Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

14.6.2018

En dag framåt
Nyhetsbild

Sexton döda efter färjeolycka i Indonesien

Dödstalet stiger efter en färjeolycka utanför den indonesiska ön Sulawesi.

Nyhetsbild

Brittiska HBTQ-aktivisten släppt

FOTBOLLS-VM Den brittiska HBTQ-aktivisten Peter Tatchell greps i Moskva, under vad polisen kallar en olaglig protest, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

2–0 mot Esse IK II gjorde NoStars till segrare igen

Spelarna i NoStars fick äntligen njuta av en seger igen, efter 2–0 (1–0) borta mot Esse IK II. Segern var den första efter fem matcher i rad utan sege...

Stefan Fagersund i målform när Kobolt BK vann mot Golden Boys

Bortalaget Kobolt BK tog hem de tre poängen efter seger mot Golden Boys i division 5 MÖ-distriktet. 2–3 (0–0) slutade matchen på torsdagen. Kobolt BK ...

Nyhetsbild

"Parts unknown" sänds – trots Bourdains död

Förra veckan avled stjärnkocken, världsresenären och matjournalisten Anthony Bourdain hastigt 61 år gammal.

Nyhetsbild

Allvarlig kritik mot sparkad FBI-chef

Den sparkade FBI-chefen James Comey får kritik för sitt agerande under utredningen av Hillary Clintons e-posthantering. Enligt en ny rapport gjorde Comey en allvarlig felbedömning och har skadat bilden av rättsvårdande myndigheters opartiskhet.

Nyhetsbild

IKEA ska bli klimatpositiv senast 2030

Under den senaste veckan har koncernen i flera etapper offentligt nya ambitiösa klimatmål. Mindre plast, mer återvinning i produktionen och mer vegetariskt i restaurangerna är några av åtgärderna som på sikt ska göra IKEAs verksamhet klimatpositiv.

Nyhetsbild

Stjärntrio fick usel start på US Open

GOLF Tillsammans har de vunnit tolv majors i golf. Men något mästarspel bjöd inte Phil Mickelson, Rory McIlroy och Jordan Spieth på under den första rundan av US Open.

Nyhetsbild

Nu kan du enkelt och säkert uträtta myndighetsärenden med mobilen

På torsdagen lanserades Suomi.fi-mobilappen i appbutikerna. Genom den kan man uträtta ärenden hos allt fler myndigheter snabbt och smidigt.

Tung förlust för Såka hemma mot FC Ylivieska

Det blev en riktig storförlust för Såka hemma mot FC Ylivieska i division 6 MÖ-distriktet i fotboll. Matchen slutade 1–6 (1–2). Viljami Vuotila gjorde...

Nyhetsbild

Årets Polarpristagare hyllades i Stockholm

Traditionsenligt delade Kung Carl XVI Gustaf ut Polarpriset – i år till rockgruppen Metallica och organisationen Afghanistan National Institute of Music. Årets prisceremoni kantades av celebriteter – samt uppträdanden av Loreen och Loney Dear.

Nyhetsbild

Ärkebiskopen inhiberade mässa på landets största kristna ungdomsfestival

Den nya ärkebiskopen Tapio Luoma tar ställning mot kvinnoförtryck. Den mansdominerade Land i sikte-mässan får inte ordnas i Åbohallen i år.

Nyhetsbild

Ellen DeGeneres återvänder till ståuppkomik

Den amerikanska programledaren Ellen DeGeneres återvänder till sina rötter som ståuppkomiker – för första gången på 15 år.

Nyhetsbild

Larsmolänken har kvar sin dragningskraft

LÖPNING Motionsloppens nedåtgående deltagarantal märks inte i Larsmo. Larsmolänken lockade ungefär lika många som i fjol.

GBK II föll mot LoVe på hemmaplan

Bortalaget LoVe tog hem de tre poängen efter seger i division 4 MÖ-distriktet i fotboll mot GBK II på Yxpila idrottsplan. 0–3 (0–2) slutade matchen på...

Nyhetsbild

IK Myran klart bättre än FC Sport-j

FOTBOLL Det tog en stund innan IK Myran gjorde det första målet i Vasa, men efter det blev uppförsbacken hela tiden brantare för FC Sport-j. IK Myran vann till slut med stor marginal.

Roys ruta: Full pott för bortalagen

FOTBOLL GBK II förlorade hemma. Esse IK II föll mot NoStars. Kobolt BK besegrade ärkerivalen.

PeFF får fortsätta jaga seger efter förlust mot Sundom IF

PeFF är forfarande utan seger i år. Matchen på Falli 1, Bennäs blev den sjunde i rad utan seger för PeFF när laget mötte Sundom IF i division 3 Vasa-/...

Nyhetsbild

Mammor och barn trivs på Soldatskär - men lägret är troligen det sista

KARLEBY Soldatskär ute vid havet i Karleby sjuder av liv. Just nu är det församlingens mamma-barnläger och två följande veckorna blir det barnläger. Lägren har församlingen ordnat under drygt 30 år.

Nyhetsbild

Sparkade tränaren Lopetegui: Sorgligaste dagen sedan mamma dog

FOTBOLLS-VM Julen Lopetegui blev klar som Zinedine Zidanes ersättare. Då fick han sparken av Spanien, bara två dagar innan första VM-matchen. – I går var den sorgligaste dagen i mitt liv sedan min mamma dog, säger Real Madrids nya tränare.

Nyhetsbild

De tar fram ett nytt sätt att forska i musik – utanför universitetsvärlden

JAKOBSTAD De är forskare och de vill inte att den nya kunskap som de tar fram ska gömmas för allmänheten bakom betalmurar. De har författat ett manifest för sin aktivistiska musikforskning.

Nyhetsbild

Tre dödade i samband med turkisk valkampanj

Tre personer sköts ihjäl i samband med att medlemmar i Turkiets styrande AK-parti kampanjade inför det stundande valet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Minst åtta personer har skadats.

Nyhetsbild

Kolumn: Har tiden sprungit ifrån loppen?

De senaste årens löparboom har inte visat några tecken på att mattas av, tvärtom. Det bloggas, instagrammas, facebookas och skrivs metervis med reportage om löpning. Däremot tycks tiden vara på väg att springa ifrån en del av motionsloppen som ordnas runtom i regionen.

KPV Akatemia segrade mot KPS på bortaplan

KPV Akatemia vann torsdagens match borta mot KPS i division 3 Vasa-/MÖ-distriktet i fotboll. I halvtid ledde laget med 1–0, en ledning som utökades i ...

Nyhetsbild

Lån för att ta körkort snart verklighet i Sverige

I Sverige ska det från och med i höst bli möjligt att låna pengar av staten för att ta personbilskörkort.

Nyhetsbild

Kan bli straffbart i Sverige att låta barn se familjevåld

Sveriges regering vill att det ska bli straffbart att låta barn titta på eller höra när pappa misshandlar mamma och liknande våldsamma situationer hemma.

Nyhetsbild

KPV Akatemia bättre i hett derby

FOTBOLL Det gick tidvis onödigt hett till i fotbollstreans Karlebyderby mellan KPS och KPV Akatemia.

Nyhetsbild

En halv miljon vita minkskinn såldes på Saga Furs auktion

På Saga Furs auktion i Vanda såldes hela utbudet på nära 500 000 skinn av vit mink. Efterfrågan var särskilt stor på hanskinnen. De mest aktiva köparna kom från Kina.

Nyhetsbild

Dans med Guns Rosor på Jakobs dagar

JAKOBSTAD Nu har Finn Jakobstad avslöjat ännu två artister som är bokade för sommarens Jakobs dagar. En av dem är egentligen fyra stycken, nämligen dansbandet Guns Rosor.

Nyhetsbild

Blatter inbjuden till VM av Putin

FOTBOLLS-VM Den avstängda före detta Fifa-ordföranden Sepp Blatter ska resa till Moskva på tisdag för en två till tre dagar lång VM-vistelse, säger hans talesperson Thomas Renggli.

Nyhetsbild

Nu blir det kamp om Gruskungstiteln

MOTORSPORT Kampen om Gruskungstiteln avgörs för 26:e gången på Måtarsberget på lördag. Arrangörerna har 140 anmälda i fyra olika klasser.

Nyhetsbild

Rysk drömstart i hemma-VM

FOTBOLLS-VM Det var avbytarnas afton när värdlandet Ryssland fick en drömstart i fotbolls-VM.Hemmahoppet är på topp efter klara 5–0 mot Saudiarabien i premiären. UPPDATERAD

Nyhetsbild

Leaderpengar ger Munsalagården extra lyft – klättervägg byggs

MUNSALA Munsala byaråd har jobbat aktivt för att behålla och utveckla byns samlingspunkt Munsalagården. Nu beviljas Leaderpengar för bland annat en klättervägg.

Nyhetsbild

Migri: Det finns anledning att utveckla asylförfarandet

– När det gäller de över 40 000 ansökningar som har lämnats in under de tre senaste åren verkar det inte finnas något systematiskt fel som skulle leda till beslut som avviker från kriterierna för internationellt skydd enligt lag, säger inrikesminister Kai Mykkänen.

Nyhetsbild

KPO premierar idrottare

FRIIDROTT Den unga medeldistanslöparen Nathalie Blomqvist mottog under torsdagen stipendiet "Ungt löfte". Falken-löparen Blomqvist sprang i januari nytt finskt inomhusrekord för juniorer på 800m med tiden 2.10,09.

Nyhetsbild

Tätt samarbete mellan Janitskin och Bäckman

Forskaren Johan Bäckman är upphovsman till en lång rad artiklar som har publicerats av nättidningen MV-lehti. Det visade torsdagens rättegång mot tidningens grundare Ilja Janitskin, forskaren Johan Bäckman och MV-lehtis medarbetare Asta Tuominen.

Nyhetsbild

Konst mitt i världsarvet – delar av Havets hus klart för invigning

REPLOT Världsarvsporten i Replot är fortfarande lite av en byggarbetsplats. Men med konstgalleriet klart är man redo att slå upp dörrarna till delar av Havets hus. Resten av byggnaden invigs senare i höst.

Nyhetsbild

Ny slöjdsal byggs troligen vid Ådalens skola

KRONOBY Det verkar allt mera troligt att det blir en ny slöjdsal vid Ådalens skola. Men den exakta placeringen är oklar.

Nyhetsbild

VM i fotboll börjar – se bilder från invigningen

FOTBOLLS-VM Äntligen börjar världsmästerskapet i fotboll. Det var färggrant och storslaget då värdnationen Ryssland bjöd på invigning. Idrottens legendarer och världsartister visade upp sig före turneringens första match.

Nyhetsbild

Trump stäms på mångmiljonbelopp

Staten New Yorks justitieminister stämmer USA:s president Donald Trump och hans tre äldsta barn – Donald Jr, Ivanka och Eric Trump – för påstådda oegentligheter i välgörenhetsstiftelsen Donald J Trump Foundation.

Nyhetsbild

Putin och Robbie på plats – då kunde VM börja

FOTBOLLS-VM President Vladimir Putin är på plats. Popstjärnan Robbie Williams hade bett om att få underhålla och original-Ronaldo från Brasilien gjorde symbolisk avspark. VM i Ryssland 2018 är igång.

Nyhetsbild

Brittisk aktivist gripen i Moskva

FOTBOLLS-VM Brittiska HBTQ-aktivisten Peter Tatchell har gripits i Moskva, under vad polisen kallar en olaglig protest, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Nyhetsbild

Kreml: Okej för ryskor att dejta utlänningar

FOTBOLLS-VM Ryska kvinnor bör undvika att ha sex med utländska fotbollssupportrar under VM, rekommenderar den ryska parlamentsledamoten Tamara Pletnjova. Ett utspel som väckt diskussion.

Nyhetsbild

Egyptens tränare: Salah spelar

FOTBOLLS-VM Mohamed Salah hinner bli i skick för spel i VM, vad det verkar.

Nyhetsbild

Kelibers projekt visar lönsamhet

Kelibers kartläggning om litiumprojektet har nu slutförts och rapporten offentliggjordes under torsdagen. Gruvbolagets rapport bekräftar att litiumprojektet som planeras i Mellersta Österbotten kommer att vara lönsamt.

Nyhetsbild

Saudiska VM-fanbärare ersattes i sista stund

FOTBOLLS-VM Sex saudiska tonårsflickor skulle ha burit sitt lands fanor och lett landslaget in till VM-premiären mot Ryssland.

Nyhetsbild

Privatmackarnas förbund om bränslepriset: Oljebolagen skapar osund konkurrens

Konkurrensen om bränslepriset förs på två fronter. Privata mackägare tävlar mot varandra men också mot oljebolagen.

Nyhetsbild

Casa Caterings verksamhet är köpt – personalen får fortsätta driva restaurangen

NYKARLEBY Lunchserveringen i Casa Campen fortsätter på måndag efter att fastighetsägaren NKL-Partners tryggat att verksamheten fortsätter i sin lokal genom att köpa konkursföretaget Casa Caterings verksamhet.

Nyhetsbild

Rysk politiker frigiven lagom till VM

FOTBOLLS-VM Ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj har släppts ur fängelse – lagom till VM-premiären mellan Ryssland och Saudiarabien.

Nyhetsbild

Stormöte sparkar i gång Premier League

FOTBOLL Det blir ett högoktanigt stormöte redan i premiäromgången av Premier League. Det står klart efter att spelschemat för den kommande säsongen släppts.

Nyhetsbild

Nämnd svarar på grannarnas besvär: Detaljplanen följer reglerna

KARLEBY Bygget av Chydenius skola har gått rätt till och grannarna har fått information. Detaljplanen för området är aktuell och något jäv finns inte i behandlingsprocessen. Byggnads- och miljönämnden är tydlig i sitt utlåtande till Vasa förvaltningsdomstol.

Nyhetsbild

Sydkoreas VM-stjärna: Vi är svagast i vår grupp

FOTBOLLS-VM Sydkoreas anfallare Heung-Min Son tycker att hans lag slår ur underläge mot Sverige, Tyskland och Mexiko i VM. – Jag tror att vi är det svagaste laget i vår grupp, säger han till nyhetsbyrån Yonhap.

Nyhetsbild

Tre VM-portugiser river klubbkontrakt

FOTBOLLS-VM Mötet mellan Spanien och Portugal på fredag har länge ansetts som ett av gruppspelets hetaste i VM i Ryssland.

Nyhetsbild

Guldkyssen – problembarnet Elina Gustafsson blev bäst i Europa

BOXNING Elina Gustafsson har gått från en lärarmardröm till ett stort OS-hopp. I tisdags fullbordade hon en fantastisk finländsk boxningsdag genom att ta EM-guld – men vägen till toppen har varit lång och snårig.

Nyhetsbild

Kyrkoherdekandidater gör sina valprov i september

Både Ulf Sundstén och Mia Anderssén-Löf är behöriga för tjänsten som kyrkoherde i Nykarleby församling, men domkapitlet i Borgå stift har satt Sundstén i första förslagsrummet. Församlingen väljer kyrkoherde den 30 september.

Nyhetsbild

Elvis trummis DJ Fontana har avlidit

Legendariska trummisen från Elvis band, DJ Fontana, har gått ur tiden, rapporterar The Mirror.

Nyhetsbild

Potkonen är i bättre form än i Rio – vill avsluta med OS-guld

BOXNING Mira Potkonen tog sitt första mästerskapsguld i EM i Bulgarien. 37-åringen känner sig starkare än någonsin. – Som idrottare är hon fortfarande ung, säger tränaren Maarit Teuronen.

Nyhetsbild

Henriksson: Finland ska vara världens barnvänligaste land

En reform av familjeledigheterna måste vara en topprioritering för nästa regering, anser Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson. Därför efterlyser hon bättre politik för barn och familjer

Nyhetsbild

Urho Vaakanainen klar för NHL – skrev på för tre år i Boston

ISHOCKEY Urho Vaakanainen draftades i den första omgången i fjol, men fortsatte karriären i SaiPa. Nu är den lovande backen redo för en flytt till USA.

Nyhetsbild

TPS-ikonen Tomi Kallio lägger skridskorna på hyllan – "Klart det är sorgset"

ISHOCKEY Efter långa funderingar har 41-åriga TPS-kaptenen Tomi Kallio bestämt sig för att lägga av. – Tiden är mogen för det, säger Kallio i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

I princip okej att tömma sjöar – Karlebynämnd tog ställning till Kelibers gruvplaner

KARLEBY Gruvbolaget Keliber planerar tömma sjöarna Syväjärvi och Heinäjärvi för att förbereda för gruvverksamhet i marken under dem. Byggnads- och miljönämnden i Karleby har gett sitt förberedande principutlåtande om planerna.

Nyhetsbild

"Stranger things" blir tv-spel

Netflix-succén "Stranger things" blir tv-spel, skriver NME. Spelet utvecklas just nu av Telltale Games, som tidigare bland annat gjort spelen "Walking dead" och "Game of thrones som bygger på tv-förlagor.

Nyhetsbild

Pälsfarmerna i allt bättre skick

Bristerna vid pälsfarmerna i Finland minskade märkbart 2017 visar Eviras kartläggning över djurens välbefinnande.

Misstänkt rattfyllerist fast i Karleby

KARLEBY Strax efter klockan 16 på onsdagen fick Österbottens nödcentral ett larm om en misstänkt rattfyllerist i Karleby.

Nyhetsbild

Brandts gatuskyltar återfunna - men många skyltar är ännu på vift

KARLEBY Gatuskyltarna som stals från Trolleborgsgatan i början av juni är återfunna. Men enligt polisen är flera skyltar stulna och en polisutredning pågår.

Nyhetsbild

USA:s utrikesminister Mike Pompeo: "Risk att nedrustning inte blir av"

USA:s utrikesminister Mike Pompeo tonar ned förväntningarna på USA:s avtal med Nordkorea och säger att det inte är säkert att Nordkorea kommer att nedrusta sina kärnvapen.Han uppger också att Kina lovat att fortsätta stå bakom FN-sanktionerna.

Nyhetsbild

Olycka i hoppbacke gav dagsböter

Tre tjänstemän och två privatpersoner dömdes på torsdagen till dagsböter vid Helsingfors tingsrätt för dödsvållande i fallet där en flicka dog och två skadades i en hoppbacke i Helsingfors.

Nyhetsbild

ECB fortsätter med stödköp och styrräntorna ligger kvar

Europeiska Centralbanken (ECB) skulle egentligen ha upphört med stödköp i september, men stödköpen fortsätter åtminstone fram till årsskiftet. Dock sänks summan från 30 till 15 miljarder euro per månad. De centrala styrräntorna ligger kvar på nuvarande rekordlåga nivåer.

Nyhetsbild

Kårkulla gick nästan 0,9 miljoner euro på plus i fjol

Bokslutet visar att Kårkulla samkommun gick 894 454 euro och 9 cent på plus i fjol. Pengarna sätts in på kontot för fritt eget kapital där överskott och underskott från tidigare räkenskapsperioder redovisas.

Nyhetsbild

LEDARKOMMENTAR: Fel signal om rökning

Föräldrarna måste acceptera att det är församlingens regler – och Finlands lag – som gäller på lägergården.

Nyhetsbild

Erik Riska fortsätter som kapten – kommande säsong är hans tionde med Sport

ISHOCKEY På torsdagseftermiddagen presenterade Sport lagets kaptener för den kommande säsongen.

Nyhetsbild

Före detta Jakobstadsbon Isa vill bli årets pinuppa i Österbotten

För första gången någonsin ordnas tävlingen Miss Pinup i Österbotten. Tävlingarna avgörs på fredag och en av de tävlande är Vasabon Isa Muotio som äntligen har börjat tycka om sin kropp. – Pinup-världen stärker kvinnor.

Nyhetsbild

Svenska målvakten längtar efter VM-premiären

FOTBOLLS-VM Sveriges VM-målvakt Robin Olsen kom nyligen tillbaka efter en axelskada. Frånvaron har gjort honom starkare.

Nyhetsbild

Värkmedicin från mjölkbutiken kunde bli verklighet – viss apoteksreglering behövs

Distributionssystemet för läkemedel i Finland behöver reformeras och tillgången till läkemedel förbättras. Men att släppa apoteksmarknaden helt fri är inte att rekommendera, visar ny utredning.

Nyhetsbild

Blågröna alger i Karperöfjärden och Larsmosjön

Små mängder blågröna alger har observerats i Karperöfjärden i Korsholm. Det här är det enda stället där NTM-centralen i Södra Österbottens har hittat alger den här veckan. Men ortsbefolkningen har sett alger på fler ställen.

Nyhetsbild

Lions Club i Pedersöre gav gåva till scouterna

JAKOBSTAD Tack vare en insamling som Lions Club gjort kunde deras avdelning i Pedersöre skänka ett tält till scoutföreningen PnKB.

Nyhetsbild

Karlebybor prickade in fel nummer – vann stort

KARLEBY Ett par större spelvinster hamnade i Karleby den här veckan. Två lyckosamma spelare kasserade in 12 500 euro var.

Nyhetsbild

Spektakulärt möte till havs: Molpebor såg simmande björn på nära håll

KORSNÄS Roy och Anna-Lisa Nylund var på bara några meters avstånd från en björn utanför Molpehällorna på onsdag kväll. Den var ute på en lång simtur.

Nyhetsbild

Nymans lantbruk fick miljötillstånd

KRONOBY Nymans Lantbruk Ab i Småbönders har beviljats miljötillstånd för att utvidga mjölkproduktionen. Tillståndet gäller högst 351 mjölkkor, 153 kvigor, 102 kokalvar och 125 kalvar under sex månader.

Glad i dag...

...är en Larsmobo

Glad i dag...

...är en Bonäsbo

Beskedet om antagning till andra stadiet – få blev utan studieplats

I dag får nya studerande besked om vilken skola de antagits till. I vårens gemensamma ansökan till yrkes- och gymnasieutbildning fanns 71 900 sökande, varav 65 200 fick en studieplats.

Nyhetsbild

Parhus brann i Kronoby – två till första hjälpen

KRONOBY Ett 250 kvadratmeter stort parhus började brinna på Bäcklandsvägen i Kronoby på torsdagen. Två personer fördes på kontroll.

Nyhetsbild

500 fick finskt medborgarskap i Österbotten i fjol

Det blev rekord i nya finländska medborgare i fjol. Över 12 000 utlänningar blev finländare. I Österbotten fick 499 personer finländskt pass.

Nyhetsbild

Förundersökningen klar: Mordet på Kronobykvinna uppges vara sexualbrott

Förundersökning kring mordet på en Kronobykvinna i Ekenäs i fjol somras är klar. Brottsrubriceringen är fortsättningsvis mord, men polisen har kommit fram till att gärningsmannen också gjorde sig skyldig till grov våldtäkt.

Nyhetsbild

Följ direktrapporteringen från rättegången mot Ilja Janitskin och Johan Bäckman

Rättegången mot Ilja Janitskin som grundade nättidningen MV-lehti fortsätter på torsdag. Janitskin åtalas bland annat för grov ärekränkning och hets mot folkgrupp. SPT:s Mikael Sjövall är på plats, följ hans direktrapportering här!

Nyhetsbild

Två döda vid moskéattack i Sydafrika

Två personer har knivskurits till döds i en moské i den sydafrikanska staden Malmesbury nära Kapstaden. Flera andra skadades i attacken.

Nyhetsbild

Vana favoriter i ännu ett tveksamt mästerskap

FOTBOLLS-VM Favoriterna är i stort sett de gamla vanliga. Den politiska diskussionen likaså. Och precis som tidigare lär världen fokusera mer på favoriterna och mindre på den politiska diskussionen ju längre turneringen pågår.

Nyhetsbild

Lista: Här är de antagna till Optima

JAKOBSTAD Här är namnen på de som blivit antagna till Otima.

Nyhetsbild

Allt fler finländare betalar för journalistik på webben

En femtedel av finländarna betalar för journalistik på webben, visar en ny undersökning från Oxfords universitet. Även många av dem som fortfarande inte betalar är färdiga att göra det.

Nyhetsbild

Seinäjoki får Ideapark med 100 affärer

Byggkoncernen Lehto Group och Sukari Invest bygger Ideapark i Seinäjoki. Det nya köpcentret ska inrymma 100 affärer. Totalkostnaden är beräknad till närmare 100 miljoner euro.

Nyhetsbild

Svensk nittiotalsstjärna till Klacken: Jag var ute väldigt mycket och klubbade och festade

PEDERSÖRE När nittiotalsvågen för Drömhus-Therese till Klacken Party ser hennes liv något annorlunda ut än det gjorde åren efter att hon slog igenom med coverlåten "Vill ha dig".

Nyhetsbild

Midsommar – sommarens bästa mathögtid

Under midsommar kan man med gott samvete frossa i goda fiskrätter, äta mängder av nypotatis och njuta av en bit ost till snapsen. Bjud nära och kära på ett läckert fiskbuffébord i år.

Nyhetsbild

Ny företagare tar över Casa Catering

NYKARLEBY Fastighetsägaren och hyresvärden NKL-Partners vid Casa Campen har köpt Casa Caterings verksamhet och inventarier. Lunchserveringen fortsätter i Campen i Nykarleby på måndag.

Nyhetsbild

Skallningar och filmningar – VM-skandaler vi minns

FOTBOLLS-VM Guds hand, Zidanes skallning, Rivaldos filmning. Fotbolls-VM har kantats av skandaler av olika slag. Här listar vi några av dem som gjort tydligast avtryck.

Nyhetsbild

SDP i topp och Samlingspartiet tappar – kampen om största partiet hårdnar

Socialdemokraterna har störst väljarstöd medan Samlingspartiet sjunker till under 20 procent. De Gröna tappar ytterligare stöd i Helsingin Sanomats nya partimätning.

Nyhetsbild

Sextioåriga Pörkenäs mår bra – men vintrarna är en utmaning

JAKOBSTAD Altartavlan i kapellet vid Pörkenäs lägergård är enklast möjlig – bara glas. Men bakom korset i burspråket ser man den natursköna miljö som varit och är den 60-åriga lägergårdens trumfkort. Utmaningen ligger i att locka kunder året runt.

DEBATT: Skum logik

Det verkar ha blivit till en vana i Jakobstads ledning och hos kommunalpolitikerna, att ändra på argumenten för att få ett i förhand bestämt beslut.

DEBATT: Kommunerna kommer att behöva en partner i föreningarna

I kommunerna planeras många olika strategier och program och många funktioner har förändrats eller kommer att göra det. Föreningar och organisationer har därigenom dykt upp som potentiella samarbetspartners. Fortfarande har många kommuner ändå inte beaktat dessa som möjliga samarbetspartners eller så ser man föreningarna bara som potentiella tjänsteproducenter.

DEBATT: Minderåriga ska inte röka på konfirmationslägret

Nyhetsbild

I dag börjar fotbollsfesten – värdarna först ut på planen

FOTBOLLS-VM Sju års förberedelser är över. Två års kvalande är förbi. Allt är spikat, målat, sått och laddat inför avspark. I kväll börjar VM 2018 – med en ödesmatch direkt för värdnationen.

Nyhetsbild

Löss går loss på sädesbrodd – de kommer med torkan

Torkan medför inte bara vattenbrist på åkrarna. Ovanligt mycket bladlöss angriper spanmmålsväxterna. Ut och titta på åkrarna uppmanar ÖSP:s ombudsman.

Nyhetsbild

Hård konkurrens om bränsleförsäljningen – se vår prisjämförelse

KARLEBY/JAKOBSTAD/NYKARLEBY Ytterligare en kallstation för bilar har öppnats i Karleby. Kunderna verkar nöjda och också butiken som finns intill har märkt ett uppsving i kundtillströmningen sedan kallstationen öppnade.

Nyhetsbild

Tvättbjörn klättrade upp på en skyskrapa – Twitter höll andan

I USA andas tusentals människor ut sedan en hisnande historia om en tvättbjörn som klättrat upp på en skyskrapa fått ett lyckligt slut.Tvättbjörnen nådde till slut ända upp på taket och kunde sättas i säkerhet ut i naturen.

Nyhetsbild

Unga överger Facebook – väljer Whats App och Snapchat istället

I USA har ungdomar börjat att överge Facebook för att snacka om nyheter. Många vänder sig i stället till Whats App och Snapchat för att diskutera händelser, enligt en medieundersökning från tankesmedjan Reuters Institute.

EU enigt om energimål 2030 – en tredjedel av elen ska vara grön

EU har kommit överens om nya hårdare – och bindande – regler för grön energi i framtiden, meddelar Europaparlamentariker Fredrick Federley (C). Senast 2030 ska andelen förnybar energi vara minst 32 procent.

Nyhetsbild

Lax, nypotatis och jordgubbar – det går att få lokalproducerat på midsommarbordet

Midsommaren är räddad. Österbottnisk nypotatis är på väg ut i butikshyllorna och det kommer bra med lax i Kvarken. Till och med frilandsjordgubbarna tycks mogna i tid.

Reima tog tre rättvisa poäng mot SieSi

Reima startade bra i matchen mot SieSi på bortaplan på onsdagen. Och 1–0-ledningen i halvtid utökades i andra halvlek. Till slut blev det 4–0 i matche...

MunU slog FoBK efter Robin Björkroths dubbel

Det blev MunU som gick segrande ur mötet i division 7 MÖ-distriktet på hemmaplan mot FoBK, med 3–2 (1–1). Robin Björkroth gjorde två mål och Tomas Kar...

Nyhetsbild

Paf inför 30 000 euro som förlustgräns för nätspel

Kunder hos Paf.com ska inte kunna förlora mer än 30 000 euro under ett år. Som första internationella spelbolag inför åländska Paf en förlustgräns för alla sina kunder på samtliga marknader.

Nyhetsbild

Fotbollen är inte alltid rund

Världen stannar nu för en månad, en månad där bara fotbollen gäller och där politik, bojkotter och människorättsfrågor hamnar i andra hand.