Opinion

Debatt

Mest läst senaste veckan

Opinion

Nyhetsbild

DEBATT: Hoppas ni vet vad ni kommer att ha på er bakgård

Finlands gröna guld håller på att bli industriområden utan like, med skogar som korsas av gigantiska vägar, skriver Lars Forsén om vindkraft.

Nyhetsbild

RECENSION: När man måste imitera och kamouflera

PSYKOLOGI Vi har lärt oss att det inte är enbart pojkar som är autister. Och inte enbart barn. Och att autism inte beror på känslokalla mödrar. Men än har vi mycket att lära. Pi Sundell har läst Clara Törnvalls bok.

Nyhetsbild

DEBATT: Till framtidens politiker och tjänstemän i vårt välfärdsområde

OMSORG Anette Rönnlund-Nygård skriver om vikten av att barn och unga i familjer med beroende och psykisk ohälsa får professionellt stöd.

Nyhetsbild

ARTIKEL: En 100-åring som mår riktigt bra

ÅLAND 100 ÅR Det är på dagen hundra år sedan Ålandskonventionen undertecknades. Presidenten kommer på besök för att diskutera demilitariseringen, en fråga som fortfarande är litet knepig.

Nyhetsbild

DEBATT: När kropp och själ samverkar – nordiska modeller för bättre jobbhälsa

HÄLSA Både i Sverige och i Finland är man väl medveten om vad som påverkar jobbhälsan. Men angreppsättet är litet olika, skriver Kjell Skoglund.

Nyhetsbild

DEBATT: Kombinationen arbete och belastande livssituation sliter ut anhöriga

PSYKISK HÄLSA Psykisk ohälsa belastar de anhöriga och kan påverka deras arbetsförmåga. Positivt attitydklimat, flexibelt arbetsliv, tidigt stöd och förebyggande tjänster hjälper dem att orka i vardagen.

Nyhetsbild

DEBATT: Gott om arbete – ont om jobbvilliga

ARBETSMARKNADEN Arbetsgivarna tror att nyrekryteringen tar fart när begränsningarna avskaffas, men att man måste erbjuda bättre villkor än tidigare, skriver Kjell Skoglund.

Nyhetsbild

DEBATT: Ros och ris för satsningar på infrastrukturen

INFRASTRUKTUR Statens planerade investeringar det här decenniet ser överlag bra ut. Men till exempel projekt som stöder batteristrategin borde tillfogas, anser Österbottens handelskammare.

Nyhetsbild

Dan Ekholm: Prästdottern från DDR blev världens mäktigaste kvinna

TYSKLAND När Angela Merkel efter 16 år nu lämnar posten som Tysklands förbundskansler skrivs historia. Trots att hon länge varit i rampljuset är hon ett mysterium. Dan Ekholm summerar hennes tid som Europas mäktigaste ledare.

Nyhetsbild

ESSÄ: Plötsligt har samhället delats upp i De och Vi

CORONA Plötsligt blev det vi och de. Den stora tvärsäkerheten breder ut sig bland vaccinvägrare. Camilla Berggren reflekterar över coronatiden och framtiden. Är det ok att fråga våra medmänniskor om de är vaccinerade?

Nyhetsbild

Det började som en alldeles normal dag…

ELFTE SEPTEMBER Nils Torvalds, som jobbade som journalist i USA då för exakt 20 år sedan, beskriver vad som hände den där dagen som började helt normalt.

Nyhetsbild

DEBATT: Innovation är en pågående process

UTVECKLING I grund och botten handlar det om attityden till risktagning. Men svenskarna är också mästare på marknadsföring. Kjell Skoglund skriver om vad Finland kan lära sig av grannen.

Nyhetsbild

DEBATT: Den andra sidan av en upprörande incident

HÄLSA Tre ungdomar ger en annan bild än polisen av en panikattack och polisens bemötande. Ytterligare utbildning i psykisk ohälsa behövs, skriver de.

Nyhetsbild

SOMMARESSÄ: Revanschen som kom av sig

HISTORIA Imperier har en inbyggd tendens att spänna över ett större område än resurserna tillåter. Sverige är ett skolexempel på det, stormakten kom aldrig igen efter freden 1721.

Nyhetsbild

DEBATT: Nu behövs solidaritet, hopp och livsglädje

CORONA Om vi har tur, tar oss i kragen och visar solidaritet kan vi kanske se fram emot nya apokalypser längre fram i tiden, skriver Jakob Backlund.

Nyhetsbild

SOMMARESSÄ: Omstart i Österbotten efter stora ofreden

HISTORIA Österbotten drabbades särskilt svårt av de ryska soldaternas brutala övergrepp under åren fram till freden i Nystad. Men landskapet kom snabbt igen efteråt.

Nyhetsbild

DEBATT: Tänk om med sjukhusets datasystem

SJUKVÅRD En uppdatering av nuvarande patientdatasystem skulle vara både bättre och billigare än det oprövade amerikanska systemet, skriver en rad läkare på Vasa centralsjukhus.

Nyhetsbild

SOMMARESSÄ: En gyllene fred med bitter eftersmak

HISTORIA Sverige var definitivt den svagare parten i fredsförhandlingarna i Nystad för 300 år sedan. Orsaken var små och felanvända resurser att försvara den tidigare gränsen.

Nyhetsbild

Där tog den slut, den enda rätta vägens politik

SAMHÄLLE

De tilltagande ekonomiska skillnaderna och orättvisorna förutsätter att marknaden tyglas. Det kräver ett ordentligt nytänkande. Det låter sig inte göras i en andlig miljö som präglas av misstänksamhet, nationalism och allmän uppkäftighet. Dennis Rundt granskar ofrånkomlighetens och evighetens politik.

Nyhetsbild

SOMMARESSÄ: "Ingen har för avsikt att bygga en mur" – 60 år sedan Berlinmuren restes

HISTORIA Natten till den 13 augusti 1961 började Berlinmuren byggas utan förvarning. Människors liv slogs i spillror då ledarens löften visade sig vara lögner.

Nyhetsbild

DEBATT: Gnistor när svenska politiska block möts

SVERIGE Risken finns att regeringsbildningen i Sverige blir långdragen och komplicerad även 2022, skriver Kjell Skoglund.

Nyhetsbild

DEBATT: Marginal tar ner skylten

LITTERATUR Har vi ett landskap där litteraturen lever och blomstrar – eller mera litteratur än landskapet har råd med?

Nyhetsbild

SOMMARESSÄ: Pandemins mentala följder och motkrafter

ESSÄ Vilka grundläggande mentala krafter ska vi ta till med tanke på framtiden? skriver Sture Enberg i sin essä om hur vi ska klara av pandemin mentalt.

Nyhetsbild

DEBATT: Skogsbruket mellan flera eldar

SKOGSBRUK Finns det ett recept som möter alla förväntningar som vi i dag har på skogsbruket? Anders Hjortman på Skogsvårdsföreningen Österbotten tror inte det.

DEBATT: Barnen och ungdomarna betalar fiolerna

CORONAÅTGÄRDER Jag påminner folket att under krigsåren 1939-1944 var danstillställningar och dylika evenemang förbjudna och landet klarade sig, skriver Jorma Malinen.