Opinion

Debatt

Mest läst senaste veckan

Opinion

Nyhetsbild

ESSÄ: Parken som trotsar alla kriser

Greenwich Park i London har erbjudit stadsborna skydd och trygghet under kriget. Det gör den också i dag, men mot en annorlunda fiende.

Nyhetsbild

ESSÄ: Försöka fokusera utan facit

CORONA I förväg oroade jag mig för hur jag skulle anpassa mig till livet som pensionär. Helt i onödan. För veckan efter handlar det redan om att anpassa sig till social distansering. Tillvaron blir beroende av förmågan att fokusera och fokusera rätt.

Nyhetsbild

DEBATT: Rasismen ska bort – också från Jakobstad

I gruppen "Jeppis – utan regler" används hatretorik som går över gränsen för värderingar som är allmänt accepterade, skriver Ida-Maria Rak, Annika Blomqvist och Anna Övergaard.

Nyhetsbild

DEBATT: Trump orsakar polarisering bland kristna

SAMHÄLLE När den kristna tron kokas ned till några få stridsfrågor blir tron närmast ett hån mot den rörelse som Jesus från Nasaret startade, skriver baptistpastorn Jani Edström.

Nyhetsbild

DEBATT: Nyttan av ansiktsmask och resandets risker

EU introducerade för en tid sen den så kallade "resebubblan", det vill säga man föreslog att länder med samma epidemisituation kunde turista sinsemellan. Idén är naiv, ansvarslös och saknar logik, skriver Daniel Paro i sitt inlägg.

Nyhetsbild

DEBATT: Stor samhällsgrupp glöms i coronastrategin

En stor befolkningsgrupp  de arbetsföra riskgrupperna  har glömts bort i regeringens coronastrategi, skriver Jenny Wilhelms-Seppälä.

Nyhetsbild

DEBATT: Vem är rädd för gult, rött och blått

Tankar kring censur och yttrandefrihet.

Nyhetsbild

DEBATT: Hur vill vi forma vår framtid?

Snart har vi förbrukat vårt arv och har ingenting att lämna över till kommande generationer. Vill vi ha det så, eller kan vi ta en ny riktning, skriver Gurli Lindén.

Nyhetsbild

DEBATT: Ska Finland ha ett försvar eller avstå från det?

Utan finländskt stridsflyg förmår motståndarnas flygvapen penetrera vårt luftrum mer eller mindre fritt och också fälla förhållandevis billiga bomber obehindrat, skriver Stefan Forss.

Nyhetsbild

DEBATT: De äldres livskvalitet i coronatider

De äldres välbefinnande på äldreboenden är beroende av närståendes och personalens insatser. Men nu är närstående portförbjudna och personalen är fullt upptagen med att försöka förhindra smittspridning. Det finns ställen där demenssjuka boende låsts in på sina rum och bara får korta besök av personal som utför någon vårdåtgärd eller bär in mat, skriver docenten Anneli Sarvimäki i en debattartikel.

DEBATT: Från laglighet till lämplighet

Med befolkningens stöd har det varit lätt att genomföra inskränkningar när rädsla styr och en kritisk diskussion inte förs, skriver Ida Asplund.

Nyhetsbild

DEBATT: Om Anders Tegnell och Finland

Anders Tegnells oklara uttalanden och ställningstaganden har sannolikt bidragit till en obehaglig utveckling inom äldrevården, skriver specialistläkaren Cay Asplund.

Nyhetsbild

DEBATT: Finskspråkiga har rätt till sitt modersmål

Chefredaktör Pentti Höri kritiserade oss finskspråkiga beslutsfattare i sin ledare i Pietarsaaren Sanomat den 29 april.

Nyhetsbild

DEBATT: Vi räddade skogsrenen i Finland

De skogsrenarna som i dag rör sig i Perho och Kronoby med flera områden härstammar från en avel i fångenskap, skriver Eirik Granqvist.

Nyhetsbild

DEBATT: Forskning kring vindkraft

Bennäsborna kunde stoppa sin gruskross, då kan vi stoppa vindkraften också, skriver Mathias Nystrand och Rebecca Nylund.

Nyhetsbild

DEBATT: Dietrich Bonhoeffer – en motståndsman

Frälsningen är gratis, men efterföljden kostar, skriver Alf Holm i sin betraktelse över den lutherska prästen Dietrich Bonhoeffer, som hjälpte judar under nazitiden.

Nyhetsbild

DEBATT: Det räcker åt varje generation

En mental pandemi kräver behandling, men ekonomiska skador kan bara repareras om vi är öppna för ett nytt tänkande, både politiskt och ekonomiskt, skriver Kimmo Hanhisalo.

Nyhetsbild

DEBATT: Krisen visar skillnaderna mellan nordiska länderna

Finland har i likhet med de övriga nordiska länderna en klar fördel i en krissituation som den vi upplever nu: Hållbara samhälleliga strukturer i kombination med ett exceptionellt starkt förtroende mellan stat och medborgare, skriver Kjell Skoglund, vd för Finsk-svenska handelskammaren.

Nyhetsbild

DEBATT: Regionutvecklingen tittar framåt – scenarie-analys har aldrig varit lika viktigt

Som regionutvecklare på Concordia ser jag hälsosamt två månader tillbaka i tiden och ställer mig själv frågan: Kunde vi förutse detta?

Nyhetsbild

DEBATT: Högt och lågt i coronakrisen

I de stränga budgetuppgörelsernas tid finns det i oss politiker en benägenhet att tänka i termer av ”nästa gång”. Det tankefelet kostar nu människoliv, skriver Nils Torvalds.

Nyhetsbild

DEBATT: Det blir ingen återgång till merkantilism

Att kasta frihandeln överbord för att ett antal länder inte har förstått att bygga upp beredskapslager för krissituationer är uteslutet, skriver Jan-Erik Frostdahl.

Nyhetsbild

DEBATT: Coronakrisen och möjligheterna framöver

Exporten är avgörande för landets återuppbyggnad, skriver Kristian Schrey, vd för Viexpo.

Nyhetsbild

DEBATT: Hem och Skola: Jämnare kvalitet för distansundervisningen!

Vi på Hem och Skola har samlat in feedback av föräldrar om hur distansundervisningen hittills utfallit.

Nyhetsbild

DEBATT: Till Dig, elev, och de som finns omkring Dig

Jag vill rikta en speciell hälsning till Dig oberoende av Din ålder och var du än befinner Dig just nu.

Nyhetsbild

DEBATT: Kommunerna klarar krisen då det gäller – men reformer krävs

Siv Sandberg, kommunforskare vid Åbo Akademin, analyserar utmaningen för kommunerna i ljuset av de långsiktiga utmaningarna och coronakrisen.