Opinion

Debatt

Mest läst senaste veckan

Opinion

Nyhetsbild

DEBATT: Skogen löser inte klimatproblemet

Det låter så enkelt: sluta avverka skog och börja lagra koldioxid. Men så enkelt är det inte. Anders Hjortman från Österbottens skogsvårdsförening fördjupar problematiken skogbruket versus klimatmålen.

Nyhetsbild

DEBATT: Pedagogisk psykologi behövs i lärarutbildningen

PEDAGOGIK Skolpsykologer är bra, men det finns också andra sätt att mota ungas illabefinnande, skriver tidigare lärarutbildaren Märta Sandvik.

Nyhetsbild

DEBATT: Hur definiera matproduktionens etik?

De kyrkans män som talar mot djurproduktion söker enkla svar på invecklade frågeställningar, skriver Torbjörn Ede.

DEBATT: Allvarligt påhopp på ett parti

Jag ser mig inte som en fascistarvinge, men via mina starka karelska gener har jag en stark fosterländskhet i mig, skriver Jorma Malinen.

Nyhetsbild

DEBATT: Det är komplicerat att hålla reda på vad som är sant

Det sorgliga är att populisterna kommer åt att dominera nyhetsflödet med sin propaganda – för att vi har en sån dragning mot det negativa och hotfulla.

Nyhetsbild

DEBATT: Skjut inte budbäraren – det går sakta för Finland

EKONOMI De investeringar som görs nu ger föga hopp om att Finland ska komma i kapp andra när det gäller ekonomisk utveckling, skriver Johnny Åkerholm.

DEBATT: Nu behövs samarbete mer än någonsin

Det är dags för skolor, daghem och föräldraföreningar att med gemensamma krafter stärka välmåendet och inge barn och unga hopp.

Nyhetsbild

DEBATT: Omöjligt hinna med 5000 vaccinsamtal på en timme

VACCINERING Ett elektroniskt system för tidsbokning är på gång, och den här veckan kan de som är över 70 ringa och meddela intresse för coronavaccinet.

Nyhetsbild

DEBATT: Justitieministern bestämmer inte valets tidpunkt

Den gemensamma synen är att vi utgår från att kommunalvalet kan hållas som planerat. Slutgiltigt beslut fattas inom denna månad.

Nyhetsbild

DEBATT: Så funkar det – frågor och svar om Österbottens välfärdsområde

VÄLFÄRDSOMRÅDE Varför behövs ett välfärdsområde i Österbotten och vad gör det? Styrelseordförande Hans Frantz rätar ut frågetecknen kring välfärdsområdet.

DEBATT: Bristande resurser inom ungdomspsykiatrisk vård i Österbotten

Det saknas resurser för tidig bedömning, det saknas vårdplaner, det saknas adekvat medicinering, det saknas en god vårdmiljö och det saknas någon som ser till helheten, skriver Bodil Häger-Kantola.

Nyhetsbild

DEBATT: Framgång förutsätter risktagning

Svenskarna är mästare på att göra kreativa och lite vågade reklamkampanjer. Där har vi mycket att lära, skriver Kjell Skoglund.

Nyhetsbild

ESSÄ: Staden i Förintelsens skugga

FÖRINTELSEN Oswiecim, staden där det värsta koncentrationslägret förlades, tömdes på sina 8 000 judiska invånare. 186 överlevde. En kom tillbaka.

Nyhetsbild

DEBATT: När vaccinets skyddande bubbla spricker drabbas de svagaste

Då någon miljard plockar in sina åsikter på nätet kan du hitta själsfränder som tror covid-19 skapats för att sterilisera mänskligheten.

Nyhetsbild

DEBATT: Vänsterkristna kämpade mot Trump – säkerställde majoritet i kongressen/senaten för Biden

Finns det plats för självkritik eller hoppas högerkristna ledare att någon annan  mer sofistikerat och därmed farligare  tar vid där Trump slutade, skriver Jani Edström.

Nyhetsbild

DEBATT: Vilnius 1991 – ett kuppförsök eller ett skämt

För 30 år sedan bildade litauer en mur runt tv-tornet i Vilnius. Sovjetiska soldater dödade 14 människor och hundratals skadades. Carita Pettersson var där.

Nyhetsbild

DEBATT: Nu föds Österbottens välfärdsområde

Om den statliga vårdreformen kommer är det enkelt för oss att inrangera vår verksamhet i den. Kommer den inte har vi en ypperlig egen modell – Österbottens välfärdsområde – att hålla oss till, skriver Hans Frantz.

 

Nyhetsbild

DEBATT: Svenskan i Finland behöver både tidningar och Svenska Yle

Att självmant skära ner på svenskt medieutbud i Finland är att skjuta sig själv i foten, skriver Jenny Stenberg-Sirén och Carl-Gustav Lindén.

Nyhetsbild

DEBATT: Turism och koordinerad krisberedskap skulle stärka den nordiska gemenskapen 

Det skulle gälla att få nordborna intresserade av Finland som resmål precis när Finland lättar på reserestriktionerna, skriver Kjell Skoglund.

Nyhetsbild

DEBATT: Corona-Sverige och killen med Tintinfrisyren

Vi tvättade händerna, nös i armvecken och höll avstånd. Ändå fortsatte folk att dö, skriver Kristina Bosson i en personlig betraktelse.

Nyhetsbild

DEBATT: Ät vild, läcker, närfångad fisk

Om vi följer fem steg skulle så småningom efterfrågan på odlad fisk tyna bort och med den också fiskodlingarna, skriver Rune Back.

Nyhetsbild

DEBATT: Ska vi idka mat- eller miljöpolitik?

Kustfiskarna och fiskodlarna är berättigade att få en bättre utdelning för att skapa sig mervärde i ett hårt konkurrensläge i dagens matmarknad, skriver Kari Ranta-aho.

Nyhetsbild

DEBATT: Vindkraften är gökungen

Utan kärnkraft, vattenkraft och kraftvärme – i nämnd ordning – skulle vindkraft överhuvudtaget inte kunna tas in i systemet, skriver Svenolof Karlsson.

Nyhetsbild

DEBATT: Svenskan – nyckeln till Norden

Det är oroväckande att nordiska frågor inte längre väcker passioner. Finland har mest att förlora om samhörigheten försvagas, skriver Kjell Skoglund.

Nyhetsbild

DEBATT: Gemenskap skapar fria individer

Frihet från något, så kallad negativ frihet, verkar inte vara rätt väg att gå, skriver Roger Nylund med anledning av de protester som blossat upp i Mellaneuropa mot nya covid-19-restriktioner.