Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

13.6.2018

En dag framåt
Nyhetsbild

Yle: Polis döms för äventyrande av trafiksäkerheten

KARLEBY Polisen som körde mot rött och orsakade en olycka i oktober döms nu för äventyrande av trafiksäkerheten, skriver Yle.

Nyhetsbild

Iransk människorättsaktivist gripen

Den iranska advokaten och människorättsaktivisten Nasrin Sotoudeh har gripits i hemlandet. Det meddelar hennes man i ett inlägg på Facebook.

Nyhetsbild

Haglund löpte rekord igen

FRIIDROTT Simon Haglund fortsätter putsa sitt rekord på 1500 meter. Nu stannade klockan på 3.51,64.

Nyhetsbild

Allt snabbare avsmältning i Antarktis

Isen i Antarktis smälter allt snabbare, enligt en ny studie.Mellan 1992 och 2017 försvann 2 700 miljarder ton is från kontinenten, vilket har lett till en höjning av havsnivåerna på jorden med 7,6 millimeter.

Nyhetsbild

Julins lopp gick enligt planerna

FRIIDROTT Jonna Julin kom till GP-tävlingen i Esbo för att förbättra sitt personliga rekord på 800 meter. Målsättningen uppfylldes med 0,64 sekunders marginal.

Oavgjort toppmöte mellan Standard och Friska Viljor

Det blev oavgjort, 1–1 (0–1), i matchen mellan de båda topplagen i division 5 MÖ-distriktet i fotboll, Standard och gästande Friska Viljor, på onsdage...

Nyhetsbild

Motigt för Bäck i Esbo

FRIIDROTT Kristian Bäck fick inget att fungera i onsdagens GP-tävling i Esbo.

Nyhetsbild

Richardsson klarade EM-gränsen galant

FRIIDROTT Camilla Richardsson hade inga problem med att klara EM-kvalgränsen i sitt första hinderlopp för säsongen. Ett nytt personligt rekord var inte långt borta.

Nyhetsbild

Sjölind jagar längder i trestegsgropen

FRIIDROTT Daniel Sjölind har inte lagt spikskorna på hyllan. Han debuterade i trestegsgropen på onsdagskvällen i Nedervetil. Resultatet var inte märkvärdigt, men det ska finnas mer att hämta anser han.

Nyhetsbild

Brandkåren varnar för markbrand – "Släng inga fimpar"

Under ett dygn har 29 mark- eller skogsbränder brutit ut i hela Finland. Det beror på torkan, säger jourhavande brandmästare Aatu Isotalo. Han varnar bland annat för gnistor från arbetsplatser.

Roys ruta: Jaro/U23 besegrade Sääripotku

FOTBOLL LBK vann i Oulais. Oavgjort i Purmo.

KPV föll i seriefinalen

FOTBOLL KPV förlorade det sega toppmötet mot HIFK i Helsingfors. Hemmalagets seger var tack vare en stark slutspurt ingalunda orättvis, men gästerna kan spekulera efter två stolpskott.

KPS II avgjorde i andra halvlek mot HBK

KPS II vann bortamatchen i division 6 MÖ-distriktet mot HBK på onsdagen. Matchen slutade 0–2 (0–0) efter att KPS II avgjort matchen i andra halvlek. E...

Esse IK krossade Kanu

FOTBOLL Esse IK besegrade Kauhavan Kanuunat på bortaplan i damtvåan. Slutsiffrorna skrevs 0–4 (0–3).

Esse IK III segrare borta mot KUF - Alex Enkvist matchvinnare

Esse IK III besegrade KUF på bortaplan i onsdagens match i division 7 MÖ-distriktet. 0–4 (0–2) slutade matchen. Alex Enkvist gjorde två mål, övriga må...

Nyhetsbild

HS: Finländare anhållen på Heathrow misstänkt för förberedelse till terroristbrott

Polisen i Storlondon har anhållit en finländsk medborgare misstänkt för förberedelse till terroristbrott. Utrikesministeriet i Finland bekräftar, men uppger inga detaljer.

Nyhetsbild

Nio får Svenska kulturfondens praktikantstipendium

Svenska kulturfonden har beviljat praktikplatser vid Finlands kultur- och vetenskapsinstitut i flera länder, Kommunförbundets kontor i Bryssel och Skandinaviska föreningens konstnärshus i Rom.

Nyhetsbild

Fler äldre och personer med funktionsnedsättning kan få stöd för bostadsreparationer

Allt fler äldre och personer med funktionsnedsättning ska kunna bo hemma då inkomstgränsen höjs för beviljande av understöd för reparationer.

Nyhetsbild

Mellangården i Bullerbyn till salu – igen

Minns du Mellangården – ett av de röda husen med vita knutar i Astrid Lindgrens Bullerbyn? Det handlar om trähuset där sagans berättarjag, Lisa, växer upp med sina två äldre bröder Lasse och Bosse.

Nyhetsbild

Namnbråket kring Nordmakedonien fortsätter

Tonläget blir allt hetsigare kring Makedoniens namnbyte till Nordmakedonien. I tisdags nådde landet och Grekland en historisk överenskommelse om namnbytet. Men nu säger Makedoniens president Gjorge Ivanov att han inte kommer att skriva under ett avtal med Grekland.

Nyhetsbild

80 procent av dagens minkutbud såldes i Vanda

Saga Furs juniauktion fortsatte på onsdagen. 750 000 silverblue och sapphire minkskinn bjöds ut. 80 procent av silverblueskinnen gick åt.

Nyhetsbild

Explosionsartad båtbrand i Villmanstrand – tre båtar totalförstördes

På onsdagseftermiddagen fattade en båt eld i en hamn i Villmanstrand. Branden spred sig till två intilliggande segelbåtar, som också brann upp. En fjärde båt fick mindre skador.

Nyhetsbild

Synskadade Teresa är glad: "Äntligen kan jag cykla igen"

KORSHOLM Alla har rätt att delta i motionsevenemang, även personer med en grav funktionsnedsättning. Det är grundtanken bakom evenemanget "Alla över bron". Med hjälp av specialdesignade cyklar får alla ta sig an utmaningen att cykla över Finlands längsta bro.

Nyhetsbild

Nautor sjösatte första 78:an

JAKOBSTAD Båtvarvet försöker hitta sin plats genom att tydligare nischa sina båtserier. Sjuttioåttan tillhör Swan-serien, vars båtar är lite mera mångsidiga och standardiserade sinsemellan.

1-0-seger för I-JBK mot Sporting - Benjamin Lehmann matchhjälte

I-JBK vann hemmamatchen mot Sporting i division 3 Vasa-/MÖ-distriktet i fotboll med 1-0. Matchens enda mål stod Benjamin Lehmann för i första halvleke...

Nyhetsbild

Volkswagen godtar tyska miljardböter för utsläppsfusk

Fordonsjätten Volkswagen går med att betala en miljard euro i böter på grund av utsläppsfusket som avslöjades 2015.

Nyhetsbild

Georgiens president avgår

Georgiens premiärminister Giorgi Kvirikasjvili har avgått. Enligt Georgiens författning måste hela regeringen avgå om premiärministern lämnar sin post.

Nyhetsbild

Rättegången mot Ilja Janitskin visar var gränserna går

På onsdag börjar rättegången mot Ilja Janitskin som grundade nättidningen MV-lehti. Janitskin åtalas bland annat för grov ärekränkning och hets mot folkgrupp.

Nyhetsbild

Optimism råder på Fennovoimas bygge – se bilderna

PYHÄJOKI En del oklarheter gör att byggtakten har avmattats på kärnkraftreaktorns byggplats. Men sidobyggnader reser sig nu desto snabbare på Hanhikivudden.

Nyhetsbild

46 färre platser i EU-parlamentet efter brexit – Finland får ett mandat till

EU-parlamentet ska minska från 751 platser till 705 till följd av Storbritanniens utträde ur unionen. Finland ska få ett till mandat i parlamentet.

Nyhetsbild

Elisabeth Rehn försiktigt optimistisk efter Trumps och Kims möte – Nordkoreas folk i en nyckelposition

FN:s tidigare undergeneralsekreterare Elisabeth Rehn anser att mötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-un är ett steg i rätt riktning, trots att båda parterna delvis bara var ute efter synlighet. Vägen till en nedrustning på Koreahalvön är lång och snårig.

Jessikka Aro väckte åtal

Nyhetsbild

Norska Ina Wroldsen skriver låtar för världsstjärnor

Musik & Talang ordnas i Vasa den 20–22 september. Då medverkar bland annat norska Ina Wroldsen. Hon är en eftertraktad låtskrivare som gjort musik för bland andra Clean Bandit, Britney Spears och One Direction.

Nyhetsbild

Paul Svensson, Markoolio och Sara Danius sommarpratar i Sveriges Radio

Sara Danius, den tidigare ständiga sekreteraren i Svenska Akademien, är en av årets sommarvärdar i Sveriges P1. Även Kim Walls mor Ingrid Wall, utförsåkaren Frida Hansdotter och kocken Paul Svensson kommer att sommarprata.

Nyhetsbild

Tomek Valtonen om nya jobbet: Bredare än att vara ligatränare

ISHOCKEY I en intervju med Yle berättar Sports tidigare tränare Tomek Valtonen att Polen, där han ska börja jobba, är ett land vars ishockey stagnerat. Nu ska han vara med och ändra på det.

Nyhetsbild

Stor cannabisodling i Vasa gav tre åtalade villkorliga domar

En stor cannabisodling ledde till villkorliga domar för tre åtalade i en härva som uppdagades för snart fyra år sedan i Vasa. Den fjärde åtalade friades.

Nyhetsbild

Spännande tider för sökande till gymnasier och yrkesskolor – så här gör du om du blir utan studieplats

Beskedet kommer på torsdag och namnen på de antagna publiceras ofta på skolornas hemsida, förutsatt att man har gett publiceringstillstånd.

Nyhetsbild

VIDEO: Med magisterbetyget i handen – "Nu är det upp till en själv"

Under onsdagen samlades nyblivna magistrar i Åbo Akademis foajé för att ta emot sina betyg. Vemodigt men också skönt, säger den nyblivna klassläraren Susanna Granroth.

Nyhetsbild

Seger för Federer i comebacken

TENNIS Schweiziska stjärnan Roger Federer vann sin första match på nästan tre månader när han besegrade hemmahoppet Mischa Zverev i en ATP-turnering i Stuttgart.

Nyhetsbild

Finland säger upp skatteavtalet med Portugal – tänker olika om beskattning av pensioner

President Sauli Niinistö beslutade på onsdagen att Finland säger upp sitt skatteavtal med Portugal redan följande dag. Länderna är oense om Finlands rätt att beskatta pensioner.

Nyhetsbild

Marianne Maans och Maria Kalaniemi 30-årsturnerar

Folkmusikerna Marianne Maans och Maria Kalaniemi ger sig ut på en 30-årsjubileumsturné. I höst kommer de till Österbotten.

Nyhetsbild

Bollhallen får bygglov – finansiering dröjer

PEDERSÖRE Pedersöre Activity Center får bygglov för sin bollhall. Men i nuläget finns inga pengar för bygget.

Nyhetsbild

Fredagens flygplatsstrejk är avblåst – varslet för torsdagen innan midsommar är i kraft

Fredagens strejk på Helsingfors-Vanda flygplats blir inte av, men strejkvarslet för nästa veckas torsdag gäller tills vidare.

Nyhetsbild

Från Skaftung i söder till Kronoby i norr – Österbotten öppnar sina portar

På sju timmar kan du försöka ta dig igenom Österbottens längsta loppmarknad. Det är ett sätt att se någonting nytt, säger projektledaren Sofia Sundholm.

Nyhetsbild

100 000 kom de första 10 åren

VASA Folk från över 120 länder har hittills besökt Meteorian på Söderfjärden. På lördag firar man 10-årsjubileum och inviger bland annat en ny meteoritkrater.

Nyhetsbild

Ryssland är ett pressat hemmalag i VM-premiären

FOTBOLLS-VM Pressen är stark och pessimismen ännu starkare när Ryssland kliver ut på planen för att inviga sitt eget VM. Turneringens sämst rankade lag sätter sitt hopp till viljan.

Nyhetsbild

VM med 48 lag i Nordamerika – "Ett bra beslut"

FOTBOLLS-VM VM kommer för första gången att arrangeras av tre länder. Kanada, Mexiko och USA samarbetar när mästerskapet utökas till 48 lag 2026.

Nyhetsbild

Smygfilmad VM-träning upprör Sverige

FOTBOLLS-VM Bilder från onsdagens stängda svenska VM-träning har läckt ut i sociala medier, rapporterar Aftonbladet. – Det är klart att när det är stängt så hoppas man att folk accepterar det och respekterar det, säger anfallaren Marcus Berg till TT.

Nyhetsbild

Salah med på Egyptens träning

FOTBOLLS-VM Mohamed Salah ger Egypten hopp efter att han gjort comeback på träningsplanen.

Nyhetsbild

Skobojkott tändvätska för Iran i VM – "Löjligt och onödigt"

FOTBOLLS-VM Irans tränare Carlos Queiroz vill ha en ursäkt från Nike efter att det amerikanska sportföretaget meddelat att det inte kan förse laget med fotbollsskor under VM på grund av USA:s handelssanktioner mot landet.

Nyhetsbild

Att stämpla rätt är inte lätt – skogsägare tävlade i kunskap

LARSMO Vilka träd ska bli kvar och vilka ska bort? Stämpling är en av de mest krävande uppgifterna när skogsägare tävlar i skogsfärdighet.

Nyhetsbild

Trakasserier mot svensk stjärnback utreds av NHL

ISHOCKEY Ottawa Senators utreder tillsammans med NHL anklagelser om att en av spelarnas flickvänner har trakasserat Erik Karlsson och hans fru Melinda i sociala medier sedan i november förra året.

Nyhetsbild

VM-resenärer varnas för hackare

FOTBOLLS-VM Amerikaner som ska besöka Ryssland under VM varnas för att de kan bli hackade. – Ta inte med någon elektronisk utrustning, är uppmaningen från en FBI-agent som är högt uppsatt inom landets kontraspionage.

Nyhetsbild

Daniel Allén: Reformen är ett bekymmer och inget vi har fikat efter

Österbottens tingsrätt har behandlat ungefär 9.000 summariska mål per år. Men då alla summariska ärenden i landskapen Södra Österbotten, Mellersta Finland och Österbotten flyttas till Vasa, stiger antalet till uppemot 50.000 om året. Lösningen kan bli distansarbete.

Nyhetsbild

Spanien kallar in Hierro som ersättare för Lopetegui

FOTBOLLS-VM På tisdagen blev Julen Lopetegui klar som ny tränare i Real Madrid efter VM. I dag fick han sparken från sin tränarpost i spanska landslaget. Hans ersättare: Real Madrid-ikonen Fernando Hierro.

Nyhetsbild

Språkkravet på FPA:s högsta ledning förändras

Regeringen beslöt på sitt möte på onsdagen att lätta på språkkraven för den högsta ledningen inom FPA.

Susanne West ny tf verksamhetsledare för ÖSP

Jurist Susanne West tillträder som tf verksamhetsledare för Österbottens svenska producentförbund (ÖSP) från hösten. West vikarierar Madelene Lindqvist under hennes föräldraledighet.

Nyhetsbild

VM 2026 till Nordamerika

FOTBOLLS-VM Herr-VM i fotboll 2026 kommer att avgöras i USA, Kanada och Mexiko. Det beslutade Internationella fotbollsförbundet Fifas medlemsländer på kongressen i Moskva.

Nyhetsbild

Österbottens tingsrätt avgör allt fler summariska tvistemål efter 2019

Från början av september 2019 centraliseras behandlingen av summariska tvistemål till Birkalands, Egentliga Finlands, Helsingfors, Kymmenedalens, Lapplands, Uleåborgs, Ålands, Österbottens och Östra Nylands tingsrätter. För närvarande behandlas summariska tvistemål vid alla tingsrätter.

Nyhetsbild

Vården har strama tyglar – Jakobstad får höja budgeten med en dryg procent

JAKOBSTAD Fullmäktige i Jakobstad ger social- och hälsovården rätt att öka sina kostnader med en dryg procent. De övriga kommunerna kommer förmodligen att ligga ungefär på samma nivå.

Nyhetsbild

Truppen till U19-landslagets träningsläger presenterades

FOTBOLL Nästa vecka har U19-landslaget ett träningsläger i Vasa. På onsdagen meddelade landslagstränaren Juha Malinen vilka spelare som ingår i lägertruppen.

Nyhetsbild

President Trump: "Alla kan sova gott"

USA:s president Donald Trump har landat i USA efter toppmötet med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. I samband med landningen passade han på att kommentera toppmötet via Twitter: "Nordkorea utgör inte längre kärnvapenhot".

Och gästregissörerna för filmfestivalen i Karleby är...

KARLEBY Två finländska regissörer, båda aktuella med filmpremiärer till hösten, gästar den nya filmfestivalen Kinojuhlat i Karleby.

Nyhetsbild

Spanien sparkar tränaren strax före VM

FOTBOLLS-VM Spanien har sparkat sin landslagstränare Julen Lopetegui. Spanien spelar sin första VM-match på fredag mot Portugal.

Nyhetsbild

Efter reportaget om Åland: Löfström anmäler Iltalehti till opinionsnämnden

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström har anmält Iltalehti till Opinionsnämnden för massmedier. Orsaken är att tidningen ger en felaktig bild av hur finskspråkiga behandlas på Åland.

Nyhetsbild

Åklagaren yrkar på 20 månaders fängelse för Ilja Janitskin

Tingsrättens åklagare yrkar på 1 år och 8 månader fängelse för MV-tidningens grundare Ilja Janitskin. Det framgår av den stämningsansökan som publicerades på onsdagsmorgonen.

Stora strejker på Helsingfors-Vanda flygplats väntas på fredag

En arbetstvist kan leda till stora strejker och påverka verksamheten på Helsingfors-Vanda flygplats på fredag. Tvisten gäller anställda vid Lassila & Tikkanoja som jobbar som assistenter på flygplatsen.

Nyhetsbild

Fotbolls-VM nästa för Thomas och Richard – "Vi får väl låtsas heja på Sverige i några timmar"

FOTBOLLS-VM Att åka på fotbolls-VM handlar om mycket mer än bara fotboll. Det är en folkfest som alla fotbollsfantaster vill uppleva. När turneringen går av stapeln i grannlandet passar många på.

Nyhetsbild

Österbottens längsta loppis är 240 kilometer långt

Är du en person som gillar att fynda? På söndag kan du besöka 37 loppisar på en 240 kilometer lång sträcka i Österbotten.

Nyhetsbild

Ingen övergång till Algeriet – Mandiangu stannar i Jaro

FOTBOLL Nu står det klart att Jaro inte blir av med sin offensiva mittfältare Christopher Mandiangu. På sin webbsida skriver Jaro att spelaren blir kvar i klubben.

Nyhetsbild

Tungt skadeavbräck för Mexiko inför VM

FOTBOLLS-VM Mexiko tvingas klara sig utan Diego Reyes i Ryssland.

Nyhetsbild

KPO-chef lovar snabb tidtabell för kallstation i Kronoby

KRONOBY KPO:s vd Kim Biskop lovar att kallstationen i Kronoby kan byggas med en snabb tidtabell.

Nyhetsbild

Ny volontärsutbildning startar vid Norrvalla

VÖRÅ Folkhälsan och Project Liv ordnar en gemensam utbildning för volontärer som inleds i höst. Volontärarbete börjar ses som en nyttig arbetserfarenhet i Finland, säger Folkhälsan Utbildnings vd Anna Bertills.

Nyhetsbild

Journalister portade från rättegången mot Ilja Janitskin och Johan Bäckman

Upptakten till rättegången mot webbtidningen MV-lehtis grundare Ilja Janitskin och forskaren Johan Bäckman började med kaos och utrymmesbrist. Endast ett fåtal journalister släpptes in i rättssalen i Helsingfors tingsrätt.

Nyhetsbild

Nu samarbetar Novia med Åbo Svenska Teater

JAKOBSTAD Yrkeshögskolan Novia har undertecknat ett avtal om samarbete med Åbo Svenska Teater inom kulturutbildningarna vid Campus Allegro i Jakobstad.

Nyhetsbild

Radions symfoniorkester ger konsert i Jakobstad

JAKOBSTAD Nästa år i mars besöker Radions symfoniorkester Schaumansalen i Jakobstad.

Glad i dag...

...är en man i Jakobstad

Nyhetsbild

Högsta domstolen dömer Timo Räty för diskriminering

Högsta domstolen har upphävt hovrättens friande dom mot Timo Räty, tidigare ordförande för bil- och transportarbetarförbundet AKT. Räty har dömts till 20 dagsböter för diskriminering i arbetslivet.

Nyhetsbild

Semesterfirarens minneslista – fixa det här innan du flyr till sommarstugan

Semestertiderna är snart här och många finländare tar sitt pick och pack och flyttar ut till sommarstugan. Det finns några grejer att minnas innan du lämnar ditt hem. …

Nyhetsbild

USA:s president Donald Trump slår tillbaka mot De Niro

USA:s president Donald Trump har sysslat med storpolitik den senaste tiden. Men han har även tagit sig tid att ta del av det som Robert De Niro sade på Tonygalan i New York i helgen, där skådespelaren viftade med sina knutna nävar och sade "fuck Trump" (fan ta Trump).

Nyhetsbild

Soites personal knäar – kan få en halv miljon för att orka

KARLEBY Förmännen inom Soite slår larm om att personalen inte mår bra. Men nu finns förslag om en halv miljon euro för att de anställda ska orka bättre.

Nyhetsbild

Albiner kämpar för att få upprättelse – "Folk tror att vi är spöken"

För femte året i rad infaller FN:s internationella dag för personer med albinism den 13 juni. De är en utsatt grupp. Värst är situationen i Östafrika där deras kroppsdelar tros ha magiska egenskaper. Kenya har dock blivit något av en oas för personer med albinism i regionen.

Glad i dag...

...är en jordbrukarfamilj

Nyhetsbild

Video: Lastbil brann nära flishög vid UPM – kunde ha slutat illa

JAKOBSTAD En lastbil började brinna på UPM-området sent på tisdagskvällen. Chauffören hade just tömt släpet på flis när han kände röklukt och flyttade snabbt på lastbilen. Han får beröm av brandförmannen: – Det var bra agerat.

Nyhetsbild

Åkrarna är torra som krut – och nu ska stöden sökas

Vissa grödor torkar bort, andra har inte ens börjat gro. Några bönder väntar ännu med sådden. Senast på fredag ska stödansökan lämnas in.

Nyhetsbild

I dag inleds rättegången mot Ilja Janitskin

I dag börjar rättegången mot Ilja Janitskin som grundade nättidningen MV-lehti. Janitskin åtalas bland annat för grov ärekränkning och hets mot folkgrupp.

Nyhetsbild

Tyst tillåtelse att röka på skriftskolläger – församlingen missnöjd med sin egen lösning

PEDERSÖRE Pedersöre församling tillåter egentligen inte rökning på årets skriftskola i Pörkenäs. Men genom en tyst överenskommelse, och med föräldrarnas goda minne, får inbitna rökare söka sig till fimptunnan.

Nyhetsbild

Konstnärer stöder Regnbågsankan

Konstnärerna Heidi Lunabba och Timo Konttinen är två av tjugo konstnärer som låter Regnbågsankan använda ett av sina verk som klistermärke.

Nyhetsbild

Trump och Kim skriver historia

Med givna reservationer ska Trump och Kim ändå applåderas för den dörr mot en bestående fred som öppnats för det koreanska halvön.