ANDRAS MENING: Även högern borde applådera Gretas kamp
Visst har det hänt saker sedan 2007. Många enskilda länder har vidtagit kraftfulla åtgärder. Globala toppmöten har begåtts, avtal förhandlats fram. Men det har gått för långsamt.
Visst har det hänt saker sedan 2007. Många enskilda länder har vidtagit kraftfulla åtgärder. Globala toppmöten har begåtts, avtal förhandlats fram. Men det har gått för långsamt.
Vi ser flyktingar som slussas omkring på Medelhavet, den böljande blå muren. Vi ser vägblockader, gula västar och tårgas.
Om vi delar på ansvaret för demokratifostran har vi kvar ett finlandssvenskt mediefält ännu år 2030.
Dumsnålt sparande i fastighetsunderhåll i Jakobstad har bidragit till att den tickande bomben nu briserar.
En skum affär som borde ha fått alla varningsklockor att ringa gled obehindrat in på hög politisk nivå i Finland.
Pohjalainens chefredaktör Toni Viljanmaa tar tjänstledigt och ställer upp i riksdagsvalet som kandidat för Samlingspartiet.
Den unga klimataktivism som Greta Thunberg har dragit i gång är mycket väl jämförbar med metoorörelsen.
Utredningar av det slag som Riksarkivet presenterat ska inte få oss att gå in i försvarsposition, skriver Dan Lolax i ledare i Åbo Underrättelser med anledning av naziforskningen.
Inget borde kunna stoppa Jakobstad. Företagare tror på tillväxt och det finns en stark vilja att driva fram en utveckling.
Det fanns två röda trådar i gårdagens utrikesdeklaration i riksdagen, kärnvapen och Viktor Orbán. Båda ställer till det för svensk politik - fast på olika sätt.
Tvång har aldrig lämpat sig för finländarna. Och det gör det inte heller vad valdeltagandet beträffar.
Vi vet att krig är krig och vad som kan hända med den soldat som vägrar lyda order. Men allt det friar inte oss finländare från skam.
Förra veckan slog barnombudsmannen Tuomas Kurttila larm om att självmordsnivån bland barn nu är den högsta på 2000-talet.
Man ska kunna lita på tågen, skriver Marina Holmberg i ledare i Västra Nyland.
"I västvärlden är ekonomisk tillväxt inte längre lösningen." Handen upp den som tror så. Just så, inte många händer.
Det är bra att en basinkomst får marginaliserade människor att må bättre, men detta måste var mer ett delmål än ett slutmål.
Den ekonomiska tillväxten i Jakobstadsregionen får inte hämmas av arbetskraftsbrist.
Samlingspartiet har under veckan haft svettiga stunder med att förtydliga vad partiet egentligen vill i fråga om äldreomsorgen.
Kan Matti Nykänen få en statsbegravning? Det utreder Europa-, kultur- och idrottsminister Sampo Terho (Blå).
I sitt andra tal till nationen ville Donald Trump å ena sidan ena landet, å andra sidan bygga muren. En omöjlig ekvation.
Är det den uppgiften ett public service-bolag ska ha – att med svag journalistik försöka få en konkurrent att framstå i dålig dager?
Vem vinner på att det talas mer om klimatpolitik än om elbrist? Bakom all opinionsbildning finns det en agenda av något slag.
Vad som upptäcktes på 1900-talet kan bli ödesdigert för 2000-talet.
Politiska beslutsfattare som på allvar bryr sig om barnens hälsa ser till att det kommer lapp på luckan för alla mögelskolor.
Det har varit beklämmande att följa med nyheterna om de stora privata vårdbolagen denna vecka.
En lagförändring borde ju generellt innebära en förbättring som ser till helheten. Nu verkar konsekvensbedömningen lysa med sin frånvaro och de resursbehov som uppstått har inte beaktats.
Statsministern i en välfärdsstat tar ansvar för sin politik senast då nyhetsrapporteringen visar att den har lett till miserabel tillvaro för många och till och med skördar människoliv.
Ingen kan tvinga lärare att åka på lägerskola. Men Hem och skolas centralkansli i Helsingfors ska i alla fall inte avliva traditionen.
Bibeltolkningar om sexualitet måste kunna debatteras också i tidningarnas olika nyhetskanaler och debattforum.
Onda handlingar i avsikt att försvara det goda eller Gud är inte tro, skriver May Wikström i ledare i Kyrkpressen med anledning av de två Kristinestadsprästernas uttalanden om homosexuella.
När P3 får chansen till en lång intervju med kulturministern handlar en stor del om hennes hår. Varför anses det relevant för public service att några lättkränkta filurer ogillar ett statsråds frisyr?
I den manligheten finns det grupptryck att prova saker man inte vill prova, att fysiskt ge sig på andra, att förminska kvinnor och andra män, att visa känslor bara genom aggression.
Vi bor i Mark Zuckerberg-land, med 2,2 miljarder andra. Ingen vet vem som styr.
Många skadas i trafiken i Jakobstad. Mopedolyckor är vanliga och leder nästan alltid till personskador. Hur ska det få ett slut?
Integrationspolitik är dyrt. Att spela fotboll och sjunga tillsammans kostar inte mycket.
I de stora berättelserna är det ofta en liten faktor som avgör stora saker.
En färsk opinionsmätning visar att förtroendet för politikerna har minskat bland 70 procent av svenskarna sedan valet.
Det enda som kan lyfta människor ur fattigdom är ökat välstånd för fler.
Tiden för storskalig insektsproduktion är inte mogen. Företagarna borde kanske haft mer tålamod (och pengar) och väntat in en ökad efterfrågan.
Om partier i regeringsställning företrädesvis kör sina egna race slutar det ofta med att gemensamma projekt blir torperade av politiska särintressen.
Om någon sanningssägare beskriver samhället på ett enkelt och lättförståeligt sätt ska varningsklockorna alltid ringa. Världen är tvärtom komplex och svårtolkad.
Med jämna mellanrum ordnas en loppis enbart för barnkläder i Jakobstad, liksom på många andra orter i landet.
LEDARE I Ylipää, som är den mest perifera delen av Karleby, pågår ett utbrytningsförsök. En del av byborna känner sig främmande i Karleby. Konkret handlar det i hög grad om en kamp för byskolan.
Det är viktigt att de som nu aspirerar på den främsta posten inom den finlandssvenska evangelisk-lutherska kyrkan redogör för sina synpunkter i frågor som dessa.
Det har pågått en ambivalent diskussion i Finland sedan hösten 2015, när nästan tio gånger fler flyktingar än året innan kom till landet.
Som det ser ut nu så väntar ett stort europeiskt brexitkaos efter den 29 mars, om 71 dagar. Det förlorar vi alla på.
Det politiska kompromissandet har av allt att döma kommit för att stanna i Sverige, åtminstone så länge de etablerade partierna är inriktade på att hålla Sverigedemokraterna i kylan.
Pedersöreföretaget Herrmans framgångar på exportmarknaden är ett glädjebudskap, men vad händer om företaget går in på börsen?
Ett starkt budskap om att det är fullt normalt att vara "undeli" har ljudit över Österbotten i höst. Hur påverkas landskapets skiftningar?