Läckage på Nord Streams gasledning
Nyhetsbild
Utrikes

Åklagare bekräftar sabotage vid Nord Stream

UTRIKES Nord Stream utsattes för grovt sabotage, bekräftar åklagaren i ett pressmeddelande. Sprängämne har påträffats på flera främmande föremål.

Nyhetsbild
Utrikes

Ägarkonsortiet uppger: 248 meter mellan Nord Stream-läckor

Det skiljer 248 meter mellan de två läckorna på gasledningen Nord Stream 1 som uppstod i svensk ekonomisk zon. Det uppger det ryskkontrollerade konsortiet Nord Stream AG, som äger ledningen.

Nyhetsbild
Utrikes

Ryskt fartyg har anlänt till Nord Stream

Svenska Försvarsmakten gör egna undersökningar av havsbotten nära gasläckorna på Nord Stream. Nu får man sällskap av ett ryskt fartyg som precis anlänt till platsen, rapporterar P4 Blekinge.

Nyhetsbild
Utrikes

Undersökning visar: Kraftiga explosioner skadade Nord Streams gasledningar

Det var kraftiga explosioner som skadade gasledningarna Nord Stream 1 och 2, enligt myndigheter i Danmark. Minst 50 meter rör saknas av den ena ledningen, visar filmklipp från botten.

Nyhetsbild
Utrikes

Putin: Vi är redo att pumpa på i Nord Stream

Ryssland är redo att återuppta gasleveranserna till Tyskland via det rör i Nord Stream 2 som fortfarande fungerar. Det säger president Vladimir Putin i ett tal i Moskva enligt nyhetsbyråer.

Nyhetsbild
Utrikes

Utsläppet från Nord Stream 2 minskar långsamt

Det kvarvarande utsläppet från Nord Stream 2 har under helgen minskat ytterligare. Den mindre läckan i svensk ekonomisk zon mäter nu 15 meter i diameter, enligt Kustbevakningens senaste flygobservation.

Nyhetsbild
Utrikes

Risk att metanläckorna påverkar havet

De stora metanutsläppen efter Nord Stream-läckorna riskerar att påverka djurlivet i Östersjön. I vilken omfattning återstår dock att se.

Nyhetsbild
Utrikes

Stärkt misstanke om grovt sabotage vid gasläckor: "Har skett detonationer"

Avspärrningarna har hävts och misstankarna om grovt sabotage har stärkts efter att Säpo gjort en brottsplatsundersökning vid gasläckorna i Östersjön.

Nyhetsbild
Utrikes

Stärkt misstanke om grovt sabotage vid gasläckorna i Östersjön – "Detonationer har skett vid Nord Stream 1 och 2"

Avspärrningarna har hävts och misstankarna om grovt sabotage har stärkts efter att svenska Säpo gjort en brottsplatsundersökning vid gasläckorna i Östersjön. – Efter en samlad bedömning kan vi konstatera att det har skett detonationer vid Nord Stream 1 och 2, säger Nina Odermalm-Schei, på Säpo till TT.

Nyhetsbild
Utrikes

Ryssland: Vi vill också undersöka läckorna vid Nord Stream

Ryska myndigheter vill vara representerade i en utredning av läckorna i Nord Stream, anser Rysslands vice utrikesminister Sergej Versjinin. Den misstänkta brottsplatsen är fortsatt avspärrad och Kustbevakningen har rätt att ingripa om obehöriga tar sig in.

Nyhetsbild
Utrikes

Gas fortsätter läcka i Östersjön

Kustbevakningen har under dagen bevakat Nord Stream-läckorna, för att se hur de utvecklats. Läget vid det mindre utsläppet vid gasläckan i Östersjön, i svensk ekonomisk zon, är oförändrat.

Nyhetsbild
Utrikes

Havet runt gasläckor spärras av – förbjudet att röra sig i området: "Ovanligt"

Kustbevakningen har spärrat av området i Östersjön runt Nord Stream-läckorna. Beslutet innebär bland annat att det är förbjudet att dyka och röra sig i området med fartyg och undervattensfarkoster.

Nyhetsbild
Utrikes

Gazprom: Gas pumpas ut ur Nord Stream 2

Den mindre läckan från Nord Stream 2 i svensk ekonomisk zon har ökat, enligt Kustbevakningen i Sverige. Ryska Gazprom hävdar att arbete pågår med att pumpa ut gas ur den förstörda ledningen.

Nyhetsbild
Utrikes

Läcka från Nord Stream 2 ökar: "Håller uppsikt"

Den mindre läckan från Nord Stream 2 i svensk ekonomisk zon har ökat, enligt Kustbevakningen. – Vad det beror på vet vi inte. Men vi håller uppsikt, säger Mattias Lindholm vid Kustbevakningen.

Nyhetsbild
Utrikes

Ubåtsräddningsfartyg på plats vid Nord Stream

Svenska Kustbevakningen befinner sig just nu på platsen för Nord Streamläckorna. På plats finns även den svenska marinen med bland annat ett ubåtsräddningsfartyg med dykexpertis.

Nyhetsbild
Utrikes

Gasutsläppen verkar vara över – flödet har minskat successivt från den ryska ledningen

Metanutsläppen i Östersjön från Nord Stream 1 och 2 verkar ha upphört, enligt danska Energistyrelsen. I så fall öppnar det för att inleda utredningen av sabotaget som orsakade läckorna i de båda gasledningarna.

Nyhetsbild
Utrikes

Detonation nära elkabel mellan Sverige och Polen – Oklart hur stora skadorna är

En av detonationerna som skadade Nord Stream skedde i närheten av den viktiga så kallade Polenkabeln. I nästa vecka ska specialister undersöka kabeln för att se om den har skadats, rapporterar SVT Nyheter.

Nyhetsbild
Utrikes

Gasledningarna läcker på fyra ställen

En fjärde läcka i de ryska gasledningarna har upptäckts. Först på söndag beräknas gasen sluta bubbla upp ur vattnet. – Vi har läckage på två positioner i svensk ekonomisk zon, säger Kustbevakningens presstalesperson Mattias Lindholm i Sverige.

Opinion

DEBATT: Äntligen slapp vi Nord Stream

NORDSTREAM

Nyhetsbild
Utrikes

Gasläckorna upp i FN:s säkerhetsråd – på begäran av Ryssland

Gasläckorna på Nord Stream ska på Rysslands begäran tas upp i FN:s säkerhetsråd, säger Sveriges utrikesminister Ann Linde (S).Men regeringen vill inte spekulera i vem som kan ligga bakom de misstänka sabotagen.

Nyhetsbild
Inrikes

Statsminister Marin om explosionerna: "Avsiktligt sabotage för att försöka skrämma oss"

– Läget är mycket oroväckande och enligt alla uppgifter vi har fått var explosionerna avsiktliga, säger statsminister Sanna Marin om läckagen i Nord Streams gasledningar i Östersjön.

Nyhetsbild
Utrikes

Nord Streams skador kan vara permanenta – ännu oklart när flödet från läckagen kan avta

Misstankarna om sabotage mot de ryska gasledningarna i Östersjön tätnar efter uppgifter om explosioner på havsbottnen. Samtidigt visar läckagen inga tecken på att avta.

Nyhetsbild
Inrikes

Minister Kaikkonen om läckorna i Östersjön: "Ledningar som dessa sprängs inte av sig själv"

Sverige och Danmark utreder vad som skedde kring gasledningarna Nord Stream 1 och 2 i början av veckan. Händelsen innebär inget militärt hot mot Finland, men visst är det allvarligt då någon spränger i Östersjön, säger försvarsminister Antti Kaikkonen.

Nyhetsbild
Ekonomi

Gaspriset rusar i Europa

Nyhetsbild
Utrikes

VIDEO: Här bubblar gasen från Nord Stream upp i Östersjön – det här vet vi om gasläckorna just nu

Det läcker gas i Östersjön sedan de ryska gasledningarna Nord Stream 1 och 2 konstaterats ha sprungit läck. Det här är vad som är känt kring utsläppen.

Nyhetsbild
Utrikes

Blinken lovar stöd från USA efter gasläckan

USA:s utrikesminister Antony Blinken lovar amerikanskt stöd med anledning av gasläckaget i Östersjön. Både Danmarks och Sveriges statsministrar säger att det troligen rör sig om sabotage.

Nyhetsbild
Utrikes

VIDEO: Magdalena Andersson om gasläckagen: Troligen sabotage – men Sverige är inte under attack

Tonen om gasläckagen i Östersjön skärps från den svenska regeringen. Statsminister Magdalena Andersson säger att det troligen rör sig om sabotage. Hennes utspel kommer sedan Danmarks statsminister Mette Frederiksen slagit fast att läckagen är resultaten av en medveten handling.

Nyhetsbild
Utrikes

Gasläckaget: Västledare anklagar Ryssland för sabotage

Reaktionerna är skarpa från västländer om gasläckaget i Östersjön: det rör sig om sabotage och rysk aggression enligt västledare. Ukraina betraktar gasläckagen som en "terroristattack" utförd av Ryssland.

Nyhetsbild
Utrikes

Rapporter om två explosioner intill Nord Streams gasledningar: "En extraordinär situation"

UPPDATERAD 20.48. Flera kraftiga undervattensexplosioner har registrerats av mätstationer i både Sverige och Danmark i samma område som gasläckorna vid de ryska gasledningarna Nord Stream 1 och 2.

Nyhetsbild
Utrikes

Gasläckan kan vara stor – påverkar klimatet, uppger experter

UPPDATERAD 18.18. Utsläppen av naturgas i Östersjön är inte omedelbart farligt för människor eller för djurlivet. Men gaserna har en negativ klimatpåverkan, enligt experter.

Nyhetsbild
Utrikes

Ilmari Käihkö: "Visar hur beroende vi varit av rysk gas och Rysslands politiska vilja"

Det är fortfarande oklart vad som ligger bakom gasläckorna på Nord Stream-ledningarna. Men experter menar att händelsen kan leda till ett ökat tryck på väst från Ryssland.

Nyhetsbild
Utrikes

Detta vet vi om gasläckorna

UPPDATERAD KL 17.00. Det läcker gas i Östersjön sedan de ryska gasledningarna konstaterats ha sprungit läck. Det här är vad som är känt kring utsläppen.

Nyhetsbild
Utrikes

Läckan misstänks vara attack – "Slumpvisa händelser kan inte skada båda ledningarna"

UPPDATERAD KL 12. Läckorna på gasledningarna Nord Stream och Nord Stream 2 i Östersjön beror sannolikt inte på en olyckshändelse, säger en energiexpert till TT. Danska regeringen varnar för lokal miljöpåverkan i området kring Bornholm.

Nyhetsbild
Utrikes

Läcka på Nord Streams gasledning i Östersjön

UTRIKES En gasläcka har upptäckts på ledningen till Nord Stream 2 utanför Bornholm. Läckaget innebär en fara för sjöfarten i området.