Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

12.9.2018

En dag framåt
Nyhetsbild

EU anklagas för skogsskövling

EU:s nya direktiv om förnybar energi riskerar att leda till skogsskövling och artutrotning, inom och utom EU, varnar en lång rad forskare.Det leder också, bisarrt nog, till att utsläppen av växthusgaser ökar, inte minskar, enligt en starkt kritisk artikel i Nature Communications.

Jaro U23 toppar tabellen efter seger mot FC-92

Jaro U23 är ny serieledare i division 4 MÖ-distriktet i fotboll. Detta efter hemmaseger med 6–0 (6–0) mot FC-92. Jaro U23 leder nu serien med två poän...

Näkkäläjärvi och Pitkänen ställer upp i EU-valet

Socialdemokraternas ungdomsförbund, Demarinuoret, backar upp Mikkel Näkkäläjärvi och Tuula Pitkänen som förbundets kandidater i EU-valet nästa vår.

Miljöministeriet förutspår fördubbling av antalet höghus i trä

Allt fler höghus byggs av trä. Det visar en rapport som bolaget Rakennustutkimus RTS har gjort på uppdrag av Miljöministeriet.

Nyhetsbild

Sport vill försvara aggressivare

ISHOCKEY Aktivare försvarsspel med målet att spendera mindre tid i egen zon. Det är ett element i spelet som Sport satsar på den här säsongen. "Vi försöker vara aggressiva och inte backa hem så lågt", säger backen Tony Sund.

Nyhetsbild

Landskapsdirektör Kaj Suomela hoppfull efter möte om Riksåttan

Representanter för de tre österbottniska landskapen bjöds in av talmannen för att diskutera stomnätet och framtiden för riksväg åtta.

Hermes föll i Björneborg

ISHOCKEY Hermes förlorade den första kvartsfinalen i Finlands Cup. Hemmalaget Karhu HT var strået vassare i Björneborg.

Nyhetsbild

Esse IK nära nytt kontrakt – vann ångestmatch

FOTBOLL Esse IK vann det viktiga bottenmötet i division 3 med 0–2 (0–1) borta mot Iskmo-Jungsund. Bröderna André och Johan Forsén stod för fullträffarna.

Hemmaseger för Jaro/U23

FOTBOLL Jaro/U23 spelade säsongens sista hemmamatch och besegrade FC-92 från Nivala.

Nyhetsbild

Tre inredningsexperter ger tips: Så här inreder vi i höst

NÖJE Sammet, skulpturer och massor av grönväxter. Låter det som hemma hos dig? Tre inredningsexperter i Österbotten ger sin analys: Så här vill vi inreda i höst. Håller du med?

Nyhetsbild

Dags för Habitare – trendanalytiker tycker man ska inreda som man vill

Finlands största inredningsmässa Habitare har öppnat för i år. Nu är den enkla skandinaviska minimalismens tid förbi och det är färg och modiga stilar som gäller.

Nyhetsbild

Sportevenemang kan få fotoförbud

Nya föreslagna EU-regler om upphovsrätt på nätet kan göra det olagligt för publik på sportevenemang att fotografera, filma och dela egna bilder och klipp från evenemanget, skriver SVT Sport.

Nyhetsbild

"Verkligheten är alltid rikare än det som man hittar på"

KARLEBY När Jan Forsström bläddrade bland hyrfilmerna i 1980-talets Karleby kändes världen där de hade skapats väldigt avlägsen. Nu ligger hans senaste film på Amazon Prime.

Nyhetsbild

Jord- och skogsbruksministeriet vill begränsa ålfisket

Enligt Jord- och skogsbruksministeriets förslag ska ålfisket förbjudas varje år från den första oktober till den sista januari. Orsaken är att ålen är en ytterst utrotningshotad art i Finland.

Esse IK:s André Forsén och Johan Forsén sänkte I-JBK

Esse IK vann borta mot I-JBK i division 3 Vasa-/MÖ-distriktet i fotboll med 2–0 (1–0). André Forsén och Johan Forsén gjorde ett mål var för Esse IK. M...

Nyhetsbild

Mandatstrid mellan SD och C fortsätter – de sista rösterna kan avgöra

Valrysaren fortsätter i Sverige. Och striden mellan Sverigedemokraterna och Centerpartiet likaså, med ett mandat som hoppar fram och tillbaka. Det visar hur tajt det är – och det är några röster kvar att räkna.

Nyhetsbild

I mästarlaget Kärpät välkomnas misslyckanden – ”Många är känsliga"

ISHOCKEY I Uleåborg regerar de mjuka värderingarna. Mästarlaget Kärpät siktar på att upprepa guldbragden genom positivitet och spelglädje. "Man måste ge spelarna chansen att misslyckas", säger tränaren Mikko Manner.

Stryk för KPV-flickorna

FOTBOLL Det blev inga poäng för KPV:s B-flickor när laget gästade Sport i Vasa.

Nyhetsbild

Inte heller rävarna drog i Köpenhamn

Rävskinnen mötte i stort samma dystra öde som minkskinnen i Köpenhamn - kännbara förlustpriser.

Nyhetsbild

Finska spelet "Alan Wake" blir tv-serie

Xbox- och pc-spelet "Alan Wake" från 2010 är på väg att bli tv-serie, rapporterar Variety. Spelet utvecklades av den finländska spelstudion Remedy entertainment och beskrivs av skaparna som en psykologisk actionthriller.

Nyhetsbild

Skolpsykologerna kan flyttas tillbaks till kommunerna

I Jakobstad, Pedersöre och Larsmo diskuteras möjligheten att flytta skolpsykologtjänsterna från social- och hälsovårdsverket till kommunernas bildningssektor. Går vård- och landskapsreformen igenom har de i princip inget annat val.

Totemfest och diskussion om ITE-konst

KARLEBY Det ordnas en lunchdiskussion om annan konst, så kallad ITE-konst, i Karleby nu på fredag.

Nyhetsbild

Domarförbunden i Norden, Estland och Lettland varnar för politiseringen av domstolsväsendet i Polen

Det finska Domarförbundet ber utrikesminister Timo Soini (Blå) och justitieminister Antti Häkkänen (Saml) att ta upp nedmonteringen av domstolsväsendet i Polen.

Nyhetsbild

Tusentals övergrepp i tyska katolska kyrkan

Katolska präster i Tyskland har begått tusentals sexuella övergrepp under en 70-årsperiod, visar en studie gjord av ett forskningskonsortium på uppdrag av den tyska biskopskonferensen, rapporterar Der Spiegel.

Nyhetsbild

Forskare: Alger och sjögräs kan göra bränsle av avloppsvatten

VASA Kan näringen från avloppsvattnet bli till bränsle? Ja, om man odlar alger i vattnet och gör biogas av dem, svarar forskaren Andreas Willfors. Med resterna kan man sedan gödsla åkrarna.

Nyhetsbild

EU-parlamentet risar Ungern – Polen kan stoppa sanktioner

EU-parlamentet röstade för Sargentini-rapporten mot ungerska regeringen – till både applåder och burop. 448 röstade för, 197 mot och 48 blankt. I praktiken kan Polen ändå blockera eventuella sanktioner.

Glad i dag...

...är en Pedersörebo

Arg i dag...

...är en kvinna

Nyhetsbild

Tio liter äpplen blir gas för flera kilometer

Har du ingen aning om vad du ska göra av alla dina äpplen? Var bara lugn. Om inte våra tips i den här artikeln hjälper kan Stormossen förvandla dem till biogas och kompostjord.

Nyhetsbild

En rikedom eller ett problem? Rinkdiskussionen delar åsikterna

ISHOCKEY Bland annat i NHL och i Sverige är rinkstorlekarna standardiserade. I Finland är fem olika storlekar i bruk i ligan. Dags för förändring? Ja, säger Pelicans-tränaren Ville Nieminen. Kärpät-kollegan Mikko Manner och Sportkaptenen Erik Riska håller inte med.

Nyhetsbild

Olav Björk är säker: Det här är tidernas bästa äppelår

VÖRÅ Tidigt på morgonen kommer han till sitt musteri, Olav Björk. Då sommaren lider mot höst börjar en intensiv period då han befinner sig i den lilla stugan bredvid Riksåttan från morgon till kväll. Som sällskap har han de ständigt förbipasserande kunderna, sina trogna maskiner och den genomträngande doften av äpple.

Nyhetsbild

Serieledning hägrar för KPV – men Mannströms ljumske skapar oro

FOTBOLL På lördag är det dags för seriefinal i Karleby. Seger innebär att KPV är nya serieledare. Bortsett från minan i Jakobstad har KPV visat ypperlig form senaste tiden. Det enda orosmolnet är skadeläget på mittfältet.

Nyhetsbild

VIDEO: Så tar man musten ur sina äpplen

VÖRÅ I 32 år har Olav Björk spenderat en tid av hösten till att göra äppelmust. Själva processen är lika enkel som snabb. En sats på 40 kilogram äpplen blir till buteljerad must på mindre än en halvtimme.

Nyhetsbild

Tomtförsäljning blir dyr affär för förening - räkning på 64000 euro

KARLEBY Det är lite motvilligt som föreningen De gamlas hem betalar värdeökningen på tiotalstusen euro för tomten man står i beråd att sälja. Det handlar nämligen om pengar som egentligen skulle användas för att utveckla äldrevården.

Nyhetsbild

Henriksson: fel saker som debatteras i vårdreformen

Sommarsemestern har inte fått partierna att lämna skyttegravarna i kriget om hur vården i Finland ska reformeras.

Nyhetsbild

Satu Kangas: Professionell journalistik föds inte gratis

EU-parlamentet godkände på onsdagen ett direktiv som förnyar de upphovsrättsliga spelreglerna på nätet. – Professionell journalistik föds inte gratis, säger Medieförbundets direktör Satu Kangas.

Nyhetsbild

Svägerskorna har fostrat över tusen barn tillsammans

PURMO 40 år. Så länge har Marianne och Ulrika Käcko tillsammans jobbat med att fostra barnen i Purmo och Forsby.

Nyhetsbild

André Linman sjunger rockmusik med symfoniorkester på tre orter

Nästa vecka rockar André Lindman loss på tre konserter med Vasa stadsorkester: i Vasa, Jakobstad och Kristinestad. Samtidigt arbetar han med helt ny musik.

Nyhetsbild

Tufft för industrin när hundratusentals arbetare inte jobbar övertid

Fackförbunden Pro och Industriförbundet inför ett övertidsförbud från och med måndag. Syftet med förbudet är att sätta tyngd bakom protesterna mot regeringens planer att försvaga uppsägningsskyddet.

Nyhetsbild

North Carolinas guvernör: Fly – rid inte ut ett monster

Uppemot två miljoner invånare har ombetts eller beordrats att lämna North Carolina, South Carolina och Virginia när jätteorkanen Florence närmar sig. Ovädret sätter ny fart på oenigheten mellan president Trump och det tidigare stormdrabbade Puerto Rico.

Nyhetsbild

Odlingslotter i Jakobstad blir dyrare

JAKOBSTAD Intresset för stadens kolonilotter har ökat de senaste åren. När odlarna är fler krävs också mer skötsel av området. Nu höjer staden hyrorna med 4 euro.

Nyhetsbild

Uppsagd utvecklingsdirektör yrkar på rättelse

KARLEBY Utvecklingsdirektören på Mellersta Österbottens förbund som sades upp för en tid sedan yrkar på rättelse av beslutet.

Nyhetsbild

Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev besöker Finland

Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev besöker Helsingfors onsdagen den 26 september. Medvedev kommer till Finland på inbjudan av statsminister Juha Sipilä.

Nyhetsbild

En femtedel av riksdagsledamöterna har upplevt sexuella trakasserier på jobbet

Överlag upplever riksdagsledamöterna att riksdagen är en jämställd arbetsplats. Det som många upplever som ett problem är att ordförandeskap och särskilt eftertraktade utskottsplatser oftare går till män.

Nyhetsbild

Domare kan starta fackförbund efter Williams utbrott

TENNIS Toppdomarna är besvikna över att Carlos Ramos blev uthängd efter Serena Williams utbrott i US Open-finalen. Nu överväger domarna att starta ett fackförbund, skriver The Guardian.

Nyhetsbild

MTV gör om sina nyhetssändningar – största satsningen sedan 1990-talet

MTV förnyar sin nyhetsbevakning i tv-rutan och på webben. Bolaget påbörjar en dygnetruntbevakning av nyheter och satsar på direktsänd webb-tv.

Nyhetsbild

Franska VM-hjälten fälld för rattfylla

FOTBOLL Målvakten Hugo Lloris har fått sin dom efter att han åkt fast för rattfylleri.

Nyhetsbild

Ny utbildning för ordkonstledare i Jakobstad och Vasa

JAKOBSTAD/VASA För första gången ordnas en omfattande utbildning för den som vill leda Ordkonst i Österbotten enligt det koncept som utvecklats vid Sydkustens ordkonstskola.

Nyhetsbild

EU-kommissionen föreslår åtgärder för att hindra att utomstående blandar sig i europeiska val

Desinformationskampanjer på nätet försöker ifrågasätta valens legitimitet i Europa enligt Europeiska kommissionen.

Nyhetsbild

Sipilä är sjukledig

Statsminister Juha Sipilä är sjukledig på onsdag och torsdag.

Nyhetsbild

Migri ändrar beslutspraxis för afghanska asylsökande

Migrationsverket meddelar att de uppdaterar sin beslutspraxis för afghanska asylsökande, Migrationsverket hänvisar till försämrat säkerhetsläge.

Nyhetsbild

Stadshuset får glastak

JAKOBSTAD Ett litet glastak över huvudingången på stadshuset har krävt mycket byråkrati. Huset är skyddat och därför behövs undantagslov för taket.

Roi fick stryk av GBK-flickorna

FOTBOLL GBK:s B-flickor tog tre viktiga poäng genom att besegra Rovaniemilaget Roi Utd.

Nyhetsbild

Antalet samtal till nödcentralerna har ökat

Nödcentralsverket tog emot 1,3 miljoner nödsamtal under perioden januari-juni i år.

Nyhetsbild

Tre fall av rattfylleri i Vasa och Korsholm

Rattfyllerier sysselsatte polisen i Vasa och Korsholm i går. Samtliga chaufförer är misstänkta för straffbart bruk av narkotika.

Mumin blir tonsatt av internationella artister

Den nya animerade teveserien om livet i Mumindalen börjar ta form. Musiken kommer bland annat att göras av internationella artister. Serien har premiär under våren 2019.

Nyhetsbild

Lagkapten Sparv stolt, men inte nöjd: ”Vill se mer spelintelligens”

FOTBOLL Finland inledde Nations League på bästa möjliga sätt – men det finns fortfarande en hel del att slipa på. Kaptenen Tim Sparv vill se ett mer modigt och kliniskt Finland i matcherna i oktober.

Nyhetsbild

Utredning: Sexuella trakasserier en bråkdel av problemen inom film- och teaterbranschen

Film- och teaterbranschen måste bli bättre på att följa den rådande lagstiftningen för att motverka trakasserier, konstaterar en utredning. Därtill behöver speciellt filmbranschen en instans där problem kan lösas.

Nyhetsbild

Juncker: Vi måste sluta ställa om klockorna två gånger om året

I sitt sista tal om Europeiska unionens tillstånd sa kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker att medlemsländerna måste välja mellan sommar- eller vintertid före april.

Nyhetsbild

Sports back varvar i gång i cupen – mot sina lagkamrater

ISHOCKEY Puckskickliga backen Niklas Nevalainen, som missade försäsongen på grund av skada, ska få upp farten genom att spela Finlands cup med Karhu HT. Björneborgslaget ställs mot Hermes i kväll.

Nyhetsbild

Putin: Misstänkta för giftattacken är civila

Ryssland har identifierat de två personer som Storbritannien misstänker för att ha legat bakom nervgiftsattacken i Salisbury tidigare i år.

Nyhetsbild

Samma flyghöjd gäller för alla

JAKOBSTAD Ett undantag för underskridande av minimihöjd vid paramotorflygning ger ändå inte rätten att flyga lågt på regelbunden basis, konstaterar expert.

MTV-undersökning: Hälften tror att vårdreformen faller

Cirka 40 procent av finländarna anser att vårdreformen inte är nödvändig, skriver MTV.

Nyhetsbild

Larsmo kan placera överskotten i värdepapper

LARSMO Larsmo kommun har kunnat placera 10 miljoner euro i finansiella värdepapper. En del av placeringarna görs direkt av kommunens ekonomichef och kommundirektören.

Nyhetsbild

Inga invändningar mot Kelibers gruvplaner i Ullava

KARLEBY Karleby stadsstyrelsen anser att Kelibers ansökan om tillstånd att öppna en gruva i Syväjärvi, Ullava, fyller gruvlagens krav.

Nyhetsbild

Alliansen bjuder in Löfven till samtal

De borgerliga partierna söker nu Socialdemokraternas stöd för en Alliansregering med blocköverskridande samarbete. "Vi bjuder i dag in Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven till samtal", skriver Alliansens fyra partiledare på DN Debatt.

Nyhetsbild

En häktad för försök till dråp i Kannus

KARLEBY En man, född 1996, har häktats av Mellersta Österbottens tingsrätt.

Nyhetsbild

Lars Sund diskuterar tvåspråkighet i Jakobstad

JAKOBSTAD Österbotten hör till de mest framgångsrika regionerna i Finland. Tvåspråkigheten här är en viktig faktor för utvecklingen.

Nyhetsbild

Sport har anfallare från hockeyfamiljer i skilda världar

ISHOCKEY Den ena har plockats in för att vara en bärande spelare i anfallet. Den andra får chansen att klättra uppåt i den finländska hockeyhierarkin. På fredag ligadebuterar kanadensaren Brody Sutter och estländaren Robert Arrak i Sport.

Nyhetsbild

WHO: Cancer vanligare i Norden

I de nordiska länderna Sverige, Norge, Finland, Danmark och Island hade 5 procent av invånarna cancer under 2014, visar en ny rapport från WHO. Samma år var genomsnittet 2,4 procent för alla länder som räknas in i rapportens europeiska region.

Lurendrejeri i Skatteförvaltningens namn – skriv inte in kreditkortsuppgifter

Kom det ett e-postmeddelande med besked om 244,79 euro i skatteåterbäring? Skatteförvaltningen varnar för att bedragare försöker lura till sig kontonummer och kreditkortsuppgifter.

Nyhetsbild

Ex-jaroiter tar fart i Mellaneuropa

FOTBOLL Giorgos Katidis gjorde ingen succé i Jaro fjol, men i Tjeckien tycks han ha fått en viss fart på sin brokiga fotbollskarriär.

Nyhetsbild

DEBATT: Återinför stadsnamnet Gamlakarleby

Karleby stad har inlett förberedelserna för att fira sitt 400-års jubileum år 2020. Staden grundades som Gamlakarleby av Sveriges kung Gustav II Adolf år 1620.

Nyhetsbild

Hjälper unga att förverkliga drömmar – "Kom ut ur garderoben"

JAKOBSTAD Christoffer Strandberg uppmanar ungdomar att modigt följa sina drömmar. Att många saknar storsinta drömmar är ett tecken på ungas osäkerhet.

Nyhetsbild

Yle: Karleby godkänner Kelibers gruvtillstånd

KARLEBY Stadsstyrelsen i Karleby godkänner att Kelibers gruvtillstånd beviljas, skriver Yle Österbotten.

Kauppalehti: Speltillverkare är orolig för att trävirket inte räcker till

Tactic Games i Björneborg är rädda för att träråvaran ska ta slut när de flyttar produktionen av Mölkky-spelet från Polen till Finland. Det skriver Kauppalehti.

Nyhetsbild

Här ska gamla psalmer spelas in i ny tappning: "Folk har varit öppna för förändring"

JAKOBSTAD Publikens reaktion på psalmerna som Patrick Wingren gett nya arrangemang har varit positiv. Nu ska en skiva med dem spelas in i Betaniakyrkan i Jakobstad, under två öppna konserter.

Nyhetsbild

Uppgift: Ryssland misstänks för diplomatsjuka

Ryssland är huvudmisstänkt i utredningen av de mystiska hälsoproblem som drabbat amerikanska diplomater i Kuba, rapporterar NBC News.

Nyhetsbild

Källor kritiserar ny bok om Trump

Två uppenbarligen viktiga källor i Bob Woodwards omtalade bok "Fear", om Donald Trump, kritiserar den som starkt missvisande. De förnekar dock inte att de pratat med Woodward, och de ger inga exempel på direkta felaktigheter.

Nyhetsbild

Årets influensavaccin är mer effektivt – överläkare hoppas på mildare epidemi

Fjolårets influensaepidemi tyder på att vaccinet inte var effektivt. Blir årets epidemi lika svår riskerar bäddplatserna på Vasa centralsjukhus ta slut.

Nyhetsbild

Lotsförbundet kritiserar Trafiksäkerhetsverkets beslut om Nord Stream 2

Lotsförbundet har lämnat ett rättelseyrkande till Trafiksäkerhetsverket efter verkets beslut att befria Nord Stream 2-projektets fartyg från skyldigheten att använda sig av lotsning i finländska farleder.

Nyhetsbild

Berner har makt visa vägen

Förhoppningsvis stannar Anne Berner inte vid att ha hört och lyssnat under sitt besök i Jakobstad.

Nyhetsbild

Pukki efter revanschen: Vi tränade i lördags – nu lyckades jag

FOTBOLL Teemu Pukki var på gott humör efter att ha skjutit Estland i sank. Målformen har hållit i sig hela hösten. "Det beror kanske på rutin", säger anfallaren.