Opinion

Ledare

Mest läst senaste veckan

Opinion

LEDARE: En krutdurk utanför dörren är ett större hot än en terrorist som granne

Det vore viktigare för väst att förbereda sig på Rysslands potentiella sönderfall än att anklaga den nuvarande ryska regimen för statsterrorism.

LEDARE: Minoriteter måste prestera bättre – det visste också Börje Salming

Börje Salming har också haft en uppgift utanför ishockeyrinken, som en ambassadör för alla minoriteter.

LEDARE: Nu skiter vi i miljön och vill bara spara pengar

Färre uppger nu att de låter bli att handla på Black Friday av miljöskäl. De flesta prioriterar att spara pengar. 

LEDARE: Hög standard på äldreomsorgen – Österbotten har många toppenheter

Enskilda vårdskandaler kan ha gett bilden av att äldreomsorgen i Finland ligger för fäfot. Men sanningen är att de flesta klienter är nöjda med servicen.

LEDARE: Bryr man sig inte om klimatkrisen i Jakobstad?

I Vasa är de flesta "lite oroliga" över klimatkrisens effekter. I Jakobstad är majoriteten inte orolig alls. Om man ska tro vår enkät, åtminstone.

LEDARE: Vården förstatligas – med allt vad det innebär av resursbrist

Vårdpolitikerna i de nya välfärdsområdena behövs bland annat för att förklara och beklaga tillkortakommanden i den nya, statliga social- och hälsovården.

LEDARE: Företagen skapar välfärd, inte politikerna

Vi är med god fart på väg in i ett hårdare och mer konkurrensinriktat samhälle, vars fortsatta välstånd förutsätter framgångsrika företag som är världsbäst på det de skapar.

LEDARE: Offentliga sektorn är inget slukhål – den prioriteras bara inte

Beslutsfattarna försöker få väljarna att tro att den nationella välfärden kan bibehållas trots att offentliga sektorn är på svältkur i förhållande till bnp. Det är en myt.

LEDARE: Det är synd om fotbollsmänniskorna

Tusentals fattiga människor har dött för att fotbolls-VM ordnas i Qatar. Det har länge varit för sent att hindra det. Men det får inte glömmas.

LEDARE: Barn och unga har rätt att leva utan droger

Det dör nu fler människor av droger än i trafiken i Finland, och oproportionerligt många unga. Orsakerna och hjälpen måste prioriteras.

LEDARE: Centern ska inte ta sig ton om maktfullkomlighet – Vanhanens regering körde över både SFP och två egna ministrar

Vill Centern bromsa det fria fallet i väljarsympatier ska partiet bidra till stabilitet i regeringen, inte till instabilitet.

LEDARE: En brytningspunkt i det brutala kriget?

Kommer de senaste veckorna, när dammet lagt sig och den stora bilden av det pågående kriget framträder skarpare, att framstå som en vändpunkt?

LEDARE: Elon Musk ute på irrfärd – fåvälde av ondo såväl i politiska som ekonomiska sammanhang

Elon Musk vill skapa den ultimata yttrandefriheten. Men hat och hot i kombination med äkthetscertifikat som kan köpas för pengar är i så fall inte rätt verktyg för ändamålet.

LEDARE: Ilskan minskar i familjer där ansvaret fördelas

Att ständigt vara den som hänger upp rena handdukar kan vara en tickande bomb.

LEDARE: Nationalism + kristen höger = ett giftigt äktenskap

Högerkristna låter sig utnyttjas av nationalisterna i ytterhögern. Frågan är om det är förenligt med den kristendom de vill försvara.

LEDARE: Ryssland måste isoleras – även om det innebär att landet blir lydstat under Kina

Många gör misstaget att tro att Ryssland under överskådlig tid kan bli en demokratisk stat. Det kan försätta oss européer i fara.

LEDARE: Säkert att ingen tar något ifrån oss? Än det som faktiskt tas ifrån oss?

För biologisk mångfald, resiliens och livsmedelsförsörjning krävs nödvändiga åtgärder. Vackra ord är vilseledande på vägen som redan är lång.

LEDARE: Så här får det inte vara i österbottniska skolor

Invandrarunga löper tre gånger så stor risk som andra att bli mobbade och diskriminerade i skolan. Det måste vi få bukt med. 

LEDARE: Norsk laxodling har spårat ur – även vildlaxen är i fara

En bransch som accepterar att 15 procent av laxproduktionen dör i förtid i olika sjukdomar är inte etisk. Den som äter norsk lax gör också miljön en björntjänst.  

LEDARE: Medborgarsamhället har kollapsat i USA – därför är demokratin hotad

Dagens USA ger en fingervisning om hur hela det västerländska samhället ser ut i framtiden – då rivaliserande grupper har ersatt medborgarna som basen i samhället. 

Nyhetsbild

LEDARE: Samerna har väntat i åratal – men inte på att höra minister Henriksson upprepa sina ord

Reformen av sametingslagen stöter återigen på motstånd. Det är förståeligt att statsminister Sanna Marin häromveckan bad samerna om ursäkt.

LEDARE: Hur kan man försonas med generationer som dött?

En dag vaknar inte heller vi upp till den här världen. Hur ska vi bli ihågkomna? Med ilska och besvikelse eller tacksamhet?

LEDARE: Motgångar ska härda – inte bryta ner

Kan orsaken till den unga, finlandssvenska ångesten bestå i att många svenskspråkiga barn fått en överbeskyddande uppfostran?

LEDARE: En dansk varning till Sannfinländarna

NORDEN Invandringsfientliga Dansk Folkeparti fick 2,6 procent av rösterna i folketingsvalet. Danmark brukar vara trendskapande för nordisk politik.

LEDARE: Dialekten är viktig – men inte odiskutabel

Är dialekten ett sätt att bevara fördomar och uttrycka sig burdust, eller har den potential att vidga det mänskliga livet? Kanske både och.