DEBATT: Barn suger åt sig sunkiga attityder
Det finns ingen orsak att tro att förnedrande attityder mot kvinnor skulle minska för att man låter dem hållas, skriver Torbjörn Anderssén.
Det finns ingen orsak att tro att förnedrande attityder mot kvinnor skulle minska för att man låter dem hållas, skriver Torbjörn Anderssén.
Paavo Väyrynen påstår att SFP skulle vara fientligt mot svenska Centern, men det är helt tvärtom, skriver Leif Broman.
Vi kan inte blunda för obekväma sanningar för att de gagnar oss på kort sikt, som att vi bara är en art bland många, skriver Erica Håkans.
Det är bisarrt att jämställa humanism med grovt djurskyddsbrott, skriver Pontus Blomqvist och Maria Wiklund.
Vem kan skuldbelägga lantbrukarna för utvecklingen? Som konsumenter är vi själva en del av denna helhet, skriver biskop Bo-Göran Åstrand.
Vi kan inte bara se på när många judar är oroade över sin framtid och överväger att emigrera från Europa, skriver Peter Östman.
FÖRINTELSEN Antisemitismen bör bekämpas även andra dagar än på Minnesdagen för Förintelsens offer, skriver Fredrik Ekholm.
Priset för screening är en bråkdel av vad det kostar om tarmcancern inte upptäcks i tid, skriver Bernhard Bredbacka.
Ifall vi inte får äta kött längre måste vi avverka en massa skog så att vi kan odla den protein vi behöver, skriver Anneli Ekholm.
Erfarenheten visar att det är ställt utom allt rimligt tvivel att fördelarna med vaccin är oerhört mycket större än nackdelarna, skriver Per Lindeberg.
Med vilket tidsperspektiv ser man på besluten att stänga byskolor? Landsbygden kan ju utvecklas något otroligt, skriver Leif Sippus.
Inget partidistrikt har farit fram med lika mycket falsk information som svenska Centern under Albäcks tid, skriver Herbert Lindén.
På 1960-talet fick vi lära oss hur fint det är om mamma får vara hemma med sitt barn ända till treårsåldern, skriver Anneli Ekholm.
Att ifrågasätta vacciners säkerhet leder till att vaccin i framtiden görs tryggare, skriver Emma Lill-Their.
Hur kan det vara så stora skillnader mellan Finlands och andra länders koldioxidavtryck när det gäller sojaimport, undrar Thomas Snellman.
En president eller ledare kan inte vara egoistisk och bara tänka på sina egna delmål och slutliga mål, skriver Leif Broman.
Vi måste minska på fossila bränslen som stenkol, olja, gas och torv – det borde vara kärnan i klimatdiskussionen, skriver Jorma Malinen.
Vi kan inte vara stolta över att 120 000 barn lever i fattigdom i Finland. Med möjlighet till avgiftsfri hobbyverksamhet kan välmåendet öka.
Man får nu hoppas att Centern och SFP i framtiden lyckas uppnå en fredlig samexistens och gott samarbete, skriver Paavo Väyrynen.
Att "grannbyarna bestämmer om Purmos angelägenheter" kan uppfattas som ett demokratiproblem, skriver Rolf Nyman.
Som hemmamamma har jag inte högstatusjobbet, men arbetar – det gör jag. Jag har jour 24 timmar i dygnet, skriver Janina Sundström.
För att snabbare göra livet lättare för de fattigaste pensionärerna kan man söka metoder för att sänka avgifter för samhällsservice.
Det är beklagligt att utbildning inte värderas högre i Karleby, som ligger på nationell miniminivå när det gäller timresurser, skriver Nancy Bäck.
Det finns också kommunpolitiker i Pedersöre som har svarat på e-post om vindkraft, skriver Gunilla Blomqvist.
Skolor har en handlingsplan mot olika former av mobbning. Borde hela samhället ha en sådan? Det frågar Martina Lampero.
Hur ska vi föra en dialog och få fram den information åt er som vi faktiskt har då ni inte svarar, skriver invånare i Pedersöre.
Vi vet att hemmets primärfostran de tre första åren inte alltid fungerar. Att satsa resurser på familjen betalar sig, skriver Benita Finne.
Ekofish får enligt ett mellanbeslut lägga ut en kasse. Men motståndarnas kamp fortsätter, skriver Maj-Len Enlund.
Då virusspridningen lugnade sig började man slarva med munskydd. Vi måste hjälpa varandra så vi får ett tryggt samhälle, skriver Vera Rusk.
Enda sättet att återgå till ett normalt liv är att största delen av befolkningen låter vaccinera sig.