
Utrikes

Marken skakar under Johnson

1

Hösten börjar med avhopp och dramatik när Storbritanniens underhus återsamlats efter sommarlovet. Premiärminister Boris Johnson står på sig om brexit – men har samtidigt förlorat sin majoritet.

Nyhetsbild
Utrikes

Brittiska protester mot parlamentarisk paus

Under parollen "Stoppa kuppen" demonstrerar tusentals i London. Protesten är en av ett trettiotal som under dagen arrangeras runt om i Storbritannien och riktar sig mot premiärminister Boris Johnsons beslut om ett månadslångt uppehåll i parlamentets arbete.

Nyhetsbild
Utrikes

62 dagar till brexit – detta händer nu i Storbritannien

Det har varit många turer, men nu återstår endast två månader innan det är tänkt att Storbritannien ska lämna EU – med eller utan avtal. Här är de viktigaste datumen när brexitprocessen går in på upploppet.

Nyhetsbild
Utrikes

Domstol prövar Johnsons parlamentsbeslut

Dagen efter den brittiske premiärministerns beslut om att stänga ned parlamentet utmanas det i domstol. Skotska nationalistpartiet hoppas att Boris Johnsons senaste drag i brexitprocessen ska rivas upp.

Nyhetsbild
Utrikes

Boris Johnson vill stympa brexitdebatt

Premiärminister Boris Johnson vill skjuta upp öppningen av parlamentet. Det minskar drastiskt tidsramen för att debattera brexit. Pundet faller hårt och politiska motståndare rasar. Det är en "konstitutionell våldshandling", säger underhusets talman.

Nyhetsbild
Utrikes

Oppositionen går ihop mot hård brexit

Oppositionspartier i Storbritannien har gått samman för att stoppa en hård brexit, skriver de i ett gemensamt uttalande. De utesluter inte att stifta nya lagar eller att genomföra en misstroendeomröstning mot regeringen.

Nyhetsbild
Utrikes

Trump lovar Johnson handelsavtal efter Brexit

Storbritannien kommer efter brexit att ingå ett stort handelsavtal med USA, uppgav Donald Trump när han mötte Storbritanniens premiärminister Boris Johnsson i samband med G7-mötet i Frankrike.

Nyhetsbild
Utrikes

Matbrist förutspås vid hård brexit

Storbritanniens regering har förberetts på att en hård brexit antagligen medför en längre tids brist på mat, mediciner och bränsle.

Nyhetsbild
Utrikes

Boris Johnson ska höras om "brexitlögner" – misstänks ha lagt fram fel siffror

Boris Johnson, en av Theresa Mays potentiella efterträdare på premiärministerposten i Storbritannien, ska förhöras i rätten.

Nyhetsbild
Utrikes

Känslosam May gör sorti utan bitterhet

När? Frågan som många britter har ställt sig de senaste dagarna har fått ett svar. I ett tårfyllt tal meddelade premiärminister Theresa May att hon avgår den 7 juni. Hennes spruckna röst hann knappt klinga ut innan diskussionen om hennes eftermäle och tänkbara efterträdare tog vid.

Nyhetsbild
Utrikes

Theresa May avgår

Storbritanniens premiärminister Theresa May avgår som ledare för Konservativa partiet den 7 juni. Det meddelade hon med tårar i ögonen på en presskonferens på fredagen.

Nyhetsbild
Utrikes

Experter: Ny folkomröstning om brexit blir knappast av – "en förseningstaktik"

Nej, någon ny folkomröstning om brexit är inte trolig, enligt experterna, trots att den brittiska premiärministern Theresa May öppnat för det. Flera bedömare oroas av det låsta läget i brittisk politik.

Nyhetsbild
Utrikes

Theresa May presenterar sin brexitplan

Brittiska premiärministern håller tal i kväll.

Nyhetsbild
Utrikes

Inga mer brexitsamtal mellan May och Corbyn

Kompromissamtalen om ett brexitavtal mellan den brittiska premiärministern Theresa May och oppositionsledaren Jeremy Corbyn har brutit samman efter sex veckors fruktlösa överläggningar.

Nyhetsbild
Utrikes

Brexit: Ny folkomröstning rycker närmare

Brexitsamtalen mellan brittiska premiärministern Theresa May och oppositionsledaren Jeremy Corbyn kommer att avslutas utan någon överenskommelse, rapporterar BBC. Labourparlamentariker bedömer att en ny folkomröstning rycker närmare.

Nyhetsbild
Utrikes

May begär anstånd med brexit till 30 juni

Storbritanniens premiärminister Theresa May kommer att be EU om att skjuta upp landets utträde ur unionen, från den 29 mars till den 30 juni. Det säger May vid en frågestund i underhuset i London. EU uppges vara tveksamt till en förlängning av den längden.