Opinion

Ledare

Mest läst senaste veckan

Opinion

Nyhetsbild

Socialdemokratin vind för våg

Socialdemokratin verkar sakna både karta och kompass i den nya verkligheten. Mot den bakgrunden är det förlorade understödet lätt att förstå.

Nyhetsbild

Berner har makt visa vägen

Förhoppningsvis stannar Anne Berner inte vid att ha hört och lyssnat under sitt besök i Jakobstad.

Nyhetsbild

LEDARE: SD har skott sig på kampen mellan blocken

LEDARE Det största hindret för en fungerande regering i Sverige är de djupt rotade, politiska traditionerna med blockpolitik.

Nyhetsbild

LEDARE: Fattigdom undergräver hälsan

Fattigdom är – fortfarande – också någonting som går i arv.

Nyhetsbild

LEDARE: Kvalitet skyddar bättre än tak och väggar

1

Om BI i Jakobstad hade haft namn om sig att utbilda världens bästa barnträdgårdslärare hade ingen kunnat ifrågasätta utbildningens existens.

Nyhetsbild

Skrällval väntar i Sverige

Med ett SD med en parlamentarisk styrka mätbar med Socialdemokraternas kan partiet inte negligeras.

Nyhetsbild

LEDARE: Bättre så, regeringen

Säg att den sjuka vill ha vård på svenska. De framtida landskapen eller ”marknaden” kunde tillåtas svara på det med ett: "javisst, men enbart i mån av möjlighet." Så har regeringen resonerat hittills. Dessbättre har den gjort bättring nu.

Nyhetsbild

Vägplaner missgynnar Österbotten

Vi behöver en bred kamp för att få hela riksåttan till en del av stomvägnätet.

Nyhetsbild

LEDARE: Nu lönar det sig att köpa bil i Sverige

Vissa gynnas och andra missgynnas av ett historiskt lågt värde på svenska kronan. Men det som ser ut som en konkurrensfördel i dag kan vara något annat på sikt.

Nyhetsbild

Ledare: Det utsatta analoga folket

De analoga medborgarna tillhör inte ett prioriterat kundsegment, oberoende av om vi talar banker, offentlig sektor eller privata sektorn som helhet.

Nyhetsbild

LEDARE: En ideell armé med stor makt

Österbottningar kan nog ställa upp för det finländska samhället. Men det förutsätter att de känner att det finländska samhället också värnar om Österbotten

Nyhetsbild

LEDARE: Nu har svenska sossarna sitt momentum

Eventuellt kunde en tuppfajt inom den svenska socialdemokratin mobilisera en massa vilsna väljare i 2019 års riksdagsval i Vasa valkrets.

Nyhetsbild

LEDARE: Friidrotten viktig del av folksjälen

LEDARE Den finländska friidrotten har det motigt. Våra friidrottare kom hem utan medaljer från EM i Berlin. Parafriidrottarna har däremot klarat sig bra. Uppgiften om att parafriidrottarna har en självriskandel på 900 euro för EM-uppdrag har rört upp känslorna.

Nyhetsbild

LEDARE: Bilhandelns affärsmodell kraschar

Den lokala bilaffären kan knappast räddas på riktigt lång sikt, men väl nog en lokal, digitalt verkande förmedlare av kommunikationstjänster.

Nyhetsbild

LEDARE: Alkoholbruket minskar - trots bättre tillgänglighet

LEDARE Alkoholkonsumtionen har gått ner under de senaste tio åren, men vad händer den dag de stora e-handelsjättarna etablerar sig med vin och sprit i beställningssortimentet?

Nyhetsbild

LEDARE: Osäkerhet kring kommunalskatten

2

Ledare Skatteförvaltningens prognoser har justerats och det betyder att landets kommuner får räkna med minskade skatteintäkter än tidigare prognoser visade. Totalt handlar det om cirka 400 miljoner euro. Det är paradoxalt eftersom sysselsättningen ökar hela tiden.

Nyhetsbild

LEDARE: Chockerande regeringsbeslut tar form

2

LEDARE Staten borde göra sitt yttersta för att skapa förutsättningar för ytterligare tillväxt i ett framgångrikt och nationalekonomiskt viktigt område. Men i stället gör staten sitt bästa för att spoliera förutsättningarna.

Nyhetsbild

LEDARE: Klockvridandet borde upphöra

LEDARE Det är positivt att EU-kommissionen nu har låtit undersöka EU-medborgarnas åsikter om tvåtidssystemet och att kommissionen visar beredskap att böja sig för den stora folkviljan.

Nyhetsbild

LEDARE Få vill lägga ner landsbygden - men det syns inte i politiken

Nästan fyra av fem tillfrågade ansåg att staten bör se till att hela Finland kan leva.

Nyhetsbild

LEDARE: Alla drönare borde registreras

Inom ett år kan vi ha 100 000 drönare i det finländska luftrummet. Det bidrar till en ökad säkerhetsrisk, speciellt som hobbyflygare inte behöver registrera sig.

Nyhetsbild

LEDARE: Inför blåstest i lufttrafiken

LEDARE Så länge vi saknar en kontrollrutin för berusade flygpiloter behöver vi heller inga rigorösa säkerhetsprocedurer för passagerarna.

Nyhetsbild

LEDARE Byggfusket bort nu

Finland kan tydligen, sedan tiotals år tillbaka, inte längre bygga hus. Ändå fortsätter ”business av usual”.

Nyhetsbild

LEDARE: Nu kan vi redigera livets koder

Snart måste vi människor ha klart för oss var vi drar gränsen för mänsklig inblandning i livets stora gåta.

Nyhetsbild

LEDARE: Kör ut pedofilerna ur kyrkan

LEDARE Kyrkan borde vara en trygg plats. Men i och med att präster kan agera talesmän för en högre makt har åtminstone mer slutna kyrkliga kretsar blivit grogrund för övergrepp och maktmissbruk.

Nyhetsbild

LEDARE: Niinistö har testat gränserna

President Sauli Niinistö har ett starkt mandat. Men han rör sig i gråzonerna i sin maktutövning. Det kan han göra bland annat därför att det fortfarande finns en folklig längtan efter en stark ledare.