Opinion

Krönika

KOLUMN: Sila mygg och svälja kameler

Det är ytterst sällan den parallella arbetsmarknadens missförhållanden överhuvudtaget syns på fackföreningsrörelsens radar.

KOLUMN Sak, person och färg

På finskt håll hör man ibland uttrycket ”Asiat riitelevät, eivät ihmiset” – fritt översatt: ”Det är sakfrågorna som grälar, inte människorna”. I den bästa av världar borde det fungera så, men verkligheten tenderar att vara mer komplex.

Nyhetsbild

Språkkolumnen: Man kan inte kila före när man hämtar barnen

När studenterna har återvänt till studieorterna och barnen har vant sig vid läxor igen, brukar föräldrarna till yngre barn falla in i samma kommunikationsmönster som före sommarlovet. Nu består de viktigaste vardagliga samtalen återigen av att ”lämna”,"hämta”, ”föra” och ”skjutsa”.

RIKSDAGSBREV : Jordbrukets lönsamhetskris och torkan

Sommaren 2018 har varit den varmaste och torraste i mannaminne. Torkan har medfört att spannmålsskörden i Finland enligt naturresursinstitutet Luke är den lägsta sedan missväxtåret 1987. Vallaskörden har ställvis blivit alldeles för liten och på många gårdar är grovfoderbristen ett stort bekymmer.

KOLUMN: Varför är estetiken kvinnans ansvar?

Kanske har vi frihet att vara som vi vill - utifrån de förutsättningar vi har - och kan välja att inte bry oss om vad andra tycker. Som sociolog kan jag ändå aldrig se att det skulle vara så enkelt.

Mest läst senaste veckan

Opinion

KOLUMN Kan de svenska blocken äntligen brista?

Som svensk historiker ser jag fram emot valet den 9 september med spänd förväntan.

KOLUMN: Efter den heta sommaren

Svettigt värre var det i den gamla klassikern The Long, Hot Summer (1958), ett stjärnspäckat drama med bland andra Paul Newman, Joanne Woodward, Orson Welles och Lee Remick i rollerna. Filmen fick också en uppföljare i en TV-serie ett decennium senare.

KOLUMN: Kom Jimmie Åkesson av sig?

Vi som bryr oss om våra barnbarns framtid måste se till att klimatfrågan hamnar högst på agendan också i den stundande finländska valkampanjen.

Nyhetsbild

Ann-Sofi Berger: Varning för snuten – men varför?

1

En sak jag inte förstår mig på är dubbelmoralen i folks inställning till polisens hastighetsövervakning.

Nyhetsbild

Pia Andtbacka: Tänk fördomsfritt om finsk skola

KRONOBY Möjligheterna att starta en finskspråkig skola i Kronoby ska utredas. Igen en gång, får man väl säga.

KOLUMN: Tryggare arbetsmarknad - inte försämrade villkor

Nu är Sipiläs högerregering än en gång på kollisionskurs med facket. Den här gången planerar man att försämra anställningsskyddet, vilket kommer att öka otryggheten i arbetslivet.

KOLUMN: Avväpnande humor?

Helgar ändamålet medlen? Får man då skoja om vad som helst och förnedra folk offentligt?

Nyhetsbild

Kenneth Myntti: Bilbränder symptom på tudelning

KRÖNIKA I vårt land har vi alla skäl att försöka undvika att hamna i samma situation som Sverige med stora samhällsklyftor.

KOLUMN Staten som riskkapitalist

KOLUMN Det är inte så där alldeles vanligt att representanter för näringslivet förespråkar en ökning av de offentliga utgifterna.

Jan Kronholm: Augusti 68

KOLUMN Onsdagen den 21 augusti 1968, för femtio år sedan, vaknade Europa upp till dramatiska nyhetsrapporter om att trupper från Warszawapakten invaderat Tjeckoslovakien.

Ewa Wenelius: Ta plats

KOLUMN Att finländarna tiger på två språk är allom bekant, och att det är Bertolt Brecht som har yttrat de bevingade orden känner de flesta till.

Nyhetsbild

Tom Johanson: De unga följer sina egna trender

KOLUMN Befolkningsutvecklingen ger de kommunala beslutsfattarna tankemöda. Hur man ska förmå de unga att stanna i hemregionen är säkert en del av frågeställningen.

Nyhetsbild

Rebecca Pettersson: Låt oss flytta fram Overshoot Day

KOLUMN Overshoot Day inföll i år den 1 augusti. Det är alltså ett faktum att vi nu använt upp hela världens förnybara resurser. Resurser som borde har räckt i tolv månader använde vi upp på sju.

Nyhetsbild

KOLUMN Offentliga profiler saknar privat zon

Mammans död var SFP:s partiledare Anna-Maja Henrikssons värsta ögonblick i livet. Det får vi veta i denna veckas nummer av den finska dagstidningen Eeva.

Nyhetsbild

Framtidstro för folkhälsans skull

KRÖNIKA ”Låtom oss fröjdas i ungdomens vår”. Så lyder en strof i den gamla slagdängan Studentsången.

KRÖNIKA: Vad är det för fel på folk?

Krönika Hur fräcka kan de bli?, frågar jag mig efter att blivit ett offer för det senaste tricket i ficktjuvsbranschen.

Kolumn: En aning om vad som väntar oss

Kolumn

En obekväm sanning

KOLUMN "En av de få absoluta sanningarna inom den ekonomiska politiken är nämligen att varje högkonjunktur förr eller senare övergår i en lågkonjunktur, och då blir anpassningen desto smärtsammare ju generösare finanspolitiken har varit under de goda åren."

KOLUMN: Vem uppfann fotbollen?

Det går tydligen inte att undvika. Trots att jag har svårt att komma på något mer sömnalstrande än att se 22 personer tävla om vem som är bäst på att sparka på en läderkula förväntas jag ha en åsikt om sporten ifråga.

Nyhetsbild

Fanny Willman: Det luktar tystnadskultur i en butikskedja

KOMMENTAR Många butiker har inte infört åldergräns på energidrycker. Särskilt inom en kedja vill få uttala sig om saken.

KOLUMN: Riksväg 8 en del av stomnätet

Kärnbudskapet i den nyss publicerade utredningen gjord av WSP Finland är klart: Riksväg 8 är exportindustrins produktionslinje i Finland och en framgångsfaktor för landets ekonomi.

Nyhetsbild

Välfärden som blev valfrihet

"Kanske det jämlika välfärdssamhället bara var en parentes. Nyckelordet välfärd har ju för länge sedan bytts ut mot valfrihet."

KOLUMN: Ett svettigt 30-årsjubileum

Våra barnbarns barn kommer att förbanna oss, om vi inte gör någonting för att stoppa klimatutsläppen, skriver Lars Sund i sin kolumn.

KOLUMN: Ovisshetens vår

Den gångna våren präglasdes av ovisshet. Det här beror i hög grad på den amerinaske presidenten Trumps oförutsägbarhet och kortsynthet.

KOLUMN: Sanning eller upprepning?

Sociologen Robert K. Merton har förklarat begreppet självuppfyllande profetia så här: "Den självuppfyllande profetian är, från början, en falsk definition av situationen som framkallar ett nytt beteende som gör att den ursprungliga falska föreställningen blir 'sann'."