Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

13.9.2018

En dag framåt
Nyhetsbild

Jona Nyström: En oerhört viktig säsong för Sport

Efter en tung fjolårssäsong ska nya vindar ge örnarna luft under vingarna. Men om det inte blir så? Byggstenarna som ska ligga i grunden för ett starkare Sport måste börja läggas.

Nyhetsbild

Sports tränare redo att tackla utmaningen: "Vet hur lätt man kan hamna i en negativ spiral"

ISHOCKEY Att ta över som tränare för representationslaget i en klubb som har haft svårt med resultaten både på isen och i räkenskaperna och dessutom brottats med sjunkande publiksiffror. Ja, det innebär att anta en rejäl utmaning. Men ligadebuterande tränaren Ari-Pekka Pajuluoma verkar ganska lugn.

Nyhetsbild

Efter ryktena: Erik Karlsson klar för San Jose

ISHOCKEY Efter månader av rykten och spekulationer är Erik Karlsson klar för ett nytt NHL-lag. Den svenska stjärnbacken har skrivit på för San Jose Sharks. "Vi är jätteglada över att hälsa Erik och hans fru välkomna", säger general managern Doug Wilson.

Nyhetsbild

Salin visade vägen i måstematchen – "Vi borde ha gjort det snyggare"

BASKET Sasu Salin var en gigant i anfallet mot ett stort och starkt Bosnien-Hercegovina. Finland inledde övertygande, men avslutade uselt. "Slutet på matchen var hemskt", säger Salin.

Nyhetsbild

Strandvalls målmilstolpe klen tröst – VPS har svårt att vinna

FOTBOLL I andra halvlek såg VPS till att bjuda Åbopubliken på en uppvisning i hur man tar över en match helt och hållet. Men ännu en gång saknades den sista, lilla touchen och ännu en gång tvingades VPS nöja sig med ett kryss.

Oravais flyktingförläggning får ett nytt namn

VÖRÅ Flyktingverksamheten blir ett affärsverk och får ett nytt namn: Affärsverket Vörå migrationscenter.

Nyhetsbild

Muik vann genrepet – två nya backar aktuella

ISHOCKEY Nästa helg inleds Finlandsserien för Muiks del. På torsdagskvällen spelade laget sin sista träningsmatch mot IFK Lepplax. Det blev seger med 7-4.

Kvinna drunknade i Torneå

En 66-årig kvinna drunknade på torsdagseftermiddagen i Torneälven.

Nyhetsbild

Tullen lanserar ny webbsida om brexit – företag behöver nya råd

Storbritanniens utträde ur Europeiska unionen väcker huvudbry. Många företag vet inte hur man ska deklarera införseln av brittiska produkter till Finland. Nu lanserar Tullen en sajt för att bringa ordning i oredan.

Nyhetsbild

Barn i skuggan av kriget

RECENSION Katja Nyman har läst en bok som kryper under skinnet och berör, på många nivåer – Mia Francks roman "Bombträdgården".

Nyhetsbild

Få vill påverka inom kyrkan – svårt ragga kandidater till höstens val

Församlingarna i regionen kämpar för att locka kandidater till församlingsvalet. Få vill sätta ner sin tid på att fatta tuffa beslut.

Nyhetsbild

Salin superb i måstematchen – Finland nära att slarva bort segern

BASKET Ingen Lauri Markkanen? Inga problem. Sasu Salin var en gigant i anfallet mot ett stort och starkt Bosnien-Hercegovina – men hemmasegern satt hårt åt. Resultatet 85–81 betyder att dörren till basket-VM fortfarande står på glänt för Finland.

Bolaget Primapoli får böter för försummelse av arbetarskydd

Sydösterbottens tingsrätt har dömt trävarubolaget Primapoli till 5 000 euros samfundsböter för försummelse av arbetarskyddet. Bolagets produktionschef och vd får också böta för brott mot lagen om arbetarskydd.

Nyhetsbild

Skärpta bestämmelser för villkorligt fängelse

Regeringen vill se över bestämmelserna för villkorligt fängelse. Enligt förslaget ska det gå att döma tilläggspåföljder som kombinerar övervakning med villkorligt fängelse.

Tiikerit vann i Uleåborg

VOLLEYBOLL Tiikerit gästade Etta i Uleåborg på torsdagen. Träningsmatchen vanns av Tiikerit med 3–1.

Nyhetsbild

Total VPS-dominans – kryss mot FC Inter ändå

FOTBOLL FC Inter fick till ett tidigt ledningsmål. VPS kvitterade före paus, men lyckades inte ta hem tre poäng från Åbo trots mängder av chanser i andra halvlek.

Fortsatt tungt för VPS efter oavgjort mot FC Inter

Det var ett tag sedan VPS senast vann en match i Finland FM-ligan i fotboll. Det gick inte vägen på bortaplan mot FC Inter heller. 1–1 (1–1) slutade m...

Nyhetsbild

Viktig seger för Eremenkos SJK

FOTBOLL SJK tog tre mycket viktiga poäng i kvalstriden i fotbollsligan på torsdag. Seinäjokiklubben besegrade TPS med 1-0 och skaffade där med lite andrum i botten.

Sundom IF bröt KPS fina svit

FOTBOLL KPS, som visat god höstform, åkte på hemmaförlust mot Sundom IF i fotbollstrean.

Nyhetsbild

Rapport: Klimatutsläpp kan halveras till 2030

Världens utsläpp av växthusgaser kan halveras till år 2030. Det visar en ny global rapport där bland annat svenske miljöprofessorn Johan Rockström deltagit. – I sektor för sektor finns det lösningar som kan skalas upp, säger han.

Nyhetsbild

Hoijar bygger nya parhus – egnahemsbyggen slår bottenrekord i Nykarleby

NYKARLEBY Korsholmsföretaget Byggnads Ab Hoijar har precis inlett sitt sjunde byggprojekt i Nykarleby. Det är tre parhus, som ligger ett stenkast från de tre parhus som blev inflyttningsklara i april.

Nyhetsbild

De gröna har målet klart: en riksdagsledamot från Vasa valkrets

De senaste åren har De gröna haft medvind i Vasa valkrets. Trots sjunkande opinionssiffror nationellt är det inte helt osannolikt att partiet om drygt sju månader får sin första österbottniska riksdagsledamot någonsin.

Nyhetsbild

Man lämnade sina barn på perrongen – steg själv på tåget till Helsingfors

En man steg på tåget mot Helsingfors och lämnade sina barn på perrongen på Kuppis station i Åbo. En förbipasserande upptäckte vad mannen gjorde och ringde socialen.

KSML: Försvarsmakten planerar intern angivelsekanal

Försvarsmakten planerar att börja använda en intern angivelsekanal för att anmäla oegentligheter, skriver tidningen Keskisuomalainen.

Nyhetsbild

Fifa vill förbjuda massutlåningar

FOTBOLL Internationella fotbollsförbundet Fifa vill ändra reglerna kring utlåning av spelare, enligt uppgifter till nyhetsbyrån AFP.

Nyhetsbild

Svenska NHL-målvakten ville ta sitt liv

ISHOCKEY Robin Lehner gick in i ett missbruk som ledde till depression och självmordstankar i våras. Det berättar svensken i ett brev som publicerats av The Athletic. Efter ett rehabiliteringsprogram har han fått diagnosen bipolär.

Seppo Viljamaa ny chef för familjerådgivningen

KARLEBY Seppo Viljamaa har valts till ny chef för Mellersta Österbottens familjerådgivningscentral.

Nyhetsbild

NHL-spelare misshandlade sin flickvän – stängs av i 27 matcher

ISHOCKEY Nashvilles anfallare Austin Watson har stängts av från hela försäsongen och de 27 första seriematcherna efter att ha misshandlat sin sambo, skriver Expressen.

Nyhetsbild

Varmans förenar tre generationer Sundqvist

MOTORSPORT De fyra varmansbilarna som står i en prydlig rad på gårdsplanen berättar egentligen allt. Hos Sundqvists i Munsala gillar man motorsport. Och intresset går i arv, från generation till generation. Kevin Sundqvist, 6, missar sällan en tävling när pappa Anders och farfar Christer kör.

Nyhetsbild

På det nya barnsjukhuset får patienterna vara djur

Det nya barnsjukhuset i Helsingfors öppnar nästa vecka. I stället för tråkiga vita korridorer är det ultramoderna huset fullt av färg, lekrum och snart också liv.

Nyhetsbild

Kristian Jakobsson från Jakobstads gymnasium vann fysiktävling

JAKOBSTAD I våras ordnades fysiktävlingen TekNatur i den finlandssvenska högstadierna och gymnasierna. En av de fem vinnarna heter Kristian Jakobsson och kommer från Jakobstad.

Unik performance på stadsteatern

KARLEBY Illustratören Elina Warsta och musikern Niina Hannula ger en unik performance på Karleby Stadsteaters huvudscen nu på lördag.

Konkurrens- och konsumentverket prickar Kajana samkommun för olaglig upphandling av social- och hälsovårdstjänster

Enligt Konkurrens- och konsumentverkets beslut ska Kajana samkommun betala 25 000 euro i påföljdsavgift för att ha brutit mot upphandlingslagen och EU:s regelverk efter en direktupphandling av social- och hälsovårdstjänster utan anbudsförfarande.

Nyhetsbild

Kållbyvägen lockar företag - Jakobstad förbereder nya industritomter

JAKOBSTAD Industritomter längs med Kållbyvägen i Jakobstad är efterfrågade. Därför bygger staden nu en anslutning till Spituholmsvägen som kommer att heta Skjutbanevägen.

Nyhetsbild

Antti-Jussi Oikarinen blir generaldirektör på Livsmedelsverket

SEINÄJOKI Statsrådet har utnämnt Antti-Jussi Oikarinen till generaldirektör för Livsmedelsverket på torsdagen. Oikarinen tillträder det nya jobbet i början av nästa år.

Nyhetsbild

Soite önskar diskutera med Kronoby - vill att missförstånd reds upp

KARLEBY Kronoby har kritiserat Soite för brister i socialvården. Men även om det finns problem så har alla påtalade brister inte verklighetsbakgrund, konstaterar Soites svenska sektion.

Nyhetsbild

De grönas ordförande Touko Aalto är sjukskriven

De grönas ordförande Touko Aalto har sjukskrivit sig på grund av utmattning.

Nyhetsbild

Christoffer Strandberg fortsätter jaga sina drömmar – och har tips på hur de kan uppfyllas

Christoffer Strandberg hade drömt om att bli skådespelare ända sedan barnsben. Vägen har ibland kantats av tvivel. Var det ett yrke han valt för att få spela andra och slippa vara sig själv? Svaret på frågan ledde honom till en insikt han gärna delar med sig av.

Nyhetsbild

Preventivmedelsapp godkänd – trots gravidrisk

Preventivmedelsappen Natural cycles – som hamnat under lupp sedan flera kvinnor anmält att de blivit oönskat gravida – har passerat Läkemedelsverkets granskning i Sverige.

Nyhetsbild

Två insjuknade i mässling i Norrbotten – första fallen på 30 år

Två fall av mässling har för första gången på trettio år upptäckts i Norrbotten. Det rör en kvinna som varit på resa i Sydostasien, samt hennes ovaccinerade barn, rapporterar SVT Nyheter Norrbotten.

Nyhetsbild

Svenska röstresultatet klart – rödgröna höll undan

Nu är det klart. De rödgröna höll precis undan och får ett mandat fler än allianspartierna 144–143. Den preliminära rösträkningen är avslutad. Drygt 26 300 röster skiljer blocken åt.

Höjda ersättningar till skadade beväringar och civiltjänstgörare

Statsrådet föreslår nya ersättningsnivåer som ska utbetalas till sådana beväringar och civiltjänstgörare som har fått bestående skador i samband med värnplikten eller civiltjänsten.

Nyhetsbild

Lindström: regeringen ger inte vika för fackliga påtryckningar

Facket är ovilligt att kompromissa och missar poängen med regeringens förslag, säger arbetsminister Juha Lindström (Blå).

Nyhetsbild

Nervgiftsmisstänkta ryssar: Vi turistade i Salisbury

De två män som misstänks för att ligga bakom nervgiftsdådet i Salisbury hävdar i statligt styrd rysk tv att de bara var där som turister. Den brittiska regeringen framhärdar dock att männen arbetar för rysk underrättelsetjänst.

Nyhetsbild

Nautors nya chef är van vid däck

JAKOBSTAD Italienaren Giovanni Pomati tar över som koncern-vd för Nautor. Han har tidigare jobbat inom Pirelli-gruppen.

Nyhetsbild

Moody's befarar hård brexit-smäll – kraftigt bakslag för brittisk industri väntas

Ratinginstitutet Moody's ser en ökad risk för brexit utan ett avtal och varnar för förödande ekonomiska konsekvenser. Bank of England noterar också ökad osäkerhet kring EU-utträdet.

Nyhetsbild

Tomas Häyry: "Beställning på ny Kvarkenfärja i december"

Fyra varv är fortfarande med och tävlar om vem som ska få bygga och leverera den nya Kvarkenfärjan. Samtliga varv har lämnat in de preliminära anbuden och nu börjar arbetet med att vaska fram det bästa alternativet. En beställning ska kunna göras i december, säger Tomas Häyry, stadsdirektör i Vasa och styrelseordförande i Kvarken Link.

Nyhetsbild

VPS jagar tredje raka segern mot FC Inter

FOTBOLL Hoppet om att en tredjeplats och Europaspel lever fortfarande för ett VPS som endast saknar en nyckelspelare inför kvällens bortamatch mot FC Inter.

Nyhetsbild

Kvarkentrafiken jubilerar – firar med att blicka både framåt och bakåt

Det har gått 70 år sedan Kvarkentrafiken inleddes och 5 år sedan Umeås och Vasas gemensamma rederi NLC Ferry grundades. För att uppmärksamma detta ordnas i dag ett seminarium ombord på Wasa Express.

Nyhetsbild

Nu ska Stadssundet åtgärdas - föreslås få 350 000 euro

KARLEBY Stadssundet föreslås få 350 000 euro i nästa års budget. Bland annat det ingår i stadsstrukturnämndens förslag. I budgetförslaget nämns även Centralparken, men man avvaktar med summor.

Hilltip fick tillstånd för betning

JAKOBSTAD Rostfritt stål missfärgas när det svetsas. Detta kan betas bort i ett syrabad. En sådan anläggning ska nu uppföras av företaget Hilltip på Bockholmsvägen.

Forsbergs vill förstora

JAKOBSTAD Forsbergs tryckeri på Bottenviksvägen i Jakobstad vill förstora sina utrymmen för produktion och lager.

Nyhetsbild

Herrmans satsar för tillväxt - bygger ut i Sandsund

PEDERSÖRE Herrmans bygger ut i Sandsund och satsar på robotisering för att optimera monteringen av produkterna.

Nyhetsbild

Nu startar jobbet för en aktivitetspark i Jakobstad

JAKOBSTAD I måndags lämnade den kristdemokratiska fullmäktigegruppen in en motion om att skapa en aktivitetspark i Jakobstad. Patrik Hellström hoppas få in parken redan i nästa års budget.

Nyhetsbild

Här vill Wärtsilä bygga sin nya fabrik i Vasklot

VASA Wärtsilä vill bygga sitt nya teknologi- och utvecklingscenter vid Reinskajen, mellan kraftverket och Industrigatan. Se grafik över det exakta området.

Nyhetsbild

Finländarna ska få ta ställning till vilken tidszon vi ska ha – Forskare: Normaltid är bättre för hälsan

Ivriga finländare fick sidan otakantaa.fi att överbelastas, trots att enkäten inte publicerats än. – Det är väldigt bra om vi slutar ställa om klockorna två gånger om året, säger forskaren Timo Partonen på THL.

Nyhetsbild

Ambulansflyget till styrelsen i oktober – strokepatienter kan skickas till Umeå i januari

VASA I oktober tar styrelsen för Vasa sjukvårdsdistrikt ställning till vårdsamarbetet över Kvarken. Tanken är att patienter ska kunna börja skickas till Umeå från och med den första januari.

Nyhetsbild

Moodys: Ökad risk för brexit utan avtal

Brexit utan ett avtal på plats skulle få förödande konsekvenser för den brittiska ekonomin, enligt Moody's. Och risken för detta har ökat rejält de gångna månaderna, skriver ratinginstitutet i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Renoveringen av Karleby stadshus fortsätter

KARLEBY Huvudentrén till Karleby stadshus har flyttats under tiden som renoveringen av del A pågår, A-delen vetter mot Salutorget. Till stadshuset kommer man nu från Ämbetsgränd.

Man blev skjuten i Helsingfors – kvinna häktad skäligen misstänkt

Polisen har begärt en kvinna häktad skäligen misstänkt för brott. En man blev skjuten i en lägenhet i Hertonäs i Helsingfors.

Nyhetsbild

Så mycket förtjänar förtroendevalda – se mötesarvodena i din kommun

Mötesarvodena för de österbottniska kommunernas fullmäktigeledamöter varierar mellan 38 och 150 euro. Ju större kommun desto högre är i allmänhet mötesarvodet.

Nyhetsbild

Jungner-Nordgren: Det krävs mer resurser för att stoppa våldet mot kvinnor

Personer som söker skydd blir bortvisade – det behövs mycket mer resurser för att stoppa våld i närrelationer, säger Svenska Kvinnoförbundets ordförande Anna Jungner-Nordgren.

Frida Lönnbäck ny kretsordförande för Svensk Ungdom i Österbotten

Jakobstadsbördiga Frida Lönnbäck har valts till ny ordförande för Svensk Ungdom i Österbotten.

Nyhetsbild

Linda gillar vin som har det lilla extra

Efter studier i franska flyttade Linda Nylund till Bordeaux. Då visste hon i princip ingenting om viner. Men vinintresset tog fart där i vinvärldens mecka.

Nyhetsbild

Bjud på känsloupplevelser i form av smak och doft

KRÖNIKA Köp det som du gillar och som passar din plånbok. Låt aldrig någon tala om för dig vad du borde tycka om och vad som är ”fint” att dricka, skriver ÖT:s och VBL:s vinkännare Linda Nylund.

Nyhetsbild

Viltcentralen: Risken för älgkollision är störst under hösten

Brunst, vandring och jakt gör att hjortdjuren rör sig mera. Uppmärksamhet och lägre körhastighet hjälper bilisten att undvika kollisionen, uppmanar Finlands viltcentral.

Nyhetsbild

Yle: Den högre tjänstemannen är inte tagen ur tjänst

KARLEBY Den högre tjänsteman som misstänks för grov förskingring och missbruk av tjänsteställning i Karleby har inte tagits ur tjänst i det här skedet. Orsaken är att stadens ledning fått för lite information från polisen om fallet, skriver Yle.

Nyhetsbild

Christina Gestrin ska främja samarbetet i Östersjöregionen

Utrikesminister Timo Soini (Blå) har utnämnt Christina Gestrin (SFP) till särskild representant för Östersjösamarbetet.

Experimentell samisk musik på Rautawaaraklubi

KARLEBY Energiska Puluflou och innovativa Solju uppträder på höstens första Rautawaara-klubi i Karleby den 15.9.

Nyhetsbild

Prova på smakrika och enkla kycklingrätter

Kyckling är en favorit i flera hushåll eftersom den går att variera i det oändliga. Vare sig du tillreder hel kyckling, bröstfilé, klubbor eller lår finns det ett recept som säkert faller hela familjen i smaken. Stig utanför din bekvämlighetszon och prova på en smakrik men enkel ny kycklingrätt.

Nyhetsbild

Supertyfon närmar sig Filippinerna

En mycket kraftig tyfon närmar sig områden i Filippinerna där det bor omkring tio miljoner människor.

Nyhetsbild

Drömmar om reptiler, häxor och en framtid som konstnär

JAKOBSTAD Den utställning som Minna Hakkola, Naomi Hodgson och Ronja Lindberg har i White Box just nu är en riktig drömutställning. Den handlar alltså om drömmar.

GPS på varg ingen räddning för jägaren!

De flesta jägare kan följa hunden på realtid med ett GPS halsband. Av någon underlig an-ledning har Lukes, som vi nog förstår medvetet en positionsfördröjning på varghalsbandet på flera timmar vilket betyder att jägaren inte vet var vargen rör sig då han släpper hunden.

Yle: 48 000 finländska skolbarn är inhysta i tillfälliga utrymmen

Under de senaste åren har många skolor plågas av dålig inomhusluft. Yle har samlat ihop hur många skolungdomar som tvingas gå i tillfälliga skolbyggnader.

Nyhetsbild

Fotbollspodden 88: Höst med härlig fotbollsångest

FOTBOLLSPODDEN Regnet och rusket är här och det innebär också att insatserna på regionens fotbollsplaner blir allt högre. Så gott som alla av de lokala lagen har allt att spela för i höst.

Nyhetsbild

Dafaa i nyckelroll i Jaros vändning: "Han ger nya möjligheter åt andra"

FOTBOLL Att entydigt förklara varför det har vänt för Jaro är inte lätt. Men förutom tränarbytet sammanföll det också med Anthony Dafaas inträde i laget som balanserande mittfältare.

Nyhetsbild

Efter tre raka Jarovinster – hoppet om ligan är inte ute

FOTBOLL Niklas Käckos Jaro må ha tagit tre raka segrar. Men det torde krävas krävas ytterligare sex för att Jaro ska kunna drömma om en ligabiljett. Först ut är JJK som kommer till Jakobstad på lördag.

Nyhetsbild

Svårighet att få jobb tvingar invandrare att grunda företag

Företagare med invandrarbakgrund förtjänar inte lika bra som andra företagare. Näringslivets forskningsinstitut, Etla, publicerade på torsdagen en rapport om företagande bland invandrare.

Nyhetsbild

Hans Ahola om riksväg åtta: "Det här är allvarligt"

En miljon euro extra per år. Det är kostnaden om transportkoncernen Ahola Transports långtradarflotta tvingas dagligen till onödiga stopp på grund av vägarbeten och brister i vägnätet. Andra transportbolag är också kritiska.

Nyhetsbild

Rysk Pussy Riot-medlem befaras förgiftad

Pjotr Verzilov, medlem i det ryska punkkollektivet Pussy Riot och en av de ansvariga bakom den alternativa nyhetssajten Mediazona, vårdas på sjukhus. Hans tillstånd beskrivs av flera ryska medier som allvarligt.

Nyhetsbild

Försvagad orkan väntas nå USA:s östkust i kväll

Över en meter regn, mer än en normal svensk årsnederbörd, befaras vid North Carolinas kust när orkanen Florence drar in. Blir översvämningarna svåra står inte ens Vita huset i Washington säkert.

Nyhetsbild

Nu begravs Kofi Annan

Efterträdaren António Guterres är givetvis på plats när FN:s legendariske generalsekreterare Kofi Annan får en statsbegravning i hemlandet Ghana i dag.

Nyhetsbild

ÖT når nu 52 000 läsare - e-tidningen allt mer populär

JAKOBSTAD Österbottens Tidning når varje vecka ut till 52 000 läsare. Det här är 2 000 fler än i fjol, visar en undersökning som KMT, Kansallinen Mediatutkimus, gjort.

Nyhetsbild

Dyslexi blir hinder i digitalsamhället – men tekniken kan också hjälpa

VASA

För människor med läs- och skrivsvårigheter är den digitala vardagen ett problem. Men tekniken erbjuder också lösningar. Det vill ett nytt österbottniskt projekt upplysa om.

Nyhetsbild

Socialdemokratin vind för våg

Socialdemokratin verkar sakna både karta och kompass i den nya verkligheten. Mot den bakgrunden är det förlorade understödet lätt att förstå.