Stora protester mot polisvåldet och rasismen i USA
Nyhetsbild
Utrikes

Breonna Taylor sköts ihjäl av polis när hon sov – polisen åtalas inte för hennes död

Den svarta kvinnan Breonna Taylor sköts ihjäl av amerikansk polis i mars i år. Nu åtalas en av de tre inblandade poliserna, men inte för hennes död. I stället åtalas han för att ha utsatt hennes grannar för fara.

Nyhetsbild
Utrikes

Portlandpolisen förbjuds använda tårgas

Polisen i Portland får inte längre använda tårgas mot folksamlingar, uppger stadens borgmästare och polischef.

Nyhetsbild
Utrikes

Nya protester i LA efter dödliga polisskott

Polisers ihjälskjutning av en svart man i Los Angeles i Kalifornien väcker protester med krav på svar om hur det gick till.

Nyhetsbild
Utrikes

En dödad vid protester i Portland

En person sköts till döds vid oroligheter i Portland i den amerikanska delstaten Oregon, där flera demonstrationer de senaste månaderna urartat i våldsamheter.

Nyhetsbild
Utrikes

Nya demonstrationer – Trump besöker Kenosha

Över tusen personer tågade i en ny "Black lives matter"-manifestation i Kenosha på lördagen. Den leddes av skjutne Jacob Blakes familj, som manade till lugna och fredliga protester.

Nyhetsbild
Utrikes

Åklagare kräver hårda straff efter Floyds död

Åklagarna yrkar på strängare straff än vanligt för de fyra poliser som står åtalade efter att 46-årige George Floyd kvävts till döds under ett polisingripande i våras.

Nyhetsbild
Utrikes

USA:s regering utreder polisskjutning

President Donald Trump skickar styrkor på över 1 200 man till delstaten Wisconsin efter gårdagens dödsskott vid de pågående protesterna mot polisvåld. Dessutom inleds en federal utredning kring skjutningen av den svarte mannen Jacob Blake.

Nyhetsbild
Utrikes

Flera skjutna vid protester i Kenosha i USA

Tre personer har skjutits, en av dem till döds, vid en skottväxling på gatan i Kenosha i Wisconsin där den svarte 29-åringen Jacob Blake sköts av polisen i helgen.

Nyhetsbild
Utrikes

Polis sköt trebarnsfar åtta gånger i ryggen – Fallet väcker ny ilska i USA

En video som visar hur polisen i den amerikanska delstaten Wisconsin skjuter en svart man i ryggen framför hans barn har utlöst en ny våg av vrede mot polisvåld runt om i USA.

Nyhetsbild
Utrikes

Obama kritiserar federala polisinsatser

I ett tal kritiserade Barack Obama president Donald Trumps val att skicka federal polis för att stävja antirasismprotester.

Nyhetsbild
Utrikes

Borgmästare vill stoppa federala styrkor

Sex amerikanska borgmästare vill att kongressen stoppar president Donald Trumps utplacering av federala styrkor i deras städer. Åtgärden är olaglig och spär på oroligheterna, anser borgmästarna.

Nyhetsbild
Utrikes

Fler federala styrkor till oroligt Portland

USA:s federala styrkor skickar en förstärkning med minst 100 personer till Portland, Oregon.

Nyhetsbild
Utrikes

Floyd under gripandet: "Säg till mina barn att jag älskar dem"

Minst 20 gånger upprepade svarte George Floyd frasen "jag kan inte andas" under gripandet som resulterade i hans död. Det visar utskrifter av inspelningar från de kroppskameror poliserna bar vid gripandet, rapporterar The New York Times.

Nyhetsbild
Utrikes

Ny grupp ska skydda statyer i USA

USA:s inrikessäkerhetsdepartement har bildat en styrka med särskilt uppdrag att skydda historiska monument, enligt ett uttalande.

Nyhetsbild
Utrikes

Gripanden när Seattle rensar protestzon

UPPDATERING Många personer greps när polisen i Seattle började återta kontrollen över en "autonom zon" som protestanter har ockuperat en månad.

Nyhetsbild
Utrikes

Hopp om förändring i USA – men lång väg kvar

Godis har bytt namn, statyer fallit och vissa poliser får inte ta strypgrepp längre. Efter en månad av protester efter George Floyds död bidrar den typen av förändringar till kämparglöd – men de strukturella problemen består, enligt en USA-expert.

Nyhetsbild
Utrikes

Staty av norskamerikansk journalist nedriven

En staty av den norskamerikanske journalisten och slaverimotståndaren Hans Christian Heg har rivits ned av demonstranter i Madison, Wisconsin, i USA.

Nyhetsbild
Utrikes

Polis sparkad – tre månader efter dödsskjutningen av Breonna Taylor

En av de poliser som anklagas för dödligt övervåld mot svarta i USA har fått sparken. Det gäller en polis som deltog vid ett ingripande i Louisville i Kentucky, där 26-åriga akutsjukvårdaren Breonna Taylor sköts till döds i sin lägenhet.

Nyhetsbild
Utrikes

Brittiska banker ber om ursäkt för slaveriet

Bank of England blev den senaste i raden av anrika brittiska finansinstitutioner att be om ursäkt för sin historiska roll i slaveriet. Nu ska centralbanken plocka ned tavlor på tidigare direktörer med kopplingar till slavhandeln och förbättra den etniska mångfalden bland sina anställda.

Nyhetsbild
Utrikes

Sydstatsstatyer vältes på Juneteenth

Den symboltyngda dagen Juneteenth, som högtidlighåller slaveriets avskaffande i USA, firas vanligtvis stillsamt med familjen eller i kyrkan. Men under proteståret 2020 fylldes landets gator av antirasistiska demonstranter.

Nyhetsbild
Utrikes

Obduktionsrapport: 27-åring i Atlanta dödades av polis

Den 27-årige fyrabarnsfar som dog i samband med ett polisingripande i amerikanska Atlanta i fredags dödades av polis, slår nu en obduktionsrapport fast.

Nyhetsbild
Utrikes

Trump om NFL: Knäböjer ni tittar inte jag

Allt fler stödjer protesterna mot rasism i USA. Senast är det NFL, proffsligan i amerikansk fotboll, som slopat förbudet för spelarna att knäböja medan nationalsången spelas inför matcherna.

Nyhetsbild
Utrikes

Över 100 gripna i Londonprotester

Fler än 100 personer greps under de våldsamma demonstrationerna i London i lördags.

Nyhetsbild
Utrikes

Putin: Protesterna tecken på kris i USA

Rysslands president Vladimir Putin säger att de omfattande protesterna mot rasism i USA är ett tecken på en djup kris i landet.

Nyhetsbild
Utrikes

Polisman sparkad efter ny dödsskjutning i USA

Demonstranter har blockerat en motorväg i Atlanta och bränt ned en snabbmatsrestaurang efter att en svart man skjutits ihjäl av polisen sent i fredags. Polisen som sköt mannen har fått sparken.

Nyhetsbild
Utrikes

En gripen vid Black lives matter-protest i Stockholm

Polisen har upplöst en Black lives matter-protest mot rasism och polisvåld utanför USA:s ambassad i Stockholm. En person har gripits för försök till våld mot tjänsteman.

Nyhetsbild
Utrikes

Skulle skydda monument – bråkade med polisen

Självutnämnda "patrioter" skulle skydda monument i brittiska London men startade i stället bråk med polisen. Samtidigt samlades tusentals i Paris mot rasism och polisvåld.

Nyhetsbild
Nöje

Kritik mot Bards tweet om Black lives matter

Tv-profilen Alexander Bard går till attack mot rörelsen Black lives matter.

Nyhetsbild
Utrikes

Johnson reagerar starkt mot statyvandalism

Absurt och skamligt. Storbritanniens premiärminister Boris Johnson skräder inte orden om vandalismen mot Winston Churchill-statyn förra helgen. "Vi kan inte låtsas ha en annan historia", twittrar Johnson.

Nyhetsbild
Utrikes

Så har George Floyds död lett till förändring

Fallande statyer, förbud för polis att ta strypgrepp och minskade anslag till lokala poliskårer. Protesterna som flammat upp efter att svarte George Floyd dog under ett brutalt polisingripande i Minneapolis har lett till förändring i USA.

Nyhetsbild
Utrikes

Polis som åtalats för medhjälp till dråp på George Floyd har släppts mot borgen

En av de fyra poliser i Minneapolis i USA som åtalats för inblandning i att ha orsakat den svarte mannen George Floyds död har släppts mot borgen.

Nyhetsbild
Utrikes

Symboler för sydstaterna rensas bort i USA

Statyer faller, militärbasers namn ifrågasätts och gatumålningar med budskapet "Black Lives Matter" växer fram. Det brutala polisingripande som tog svarte George Floyds liv har inte enbart lett till massiva protester – det påverkar även stadsbilden runt om i USA.

Nyhetsbild
Utrikes

George Floyd begravs i hemstaden Houston

Lugnet i stormens öga infann sig i kyrkan Fountain of Praise i Houston i Texas inför George Floyds sista vila.Begravningen av Floyd blir riktmärke för ett framtida USA, för dess inställning till rasism och polisvåld.

Nyhetsbild
Utrikes

Tusentals tog farväl av George Floyd – i dag begravs han i Houston

Tusentals personer samlades i Houston under måndagen för att ta farväl av George Floyd, som för två veckor sedan dödades i samband med ett polisingripande i Minneapolis.På tisdagen begravs Floyd bredvid sin mamma.

Nyhetsbild
Utrikes

Historiskt beslut om polisen i Minneapolis – "En ny modell ska skapas"

Poliskåren i Minneapolis i USA kommer att avvecklas i sin nuvarande form – och en ny modell ska skapas, säger företrädare för staden. Därmed tillmötesgås de demonstranter som högljutt protesterat i staden där George Floyd dödades under ett polisingripande.

Nyhetsbild
Utrikes

Minneapolis: Polisen ska avvecklas

Minneapolis polisavdelning som den ser ut i dag kommer att monteras ned, säger staden.

Nyhetsbild
Utrikes

Tusentals protesterar mot rasism världen över

Piazza del Popolo, ett av Roms största torg, har fyllts av demonstranter till stöd för Black lives matter-rörelsen i USA. Protesten i Rom har så här långt varit fredliga. Och över hela världen protesterar människor i tusental – trots coronapandemin.

Nyhetsbild
Utrikes

Jättedemonstration i gång i Washington DC – stor oro för spridning av coronaviruset

Demonstrationen som började i Washington DC i natt, finsk tid, väntas bli den största hittills.

Nyhetsbild
Utrikes

Minnesstund för George Floyd i North Carolina

Köerna av sörjande människor ringlade långa utanför när man ordnade en minneshögtid för George Floyd hölls på lördagen.

Nyhetsbild
Utrikes

Biden ryter till mot Trumps tal: "Förkastligt"

USA:s president Donald Trump får skarp kritik av Demokraternas tilltänkte presidentkandidat Joe Biden för att ha nämnt George Floyds namn när han talade om landets goda ekonomi, rapporterar amerikanska medier.

Nyhetsbild
Utrikes

Ny video på polisvåld mot 75-åring upprör i USA

För tionde kvällen i rad demonstrerade amerikaner runt om i landet mot polisvåld och rasism, protester som triggades av afro-amerikanske George Floyds död i samband med ett polisingripande. Och nu upprör en ny video där polis använder våld i samband med demonstrationer i Buffalo.

Nyhetsbild
Utrikes

Ahmaud Arbery sköts till döds på joggingtur – nu åtalas tre män för mord

Tre män kommer att ställas inför rätta anklagade för mord i det uppmärksammade fallet då en 25-årig svart joggare i Georgia sköts till döds. – Han jagades och sprang tills han inte orkade längre, sade en polis som utrett fallet, till domstolen.

Nyhetsbild
Utrikes

Hundratals samlades till minnesstund för Floyd – hedrades med åtta minuters tystnad

Åtta minuter och 46 sekunder. Så länge tryckte en polisman sitt knä mot George Floyds nacke, tills han dog. På minnesstunden i Minneapolis hedrades han med en lika lång tystnad.

Nyhetsbild
Utrikes

Merkel fördömer "mordet" på George Floyd

Tysklands förbundskansler Angela Merkel sällar sig till de världsledare som fördömer omständigheterna kring hur den svarte amerikanen George Floyd miste sitt liv i samband med ett polisingripande för tio dagar sedan.

Nyhetsbild
Utrikes

Minnestund för George Floyd i Minneapolis senare i dag

Under torsdagen kommer en minnesstund för den avlidne amerikanen George Floyd att hållas i Minneapolis.

Nyhetsbild
Kultur

Disney skänker miljoner till medborgarrätt – följer andras exempel

Mediekoncernen Disney skänker fem miljoner dollar till ett antal medborgarrättsorganisationer i samband med den protestvåg som sveper över USA efter George Floyds död.

Nyhetsbild
Utrikes

Kapten James i chock över polisernas agerande: "En skam för kåren – våld får enbart användas i sista hand"

Chock, avsky och ilska. Kapten Zsakhiem James vid Camdenpolisen i New Jersey i USA trodde inte sina ögon när han såg videon med det dödliga polisingripandet mot George Floyd. "Vi poliser tränas för att skydda liv – och att ingripa om en kollega gör fel", säger han.

Nyhetsbild
Utrikes

Högerextremister gripna under protesterna i USA – "De har kapat fredliga protester"

Tre högerextremister har gripits i samband med protester med rasism och polisvåld i Las Vegas. De misstänks för att uppviglat till våld, enligt myndigheterna.

Nyhetsbild
Utrikes

Obama: "Era drömmar är betydelsefulla"

USA:s förre president Barack Obama har för första gången i en livesändning kommenterat de omfattande demonstrationerna i landet. – Ni är betydelsefulla, säger han till landets unga svarta befolkning.

Nyhetsbild
Utrikes

Trump tillbakavisar uppgifter om skyddsrum

I en intervju med Fox News Radio förnekar den amerikanske presidenten att han tvingats uppsöka Vita husets skyddsrum i samband med protesterna som pågick på gatan utanför byggnaden.

Nyhetsbild
Utrikes

Läkare i USA: Tårgas kan göra att coronaviruset sprids mer effektivt

Över hela USA har tusentals människor den senaste veckan slutit upp i en protestvåg mot rasism och polisvåld – mitt under rådande pandemi. Läkare varnar för att protesterna är en grogrund för ny smittspridning – och att tårgas kan göra att viruset sprids mer effektivt.

Nyhetsbild
Utrikes

Protesterna fortsätter i USA – över tusen soldater runt Washington

Protesterna mot rasism och polisvåld fortsätter med till synes oförminskad styrka i USA, samtidigt som Pentagon meddelar att 1 600 soldater har placerats ut runt huvudstadsregionen.

Nyhetsbild
Utrikes

USA-experten Oscar Winberg: "USA befinner sig i ett skört läge"

I USA sprider sig vreden efter att George Floyd kvävdes till döds av polis. Missnöje mot polisvåld och rasism är toppen av isberget i ett laddat USA.

Nyhetsbild
Inrikes

Stöddemonstration för Black lives matter-rörelsen ordnas i Helsingfors

Polisens övervåld i USA väcker debatt också i Finland. En Black lives matter-demonstration ordnas i Helsingfors på onsdag.

Nyhetsbild
Utrikes

Protesten – därför mörkläggs sociala medier i dag

I dag, den 2 juni, stannar musikindustrin i USA upp under en dag i protest mot rasism och polisvåld mot svarta i landet.

Nyhetsbild
Utrikes

Biden fördömer Trumps militärhot

Demokraternas blivande presidentkandidat Joe Biden attackerar president Donald Trump efter beskedet om att USA:s militär kan komma att sättas in mot demonstranter runt om i landet."Han använder USA:s militär mot det amerikanska folket", twittrar han.

Nyhetsbild
Utrikes

Obduktionsrapporten visar: George Floyd kvävdes till döds

Enligt den officiella obduktionsrapporten dödades Floyd medvetet bland annat genom tryck mot halsen.

Nyhetsbild
Utrikes

New York City inför nattligt utegångsförbud

I sex dagar och nätter har protester pågått mot rasism och polisvåld runt om i USA. På söndagen införde även New York City utegångsförbud. En privat beställd obduktionsrapport visar att George Floyd, vars död fått protesterna att blossa upp, dog av kvävning vid polisinsatsen i Minneapolis.

Nyhetsbild
Utrikes

Expert: Trump känner sig trängd

Hotet om att skicka ut landets militär på gatorna i USA ska framstå som en styrkedemonstration – men riskerar att bli ett bakslag, enligt amerikanska statsvetare.

Nyhetsbild
Utrikes

George Floyds bror: Trump lyssnade inte

– Det gick så fort. Han gav mig inte en chans att säga något. Philones Floyd – bror till George Floyd vars död under ett polisingripande utlöst kraftiga protester i USA – beskriver sitt samtal med president Donald Trump som väldigt svårt och sin brors död som en nutida lynchning.

Nyhetsbild
Utrikes

Demonstranter i Minneapolis flydde i panik när tankbil körde rakt mot folkmassan

För sjätte dagen i rad har stora skaror människor protesterat mot rasism och polisvåld runt om i USA. Nattliga utegångsförbud har utlysts i flera större städer och nationalgardet har satts in i 15 delstater. I Minneapolis fick demonstranter fly undan en framrusande tankbil.

Nyhetsbild
Utrikes

Tårgas mot demonstranter vid Vita huset

För sjätte dagen i rad har tusentals demonstranter tagit sig ut på gatorna runtom i USA. Utegångsförbud har utlysts i flera större städer, bland annat i huvudstaden Washington DC, där kravaller utbrutit i närheten av Vita huset.

Nyhetsbild
Utrikes

Trump: Antifa ska terrorklassas

Den autonoma vänsterextrema rörelsen Antifa ska terrorklassas, enligt USA:s president Donald Trump.

Nyhetsbild
Utrikes

Manifestationer och våldsamma kravaller i USA

Tusentals medlemmar i USA:s nationalgarde patrullerar storstäder efter fem dagar av kravaller och konfrontationer. Minneapolis, där protesterna inleddes efter George Floyds död vid ett polisingripande, är nu en sårad stad på flera sätt.

Nyhetsbild
Utrikes

Europeiska protester mot polisvåld i USA

Tusentals demonstranter samlades i Storbritannien, Tyskland och i Danmark på söndagen för att protestera mot det amerikanska polisingripandet mot den svarte mannen George Floyd.

Nyhetsbild
Kultur

Amerikanska kändisar kräver rättvisa för George Floyd

Beyoncé, Ariana Grande, Cardi B, Lil Nas X och Jonas Brother är några av de artister som kräver förändring i USA.

Nyhetsbild
Utrikes

Nya utegångsförbud i USA – en person ihjälskjuten

Brinnande polisbilar, plundringar och skjutna demonstranter. Från stad efter stad i USA kommer vittnesmål om kravaller och konfrontationer. Under natten har miljonstäderna Los Angeles, Chicago och Atlanta infört utegångsförbud, samtidigt som nio delstater kallat in nationalgardet.

Nyhetsbild
Utrikes

Orons Minneapolis mobiliserar nationalgardet

Minnesota mobiliserar delstatens hela nationalgarde för att stoppa kaoset i Minneapolis efter fyra dagar av förstörelse.– Vi är under attack från hitresta uppviglare, säger Minnesotas guvernör Tim Walz.

Nyhetsbild
Utrikes

Protester mot polisvåld sprider sig i USA – oroligaste natten på åratal

Demonstrationerna, som bröt ut sedan den mörkhyade amerikanen George Floyd dött under ett polisingripande, fortsätter att skaka USA. Protesterna har spridit sig till flera städer och natten har varit en av de oroligaste i USA på åratal.

Nyhetsbild
Utrikes

Polis gripen efter dödsfall som väckt raseri i Minneapolis

Nationalgardet patrullerar Minneapolis gator sedan protester lett till förstörelse och brand. Våldsamheterna bröt ut sedan den svarte amerikanen George Floyd dött under ett polisingripande. En polis som filmades då han pressade sitt knä mot Floyds nacke har gripits.

Nyhetsbild
Utrikes

CNN-reporter greps i direktsändning – Minnesotas guvernör ber om ursäkt

Det amerikanska mediebolaget CNN:s korrespondent Omar Jimenez greps i direktsändning när han bevakade protesterna i Minneapolis i USA.

Nyhetsbild
Utrikes

Donald Trump flaggad av Twitter igen – anses förhärliga våld

För andra gången inom en vecka har inlägg från USA:s president Donald Trump flaggats av Twitter.

Nyhetsbild
Utrikes

Flera skottskadade i demonstrationer mot polisvåld – Trump hotar med militärinsats

Protesterna i USA mot ordningsmaktens övervåld mot svarta fortsätter. En polisstation har satts i brand i staden Minneapolis och i flera städer har människor skottskadats. President Donald Trump hotar med att sätta in militär – och kallar ledarskapet för "bristfälligt".

Nyhetsbild
Utrikes

Protesterna mot polisövergrepp sprids i USA – demonstranter ropar: "Jag kan inte andas"

De vidsträckta protesterna mot ordningsmaktens övervåld mot svarta fortsatte under torsdagen. Minnesota-guvernören har kallat in delstatens nationalgarde för att hålla ordning i Minneapolis.

Nyhetsbild
Utrikes

Våldsamma protester mot övervåldet – demonstrationer också i Los Angeles

De drabbade samman med polis i Minneapolis, blockerade motorvägar i Los Angeles och skanderade krav på rättvisa i Memphis. Våldsamma protester mot ordningsmaktens övervåld mot svarta skakar USA efter att en svart man brutalt dödats under ett polisingripande.

Nyhetsbild
Utrikes

Nationalgardet kallas in till Minneapolis

Minnesotas guvernör Tim Walz har kallat in delstatens nationalgarde för att hålla ordning i Minneapolis, uppger tidningen Star Tribune.

Nyhetsbild
Utrikes

Ilskna protester mot polisvåld i Minneapolis

Demonstranter har drabbat samman med polis under en andra natt av protester i staden Minneapolis i USA mot ordningsmaktens övervåld mot svarta.

Nyhetsbild
Utrikes

Stjärnorna rasar mot polisvåldet: "Det här är mord"

Amerikanska idrottsstjärnor protesterar mot polisbrutalitet som tog en svart mans liv häromdagen."Fattar ni nu!!??!!?? Eller är det fortfarande otydligt??", skriver LeBron James på Instagram.

Nyhetsbild
Utrikes

Man dog efter polisens misshandel – borgmästare vill se åtal: "Att vara svart i USA ska inte vara en dödsdom"

En film som visar hur poliser i Minnesota misshandlar en obeväpnad svart man har spridits på internet och väckt fördömanden och avsky. Nu har de fyra poliserna fått sparken, fallet utreds av FBI – och borgmästaren Jacob Frey uppmanar åklagare att åtala en av poliserna.