Opinion

Ledare

Mest läst senaste veckan

Opinion

LEDARE: Handelsbanken tvingades avbryta i digiloppet

Det är möjligt att Handelsbanken bara är den första i raden av banker att kasta in handduken i Finland som en följd av den snabba utvecklingen inom finanssektorn.

LEDARE: Vi har sovit en törnrosasömn – svenskspråkiga borde bli fler, inte färre

Vi borde skapa fler svenska ungdomsmusikaler och dokusåpor. Kanske till och med ett språkindustrikluster som ger sysselsättning samtidigt som det förbättrar svenskans image.

LEDARE: Nu senareläggs annan vård – pandemin hotar sjukvårdens bärkraft

Hur många ska ännu hinna dö innan regeringen medger att den gjort en felbedömning på slutrakan i coronahanteringen?

LEDARE: Tervetuloa Pietarsaareen, men du kommer knappast att trivas

Signalen om att allt fler finskspråkiga vantrivs i Jakobstad kan försvåra rekryteringen av ny arbetskraft. Men i själva verket handlar det om en generell minoritetsproblematik.

LEDARE: Finland vill grönstämpla kärnkraften

Kärnkraften har seglat upp som en politiskt laddad stridsfråga i Europa. Hur vi än anstränger oss verkar vi inte kunna bli kvitt vårt beroende av den.

LEDARE: Är det världens farligaste plats?

Den upptrappade retoriken mellan Kina och Taiwan är oroväckande. Taiwanfrågan försämrar också relationen mellan USA och Kina ytterligare.

LEDARE: Skräcken i en liten stad ska inte skapa mer rädsla

När historien om gärningsmannen i Kongsberg skrivs är det viktigt att det görs grundligt, utan fördömanden av hela grupper av människor.

LEDARE: "Nej", sa Orpo till en snopen Purra

Sannfinländarna har svårt att få vänner när det gäller synen på klimatåtgärder. Nu tog Samlingspartiets Petteri Orpo också bladet från munnen.

LEDARE: Fotbollen ska inte ha gräddfil i beslutsfattandet

Borgensansvaret för Project Liv Arena innebär att staden är tvungen att städa upp efter att matchen är över och strålkastarna har släckts.

LEDARE: Klimatfrågor får ett lyft med Emma Kari

De Gröna ska ledas av riksdagens yngsta ledamot och valde endast kvinnliga ministrar till nya poster. Tilltalar det fler än de redan frälsta?

LEDARE: Vi ska inte ha ryska helikopterbaser i Finland

Det är mycket möjligt att de ryska markköpen i Finland bara är en del i en hybridkrigföring. Men det kan vi inte veta.

LEDARE: Kraven på arbetslösa skärps

INRIKESPOLITIK Regeringen Marin skärper kraven på arbetslösa för att höja sysselsättningsgraden. Delvis påminner kraven om den förra regeringens politik.

LEDARE: Något har hänt – allt fler 15-åringar röker i Jakobstad

Vi har ett trendbrott när det gäller tobaksrökning. Andelen högstadiepojkar som röker dagligen har på tre år tredubblats i både Jakobstad och Vasa.

LEDARE: Även ovaccinerade måste få vård, Sanna Marin

Att vi nu för en samhällsdebatt i termer av vad det kostar att vårda människor med livshotande sjukdom visar att pandemin har gjort något med Finland som samhälle.

LEDARE: Facebook vet vad de gör, men gör inget åt det

Facebook och kassakon Instagram har länge ansetts skada ungas mentala hälsa och demokratin. Det är Mark Zuckerberg själv mycket medveten om att de gör.

LEDARE: Skattesmitarens fula ansikte

Ett sätt att mäta den globala effekten är att säga att en sjukskötares hela årslön går förlorad varje sekund.

 

LEDARE: Ständigt denna efterklokhet när det smällt

Till all lycka krävde olyckan mitt i Kaskö inga liv. Men varje krock i en plankorsning ger kalla kårar och är en för mycket.

LEDARE: Ska brottsoffer verkligen ta hänsyn till förövarens attityd?

När Maria Tolppanen tycker att flickor inte ska provocera är det hon som provocerar något oerhört med ett förlegat tänkande.

LEDARE: Explosionen i Göteborg inte vad den såg ut att vara

Göteborg skakades av kraftig explosion i ett höghus i tisdags. Politiker ropade på hårdare tag mot gängen, men allt var inte så enkelt.

LEDARE: Bron som förblir en vision enligt lagen

"Det är inte möjligt att bygga den här bron". En fast förbindelse över Kvarken ter sig omöjlig, på grund av unik miljö och lagstiftning.

LEDARE: Tillbaka till det nya normala – äntligen

PANDEMI Sakta men osäkert går Finland tillbaka mot ett liv utan coronabegränsningar. Vi har genomlevt en period som kommer gå till historieböckerna.

LEDARE: Frågorna hopar sig kring vad KD inte kan omfatta

Är det byråkrati eller principer som KD i Larsmo motsätter sig, när de inte vill godkänna den europeiska deklarationen om jämställdhet?

LEDARE: Treåriga Tim är en individ som behandlas omänskligt

Om reglerad invandring anses viktigare än att en treåring får stanna hos sin svenska familj är det något fel med den reglerade invandringen.

Nyhetsbild

LEDARE: Jakobstad har lyckats i serviceplaneringen – det kan bädda för framtida tillväxt

Av alla österbottniska kommuner är det bara Vasa som kan stoltsera med ett högre poängtal än Jakobstad ifråga om närservice. Det ger goda odds för framtiden.

LEDARE: Hästen snabbare än internet i Tyskland

Valresultatet gav inget klart besked om vem som blir Tysklands nästa förbundskansler. Vem det än blir måste Tyskland moderniseras.