Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

14.9.2018

En dag framåt
Nyhetsbild

Omklädningsrum började brinna

VÖRÅ Ett omklädningsrum började av oklara orsaker brinna på en simstrand i Maxmo på fredagskvällen.

Nyhetsbild

Två dödade av orkanen Florence

En mamma och ett litet barn har dödats sedan orkanen Florence dragit in över North Carolina. I staden New Bern har hundratals människor räddats från sina hem efter att två floder svämmat över.

Nyhetsbild

Sport ställde till med hockeyfest i ligapremiären

ISHOCKEY Knaggligt i början, men sedan lossnade det i powerplay och efter lite skön dramatik på slutet plockade Sport åt sig säsongens tre första poäng.

Nyhetsbild

Misstänkta ryska spioner vid schweiziskt labb

Underrättelsetjänsten i Schweiz meddelar att de tillsammans med brittiska och nederländska kollegor lyckats avstyra en rysk komplott, som enligt flera schweiziska medier hade siktet inställt på ett statligt laboratorium i närheten av huvudstaden Bern.

Nyhetsbild

Supertyfonen har nått Filippinerna

Tyfonen Mangkhut har in dragit in över norra Filippinerna med vindar på 57 meter per sekund. Ovädret som föregicks av kraftig blåst och regn har nått kommunen Baggao på huvudön Luzon. Än så länge har inga skador rapporterats från området.

Nyhetsbild

Fler dör med få räddningsfartyg i Medelhavet

Fler människor riskerar att dö i Medelhavet eftersom det inte finns några icke-statliga räddningsfartyg som patrullerar farvattnen. Orsaken är att Italien och Malta stängt sina hamnar för skeppsbrutna migranter och att flera fartyg hålls kvar i Valletta på Malta.

Nyhetsbild

Man häktad för dråp i Lojo

En 45-årig man misstänks ha dödat en 42-årig kvinna med skjutvapen på tisdagen den 11 september.

Nyhetsbild

Flera döda i protester vid Gazagräns

Protester i Gazaremsan vid gränsen mot Israel har krävt tre liv, sedan israeliska styrkor öppnat eld.

Hermes föll ur cupen

ISHOCKEY Hermes vann returmötet hemma mot Karhu HT med 3-2, men gästerna var bättre i den avgörande extra perioden.

Tappert PeFF föll knappt – VPS J avgjorde sent

FOTBOLL Seriejumbon stod upp bra hemma mot serieledarna VPS J Akatemia. Man höll tätt till den 78:e minuten då gästerna gjorde 0–1 som sedan följdes av slutresultatet 0–2 på tilläggstid.

Nyhetsbild

Förgiftad Pussy Riot-medlem vid medvetande

Pjotr Verzilov, medlem i det ryska punk- och aktivistkollektivet Pussy Riot, togs tidigare i veckan in på den toxikologiska avdelningen på ett sjukhus i Moskva.

MTV: Finlands juniorhandelskammares representanter gjorde nazisthälsning på judisk restaurang

En grupp resenärer från Finlands juniorhandelskammare prickas för osakligt beteende på en judisk restaurang i Krakow i Polen. Enligt finska gymnasieelever förärade de finska affärsmännen restaurangens ägare med nazisthälsningen Sieg Heil.

Nyhetsbild

Finalisterna i FM i snapsvisor har utsetts

Om tre veckor koras den finska snapsvisemästaren i Lovisa. Finalistvisorna har vaskats fram av en urvalskommitté som har lystrat till nubbens välklingande följeslagare.

Nyhetsbild

Saarakkala lämnar riksdagen

Riksdagsledamot Vesa-Matti Saarakkala (Blå) lämnar riksdagen och ställer inte upp för omval. Saarakkala skriver i sin blogg i nättidningen Uusi Suomi att åtta år i den folkvalda demokratins tjänst får räcka.

Sport vann efter avgörande i tredje perioden mot gästande Pelicans

Det blev seger för Sport hemma mot Pelicans i Finland Liiga i ishockey. Efter två perioder var matchen oavgjord, innan Sport drog ifrån i sista period...

Nyhetsbild

Världen är så stor – varför finns det inte plats för flyktingar?

RECENSION Wasa Teaters interaktiva föreställning "Världen är så stor" väcker många tankar och känslor kring maktlöshet och medmänsklighet.

Nyhetsbild

Slutminutsdrama när Sport vann ligapremiären

ISHOCKEY Bra spel i powerplay lade grunden när Sport sänkte gästande Pelicans.

Formen håller i sig för VPS-j Akatemia - men fyra raka förluster för PeFF

Två sviter förlängdes när bottenlaget PeFF tog emot VPS-j Akatemia hemma i division 3 Vasa-/MÖ-distriktet i fotboll. VPS-j Akatemia vann nämligen och ...

Nyhetsbild

VIDEO: Piloten David Magnusson berättar om den svenska räddningshelikoptern

Svenska Sjöfartsverkets räddningshelikopter i Umeå besökte Vallgrunds sjöbevakningsstation på fredagen. Se videon från besöket.

Marlo Brännkärr i målform när Myran vann mot LoVe

Bortalaget Myran tog hem de tre poängen efter seger mot LoVe i division 4 MÖ-distriktet. 2–4 (1–1) slutade matchen på fredagen. Marlo Brännkärr gjorde...

Nyhetsbild

Svensk räddningshelikopter landade i Vallgrund – "samarbetet fungerar bra"

Sjöbevakningsstationen i Vallgrund fick besök av räddningshelikoptern AW139 och dess besättning. Meningen är att bägge länders manskap ska lära känna varandra bättre och utveckla samarbetet mellan länderna.

Nyhetsbild

Moore matchhjälte för AC Oulu

FOTBOLL Den tidigare Jarospelaren Walter Moore gjorde matchens enda mål när AC Oulu befäste fjärdeplatsen i division ett. Laget hemmaslog KTP med 1-0 på fredagskvällen.

IK Myran slog LoVe

FOTBOLL IK Myran besegrade Lohtajan Veikot i Lochteå i fredagens enda division 4-match i fotboll.

Nyhetsbild

Karleby vill att Riksåttans status omprövas

KARLEBY Riksåttan är en viktig transportled och hela sträckningen genom kustregionen borde ha en högre status. Karleby stadsstyrelse ger på måndag sitt utlåtande gällande stamnätet för såväl järnvägstrafiken som biltrafiken.

Nyhetsbild

Manfall i Falken – föreningen avstår SFI-finalen

FRIIDROTT SFI-seriens final avgörs i Mariehamn på lördag. En av de stora i detta sammanhang, IK Falken, saknas på startlinjen. Pedersöreföreningen vann både 2016 och 2017.

Nyhetsbild

Utdragen mjölktvist får ett avslut – mindre mejerier kräver ännu ersättning

Valio och Arla har sinsemellan gjort en uppgörelse kring den utdragna tvisten som gällde prissättning av mjölk under åren 2010-2012.

Nyhetsbild

Hur mår ett samhälle där sanningen är relativ? – debatt inledde kyrkhelgen

KARLEBY Allt fler ifrågasätter sanningen i dag. Men kan verkligheten vara relativ? Bland annat detta diskuterades när Kyrkhelg Nord inleddes i Stadsbiblioteket i Karleby på fredagen.

Nyhetsbild

Suomenmaa: Sipilä vill sänka rösträttsåldern till 16

Statsminister Juha Sipilä (C) vill att åldersgränsen för rösträtten i landskaps-, kommunal-, och riksdagsvalen sänks till 16 senast 2023.

Nyhetsbild

Vidjeskog från start när PS Kemi föll – RoPS stormar mot silvret

FOTBOLL De allra flesta har tippat att PS Kemi åker ur ligan, och visst ser det så ut med sex omgångar kvar. På fredagen blev det förlust med 0–2 i Lapplandsderbyt mot RoPS.

Nyhetsbild

Wärtsilä vill bygga nära Reinskajen i Vasklot

I området där Wärtsilä vill bygga sin nya anläggning finns bostäder, logistikföretag, kontor, kraftverk nedlagda produktionslokaler, grönområden, kraftlinjer. På tisdag behandlar planeringssektionen det första skedet av planläggningsprocessen.

Nyhetsbild

Bennäskillen Emil Anderssén framgångsrik i karting

MOTORSPORT Hos Andersséns i Bennäs frodas intresset för bilsport. Unge Emil Anderssén, som fyller nio i november, har varit framgångsrik inom karting i sommar. Om en vecka ska han köra i regionmästarnas final.

Nyhetsbild

Ryska köpare höjde försäljningsprocenten - men priserna fortfarande för låga

På fredagen inleddes Saga Furs skinnauktion i Vanda. Det mörka molnen har inte skingrats och Magnus Ljung räknar med några tuffa dagar i salen.

Nyhetsbild

Nygårds verkstad igen aktuell för utställningar

JAKOBSTAD För cirka tio år sedan diskuterades Nygårds verkstad som utställningshall. Då fanns även en utbyggnad med i planerna. Ännu fungerar huset som verkstad men Alerte har sagt upp kontraktet.

Nyhetsbild

SDP:s första fyra EU-kandidater vill ge mer beslutanderätt åt EU

Socialdemokraterna ställer upp Miapetra Kumpula-Natri, Mikkel Näkkäläjärvi, Kaisa Penny och Tuulia Pitkänen som kandidater i vårens EU-val. Antti Rinne har annan syn på EU:s maktbalans än kandidaterna.

Konsumentrådgivningen överförs till Konkurrens- och konsumentverket

Statsrådet föreslår att konsumentrådgivningen ska överföras från magistraterna till Konkurrens- och konsumentverket.

Nyhetsbild

MTV: Elavbrott riskerade operationer på sjukhus i Tavastehus

Ett farligt tillbud inträffade i Tavastehus på torsdagen. Ett elavbrott som varade en minut hotade säkerheten under pågående operationer i dagskirurgin.

Nyhetsbild

Nu ska alla bostadsaktier samlas i ett nytt register

Statsrådet beslöt på fredagen att avlåta en proposition som ska förnya registreringen av bostadsaktier. Enligt förslaget ska Lantmäteriverket i fortsättningen registrera alla aktielägenheter och dess ägare.

Nyhetsbild

Finlandssvenska familjen Nielsen i orkanens mitt: "Vi tog chansen att stanna hemma"

Orkanen Florence rasar för tillfället i North Carolina. Österbottningarna Peter och Marina Nielsen valde att stanna hemma i sitt stormsäkrade hus. Nu försöker de ransonera el och hålla barnen lugna. Se bilder från Wilmington!

Nyhetsbild

Polisen intensivövervakar trafiken - fokus på telefonanvändning

Polisen intensifierar övervakningen av trafiken på olika håll i landet nästa vecka. Oaktsam användning av mobiltelefon under körning står i fokus för operationen.

Nyhetsbild

Upplev hockey på ett nytt sätt – nu kan du bli domare

ISHOCKEY Tisdagen den 25 september har blir det ett tillfälle för alla som någonsin har tänkt tanken att bli hockeydomare.

Mestis målet för Hermes damer

ISHOCKEY Plats i vinterns Mestis är målet för Hermes damer som inleder kvalserien på söndag.

Nyhetsbild

Charles Plogman återvänder till Nedervetil

NEDERVETIL Charles Plogman återvänder till sin uppväxts Nedervetil för att uppträda under den sista dansfesten för säsongen på Seljesåsen.

Nyhetsbild

VIDEO: Se Sebastian Strandvalls femtionde ligamål

FOTBOLL VPS lyckades inte vinna trots bra spel i torsdagskvällens bortamatch mot FC Inter. Men lagkaptenen Sebastian Strandvall nådde en milstolpe och hans femtionde ligamål var snyggt.

Nyhetsbild

Ändring i Sports laguppställning – stjärnyttern faller bort

ISHOCKEY Sport tvingas till en ändring i kvällens laguppställning för ligapremiären hemma mot Pelicans. Olavi Vauhkonen spelar inte.

Nyhetsbild

Seinäjokiläkare ogillar minimigränser för operationer: "Blir svårt att upprätthålla fulljour"

Centraliseringen av kirurgi rimmar illa med kravet på att upprätthålla fulljour, säger Mika Raitainen, ledande docent på Seinäjoki centralsjukhus. Nu väntar landets sjukhus på hur minimigränserna för att få operera ska tolkas.

Nyhetsbild

Regeringens budgetproposition till riksdagen

Statsrådet överlämnade propositionen om statsbudgeten för 2019 till riksdagen på fredagen. Budgetpropositionen visar ett underskott på 1,4 miljarder euro.

Nyhetsbild

Finansministeriet: Vi går mot sämre tider

Enligt Finansministeriets ekonomiska översikt har världsekonomins tillväxt nått sin kulmen.

Nyhetsbild

Dagdrömmaren med sin mö landade i Karleby

KARLEBY Två fyra meter höga träskulpturer har fått plats i museikvarteret i Karleby. Det är ITE-konstnären Olli Räty som står bakom konstverket, som på svenska kunde ha namnet Mön och Dagdrömmaren.

Nyhetsbild

Vanligaste månadslönen är 2600 euro

Den vanligaste månadslönen för personer i arbets- eller tjänsteförhållande är 2600 euro. Det visar statistik från Statistikcentralen. Lönen är totallön och innehåller förutom grundlön även lönetillägg, övertidslöner och naturaförmåner.

Nyhetsbild

Ovisshet kring vårdreformen oroar fackförbundet Jyty – över 200 000 arbetstagare berörs

För att vård- och landskapsreformen ska lyckas får det inte bli avbrott i anställningen för de arbetstagare som överförs till landskapet, säger Jytys ordförande Maija Pihlajamäki. Hon är orolig över att reformen inte behandlar all personal lika när det gäller överföringsprinciper.

Nyhetsbild

"Florence" närmar sig North Carolina

Stormen Florence öga låg på förmiddagen finsk tid cirka 40 kilometer från kuststaden Wilmington i delstaten North Carolina, enligt USA:s orkancenter NHC. Den väntas komma in över land mycket snart, enligt NHC.

Väyrynen vill ordna EU-omröstning

Riksdagsledamot Paavo Väyrynen informerar att han lämnar in en lagmotion till riksdagen.

Nyhetsbild

Dags för ligapremiär – här är Sports första laguppställning för säsongen

ISHOCKEY Så var det dags. I kväll inleder Sport ligasäsongen med hemmamatch mot Pelicans. Ett par nyförvärv får inte plats i laguppställningen.

Nyhetsbild

Rättegången mot Madsen avbruten

Mordrättegången mot Peter Madsen fick en dramatisk utveckling i slutskedet – mitt under åklagarens plädering inträffade någon form av insjuknande i rättssalen. Personen är enligt domstolen utom livsfara, men förhandlingen avbryts tills vidare.

Nyhetsbild

Slutgiltigt valresultat i svenska valet först på söndag

Det slutgiltiga valresultatet för Sveriges riksdag fastställs först på söndag, uppger Valmyndigheten. Anledningen till att rösträkningen tagit längre tid än beräknat uppges vara ett högt valdeltagande och att fler väljare valt att förtidsrösta samt att göra det närmare valdagen.

Film om fyrar i Hongellsalen

KARLEBY Det finns rejält med tidigare opublicerat material i den film om Bengtskär fyr som visas i Karleby på lördag.

Nyhetsbild

Två till sjukhus efter kollision i Grönvik

UPPDATERAD 13.16 Tre personbilar var inblandade i en krock på Alskatvägen i Grönvik på fredag förmiddag. Två personer fördes med ambulans till Vasa centralsjukhus men inga allvarliga personskador inträffade.

Nyhetsbild

Ulf Nylund befinner sig på semester i Hongkong – supertyfonen Mangkhut kan stoppa hemresan

UPPDATERAD Vasa Andelsbanks vd Ulf Nylund befinner sig just nu i ett soligt och varmt Hongkong. – Här är lugnt och att en supertyfon skulle vara på väg i helgen märks inte av, säger Nylund. Däremot är Nylund orolig för att söndagens hemresa ställs in när tyfonvindarna sveper in över staden.

Nyhetsbild

President Niinistö deltar i FN:s generalförsamling i New York

President Sauli Niinistö reser till New York och Washington för att delta i FN:s generalförsamling.

Arg i dag...

... är en Sandsundbo

Arg i dag...

... är en villabo

Nyhetsbild

Glitterbrillor, tweedkostymer och neonhandskar – i höst är allt tillåtet

Precis när sommaren är på väg att ta slut inleds årets kanske viktigaste modesäsong – hösten. Efter den rekordvarma sommaren längtar många efter att få kalibrera om garderoberna inför kallare väder. Gatumodet i Stockholm är som ett laboratorium för nya klädkombinationer.

Nyhetsbild

Nygrundad djurrättsförening samlas i Vasa – vill sprida information om pälsnäringen

VASA Ett tiotal djurrättsaktivister samlas på gågatan Vasa på lördag för att uppmärksamma pälsnäringen i Finland. Det är den nygrundade föreningen Finland Fur Animal Save som står bakom initiativet. – Det är inte fråga om någon manifestation eller demonstration, vi vill helt enkelt informera allmänheten om vår verksamhet och sprida vårt budskap, säger Niina Kuorikoski.

Nyhetsbild

Tommi Nyvall trea i Legends Cup

MOTORSPORT Svenska Legends Cup har gått i mål. Nykarlebyföraren Tommi Nyvall fick inte bestiga den högsta pallen, men det blev ändå en plats på podiet. Nyvall slutade trea.

Nyhetsbild

MÖK ger byakonsert i Larsmo

LARSMO Utöver säsongskonserterna i Karleby uppträder Mellersta Österbottens Kammarorkester också på andra orter. I höst ger de en konsert i Larsmo.

Nyhetsbild

Grupp för föräldrar som mist ett barn

KARLEBY I höst startar en sorgegrupp för föräldrar som mist sina barn. Kursen ordnas i Karleby och går på finska.

Nyhetsbild

Inte bara poesi och hemtrevligt – boken bränner också till

RECENSION Monica Haga och Britta Nygård skriver moget, genomtänkt och poetiskt om sitt tvålänningsskap.

Finland hjälper småföretag i utvecklingsländer

Finland investerar 16 miljoner euro i småföretag i utvecklingsländer, skriver Utrikesministeriet. Kyrkans Utlandshjälp står bakom projektet.

Nyhetsbild

UPPROP: Är du i Filippinerna eller i Hongkong?

Det bor närmare 10 miljoner människor i de områden där supertyfonen Mangkhut drar in. Natten mot lördag passerar tyfonen Mangkhut norra Filippinerna för att därefter fortsätta mot Kina. Är du på plats i Filippinerna eller Hongkong? Hör av dig till oss!

Nyhetsbild

Kraftiga vindar och regn inför supertyfon

Kraftiga vindar och regn har börjat dra in över huvudön Luzon i Filippinerna. Än så länge har inga översvämningar rapporterats från den nordöstliga delen av ön, som förbereder sig inför supertyfonen Mangkhuts ankomst.

Nyhetsbild

Veckans quiz: Svenska statsministrar

Sverige har haft val och spekulationerna kring vem som blir nästa statsminister går heta. Men vad vet du om Sveriges statsministrar?

Nyhetsbild

Unga stortrivs på Kom in – "Krogen är inget för oss"

JAKOBSTAD Tanken var att ungdomsgården skulle vara en plats för de som ännu inte fyllt 18 år. Ändå är en stor del av besökarna på Kom in redan myndiga.

Nyhetsbild

Sista rättegångsdagen mot Madsen – dom i dag

Två pläderingar startar den sista rättegångsdagen mot Peter Madsen – när dagen är slut vet ubåtsbyggaren om livstidsstraffet fastställs eller mildras av Østre landsret. Men morddömd kommer han att förbli för det brutala mordet på journalisten Kim Wall.

Nyhetsbild

Alla får inte betalt för studentkårsjobbet – "Jag medger att arvodet inte är stort"

Studentkårsstyrelserna vid högskolorna i Finland jobbar utgående från olika förutsättningar. Vid vissa större studentkårer ligger ersättningarna för uppdraget nära nivån för en månadslön. I mindre högskolor får man lägre eller ibland inga arvoden alls.

Nyhetsbild

Jutta ger ett år av sitt liv till studentkåren – "Ibland känns det som ett heltidsjobb"

VASA Jutta Maunula sätter de egna studierna på is för att satsa på Åbo Akademis studentkår ÅAS verksamhet. Jobbet, som inte egentligen är ett jobb, innebär ibland 12-timmars arbetsdagar. Men enligt Maunula är det värt det.

Nyhetsbild

MGP 2018: Nu släpps finallåtarna

Nu släpps låtarna som ska tävla i MGP 2018. Vi får höra tre tjejer från Jakobstad, en tjej från Nykarleby och en tjej från Sundom sjunga om vänskap, mobbning och tidens gång.

Nyhetsbild

Första biljetten till månen bokad

Världens första månturist har köpt sin biljett. Eller vederbörande får åtminstone en vända runt månen. Det meddelar företaget Space X.

Nyhetsbild

Industrifabrik brinner i Salo – giftig rök sprider sig i området

UPPDATERAD 07.18 En ljusfabrik brinner i Halikko i Salo – människor uppmanas att hålla sig på avstånd på grund av giftig rök.

Nyhetsbild

Orkanen "Florence" piskar USA:s östkust

Utkanterna av ovädersvirveln Florence har börjat ösa in regn och starka vindar över North och South Carolinas kuster.

Nyhetsbild

ÖT lanserar nyhetsbrev – första exemplaret skickas på måndag

Från och med måndag morgon kommer ÖT:s prenumeranter att börja få ett nyhetsbrev i sin mejlbox. Nyhetsbrevet ger prenumeranter mer innehåll och färska nyheter på måndagmorgnar.

Nyhetsbild

Fuktskadade byggnader gör barn hesa – "Viktigt behandla hosta"

JAKOBSTAD Nästan vart tionde barn som vistas i en fuktskadad byggnad lider av heshet. Bland allergiska barn är andelen hesa ännu större. För att undvika röstproblem som vuxen är det viktigt att behandla barns hosta.

KOLUMN Sak, person och färg

På finskt håll hör man ibland uttrycket ”Asiat riitelevät, eivät ihmiset” – fritt översatt: ”Det är sakfrågorna som grälar, inte människorna”. I den bästa av världar borde det fungera så, men verkligheten tenderar att vara mer komplex.

KPS förlorade med uddamålet hemma mot Sundom IF

En jämn match slutade till slut med förlust för KPS, som föll på hemmaplan i division 3 Vasa-/MÖ-distriktet i fotboll mot Sundom IF på torsdagen. 1–2 ...

Amadeus Ekman och Lauri Karri avgjorde borta mot VPV

Det blev en uddamålsseger för FC Kiisto i matchen mot VPV i division 3 Vasa-/MÖ-distriktet i fotboll på torsdagen. Laget vann med 2–1 (1–1) borta på B...

Nyhetsbild

EU maktlöst mot Ungern?

EU handlar inte bara om ekonomiskt samarbete och fri handel, EU är fortfarande ett fredsprojekt och en garant för mänskliga rättigheter. Det måste också Ungern och Polen leva upp till.