Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

15.6.2018

En dag framåt
Nyhetsbild

American car meeting i Pensala i full gång - se bilder

NYKARLEBY I Road Rocket, Nykarlebys regi ordnas American car meeting i Pensala under fredagen och lördagen. Vasabladet och ÖT efterlyste bilder från evenemanget.

Nyhetsbild

Ronaldos hattrick innebar kryss mot Spanien

FOTBOLLS-VM Cristiano Ronaldo påverkades inte alls av att han timmarna före matchen mot Spanien nåddes av nyheten att han ska betala cirka 19 miljoner euro till spanska skattemyndigheten. I stället kan Portugal skatta sig lyckliga att de har sin superstjärna. UPPDATERAD

Nyhetsbild

Tigern Fedor tippar hur det går för Tyskland på söndag

FOTBOLLS-VM Tyskland går segrande ur gruppspelsmatchen mot Mexico. Det tippar fotbollsoraklet Fedor som till vardags är tiger vid djurparken i Münster i västra Tyskland.

Nyhetsbild

Boyzone splittras en gång för alla

Tjugofem år har gått sedan det irländska pojkbandet Boyzone bildades. Nu meddelar gruppen att de tänker lägga ner.

Nyhetsbild

Miss Pinup i Östebotten ställs in efter rallyolyckan i Seinäjoki

VBL skrev tidigare under veckan om Vasabon Isa Muotio som under fredagen skulle delta i tävlingen Miss Pinup Österbotten. Såväl Pinup-tävlingen som kvällens rally-deltävling ställdes in efter att en åskådare omkommit i en olycka under den första specialsträckan.

Nyhetsbild

Trumps tidigare kampanjchef fängslas

USA:s president Donald Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort flyttas från sin husarrest – och placeras i fängsligt förvar. Orättvist, tycker Trump, som dessutom anser att den särskilda ryssutredningen har blivit "totalt diskrediterad".

FC Kiisto segrare hemma mot Virkiä - William Tuisku matchvinnare

FC Kiisto besegrade Virkiä på hemmaplan i fredagens match i division 3 Vasa-/MÖ-distriktet. 3–1 (0–0) slutade matchen. Vinsten mot Virkiä innebär att ...

Fortsatt tungt för TUS efter oavgjort mot Depo

Det var ett tag sedan TUS senast vann en match i division 5 MÖ-distriktet i fotboll. Det gick inte vägen på bortaplan mot Depo heller. 2–2 (2–1) sluta...

Myran upp i topp efter seger mot FC-92

Myran är nu serieledare i Damtrean MÖ-distriktet efter seger borta mot FC-92. Matchen slutade 0–1 (0–1). Myran leder serien två poäng före Tarmo. Tarm...

VIFK kryssade borta mot serieledarna

FOTBOLL Vasa IFK tog ledningen i fredagskvällens tuffa bortamatch, men starka TPV slog till med en snabb kvittering.

Nyhetsbild

Oprah Winfrey till Apples Netflix-utmanare

Oprah Winfrey ska göra program till Apples nya tv-satsning. Tv-stjärnan och teknikjätten har skrivit ett avtal om ett flerårigt samarbete.

Nyhetsbild

Trump, handelsskrig, invandring och den fria handeln

Världsekonomin mår bättre än tidigare trots handelskrig. Politik och befolkningens höga ålder ställer till det för den fria marknaden i väst, anser paneldebattörer.

Nyhetsbild

Nostalgiskt röj i Sandviksparken – Festivilla inledde starkt

VASA Nostalgisk musik, god mat och fint väder. Det är det enkla men fungerande konceptet som arrangörerna bakom tvådagarsfestivalen Festivilla kör med. Även om publiken till en början saknades blev fredagskvällen slutligen lyckad.

Roys ruta: Oavgjort mellan Depo och TUS

FOTBOLL HBK II och KUF möttes i Kronoby. IK Myran II gästade Toholampi i damtrean.

Nyhetsbild

Åskådare omkom efter olycka under rally-FM i Seinäjoki

En kvinna i publiken avled efter att ha blivit påkörd av en rallybil under en deltävling i rally-FM i Seinäjoki på fredagskvällen.

Nyhetsbild

Iran vann på självmål i slutsekunderna

FOTBOLLS-VM Marocko chockades av Iran som vann efter ett självmål på tilläggstid.

Nyhetsbild

Talibanledare bakom Malala-dåd rapporteras död

Den fruktade talibanledare som anses vara hjärnan bakom attacken mot skolflickan Malala Yousafzai samt skolattentatet i pakistanska Peshawar, där fler än 130 barn dog, uppges ha dödats i en attack.

Vasalaget över insamlingsmål – "Företagarna har haft en mycket bra attityd till det här"

CYKEL Målsättningen var att samla in 100 000 euro. Nu tickar den insamlade summan mot 115 000 euro. – Företagen har ställt upp väldigt bra, säger Dan Häggblom.

Nyhetsbild

Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort fängslas – åtalas på tolv punkter

USA:s president Donald Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort flyttas från sin husarrest – och placeras i fängsligt förvar. Trump för sin del anser att den särskilda ryssutredningen har blivit "totalt diskrediterad".

Nyhetsbild

Cykeltur till Paris hjälper cancersjuka –"Det är roligt att göra något som ger något åt andra"

CYKEL Från Vasa till Paris är det 1524 kilometer. Det gör rätt ont i baken efter att ha cyklat den sträckan. Men det är för ett gott ändamål.

Nyhetsbild

Portugal ger grönt ljus för marijuana

Marijuanabruk i medicinskt syfte blir lagligt i Portugal, efter att landets parlament röstat igenom ett förslag med stor majoritet.

LBK klart bättre än OuHu på Urheilukenttä, Oulainen

Redan i första halvlek tog LBK greppet om bortamatchen mot OuHu på onsdagen. Och i andra halvlek utökades 1–0-ledningen och matchen i division 4 MÖ-di...

Nyhetsbild

Pälsauktionen i Vanda avslutad – "Priserna täcker inte produktionskostnaderna"

Saga Furs valde att inte sälja en del av skinnen vid juni auktionen för att mota de sjunkande priserna. I nuläget säljs skinnen under produktionskostnaderna.

Nyhetsbild

KPO vill renovera Rewell center: "Vi vill förbättra miljön och ligga rätt i tiden"

VASA Ägarna av Rewell center förbereder en större renovering av köpcentret. I höst ska arbetet vara igång och allt ska stå klart innan julhandeln.

Nyhetsbild

Den olycksaliga berättelsen om valen Lotta verkar ha fått ett slut

Utanför den tyska kusten har man hittat en död val som misstänks vara knölvalen Lotta, som besökte finska vatten i maj.

Nyhetsbild

Rådet för jordbruk och fiske ska börja behandla reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken

På måndag ska EU-rådet för jordbruk och fiske inleda dialog om reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken (CAP) 2021 till 2027. Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (C) företräder Finland vid mötet.

HS: Åldringar har insjuknat i salmonella i Helsingfors – kan bero på sjukhusmaten

10 personer födda innan 1960, varav flera av dem åldringar, har insjuknat i salmonella. Helsingfors stad tar nu reda på om epidemin har någon koppling till Aurorasjukhuset och Stengårds mångsidiga servicecentral, rapporterar Helsingin Sanomat.

Nyhetsbild

Fäboda satsar på gästkock i sommar – prisvinnare gästspelar

Tre helger i sommar kommer Mattias Åhman att laga mat på restaurang Fäboda. Det blir lokala råvaror och rätter med rena smaker när landslagskocken får tillreda det han gillar bäst.

Nyhetsbild

Åklagare kräver livstid för migranters död

Fyra personer har dömts till 25 års fängelse av en domstol i Ungern för mord efter det uppmärksammade fallet då en stor grupp migranter kvävdes till döds i en lastbil. Domen överklagades direkt av åklagaren, som kräver att de döms till livstids fängelse.

Nyhetsbild

Saudiarabien pekar ut syndabockar för förlust

FOTBOLLS-VM Saudiarabiens fotbollsförbunds ledare Adel Ezzat beskriver storförlusten i VM-premiären mot Ryssland som otillfredsställande och en besvikelse.

Nyhetsbild

Konsumenterna vill ha förpackningar som gör det enkelt och snabbt att handla

Livsmedelsindustrin letar efter sätt att minska på förpackningsplasten men det är inte lätt att ersätta den. Konsumenternas beteende har stor betydelse.

Nyhetsbild

Tjuv misshandlade sin kumpan med stol och eldgaffel – döms till tre års fängelse

En utbränd bil i Korsnäs ledde till att en rad inbrott i Malax och Korsnäs uppdagades. Den ena tjuven döms till fängelse efter att ha misshandlat sin kumpan.

Nyhetsbild

Läsarna berättar hur de använder mindre plast

Plasten engagerar och flera läsare tog kontakt med Vasabladet och ÖT för att dela med sig av sina tips för att minska på plastavfall och andra funderingar kring plast.

Nyhetsbild

Jani Rolander jagar ny seger

MOTORSPORT Jani Rolander är den NNSB:are som brukar kunna hävda sig i kampen om Gruskungstiteln. Han är med också nu på lördag på Måtarsberget i Jeppo.

Nyhetsbild

Nu är det fest i villan – snart stiger artisterna upp på scenen

VASA Tvådagarsfestivalen Festivilla är här igen. Under helgens gång kommer tio inhemska artister uppträda i Sandviksparken. – Bara vinden mojnar blir allt bra, säger evenemangsarrangör Timo Tiilikka.

Nyhetsbild

Conte: Upprätta asylcentrum utanför EU

Italien kommer att lägga fram ett förslag till ett nytt, europeiskt asylsystem, säger landets premiärminister Giuseppe Conte som träffar Frankrikes president Emmanuel Macron i Paris.

Nyhetsbild

Scouter växer med utmaningar på läger i Emet

KRONOBY Några pojkar påstår att de inte sovit en blund på hela natten. Andra scouter har sussat rätt bra den första natten i tält ute vid Emet folkpark.

Nyhetsbild

Stora chanser till regn på måndag – men skurarna är lokala

Äntligen kommer regnet! På måndag kommer skurar och det kan falla uppemot 10 millimeter regn i Österbotten. Meteorologen varnar samtidigt för åska.

Nyhetsbild

Professor Sakari Melander: "Det finns ett behov för rekvisitet om terroristbrott"

Enligt Sakari Melander, professor i straffrätt vid Helsingfors universitet, visar Abderrahman Bouananes terrordom att den finländska strafflagen behöver sina formuleringar om terroristbrott.

Nyhetsbild

Uruguay fick den egyptiska försvarspyramiden att rämna

FOTBOLLS-VM Mohamed El-Shenawy såg ut att bli det egyptiska försvarets hjälte. I stället tog ett annat betongförsvar huvudrubriken – med en offensiv aktion. José Giménez sena nickmål gav, till slut, Uruguay en premiärseger i VM. Uppdaterad

Nyhetsbild

Riksåklagaren Toiviainen: Att han dömdes för terroristbrott har stor betydelse

Egentliga Finlands tingsrätt har dömt Abderrahman Bouanane, som knivhögg tio människor i Åbo i fjol somras, till livstids fängelse för två mord och åtta mordförsök i terroristiskt syfte. Riksåklagare Raija Toiviainen är nöjd med domen, medan Bouanane och hans försvarsadvokat inte vill kommentera domen än.

Nyhetsbild

Kina kallar Trumpregeringen trångsynt

Kina svarade omedelbart då Trumpregeringen offentliggjorde nyheten om tullar på importerat gods från Kina. Såväl Kina som Vita huset hotar nu med ytterligare sanktioner.

Nyhetsbild

Ronaldo dömd för skattebrott strax innan VM-premiären

FOTBOLLS-VM Nyheter om Cristiano Ronaldos skattebrott i Spanien stal rubrikerna timmarna innan kvällens VM-toppmöte mellan Portugal och Spanien. UPPDATERAD

Nyhetsbild

"Många vårdföretagare är rädda för vårdreformen i onödan"

KARLEBY Företagare inom vård- och hälsobranschen vill vara med och producera vårdtjänster, men en stor del upplever att informationen om vårdreformen varit bristfällig. Mellersta Österbottens företagare kommer därför tillsammans med social- och hälsovårdssamkommunen Soite att satsa på mer samarbete.

Nyhetsbild

Dömd till livstid för fallskärmsdåd

En brittisk man har dömts till livstids fängelse för mord sedan han manipulerat sin frus fallskärm så att den inte löste ut under ett fallskärmshopp.

Nyhetsbild

Hund rev tre får i Sideby – avlivades

På fredagsmorgonen fick polisen in en anmälan om att rivna får hittats i en hage i Långviken i Kristinestad. Där hittades också den skyldige – en hund som varit på rymmen sedan natten mellan onsdag och torsdag.

Nyhetsbild

Skorstensbrand i Pensala

NYKARLEBY Något som sades vara en medelstor byggnadsbrand i Nykarleby visade sig vara en liten skorstensbrand.

Nyhetsbild

Tingsrätten: Abderrahman Bouanane är en terrorist

Egentliga Finlands tingsrätt har dömt Abderrahman Bouanane, som knivhögg tio människor i Åbo centrum i augusti 2017, till livstids fängelse för två mord i terroristiskt syfte och åtta mordförsök i terroristiskt syfte.

Nyhetsbild

Norden skriver VM-historia i Ryssland

FOTBOLLS-VM Sverige, Island och Danmark skriver historia i Ryssland. Aldrig tidigare har tre länder från Norden deltagit i samma VM. – En bra generation gör det möjligt även för små nationer att nå VM, säger norrmannen Åge Hareide, landslagstränare för Danmark.

Nyhetsbild

Inget sexförbud för svenska VM-truppen

FOTBOLLS-VM När Tyskland gick hela vägen till VM-guld i Brasilien för fyra år sedan rådde sexförbud i den tyska truppen. Tyska landslagstränaren Joachim Löw ska, enligt Aftonbladet, använda samma recept utanför planen i år. Men Sverige tror inte på konceptet.

Inbrotten ökar – svårt att sätta dit gränsöverskridande brottslingar

Antalet bostadsinbrott har ökat från i fjol. I januari–maj undersökte polisen 771 fall av grov stöld eller försök till grov stöld i bebodda bostäder. Ett år tidigare var siffran 657.

Nyhetsbild

"El Loco" ny tränare i Leeds

FOTBOLL Argentinaren Marcelo Bielsa, 62, blir ny tränare för den anrika, brittiska Championship-klubben Leeds.

Nyhetsbild

Svenska landslaget flög in midsommarmat till VM

FOTBOLLS-VM Efter flera "njet” kom till slut ett "da”. Svenska landslaget fick ta med 130 kilo mat till Ryssland – och spelarna kan nu fira midsommar på klassiskt vis. – Vi har sill, lax, kaviar och lite sådant, säger kocken Mats Broström.

Nyhetsbild

Storbritannien funderar på ansökan om VM 2030

FOTBOLLS-VM Storbritannien rapporteras vara suget på att arrangera VM 2030. De högsta cheferna för fotbollsförbunden ska ha hållit hemliga möten om saken.

Nyhetsbild

"Kapten Blod" tar över Filippinernas fotbollslandslag

FOTBOLL Terry Butcher, före detta kapten för engelska landslaget och med tre VM-slutspel på meritlistan, blir landslagstränare för Filippinerna.

Nyhetsbild

Tennislegendar i ekonomiska svårigheter

TENNIS Boris Becker, som för ett år sedan försattes i konkurs av en brittisk domstol, hävdar nu att han har diplomatisk immunitet.

Nyhetsbild

Toppmöte i VM – kan Hierro rädda Spanien från kaoset?

FOTBOLLS-VM Chockvågorna har knappt lagt sig. Hur påverkas Spanien av kaoset kring sparkade tränaren Julen Lopetegui? – Vi kommer inte avvika en centimeter från vår spelstil, säger snabbinkallade ersättaren Fernando Hierro inför kvällens möte med Portugal.

Nyhetsbild

Salah på bänken mot Uruguay

FOTBOLLS-VM Han har gått en kamp mot klockan för att hinna bli frisk från sin axelskada till Egyptens VM-premiär mot Uruguay. Nu står det klart att superstjärnan Mohamed Salah kommer att inleda på bänken.

Nyhetsbild

Oxfam: Barn på flykt misshandlas av polis

Barn på flykt misshandlas, fängslas och skickas i strid mot lagen tillbaka till Italien av franska gränsvakter. Det skriver hjälporganisationen Oxfam i en rapport som också larmar om hur fransk polis ändrar i barnens papper för att de ska verka äldre än vad de är.

Nyhetsbild

Karelens flygflottiljs före detta kommendör misstänks för militära brott

Enligt STT misstänks Karelens flygflottiljs tidigare kommendör för tjänstebrott och för att ha missbrukat sin ställning.

Nyhetsbild

Polisen intensivövervakade trafiken – tog över 150 misstänkta rattfyllerister

Förra veckan intensifierade polisen sin övervakning av rattfylleri. Under en dag och två nätter åkte 152 misstänkta rattfyllerister fast. Nästan en tredjedel av fallen betecknas som grova.

En man utnyttjade tiotals minderåriga sexuellt – döms till nio och ett halvt års fängelse

En man tog kontakt med flickor under sexton år och fick dem att visa intima kroppsdelar för webbkameran, vilket mannen bandade in. Mannen hade också samlag med flera offer.

Svenska Teatern avskedar förmän efter samarbetsförhandlingar – totalt fem får gå

Svenska Teatern skriver i ett pressmeddelande att de har avslutat sina samarbetsförhandlingar som inleddes 29 maj.

Nyhetsbild

Café Malmia har förnyats

JAKOBSTAD Caféet Malmia, som ligger i Malmskas utrymmen, har renoverats. Caféet öppnades 1995 och har nu fått ett rejält ansiktslyft.

Nyhetsbild

Egentliga Finlands tingsrätt: Knivdådet i Åbo var brott i terroristiskt syfte

Egentliga Finlands tingsrätt har dömt Abderrahman Bouanane, som knivhögg tio människor i Åbo centrum i augusti i fjol till livstids fängelse för två mord i terroristiskt syfte och åtta mordförsök i terroristiskt syfte.

Nyhetsbild

Jukka Ylikarjula har sagt upp sig - förtroendebrist en orsak

KARLEBY Landskapsdirektören för Mellersta Österbottens förbund Jukka Ylikarjula sade upp sig från sin tjänst på fredagen. Nytt direktörsavtal bäddade för uppsägningen.

Nyhetsbild

Minister Saarikko: Regeringen får gå vidare med vårdreformen

Riksdagens grundlagsutskott meddelade tidigare i juni i ett utlåtande att vårdreformen måste rättas till på flera punkter. Nu godkänner justitiekanslersämbetet regeringens förslag på åtgärder.

Nyhetsbild

Tjuv som misshandlade sin kumpan i Korsnäs döms till fängelse

En utbränd bil i Korsnäs ledde till att en rad olika brott avslöjades i våras. Två personer hade begått inbrott tillsammans, men den ena mannen hade senare frihetsberövat och misshandlat den andra personen.

Nyhetsbild

Veckans quiz: Vad kan du om vargen?

Den som läst tidningarna flitigt den senaste tiden kan inte ha undgått den stundtals hetsiga vargdebatten. Men har Alf eller Vidar fått sitt namn efter det fyrbenta djuret?

Nyhetsbild

Kommissionen: Sipiläs påstående om att kommissionen inte vill utreda vårdreformen kan inte stämma

Statsminister Juha Sipilä påstod förra veckan inför riksdagen att Europeiska kommissionens tjänstemän inte går med på att utreda huruvida vårdreformen är i konflikt med EU-förordningar.

Nyhetsbild

Regnbågsflaggor stals i Karleby – "Kan vara någon som vill uttrycka en åsikt"

KARLEBY Både regnbågsflaggan utanför Karleby stadsbibliotek och Karleby stadsteater stals natten mot fredag. Pride-arrangörerna hoppas få tips om vilka som varit i farten.

Nyhetsbild

Lista: Här är låtarna som kan bli årets sommarplåga

NÖJE Det är inget snack om saken: Fjolårets stora sommarplåga var "Despacito" med bland annat Justin Biebers väna stämma. Vilken låt trillar öronen av till i år? Tre Vasa-dj:ar poängsätter låtar och utser den med bäst chans att bli sommarplågan 2018!

Nyhetsbild

Stort uppsving för Kuddnäs – drygt 2700 besök på en månad

NYKARLEBY Första månaden har rekordmånga besökt museet. Renoveringen och 200-årsjubileet är två orsaker till besökarantalet. Dessutom är museet numera tillgängligt för rullstolsburna.

Nyhetsbild

38 procent av kvinnorna har utsatts för sexuella trakasserier – Minister: "en ren skam för Finland"

Enligt rapporten Jämställdhetsbarometern 2017 har 38 procent av kvinnorna och 17 procent av männen blivit utsatta för sexuella trakasserier.

Nyhetsbild

Ögonvittne hörde skott i Vasa – polisen avlivade vilsen älgkalv

VASA Ett ögonvittne såg flera poliser på Högbacken i Vasa och hörde skott på torsdagskvällen. Förklaringen bakom den stora dramatiken är en fjolårskalv som gått vilse.

Nyhetsbild

Den biffsugne kan kurera i Neristans Nera

KARLEBY

På menyn finns allt från pepparstek, sniglar, lax, Black Angus-biffar med barbequesås med smak av tjära och till efterrätt husets glass.

Nyhetsbild

Hembygdsförening satsar på traditionsdag: Gammal kunskap får inte falla i glömska

KARLEBY Hantverk som smörkärning och brödbakning på gammalt vis håller på att falla i glömska, anser Öja hembygsförening. På lördag välkomnar de allmänheten att komma till hembygdsgården för att uppleva och lära sig hur man gjorde saker förr i tiden.

Nyhetsbild

Finländare med på Europols lista över mest efterlysta brottslingar

Tuomo Ahonen misstänks för ekonomisk brottslighet och har varit efterlyst i över ett år. Nu har Europol lyft upp Ahonen på sin lista över mest efterlysta brottslingar.

Nyhetsbild

Lukas från Oravais släpper singel: En melankolisk kärleksvisa

"Amelia" var tänkt att bli en akustisk låt. Men så blev det inte – och Lukas Djupsjöbacka är mer än nöjd med slutresultatet.

Finansbranschens centralförbund: Reglerna för bostadslån behöver inte skärpas

Enligt finansbranschens centralorganisation Finans Finland (FA) är det ett misstag att göra reglerna för bostadslån strängare.

Utdelning av bioavfallskärl har börjat

Utdelningen av bioavfallskärlen till hushållen börjar nu i juni och pågår ändra fram till slutet av september.

Nyhetsbild

Bra ledare kan identifieras med hjälp av ny forskning

Enligt Thanh Ha-Vikström har företag i dag inte råd med dåliga ledare. Nu doktorerar hon i ledarskapsbeteende och har tagit fram två nya metoder som kan hjälpa till att identifiera bra chefer.

Nyhetsbild

Prima vattenkvalitet och normal temperatur för årstiden

JAKOBSTAD/NYKARLEBY Efter närmare en månad av ovanligt bra väder är badsäsongen i full gång. Nejdens EU-stränder klarade hälsoinspektionens vattentester bra.

DEBATT: Akutvård i praktiken

”Mycket oklara symtom” sa den första doktorn som ivrigt dokumenterade medan den andra undersökte och använde sig av laboratorietjänst och sjukhusets apparatur. - En märkbar skillnad.

DEBATT: dags att ta EVA i bruk också i Jakobstad

Jag har redan 2009 inlämnat en motion om att förfarandet med förhandsbedömning av kommunala beslut skulle tas i bruk i Jakobstad. (Kuntien päätösten ennakkoarviointimenettely = EVA).

Nyhetsbild

Husdjuren behandlas allt sämre på grund av okunskap och ökade sociala problem

Myndigheterna tvingas allt oftare ingripa mot misskötsel av husdjur och allvarligare fall beror ofta på utmattning, sociala problem eller mentala problem.

Nyhetsbild

Terrorist eller inte? – Knivmannen i Åbo får sin dom i dag

Rättegången mot Abderrahman Bouanane tog slut för en månad sedan, och i dag kommer tingsrättens dom i fallet.

Nyhetsbild

Ovanligt många flugor i år – orsaken är värmen

JAKOBSTAD Värmeböljan i mitten på maj är troligen orsaken till att det finns så många flugor redan nu. Men snart blir det bättre.

Nyhetsbild

Christer Finne: "Det är bara att plöja upp och börja om från början"

KORSHOLM Flugorna, och särskilt deras larver, orsakar stora problem på odlingarna. I kombination med värmen och torkan kan bonden drabbas av stora skördebortfall.

Man planerade terrordåd mot fransk swingerklubb

Fransk polis rapporteras ha förhindrat två terrorattacker, inklusive en på en så kallad swingerklubb, enligt källor till AFP.

Nyhetsbild

Spänt läge i sikte - Trump godkänner tullavgift på kinesiska varor

USA:s president Donald Trump har godkänt amerikanska tullavgifter på kinesiska varor till ett värde av 50 miljarder dollar, enligt en källa till CNN. Bloomberg har två källor på samma uppgift.

Nyhetsbild

Bedömning: Färre skarvar längs den österbottniska kusten

Den kalla vintern kan ha påverkat skarvarnas överlevnad. Det är en trolig förklaring till att skarvstammen i Österbotten är mindre i sommar. – Det är uppenbart att vi har färre häckande individer i vårt område, säger Vincent Westberg.

Nyhetsbild

Väyrynen löken på laxen för C

Frågan är om inte Väyrynen är "före detta" inte bara som Centerpartist utan som seriös politiker i största allmänhet.

Nyhetsbild

Strid kring kontroll av äldre mäns pulsådror – "Det gör mer skada än nytta"

Att aktivt leta efter män med pulsåderbråck gör antagligen mer skada än nytta. Det skriver svenska forskare i Lancet och kräver nu en oberoende granskning av screeningprogrammet. Andra forskare, däremot, menar att kontrollerna räddar hundratals liv varje år.