Opinion

Debatt

Mest läst senaste veckan

Opinion

Nyhetsbild

DEBATTARTIKEL: Dags att satsa på elsnurran

MILJÖ Det finns lösningar att tillgå för den som vill göra bättring och röra sig utsläppsfritt på vattnet, skriver Johan Ulfvens.

Nyhetsbild

DEBATTARTIKEL: Ja, till det nya naturskyddsområdet!

All natur som inte fredas och åtnjuter lagens skydd kommer förr eller senare att exploateras av människan, skriver Hans Hästbacka i sin debattartikel.

Nyhetsbild

ESSÄ: Norden i det tjugoförsta århundradet

Då hela Norden är med i Nato kommer samarbetet att intensifieras ytterligare och då kan vi kanske hoppas att intresset för svenskan också kommer att öka, skriver Johan Strang i sin essä.

Nyhetsbild

DEBATTARTIKEL: Sälar, skarvar och en varg i debatten

Allt vackert tal om en ökad konsumtion av inhemsk och lokalt fångad fisk från myndigheternas och naturvårdsorganisationernas sida är i och för sig en positiv sak men det hjälper inte yrkesfiskarna ett dugg om inte radikala åtgärder vidtas för att avsevärt minska problemet med de sälar som söker sig till fiskebragder för att festa på lättfångad fisk, skriver Hans Hästbacka.

Nyhetsbild

ESSÄ: Några frustrerade tankar om ett krig

TANKAR I KRIGSTIDER Vissa stater bryter mot folkrätten när det passar dem, det är inget nytt. Rysslands handlingar och retorik visar ändå på en ny typ av likgiltighet, skriver Elina Pirjatanniemi.

Nyhetsbild

ESSÄ: Finland i Nato – det här betyder det i praktiken

TANKAR I KRIGSTIDER Nato har kört ner territorialförsvaret och har nu en skriande brist på markstridsförband. Det är inte minst här Finland kommer in.

Nyhetsbild

ESSÄ: En dödsdömd kärlekshistoria

TANKAR I KRIGSTIDER Statsvetenskapen har inte räckt till för att förklara Rysslands agerande. Men journalistiken har visat sin betydelse. Och vi måste också höra det ryska perspektivet, skriver Anna Lillkung.

Nyhetsbild

ESSÄ: Ryssland måste försonas med sin historia

TANKAR I KRIGSTIDER I början av nittiotalet var Ryssland öppet för en demokratisk utveckling, skriver Heidi Hautala. Nu hjälper inte annat än att säkerhetstjänstens och Putins makt kommer till ett slut.

Nyhetsbild

ESSÄ: Hur kunde man felbedöma Ryssland så?

TANKAR I KRIGSTIDER Det fanns tidiga tecken på det, och det skrevs rapporter om det, även i Finland. Nu vet vi att det var så; Putin har fört kuppmännens arv från 1991 vidare.

Nyhetsbild

ESSÄ: Kärnvapnen ska skrämma väst till eftergifter

VAPEN Avsikten med Rysslands nukleära sabelskrammel är att väst ska skrämmas från vettet och förstå att hålla sig borta från Ukraina, skriver Stefan Forss.

Nyhetsbild

ARTIKEL: Rapport inifrån ett tufft behandlingshem

MISSBRUKARVÅRD Under en praktikperiod för sina vuxenstudier till socionom tog Annika Långbacka ett klientperspektiv på Korpbergets behandlingshem för beroende i Sverige.

Nyhetsbild

DEBATT: Är nordisk byråkrati ett hinder för näringslivet?

NÄRINGSLIVET Norden utmärker sig främst genom att ärenden drar ut på tiden. Vi behöver renodla och förenkla hanteringen av vardagsärenden, menar Kjell Skoglund.

Nyhetsbild

DEBATT: Lägg kärnkraftsdrömmarna på hyllan

KÄRNKRAFT

Notan för kärnkraftsfiaskot i Pyhäjoki hamnar hos skattebetalarna. Det viktigaste nu är att inte en cent av offentliga medel går till nya kärnkraftsprojekt, skriver Lars Sund.

Nyhetsbild

ARTIKEL: De sämre tiderna är här nu

SÄKERHETSPOLITIK Vore ett Natomedlemskap en stor vändpunkt i Finlands historia, eller bara en logisk utveckling? Professor Vesa Vares tecknar en bakgrund till det som nu händer.

Nyhetsbild

DEBATT: Sitt still i båten vad gäller Ålands demilitarisering

SÄKERHETSPOLITIK Så länge Ålands ställning inte har problematiserats av andra länder i anslutning till Natofrågan, kan det vara klokt av Finland att inte ta upp den just nu, skriver Peter Stenlund.

Nyhetsbild

DEBATT: Det är inte uteslutet att matkrisen når Finland

LANTBRUK Allt tyder på att det produceras mindre inhemsk mat i år, trots att försörjningsberedskapen borde tryggas. Det är handelskedjornas fel, skriver Tomas Långgård.

Nyhetsbild

DEBATT: Vilka frågor avgör det svenska valet?

POLITIK Det enda som är säkert är att debatten kommer att skifta ämnen flera gånger innan Sverige går till val i september, skriver Kjell Skoglund.

Nyhetsbild

DEBATT: Att snåla med energi gör gott för plånboken och miljön – och försvårar för Putin

ENERGI Oberoende av vilken form av energi vi använder är en minskning av vår egen energianvändning alltid bra. Ensamma är vår inverkan en droppe i havet men tillsammans kan vi få en märkbar påverkan, skriver Hans Lindén i sin debattartikel.

Nyhetsbild

DEBATT: Nu syns försvaret på Gotland igen – äntligen

SÄKERHETSPOLITIK I någon slags psykos demilitariserades Gotland. I värsta fall kunde en ubåtshamn råkat i kinesiska händer, skriver tidigare ledarskribenten Eric Erfors.

Nyhetsbild

DEBATT: Rysslands ortodoxa kyrka har kastat masken

KRIGET Patriark Kirills uttalanden är häpnadsväckande och visar att hans ortodoxa kyrka går i Kremls ledband, skriver metropoliten Elia.

Nyhetsbild

DEBATT: Tappade Ryssland masken – eller vi bindeln?

RYSSLAND Det första steget mot vägen till en ny säkerhetspolitik förutsätter att EU kan ena sig om fortsatta, konsekventa och långvariga ekonomiska sanktioner, skriver Nils Torvalds.

Nyhetsbild

DEBATT: Finlands trumfkort på den svenska marknaden

FÖRETAG

Många varor och tjänster med finländskt ursprung är en naturlig del av den svenska vardagen. Kjell Skoglund har flera exempel, både väntade och överraskande.

 

Nyhetsbild

DEBATT: Allt går igen – ekot från Mainila

KRIG Markus Karlsson berättar om att vara krigsbarn, och om det trauma han fortfarande bär på.

Nyhetsbild

Bassam Almohor: Gaza – den inhägnade trädgården

PALESTINA Gazaborna väntar alltid. De väntar på nästa krig, de väntar på att den israeliska blockaden ska ta slut, de väntar på lön av den palestinska myndigheten.

Nyhetsbild

Bassam Almohor: Här klassas du enligt vilken passersedel du har

VÄSTBANKEN Alla begränsningar och kontroller gör att det känns som om Västbanken snabbt krymper, skriver Bassam Almohor.