Sverige och Nato
Nyhetsbild
Utrikes

Turkiet ställer nya krav på Sverige: "Det är oacceptabelt"

Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu kräver i princip slopade begränsningar av försvarsexporten till Turkiet om Sverige ska bli Natomedlem.

Nyhetsbild
Utrikes

Miljöpartiet kräver lag mot kärnvapen i Sverige

Miljöpartiet kräver att riksdagen omedelbart antar en ny lag som förbjuder kärnvapen i Sverige, både i freds- och krigstid. – Vi måste fortsätta arbeta för en nedrustning av kärnvapen, säger språkröret Märta Stenevi till TT.

Nyhetsbild
Utrikes

"Sverige försvaras bäst i Nato"

Den svenska regeringens Natobeslut i dag välkomnas av en bred riksdagsmajoritet. Men inte av alla. – Generationer av svenskar påverkas utan att folket varit med i processen, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar.

Nyhetsbild
Utrikes

Händer i dag: Sveriges riksdag debatterar Nato

Den svenska riksdagen ska i dag debattera svenskt medlemskap i Nato. Men det är inte riksdagen som får fatta beslut om Natoansökan.

Nyhetsbild
Utrikes

Magdalena Andersson: "Måste förhålla oss till verkligheten – Nato är bäst för Sverige"

Socialdemokraterna säger ja till att Sverige ska ansöka om medlemskap i Nato. – Det bästa för Sveriges och svenska folkets säkerhet är att vi går med i Nato, säger statsminister Magdalena Andersson.

Nyhetsbild
Utrikes

Flera besvikna S-röster i Sverige – ungdomsförbundet kräver kärnvapenfri zon

Socialdemokraternas Natosväng väcker kritik inom partiet. Ungdomsförbundet SSU kräver att regeringen garanterar en kärnvapenfri zon över Norden, säger ordföranden Lisa Nåbo.

Nyhetsbild
Utrikes

Historiskt besked: Socialdemokraterna i Sverige säger ja till Nato

Socialdemokraterna säger ja till att Sverige ska ansöka om medlemskap i Nato. Beslutet togs av partistyrelsen på söndagseftermiddagen.

Nyhetsbild
Utrikes

Turkiet pekar ut Sverige som problemet – "Mer respekt från Finlands sida"

Turkiet ser Sverige som ett större problem när det kommer till en Natoansökan än Finland, enligt den turkiske utrikesministern Mevlüt Cavusolgu. Men Turkiet kommer inte att stoppa ett inträde i Nato, säger försvarsalliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Nyhetsbild
Utrikes

Socialdemokraterna i Sverige närmar sig besked i Natofrågan

UPPDATERAD 15.54. Partistyrelsen i Socialdemokraterna möts under eftermiddagen för att besluta om ett ja eller nej till Natomedlemskap. På väg in till mötet lutade de flesta deltagarna som uttalade sig åt ett ja.

Nyhetsbild
Utrikes

Maria Wetterstrand om Natodiskussionen: "Ni har diskuterat de här frågorna i trettio år, vi har diskuterat dem i tre veckor"

En Nato-ansökan är en radikal förändring av svensk säkerhetspolitik. Maria Wetterstrand, tidigare svensk toppolitiker, ser risker med att Sverige rusar fram för fort i Nato-frågan.

Nyhetsbild
Utrikes

Doktor i statsvetenskap om svenska Natorapporten: "Ett Sverige-Finland-perspektiv håller på att födas"

Till följd av Rysslands krig mot Ukraina lade Finland den 13 april fram en uppdaterad säkerhetspolitisk redogörelse. En månad senare gjorde Sverige detsamma. Iro Särkkä, doktor i statsvetenskap, reder ut om det finns några olikheter i rapporterna.

Nyhetsbild
Utrikes

Ryska specialförband pekas ut som hot i Sveriges analys

Ryska specialförband som genomför sabotage eller insatser med kryssningsrobotar. I den säkerhetspolitiska analysen varnas för ökade hot mot Sverige under en eventuell ansökningsprocess med Nato.

Nyhetsbild
Utrikes

Klart: Då ger Socialdemokraterna i Sverige sitt Nato-besked

Socialdemokraterna bjuder in till pressträff på söndag kväll, direkt efter att partiet beslutat om ett Natomedlemskap.

Nyhetsbild
Utrikes

Sverige slår fast ny säkerhetsanalys: Nato bedöms öka säkerheten för landet

Regeringens och riksdagspartiernas säkerhetspolitiska analys bedömer att Natomedlemskap ökar säkerheten för Sverige. Den blir ett viktigt underlag för Sveriges Natobeslut. – Alliansfriheten har tjänat Sverige väl. Men vi måste förhålla oss till att vi har ett nytt läge efter den 24 februari, säger utrikesminister Ann Linde.

Nyhetsbild
Utrikes

S-förbunden i Sverige om tidigarelagt Natobesked: Det viktigaste är Sveriges säkerhet

Socialdemokraterna i Sverige har beslutat att meddela partiets ståndpunkt i Natofrågan på söndag, en vecka tidigare än beräknat. Trots det anser inte S-förbunden att partistyrelsen tar ett förhastat beslut.

Nyhetsbild
Utrikes

Svenska socialdemokraterna fattar Nato-beslut på söndag

Socialdemokraterna i Sverige kommer att fatta beslut den 15 maj om hur partiet ställer sig till ett Nato-medlemskap. Det säger partisekreterare Tobias Baudin vid en pressbriefing.