Österbottens välfärdsområde
Nyhetsbild
Lokalt

Hans Frantz inför valet av förvaltningsdirektör för Österbottens välfärdsområde: "Vi är medvetna om Markku Lumios bakgrund"

Markku Lumio har slutat som stadsdirektör i både Vasa (2011) och Kauhava (2022) på grund av bristande förtroende efter anklagelser om trakasserier och ekonomiska oegentligheter. Nästa vecka avgörs om han får ännu en hög position.

Nyhetsbild
Lokalt

LISTA: Fem personer vill bli förvaltningsdirektör i välfärdsområdet – två kallas till intervju

Ansökningstiden till tjänsten som förvaltningsdirektör för Österbottens välfärdsområde gick ut på torsdagen. Här är de sökande.

Nyhetsbild
Lokalt

Välfärdsområdet ger ambulans till Ukraina – och söker förvaltningsdirektör i rask takt

En gammal ambulans som använts för vaccinationer och andra coronarelaterade uppdrag, har nyligen avskrivits. Den doneras nu till Ukraina.

Nyhetsbild
Lokalt

Nya direktörer i Österbottens välfärdsområde får 8000 euro i månadslön – vem som får ena lönen är ännu oklart

Lönerna för Österbottens välfärdsområdes direktörer inom förvaltning – och strategi och utveckling – är fastställda. Summan för de två tjänsterna blev närmare 17 000 euro.

Nyhetsbild
Lokalt

Personliga assistenter ska få lika lön i välfärdsområdet – "Viktigt att vi får en enhetlig lönenivå"

Personliga assistenter får lika lön i Österbottens välfärdsområde från och med nästa år. Det beslöt styrelsen för välfärdsområdet på måndagen.

Nyhetsbild
Lokalt

Välfärdsområdet måste ta om direktörsval – "En noggrannare lagtolkning" fällde tidigare beslut

Valet av Linda Jakobsson-Pada till Österbottens välfärdsområdes nya förvaltningsdirektör måste tas om. Det här efter att en kandidat till tjänsten begärt att beslutet omprövas.

Nyhetsbild
Lokalt

Det kontroversiella gruppstödet behandlades i vårdfullmäktige – resulterade i två omröstningar

Nu har fullmäktige för Österbottens välfärdsområde klubbat igenom att vårdpolitikerna delar på nästan 600 000 euro under två år. Men alla ledamöter var inte övertygade om det nya gruppstödet var en bra idé.

Nyhetsbild
Lokalt

Grönt ljus för upphandlingen av ett nytt klient- och patientdatasystem – "Det här är en stor och viktig sak"

För närvarande används många olika klient- och patientdatasystem inom Österbottens välfärdsområde, vilket leder till problem. Om några år ska problemen vara åtgärdade.

Nyhetsbild
Lokalt

Operationer av magcancer stoppas i Vasa – "Snart vet jag inte om vi ens får klippa naglarna här på centralsjukhuset"

Operationerna av inflammatoriska tarmsjukdomar och magcancer upphör vid Vasa centralsjukhus. Tillsynsmyndigheten Valvira beordrar Österbottens välfärdsområde att följa lagen och skicka dessa patienter till Åbo eller något annat universitetssjukhus.

Nyhetsbild
Lokalt

Grupperna i välfärdsområdet delar på 236 000 euro – två politiker röstade mot förslaget

Nu är det bestämt: politikerna i Österbottens välfärdsområde backas upp av ett helt nytt understöd, som kostar närmare 600 000 euro under två år. – Vi behöver mer pengar till vården, inte till politiken, säger en som röstade mot förslaget.

Nyhetsbild
Lokalt

Direktören för Österbottens välfärdsområde jobbar 80 timmar i veckan – Forskare: "Kan sätta press på andra anställda"

En person sköter två personers arbete och själv jobbar jag just nu minst 80 timmar i veckan, motiverade välfärdsområdets direktör Marina Kinnunen högre lön till cheferna. Långa arbetsdagar under en längre tid innebär hälsorisker – och ledarens exempel kan sätta press på andra anställda, säger forskare vid Arbetshälsoinstitutet.

Nyhetsbild
Lokalt

35 personer fick tioprocentigt lönetillägg – flera chefer har haft högre lön i över ett år

Flera höga chefer i Österbottens välfärdsområde har fått 10 procent högre lön i över ett år för att de "sköter två tjänsteuppdrag samtidigt". Nu har skaran utvidgats. Det tillfälliga lönepåslaget gäller 35 personer och uppges kosta cirka 240 000 euro i år.

Nyhetsbild
Lokalt

Siv i Karperö fick plötsligt 200 euro mindre i handen – arvodet för närståendevård ändras i Österbotten

När alla närståendevårdare i Österbottens välfärdsområde ska få lika mycket kommer arvodet att sänkas för en del. Summan på Siv Mörks konto har redan blivit mindre.

Nyhetsbild
Lokalt

Välfärdsomådets löner ingen lätt sak – "Om kollegan har annan lön för samma jobb, klart det diskuteras"

Att harmonisera lönerna i nya välfärdsområdet är en flerårig process som kräver åtskilliga miljoner, säger samkommunstyrelsens ordförande Hans Frantz – som säger att personalens förundran över att arbetskamrater kan få olika lön för samma arbete är förståelig.

Nyhetsbild
Lokalt

7 000 anställda belönas med extra förmån – "Gärna något som främjar hälsan"

Omkring 7 000 anställda inom Österbottens välfärdsområde får ett extra tack för allt extra slit som coronapandemin och nya organisationen fört med sig. Mobilappen Epassi fylls på med 100 euro per anställd.

Nyhetsbild
Lokalt

Efter snart 18 år i Korsholms tjänst – nu blir hon förvaltningsdirektör på nytt ställe

Uppdaterad. Förvaltningsdirektören i Korsholm blir ny förvaltningsdirektör i Österbottens välfärdsområde. Valet var lätt för samkommunens styrelse på fredagen.

Nyhetsbild
Lokalt

Vårdpersonal kan tvingas vänta flera år på att få samma lön för samma arbete – "Man har den lön man blivit överförd med"

Tidtabellen och prioritetsordningen är ännu öppna. Det man vet är att det finns 1,73 miljoner euro att jämna ut lönerna med i år – och att det inte räcker.

Nyhetsbild
Lokalt

Folkvalda i välfärdsområdet: "Lyssna på invånarna, ta kritiken på allvar"

Det kommer kritik från klienter, personal och invånare om hur saker och ting fungerar – eller inte fungerar – inom Österbottens välfärdsområde. Vi måste lyssna på och ta till oss kritiken, påpekade flera ledamöter när fullmäktige samlades på måndagen.

Nyhetsbild
Lokalt

Nu är Kinnunen vald – "Bara en sökande ger konstig bild av Österbotten"

Marina Kinnunen är nu formellt vald till välfärdsområdesdirektör i Österbotten. Valet var enhälligt men flera politiker förundrade sig över vilken bild det ger när topptjänsten fick endast en sökande. Att SFP pekade ut sin favorit på förhand fick kritik.

Nyhetsbild
Lokalt

Välfärdsområdets fakturor försenade – chef: "Det här är en säkerhetsåtgärd"

– En stor del av januari är ofakturerat. Det känns inte bra, säger en som jobbar med faktureringen. Enligt ekonomidirektören har det sin förklaring.

Nyhetsbild
Lokalt

Välfärdsdirektörens lön upprör – styrelseordföranden Anne Salovaara-Kero: "Vi har inte beslutat om lönen än"

Frågan om hur stor lön välfärdsdirektören ska få väcker känslor. Anne Salovaara-Kero, styrelseordförande i  Österbottens välfärdsområde, förklarar hur processen går till när lönen fastställs.

Nyhetsbild
Lokalt

Välfärdsområdet gör om sitt telefonsystem efter klagomål från äldre: "Det system vi gick in för var för svårt"

För personalen har det varit bekymmer med löneutbetalningar. Och vårdbehövande upplever att det är svårt att nå fram på telefon. Direktören besvarar kritiken.

Nyhetsbild
Lokalt

LISTA: Österbottens välfärdsområde fick klientråd – här är namnen

Enligt lagen ska invånarna vara med och ordna vård och omsorg. I Österbotten tryggas delaktigheten med hjälp av ett hundratal utvalda.

Nyhetsbild
Lokalt

Så mycket ska välfärdsdirektörerna få i lön – även Kinnunen kan vänta sig lönepåslag

Marina Kinnunen får sin tredje löneförhöjning under detta år när hon väljs till välfärdsområdesdirektör i Österbotten – som enda sökande. Norra Österbotten startade lönerallyt genom att ge sin direktör hela 17 400 euro per månad.

Nyhetsbild
Lokalt

Sex personer vill efterträda Post – Korsholmschef en av dem

Sex personer har inom utsatt tid sökt den ledigförklarade tjänsten som förvaltningsdirektör i Österbottens välfärdsområde. Det nyaste namnet är känt från Korsholms kommuns högsta ledning.

Nyhetsbild
Lokalt

Kontaktperson inom socialvården: "Inget fungerar, och det är klienterna som hamnar i kläm"

Vi har skrivit om närståendevårdare och stödpersoner som inte fått sin pengar så som de ska. Nu berättar en av de som jobbar med det här varför.

Nyhetsbild
Lokalt

Klart: 300 vårdare får fast anställning – "Det här är bra personalpolitik"

Österbottens välfärdsområde får ge trehundra visstidsanställda vårdare fast anställning. Det här klarnade på måndagen.

Nyhetsbild
Lokalt

Österbottens välfärdsområde köper laboratorieaktier för flera miljoner euro – "Det har varit ett lönsamt bolag under pandemin"

Österbottens välfärdsområde vill ha en större bit av Fimlab-kakan. Nu har fullmäktige gett grönt ljus för planerna.

Nyhetsbild
Lokalt

Välfärdsområdet ber om ursäkt – sände 41 fakturor till fel mottagare

I slutet av förra veckan upptäcktes att en del fakturor från Österbottens Välfärdsområde hade gått till fel mottagare. Välfärdsområdet har kontaktat klienterna per e-post och sänder i dag ut ett pressmeddelande om de 41 felaktiga fakturorna.

Nyhetsbild
Lokalt

Alf och Tina är trötta på strul med stödpersonernas pengar – "Situationen är bedrövlig"

Alf Aspholm och Tina Bonn har två saker gemensamt. De är stödpersoner och de väntar fortfarande på att utbetalningen av arvodet ska fungera.

Opinion

LEDARKOMMENTAR: SFP:s matchfixning bådar inte gott

Sjabblet med topptjänsten bådar inte gott för hur Österbottens välfärdsområde med sina 7 889 anställda kommer att förvaltas politiskt.

Nyhetsbild
Lokalt

Endast en sökande till topptjänsten – ingen ville utmana Kinnunen

Sex sökande i Satakunta, nio i Norra Savolax – men med bara en sökande skiljer sig Österbotten från mängden. Ansökningstiden har gått ut och Marina Kinnunen är enda sökande till välfärdsområdesdirektör i Österbotten.

Nyhetsbild
Lokalt

7 889 anställda och tillgångar för 423 miljoner euro – vårdfullmäktige klubbade igenom stora överföringar

Fullmäktige för Österbottens välfärdsområde har nu godkänt överföringen av både tillgångar och skulder till Österbottens välfärdsområde.

Nyhetsbild
Lokalt

Bara Kinnunen har sökt toppjobbet – större intresse för att bli förvaltningschef

SE LISTA. Intresset för topptjänsten som direktör för nya Österbottens välfärdsområde är svagt, med bara en sökande hittills. Telefonen har inte gått het, säger fullmäktigeordförande. Däremot har fem personer sökt till förvaltningsdirektör medan fyra vill bli strategidirektör.

Nyhetsbild
Lokalt

Välfärdsområdet ger 300 skötare fast anställning och rekryterar personal till socialvården

Totalt 300 vikariejobb omvandlas till anställningar och sjutton till tjänster skapas inom socialvården.

Nyhetsbild
Lokalt

Vårdsstyrelseordförande Anne Salovaara-Kero: Vi har många stora utmaningar framför oss

Styrelsen för Österbottens välfärdsområde har nu sammanträtt för första gången. Under det första mötet utsågs sex nya ordföranden. Här är namnen.

Nyhetsbild
Lokalt

Arbetskraftsbristen utmanar – Ollikainen: "Löner, ledarskap och arbetsmiljö"

Bristen på vårdare och läkare blir en stor utmaning för det nya välfärdsområdet, säger fullmäktiges ordförande Mikko Ollikainen.

Nyhetsbild
Lokalt

Nu är de valda till nya uppdrag – "Vallöften möter krassa verkligheten"

Det självstyrande välfärdsområdet har nu fått sin politiska ledning. 58 av 59 invalda var närvarande och valde Mikko Ollikainen till fullmäktiges ordförande och Anne Salovaara-Kero till styrelsens ordförande.

Nyhetsbild
Lokalt

Uppdraget som välfärdsområdets styrelseordförande blir inget heltidsjobb – men Anne Salovaara-Kero är redo för vårdutmaningarna

För Österbottens välfärdsområdets kommande styrelseordförande Anne Salovaara-Kero (SFP) är integrering och samarbete inte bara ord. – Jag är en lösningsfokuserad människa som vill fundera på konkreta åtgärder, även om de är små.

Nyhetsbild
Lokalt

LISTA: Så höga arvoden planeras i välfärdsområdet – på måndag möts fullmäktige första gången

På måndag skrivs historia. Det folkvalda fullmäktige för det nya självstyrande området Österbottens välfärdsområde samlas då till sitt allra första möte. Se här vad de nya förtroendevalda föreslås få i arvoden.

Nyhetsbild
Lokalt

Vårdfacket Tehy om lönestrulet i välfärdsområdet: Det finns de som inte fått lön på två månader

Lönestrulen i Österbottens välfärdsområde fortsätter. Enligt vårdfacket Tehy finns det personal som blivit utan lön både i januari och februari.

Nyhetsbild
Lokalt

Vasabon Ramieza Mahdi besviken på utebliven styrelseplats – "Skam att man inte beaktar mångfald"

När styrelse och fullmäktigepresidium för välfärdsområdet väljs är könsaspekten viktig. Men varför tänker ingen på att ta med invandrarna? Ramieza Mahdi säger att mångfald måste bli mer än bara ett ord på pappret.

Nyhetsbild
Lokalt

Nu har SFP ett förslag: Dessa ska leda välfärdsområdet – "Förhandlingarna var inte tuffa, men långa"

Efter torsdagens fullmäktigemöte har SFP listan på förslag klar och vet vem de vill ska leda Österbottens välfärdsområde. Slutgiltigt beslut tas i mars.

Nyhetsbild
Lokalt

Nu avgörs vem som leder välfärdsområdet – Berg och Heinonen i presidiet

SDP, Samlingspartiet, Sannfinländarna och KD vet nu vem som för deras talan i styrelsen och i fullmäktiges presidium i Österbottens välfärdsområde. SFP fattar beslut på torsdag. Det tyder på att en Vasabo blir styrelsens ordförande, medan riksdagsledamot Mikko Ollikainen är beredd att leda fullmäktige.

Nyhetsbild
Lokalt

Välfärdsområdet köpte 100.000 snabbtest direkt – "Sparade tid, pengar och vårdresurser"

Välfärdsområdet förspillde ingen tid när minister Krista Kiuru (SDP) meddelade att elever ska coronatesta sig hemma. 100 000 snabbtest köptes och delades ut till kommunerna. Därmed sparkades självtestningen i gång tidigt. Det antas ha minskat såväl smittspridningen som trycket på provtagningen.

Nyhetsbild
Lokalt

Välfärdsområdet söker två toppchefer – ledigförklaras externt

Förvaltningsdirektören slutade, strategidirektören likaså. Nu ledigförklaras de båda topptjänsterna inom Österbottens välfärdsområde. Denna gång är tjänsterna öppna att sökas av alla.

Nyhetsbild
Lokalt

Välfärdsområdet ber om ursäkt för obetalda löner – 350 anställda har drabbats

Nu går välfärdsområdet ut med uppgifter om hur många som drabbats av lönestrulet. Det gäller omkring 350 anställda. Välfärdsområdet ber om ursäkt och medger att man kunde ha förberett sig bättre.

Nyhetsbild
Lokalt

Fackets jurist ryter till om lönestrulet: "Ofattbart att systemet inte var i skick"

Lönestrulet inom Österbottens välfärdsområdet får fackets jurister att gapa av förvåning. Något liknande har de inte upplevt. Om man byggt en ny organisation utan att ha försäkrat sig om att löneutbetalningarna fungerar, då har det gått snett, menar Kari Tiainen, jurist vid vårdarfacket Tehy.

Nyhetsbild
Lokalt

Mer sjukfrånvaro och allmän personalbrist i välfärdsområdet – men: "På det stora hela så funkar det"

Efter några turbulenta månader – hur står det riktigt till med personalen inom Österbottens välfärdsområde? Finns det tillräckligt med arbetskraft?

Nyhetsbild
Lokalt

Facket reagerar på lönestrulet – vikarier blev utan lön: "En del har fått vänta jättelänge"

Det är fortsatt strul med löneutbetalningarna i Österbottens välfärdsområde. Facket reagerar och vill veta hur problemen ska tacklas. Nu är det främst korttidsanställda som blivit utan lön. Men systemet ska bli enklare i framtiden, med färre vikarier och fler fast anställda.

Nyhetsbild
Lokalt

Marina Kinnunen ska söka sitt jobb en gång till – för tredje gången på två år: "Viktigast att det görs rätt", säger hon

ÖSTERBOTTEN Samkommundirektören är redo att än en gång skicka in ansökan och CV och sitta på intervjuer. Trots att SFP helst hade besparat henne den exercisen.

Nyhetsbild
Lokalt

Efter tre timmar politisk armbrytning får SFP nio ordförandeposter i vården: "Fick kompromissa men alla applåderade till slut"

Välfärdsområdets fullmäktige och styrelse ska ledas av SFP, samt sju nämnder och sektioner. SDP och Samlingspartier får varsin ordförandepost.

Nyhetsbild
Lokalt

Kraftig styrelsemajoritet för SFP i välfärdsområdet – "Förhandlingarna var långa och stundvis svåra"

På torsdag kväll samlades partiernas representanter för att förhandla om förtroendeplatserna i Österbottens välfärdsområde.

Nyhetsbild
Lokalt

Välfärdsområdet kan få avlönad politisk ledning – Strand: "Det är ingen liten kiosk"

Ska välfärdsområdet betala månadslön till den högsta politiska ledningen? Riksdagsledamot Joakim Strand är beredd att överväga en organisation där åtminstone styrelseordförande ska vara anställd på halvtid. "Det är ingen liten kiosk" säger Strand som kallat de invalda till ett första möte.

Nyhetsbild
Lokalt

Tjänsten som högsta chef måste ledigförklaras – Kinnunen intresserad av uppdraget

Många räknar med att Marina Kinnunen blir direktör även för det nya välfärdsområdet. Men det här en tjänst som kräver ett öppet ansökningsförfarande. Och det är nya folkvalda fullmäktige som väljer direktör bland de sökande.

Nyhetsbild
Lokalt

Nu har Österbottens välfärdsområde kört igång – "Vi har redan haft våra utmaningar"

Nu är vården i Österbotten samlad under ett tak när samkommunen för Österbottens välfärdsområde tagit över vården i landskapet.

Nyhetsbild
Lokalt

Österbottens välfärdsområde får 21 enspråkiga enheter

De allra flesta vårdenheter inom Österbottens välfärdsområde ska vara tvåspråkiga. Men i Vasa, Korsholm, Malax, Laihela och Lillkyro kommer det att finnas enspråkiga enheter.

Nyhetsbild
Lokalt

Så styrs förlossningarna och därför digitaliseras äldreomsorgen – så påverkas vi av det nya välfärdsområdet

Nej, vårdkedjorna blir inte automatiskt bättre från och med årsskiftet då Österbottens välfärdsområde tar över social- och hälsovården i Jakobstadsregionen. Pia-Maria Sjöström hoppas ändå att ledningen får med sig befolkningen och personalen i förändringen.

Nyhetsbild
Lokalt

LYSSNA: Den österbottniska vårdjätten – så funkar den

PODCAST Ett år före alla andra genomför Österbotten en egen vårdreform. Men vad är egentligen Österbotten välfärdsområde och vad blir annorlunda?

Nyhetsbild
Lokalt

Ny oenighet kring välfärdsområdets ekonomi – Korsholms Carola Lithéns förslag: Budget på hundratals miljoner borde göras om

Enligt SFP-politikern kräver nya vårdapparaten för mycket pengar av vissa kommuner. Men ändå klubbades budgeten av styrelsen på måndagen.

Nyhetsbild
Lokalt

Välfärdsområdet får unik sektor – personer i arbetsför ålder läggs i egen låda

Österbottens välfärdsområde delas in i tre sektorer. En för barn, unga och familjer, en för äldre personer och en för personer i arbetsför ålder.

Nyhetsbild
Lokalt

GRAFIK: Så här byggs vårdjätten i Österbotten

Om en dryg månad tar samkommunen för Österbottens välfärdsområde över vården i landskapet. VBL har rett ut hur kugghjulen i den gigantiska organisationen ska rulla.

Nyhetsbild
Lokalt

Nu har välfärdsområdet ett budgetförslag – lönejusteringar och hyror stora utgiftsposter

Budgeten för samkommunen för Österbottens välfärdsområdes första år utgår från kommunernas budgeter från gånga året, men med vissa justeringar.

Nyhetsbild
Lokalt

Snurriga år väntar då vården snart stöps om i Österbotten: "Vanligt folk påverkas inte, men nog de tusentals anställda"

ÖSTERBOTTEN Först skapas en ny samkommun, sedan kommer nya politikerna efter valet till Österbotten välfärdsområde. Sist kommer brandkåren och Kronoby med.

Nyhetsbild
Lokalt

Skolpsykologerna och kuratorerna flyttar till välfärdsområdena – oro finns för att det förebyggande arbetet lider

Enklare rekrytering, kollegialt stöd och lägre tröskel? Eller större arbetsfält, lite förebyggande arbete och högre tröskel? Förhoppningarna och hotbilderna är många bland branschfolket när skolpsykologerna och kuratorerna så småningom går över till välfärdsområdena.

Nyhetsbild
Lokalt

Ny grupp breddar vägen för Österbottens välfärdsområde

Här är namnen på de ledande tjänstemän som bereder ärenden till den nya samkommunen för välfärden.

Nyhetsbild
Lokalt

Nu söker Österbottens välfärdsområde ledande läkare och överskötare

Beredningen av Österbottens välfärdsområde går vidare. I april öppnar den sista stora rekryteringsomgången.

Nyhetsbild
Lokalt

Sex nya direktörer valdes till välfärdsområdet

Korsholms överläkare och flera av sjukvårdsdistriktets tjänstemän fick nya direktörstjänster i Österbottens välfärdsområde.

Nyhetsbild
Lokalt

Nya cheferna börjar planera välfärdsområdet

Det kostar 2,5 miljoner euro att planera Österbottens välfärdsområde. Pengarna tas in via en ny avgift som påförs medlemskommunerna.

Nyhetsbild
Lokalt

Välfärdsområdet: Mats Brandt föreslås få topptjänst

Välfärdsområdets politiska styrgrupp föreslår namn för ytterligare nio ledande tjänster i den nya organisationen. Mats Brandt föreslås bli strategidirektör.

Nyhetsbild
Lokalt

LISTA: Välfärdsområdet får nio chefer till – stadsdirektör bland de sökande

VÅRD En stadsdirektör och kända namn från coronarapporteringen finns bland de som vill bli ledande tjänstemän i Österbottens välfärdsområde.

Nyhetsbild
Lokalt

Österbotten om vårdreformen: Finansieringsmodellen är oacceptabel

Gör om finansieringsmodellen. Låt oss ansvara för utvecklingen av den svenskspråkiga verksamheten. Det är Österbottens hälsning till dem som beslutar om vårdreformen.

Nyhetsbild
Lokalt

Välfärdsområdet fick tre sektordirektörer – resten av den högsta ledningen väljs före årsskiftet

Pia-Maria Sjöström från Jakobstad, Erkki Penttinen och Leif Holmlund, båda från Vasa, valdes på måndagen till sektordirektörer i Österbottens välfärdsområde.

Nyhetsbild
Lokalt

Beslutet fattat – Österbottens egen vårdreform tar över om drygt ett år: "Det känns bra"

ÖSTERBOTTEN Österbottens välfärdsområde kör igång första januari år 2022, helt enligt planen. Marina Kinnunen fick förtroende att leda arbetet vidare.

Nyhetsbild
Lokalt

Elva av tretton kommuner har nu sagt ja: Välfärdsområdet börjar söka sina chefer

ÖSTERBOTTEN Österbottens välfärdsområde går in i en ny fas. Frågetecken finns kring Malax och Korsnäs som står på sidan om. Och kring Vörås miljonkrav.

Nyhetsbild
Lokalt

Österbotten går vidare med egen modell för vård och omsorg: "Passar bra ihop med landskapsmodellen"

Vasas omsorgsdirektör Jukka Kentala: Österbottens välfärdsområde kan lyftas in i regeringens landskapsmodell för social- och hälsovård.

Nyhetsbild
Lokalt

Välfärdsområdets nio chefer kan kosta skattebetalarna 1,26 miljoner per år, enligt konsult

ÖSTERBOTTEN Vd:n kan få 13 000 euro i månaden. Åtta höga tjänstemän kan få 8500 euro var. "Inget är bestämt", säger Patrick Ragnäs som leder förarbetet.

Nyhetsbild
Lokalt

SFP Österbotten uppmanar kommunerna att gå med i välfärdsområdet

SFP:s kretsordförande Martin Norrgård medger att det varit en spretig process och att kommunikationen inte alltid flutit. Men nu har Österbottens egen vårdreform momentum.

Nyhetsbild
Lokalt

Fortfarande många frågetecken kring vården i Österbotten – ordförande: "De får lägga manken till"

Arbetsgrupperna som funderar på hur Österbottens välfärdsområde ska se ut har kommit halvvägs. En del saker har klarnat, men det är mycket jobb kvar – och lite tid.

Nyhetsbild
Lokalt

Kritiserad sjukvårdsdirektör får stöd: "Kritiken från Vörås Rainer Bystedt var orättvis"

Marina Kinnunen har inte gjort något fel, anser man från Nykarleby och Pedersöre som inte förstår kritiken som Rainer Bystedt fört fram.

Nyhetsbild
Lokalt

Kritik mot sjukvårdsdirektör – "Ägnar sig åt härskarteknik i välfärdsfrågan"

Är det bestämt att "allt eller inget" gäller för kommunerna i nya Österbottens välfärdsområde? Viss oklarhet råder och sjukvårdsdirektör Marina Kinnunen får kritik.

Nyhetsbild
Lokalt

Nu är det klart: Vasa sjukvårdsdistrikt går i graven, nytt välfärdsområde tar över

ÖSTERBOTTEN Österbottens egen social- och hälsovårdsreform blir av, antingen år 2021 eller 2022. Fem kommuner är redan ombord. Nu ska övriga åtta övertygas.

Nyhetsbild
Lokalt

Åtta av tretton kommuner har sagt ja till österbottniskt "Sote": Bara en till behövs

ÖSTERBOTTEN Österbottens välfärdsområde som samlar all vård i landskapet är på väg att bli godkänt. Bara ett enda ja fattas. På måndag klarnar det.

Nyhetsbild
Lokalt

Välfärdsområdet vidare också i Jakobstad

JAKOBSTAD Planerna på det gemensamma österbottniska välfärdsområdet går efter omröstning vidare även i Jakobstad.

Nyhetsbild
Lokalt

Pedersörepolitiker positiva till välfärdsområdet: "Det största strategiska beslut som fullmäktige tagit"

PEDERSÖRE Pedersöre släpper blicken från verket och blickar mot välfärdsområdet. Alla partigrupper var positiva till en integrering av vården.