Opinion

Krönika

Mest läst senaste veckan

Opinion

KOLUMN: Ta friheten på allvar

Det politiskt korrekta går i vågor. När jag var barn skulle man vara vänstervriden och kritisera kommersialismen. I dag är det miljömedvetenheten som är sekulär samhällsreligion. Opinionsbildarna tävlar om att visa sig klimatsmarta. Rapporter från miljökonferenser får breda ut sig över spaltmetrarna.

KOLUMN: Vår planet blöder

Det vi bevittnar runtom hela västvärlden just nu är en religiös, filosofisk, moralisk, etisk och politisk regression av sällan skådat slag.

RIKSDAGSBREV: Livet är lokalt

Att vara riksdagsledamot är ett mångsidigt uppdrag. Själva lagstiftningsarbetet i Helsingfors tisdag-fredag kräver naturligtvis mycket. Men bland det roligaste som finns tycker jag är att träffa mänskor i deras vardag. Att göra besök till daghem, skolor, företag och vårdenheter.

Nyhetsbild

KOLUMN: Vägen till +1,5° Celsius

För några veckor sedan publicerades rapporten från FN:s panel för klimatförändringsfrågor IPCC. Den väckte – både som önskat och väntat – en hel del diskussion. Det goda med den diskussionen är att den påminner oss om att vi har ett klimat-talko framför oss. Det lite besvärliga är att en stor del av diskussionen inte handlade om rapporten, utan om gamla diskussionsspår och invanda föreställningar.

Nyhetsbild

Vinnande kolumn: Att jämföra blommor med månsken

KOLUMN

"Det är inte hälsosamt att jämföra sig med andra, inte heller rimligt. Blommor är hur vackra som helst, alla i olika färger och former, några stora, några små." Läs Erica Neumans prisbelönade kolumn.

KOLUMN: Låt oss lyssna på Greta!

“Värm våra hjärtan, inte klimatet!” Så stod det på en av de många skyltar som de åtta tusen deltagarna på den stora klimatmarschen i Helsingfors förra lördagen hade med sig.

KOLUMN: Vad vill ni göra åt klimatet, riksdagskandidater?

KOLUMN Den riksdag som tillträder efter valet i april står inför en situation som liknar den som rådde efter det sovjetiska anfallet hösten 1939. Då måste det finländska samhället och landets ekonomi snabbt ställas på krigsfot. Något liknande väntar nu – fast i ännu större skala.

KOLUMN: Skogens framtid berör oss alla

Skogen är utan tvekan av central betydelse för vår framtid. Den är också en plats för rekreation och källa till välbefinnande. Forskningen visar entydigt på hälsofördelarna.

RIKSDAGSBREV: Lokala avtal lösning på krisen

Efter onsdagens förtroendeomröstning i riksdagen har det varslats om nya strejker. Lagarna gällande anställningsskyddet är det fakto ett problem för vissa småföretag. Inte för alla, men nog för en del.

KOLUMN: Finskt rekord i klantighet

I stället för en kompromiss valde regeringen konfrontation, och de som får betala priset för den här monumentala klantigheten är de finländska företagen och, i förlängningen, hela den finländska samhällsekonomin.

RIKSDAGSBREV: Bondförnuft istället för nydumhet

I torsdags diskuterade vi i plenum medborgarinitiativet om slopandet av arvs- och gåvoskatten. Jag anser att vi gott kunde ta modell av Sverige som slopade arvs- och gåvoskatten under socialdemokratiskt styre 2004.

Nyhetsbild

Realism eller feberfrossa?

Två stora stora visioner har lagts fram för beslutsfattarna i Karleby, storstilade planer för Idottsparken och lite mer lösa tankar kring Kosilområdet söder om bangården. Det är onekligen intressanta skisser. Frågan är sedan hur mycket realism som finns i dem.

KOLUMN: Att-göra-innan-jag-dör-listor

Det finns ingen bra översättning till svenska för ’bucket list’. Kanske kan det snarast beskrivas som en lista över saker vi vill hinna göra före vi lämnar jordelivet. Eller, mer ordagrant, saker jag ämnar samla i min hink före jag går bort.

Nyhetsbild

Kenneth Myntti: Någon borde avgå

Företagarna i norra svenska Österbotten borde kräva att få in en egen representant i Finnairs styrelse för att få slut på svältkuren för Jakobstad-Karleby.

Nyhetsbild

Henrik Othman: Kvacksalvare skor sig på desperation

För nio år sedan diagnosticerades jag för tjocktarmscancer. Beskedet var en chock och jag tvekade inte ett ögonblick då jag slussades in i en behandling med såväl tuffa operationer som cytostatikabehandling. Den etablerade läkemedelskonstens ackumulerade sakkunskap räddade mitt liv och i dag är jag fullt återställd.

KOLUMN: ”Höstens dag har ingen längtan mer”

I Tove Janssons underbara "Sommarboken" finns ett avslutande kapitel som handlar om hur farmorn och lilla Sophia, som har tillbringat sommaren på en ö i skärgården, förbereder sig för hösten och ställer sommarvistet i ordning inför vintern; ”Båten dras upp på tralla och sumpbåten svängs upp och ner bakom vedbacken, så börjar hösten. Nån dag senare tas potatisen ur jorden och vattentunnan rullas in mot stugväggen.”

Nyhetsbild

Sofia Grankull: Vem är det som frälser?

2

”Sebastian Stakset frälser österbottningar”. Sällan har en rubrik väckt så mycket reaktioner som ÖT-rubriken om den tidigare kriminella rapparen som besökte regionen.

KOLUMN: Fungerande förbindelser ett livsvillkor

Riksdagens sista höstsession inför vårens val är i full gång. Vid sidan av vårdreformen är nästa års budget en av höstens viktigaste frågor.

KOLUMN Brexit, swexit, fixit?

Eftersom jag nyligen har publicerat ett tvåbandsverk om Englands historia får jag ofta frågor om vart britterna, enligt mitt förmenande, egentligen är på väg. Kommer brexit att bli verklighet?

KOLUMN: Bokmarknaden förändras – men boken överlever

I dag är bokmarknaden snarast att likna vid ett tivoli, som (miss)pryds av en myckenhet tingeltangel och där månglarna kämpar för att överrösta varandra.

RIKSDAGSBREV: Österbotten efterlyser rättvisa!

Riksdagsarbetet har startat med fart. Det märks att det är sista hösten innan riksdagsvalet i april. Känslorna går heta i mer än en fråga. Regeringen Sipilä har svårt att dra jämt, och den ena krisen avlöser den andra. Inte att undra på att folk börjar få nog.

KOLUMN: Därför kan man i dag simma i Gamla hamn

I höst för femtio år sedan skrev jag min första artikel om miljöförstöring. Den ingick i Österbottniska Posten som då övertagits av JT och blivit ungdomstidning.

Nyhetsbild

KRÖNIKA: Trimmern som slutade trimma

KRÖNIKA Garantin på min trimmer gick ut i maj. I augusti upphörde den att fungera.

Kolumn: Skarven och myndigheternas skyldighet

Vi har ett miljöministerium som inte följer HFD:s anvisningar och vi har en NMT-central, som på eget bevåg läser in i fågeldirektivet någonting de önskade finna där.

RIKSDAGSBREV: Hoppfullt gällande riksväg 8

RIKSDAGSBREV Nästa års statsbudget har under veckan varit föremål för remissdebatt. Tisdagen inleddes med gruppanföranden. Efter gruppanföranden och den allmänna debatten följde diskussioner sektorsvis.