Opinion

Krönika

Mest läst senaste veckan

Opinion

KOLUMN: Sannfinländare rädda för sanningen?

En rad sannfinländare har funnit att Oula Silvennoinens forskning om högerextremism hör till kategorin ideologiskt färgad humbug, och dessutom på något outgrundligt sätt är avsett att mobba sannfinländare.

Nyhetsbild

Kenneth Myntti: Förmågan till djupjobb bristvara i dag

På senare tid har vi ofta fått höra hur viktiga sociala nätverk är i dagens arbetsliv. Människor som sticker ut och som har hög social kompetens sägs vara eftertraktade av arbetsgivare.

KOLUMN: Tågtrafiken är viktig för arbetskraften

VR är en av Jakobstadsregionens viktigaste samarbetsparter då det gäller att säkerställa nivån och kvaliteten på vår tillgänglighet.

Nyhetsbild

KOLUMN: Ikigai eller känslan av mening

Mörkret är fortfarande kompakt när man tar sig till jobbet på morgonen. Man irriterar sig över alla utan reflex och allt möjligt annat.

KOLUMN: Vikten av en god nyhet

Människan har dåligt rykte just nu. Med rätta, kan man väl tycka.

KOLUMN: Självstyrelse till mer än namnet

Den lokala självstyrelsen är kommunernas kännetecken.

KOLUMN: Hur glatt blir 20-talet?

Vi befinner oss bara några hjärtslag, några andetag, från det nya året och ett nytt decennium: tjugotalet.

KOLUMN: Mot ett osäkert nytt decennium

Decennier av samarbete för att liberalisera den internationella handeln håller nu snabbt på att ersättas av en inåtvänd ekonomisk nationalism där alla medel är tillåtna för att försvara vitala ”nationella intressen”.

KOLUMN: Ett omskrivet fredsprojekt

Någonstans i själens djup finns det en liten upprorsmakare, som alltid då och då gör sig påmind.

KOLUMN: Andan i Jakobstad 

Om man skulle dela ut betyg åt olika regioner så skulle Jakobstadsregionen även i år få vitsordet tio.

Nyhetsbild

Kenneth Myntti: Serviceattityden kan bli kampåtgärd

Kanske tiden är inne för arbetstagare inom stora serviceföretag att tänka om och tänka nytt ifråga om hur de bäst bevakar sina intressen?

RIKSDAGSBREV: Villervalla och förtroendekriser – beskrivande för 2019

Vårt samhälle och hela vårt välfärdssystem bygger på förtroende. Saknas förtroende kan allt rasa samman, skriver Peter Östman.

KOLUMN: Rädslan stannar i barnets minne

”Man vill helst inte vara med dem då.” I den svenska Vit jul-kampanjen ingick för ett par år sedan en film där barn spontant berättar om hur de upplever vuxnas drickande.

KOLUMN: Farbröder som förlöjligar flickor

Behövs det ännu en text om Greta Thunberg? Uppenbarligen. Av någon anledning väcker denna frispråkiga tonåring ilska och hat hos vissa äldre konservativa män.

KOLUMN: Vårt vardagsrum

Låt oss akta oss för att hemfalla åt en tillvaro där bildning inte är till för redan utsatta samhällsgrupper, skriver Joar Cederberg.

RIKSDAGSBREV: Se barn och unga i juletid

Riksdagsarbetet går in på sin sista vecka innan juluppehållet. Innan det ska bland annat budgeten godkännas.

KOLUMN: Jag hatar cancer

En del cancerdrabbade säger att sjukdomen har varit en erfarenhet som har gjort att de ser annorlunda på livet, ser värde i andra saker än de materiella, att de till och med inte skulle ha velat vara utan erfarenheten sjukdomen gav dem.

RIKSDAGSBREV: Nu är det dags att blicka framåt

Politiken är en bransch där man ofta får vara beredd på snabba, oväntade svängningar. Sällan har jag ändå varit med om liknande turbulens som under de senaste veckorna.

Nyhetsbild

Dan Ekholm: Finland har blivit politiskt instabilt

Vi är vana vid att Finland är ett stabilt land där det finns en form av förutsägbarhet. Då populisterna går framåt blir alla andra ängsliga.

KOLUMN: När fiktion blir sanning

Enligt den isländske hävdatecknaren Snorre Sturlasson, som levde på 1200-talet, skall sveakungen Agne – som levde sisådär 700 år tidigare, om han ens funnits – ha dragit i härnad mot Finland, besegrat finnkungen Froste och fört bort dennes dotter Skjalf för att gifta sig med henne.

RIKSDAGSBREV: Sagan om Posten ledde till ministeravgång

Sagan om posten ledde till att den kvinnliga ministern Paatero fick gå. Frågan är om det slutar det med detta, skriver Peter Östman.

KOLUMN: Kinesisk aggression hotar den fria världen

Föreningen Svenska PEN har tilldelat den kinesisk-svenske förläggaren Gui Minhai årets Tucholskypris. Det skulle man inte ha gjort, enligt den kinesiske ambassadören i Sverige Gui Congyou.

KOLUMN: Lockande möjligheter för våra företag i Skellefteå

Chansen att göra affärer med dem som förverkligar tillväxtsprånget i Skellefteå ökar om vi tillsammans kan erbjuda helhetslösningar, skriver Jarl Sundqvist.

KOLUMN Feministen som älskar män

Det är onsdag kväll och jag har fått förmånen att följa med tonårsdottern på föreläsning. Vi sitter bänkade i ett välfyllt auditorium.

Nyhetsbild

KOLUMN: Tänk lite utanför lådan också

Minns någon vad som blev årets julklapp för 25 år sedan? Jo, det var nymodigheten mobiltelefon. För nio år sedan var det surfplattan.