Opinion

Ledare

Mest läst senaste veckan

Opinion

LEDARE: Våld påverkar inte klimatet

3

Ju fler som går till handgripligheter för att värna om det som de uppfattar som ett legitimt och kollektivt intresse, desto mer undermineras vårt demokratiska samhälle.

LEDARE: Ett obehagligt Trump-mysterium

7

Det är som om moralen förändrats i USA:s högerkristna led i och med Trump. "Gynnar lögner vår sak kan vi blunda för dem."

LEDARE: Heder hjälparnas största tillgång

Människors vilja att hjälpa varandra är stor under coronapandemin. Det visar inte minst framgången med den välgörenhetskonsert som gav Nada-Nord en rekordsumma.

LEDARE: Jakobstadsbilden formas av utflyttade – på gott och ont

Anna-Sofia Nylund är i och med sin film "Jeppis suger" i gott sällskap. Författaren Lars Sund kallade redan för 45 år sedan Jakobstad för ett satans råtthål.

LEDARE: Mäktiga jättar som spelar med egna regler

I en idealisk värld är förstås alla nöjda och kan arbeta med bibehållen värdighet, men så ser inte alltid verkligheten ut.

LEDARE: Rättsstaten får inte offras i virusbekämpningen

Att fler människor än vanligt känner sig överkörda av beslutsfattarna är ett tecken på att pandemin har äventyrat rättssäkerheten.

LEDARE: Lyssna på Aho – en kristida regering måste röja ny mark

Regeringen Marin kan glömma regeringsprogrammet eftersom det ändå inte finns någon återvändo till de villkor som gällde före pandemin.

LEDARE: Är Sverige speciellt?

Sverige präglas likt USA och England av exceptionalism – uppfattningen om att det egna landet är förståndigare, viktigare eller säreget.

LEDARE: Flitfällorna borde avskaffas – också de som gäller toppförmågor

Vi har dels flitfällor för låginkomsttagare, dels fällor som förhindrar ett toppskikt att bidra till återuppbyggnaden efter coronakrisen.

LEDARE: Det är fortfarande inte den som trakasseras som beter sig fel

Att uppmana någon att "stå på sig" är att fortsättningsvis lägga skuld och ansvar på den som utsätts för sexuella trakasserier, övergrepp eller våldtäkt.

LEDARE: Grälsjuka kommuner är förlorare

Att medlemmarna i Pro Kronoby skriker sig hesa om landskapsbyte till Mellersta Österbotten handlar inte längre om Kronobybornas vård.

LEDARE: Det kunde ha blivit en sämre vårdreform

Det värsta farhågorna avvärjdes. Nedskärningarna i vården i Österbotten blir inte lika stora som befarat. Det krävdes tuffa förhandlingar.

LEDARE: Ingen hudlös statsminister

Att det blir debatt om statsministerns porträtt i en tidning med kvinnor som målgrupp berättar mer om samhället än om statsministern själv.

LEDARE: Virusbekämpning kräver inga handbojor

De många JO-anmälningarna om incidenter i gränsbevakningen vittnar om hur lätt det är i en kris att glida från maktutövande till maktmissbruk.

LEDARE: Året med corona och tidernas konspiration – kan det bli galnare?

Med coronapandemin kom ett växande intresse för den bisarra konspirationsteorin QAnon. Nu raderas den, men försvinner knappast.

LEDARE: En form av slaveri

I morgon, den 11 oktober, är det Internationella flickdagen. Coronapandemin och Trumps politik gör läget värre för den kategori dagen är tillägnad.

LEDARE: Ung vansinneskörning kan förebyggas

Coronakrisen kan ha bidragit till att ungas äventyrande av trafiksäkerhet har ökat i år. Unga har haft mer fritid, mer sysslolöshet, mer behov att samlas.

LEDARE: Pepparspray är inte ett diktaturattribut

Hoppet för demokratin är nog förlorat om etablerade politiker på bred front börjar försvara lagbrott i syfte att uppnå politiska mål.

LEDARE: Nu är österbottningarna superspridare

I dag är det snarare rikssvenskarna som borde skyddas från den utbredda virussmittan i Österbotten än vice versa.

LEDARE: Reformen som gick för långt

Det fanns ingen rättvisa i den omstridda tingsrättsreformen som förra regeringen drev igenom, har justitieministern kommit fram till.

LEDARE: Ovarsamhet får stora konsekvenser för alla

Orsaken till att smittan sprids beror inte på lokalen. Det beror på hur människor beter sig i lokalen.

LEDARE: Skogsindustrin kan ha öppnat Pandoras ask

Avlönad föräldraledighet är inte lagstadgad utan har hittills fastslagits av arbetsmarknadens parter. Skogsindustrin kan strunta i sådant i och med beslutet att övergå till lokala avtal.

LEDARE: Folk måste få tänka, inte bara tycka

Vårt samhälle behöver både mer medborgarinflytande  och mindre. Mer ansvarsfulla diskussioner, mindre fastlåst tyckande.

LEDARE: Vänd osäkerhet till drivkraft

Människan är besatt av att kunna se in i framtiden. Redan för tusentals år sedan anlitades orakel som spådde om kommande händelser. I dag har oraklen har ersatts av big data, konsekvensanalyser och prognoser .

LEDARE: HFD-utslag om vigslar kan bli ett problem för kyrkan

Ett HFD-utslag om kyrkans rätt att straffa präster som i strid med kyrkoordningen viger samkönade kan bana väg för fortsatta rättsprocesser.