Opinion

Kolumn

Mest läst senaste veckan

Opinion

KOLUMN: Karantäner utan gräns

Det smög sig på. Det kom inte riktigt som en blixt, såsom coronaviruset gör. Det var den här tiden på året, i mars 1983.

KOLUMN Spanska sjukan var mycket värre

Spanska sjukan spelade i en betydligt högre pandemidivision än dagens farsot, men mänskligheten överlevde.

KOLUMN: Nu är det läge att inte missförstå

Krislägen skiljer alltid agnarna från vetet. Förhoppningsvis går vi ur coronakrisen med nya nyttiga erfarenheter och en trygg förvissning om att vi –  trots allt – gjorde rätt i de stora besluten.

RIKSDAGSBREV: Vikten av vaccin

Många av oss har undrat vad som egentligen händer under den här exceptionella veckan, skriver Mikko Ollikainen.

KOLUMN: Världsekonomin: Stängd tillsvidare på grund av sjukdom

I den grekiska mytologin brukade det vanligen gå på tok riktigt rejält då människorna började tro för mycket om sig själva.

KOLUMN: Sänk tröskeln till landsbygden

Urbanisering har blivit en klassfråga. Alla kan inte bo i stan. Vi har inte råd att låta landsbygden dö.

Kenneth Myntti: Det har blivit lättare påverka lokala beslut

Rädda Tornberget-aktionen i Pedersöre är ett skolexempel på att möjligheterna för lokaldemokratisk påtryckning är betydligt mer avancerade i dag än tidigare. För den som behärskar verktygen.

RIKSDAGSBREV: Nu bromsar vi spridningen av smittan

Coronavirusutbrottet klassas nu som en pandemi. Risken för att smittas av coronaviruset har ökat i hela Europa och på andra håll i världen.

KOLUMN: Välmåendet kommer först

Hela vårdkedjan måste fungera bättre än den gör nu, så den unga finns i centrum och rätten till stöd och hjälp kan garanteras så snabbt som möjligt, skriver Li Andersson.

KOLUMN: Den svarta svanens återkomst

“Ingenting är så svårt som att spå, speciellt om framtiden”, har någon lustigkurre sagt. Den sentensen är sannare än  lustigkurren kunde ana. 

RIKSDAGSBREV: Pälsnäringen viktig för Finland

Många viktiga frågor har under de senaste veckorna tagit stora kliv framåt. Bland annat har regeringen – i enlighet med våra löften inför valet – kommit överens om fler händer i vården och därmed en mer människonära och trygg äldrevård.

KOLUMN: Coronafritid

Plötsligt är det (ett tillfälligt) slut på den vanliga fulla farten och stressen. Och i det här sammanhanget är det säkert skäl att tillägga, att jag allt sedan tidig ungdom egentligen har varit stressberoende.

KOLUMN: Den österbottniska urkraften

Jag var alltid för liten för att hålla till vid Samlingshuset i Bennäs. Och när jag blev tillräckligt stor blåste de ljummaste vindarna från Sursikbacken.

Nyhetsbild

Anne-Maj Wisén: Kom inte hit!

"Kom inte hit. Vi kan inte göra något som de inte kan göra där hemma." Det beskedet ger jourläkaren till ambulanspersonalen som tillkallats då en 90-åring med blodsocker på 22 direkt på morgonen (borde vara högst 8) är förvirrad och svår att kontakta.

KOLUMN: Regionprofilen kan vässas

Det är självklart att vi som en region med närmare 50 000 invånare känner av konkurrensen från andra regioner.

RIKSDAGSKOLUMN: Coronaviruset påverkar hela världen

Världen har krympt. Det brukar vi säga och då avser vi oftast att det är mycket lättare idag än för till exempel trettio år sedan att ta sig från ena sidan jordklotet till det andra, att umgås med mänskor runt om i världen och att följa med vad som händer globalt. 

 

KOLUMN: En lögn som upprepas blir till sanning

När jag förklarar för folk hur det verkligen ligger till skakar de på huvudet och menar att jag fått det där om bakfoten. De har sedan barnsben fått höra att Kristian Tyrann var ”god” i Danmark, alltså är det så.

KOLUMN: Allt gemensamt ska inte säljas ut

Vatten är en livsnödvändighet för oss alla. I boken ”Gränser för vår tillvaro” beskrev professor Georg Borgström redan på sextiotalet vattnet som ”vårt mest grundläggande livsmedel”.

KOLUMN: Man i fritt fall

Jag promenerar hem genom Helsingfors en mörk februarikväll. Gatorna ligger öde. En kvinna kommer gående i motsatt riktning.

KOLUMN: Nya redskap behövs i verktygsbacken

Kommunerna i Finland håller allt snabbare på att indelas i vinnare eller förlorare.

RIKSDAGSBREV: Mer sunt förnuft och sans i klimatdebatten

Sysselsättningen måste höjas, födelsetalen fås upp och klimatdiskussionen bygga på mer sunt förnuft och sans, skriver Peter Östman.

Nyhetsbild

KOLUMN: Gränslösa barn i bassängen

Om det är något jag lärt mig som förälder är det att man aldrig ska kritisera andra föräldrar.

 
Nu tänker jag göra det ändå. 

Nyhetsbild

Kenneth Myntti: Då balansen i naturen rubbas

Vill vi inte ha varg som strövar runt i våra skogar bör vi se till att de inte har hjortar och rådjur att kalasa på.

Nyhetsbild

KOLUMN: Den utdöende arten kundbetjäning

Bland det första som dras in när företag ska slimmas är kundbetjäningen. Öppettider begränsas, telefonväxlar centraliseras, restauranggäster får plocka disken själva och lönerna lockar inte folk med kunskap. God mänsklig service håller på att bli en bristvara.