Svenska valet 2018
Nyhetsbild
Utrikes

Svenska röstresultatet klart – rödgröna höll undan

Nu är det klart. De rödgröna höll precis undan och får ett mandat fler än allianspartierna 144–143. Den preliminära rösträkningen är avslutad. Drygt 26 300 röster skiljer blocken åt.

Nyhetsbild
Utrikes

20-tal anmälningar om valfusk på olika håll i Sverige

Drygt 20 anmälningar om valfusk har landat på korruptionsåklagarnas bord dagen efter valet. Det handlar bland annat om urkundsförfalskning och valsedlar på villovägar. I ett fall misstänks en lokalpolitiker ha följt med väljare bakom skärmen.

Lokalt

VK: Folk röstade i Umeå efter att vallokalen stängt

I Umeå stod många väljare i kö ännu när vallokalerna stängde. De fick rösta i alla fall men hade då tillgång till de första resultaten.

Nyhetsbild
Utrikes

Statsvetare: Lätt position för Jimmie Åkesson

Ingen säger sig vilja regera eller samarbeta med Sverigedemokraterna. En inbjudan till formella samtal fick ett snabbt nej från Moderaterna och Kristdemokraterna. Hur SD-ledaren Jimmie Åkesson kommer att agera framöver är mycket osäkert, enligt experter.

Nyhetsbild
Utrikes

Sverigedemokraterna kan ha nått sin kulmen nu

Det finns exempel på svensk politik som kan skötas över de gamla blocken. Och det finns exempel på Sverigedemokrater som nöjer sig med att föra dialog i sakfrågor.

Nyhetsbild
Opinion

Ledare: Oklart resultat – oviss regeringsbas

De kommande veckorna kommer att bjuda på stor politisk teater där slutscenen kan bli dramatisk och dessutom oförutsägbar. Detta trots att nästan alla de svenska partierna är väldigt konservativa i sin syn på politiken.

Nyhetsbild
Utrikes

Åsa von Schoultz: Det ser svårt ut att bilda regering

Läget är helt låst efter riksdagsvalet i Sverige. Orsaken stavas Sverigedemokraterna. Någon måste ge avkall på sina krav om det ska bli en regering, säger statsvetaren Åsa von Schoultz.

Nyhetsbild
Utrikes

Ann-Cathrine Jungar om Sverigedemokraterna: Partiet har stärkt sin vågmästarroll

Sverigedemokraterna tog ett stort kliv framåt i valet och är nu det tredje största partiet. Det har betydelse för regeringsbildningen. För SD finns det både fördelar och nackdelar med att fortsätta som ett isolerat parti, säger statsvetaren Ann-Cathrine Jungar.

Nyhetsbild
Utrikes

Dödläge om statsministerposten – oräknade utlandsröster kan få stor vikt

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) tänker inte kliva ned trots Alliansens avgångskrav. Men Alliansen tänker inte ge upp statsministerstriden. Partiet anser att det naturliga är att det största partiet i en regering får statsministerposten.

Nyhetsbild
Utrikes

Kjell Skoglund: "Ta med Sverigedemokraterna för att få stopp på deras frammarsch"

1

Sverigedemokraterna borde vara med i regeringen. Det anser Kjell Skoglund, vd för Finsk-svenska handelskammaren. Svenska ekonomin går som tåget och oberoende av vilka partier som sitter i regeringen så tror han att den ekonomiska tillväxten inte avstannar i Sverige.

Nyhetsbild
Utrikes

Kyrkor utlyser gemensam bön för Sverige

Valresultatet är inte bara svårtytt – det ger även behov av bön. I alla fall om man ska tro Sveriges kristna råd, som uppmanar Sveriges kyrkor och församlingar att delta i gemensam bön på söndag, och fram till dess att regeringsfrågan är löst.

Nyhetsbild
Inrikes

Expertpanel enig – det blir en knivig politisk höst för Sverige

Nu kör svekdebatten i gång. Vem som ska leda Sverige de kommande fyra åren är fortsättningsvis en öppen fråga. Nordisk kulturkontakt ordnade en valanalys på måndagsmorgonen.

Nyhetsbild
Utrikes

Sverigedemokraterna största vinnaren, Moderaterna största förloraren

UPPDATERAD Socialdemokraterna förblev klart största parti i Sveriges riksdag. Moderaterna förlorade flest mandat och Sverigedemokraterna vann flest. Kampen mellan blocken är ännu inte avgjord.

Nyhetsbild
Utrikes

Timo Vuori: Det blev ingen "jytky" i Sverige

Då Sannfinländarna skrällde i valet 2011 beskrev partiordförande Timo Soini framgången med ordet "jytky." Någon "jytky" blev det inte i svenska valet. Snarare en lätt knäpp på fingrarna, säger Timo Vuori från Centralhandelskammaren.

Nyhetsbild
Utrikes

Trots tillbakagång för S – Stefan Löfven avgår inte

SE VIDEO Statsminister Stefan Löfven (S) tänker sitta kvar tills vidare, men Alliansledarna kräver att han avgår direkt. När nästan alla röster har räknats var är det i princip dött lopp mellan blocken. De rödgröna partierna har 144 mandat mot Alliansens 143. Sverigedemokraterna har stärkt sin roll som vågmästare.

Nyhetsbild
Utrikes

Världens medier kallar valet i Sverige för en rysare

Det svenska valet dominerar många utländska mediers sajter. Tyska Die Welt skriver att Sverigedemokraterna är elefanten i rummet som de andra partierna ignorerar och att partierna nu tvingas omorganisera sig. "Det är fortfarande spännande i Sverige."

Nyhetsbild
Utrikes

Valdeltagandet sjönk jämfört med 2014

Valdeltagandet i riksdagsvalet 2018 hamnade på 84,4 procent enligt de preliminära siffrorna. Det är över en procentenhet lägre än vid valet 2014 då siffran var 85,8 procent.

Nyhetsbild
Utrikes

Nu väntar hård kamp om regeringsmakten

En hård kamp om regeringsmakten väntar nu. Alliansen kräver statsminister Stefan Löfvens (S) avgång.

Nyhetsbild
Utrikes

Moderaternas Ulf Kristersson: "Avgå, Stefan Löfven!"

SE VIDEO Moderaternas partiledare Ulf Kristersson ser sig själv och Alliansen som segrare. Detta gör att det nu enligt Kristersson finns bara ett alternativ – Regeringen har gjort sitt och ska nu avgå, säger han.

Nyhetsbild
Utrikes

Åkesson ser möjligt samarbete med Kristersson – "Men han måste välja Löfven eller mig"

SE VIDEO Sverigedemokraterna bjuder in alla partier att diskutera hur Sverige ska regeras de kommande fyra åren. Moderaternas Ulf Kristersson får en särskild inbjudan. – Väljer du Stefan Löfven eller mig? säger Jimmie Åkesson retoriskt.

Nyhetsbild
Utrikes

Rysare in i det sista: Dött lopp mellan blocken

UPPDATERAD 01:35 Det är i princip dött lopp mellan blocken när nästan alla röster räknats. De rödgröna partierna har 144 mandat mot Alliansens 142. Sverigedemokraterna har stärkt sin roll som vågmästare. Alliansledarna kräver att statsminister Stefan Löfven (S) ska avgå.

Nyhetsbild
Utrikes

Miljöpartiets Gustav Fridolin: De slipper inte oss

Miljöpartisterna jublar under språkrörens tal trots ett dåligt valresultat.

Nyhetsbild
Utrikes

Centerpartiets Annie Lööf: "Stefan Löfven måste avgå"

Centerpartiet ökar med över två procentenheter partiledaren Annie Lööf upprepade vad andra alliansledare redan sagt sent på kvällen. – Nu är det dags för Stefan Löfvens regering att avgå.

Nyhetsbild
Utrikes

Ebba Busch Thor: "Vi väckte KD-rebellen till liv"

Med stämningen på topp tackade KD-ledaren Ebba Busch Thor sin anhängare för en valrörelse där partiet slog alla experter på fingrarna.– Vi har verkligen väckt KD-rebellen till liv, säger hon.

Nyhetsbild
Utrikes

Kristdemokraterna jublar – slår alla experter på fingrarna

UPPDATERAD 00:45 Stämningen är på topp hos Kristdemokraterna efter att valresultatet ser ut att slå alla experter på fingrarna.

Nyhetsbild
Utrikes

Moderaterna ser ut att bli näst störst

UPPDATERAD 00:25 Moderaterna ser ut att behålla platsen som näst största parti, när en överväldigande majoritet av distrikten är räknade. Partiets förre ledare Carl Bildt tror att M-ledaren Ulf Kristersson har större möjlighet att bilda regering än Stefan Löfven.

Nyhetsbild
Utrikes

Usla siffror och oro hos Liberalerna

UPPDATERAD 00:19 Liberalerna går mot ett av sina sämsta valresultat hittills. På valvakan oroar man sig för att det lilla försprånget för Alliansen tycks ha raderats ut.

Nyhetsbild
Utrikes

Socialdemokraterna vill bryta blockpolitiken – "Vi måste ta ansvar tillsammans"

UPPDATERAD 00:10 Flera ledande socialdemokrater talade på valkvällen om att blockpolitiken måste brytas upp.

Nyhetsbild
Utrikes

Dämpat hos Miljöpartiet – klarar knappt spärren

UPPDATERAD 00:09 Miljöpartiet balanserar på riksdagsspärren med 4,4 procent. – Det kommer att bli onödigt spännande, säger språkröret Isabella Lövin.

Nyhetsbild
Utrikes

Vänsterpartiet går mot bästa valet på länge – men SD:s framgångar oroar

UPPDATERAD 00:05 Vänsterpartiet ser ut att göra sitt bästa val på länge. Enligt de senaste siffrorna får partiet åtta procent, drygt två procentenheter mer än förra valet.

Nyhetsbild
Utrikes

Sverigedemokraterna räknar med ännu mer – "Nu har vi ett nytt stort block"

UPPDATERAD 00:00 Sverigedemokraterna får 17,7 procent av rösterna när cirka två tredjedelar av rösterna är räknade. Det är ett kraftigt kliv framåt jämfört med föregående val, om än något mindre än de första prognoserna.

Nyhetsbild
Utrikes

Jubel på Centerpartiets valvaka – men partiledningen tar inte ut något i förskott

UPPDATERAD 23:00 Centerpartiet får 9,4 procent i TV4:s valdagsundersökning och en halv procentenhet mindre hos SVT. Om prognoserna står sig gör partiet sitt bästa val på flera decennier. Men minst lika mycket jubel på valvakan hördes när prognosen för Sverigedemokraternas resultat lästes upp.

Nyhetsbild
Utrikes

Vallokalsundersökningar: Superjämnt mellan blocken

Socialdemokraterna får historiskt låga siffror i SVT:s vallokalundersökning. Sverigedemokraterna blir näst största parti medan även Moderaterna backar rejält.

Nyhetsbild
Lokalt

Statsvetare i Vasa tippar valresultatet: "Det finns en beställning på vänsterns politik"

VASA Statsvetaren Thomas Karv har under kvällen tippat valutgången på Twitter. Enligt hans tippning, som till viss del går hand i hand med vallokalsundersökningarna, skulle Vänsterpartiet göra ett toppenval. Karv tror också att Sverigedemokraterna går framåt trots vallokalsundersökningens siffror.

Nyhetsbild
Lokalt

ÅA-studerande om SD:s popularitet: "Det finns ett missnöje som bara växer"

VASA Den här kvällen sitter ett gäng samhällsvetarstuderande i Vasa och följer med valvakan i Sverige med stort intresse. Då ämnesföreningen Politivas ordnar valvaka är samtalsämnet givet: Sverigedemokraterna och varför de blivit så populära.

Nyhetsbild
Utrikes

LIVE: Läs senaste nytt om svenska valet