Trumpanhängare stormade Capitolium
Nyhetsbild
Utrikes

USA:s högerextrema mobiliserar sina styrkor efter Kapitolium

Donald Trump, för många vitmaktanhängare en "sann" ledare, har lämnat Vita huset och hundratals åtal har väckts efter stormningen av Kapitolium. Hur hanterar USA:s brokiga extremhöger det ändrade läget?

Nyhetsbild
Utrikes

Polisen i Kapitolium "övermannades snabbt"

Kapitoliums poliskår visste om att det fanns ett hot från beväpnade extremister – men de övermannades snabbt av upprorsmakare.

Nyhetsbild
Utrikes

Topprepublikan: Trump ljög och provocerade fram attack

President Donald Trump ljög för sina anhängare och hetsade dem inför den dödliga attacken mot kongressen, den 6 januari. Orden kommer från topprepublikanen Mitch McConnell, majoritetsledare i den amerikanska senaten.

Nyhetsbild
Utrikes

Beredskapen vid Capitolium internutreds

Dagen före stormningen av Capitolium kom varningar om att en attack planerades. Men ändå gjordes inte tillräckligt för att stoppa stormningen.

Nyhetsbild
Utrikes

Militär bland de gripna efter stormningen av Capitolium

Bland de gripna efter stormningen av Capitolium i USA finns en aktiv militär. Och åklagare gör nu bedömningen att det fanns planer på att "fånga och mörda politiker".

Opinion

LEDARKOMMENTAR: Ett momentum för Republikanerna

Låter Republikanerna sitt momentum passera kan de inte yrka på ansvarsfrihet för den skada Donald Trump tillfogade USA och världen.

Nyhetsbild
Utrikes

Experter: Mycket möjligt att Trump fälls –"Nu kan Republikanerna sätta ner foten"

En historisk andra riksrättsprocess väntar USA:s president Donald Trump. Frågan är om tillräckligt många republikaner i senaten är beredda att fälla presidenten? – Möjligheten har definitivt ökat. Det här är en chans för Republikanerna att sätta ner foten och ta avstånd från Trumps agerande, säger Erik Brattberg, svensk utrikespolitisk analytiker.

Nyhetsbild
Utrikes

Trump fördömer upplopp i ny video

Samtidigt som talmannen Nancy Pelosi skrev under riksrättsåtalet mot president Donald Trump, släppte han en ny video, i vilken han fördömer stormningen av kongressen och vädjar till lugn. – Ingen står över lagen, kommenterar Pelosi riksrättsåtalet.

Nyhetsbild
Utrikes

Historiskt riksrättsåtal mot Trump – Pelosi: "Han är en fara, han måste bort"

Donald Trump blir den förste USA-presidenten att ställas inför riksrätt två gånger.

Nyhetsbild
Utrikes

Biden önskar snabbt agerande av senaten

Nyhetsbild
Utrikes

Partipampen kan få sista ordet om Trump

Den republikanska eliten har rättat sig i Donald Trumps led i flera års tid. När ett riksrättsåtal stundar i elfte timmen kan de bryta sig ur.Den ärrade senatsnestorn Mitch McConnell – partiets traditionalistiska "grand old man" – kan få sista ordet.

Nyhetsbild
Utrikes

Detta sade Trump innan kaoset tog vid

USA:s president Donald Trump kan ställas inför riksrätt, anklagad för att ha eggat tusentals sympatisörer att ta till våld mot systemet. Det här är orden han använde innan folkmassan stormade kongressen den 6 januari.

Nyhetsbild
Lokalt

JUST NU: Donald Trump ställs inför riksrätt

Amerikanska kongressen tar ställning till riksrättsanklagelser mot president Donald Trump. Vi rapporterar direkt.

Nyhetsbild
Ekonomi

Företag dumpar Trump efter stormningen – svider i plånboken

Allt fler företag tar sin hand från USA:s president Donald Trump efter stormningen av Kapitolium. Många slutar även stödja de 147 republikanska politiker som röstade emot att godkänna Joe Bidens presidentskap.

Nyhetsbild
Utrikes

Terrorexpert: Vissa var förberedda på att döda

En glad gamäng bärande på en talarstol – och en schaman i päls och buffelhorn. Bilderna av onsdagens kongresstormning i Washington har varit brokiga. I själva verket var vissa kusligt väl förberedda och utrustade. Flera av dem var inställda på att mörda, tror analytikern Hans Brun.

Nyhetsbild
Utrikes

Riksrättsanklagelsen mot Trump presenterad i kongressen

Riksrättsanklagelserna mot USA:s president Donald Trump har formellt presenterats av Demokraterna i representanthuset.En omröstning om att inleda rättsprocessen gällande anstiftan till uppror kan ske så tidigt som på onsdag, rapporterar The Washington Post.

Nyhetsbild
Utrikes

Flera terrorutredningar efter stormningen av Capitolium

Fem personer miste livet i samband med stormningen av Capitolium, men flera bevis tyder på att en större katastrof hade kunnat inträffa. I USA uppges minst 25 utredningar om inhemsk terrorism ha inletts och två personer som fotograferades inne i senaten med buntband och militära kläder har gripits.

Nyhetsbild
Utrikes

Pelosis krav: Avsätt Trump – annars blir det riksrätt

UPPDATERAD KL 9.45 Trycket ökar på USA:s president Donald Trump efter stormningen av kongressen i onsdags, som har sänt chockvågor över hela världen. Toppdemokraten Nancy Pelosis budskap till regeringen är tydligt: Avsätt Trump – annars försöker vi göra det.

Nyhetsbild
Utrikes

Fler ledamöter stödjer riksrätt mot Trump

Demokraternas försök att ställa USA:s president Donald Trump inför riksrätt vinner mark. Under lördagen ställde sig 190 av representanthusets 435 ledamöter bakom förslaget. Ingen av dem tillhör dock Republikanska partiet.

Nyhetsbild
Utrikes

Demokrat: Riksrättsprocess inleds på måndag

En riksrättsprocess kan komma att inledas redan på måndag enligt en ledande demokrat i USA:s representanthus.

Nyhetsbild
Utrikes

Många frågor kring vad som väntar Trump

Efter attacken mot USA:s kongress höjs krav på att president Trump ska ställas inför riksrätt – igen – för att ha eldat på angriparna. Andra anser att han bör avsättas med hjälp av det 25:e författningstillägget. Och Trump sägs vilja benåda sig själv. Men vad som gäller rättsligt för presidenten är inte helt tydligt. Här är en genomgång.

Nyhetsbild
Utrikes

Kina om USA-kaos: "En vacker syn"

Med slogans kapade från demokratirörelsen i Hongkong och ett Nancy Pelosi-citat görs det i Kina narr av USA:s politiska kaos. Bakom hånen finns övertygelsen att våldet i Washington DC är bra propagandamaterial för Kommunistpartiet.

Nyhetsbild
Utrikes

De är personerna bakom intrånget på Kapitolium

Patriot – och shaman. Så beskriver sig några av de personer som deltog vid de dödliga oroligheter vid den amerikanska kongressbyggnaden Kapitolium. Tack vare det omfattande bild- och videomaterial som deltagarna själva delat på sociala medier har nu flera av dem identifieras.

Nyhetsbild
Utrikes

Talman Pelosi varnar för att Trump kan använda kärnvapen

Representanthusets talman Nancy Pelosi uttrycker stor oro för vad president Donald Trump kan komma att göra. Som att avfyra kärnvapen.

Nyhetsbild
Utrikes

Trump: Jag ska inte delta när Biden svärs in

Donald Trump kommer inte att vara med då Joe Biden svärs in som president.

Nyhetsbild
Utrikes

Demokrater förbereder stressig riksrätt mot Trump

Demokraterna i representanthuset är redo att lägga fram riksrättsanklagelser mot Donald Trump – om regeringen inte själv avsätter presidenten.

Nyhetsbild
Utrikes

Liten lojal skara kvar runt Trump – "Självupptagenhet och mobbning har fungerat fram till nu"

Hans tidigare så trogne vicepresident har lämnat båten, liksom flera andra högt uppsatta rådgivare. Men USA:s avgående president Donald Trump har en liten skara lojala vid sin sida som sporrat honom att bestrida valförlusten. – De lojala inser att han definitivt inte vill förlora, det har varit ett mönster hela hans liv, noterar Karin Henriksson, svensk Washingtonbaserad journalist och författare.

Nyhetsbild
Utrikes

Polis död efter våldsamheterna i Washington

En kongresspolis i Washington DC har avlidit efter onsdagens upplopp vid Capitolium, rapporterar CNN. Därmed har fem personer mist livet i samband med våldsamheterna i USA:s huvudstad.

Nyhetsbild
Utrikes

Ministrar avgår efter våldsamheterna i Capitolium

Ytterligare en topprepublikan avgår efter onsdagens våldsamheter vid Capitolium i Washington DC – utbildningsminister Betsy DeVos. Och enligt senatens majoritetsledare Mitch McConnell har senatens högste säkerhetsansvarige, Michael Stenger, lämnat in sin avskedsansökan.

Nyhetsbild
Utrikes

Trump manar till lugn på Twitter

UPPDATERAD På torsdagskvällen lokal tid återvände USA:s president Donald Trump till Twitter efter det att hans konto låsts föregående dag då han upprepade gånger hade brutit mot plattformens regler.

Nyhetsbild
Utrikes

Biden: De är terrorister

Människorna som stormade USA:s kongress är terrorister, enligt tillträdande president Joe Biden. Han lägger ansvaret på Donald Trump.

Nyhetsbild
Utrikes

Besviken Trumpsupporter: "Det här gav en felaktig bild av vad vi står för"

Området runt kongressbyggnaden Capitolium i Washington DC var ödsligt på torsdagsmorgonen, dagen efter Trumpanhängarnas stormning. Stängsel har satts upp runt området – för att skydda demokratin.

Nyhetsbild
Utrikes

Republikansk kongressman vill avsätta Trump – "Han har tappat kontakten med verkligheten"

President Donald Trumps allra mest lojala vapendragare tycks stå kvar vid hans sida. Men allt fler partikamrater vänder också Trump ryggen och går så långt som att kräva hans avgång.

Nyhetsbild
Utrikes

Demokrater kräver att Trump avsätts i förtid

Demokraternas ledare i senaten, Chuck Schumer, säger att Donald Trump inte kan fortsätta att vara president en endaste dag till efter tisdagens händelser.

Nyhetsbild
Utrikes

Poliser väntade sig en fredlig demonstration – staket sattes upp då allt var över

Hur kunde Trump-anhängare ta sig hela vägen in i Capitolium? Efter den våldsamma attacken kommer krav om att se över säkerheten i USA:s politiska hjärta.

Nyhetsbild
Utrikes

Krigsveteran skjuten då hon stormade kongressen – Facebook kastar ut Trump

Godkännandet av Joe Biden som USA:s näste president blev en våldsam historia. Fyra personer fick sätta livet till i samband med oroligheterna vid Kapitolium i Washington DC på onsdagen.

Nyhetsbild
Ekonomi

Näringslivstoppar i USA vill genast få bort Trump

Amerikanska näringslivstoppar vill att vicepresident Mike Pence vidtar åtgärder för att avsätta president Donald Trump. Kravet framförs efter Trumpanhängarnas stormning av kongressen.

Nyhetsbild
Utrikes

Trump lovar ordnat överlämnande av makten

USA:s kongress har formellt godkänt Joe Biden som landets näste president efter de kaotiska scener som utspelade sig i Capitolium i Washington DC timmarna innan. Trump lovar ett "ordnat överlämnande" av presidentmakten.

Nyhetsbild
Sport

Stjärnorna knäböjde i protest mot våldet i Washington: "Vi får inte glömma orättvisorna"

BASKET NBA-spelarna reagerar kraftigt på händelserna i Washington där Trumpanhängare tog sig in i Kapitolium."Vi får inte glömma orättvisorna i vårt samhälle", skriver Bostons och Miamis spelare i ett gemensamt uttalande.

Nyhetsbild
Utrikes

BILDSPEL: Kaoset i Capitolium

Se bilder från den dramatiska onsdagen i Washington DC.

Nyhetsbild
Utrikes

Våld och kaos i USA – detta har hänt

Kaos och våldsamheter drabbade hjärtat av USA:s demokrati då president Donald Trumps anhängare stormade Kapitolium i Washington DC, där kongressen var i färd med att godkänna Joe Bidens valvinst. Här är en sammanfattning av vad som hänt.

Opinion

Dan Ekholm: Avgörande hur många som låter de maktgalna hållas – USA har rört sig farligt nära branten

LEDARKOMMENTAR. USA har slagit in på en mycket farlig väg. Lögnen har blivit lika stark som sanningen – åtminstone för tillfället.

Nyhetsbild
Utrikes

VIDEO: Här stormar Trump-anhängarna amerikanska kongressbyggnaden

Hundratals Trump-supportrar stormade den amerikanska kongressbyggnaden Kapitolium i Washington DC på onsdagen efter att USA:s president Donald Trump deklarerat att han aldrig kommer att erkänna sig besegrad. Se video här!

Nyhetsbild
Inrikes

President Niinistö: "Otrolig demokratisk mardröm"

President Sauli Niinistö och andra nationella toppolitiker fördömer onsdagens händelser i Washington DC där Trumplojala demonstranter tog sig in i kongressbyggnaden Kapitolium.

Nyhetsbild
Utrikes

Världsledare och expresidenter fördömer händelserna i Washington: "Skamliga scener"

Från hela världen kommer fördömanden om händelserna i Washington DC på onsdagen, men också från Donald Trumps närmaste, och från samtliga hans i dag levande företrädare. "Detta är hur valresultat ifrågasätts i en bananrepublik – inte vår demokratiska republik," skriver förre presidenten George W Bush i ett uttalande.

Nyhetsbild
Utrikes

Fyra döda när hundratals anföll kongressen – polisens insatser kritiseras

UPPDATERAD. Fyra personer har dött efter oroligheterna vid Kapitolium i Washington DC, uppger polisen. En av dem sköts inne i parlamentsbyggnaden. President Donald Trump har under våldsamheterna fortsatt elda på sina anhängare och under natten har Twitter stängt av hans konto och han kan inte längre använda mediet.

Nyhetsbild
Utrikes

Twitter fick nog – raderade flera av Trumps inlägg och stängde kontot

En kvinna har avlidit efter att ha skjutits av polis inne i Kapitolium under protesterna i Washington DC. President Donald Trump har under våldsamheterna fortsatt elda på sina anhängare och under natten har Twitter stängt av hans konto och han kan inte längre använda mediet.

Nyhetsbild
Utrikes

Kongressen åter samlad efter våldet

Timmar efter att Trumpanhängare med våld tagit sig in i Kapitolium i Washington DC fortsatte det politiska arbetet inne i parlamentsbyggnaden. Vicepresident Mike Pence fördömde våldet och återupptog kongressens arbete där det avbröts.

Nyhetsbild
Utrikes

En död i protesterna vid Capitolium

En kvinna har avlidit efter att ha skjutits av polis inne i Capitolium under protesterna i Washington DC.

Nyhetsbild
Utrikes

Hundratals anföll kongressen efter Trumps tal

Hundratals demonstranter stormade Kapitolium i Washington DC efter att USA:s president Donald Trump deklarerat att han aldrig kommer att erkänna sig besegrad. Landets toppolitiker har evakuerades, skott har avlossades och huvudstadens hela nationalgarde aktiverades.

Nyhetsbild
Utrikes

Trump-anhängare stormade Kapitolium – uppgifter om skottlossning

Människor har stormat Kapitolium i Washington DC – efter att USA:s president Donald Trump deklarerat att han aldrig kommer att erkänna sig besegrad. Toppolitiker har evakuerats, det finns uppgifter om skottlossning och utegångsförbud råder i den amerikanska huvudstaden.

Nyhetsbild
Utrikes

Kaos vid Trump-protester i Washington – Mike Pence har eskorterats bort från kammaren

Kongressförfarandet för att bekräfta Joe Biden som valvinnare har avbrutits sedan demonstranter tagit sig in i kongressen, rapporterar amerikanska medier. Flera byggnader i närheten har evakuerats av polisen.

Nyhetsbild
Utrikes

DIREKT: Fyra döda, över 50 gripna – Allt fler republikaner vill slippa Trump

Följ vår direktrapportering från händelserna i Washington DC.

Nyhetsbild
Utrikes

Trump pressar Pence att stoppa godkännandet av Biden – "Skicka tillbaka rösterna"

I dag väntas USA:s kongress formellt erkänna Joe Biden som segrare i presidentvalet. Trycket är hårt på vicepresident Mike Pence att försöka stoppa godkännandet. Det kommer han inte göra. Men processen kan ta tid.

Nyhetsbild
Utrikes

Tiotusentals demonstranter i Washington – Trump: Vi kommer aldrig ge upp

Tiotusentals demonstranter har samlats i Washington för att ge sitt stöd till USA:s sittande president Donald Trump och för att protestera mot höstens valresultat, som kongressen ska bekräfta i dag.

Nyhetsbild
Utrikes

Trumpvänliga demonstranter intar Washington

Washington DC rustar för två dagar av demonstrationer på stadens gator. I samband med att kongressen ska bekräfta resultatet av höstens presidentval planerar flera Trumpvänliga organisationer protestmarscher i huvudstaden.