
ESSÄ: Fattiga afrikaner drabbas hårt av kriget i Ukraina
TANKAR I KRIGSTIDER Pandemin, gräshoppor, torka. Matförsörjningen var hårt ansatt i Afrika redan innan kriget. Nu är det ännu värre, skriver Assem Abu Hatab.
TANKAR I KRIGSTIDER Pandemin, gräshoppor, torka. Matförsörjningen var hårt ansatt i Afrika redan innan kriget. Nu är det ännu värre, skriver Assem Abu Hatab.
UTVECKLING Om Finland och Sverige går samman skapas ett oslagbart ishockeylag men ocks
ESSÄ Det krig som nu pågår avgörs på slagfältet, men i det ideologiska bygge som föregått det, har den ryska regimen konsekvent förnekat Ukrainas rätt till en från Ryssland separat historia, skriver Johanna Wassholm i sin essä.
NATURSKYDD Ska man satsa målmedvetet och uthålligt på skyddet av skärgårdsfåglarna så måste de två främmande rovdjuren elimineras så långt det bara är möjligt, skriver Hans Hästbacka och syftar på mink och mårdhund.
TANKAR I KRIGSTIDER Om vi inte snabbt minskar människans miljöpåverkan kan krig bli normaltillståndet och det vill förmodligen ingen av oss, skriver Erica Håkans.
MILJÖ Det finns lösningar att tillgå för den som vill göra bättring och röra sig utsläppsfritt på vattnet, skriver Johan Ulfvens.
All natur som inte fredas och åtnjuter lagens skydd kommer förr eller senare att exploateras av människan, skriver Hans Hästbacka i sin debattartikel.
Då hela Norden är med i Nato kommer samarbetet att intensifieras ytterligare och då kan vi kanske hoppas att intresset för svenskan också kommer att öka, skriver Johan Strang i sin essä.
Allt vackert tal om en ökad konsumtion av inhemsk och lokalt fångad fisk från myndigheternas och naturvårdsorganisationernas sida är i och för sig en positiv sak men det hjälper inte yrkesfiskarna ett dugg om inte radikala åtgärder vidtas för att avsevärt minska problemet med de sälar som söker sig till fiskebragder för att festa på lättfångad fisk, skriver Hans Hästbacka.
TANKAR I KRIGSTIDER Vissa stater bryter mot folkrätten när det passar dem, det är inget nytt. Rysslands handlingar och retorik visar ändå på en ny typ av likgiltighet, skriver Elina Pirjatanniemi.
TANKAR I KRIGSTIDER Nato har kört ner territorialförsvaret och har nu en skriande brist på markstridsförband. Det är inte minst här Finland kommer in.
TANKAR I KRIGSTIDER Statsvetenskapen har inte räckt till för att förklara Rysslands agerande. Men journalistiken har visat sin betydelse. Och vi måste också höra det ryska perspektivet, skriver Anna Lillkung.
TANKAR I KRIGSTIDER I början av nittiotalet var Ryssland öppet för en demokratisk utveckling, skriver Heidi Hautala. Nu hjälper inte annat än att säkerhetstjänstens och Putins makt kommer till ett slut.
TANKAR I KRIGSTIDER Det fanns tidiga tecken på det, och det skrevs rapporter om det, även i Finland. Nu vet vi att det var så; Putin har fört kuppmännens arv från 1991 vidare.
VAPEN Avsikten med Rysslands nukleära sabelskrammel är att väst ska skrämmas från vettet och förstå att hålla sig borta från Ukraina, skriver Stefan Forss.
MISSBRUKARVÅRD Under en praktikperiod för sina vuxenstudier till socionom tog Annika Långbacka ett klientperspektiv på Korpbergets behandlingshem för beroende i Sverige.
NÄRINGSLIVET Norden utmärker sig främst genom att ärenden drar ut på tiden. Vi behöver renodla och förenkla hanteringen av vardagsärenden, menar Kjell Skoglund.
KÄRNKRAFT
Notan för kärnkraftsfiaskot i Pyhäjoki hamnar hos skattebetalarna. Det viktigaste nu är att inte en cent av offentliga medel går till nya kärnkraftsprojekt, skriver Lars Sund.
SÄKERHETSPOLITIK Vore ett Natomedlemskap en stor vändpunkt i Finlands historia, eller bara en logisk utveckling? Professor Vesa Vares tecknar en bakgrund till det som nu händer.
SÄKERHETSPOLITIK Så länge Ålands ställning inte har problematiserats av andra länder i anslutning till Natofrågan, kan det vara klokt av Finland att inte ta upp den just nu, skriver Peter Stenlund.
LANTBRUK Allt tyder på att det produceras mindre inhemsk mat i år, trots att försörjningsberedskapen borde tryggas. Det är handelskedjornas fel, skriver Tomas Långgård.
POLITIK Det enda som är säkert är att debatten kommer att skifta ämnen flera gånger innan Sverige går till val i september, skriver Kjell Skoglund.
ENERGI Oberoende av vilken form av energi vi använder är en minskning av vår egen energianvändning alltid bra. Ensamma är vår inverkan en droppe i havet men tillsammans kan vi få en märkbar påverkan, skriver Hans Lindén i sin debattartikel.
SÄKERHETSPOLITIK I någon slags psykos demilitariserades Gotland. I värsta fall kunde en ubåtshamn råkat i kinesiska händer, skriver tidigare ledarskribenten Eric Erfors.
KRIGET Patriark Kirills uttalanden är häpnadsväckande och visar att hans ortodoxa kyrka går i Kremls ledband, skriver metropoliten Elia.
RYSSLAND Det första steget mot vägen till en ny säkerhetspolitik förutsätter att EU kan ena sig om fortsatta, konsekventa och långvariga ekonomiska sanktioner, skriver Nils Torvalds.
FÖRETAG
Många varor och tjänster med finländskt ursprung är en naturlig del av den svenska vardagen. Kjell Skoglund har flera exempel, både väntade och överraskande.
KRIG Markus Karlsson berättar om att vara krigsbarn, och om det trauma han fortfarande bär på.
PALESTINA Gazaborna väntar alltid. De väntar på nästa krig, de väntar på att den israeliska blockaden ska ta slut, de väntar på lön av den palestinska myndigheten.
VÄSTBANKEN Alla begränsningar och kontroller gör att det känns som om Västbanken snabbt krymper, skriver Bassam Almohor.