Opinion

Insändare

Mest läst senaste veckan

Opinion

DEBATT: Inför anonyma arbetsansökningar

De flesta håller med om att det som ska avgöra vilket jobb du får ska vara din kompetens för jobbet ifråga, skriver Rebecka Åkers.

DEBATT: Norrback vill demokrati, vad vill Nordman?

Berndt Nordman, verksamhetsledare för Natur och Miljö (Vbl 13.11.18) lyfter tacknämligt upp mina åsikter om skarvgrytan i Malax och tillståndet i vår demokrati.

DEBATT: Centerns distrikt riktar kritik mot moderpartiet

I samband med sitt årliga höstmöte som hölls i Seinäjoki firade Centerns distrikt i veckoslutet sitt tioårsjubileum som ett distrikt i Centern i Finland.

DEBATT: Vilken tur att jag inte är född eller bor i Kronoby

Vårdreformskaos kan man lugnt säga att de har i Kronoby eller att det blir om man söker sig norrut. Min svärmor har under det senaste halvåret flyttats hit och dit mellan olika vårdanstalter i Kokkola där språket har varit ett väldigt problem.

DEBATT: I väntan på en ny lag som stärker patientens ?och de anhörigas röst

Den nya patient- och klientlagen, som är under beredning, kommer inte att behandlas av riksdagen denna regeringsperiod heller.

DEBATT: Stoppa Köpmansgatans förlängning!

Enligt planerna är det tänkt att Köpmansgatan skulle förlängas och kopplas samman med Ebba Braheesplanaden och trafiken, nåde från norr och söder, skulle ledas in efter Köpmansgatan.

DEBATT: Nostalgitårar!

Ledsamt för en före detta Skatabo att den anrika och härliga sportaffären Mattsson flyttar.

Nyhetsbild

DEBATT: Ska vi ta det ”fullt seriösa” SFP på allvar?

Inför politiska val brukar partier önska sig publicitet och ta vara på varje tillfälle att komma ut och förklara sin inställning i olika aktuella frågor. Så har det minsann varit i frågan om jouren vid Vasa centralsjukhus, där Österbottens enspråksparti SFP inte haft något att säga till om.

DEBATT: Fördela bördorna rättvist

Vårt samhälle är i dag mer splittrat än på årtionden. Dagens kris inom äldreomsorg och social service i allmänhet saknar sitt motstycke. Oberoende av politisk hemvist bör dagens pensionsorganisationer uppträda aktivt och enigt. Regeringen Sipilä har blivit en förbannelse i folkets mun.

DEBATT: Finland borde stoppa vapenexporten till Saudiarabien

Finland bör omedelbart stoppa exporten av krigsmaterial till Saudiarabien.

Nyhetsbild

DEBATT: Potatisen som log och dog

Håkan Streng har skrivit en dikt till den skördade potatisens lov.

Nyhetsbild

DEBATT: Dubbelmoral av NTM-centralen i skarvbeslutet

NTM-centralen har satt stopp för Lunchdisken i Malax planer att på fredagen servera en skarvgryta till lunch, fick vi läsa i Vasabladet onsdagen den 31.10. Skarven är skjuten och tillredd på Åland där skarven inte är skyddad på samma vis som i fastlandsfinland.

DEBATT: Dags för statsmannatag

Vårdreformen börjar bli en allt stenigare och svårframkomligare stig att vandra för regeringen. De senaste signalerna om att landskapsvalet ytterligare kan skjutas fram visar att statsminister Sipilä inte längre har grepp om processerna som driver reformen framåt.

Nyhetsbild

DEBATT: Anslagen för vägnätet otillräckliga

Landskapets samarbetsgrupp i Österbotten konstaterade enhälligt vid sitt möte 23.10.2018 att den är orolig över att anslagen för vägnätet för år 2019 inte är tillräckliga.

DEBATT: Vi är fullt seriösa gällande Österbottens framtid

För mig och SFP har vårt landskap Österbotten alltid varit en symbol för självtänkande, innovation, framåtanda och en viss okuvlighet. Jag har länge med beundran och ödmjukhet reflekterat över de stora framgångar som Österbotten uppnått och fortsätter jobba för. Därför har jag även valt att bosätta mig här.

DEBATT: Svar till Liam Strand 11 år i Oravais

Hej Liam! Precis liksom du Liam, är vi på polisen bekymrade över de vargar som rör sig på gårdsplaner och på skolgårdar. Du frågar varför polisen inte skyddar oss?

DEBATT: Spaningslagarna kommer att skada demokratin

Riksdagen röstade den 3.10 om att spaningslagarna för både den civila och militära verksamheten kan ändras i brådskande ordning. Ännu har varken grundlagsutskottet eller riksdagen tagit ställning till det egentliga innehållet.

DEBATT: Är vi finlandssvenskar ett hinder eller en möjlighet?

Krafter som vill ha isolation och utplåna allt som inte passar in i majoriteters referensram har vuxit sig starka i hela världen, inberäknat Finland de senaste åren. Som en följd av detta har även den finlandssvenska kulturen och språket under en längre tid varit utsatt för ett hårt tryck.

DEBATT: Vi måste åtminstone ta hand om djuren

Då minister Jari Leppä presenterade riktlinjerna för den nya djurskyddslagen konstaterade han att ”Finland är ett föregångarland inom djurens välbefinnande och denna lag förbättrar välbefinnandet ytterligare.”

Nyhetsbild

DEBATT: Skämtar SFP om Österbottens framtid?

Under alla år som jag i insändare framfört kritik mot SFP eller dess närstående ”bondfångarorganisation” ÖSP har det knappast någonsin tidigare hänt att VBL på ledarplats kommenterat saken med att ”kritiken växer och blir mer och mer befogad”.

DEBATT: Budgetförslagen måste uppmärksamma psykisk ohälsa

Vi får regelbundet läsa rapporter om elever och studerande som väljer att inte komma till skolan. På arbetsplatserna har vi inte lyckats minimera utbrändheten. Missbruk och psykisk ohälsa är ett påtagligt problem hos ung som gammal.