Coronaviruset
Nyhetsbild
Lokalt

Jakobstadsparet väntar på mat och klara besked – "Vi får ingen information alls"

Peter Furu och Lena Smeds-Furu är inne på andra dagen av karantän på sitt hotell på Teneriffa. Det mest påtagliga är att det är glest mellan serveringarna.

Nyhetsbild
Inrikes

VR tog bort vagnar på grund av eventuellt fall av coronavirus – misstänkta fallet undersöks i Jyväskylä

Kommunikationschefen på VR betonar att det är en extrem säkerhetsåtgärd som endast vidtogs på grund av personens egen tolkning av symtomen.

Nyhetsbild
Ekonomi

Coronavirus får Lufthansa att dra i nödbroms

Flera flygbolag tar till sparåtgärder för att tackla effekterna av utbrottet av coronaviruset. Tyska Lufthansa fryser nyanställningar och Thai Airways ledning går mer på sänkta löner.

Nyhetsbild
Inrikes

Konferens för medieforskare skulle hållas i Peking – flyttas till Tammerfors på grund av coronaviruset

Deltagarna i den internationella mediekonferensen i Peking får lov att anmäla sig på nytt. Konferensen styrdes om till Finland.

Nyhetsbild
Inrikes

Regeringen diskuterar coronaviruset på onsdagen – på torsdag informeras riksdagsgrupperna

Finland är bra förberett ifall coronaviruset skulle börja spridas i landet, uppger statminister Sanna Marin.

Nyhetsbild
Inrikes

Fyra fall av coronavirus på Teneriffahotellet – alla är italienare

På hotellet H10 Costa Adeje Palace på Teneriffa befinner sig tjugo finländare. Nya fall har också upptäckts i andra europeiska länder.

Nyhetsbild
Inrikes

THL uppdaterade anvisningar om coronaviruset – men risken för att bli smittad i EU sägs vara ganska låg

Det finns skäl att misstänkta att en person smittats av det nya coronaviruset om personen får symtom som tyder på en akut luftvägsinfektion inom två veckor från sin återkomst från epidemiområdet, meddelar Institutet för hälsa och välfärd.

Nyhetsbild
Utrikes

Aamulehti: FPA ersätter all utebliven inkomst för finländare som sätts i karantän

Försäkringsbolag och Folkpensionsanstalten informerar om vad händer om man läggs i karantän under jobbresan eller semestern.

Nyhetsbild
Lokalt

Par från Jakobstad fast på hotellet på Teneriffa: "Utöver att vi är inlåsta har vi det bra"

I morse när Peter Furu och Lena Smeds-Furu skulle ut på en promenad hittade de en lapp under dörren. Hotellet var stängt och de fick inte lämna rummet.

Nyhetsbild
Lokalt

Infektionsöverläkare har fått telefonsamtal om misstänkt corona – önskar snabbare provtagningsprocess

Juha Salonen, infektionsöverläkare på Vasa centralsjukhus, önskar en effektiverad diagnostiseringsprocess när det gäller coronaviruset. I dagsläget måste proverna skickas till Helsingfors.

Nyhetsbild
Inrikes

Tjugo finländare i karantän på Teneriffa

Enligt preliminära uppgifter kan närmare 20 finländare vara bosatta på hotellet H10 Costa Adeje Palace på Teneriffa där en italienare som insjuknat i coronavirus bott i en vecka.

Nyhetsbild
Sport

Virus leder till tomma läktare i Italien

FOTBOLL Fyra Serie A-matcher ställdes i helgen in på grund av coronaviruset. Nu ska Europa League-matchen mellan Inter och Ludogorets spelas inför tomma läktare.

Nyhetsbild
Utrikes

Turist på Teneriffa smittad av coronavirus – 1000 hotellgäster i karantän

UPPDATERAD En italiensk turist på Teneriffa har smittats av corona. Tusen personer har satts i karantän på hotellet där mannen bott.

Nyhetsbild
Utrikes

Ryktesdementi: "Premiärminister inte coronasjuk"

Slovakiens premiärminister Peter Pellegrini fördes till sjukhus i helgen med en lunginflammation – vilket lett till vilda spekulationer i och utanför landet.

Nyhetsbild
Inrikes

Coronavirus i Italien – Finland uppmanar resenärer till försiktighet

Tills vidare rekommenderar myndigheterna inte resenärer att ställa in sina resor.

Nyhetsbild
Sport

Simon Skrabb om läget i Norditalien: "Visst är det lite småspännande"

FOTBOLL Fotbollsproffset Simon Skrabb från Jakobstad bor i norditalienska Brescia. Han ser tydliga tecken på att oron för coronaviruset sprider sig och påverkar vardagen.

Nyhetsbild
Ekonomi

Oro för coronaviruset sänker börskurser – också Wärtsilä påverkas

Börserna faller kraftigt i Asien på måndag morgon. Coronaoron ökar på placeringsmarknaden när allt fler länder drabbas. I Helsingfors dyker många bolag.

Nyhetsbild
Utrikes

Över hundrafemtio coronasmittade i Italien

Coronaviruset har spridits med en helt ny fart i Europa då över hundrafemtio smittade har bekräftats i norra Italien i helgen. Tre av dem har avlidit och tiotusentals människor hamnar i karantän när en rad norditalienska orter isoleras helt.

Nyhetsbild
Utrikes

Isolering i Italien – smittan sprids snabbt

Coronaviruset får ett större fäste i Europa med det största utbrottet hittills i norra Italien. Ett hundratal personer har insjuknat och två har avlidit. Tiotusentals människor förbereder sig för karantän när drabbade orter isoleras helt.

Nyhetsbild
Utrikes

Gränser stängs av fruktan för virus

Turkiet och Irak stänger sina gränser för resande från Iran. Jordanien släpper dessutom inte in medborgare från Kina och Sydkorea. I både Italien och Sydkorea pekar de rapporterade fallen spikrakt uppåt.

Nyhetsbild
Ekonomi

Coronasmitta stänger Samsungfabrik i Sydkorea

Samsung Electronics har stängt hela sin mobilfabrik i staden Gumi i sydöstra Sydkorea efter att en anställd blivit smittad av coronaviruset.

Nyhetsbild
Utrikes

WHO fruktar virusspridning till Afrika

Världshälsoorganisationen oroar sig för att coronaviruset ska sprida sig till Afrika, där myndigheterna skulle ha svårt att stoppa spridningen.Nu skickas utrustning dit i förebyggande syfte.

Nyhetsbild
Utrikes

Två personer döda i coronaviruset i Italien

Antalet dödsfall som kopplas till coronaviruset har nu stigit till två Italien, rapporterar nyhetsbyrån Ansa med hänvisning till sjukhuskällor.

Nyhetsbild
Inrikes

Finländare evakueras från Wuhan på franskt flyg

Det är oklart hur många finländare som befinner sig på flyget.

Nyhetsbild
Utrikes

Passagerare får lämna virusfartyg

Passagerare som har testats negativt för det nya coronaviruset och som inte visar några symptom på att ha blivit smittade får nu lämna kryssningsfartyget Diamond Princess i Yokohama, Japan.

Nyhetsbild
Utrikes

Gamla har störst risk att dö av coronaviruset – inte ett enda barn har dött

Gamla och sjuka löper störst risk att dö av det virus som sprids i Kina. De allra flesta drabbas dock bara av en mild infektion. Det visar den hittills största studien där drygt 72 000 personer har studerats.

Nyhetsbild
Utrikes

Sjukhuschef i Wuhan avled av coronaviruset

Liu Zhiming, chef för ett av staden Wuhans största sjukhus, har avlidit till följd av coronaviruset, rapporterar kinesisk statlig tv.

Nyhetsbild
Utrikes

Fler döda i Kina – folkkongress kan ställas in

Det årliga sammanträdet i Kinas folkkongress kan komma att skjutas upp i spåren av virusutbrottet i landet. Efter tre dagar av färre insjuknade per dag ökar antalet nya bekräftade fall igen.

Nyhetsbild
Utrikes

Minst 355 smittade på kryssningsfartyg i Japan

Ytterligare 70 personer har testats positivt för det nya coronaviruset på fartyget Diamond Princess, som ligger i karantän i Japan. Ett annat kryssningsfartyg som fått tillåtelse att lägga till i Kambodja har meddelat ett första virusfall hos en tidigare passagerare.

Nyhetsbild
Utrikes

MT: Var femte finländare undviker utlandsresor av rädsla för coronaviruset – specielt äldre stannar hemma

Upp till 18 procent av finländarna uppger att de tänker minska på sina resor utomlands på grund av rädslan att bli smittad av coronaviruset. Det visar en enkät som tidningen Maaseudun Tulevaisuus har gjort.

Nyhetsbild
Utrikes

Antalet coronasmittade ökar på isolerat fartyg

Ytterligare 70 personer har testats positivt för det nya coronaviruset på kryssningsfartyget Diamond Princess, som ligger i karantän i Japan. USA och Hongkong och även Kanada har meddelat att de kommer att evakuera sina medborgare.

Nyhetsbild
Utrikes

Färre nya virusfall i Kina

För tredje dagen minskar antalet nya registrerade sjukdomsfall i det nya coronaviruset. Landet forsätter med drastiska åtgärder för att stoppa smittan, samtidigt som president Xi Jinping kan ha känt till smittan långt tidigare än omvärlden tidigare vetat.

Nyhetsbild
Utrikes

Första dödsfallet av viruset i Europa

Frankrike meddelar att en person mist livet i coronaviruset i landet. Det är det första dödsfallet utanför Asien. I Kina fortsätter kampen för att stoppa spridningen av viruset med nya åtgärder. Nu ska använda sedlar rengöras och isoleras, meddelar landets centralbank.

Nyhetsbild
Utrikes

Forskare vid Umeå universitet: WHO underskattar coronavirusets spridning

Coronaviruset kan ha större förmåga att spridas än enligt de skattningar som världshälsoorganisationen WHO arbetar efter. Det visar en genomgång av studier om virusets överförbarhet som forskare vid bland annat Umeå universitet har genomfört.

Nyhetsbild
Ekonomi

Oljepriset pressas av oro för coronaviruset – efterfrågan går ner

Ökad oro för spridningen av det nya coronaviruset, som smittat över 60 000 personer, pressar ned världsmarknadspriset på olja. Prisnedgången har fått nytt bränsle sedan ännu en tung prognosmakare sänkt utsikterna för efterfrågan på olja.

Nyhetsbild
Utrikes

Krismöte i EU: Coronaviruset känner inga gränser

Vi är redo, lovar EU sedan medlemsländerna hållit krismöte om coronaviruset. Samarbete och information betonas – bland annat om inresande som eventuellt haft kontakt med drabbade.

Nyhetsbild
Inrikes

Listan över allmänfarliga smittsamma sjukdomar förlängs – coronaviruset skrivs in

Den nya klassificeringen förtydligar bestämmelserna om karantän och isolering när det gäller coronaviruset.

Nyhetsbild
Inrikes

De rapporterade coronasmittorna toppen av ett isberg

Coronafallen i Kina har ökat dramatiskt till följd av en ny rapporteringsmetod.

Nyhetsbild
Utrikes

Virusutbrott i Vietnam – tusentals i karantän

Flera byar i Vietnam – med totalt omkring 10 000 invånare – har försatts i karantän, sedan sex personer smittats av coronaviruset där.

Nyhetsbild
Sport

OS-chefen till attack mot virusrykten

OS i Tokyo arrangeras om drygt fem månader och hittills har 28 personer i Japan smittats av coronaviruset. Enligt OS-chefen hotas inte spelen av smittan – i stället går han till attack mot ryktesspridningen.

Nyhetsbild
Utrikes

Dödssiffran ökar kraftigt i Kina

242 nya dödsfall i coronaviruset har registrerats bara det senaste dygnet.Det överstiger med råge det tidigare högsta antalet under ett och samma dygn sedan utbrottet av viruset startade. Anledningen är en ny diagnosmetod, som gör att även antalet diagnosticerade har skjutit i höjden.

Nyhetsbild
Ekonomi

Neråt på Asienbörser efter fler coronafall

Nyheten om att ytterligare 242 personer avlidit i det nya coronaviruset covid-19 bidrog till att flera ledande Asienbörser att sjunka marginellt vid öppning.

Nyhetsbild
Ekonomi

Coronavirus kan ge dyrare fläsk – i Kina har priserna redan blivit dubbelt högre

Stigande matpriser har slagit hårt mot hushållen i Kina under en längre tid. Nu förvärras läget av coronaviruset.

Nyhetsbild
Ekonomi

Uppgift: Coronavirus kan stoppa mobilmässa i Barcelona – Nokia vägrar delta

Oron för coronaviruset har lett till strömhopp från årets upplaga av telekommässan i Barcelona i Spanien. Enligt flera källor överväger arrangörerna att ställa in hela jätteevenemanget.

Nyhetsbild
Inrikes

Vintersemestern närmar sig – hur ser det ut med coronaviruset?

Enligt Institutet för hälsa och välfärd (THL) finns det för närvarande 45 200 konstaterade fall av sjukdomen covid-19 som orsakas av det nya coronaviruset.

Nyhetsbild
Ekonomi

Coronaviruset stoppar inte Postens försändelser till och från Kina – "Vi har letat efter alternativa rutter"

Sjukdomen covid-19 orsakar förseningar i leveranserna mellan Finland och Kina, men Posten har inga planer på att stoppa försändelserna.

Nyhetsbild
Sport

Virusoro stoppar formel 1-lopp i Shanghai

FORMEL 1 Oron för coronaviruset stoppar ytterligare ett stort idrottsevenemang. Kinas formel 1-tävling i Shanghai den 19 april ställs in, skriver brittiska tidningen The Times.

Nyhetsbild
Utrikes

Ytterligare ett tiotal smittade på isolerat fartyg – 3000 fortfarande i karantän

Ytterligare 39 personer har diagnostiserats med det nya coronaviruset på kryssningsfartyget Diamond Princess, som ligger förtöjt i Japan.

Nyhetsbild
Inrikes

Utrikesministeriet: Undvik att resa till Kina

På grund av coronaviruset rekommenderar Utrikesministeriet att finländare undviker att resa till Kina.  

Nyhetsbild
Sport

Coronaviruset stoppar tillverkningen – kan bli brist på hockeyklubbor i NHL

ISHOCKEY Det börjar bli brist på ishockeyklubbor i NHL på grund av att coronaviruset stängt tillverkningen i Kina. "Jag försöker att inte ha av så många nu", säger Bostons anfallare Charlie Coyle till Boston Globe.

Nyhetsbild
Utrikes

Brittisk man smittade elva med coronavirus – värst blir det inom några veckor

Mer än 1 000 personer har dött i det nya coronaviruset och över 42 000 personer i 25 länder är smittade. Utbrottet väntas nå sin topp i februari, enligt en av Kinas främsta experter.

Nyhetsbild
Utrikes

Över 1 000 döda i coronaviruset – 103 dödsfall i Hubei det senaste dygnet

I Hubei, den värst drabbade provinsen i Kina, har 103 personer avlidit i det nya coronaviruset det senaste dygnet.

Nyhetsbild
Sport

Formel 1-lopp kan ställas in och ingen fotboll spelas i Kina – coronaviruset påverkar idrotten

IDROTT Coronaviruset får stora konsekvenser för idrotten. Det senaste beskedet är att stora golftävlingar i Singapore och Thailand ställs in. Här följer en summering av hur sportvärlden påverkats hittills.

Nyhetsbild
Ekonomi

Virus bromsar Nissan i Japan – får inga bildelar från fabriker i Kina

Nissan är den första biltillverkaren i Japan som pausar tillverkning som följd av coronavirusets spridning.

Nyhetsbild
Utrikes

Extra EU-möte om viruset – "innan det blir bättre kan det bli ännu värre"

EU-ländernas hälsoministrar kallas till Bryssel på torsdag för ett extrainsatt ministermöte om coronaviruset.

Nyhetsbild
Utrikes

Kina: Anställda ska återvända i omgångar

För att minska risken för infektioner ska anställda i virusdrabbade Kina få återvända till arbetet i omgångar.

Nyhetsbild
Utrikes

Skolstart skjuts upp i Kina

Vårterminen skjuts upp på nytt i många av Kinas skolor med anledning av coronaviruset. En rad områden, däribland Shanghai och provinsen runt Peking, flyttar skolstarten till den 1 mars.

Nyhetsbild
Utrikes

Över 37 000 coronavirusfall i Kina

Över 37 000 personer i Kina har smittats av coronaviruset, uppger landets myndigheter.

Nyhetsbild
Utrikes

Kina öppnar nytt sjukhus i Wuhan – byggdes på åtta dagar

Den officiella dödssiffran över antalet personer som har avlidit av coronaviruset har stigit till över 700 – varav 86 nya dödsfall på fastlandet i Kina. Samtidigt öppnas ännu ett sjukhus som byggts på rekordtid i Wuhan.

Nyhetsbild
Ekonomi

Viruslyft för ölmärket: "Alla pratar Corona"

I vanliga fall ett storsäljande ölmärke – nu ett namn på en dödlig virussmitta som sprider sig över jordklotet. En varumärkesstrategisk mardröm? Tvärtom. – Corona är namnet på allas läppar nu, säger den svenska varumärkesexperten Eva Ossiansson.

Nyhetsbild
Utrikes

Fler döda i coronaviruset än i sars – dödssiffran uppe i 717

Den officiella dödssiffran över antalet personer som har avlidit i coronaviruset i Kina har stigit till 717, det är fler dödsfall än i samband med sarsutbrottet 2002–2003 då nära 650 personer avled i Kina och Hongkong.

Nyhetsbild
Utrikes

Viruskarantän "värre än fängelse" – De som bor på Julön är också ilskna

I en flyktingförläggning på en avlägsen ö i Indiska oceanen sitter hundratals personer i karantän. Här hamnar australier som vill resa hem från det virusdrabbade Wuhan i Kina.

Nyhetsbild
Utrikes

Myrkotten pekas ut som mellanvärd för viruset – fladdermöss ursprungsvärden

Kinesiska forskare misstänker att myrkotten har fungerat som en mellanvärd för det coronavirus som nu sprids i Kina och som hittills krävt över 600 människors liv.

Nyhetsbild
Inrikes

EU:s hälsoministrar diskuterade coronaviruset – "Finland har god beredskap"

Det finns inga tecken på en coronavirusepidemi i Europa.

Nyhetsbild
Utrikes

Inte coronavirus hos resenär till Kastrup – god nyhet för Finland

Den kinesiska kvinna som hämtades med ambulans från Köpenhamns flygplats Kastrup på grund av tecken på influensa är inte smittad med coronavirus.

Nyhetsbild
Utrikes

Kinas kamp mot virus avslöjar massövervakning – "Jag blev lite chockad"

Kampen mot virusspridningen i Kina avslöjar också kapaciteten i landets massövervakning av medborgarna.

Nyhetsbild
Utrikes

WHO-chefen: Global brist på munskydd

Munskydd och annan utrustning som används vid utbrottet av det nya coronaviruset håller på att ta slut.

Nyhetsbild
Utrikes

Viruslarm på Kastrup – terminal spärrades av

En kinesisk kvinna med tecken på influensa har hämtats med ambulans på Köpenhamns flygplats Kastrup och delar av flygplatsens terminal 3 fick spärras av.

Nyhetsbild
Ekonomi

Coronaviruset kan försena sommarkläder

Klädkedjornas sommar- och höstkollektioner riskerar att försenas på grund av coronautbrottet i Kina. Och nu kan branschen tvingas leta efter tillverkare i andra låglöneländer.

Nyhetsbild
Utrikes

Läkaren som varnade för coronavirus död – Kinas president: "Ett folkets krig mot viruset"

Medan siffrorna över smittade och döda i coronaviruset fortsätter stiga försöker Kinas president Xi Jinping lugna såväl landets invånare som omvärlden om att Kina kommer att besegra viruset.

Nyhetsbild
Utrikes

USA stoppar utlänningar som besökt Kina

Antalet som bekräftats smittade av Wuhanviruset i Kina är nästan uppe i 11 800, rapporterar kinesiska myndigheter. En man på Kanarieöarna har bekräftats vara smittad av viruset.

Nyhetsbild
Utrikes

Nya siffror på onsdagskvällen – dödstalet för lungvirus stiger till 17

Det sars-liknande lungviruset har krävt 17 dödsoffer, uppger myndigheter i Kina. Antalet smittade av det nya coronaviruset överstiger 440 i regionen Hubei som hittills drabbats värst. Avrådan gäller för alla resor till staden Wuhan, där utbrottet startade.

Nyhetsbild
Lokalt

Osannolikt att viruset sprider sig till Finland men beredskap finns – också i Vasa

Coronaviruset sprider sig snabbt men inga kontroller planeras på finländska flygplatser. Behöver den vanliga österbottningen oroa sig för den kinesiska epidemin?