Opinion

Ledare

Mest läst senaste veckan

Opinion

LEDARE: Blå himmel över Wuhan, blått vatten i Venedig

Luftföroreningar är precis som covid-19 illa för lungorna. Nu minskar de dramatiskt.

LEDARE: Krisinformationen har haltat

1

Om statsmakten inte förmår leva upp kravet på att svenskan är jämställd med finskan förvandlas de svenskspråkiga till B-klassmedborgare.

LEDARE: Fokus ska ligga på människan

Då fartyget sjunker är det människorna vi ska försöka rädda, inte den läckande båten. Även krishjälpen ska fokusera på människorna, inte företagen eller dess bransch.

LEDARE: Sanna Marin avvärjde "knytnäve"

Det att Urho Kekkonen i tiden framställde sig själv som omistlig för Finland borde inte längre få prägla maktstrukturerna i vårt land.

LEDARE: Tillit behövs för att trygga demokratin

Vi är begränsade på ett sätt de flesta av oss aldrig upplevt. Just i Finland känns det tryggt, men den exceptionella tiden medför risker.

LEDARE: Bara toppen av ett isberg?

Resistenta bakterier kan ha förorsakat en del av coronadödsfallen i Italien och Spanien. I Lombardiet finns tio miljoner svin som får rikligt med antibiotika.

LEDARE: En applåd för vardagsjobbarna

Undantagsläget stämmer till eftertanke: vilka arbetsinsatser är det som är verkligt nödvändiga, oundgängliga?

LEDARE: Nu måste västvärlden skärpa sig

Kina kommer att svara på behovet av en stark världsledare om inte vi i de västerländska, demokratiska staterna nu tar oss samman och börjar samarbeta.

LEDARE: Vem ser det osynliga barnet nu?

I Stephen Kings "Det" vänder vuxenvärlden bort sin blick och låter monstret härja. Det får vi inte göra nu.

LEDARE: Vägspärrar kan förhindra massdöd

Det finns gott om argument för varför landskapet med mest smittade ska isoleras, men samtidigt kommer begränsningen att göra de som vistas där ännu mer utsatta för viruset.

LEDARE Finland och Sverige på olika planeter i coronakrisen

Sverige har valt en annan väg än Finland och de flesta andra europeiska länder i coronakrisen. Sveriges strategi förvånar.

LEDARE: Inkonsekvens i Corona-Finland

För regeringen gäller det att hitta den där gyllene medelvägen som ger maximalt sparade människoliv till minsta möjliga kostnader och med så långt bevarad, fri rörlighet som möjligt.

LEDARE: Kollaps för globaliseringen

Coronaviruset är den senaste i en samling starka krafter som just nu isolerar nationalstaterna. Det finns ingen garanti för att världen blir det den var före viruset.

LEDARE: Ett vaccin borde redan ha funnits

Ett virus som ingen har immunitet mot får inte skena iväg bland människor.

LEDARE: Krympa kommunen?

Ifall en kommun/stad krymper ses det som synonymt med att krisa. Men det är möjligt att vända på myntet.

LEDARE: Nu behövs allt för att skapa framtidstro

Med samma behärskade allvar som tidigare gjorde regeringen på fredagen sitt bästa för att ingjuta framtidstro i ett allt mer vacklande land.

LEDARE: Nu är vi vår egen lyckas smed

Coronakrisen har tydligt blottat hur viktigt det är med en god självförsörjningsgrad. Speciellt som virushotet trappas upp och allt flera länder stänger sina gränser.

LEDARE: Äldre måste skyddas från smitta

Åtgärden med hemkarantän för seniorer är en förebyggande samhällsåtgärd, men tillika en insats för var och en av de äldre.

LEDARE: Regeringen grep till tunga artilleriet

Nu är det kollektiva samhällsintresset i fokus. Redan om en liten del av beredskapslagen utnyttjas har enskilda medborgare och näringsidkare inte mycket att säga till om.

LEDARE: Vem är 2015 i Finland?

"Sverige är fullt" möttes av "Jag är 2015". Under hashtaggen ställer sig den ena personen efter den andra upp och presenterar sig själv på Facebook.

LEDARE: Med rysk historia som slagträ

Rysslands president Vladimir Putin intresserar sig för historia på äldre dar. Han börjar sopa Rysslands egna grymheter under mattan.

LEDARE: Corona bekämpas med avstånd och närhet

President Sauli Niinistö har rätt – vi är alla i det här tillsammans. Också läkare och generaldirektörer är människor.

LEDARE: Barnen var också en krigsförlust

Den time out som det finländska samhällslivet är tvingad till som en följd av det nya coronaviruset är en stilla bris i förhållande till det stormiga undantagstillstånd som rådde under vinterkriget.

LEDARE: En falsk nyhet om corona i Vasa

En "nyhet" om det första bekräftade coronafallet i Vasa har spridits på Instagram. Rubriken och texten ser ut precis som på Vasabladet och ÖT.