Opinion

Ledare

Mest läst senaste veckan

Opinion

LEDARE: En fläkt från den gamla sunkiga tiden, Samlingspartiet

Om Wille Rydman verkligen betett sig så omoraliskt, vilket mycket tyder på, borde Samlingspartiet ha reagerat mycket tidigare.

LEDARE: Det har gått troll i frågan om naturskyddsområdet i Kvarken

Det är oklart vilken praktisk betydelse ett naturskyddsområde i Kvarken skulle ha. Invånarna i det berörda området är klart missnöjda.

Ledare: Ett blåsvart parti är fött mellan hägg och syrén

Finland har på kort tid fått två nya partier denna vår och försommar. Ett som är ultranationalistiskt.

LEDARE: När ska vi riva statyer och andra minnesmärken?

Kotka stad har beslutat montera ned en staty av Lenin. I Tyskland får en antisemitisk relief på en kyrka vara kvar. Balansgången är svår.

LEDARE: Kampen för obligatorisk svenska i studentexamen förlorades

Trots löften i regeringsprogrammet blir det andra inhemska språket inte obligatoriskt i studentexamen.

LEDARE: Bidrar normalisering av föräldraånger till ökad mental hälsa?

Ska vi sträva efter ett samhälle helt fritt från skam? Är inte förmågan att känna skam grundläggande för omdömesförmåga och ansvarstagande?

LEDARE: Rika länder försöker bli av med fel slags människor

Storbritannien är först ut med att försöka flytta asylsökande till ett fattigare land där mänskliga rättigheter inte alltid respekteras.

LEDARE: Nu kan förtroendevalda i Karleby behöva en paus från varandra

Karleby behåller sitt nuvarande presidium men fullmäktige får se till att politiska processer också behåller sin värdighet i fortsättningen.

LEDARE: Rationella samtal i en irrationell tid

Allt har förändrats sedan de senaste Gullrandadiskussionerna. Om Putin klivit in nu hade det gröna försommargräset frusit till is.

LEDARE: Fler som Tim Sparv behövs

Pojkar behöver fler manliga förebilder som läser. Skillnaderna i läskunnighet mellan flickor och pojkar är störst i Finland.

LEDARE: Nytt fokus på östgränsen – Finland måste kunna bevaka den

En hybridoperation vid Finlands gräns mot Ryssland med människor som spelbrickor är inte otänkbar. Därför bör gränsbevakningens förslag beaktas.

LEDARE: Blir det en rysk kollaps än en gång?

En del skissar nu upp en framtid där Ryssland upphör att existera som federation, och säger att det inte är möjligt utan snarare oundvikligt.

LEDARE: Petteri Orpo troligen nästa statsminister

INRIKESPOLITIK Samlingspartiet samlas till partikongress vid sanddynerna i Kalajoki i Norra Österbotten i helgen. För Centern ser det däremot dystert ut.

LEDARE: Från uppmaning att aga till större frihet

Tiden när de mest konservativa predikanterna kunde diktera hur laestadianska familjer ska leva är förhoppningsvis förbi. Den har gjort skada.

LEDARE: Turkiets president vinnare i svensk riksdagsomröstning

Svenska politiker är ovana vid farliga situationer som de inte kan rå på. De taktiserar som vanligt trots att Natoansökan står på spel.

LEDARE: Sjuttonåringar står i kö för att få köra bil

De 17-åringar som drömt om att få sätta sig bakom ratten i sommar kan få vänta. Från och med i höst kan det bli enklare. På gott och ont.

LEDARE: En era går mot sitt slut – kanske två

Under fyra dagar har drottning Elizabeth II hyllats furstligt. Det är fortfarande svårt att föreställa sig ett Storbritannien utan kungahus.

LEDARE: Nu samlar Joakim von Anka in pengarna som tromben tog

De aktuella prisstegringarna slår hårt mot barnfamiljer och låginkomsttagare. Om bensinen börjar kosta tre euro litern är en hel del verkligt illa ute.

LEDARE: Vapenfantaster med hundratals skolbarns blod på sina händer

Hundratusentals amerikanska barn har bevittnat skolskjutningar sedan massakern i Columbine år 1999. Hur länge går de med på att vapentillgången inte regleras?

LEDARE: Staten har sjabblat – bra att kommunerna tar över arbetskraftsansvaret

De ukrainska flyktingarna är en finländsk arbetskraftsreserv. Men chansen håller nu på att glida oss ur händerna som en följd av att staten inte förmått hantera situationen på rätt sätt.

LEDARE: Byggs Finland utan hänsyn till unga vuxna?

Om en tredjedel av unga vuxna upplever sitt liv som meningslöst måste samhället svara på det.

LEDARE: Vi måste inte visa förståelse för Putins aptit

EU lyckades sy ihop en kompromiss för att minska oljeimporten från Ryssland. Det är bra med enighet, men under ytan finns olika synsätt.

LEDARE: Något har hänt med hockeylejonen – och med Finland

Finlands hockeylejon har visat hur en slipsten ska dras. Nu återstår för oss andra att visa att även vi litar på vår egen förmåga.

LEDARE: Kan vi leva utan choklad?

Vi äter allt mer choklad, samtidigt som tillgången minskar. Ryktet om kakaons död har ändå varit överdrivet.

LEDARE: Det där med blommor och bin

Nu när allt börjar grönska och blomma är det viktigt att skydda pollinatörer som bin och humlor. Ett sätt är att minska giftet i trädgården.