Kriget i Ukraina
Nyhetsbild
Inrikes

HS: Ukraina vill diskutera Hornet med Finland och USA

Ukraina vill nu ha draghjälp av Finland för att få Hornetplan. Nu har de skickat en förfrågan om diskussioner mellan Ukraina, Finland och USA till Försvarsministeriet.

Nyhetsbild
Utrikes

Ukrainsk general: Snar motoffensiv i Bachmut

Ukraina kommer snart att gå till motoffensiv i Donetsk, hävdar en ukrainsk general.Samtidigt säger den tidigare ryske presidenten Dmitrij Medvedev att ett gripande av Vladimir Putin skulle innebära en krigsförklaring.

Nyhetsbild
Utrikes

Invånare i Avdijivka uppmanas fly – "Ska vi dö är det bättre att det sker snabbt"

15-årige Oleksij är blek och smutsig efter ett helt år i källaren. Varken han eller resten av familjen är glada över att lämna sitt hem, men beslutet är fattat. – Jag gick med på det för hans skull, säger mamma Svitlana, när de stiger in i ett pansarfordon som ska evakuera dem från Avdijivka i östra Ukraina.

Nyhetsbild
Utrikes

"Allt är en lögn, det är bara en uppvisning!" – obekväma detaljer klipptes bort i videon från Putins besök

Vladimir Putins välregisserade besök i Mariupol avbröts av ett plötsligt varningsrop. Den ryske presidenten var av allt att döma i den ockuperade staden på riktigt, men obekväma detaljer har nu klippts bort av Kreml.

Nyhetsbild
Utrikes

Zelenskyj hedrar soldater i frontens Bachmut

President Volodymyr Zelenskyj besökte ukrainsk militär vid den av Ryssland attackerade staden Bachmut. Hans resa till fronten genomfördes samma dag som ryska drönare anföll civila mål i Kievregionen och Zaporizjzja.

Nyhetsbild
Utrikes

Barn skadade i drönarattack mot skola

Minst en person har dött och flera skadats i en attack mot ett bostadshus i Zaporizjzja. Attacken kom bara timmar efter att fyra personer uppges ha dödats i en rysk drönarattack i Kievregionen.

Nyhetsbild
Utrikes

Putin och Xi: Aldrig kärnvapenkrig

"Kärnvapenkrig får aldrig släppas lös". Det säger sig Rysslands president Vladimir Putin och Kinas president Xi Jinping vara överens om. Sedan Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina har samtidigt Putin flera gånger använt hotfull retorik om kärnvapen.

Nyhetsbild
Utrikes

"Kära vännerna" Xi och Putin talar allvar – Ryssland redo möta Kinas ökande efterfrågan på energi

Efter vänskapligt snack på måndagen har Rysslands president Vladimir Putin och Kinas president Xi Jinping hållit formella samtal i Kreml – "meningsfulla och uppriktiga" samtal, enligt Putin.

Nyhetsbild
Utrikes

Ryssland avvärjer frågan om bortförda barn: "Överdrivet"

Tusentals barn har förts från Ukraina till Ryssland – och Vladimir Putin anklagas för krigsbrott. Det hela är "överdrivet", enligt Rysslands FN-ambassadör.

Nyhetsbild
Utrikes

Ukraina: Ryska robotar sprängda

Ukrainska militära underrättelsetjänsten hävdar att ryska robotar förstörts på den ockuperade Krimhalvön. Samtidigt rapporteras Japans premiärminister sitta på ett tåg på väg till Kiev.

Nyhetsbild
Utrikes

Putin välkomnade Xi till Kreml – USA avfärdar Kinas "fredsförslag"

Kinas president Xi Jinping och hans ryske kollega Vladimir Putin har haft en fyra och en halv timme lång överläggning i Moskva. På samtalslistan under besöket står bland annat Kinas förslag till plan för Ukraina, uppger Kreml. USA avfärdar dock Kinas "fredsförslag".

Nyhetsbild
Utrikes

Historiskt beslut i EU: En miljon granater levereras till Ukraina inom ett år

Efter intensiva diskussioner i en månad ger EU nu klartecken om ammunition för miljarder till Ukraina. En miljon granater ska skeppas över inom ett år.

Nyhetsbild
Utrikes

Putin till Xi: "Vi står upp mot västvärldens konspirationer"

Det finns "en rationell väg" ut ur "den ukrainska krisen". Det skriver Kinas president Xi Jinping i en rysk debattartikel, inför det statsbesök han inleder i Moskva i dag. I en kinesisk artikel svarar Vladimir Putin att deras båda länder står upp mot västvärldens konspirationer.

Nyhetsbild
Utrikes

Oro i Ukraina inför Kinabesöket i Moskva

Ukraina inväntar med oro den kinesiske presidenten Xi Jinpings besök hos Rysslands president Vladimir Putin i Moskva.

Nyhetsbild
Utrikes

Kreml: Putin har besökt Mariupol

Vladimir Putin har besökt ockuperade och raserade Mariupol, enligt rysk utsago. Besöket, bara ett par dagar efter det att ICC utfärdade en arresteringsorder, är den ryske presidentens första sedan det fullskaliga kriget inleddes.

Nyhetsbild
Utrikes

Putin får besök av Xi: Hopp eller fasa?

Vladimir Putin har redan kallat det årets händelse. Och när hans kinesiske kollega Xi Jinping nu kommer på Moskvabesök är förhoppningarna höga. I Nordamerika och Europa vill man att supermakten Kina ska tygla den ryska krigsmaskinen. Men tredagarsresan kan också resultera i västvärldens fasa: en stark och enad front mot EU och USA.

Nyhetsbild
Utrikes

Civila dödade i rysk attack mot Kramatorsk

Två personer dödades och tio skadades i ryska attacker mot staden Kramatorsk i östra Ukraina på lördagen, uppger ukrainska myndigheter.

Nyhetsbild
Utrikes

Erdogan bekräftar: Spannmålsavtalet har förlängts

Nyhetsbild
Utrikes

Biden: Berättigad arresteringsorder mot Putin

USA:s president Joe Biden säger att det var berättigat av Internationella brottmålsdomstolen ICC att utfärda en arresteringsorder mot Rysslands president Vladimir Putin.

Nyhetsbild
Utrikes

ICC utfärdar arresteringsorder mot Putin – "Historiskt beslut", säger Zelenskyj

Internationella brottmålsdomstolen ICC i Haag utfärdar en arresteringsorder mot Rysslands president Vladimir Putin. Det försvårar Putins roll som världsledare, enligt en säkerhetspolitisk expert.

Nyhetsbild
Utrikes

Slovakien skänker stridsflyg till Ukraina – svaret från Kreml: Kommer att förstöras

Slovakien tar rygg på Polen och skänker stridsflyg av modell Mig 29 till krigets Ukraina. Ryssland svarar med att hävda att planen kommer att förstöras.

Nyhetsbild
Utrikes

BILDER: Människorna som finns kvar i Chasiv Yar försöker leva normalt trots tät beskjutning

AFP:s fotograf Aris Messinis är en av de utländska journalister och fotografer som rapporterar från kriget i östra Ukraina.

Nyhetsbild
Utrikes

FSB-byggnad i lågor – Ammunition som exploderade eller kortslutning anges som orsak

En kraftig brand bröt på torsdagen ut i en byggnad tillhörande den ryska säkerhetstjänsten FSB nära den ukrainska gränsen.

Nyhetsbild
Utrikes

Ukraina får åtta Archer av Sverige – Tio stridsvagnar finns också med på listan

Regeringen vill ge åtta artilleripjäser av typ Archer till Ukraina. – De kommer att ge ukrainarna möjligheter att slå ut ryska artillerisystem, säger försvarsminister Pål Jonson (M).

Nyhetsbild
Utrikes

Ryskt spionnätverk sprängt i Polen – "Samlade information för de som angriper Ukraina"

En grupp utländska medborgare har gripits i Polen, misstänkta för att ha spionerat för Rysslands räkning.

Nyhetsbild
Utrikes

USA:s försvarsminister i skarp drönarkommentar – Ryssland talar om bärgning

USA kommer att fortsätta att flyga "överallt där internationell lag tillåter". Det är USA:s försvarsminister Lloyd Austins budskap till Ryssland.

Nyhetsbild
Utrikes

Efter drönarkraschen i Svarta havet: "Risk för direkt konfrontation mellan USA och Ryssland"

En amerikansk drönare störtar i Svarta havet efter närkontakt med ryska stridsflyg. Incidenten är en påminnelse om hur nära vi är en direkt konfrontation mellan USA och Ryssland, enligt den säkerhetspolitiske experten Jan Hallenberg.

Nyhetsbild
Utrikes

Ryskt stridsflyg förstörde amerikansk drönare – USA fördömer

En amerikansk drönare har störtat i Svarta havet efter en konfrontation med ryskt stridsflyg.Händelsen är den första kända där en drönare från USA:s flygvapen är i direktkonfrontation med ryskt attackplan under det pågående anfallskriget i Ukraina.

Nyhetsbild
Utrikes

Polen: Stridsflyg till Ukraina inom kort

Polen kan skicka stridsflygplan till Ukraina inom fyra till sex veckor, säger landets premiärminister Mateusz Morawiecki enligt nyhetsbyrån Reuters.

Nyhetsbild
Utrikes

Blodiga strider när Bachmut håller ut

Häftiga strider fortsätter i hårt omstridda Bachmut i östra Ukraina.Rysslands Wagner-styrkor bedöms lida stora förluster när de tar små steg framåt. Möjligen är det ett medvetet drag av Moskva.

Nyhetsbild
Utrikes

Lettland skickar rattfullas bilar till Ukraina

Lettland har börjat skicka bilar som beslagtagits från rattfyllerister till Ukraina.

Nyhetsbild
Utrikes

General: Ukraina förbereder motoffensiv

Ukrainas militär förbereder sig för en motoffensiv och det pågående försvaret av Bachmut är nödvändigt för att vinna tid för den, enligt den ukrainske generalen Oleksandr Syrskyj.

Nyhetsbild
Utrikes

Ryska soldater: "Alla här super. Det är lättare att skjuta civila då"

Ivan, Leonid och Maksim. Tre unga ryssar som i telefonsamtal berättar om sina upplevelser vid den ukrainska fronten. Där soldater plundrar, misshandlar och dricker sig fulla för att stå ut. "Alla här super. Det är lättare att skjuta civila då", säger Maksim i ett av samtalen.

Nyhetsbild
Utrikes

Allt frostigare relationer – Är Wagner Kremls "Frankensteins monster"?

Relationen mellan Kreml och Wagnergruppen blir allt frostigare. Gruppens ledare hävdar nu att han blivit avstängd från Kremls kommunikationskanaler.

Nyhetsbild
Inrikes

Marin och Ohisalo på överraskningsbesök i Kiev – deltog i minnesceremoni för "Ukrainas hjälte"

Några uppgifter om de två ministrarnas besök till Ukraina hade inte getts på förhand.

Nyhetsbild
Inrikes

Finland skickar 29 miljoner till Ukraina – nästan hälften av landets befolkning i behov av humanitärt bistånd

Ukraina är Finlands största partnerland inom utvecklingssamarbete. De pengar som nu skickas iväg ska bland annat gå till att trygga de ukrainska barnens skolgång under krigstiden.

Nyhetsbild
Utrikes

Ryssland: Nattens attacker mot Ukraina är avsedda som en hämnd

Nattens attacker mot Ukraina är avsedda som en hämnd, enligt Ryssland. Man pekar på en märklig händelse härom veckan, där ryska nynazister verkar ha tagit sig från Ukraina till byar på andra sidan gränsen och visat upp sig.

Nyhetsbild
Utrikes

IAEA-chefen varnar: Turen kommer att vända för kärnkraftverket i Zaporizjzja

Situationen vid kärnkraftverket i Zaporizjzja är ohållbar varnar chefen för FN:s internationella atomenergiorgan efter ännu ett strömavbrott på anläggningen. "Låter vi det här fortsätta kommer turen en dag att vända", säger Rafael Grossi i ett uttalande.

Nyhetsbild
Utrikes

Charkiv och Odessa har bombats i natt – attack mot infrastruktur och bostadshus

Flera städer och regioner i Ukraina har utsatts för omfattande bombattacker natten mot torsdag. Enligt lokala myndigheter har, som flera gången tidigare, viktig infrastruktur varit målen.

Nyhetsbild
Utrikes

Wagner-chef om sanktioner mot honom: Rimliga

Wagnergrundaren Jevgenij Prigozjin anser att de europeiska sanktioner som riktas mot honom är berättigade. Det säger han samma dag som det blev klart att EU-länderna inte borde ha infört sanktioner mot hans mamma.

Nyhetsbild
Utrikes

Filmklippet där ryska soldater ser ut att avrätta en obeväpnad ukrainsk soldat har spridits över världen

Ukrainas regering lyfter fram filmklippet där ryska soldater ser ut att avrätta en obeväpnad ukrainsk soldat och slår fast att fallet ska utredas som ett krigsbrott.

Nyhetsbild
Utrikes

Ukrainas försvarsminister: EU:s förslag om ammunition räcker inte till

Ukraina vädjar om en miljon artillerigranater från EU.De EU-förslag som diskuteras nu är inte tillräckligt, enligt försvarsminister Oleksij Reznikov.

Nyhetsbild
Utrikes

Wagner-styrkorna säger sig ha tagit kontroll över östra Bachmut – Stoltenberg: Hela staden kan falla inom kort

De ryska Wagner-styrkorna i Ukraina säger sig ha tagit kontroll över den östra delen av omstridda Bachmut, men det är oklart om det stämmer. Natos generalsekreterare utesluter dock inte att hela staden faller inom kort.

Nyhetsbild
Utrikes

Allt fler tecken på maktkamp mellan Kreml och Wagnergruppen

Om Ryssland tar Bachmut så kan landets militär fortsätta längre västerut i Ukraina. Det säger Rysslands försvarsminister, dagen efter att Ukraina slagit fast att försvaret av staden skulle förstärkas. Stadens strategiska betydelse, och Rysslands förmåga, bedöms vara begränsad.

Nyhetsbild
Utrikes

Skadade ukrainska soldater fick ministerbesök – "Jag såg deras ögon och kände lycka"

Skadade ukrainska soldater på rehab i Sverige fick dubbelt ministerbesök på tisdagen. – Jag såg deras ögon och kände lycka, säger Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov till TT.

Nyhetsbild
Utrikes

Bråttom med mer ammunition till Ukraina

Ukrainas armé är i akut behov av artilleriammunition. EU och det svenska ordförandeskapet försöker nu hitta ett sätt att snabbt leverera artillerigranater.

Nyhetsbild
Utrikes

Ukraina vill stärka försvaret av Bachmut – Avfärdar tanken på reträtt

Ukraina sätter hårt mot hårt i striderna om Bachmut, där det utdragna slaget har pågått i månader. Landets högsta militärledning säger sig vara fast besluten att fortsätta försvara staden mot de ryska styrkorna.

Nyhetsbild
Utrikes

Nyhetsbyrå tjuvlyssnar då ryska soldaten Maksim ringer hem och berättar: Alla super för att kunna döda civila

Ivan, Leonid och Maksim. Tre unga ryssar som i telefonsamtal berättar om sina upplevelser vid den ukrainska fronten. Där soldater plundrar, misshandlar och dricker sig fulla för att stå ut. "Alla här super. Det är lättare att skjuta civila då", säger Maksim i ett av samtalen.

Nyhetsbild
Utrikes

Analytiker: Ukraina retirerar nog i Bachmut

Ukrainska styrkor retirerar antagligen långsamt i staden Bachmut, samtidigt som de försöker åsamka de ryska avancerade styrkorna så mycket skada som möjligt, enligt tankesmedjan ISW.

Nyhetsbild
Utrikes

Zelenskyj: Smärtsamt slag om Donbass – hyllar soldaternas mod och styrka

Fortsatta strider pågår i Donbass och särskilt vid staden Bachmut. Slaget är "smärtsamt och svårt" enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Tyskland varnar för "konsekvenser" om Kina skickar vapen till Ryssland.

Nyhetsbild
Utrikes

Kraftverket Zaporizjzja – nu rysk militärbas

Kärnkraftverket Zaporizjzja stod för en femtedel av Ukrainas elförsörjning. Sedan blev det ett slagfält.

Nyhetsbild
Ekonomi

Teknik flödar till rysk försvarsindustri – EU:s sanktioner är tandlösa

Ryssland har inga problem att få tag på tekniska komponenter till sin försvarsindustri. De långtgående sanktionerna från EU och G7-länderna kringgås, uppger en högt uppsatt EU-diplomat för nyhetsbyrån Bloomberg.

Nyhetsbild
Utrikes

Rysslands försvarsminister Sjojgu på ovanligt besök vid fronten i Donetsk

Striderna i Bachmut fortsätter att rasa och Ukraina ser ut att få allt svårare att hålla emot. Samtidigt har Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu gjort ett sällsynt besök vid fronten.

Nyhetsbild
Utrikes

Ukraina får påfyllnad av ammunition från USA – Provisoriska broar ingår också i stödpaketet

USA meddelade det nya stödpaket på 400 miljoner dollar till Ukraina på fredagen.

Nyhetsbild
Utrikes

Sköra personer beordras lämna ukrainsk stad – Oro över att ryssarna kommer

Nyhetsbild
Utrikes

VIDEO: Här är Blinken och Lavrov i samma rum – fick intrycket att Ryssland inte planerar ändra sitt agerande

USA:s utrikesminister Antony Blinken och Rysslands dito Sergej Lavrov möttes kort i samband med torsdagens G20-möte i New Delhi.

Nyhetsbild
Utrikes

Tre döda i attack mot bostadshus i Zaporizjzja

Tre människor har dödats i en rysk attack mot ett femvåningshus i Zaporizjzja under natten.

Nyhetsbild
Utrikes

Expert: Ukraina måste börja anfalla

Ukraina behöver gå på motoffensiv och helst snart – men är landets styrkor starka nog? – De kommer nog att göra det oavsett vilket stöd de får, säger överstelöjtnant Peter Lidén.

Nyhetsbild
Utrikes

I dag var den första vårdagen i Ukraina – "Vi överlevde vintern, den svåraste av alla"

1 mars markerar den första officiella vårdagen i Ukraina. Utrikesminister Dmytro Kuleba konstaterar att ukrainarna har överlevt en lång, hård vinter – den svåraste i landets historia.

Nyhetsbild
Utrikes

Zelenskyj fokuserar på hårda Bachmutstrider – "Intensiteten bara ökar"

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj konstaterade i sitt kvällstal på tisdagen att intensiteten i striderna "bara ökar" nära frontlinjen i den hårt ansatta staden Bachmut i östra Ukraina.

Nyhetsbild
Utrikes

Efter drönarattacker: Putin beordrar hårdare gräns mot Ukraina

Rysslands president Vladimir Putin beordrar hårdare kontroll vid gränsen mot Ukraina efter ett antal drönarattacker som ryska myndigheter anklagar Ukraina för att ligga bakom. Putin vill också förstärka den ryska underrättelseverksamheten.

Nyhetsbild
Utrikes

"Tecken på att de vill förstöra kärnkraftverket" – Ukraina anklagar Ryssland för att missköta Zaporizjzja

Ukraina anklagar Ryssland för att missköta det ockuperade kärnkraftverket Zaporizjzja. Energiminister Herman Halusjtjenko påstår att det finns tecken på att personalen har fått instruktioner om förstöra utrustningen.

Nyhetsbild
Utrikes

Räddningsarbetare dödade i ryska drönarattacker – ukrainsk militär sköt ner många drönare

Två räddningsarbetare har dödats av ryska, Irantillverkade drönare i Chmelnitsky i västra Ukraina, meddelar stadens borgmästare.

Nyhetsbild
Utrikes

Wagnerstyrkor påstår sig ha tagit ukrainsk by – uppgifterna tillbakavisas

Wagnerchefen Jevgenij Prigozjin påstår att styrkor från hans milis tagit samhället Jahidne norr om Bachmut i östra Ukraina i besittning. Men enligt militära rapporter från Ukraina befinner det sig fortsatt under Kievs kontroll.

Nyhetsbild
Utrikes

Zelenskyj ber om mer medan Kina stoppar stöd

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vill se hårdare tag från omvärlden mot Ryssland. Vädjan kommer dagen efter det att EU, USA och övriga i G7 beslutat om nya sanktioner mot ryska intressen. Samtidigt syns tydliga splittringar om stödet till Ukraina sedan Kina stoppat ett uttalande om stöd.

Nyhetsbild
Utrikes

Litauen samlade in 14 miljoner åt Ukraina

Litauens befolkning har via en månadslång kampanj samlat in 14 miljoner euro som ska gå till Ukrainas försvar.

Nyhetsbild
Utrikes

Kazakstan stödjer Kinas Ukrainaplan

Kazakstan stödjer den plan för kriget i Ukraina som Kina nyligen lade fram. Det meddelar landets utrikesminister på lördagen.

Nyhetsbild
Utrikes

Human Rights Watch: Den ryska attacken mot järnvägsstationen i Kramatorsk i fjol var ett krigsbrott

En förbjuden klusterbomb släpptes över en järnvägsstation som var fylld av flyende människor. Den orsakade omfattande död och förödelse. En granskning av händelsen leder ytterligare i bevis att Ryssland begick ett allvarligt krigsbrott i ukrainska Kramatorsk.

Nyhetsbild
Utrikes

Biden: Ukraina behöver inte F-16-flygplan

USA:s president Joe Biden vill inte skicka några amerikanska F-16-stridsflygplan till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Det säger han i en intervju med ABC.

Nyhetsbild
Utrikes

Kreml varnar: En attack mot Transnistrien är en attack mot Ryssland

Kreml fortsätter att måla upp ett hot i andra änden av Ukraina. Landets hökaktige ex-president Dmitrij Medvedev gör ett nytt stridsrop: Ryck fram till Polen om så krävs.

Nyhetsbild
Utrikes

Fem berättelser: Så drabbade kriget oss

Dmitriy Panasenkos företag bombades av ryssarna – nu hjälper han soldater vid fronten. Zumbainstruktören Irina Shepel flydde till Bulgarien och biståndsarbetare Liliia Ivashchenko tvingades se sin mor föras bort till Ryssland. Här är fem ukrainares berättelser om livet efter Rysslands invasion.

Nyhetsbild
Utrikes

EU och Nato möts i Tallinn och markerar enighet mot Rysslands krig – "Vi har en dålig granne, men de andra är ganska bra"

Enighet, frihet och mod är orden som upprepas gång på gång när EU och Nato gemensamt markerar mot Rysslands krig i Ukraina. – Låt inte rädslan ta över, manar Estlands premiärminister Kaja Kallas på årsdagen av krigsutbrottet.

Nyhetsbild
Utrikes

Sverige skickar stridsvagnar och luftvärnssystem till Ukraina

Sverige ska skicka upp till tio Leopard-stridsvagnar till Ukraina. I det nya stödpaketet ingår även luftvärn.

Nyhetsbild
Utrikes

Leopard-stridsvagnarna från Polen är redan framme i Ukraina

Polen har levererat de första stridsvagnarna av typen Leopard 2 till Ukraina, rapporterar nyhetsbyrån PAP.

Nyhetsbild
Utrikes

EU och Nato: Vi står enat bakom Ukraina

Estland flaggar dubbelt för både egen frihet och Ukrainas. – Vi står enat bakom Ukraina, lovar premiärminister Kaja Kallas tillsammans med EU-basen Ursula von der Leyen och Natochefen Jens Stoltenberg.

Nyhetsbild
Utrikes

Zelenskyj: Vi kämpar för varje morgondag – Ukraina aviserar kommande motoffensiv

Sorg, ilska – och jävlar anamma. Ukraina aviserar en kommande motoffensiv under högtidlighållandet av ettårsdagen av Rysslands invasionskrig. – Vi fick ett abrupt uppvaknande, och har inte sovit sedan dess, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Nyhetsbild
Utrikes

Expert: Putin kan offra hundratusentals fler

Hundratusentals unga ryssar har skickats till Ukraina. Trots det har Vladimir Putin sluppit betala ett inrikespolitisk pris för kriget. – Jag tror att Putin kan skicka ytterligare några hundratusen ryska medborgare i döden innan det sker någon märkbar reaktion, säger Rysslandskännaren Stefan Ingvarsson.

Nyhetsbild
Utrikes

Kina vill att Ukraina och Ryssland förhandlar – presenterade tolv punkter i fredsförslag

Kina uppmanar Ryssland och Ukraina att sätta sig vid förhandlingsbordet, och lägger fram ett fredsförslag med tolv punkter. Kina vill bland annat se ett stopp på sanktionerna mot Ryssland.

Nyhetsbild
Utrikes

Varningar i Ukraina inför årsdagen – hemundervisning rekommenderas: "Gå inte ut i onödan"

I dag har det gått ett år sedan Rysslands storskaliga anfallskrig i Ukraina inleddes och några tecken på ett slut syns inte. – Vi gör allt för att härda ut, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Nyhetsbild
Utrikes

VIDEO: Dygnet då Ryssland invaderade Ukraina – nu är det ett år sedan

Den 24 februari 2022 inledde Ryssland – på president Vladimir Putins order – en invasion av Ukraina från flera håll, och från hela världen hördes fördömanden av den ryska aggressionen. Här är en överblick över vad som hände den här dagen för ett år sedan.

Nyhetsbild
Ekonomi

G7 kräver miljardstöd från IMF till Ukraina

G7-ländernas finansminister uppmanar Internationella valutafonden IMF att skapa ett nytt stödpaket till Ukraina, för leverans i slutet av mars.

Nyhetsbild
Utrikes

Tyskarna, ryssarna ... – 84-åriga Nadija i Butja minns alla ockupanter: "Nu är vi inte rädda för något längre"

Den ryska soldaten tog sig via fönstret rakt in i familjens kök. Ryssarnas skräckvälde i ukrainska Butja har skakat en hel värld. Men 84-åriga Nadija Omeltjenko har varit med förr – hon har upplevt allt från tyskarnas ockupation till Sovjet. – Nu är vi inte rädda för något längre, säger hon.

Nyhetsbild
Opinion

LEDARE: Slava Ukraini!

Den ukrainska teatergruppen Kalambur gör något som vore livsfarligt i Ukraina just nu. De för vidare kärleken till Ukrainas språk och kultur.

Nyhetsbild
Utrikes

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj inför årsdagen: Vi kommer att segra

Ödesmättad, men med tilltro till framtiden, manade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj befolkningen till uthållighet efter ett år av ryskt angreppskrig: – Vi kommer att segra.

Nyhetsbild
Inrikes

Klart: Finland skickar tre stridsvagnar till Ukraina

Tre av det finska försvarets sex röjningsstridsvagnar skickas till Ukraina. Vagnarna behövs för att bana väg för de tunga stridsvagnarna till fronten.

Nyhetsbild
Utrikes

Putin hotar att stärka kärnvapenstyrkor – ryska Sarmat-roboten ska tas i bruk senare i år

Ryssland kommer att fortsätta att satsa på sina kärnvapenstyrkor, hävdar president Vladimir Putin. Samtidigt fortsätter spekulationerna kring en kommande kinesisk vapenförsäljning till den ryska krigsmakten, dagen efter toppdiplomaten Wang Yis möte med Putin i Moskva.

Nyhetsbild
Utrikes

VIDEO: FN-chefen: Årsdagen en grym milstolpe

FN:s generalsekreterare António Guterres kallar Rysslands invasion av Ukraina "en skymf mot vårt kollektiva samvete". Hans uttalande kommer under generalsförsamlingens möte sent på onsdagen, svensk tid.

Nyhetsbild
Utrikes

Ett års krig – så har Putin strypt allt motstånd: "Han känner sig i högsta grad hotad av all sorts kritik"

Vladimir Putin framstår alltmer som Rysslands diktator. Under kriget har ett långvarigt förtryck dragits ännu längre och hundratusentals människor har lämnat landet.

Nyhetsbild
Utrikes

Flera explosioner i Mariupol under onsdagen

Flera explosioner har inträffat i ryskockuperade Mariupol under onsdagen, rapporterar The New York Times.

Nyhetsbild
Utrikes

Kinas band till Ryssland är orubbliga – trots kriget i Ukraina

Kinas band till Ryssland är orubbliga – trots kriget i Ukraina. Beskedet kommer under den kinesiska toppdiplomaten Wang Yis besök i Moskva, som sker några få dagar innan årsdagen för Rysslands invasion av Ukraina. På onsdagen möttes Wang och president Vladimir Putin.

Nyhetsbild
Utrikes

Kina: Kommer spela "konstruktiv roll" i Ukraina

Kinas band till Ryssland är orubbliga – trots kriget i Ukraina. Beskedet kommer under den kinesiske toppdiplomaten Wang Yis besök i Moskva, som sker några få dagar innan årsdagen för Rysslands invasion av Ukraina. På onsdagen möttes Wang och president Vladimir Putin.

Nyhetsbild
Utrikes

Butja byggs upp igen men minnena av det ryska skräckväldet lever kvar – Natalia, 56: "Vi befann oss i ett helvete"

Nu byggs ukrainska Butja upp på nytt ur den förödelse ryssarna lämnade efter sig. Hus repareras och folk hittar tillbaka till sina hem. Men minnena av ockupationens skräckvälde lever kvar.

Nyhetsbild
Utrikes

Biden: Putin trodde på finlandisering av Nato men fick natofiering av Finland och Sverige

– Ukraina står fritt, slog USA:s president Joe Biden fast när han inledde sitt tal i den polska huvudstaden Warszawa på tisdagskvällen. Han riktade hård kritik mot Rysslands president Vladimir Putin och nämnde i inledningen av sitt tal Finland och Sveriges ansökningar till Nato.

Nyhetsbild
Utrikes

Ukraina: Dödligt angrepp mot Cherson precis då Putin höll tal

Flera personer har dödats i ryska angrepp mot staden Cherson i södra Ukraina, enligt den ukrainska militären. Attackerna ska ha kommit under den ryske presidenten Vladimir Putins stora linjetal under tisdagen.

Nyhetsbild
Utrikes

Hemlighetsmakeriet bakom Bidens besök i Kiev – Två journalister fick följa med, men utan telefoner

Avstängda transpondrar, ett tåg i skydd av natten och med bara ett par journalister i släptåg.USA:s president Joe Bidens besök i den ukrainska huvudstaden föregicks av stort hemlighetsmakeri.

Nyhetsbild
Utrikes

Läckta dokument avslöjar: Så planerar Putin att ta över Belarus

Ett läckt dokument från Kreml beskriver Rysslands planer på att ta över grannlandet Belarus. Ett av målen är att få bort den belarusiska identiteten och ersätta den med den ryska, rapporterar Expressen i samarbete med flera europeiska medier.

Nyhetsbild
Utrikes

Kina ska lägga fram fredsplan

Kina planerar att lägga fram ett förslag på en lösning på Ukrainakriget i veckan, enligt landets utrikesminister.

Nyhetsbild
Utrikes

VIDEO: Biden vidare till Polen efter Kievbesök – håller stort tal under tisdagen

Efter måndagens besök i Kiev är USA:s president Joe Biden på plats i Polen, rapporterar den polska nyhetsbyrån PAP.

Nyhetsbild
Utrikes

USA:s president Biden på oväntat Kievbesök – Ryssland fick information på förhand

USA:s president Joe Biden har under måndagen varit på plats i Kiev. Besöket skedde oaviserat och under stort hemlighetsmakeri – men Ryssland informerades om att resan skulle ske. Flyglarm ljöd över huvudstaden samtidigt som Biden och Volodymyr Zelenskyj möttes i den ukrainska vårsolen.

Nyhetsbild
Utrikes

Moskva hävdar kontroll över ort nära Bachmut – allt fler tecken på spricka mellan Kreml och Wagnergruppen

Ryssland säger sig ha intagit Paraskovijivka nära hårt omstridda Bachmut. Påståendet har lett till förnyade spekulationer om en spricka mellan Kreml och Wagnergruppen, vars ledare nyligen hävdade kontroll över samhället i öst.